Gemeente Alken

Zitting van 03 februari 2021

van 15:30 tot 16:00

 

Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 27.01.2021

 

Besluit

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Aanvraag subsidie Centrum Ganspoel

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om niet in te gaan op de aanvraag tot tegemoetkoming.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Huishoudelijk reglement Interlokale Vereniging “Deelplatform Midwest-Lim"

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt het onderstaande huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging Midwest-Limburg goed.

 

TITEL I – ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Algemeen

Het hierna vermelde huishoudelijk reglement wordt vastgesteld in uitvoering van artikel 6 van de statuten van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM. Dit reglement is goedgekeurd tijdens het eerste beheerscomité van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM dd. 15 februari 2021.

 

Artikel 2. Definities

In het huishoudelijk reglement wordt verstaan onder:

statuten: de statuten van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM dd. 1 februari 2021, en latere wijzigingen;

Deelplatform MIDWEST-LIM: de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM.

 

TITEL II – HET BEHEERSCOMITÉ

Artikel 3. Voorzitter, secretaris en penningmeester

De vertegenwoordiger van de beherende gemeente neemt de rol van voorzitter van het  beheerscomité op. De algemeen directeur van de beherende gemeente neemt het secretariaat waar en rapporteert aan het beheerscomité. De officiële briefwisseling wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het beheerscomité.

De financieel directeur van de beherende gemeente is ambtshalve penningmeester van de vereniging.

 

Artikel 4. Taakomschrijving

De voorzitter roept het beheerscomité samen, leidt vergaderingen en verzekert de goede werking van het beheerscomité. De voorzitter vertegenwoordigt binnen zijn mandaat het Deelplatform MIDWEST-LIM.

De secretaris kan zich administratief laten ondersteunen door een medewerker van de beherende gemeente.

 

Artikel 5. Vergaderingen

De vergaderingen van het beheerscomité zijn niet openbaar.

Het beheerscomité wordt bijeengeroepen door de voorzitter of op verzoek van twee leden van het beheerscomité en dit minstens twee keer per jaar.

De uitnodiging, met de dag, het uur, de plaats en de agenda van de te bespreken punten, wordt tenminste veertien dagen voor de vergadering aan alle leden  verzonden.  Deze uitnodigingen kunnen per e-mail verzonden worden.

 

Artikel 6. Agenda

De agenda van de vergadering wordt vastgesteld door de voorzitter.

Op verzoek van elk lid is de voorzitter verplicht de agenda aan te vullen met door de verzoekende leden voorgestelde onderwerpen. Een verzoek tot aanvulling van de agenda is evenwel enkel ontvankelijk indien het voorgestelde onderwerp tot de bevoegdheid van Deelplatform MIDWEST-LIM behoort. Indien terzake betwisting bestaat, beslist het beheerscomité over de ontvankelijkheid van het verzoek.

Het verzoek tot aanvulling van de agenda moet minstens vijf werkdagen vóór de vergadering van het beheerscomité schriftelijk ingediend worden bij de voorzitter. Het verzoek kan worden ingediend hetzij bij gewone brief t.a.v. het vestigingsadres van Deelplatform MIDWEST-LIM, bij e-mail (deelplatform@hasselt.be) of door afgifte bij de voorzitter.

Tijdens de vergadering kunnen enkel bijkomende punten aan de agenda toegevoegd worden als de meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden zich ermee akkoord verklaren.

 

Artikel 7. Plaats van vergaderen

De vergaderingen van Deelplatform MIDWEST-LIM vinden plaats op de zetel van Deelplatform MIDWEST-LIM of op enige andere plaats aangeduid in de uitnodiging en zulks op de dag en uur aangeduid in de uitnodiging.

 

Artikel 8. Verloop van de vergaderingen

Bij de aanvang van de vergadering geeft de voorzitter kennis van de beknopte inhoud van de tot Deelplatform MIDWEST-LIM gerichte brieven, verzoeken en adviezen die werden toegezonden sedert de vorige vergadering.

De voorzitter leidt de besprekingen en verleent het woord aan de deelnemers van de vergadering die daarom verzoeken. Het woord wordt verleend in volgorde van de aanvragen.

 

Artikel 9. Quorum

Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien twee derde van de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Indien de vergadering niet voldoende aanwezigen telt, wordt een datum vastgelegd voor een nieuwe vergadering, minstens één week later. Op deze tweede vergadering is het aanwezigheidsquorum van twee derde niet meer vereist voor de punten die voor de tweede maal op de agenda zijn vermeld. In de oproep naar deze nieuwe vergadering wordt hierop gewezen.

 

Artikel 10. Stemming

Ieder vertegenwoordiger beschikt over één stem.

Het beheerscomité streeft consensus na. Indien geen consensus wordt bereikt, neemt het beheerscomité zijn beslissingen bij gewone meerderheid.

Voor het wijzigen van de statuten is een bijzondere meerderheid vereist.

Het beheerscomité stemt hetzij mondeling, hetzij bij handopsteking. De mondelinge stemming wordt uitgedrukt door ja, neen of onthouding. De voorzitter stemt het laatst.

Over de voordrachten van kandidaten, de benoeming tot ambten en mandaten, de afzetting uit ambten en mandaten en de uitsluiting van leden wordt een geheime stemming gehouden door middel van stembiljetten.

 

Artikel 11. Notulen

De secretaris stelt van elke vergadering het verslag op en bezorgt het binnen de 6 weken aan de leden van de stuurgroep, aan de leden van het beheerscomité en aan de secretariaten van de deelnemende gemeenten.

Na goedkeuring worden de notulen ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het beheerscomité.

De goedgekeurde notulen van de vergadering worden opgenomen in een ter zetel van Deelplatform MIDWEST-LIM bijgehouden (digitaal) register, waar alle leden en eventuele belanghebbende derden er inzage van kunnen nemen.

 

TITEL III – DE STUURGROEP

Artikel 12. Samenstelling

Overeenkomstig artikel 7 uit de statuten wordt het beheerscomité in zijn werkzaamheden geadviseerd door een stuurgroep, die bestaat uit de algemeen directeurs van de deelnemende gemeenten. De algemeen directeurs kunnen zich laten vertegenwoordigen door een door hen aangestelde vervanger.

 

Artikel 13. Taken

De stuurgroep wordt belast met volgende opdrachten:

-Het voorbereiden en ondersteunen van het beheerscomité;

-Het uitvoeren van beleidsbeslissingen, genomen door het beheerscomité;

-Het opmaken van het jaarverslag;

-Het uitbrengen van verslag over Deelplatform MIDWEST-LIM bij het lokale bestuur van de deelnemende gemeenten;

-Het voorbereiden en ondersteunen van de inhoudelijke werking van Deelplatform MIDWEST-LIM.

 

Artikel 14. Vergaderingen

De vergaderingen van de stuurgroep zijn niet openbaar.

De stuurgroep wordt bijeengeroepen door het beheerscomité of op verzoek van minstens twee leden van de stuurgroep en dit minstens één keer per jaar.

De uitnodiging, met de dag, het uur, de plaats en de agenda van de te bespreken punten, wordt tenminste veertien dagen voor de vergadering aan alle leden  verzonden.  Deze uitnodigingen kunnen per e-mail verzonden worden.

De stuurgroep kan slechts geldig vergaderen indien minstens de helft van de leden van de stuurgroep aanwezig is.

De stuurgroep kan alle personen wiens aanwezigheid nuttig is, uitnodigen tot het bijwonen van de vergaderingen. Hun aanwezigheid wordt vermeld in de verslagen.

 

Artikel 15. Agenda

De agenda van de stuurgroep wordt vastgesteld door de secretaris van het beheerscomité.

Op verzoek van elk lid is de secretaris verplicht de agenda aan te vullen met door de verzoekende leden voorgestelde onderwerpen. Een verzoek tot aanvulling van de agenda is evenwel enkel ontvankelijk indien het voorgestelde onderwerp tot de bevoegdheid van Deelplatform MIDWEST-LIM behoort. Indien terzake betwisting bestaat, beslist de stuurgroep over de ontvankelijkheid van het verzoek.

Het verzoek tot aanvulling van de agenda moet minstens vijf werkdagen vóór de vergadering van de stuurgroep schriftelijk ingediend worden bij de secretaris. Het verzoek kan worden ingediend hetzij bij gewone brief t.a.v. het vestigingsadres van Deelplatform MIDWEST-LIM, bij e-mail (deelplatform@hasselt.be) of door afgifte bij de secretaris.

Tijdens de vergadering kunnen enkel bijkomende punten aan de agenda toegevoegd worden als de aanwezige leden zich ermee akkoord verklaren.

 

Artikel 16. Verslaggeving

De stuurgroep stelt minstens halfjaarlijks een verslag op van haar werkzaamheden, dat wordt voorgelegd aan het beheerscomité.

Van de vergaderingen van de stuurgroep worden verslagen gemaakt, die per e-mail worden bezorgd aan de leden van de stuurgroep, aan de leden van het beheerscomité en aan de secretariaten van de deelnemende gemeenten.

 

TITEL IV – FINANCIËLE AFSPRAKEN

Artikel 17. Het financieel beheer

De beherende gemeente staat in voor het financieel beheer van de vereniging. 

Enkel de financieel directeur van de beherende gemeente is bevoegd voor de financiële verrichtingen.

 

Artikel 18. Aanrekening van geleverde prestaties

Zoals bepaald in artikel 11 van de statuten van Deelplatform MIDWEST-LIM draagt elke deelnemende gemeente bij in de werking van de interlokale vereniging in verhouding tot haar effectieve afname van personeel van de deelnemende gemeenten. De uitlenende gemeente wordt vergoed voor de door haar (personeel) geleverde prestaties via facturatie door de uitlenende gemeente aan de gemeente die afneemt, op basis van de effectieve prestaties en op basis van de tarieven en modaliteiten zoals hierna bepaald.

Het materiaal dat wordt uitgeleend tussen de deelnemende gemeenten onderling wordt gefactureerd door de uitlenende gemeente aan de ontlenende gemeente op basis van tarieven en de modaliteiten zoals hierna bepaald.

 

Artikel 19. Tarief uitlenen personeel

Het tarief voor het uitlenen van personeel wordt bepaald aan de hand van het bruto jaarloon, inclusief kosten van wetsverzekering, vakbonds- en hospitalisatiepremie en maaltijdcheques.

De berekeningsformule is als volgt:

-Bruto jaarloonkost / 52 weken = bruto weekloonkost

-Bruto weekloonkost / 38 uren (voltijdse functie) = bruto uurloonkost

Daarnaast worden ook de kosten voor dienstverplaatsingen aangerekend conform de wettelijk vastgelegde tarieven.

 

Artikel 20. Tarief uitlenen materiaal

Het tarief voor het uitlenen van materiaal wordt bepaald door de uitlenende gemeente, onder volgende voorwaarden:

alle onkosten worden vergoed , zowel de indirecte als de directe;

de totaalprijs is lager dan de marktprijs;

in de prijs is geen winstmarge voorzien;

de prijs is onderbouwd met objectieve criteria.

Indien het materiaal bediend wordt door personeel van de uitlenende gemeente, wordt het tarief voor het uitlenen van dit personeelslid berekend op basis van de formule bepaald in artikel 19.

 

Artikel 21. Afsprakenkader

De gemeenten die personeel willen uitwisselen, maken per concrete uitwisseling een afsprakenkader over de concrete modaliteiten, waarbij eveneens een engagement naar duurtijd bepaald wordt.

Dit gebeurt aan de hand van een afsprakennota opgemaakt door het beheerscomité en goedgekeurd door de betrokken gemeenten.

Het werkgeversgezag blijft ten alle tijden bij de uitlenende gemeente. De ontlenende gemeente kan wel instructies geven aan het uitgeleende personeelslid. Volgende zaken worden, zonder op enige manier exhaustief te willen zijn, gezien als instructies vanuit de ontlenende gemeente naar het uitgeleende personeelslid:

-Naleven van alle veiligheidsmaatregelen en instructies;

-Naleven van alle maatregelen en instructies wat betreft het welzijn;

-Uitvoeren van taken zoals in uitvoering en zoals bepaald in de afsprakennota;

-Opvolgen van instructies en werkwijzen voor de uit te voeren taken zoals opgelegd door de ontlenende gemeente;

-Naleven van de gewoonlijke werktijden en sluitingsdagen zoals van toepassing in de ontlenende gemeente, inzoverre niet in tegenstrijd met de arbeidsduur van toepassing op het betrokken personeelslid;

-Naleven van instructies rond gebruik van de werkplek en het werkmateriaal bij de ontlenende gemeente;

-Naleven van instructies rond thuis- en telewerk.

De lijst van instructies kan verder aangevuld of verduidelijkt worden in de afsprakennota.

 

Artikel 22. Verzekering en aansprakelijkheid

-Personeel

De uitlenende gemeenten verzekeren de arbeidsongevallen van hun eigen personeel, ook tijdens de periode van uitleen.

De ontlenende gemeenten verzekeren de burgerlijke aansprakelijkheid van hun aangestelden, en dus ook van het personeel dat aan hen wordt uitgeleend.

-Materiaal

De huurder is aansprakelijk tegenover derden, voor elke lichamelijke of stoffelijke schade, rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt door het materiaal of door het gebruik ervan, zijn montage, onderhoud of bewaring in magazijn, door om het even welke oorzaak, zelfs indien de schade, rechtstreeks of onrechtstreeks te wijten is aan een verborgen gebrek.

De huurder sluit hiervoor een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af.

De verhuurder is aansprakelijk voor directe zaakbeschadiging en letselschade, aan zaken en personen van de huurder, veroorzaakt door een aantoonbaar gebrek aan het gehuurde materiaal of door opzet of grove schuld van de verhuurder.

De huurder staat in voor de kosten voor het dagdagelijks gebruik van het materiaal.

De huurder is aansprakelijk voor schade, diefstal, verlies en vernieling van het materiaal indien dit te wijten is aan haar opzet of aantoonbare schuld. De verhuurder staat in voor het onderhoud en voor de kosten die vallen onder het gebruik van het materiaal als een goede huisvader.

De huurder moet de verhuurder inlichten over elke schade, diefstal, verlies en vernieling van het ontleende materiaal en van elk ongeval waarbij het materiaal betrokken is.

 

Artikel 23. Vaccinatiecentrum voor eerstelijnszone Herkenrode

De gemeenten van de eerstelijnszone Herkenrode, zijnde Alken, Diepenbeek, Hasselt, Herk-de-Stad, en Zonhoven kregen een bijkomende opdracht in het kader van COVID-19, met name het opzetten en organiseren van een vaccinatiecentrum binnen hun eerstelijnszone. In het kader van deze opdracht wensen voornoemde gemeenten samen te werken binnen het kader van de interlokale vereniging Deelplatform MIDWEST-LIM en maken zij een aantal specifieke afspraken zoals hierna bepaald.

Voor het opzetten en organiseren van het vaccinatiecentrum eerstelijnszone Herkenrode zullen de gemeenten geen onderlinge facturaties voeren, doch wel registraties maken van hun loonkosten, werkingskosten en alle andere kosten gemaakt in het kader van deze samenwerking.

De gemeenten en de eerstelijnszone zullen deze kosten prefinancieren. Het gedeelte van de subsidie dat de beherende gemeente int, verdeelt zij onder de deelnemende gemeenten op basis van de door hen gemaakte en geregistreerde kosten.

De gemeenten bepalen dat zij onderstaande lijst van kosten zelf ten laste nemen in het kader van het hoger vermelde vaccinatiecentrum en dat deze dus niet zullen worden ingediend voor subsidiëring.

Het betreft volgende soort kosten:

-Alle kosten die via reguliere financiering, subsidiëring of via een ander kanaal reeds betoelaagd zijn.

-Loonkosten van eigen personeel, ingezet voor de planning, coördinatie en back-office ondersteuning zowel tijdens opstart-, uitbatings- als sluitingsfase.

Indien de subsidies aan de eerstelijnszone en de beherende gemeente niet volstaan om de kosten van de eerstelijnszone en de deelnemende gemeenten te dekken, zullen de deelnemende gemeenten een inbreng doen aan de hand van hun inwonersaantal. Het aandeel van elke individuele deelnemende gemeente in de totale bijdragen van de gemeenten wordt berekend aan de hand van een breuk van het aantal inwoners dat de gemeente telt (officieel inwonersaantal op 1 januari 2020, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 27 juli 2020) op het totale aantal inwoners van alle deelnemende gemeenten aan deze samenwerking. De deelnemende gemeenten verbinden zich ertoe dat volgens deze verdeelsleutel financiële middelen worden voorzien.

 

TITEL IV – SLOTBEPALINGEN

Artikel 24. Wijzigingen

Voor aanpassing van dit huishoudelijk reglement is een twee derde meerderheid nodig. 

 

Artikel 25. Inwerkingtreding

Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 15 februari 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens. Goedkeuring starten procedure en lijst uit te nodigen firma's

 

Besluit

Artikel 1 : De onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor de opdracht “Raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens” wordt opgestart.

Artikel 2 : Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

- Prowise Belgium B.V., Pegasuslaan 5 te 1831 Machelen;

- INTEROFFICE SOBETE TONGEREN bvba, LUIKERSTEENWEG 158 te 3700 Tongeren;

- Vanerum België nv, Kleine Schaluinweg 7 te 3290 Diest;

- DIDAKTA BVBA, Hille-Zuid 1A te 8750 Zwevezele.

- Media Service België, Lange Beemden 29a te 3550 Heusden-Zolder

- Videocenter NV, Vier Wijersstraat 28 te 3520 Zonhoven

Artikel 3 : De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 23 februari 2021 om 11.00 uur.

Artikel 4 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Interessepeiling deelname overeenkomsten PROCLIM

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Platform 'aanbestedingen in Limburg'. Een initiatief van Provincie Limburg

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Verbouwing en uitbreiding gebouwen technische dienst. Werfverslag 19 van 26 januari 2021

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Betaalbaarstelling facturen

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen beslist bijgevoegde lijst met de facturen betaalbaar te stellen en geeft opdracht aan de financieel directeur om tot betaling over te gaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Overdracht van investeringskredieten van 2020 naar 2021

 

Besluit

Artikel 1: De niet aangewende investeringskredieten van het gemeentebestuur van 2020 worden overgedragen naar 2021 voor een bedrag van €1.070.487,05 (zie gedetailleerde lijst in bijlage)

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Verzekering alle risico's laptops

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen is akkoord om bij Ethias een verzekering "alle risico's" voor de laptops af te sluiten tegen betaling van een premie van 7 €/1.000 €.

Artikel 2: De totale waarde van de laptops incl. BTW bedraagt  23.664,57 €, dit komt neer op een totaal te betalen jaarpremie van ongeveer 170 €.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Vaststellingen ABB AMJP 2020-2025 gemeentebestuur en OCMW

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Carnavalwandeling krokusvakantie - 13 t.e.m. 21 februari 2021

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen geeft toelating voor het organiseren van een carnavalwandeling tijdens de krokuskvakantie (van 13 t.e.m. 21 februari 2021). De carnavalwandeling zal volledig coronaproof georganiseerd worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Melding van een IIOA M87 - David Van den Meersschaut namens BAM CONTRACTORS BV gevestigd te Antoon Van Osslaan 1/2 te 1120 Neder-Over-Heembeek. Het betreft een aanvraag over: een werfinrichting voor renovatiewerk aan de stationsomgeving. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen , kadastraal bekend: (afd. 2) sectie C 179 G2.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 03/02/2021 HET VOLGENDE:

 

Artikel 1. Er wordt akte genomen van de melding van een Ingedeelde Inrichting Of Activiteit (IIOA) van een werfinrichting voor renovatiewerk aan de stationsomgeving, ingediend door BAM Contractors, Antoon Van Osslaan 1 bus 2, 1120 Neder-Over-Heembeek op een perceel Stationsplein, afdeling 2 sectie C nr 179K3 en 182C en voor volgende ingedeelde rubrieken in bijlage 1 van Vlarem II:

 

Rubriek

Omschrijving

Totale hoeveelheid

6.5.1°

Verdeelslang voor bevoorrading mazout aan werfvoertuigen (Nieuw)

1 verdeelslang

15.1.1°

Stalplaats voor zes werfvoertuigen (Roterende verreiker, bull-dozer, graafkraan, minigraver) (Nieuw)

6 aantal voertuigen

17.3.2.1.1.1°b)

Opslag van  2000 liter (1700 kg) mazout in bovengrondse houders (Nieuw)

1,7 ton

17.4.

Opslag van 100 liter benzine in verplaatsbare recipienten (Nieuw)

100 liter

 

Artikel 2. De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

Artikel 3. De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende milieuvoorwaarden:

 

1. De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM:

hoofdstukken 4.1, 4.7 en 4.9-

Algemene milieuvoorwaarden - algemeen

hoofdstuk 4.5 met bijlagen 2.2.1, 2.2.2, 4.5.1, 4.5.2, 4.5.3, 4.5.4, 4.5.5 en 4.5.6

Algemene milieuvoorwaarden - geluid

hoofdstuk 4.2 met bijlagen 2.3.1, 4.2.5.1, 4.2.5.2 en 4.2.5.4

Algemene milieuvoorwaarden – oppervlaktewater

hoofdstuk 5.6

Sectorale milieuvoorwaarden -  brandstoffen en brandbare vloeistoffen

 

Hoofdstuk 5.15

Sectorale milieuvoorwaarden – garages, parkeerplaatsen en herstellingswerkplaatsen voor motorvoertuigen

Hoofdstuk 5.17

Sectorale milieuvoorwaarden – opslag van gevaarlijke producten

2. Bijzondere voorwaarden:

-          De exploitant informeert de gebruikers van de tankplaats over de voorzorgsmaatregelen die vereist zijn voor het gebruik van de tankplaats. Elke gebruiker moet op één document ondertekenen dat hij voldoende op de hoogte is van de voorzorgsmaatregelen en hiermee rekening houdt tijdens al zijn activiteiten. Dit document moet ter plaatse ter beschikking zijn voor een toezichthouder.

-          De exploitant moet voldoende rekening houden met de aanwezige woonomgeving door de overlast naar de omgeving te beperken en het nodige te doen om onaanvaardbare overlast naar de omgeving te voorkomen.

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Deze opsomming is louter indicatief. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link:  https://navigator.emis.vito.be/

 

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.

 

Aanplakking

U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

 

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

 

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

 

U bent een rolrecht verschuldigd van:

-          200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

-          100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. 

 

Meer info

De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in

-          het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,

-          het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

-          het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.

-          Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Omgevingsvergunning 413 - mevrouw Laurien Stuvers en de heer Maarten Dingenen met als contactadres Bosveldstraat 58B te 3570 Alken. Het betreft een aanvraag over: het plaatsen van een garage, aanleg van een zwembad en regularisatie van een terrasverharding. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Bosveldstraat 58B, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie A 239 B.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 03/02/2021 HET VOLGENDE:

 

1. De aanvraag ingediend door mevrouw Laurien Stuvers en de heer Maarten Dingenen met als contactadres Bosveldstraat 58B te 3570 Alken, het plaatsen van een garage, aanleg van een zwembad en regularisatie van een terrasverharding, gelegen Bosveldstraat 58B, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie A 239 B te vergunnen.

 

2. Er worden volgende voorwaarden en/of lasten opgelegd:

 

- De voorwaarden zoals opgelegd in het advies van Fluvius System Operator dd. 15.01.2021 met ref. 0000285874 dienen strikt gevolgd te worden.

 

Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, nodig als uitvoering van andere regelgevingen.

 

Verval van de omgevingsvergunning – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 99. § 1. De omgevingsvergunning vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning;

2° als het uitvoeren van de vergunde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de vergunde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de vergunde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de vergunde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning aanvangt.

 

Als de omgevingsvergunning uitdrukkelijk melding maakt van de verschillende fasen van het bouwproject, worden de termijnen van twee of drie jaar, vermeld in het eerste lid, gerekend per fase. Voor de tweede fase en de volgende fasen worden de termijnen van verval bijgevolg gerekend vanaf de aanvangsdatum van de fase in kwestie.

 

§ 2. De omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de vergunde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan. De Vlaamse Regering kan nadere regels bepalen voor de inkennisstelling van de stopzetting.

 

§ 3. Als de gevallen, vermeld in paragraaf 1, betrekking hebben op een gedeelte van het bouwproject, vervalt de omgevingsvergunning alleen voor het niet-afgewerkte gedeelte van een bouwproject. Een gedeelte is eerst afgewerkt als het, in voorkomend geval na de sloping van de niet-afgewerkte gedeelten, kan worden beschouwd als een afzonderlijke constructie die voldoet aan de bouwfysische vereisten.

 

Als de gevallen, vermeld in paragraaf 1 of 2, alleen betrekking hebben op een gedeelte van de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit, vervalt de omgevingsvergunning alleen voor dat gedeelte.

 

Artikel 100. De omgevingsvergunning blijft onverkort geldig als de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van een project door een wijziging van de indelingslijst van klasse 1 naar klasse 2 overgaat of omgekeerd.

 

In geval de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van een project door een wijziging van de indelingslijst van klasse 1 of 2 naar klasse 3 overgaat, geldt de vergunning als aktename en blijven de bijzondere voorwaarden gelden.

 

Artikel 101. De termijnen van twee, drie of vijf jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst zolang een beroep tot vernietiging van de omgevingsvergunning aanhangig is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, overeenkomstig hoofdstuk 9 behoudens indien de vergunde handelingen in strijd zijn met een vóór de definitieve uitspraak van de Raad van kracht geworden ruimtelijk uitvoeringsplan. In dat laatste geval blijft het eventuele recht op planschadevergoeding desalniettemin behouden. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de archeologische opgraving, omschreven in de bekrachtigde archeologienota overeenkomstig artikel 5.4.8 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en in de bekrachtigde nota overeenkomstig artikel 5.4.16 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, met een maximumtermijn van een jaar vanaf de aanvangsdatum van de archeologische opgraving. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de bodemsaneringswerken van een bodemsaneringsproject waarvoor de OVAM overeenkomstig artikel 50, § 1, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 een conformiteitsattest heeft afgeleverd, met een maximumtermijn van drie jaar vanaf de aanvangsdatum van de bodemsaneringswerken. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst zolang een bekrachtigd stakingsbevel, zoals vermeld in titel VI, niet wordt ingetrokken, hetzij niet wordt opgeheven bij een in kracht van gewijsde gegane beslissing. De schorsing eindigt van rechtswege wanneer geen opheffing van het stakingsbevel wordt gevorderd of geen intrekking wordt gedaan binnen een termijn van twee jaar vanaf de bekrachtiging van het stakingsbevel.

 

Beroepsmogelijkheden – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 52. De Vlaamse Regering is bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van de deputatie in eerste administratieve aanleg.

 

De deputatie is voor haar ambtsgebied bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van het college van burgemeester en schepenen in eerste administratieve aanleg.

 

Artikel 53. Het beroep kan worden ingesteld door:

1° de vergunningsaanvrager, de vergunninghouder of de exploitant;

2° het betrokken publiek;

3° de leidend ambtenaar van de adviesinstanties of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde als de adviesinstantie tijdig advies heeft verstrekt of als aan hem ten onrechte niet om advies werd verzocht;

4° het college van burgemeester en schepenen als het tijdig advies heeft verstrekt of als het ten onrechte niet om advies werd verzocht;

5° de leidend ambtenaar van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde;

6° de leidend ambtenaar van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde.

 

Artikel 54. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid ingesteld binnen een termijn van dertig dagen die ingaat:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

Artikel 55. Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de betekening van de beslissing in laatste administratieve aanleg.

 

In afwijking van het eerste lid werkt het beroep niet schorsend ten aanzien van:

1° de vergunning voor de verdere exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit waarvoor ten minste twaalf maanden voor de einddatum van de omgevingsvergunning een vergunningsaanvraag is ingediend;

2° de vergunning voor de exploitatie na een proefperiode als vermeld in artikel 69;

3° de vergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit die vergunningsplichtig is geworden door aanvulling of wijziging van de indelingslijst.

 

Artikel 56. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending ingesteld bij de bevoegde overheid, vermeld in artikel 52.

 

Degene die het beroep instelt, bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig en per beveiligde zending een afschrift van het beroepschrift aan:

1° de vergunningsaanvrager behalve als hij zelf het beroep instelt;

2° de deputatie als die in eerste administratieve aanleg de beslissing heeft genomen;

3° het college van burgemeester en schepenen behalve als het zelf het beroep instelt.

 

De Vlaamse Regering bepaalt de bewijsstukken die bij het beroep moeten worden gevoegd opdat het op ontvankelijke wijze wordt ingesteld.

 

Artikel 57. De bevoegde overheid, vermeld in artikel 52, of de door haar gemachtigde ambtenaar onderzoekt het beroep op zijn ontvankelijkheid en volledigheid.

 

Als niet alle stukken als vermeld in artikel 56, derde lid, bij het beroep zijn gevoegd, kan de bevoegde overheid of de door haar gemachtigde ambtenaar de beroepsindiener per beveiligde zending vragen om binnen een termijn van veertien dagen die ingaat de dag na de verzending van het vervolledigingsverzoek, de ontbrekende gegevens of documenten aan het beroep toe te voegen.

 

Als de beroepsindiener nalaat de ontbrekende gegevens of documenten binnen de termijn, vermeld in het tweede lid, aan het beroep toe te voegen, wordt het beroep als onvolledig beschouwd.

 

Beroepsmogelijkheden – regeling van het besluit van de Vlaamse Regering decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Het beroepschrift bevat op straffe van onontvankelijkheid:

1° de naam, de hoedanigheid en het adres van de beroepsindiener;

2° de identificatie van de bestreden beslissing en van het onroerend goed, de inrichting of exploitatie die het voorwerp uitmaakt van die beslissing;

3° als het beroep wordt ingesteld door een lid van het betrokken publiek:

a)een omschrijving van de gevolgen die hij ingevolge de bestreden beslissing ondervindt of waarschijnlijk ondervindt;

b)het belang dat hij heeft bij de besluitvorming over de afgifte of bijstelling van een omgevingsvergunning of van vergunningsvoorwaarden;

4° de redenen waarom het beroep wordt ingesteld.

 

Het beroepsdossier bevat de volgende bewijsstukken:

1° in voorkomend geval, een bewijs van betaling van de dossiertaks;

2° de overtuigingsstukken die de beroepsindiener nodig acht;

3° in voorkomend geval, een inventaris van de overtuigingsstukken, vermeld in punt 2°.

 

Als de bewijsstukken, vermeld in het tweede lid, ontbreken, kan hieraan verholpen worden overeenkomstig artikel 57, tweede lid, van het decreet van 25 april 2014.

 

Het beroepsdossier wordt ingediend met een analoge of een digitale zending.

 

Het bevoegde bestuur kan bij de beroepsindiener, de vergunningsaanvrager of de overheid die in eerste administratieve aanleg bevoegd is, alle beschikbare informatie en documenten opvragen die nuttig zijn voor het dossier.

 

De beroepsindiener geeft, op straffe van verval, uitdrukkelijk in zijn beroepschrift aan of hij gehoord wil worden.

 

Als de vergunningsaanvrager gehoord wil worden, brengt hij het bevoegde bestuur daarvan uitdrukkelijk op de hoogte met een beveiligde zending uiterlijk vijftien dagen nadat hij een afschrift van het beroepschrift als vermeld in artikel 56 van het decreet van 25 april 2014, heeft ontvangen, op voorwaarde dat hij niet de beroepsindiener is.

 

Mededeling

 

Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Verlenen van een machtiging verhuur-Kolmen1229

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het verlenen van

een machtiging verhuur aan BV Pigment voor de verhuur aan GM Bouw, Geets Liesbeth, Donkstraat 1 te 3450 Grazen (Geetbets) mits er voldaan wordt aan de artikels opgenomen in de oorspronkelijke verkoopakte en deze artikels worden opgenomen in de huurovereenkomst, en mits er voldaan wordt aan de bepalingen van het RUP Kolmen (gebruik van terreinen moet gebeuren in overeenstemming met de voorschriften van RUP Kolmen)

Artikel 2: Indien er vergunningsplichtige handelingen dienen te gebeuren, dienen deze nog

bij de bevoegde instanties aangevraagd te worden.

Artikel 3: Een uittreksel van deze beslissing zal overgemaakt worden aan Wallter bvba.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Lijsten omgevingsvergunningen

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 03 02 2021

 

Deelname Valentijnsactie - kattensterilisatie/castratie

 

Besluit

Artikel 1: De overeenkomst betreffende "kortingsbonnen voor sterilisaties/castraties verrekenen met de betrokken dierenartsen" tussen gemeente Alken (hierna opdrachtgever genoemd) en de Limburgse Dierenartsen vzw (hierna contractant genoemd), zoals vermeld in artikel 2, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2: De contractant zal de opdracht “kortingsbonnen voor sterilisaties/castraties verrekenen met de betrokken dierenartsen" uitvoeren onder de volgende voorwaarden:

 

Artikel 1: Definitie opdracht

De contractant staat in voor de uitvoering van de opdracht “kortingsbonnen voor sterilisaties/castraties verrekenen met de betrokken dierenartsen".

 

Artikel 2: Taakomschrijving

De contractant is belast met de uitvoering van volgende taken:

• Het verzamelen van de kortingsbonnen voor sterilisaties/castraties die geldig zijn tot 15 september 2021 en die na 15 september 2021 tot 15 oktober 2021 bij de Limburgse dierenartsen in ontvangst werden genomen n.a.v. de Valentijnsactie.

• Het factureren van het bedrag na afloop van de actie aan de opdrachtgever vóór 15 november 2021. Het terugstorten van de aparte bedragen na 15 december 2021 aan de Limburgse dierenartsen die kortingsbonnen in ontvangst hebben genomen.

 

De opdrachtgever is belast met volgende taken:

• Duidelijke communicatie met betrekking tot de geldigheid van de kortingsbonnen, 15 september 2021.

• Nummering van de bonnen.

• Terugstorten van het totale bedrag aan kortingsbonnen aan de contractant op rekeningnummer: BE73 0682 1406 2960 ter attentie van ‘Limburgse Dierenartsen vzw’.

 

Artikel 3: Timing - verloop werkzaamheden

De opdracht moet uitgevoerd worden vóór 30 december 2021.

 

Artikel 4: Toezicht

De leiding en het toezicht op de uitvoering van de opdracht zal geschieden door de milieudienst.

 

Beperkingen en draagwijdte mandaat : "controle en toezicht op de uitvoering alsook contactpersoon bij eventuele problemen".

 

Artikel 5: Vergoeding

Voor de uitvoering van de opdracht, beschreven in artikel 2 van deze overeenkomst, wordt aan de contractant een vergoeding toegekend van maximum 500 euro, BTW inclusief. Het totaalbedrag is afhankelijk van het aantal kortingsbonnen die in praktijk bij de Limburgse dierenartsenvereniging werden ingediend, maar zal het maximumbedrag van 500 euro niet overschrijden. De kortingsbonnen voor een sterilisatie worden verrekend aan 25 euro, de kortingsbonnen voor castratie aan 15 euro.

 

Artikel 6: Betalingen aan contractant

De betaling gebeurt na voorlegging van een reglementair opgestelde factuur ondertekend door de contractant, alsmede van de andere eventueel vereiste bescheiden.

 

Artikel 7

De opdracht dient uitgevoerd te worden binnen de budgetten van de voorgelegde begroting.

Budgetoverschrijding kan enkel na voorafgaandelijke goedkeuring door het College.

Deze meerkost zal het voorwerp zijn van een addendum, toe te voegen aan het oorspronkelijke contract.

 

Artikel 8

De contractant wordt geacht in gebreke te zijn : 

• Wanneer de geldig gegeven schriftelijke bevelen van het gemeentebestuur niet worden nageleefd.

• Wanneer de prestaties niet uitgevoerd worden volgens de voorschriften bepaald in deze overeenkomst.

 

Artikel 3: Er wordt voldoende budget voorzien op registratiesleutel: MJP001234.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/02/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.