Gemeente Alken

Zitting van 20 april 2022

van 16:00 tot 16:30

 

Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen en Pierrette Putzeys, schepenen; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 20 04 2022

 

Verslag vorige zitting d.d. 13 april 2022

 

Besluit

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 20 04 2022

 

BAV EthiasCo - 5 mei 2022

 

Besluit

Artikel 1: Het vast bureau beslist om voor de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo een blanco volmacht te verlenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 20 04 2022

 

Goedkeuring huishoudelijk reglement in collectieve crisisopvang - Opvang Oekraïners

 

Besluit

Artikel 1: Het vast bureau keurt het huishoudelijk reglement in het kader van de crisisopvang van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne goed als volgt:

 

Inhoudstafel:

 

Inleiding

  1. Voorwaarden voor verblijf in een collectieve crisisopvangplaats
  2. Logement
  3. Afwezigheden
  4. Collectief leven
  5. Minderjarigen
  6. Respecteren van de Belgische wetten
  7. Ordemaatregelen, klachten

 

Welkom in een collectieve crisisopvangplaats te Alken

 

Deze collectieve crisisopvangplaats wordt georganiseerd en ter beschikking gesteld door het OCMW van Alken.

 

Deze crisisopvangplaats wordt u toegekend als begunstigde van het tijdelijk beschermingsstatuut:

De Europese Unie heeft bij besluit van 4 maart 2022 het tijdelijk beschermingsstatuut geactiveerd.Het gaat omhet bijzonder statuut van tijdelijk ontheemde dat voortvloeit uit de Richtlijn nr. 2001/55/EG van de Raad van 20/7/2001 betreffende minimumnormen voor het verlenen van tijdelijke bescherming in geval van massale toestroom van ontheemden en maatregelen ter bevordering van een evenwicht tussen de inspanning van de lidstaten voor de opvang en het dragen van de consequentie van opvang van deze personen omgezet in Titel II, Hoofdstuk IIbis (artikelen 57/29 tot en met 57/36) van de verblijfswet van 15 december 1980.

 

Tijdens uw verblijf zal u begeleid worden door maatschappelijk werkers van het OCMW van Alken. Zij zullen instaan voor de opvolging van financiële, medische en sociale hulpverlening rekening houdend met respect voor de menselijke waardigheid.  Zij zijn gebonden aan het beroepsgeheim en de deontologische code van de maatschappelijk werkers. 

 

Tijdens uw verblijf verwachten we dat u respect toont voor alle personen en alle personeelsleden met wie u in contact komt, alsook voor al het materiaal dat u ter beschikking krijgt.

 

In dit document vindt u informatie en regels om uw verblijf bij ons te vergemakkelijken.

 

Gelieve dit document aandachtig te lezen en te ondertekenen. Uw handtekening geldt als bewijs dat u kennis heeft genomen van het document. Indien u een punt van dit document niet begrijpt, aarzel niet om hierover te spreken met de maatschappelijk werkers van het OCMW.

 

Alle leden van het OCMW van Alken heten u welkom en verwachten een optimale samenwerking van u.

 

 

  1. Voorwaarden voor verblijf in een collectieve crisisopvangplaats

 

  1. Deze opvangplaats wordt aan u toegekend als begunstigde van het tijdelijk beschermingsstatuut.

 

  1. U kan tijdelijk in deze crisisopvangplaats verblijven. De duur wordt bepaald in de gebruiksovereenkomst.  Van zodra  u een andere woonoplossing gevonden heeft, dient u de opvangplaats te verlaten.  Het OCMW heeft tevens het recht u op een andere opvangplaats opvang te bieden indien nodig.

 

  1. Logement

 

Tijdens uw verblijf in de collectieve crisisopvangplaats vragen we u om de volgende regels te respecteren:

 

a.  U krijgt toegang tot een bemeubelde crisisopvangplaats. De meubels en het ander materiaal zijn niet uw eigendom en moeten in de opvangplaats blijven. Het meubilair moet  gerespecteerd worden. Alle schade moet onmiddellijk aan het OCMW gemeld worden. Indien uzelf verantwoordelijk bent voor de schade, dient u deze te vergoeden.

 

b. Elke bewoner moet zijn toegewezen opvangplaats onderhouden:

        Het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes, douches, gang, toiletten gebeurt door alle gebruikers van de collectieve crisisopvang en zal georganiseerd worden op basis van een beurtrol.

        U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw slaapkamer.

 

c. Wassen 

        Vuil beddengoed en badlinnen kan wekelijks gewassen worden door uzelf in de waskamer, onder begeleiding.

        U bent zelf verantwoordelijk voor het wassen van uw eigen kleding. Hiervoor kan u terecht in de waskamer of bij lokale wasserettes. De adressen hiervan kan u navragen bij de begeleider.

 

d.Maaltijden

        U staat zelf in voor het klaarmaken van de maaltijden. U kan hiervoor gebruik maken van de keukentjes in de polyvalente ruimte.

        Maaltijden worden in de eetzaal genuttigd. U dient zelf de gebruikte tafels op te ruimen en af te kuisen.

 

e. Gebruik van de keukentjes

        Op de eerste verdieping is een keuken voorzien.

        Iedere bewoner kan gebruik maken van de keuken.

        De keuken  dient na ieder gebruik proper achtergelaten worden.

 

f. Gebruik van douches

        Een douche en zorgbad zijn voorzien op de eerste verdieping.

        U kan hiervan dagelijks gebruik maken.

        De douche dient na gebruik proper achtergelaten te worden.

 

g. Éénmalig startpakket

        Bij aankomst ontvangt u éénmalig een startpakket.

        Dit startpakket bevat een tandenborstel, tandpasta, douchegel en shampoo.

        Nadien dient u zelf in te staan voor de aankopen.

 

h. Afval

        Afval dient gesorteerd te worden in de daarvoor voorziene afvalunits.

        U bent zelf verantwoordelijk voor het leegmaken van vuilbakken in de slaapruimtes.

        Het is niet toegelaten om etensresten in de vuilbakken in de kamers achter te laten – onmiddellijk in de afvalunits sorteren.

 

i. Huisdieren

        Huisdieren zijn niet toegestaan

 

j. Een gemachtigde van het OCMW heeft het recht de opvangplaats te controleren in het kader van:

        de preventie inzake veiligheid en brandbestrijding;

        het behoud van hygiëne;

        het toezicht op de naleving van de leefregels die de bescherming en de vrijheden van de andere bewoners en de personeelsleden verzekeren.

 

Deze controle gebeurt in aanwezigheid van de bewoner, mag in geen geval een beledigend karakter hebben voor de bewoner en moet verlopen met respect voor de goederen die hij bezit. 

 

In uitzonderlijke gevallen behoudt de gemachtigde van het OCMW zich het recht voor de opvangplaats te betreden zonder aanwezigheid van de bewoner, met name wanneer er sprake is van een gevaar voor de algemene veiligheid of bij ernstige tekortkoming op de leefregels.

 

k. Het is verboden om in de opvangplaats voorwerpen te bewaren die in de weg liggen. Alsook om bij wet verboden voorwerpen zoals drugs, wapens, e.a. te bewaren.

 

l. Als bewoner van een gemeente bent u onderworpen aan de gemeentereglementen inzake de gescheiden afvalomhaling. De maatschappelijk werker van het OCMW zal u hieromtrent informatie verschaffen. We vragen u hierop te letten.              

 

m. Om veiligheidsredenen is het verboden om andere elektrische toestellen of toestellen op basis van gas te gebruiken dan deze die reeds aanwezig zijn in gebouw. Brandblussers, noodverlichting en brandkastjes zijn brandbestrijdingsmiddelen. Gelieve ze alleen hiervoor te gebruiken. Het leven van alle bewoners staat op het spel.

 

2.13.  U bent verantwoordelijk voor uw eigen spullen. Het OCMW kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden bij eventuele diefstal.

 

2.14.    Elk probleem van technische aard betreffende de veiligheid en hygiëne (verwarming,   waterlek, elektriciteit enz.) moet zonder uitstel gemeld worden aan het OCMW.

  1. Het is verboden te roken in de opvangplaats. Er is buiten een rookzone voorzien.

 

  1. Alcohol is niet toegelaten in de opvangplaats. 

 

2.15. Er is Wifi beschikbaar in de opvangplaats. U dient een vergoeding voor kost en inwoon te betalen. Hiervoor wordt een afzonderlijke gebruiksovereenkomst afgesloten.

 

3.    Afwezigheid

 

U kan uw plaats alleen behouden indien u op regelmatige basis aanwezig bent. Indien u gedurende meerdere nachten afwezig wil zijn, moet u de maatschappelijk werker van het OCMW hiervan op voorhand verwittigen. Indien u afwezig bent gedurende meer dan 3 opeenvolgende nachten zonder de maatschappelijk werker te verwittigen, zullen uw persoonlijke spullen uit de opvangplaats verwijderd worden en zal de opvangplaats ter beschikking gesteld worden van een andere persoon die recht heeft op opvang.  In dat geval houdt het OCMW uw persoonlijke spullen gedurende twee weken in bewaring. Enkel zaken die geen twee weken in bewaring kunnen worden gehouden, zullen meteen verwijderd worden.

 

4. Collectief leven

 

4.1.   Elke bewoner moet respect en beleefdheid tonen tegen de medewerkers van het OCMW, de buren, de dorpsbewoners en eventueel andere bewoners zonder vooroordelen te uiten over hun nationaliteit, gewoonten, noch hun geloof. Er wordt geen enkele vorm van (fysieke of verbale) agressie getolereerd.

 

4.2.   Tussen 22h 's avonds en 6 uur 's ochtends is het verboden lawaai te maken (wet op het nachtlawaai).De bezoekers moeten eveneens de leefregels respecteren. Alleen personen die toegewezen zijn aan deze opvangplaats mogen hier verblijven, behalve indien hiervoor toelating werd gegeven.

 

  1. Een begeleider zal toezicht houden op de goede gang van zaken.  De begeleider kan overgaan tot ordemaatregelen indien de rust en de veiligheid van de medebewoners en medewerkers van het lokaal bestuur niet gerespecteerd worden.

 

4.5.  De toegangsdeur is automatisch geopend tussen 7u00 en 23u00. U kan het gebouw ten alle tijden verlaten, maar u kan enkel binnen tussen vooropgestelde uren. Bezoek is na 23u00 niet meer toegelaten.              

 

5. Minderjarigen

 

In België gelden volgende regels:

        De meerderjarigheid ligt vast op 18 jaar;

        Ouders zijn de enige verantwoordelijken voor hun kinderen;

        Ze moeten toezien op hun veiligheid en opvoeding;

        Ze zijn verantwoordelijk voor de materiële schade die hun kinderen veroorzaken;

        Ze moeten hun schoolbezoek opvolgen, die in België verplicht is tussen 6 jaar en 18 jaar;

        Wanneer u de woning verlaat, vragen we u uw kinderen niet zonder toezicht achter te laten. Indien u moeilijkheden heeft om opvang te vinden, neem contact op met uw referentie maatschappelijk werker zodat samen een oplossing kan gezocht worden.

 

6. Respecteren van de Belgische wetten

 

Zoals elke burger op Belgisch grondgebied, moet u de Belgische wetten respecteren.

 

7. Ordemaatregelen, klachten

 

Ordemaatregelen

Wanneer leefregels niet gerespecteerd worden en dit de orde of de veiligheid en de rust van de bewoners van de lokale crisisopvangplaats in gevaar brengt, kan het OCMW ordemaatregelen nemen om de goede werking van de lokale crisisopvangplaats te herstellen.

 

Klachten

U heeft het recht om een klacht neer te leggen  betreffende de levensomstandigheden in de lokale crisisopvangplaats of betreffende de toepassing van leefregels. De klacht moet schriftelijk aan het OCMW geadresseerd worden.

 

Elke wijziging aan dit document zal u meegedeeld worden.

 

Indien u nog vragen heeft met betrekking tot dit document of de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in de opvangplaats, kunt u steeds terecht bij een maatschappelijk werker.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 20 04 2022

 

Principiële aanvaarding - aandelen vzw PWA

 

Besluit

Artikel 1: Het vast bureau gaat akkoord met een principiële aanvaarding van de overdracht van de waarden en goederen van vzw PWA, na ontbinding van de vereniging.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 20 04 2022

 

Betaalbaarstelling facturen

 

Besluit

Artikel 1: Het vast bureau beslist bijgevoegde lijst met de facturen betaalbaar te stellen en geeft opdracht aan de financieel directeur om tot betaling over te gaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/04/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.