Gemeente Alken

Zitting van 19 oktober 2022

van 10:00 tot 11:00

 

Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen en Pierrette Putzeys, schepenen; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 12.10.2022

 

Besluit

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Gemeenteraad - Mededeling Definitieve Agenda d.d. 27.10.2022

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen neemt er kennis van dat de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Peter Bollen, de gemeenteraad samenroept op donderdag 27.10.2022 om 20u00.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Fluvius Limburg - Buitengewone AV d.d. 21.12. 2022

 

Besluit

ARTIKEL 1 [agenda]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 21 december 2022:
 

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

 

  1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

 

  1. Wijziging van het voorwerp;
  2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 10, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1 en 2 en het toevoegen van een nieuw artikel 37ter en een nieuwe bijlage 4;
  3. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen) van de bestaande artikelen 2bis, 8, 9, 11, 12, 17, 25, 30 en 37ter en de bijlagen 1 en 2 en het schrappen van de hernummerde bijlage 2bis;
  4. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 6, 8, 9, 10, 17, 24, 25, 27, 30, 32, 33 en 39 en de bijlagen 2 en 4 en het hernummeren van de bijlagen 3 en 4;
  5. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
  6. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
  7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
  8. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
  9. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
  10. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
     
  1. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Be binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Antwerpen, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Goedkeuring van de omzetting van de aandelen Ae, Be, Ag, At, Bt, Ar en Br à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare elektronische-communicatienetwerken en riolering.
    3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2025 van winstbewijzen C en vaststelling van de vervanging/hernoeming per 1 januari 2025 van de aandelen Be door aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit, van de aandelen W door aandelen Aw voor de activiteit warmte, van de aandelen Bt door aandelen At voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken, van de aandelen Aw en Bw door aandelen Alw voor de activiteit waterdistributie en van de aandelen Br door aandelen Ar voor de activiteit riolering.
    4. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Limburg kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Antwerpen, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van de gemeente Laakdal met de activiteiten aardgas en warmte vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Limburg kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE voor de activiteit aardgas vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

 

  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

 

  1. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

 

  1. Statutaire benoemingen.

 

  1. Statutaire mededelingen.

 

ARTIKEL 2 [dossier tramontana]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Limburg aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat

 

        een herbevestiging impliceert door Gemeente Alken van haar huidige aansluiting bij Fluvius Limburg voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Door deze goedkeuring herbevestigt Gemeente Alken haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.  Ter vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ zal de stad/gemeente één aandeel Be onderschrijven ter waarde van 25 euro.

 

        De steden en gemeenten die aangesloten zijn voor de Fluvius-NET-activiteit dienen een keuze te maken tussen optie 1 en optie 2:
Gemeente Alken gaat akkoord met OPTIE 1

OPTIE 1 Gemeente Alken gaat akkoord om de Fluvius-NET-activiteit aan dezelfde voorwaarden verder te zetten via NetCo:

impliceert dat gemeente Alken de bestaande diensten van de Fluvius-NET-activiteit zal verderzetten via NetCo.

OF

OPTIE 2 Gemeente Alken gaat niet akkoord om de Fluvius-NET-activiteit aan dezelfde voorwaarden verder te zetten via NetCo en dient zich tot de markt te wenden voor het aantrekken van een nieuwe dienstverlener:

evenwel niet inhoudt dat Gemeente Alken verder beroep wenst te doen op NetCo voor de Fluvius-NET-activiteit. Hierdoor krijgt de gemeente haar vrijheid terug en dient zij een marktbevraging te organiseren om een nieuwe dienstverlener aan te trekken.

 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

ARTIKEL 3 [DOSSIER TRAMONTANA]

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

 

ARTIKEL 4 [STRUCTUURWIJZIGINGEN]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Limburg met betrekking tot de structuurwijzigingen. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

 

ARTIKEL 5 [OVERIGE WIJZIGINGEN]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Limburg met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center die van toepassing blijven tot en met 21 juni 2022 (zijnde de datum van de voorbije algemene vergadering waarop de intrekking van de beheeroverdracht werd aanvaard).

 

ARTIKEL 6 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR FLUVIUS LIMBURG VOOR DE ACTIVITEITEN GAS EN WARMTE VAN DE GEMEENTE LAAKDAL]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Fluvius Limburg door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg van de activiteiten gas en warmte verbonden aan de gemeente Laakdal.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg wordt verzocht de uitbreiding van aansluiting voor de activiteiten gas en warmte van de gemeente Laakdal te willen aanvaarden.

 

ARTIKEL 7 [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS LIMBURG NAAR IVERLEK VOOR DE ACTIVITEIT GAS VERBONDEN AAN DE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING PBE]

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring het voorstel van partiële splitsing Fluvius Limburg / Iverlek door overneming inzake de overgang van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg wordt verzocht de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging PBE voor de activiteit gas te willen aanvaarden.

 

ARTIKEL 8

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

ARTIKEL 9

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 21 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 8 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

ARTIKEL 10

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Fluvius OV - Buitengewone AV dd. 7.12.2022

 

Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 7 december 2022 met als agendapunten:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2023.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

Artikel 2:De gemeenteraad beslist zijn vertegenwoordiger van de gemeente, Peter Bollen, of zijn plaatsvervanger Carine Meyers, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op digitale wijze op 7 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing. 

Artikel 3: De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervanger in Poolstok

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Uitnodiging kaas-& wijn/vlees-& bieravond op 5.11

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Levering en plaatsing verplaatsbare camera via S-Lim: Goedkeuring voorlopige oplevering.

 

Besluit

Artikel 1: De opdracht “dienst en levering tot plaatsing van een verplaatsbare camera op het grondgebied van Alken” wordt voorlopig opgeleverd.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Wegenis- en rioleringswerken Reigerlaan: werfverslagen nr. 35 d.d. 06.10.2022 en nr. 36 d.d. 13.10.2022.

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Betaalbaarstelling facturen

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen beslist bijgevoegde lijst met de facturen betaalbaar te stellen en geeft opdracht aan de financieel directeur om tot betaling over te gaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Lijst bestelbonnen van 06/10 t/m 12/10/2022.

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Openverklaring contractuele functie voor administratieve medewerker personeel - voltijds - onbepaalde duur.

 

Besluit

Artikel 1:  Er wordt overgegaan tot de openverklaring van één contractuele functie

voor een voltijdse administratieve medewerker personeelsdienst (C1-C3)

Er wordt een wervingsreserve voor twee jaar aangelegd.

Deze vacature staat ook open voor personen met een beperking.

 

Artikel 2: de kandidaten voor de aanwervingsprocedure dienen aan de hierna bepaalde toelatingsvoorwaarden te voldoen:

1° de burgerlijke en politieke rechten genieten

2° medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie

3° gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor gesolliciteerd wordt

4° houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau C, bij voorkeur in een administratieve richting

5° slagen voor het aanwervingsexamen

 

Artikel 3: Aanwervingsexamen

Deel 1 : Preselectie :

1.1. Screening op basis van CV:

De kandidaten worden door de examenjury gerangschikt naar geschiktheid op basis van hun CV. Daarbij wordt voorkeur gegeven aan kandidaten:

- met ervaring in personeelszaken

- met een diploma waarvan de afstudeerrichting administratie-gerelateerd is

- die relevante ervaring kunnen aantonen in administratieve taken.

Ongeveer 15 kandidaten die op deze screening het beste scoren gaan door naar de volgende stap in de selectieprocedure.

Deel 2 : Examen :

1. Mondelinge proef :

In deze uitgebreide mondelinge proef kunnen volgende items aan bod komen:

- organisatievermogen

- probleemoplossend vermogen

- motivatie

- algemene kennis

2. Schriftelijke proef :

in deze proef kunnen volgende items aan bod komen :

- rapportering over een onderwerp dat verband houdt met de functie

- case-studie in functie van de dienst : de kandidaat wordt geconfronteerd met één of meerdere probleemsituaties die zich tijdens de uitoefening van de functie kunnen voordoen; de totale context van de problematiek wordt uitgebreid geschetst, waarna de kandidaat tracht een oplossing uit te werken

- postbakoefening

- kennis van de werking van het gemeentebestuur en van de wetgeving in functie van de dienst

De jury legt autonoom het aantal kandidaten dat mag deelnemen aan het examen, de inhoud van elke proef en de puntenverdeling vast.

Om geslaagd te zijn voor het examen, moet de kandidaat 60 % van de punten behalen op de praktische proef en 60 % op de schriftelijke proef.

 

Artikel 4: De samenstelling van de examenjury wordt gedelegeerd naar de algemeen directeur.

 

Artikel 5: De bekendmaking van de aanwervingsprocedure geschiedt via:

- Jobat (bijlage bij Het Belang Van Limburg)

- Website van de VDAB

- Gemeentelijke website en facebook.

 

Artikel 6: De uiterste inschrijvingsdatum voor de aanwervingsprocedure wordt vastgelegd op 07/11/2022.

 

Artikel 7: Aan alle externe juryleden wordt een vergoeding toegekend van € 50 per prestatie van een halve dag (4u.) en € 25 per begonnen prestatie van 2u., alsook een kilometervergoeding voor verplaatsingsonkosten.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Aanvraag publiciteitsborden Lions Club Land van Wor n.a.v. nieuwjaarsconcert 8 januari 2023

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen geeft toelating aan Lions Club Alken Land van Wor n.a.v. hun nieuwjaasconcert op 8 januari 2023 voor de plaatsing van publiciteitsborden naast de Alkense gemeente- en gewestwegen op de voorgestelde plaatsen op voorwaarde dat er voor de gewestwegen ook een vergunning wordt afgeleverd door het agentschap wegen en verkeer. De publiciteitsborden naast gemeentewegen mogen max. 6 weken op voorhand geplaatst worden en dienen ten laatste een week na de activiteit opgeruimd te worden. Voor de borden naast gewestwegen geldt de vergunning van het agentschap wegen en verkeer.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Aanvraag toelating Vogelbeurs De Sijs 25 t.e.m. 27 november 2022

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen verleent de toelating aan vogelclub De Sijs voor het organiseren van een vogelbeurs in gc d'Erckenteel van vrijdag 25 november t.e.m. zondag 27 november 2022. Op zondagvoormiddag 27 november 2022 richten zij tevens een vrije ruil en verkoopbeurs in. Daarnaast geeft het college de toelating voor de plaatsing van publiciteitsborden naast de Alkense gemeente- en gewestwegen op de voorgestelde plaatsen op voorwaarde dat er voor de gewestwegen ook een vergunning wordt afgeleverd door het agentschap wegen en verkeer. De publiciteitsborden naast gemeentewegen mogen max. 6 weken op voorhand geplaatst worden en dienen ten laatste een week na de activiteit opgeruimd te worden. Voor de borden naast gewestwegen geldt de vergunning van het agentschap Wegen en Verkeer.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Afsprakennota Halloween 2022

 

Besluit

N.a.v. de organisatie van de Halloweentochten in Terkoest en Sint-Joris op 29 en 31 oktober 2022 ontvangen de deelnemende groepen/verenigingen volgens een bepaalde verdeelsleutel achteraf een toelage. Volgens het "reglement ondersteuning herfstactiviteit georganiseerd door gemeentebestuur Alken met medewerking van een groep" moet er voorafgaandelijk aan de Halloweentocht een afsprakennota opgesteld worden en goedgekeurd worden door het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen keurt de afsprakennota goed. De toelage kan betaald worden van MJP001328.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Kredietverschuiving

 

Besluit

Artikel 1: De kredietverschuiving met betrekking tot de investeringen wordt goedgekeurd

als volgt :

1) Voor de aankoop van 4 smartphones voor het scannen van tickets aangekocht voor activiteiten/evenementen wordt er € 1.200 verschoven van MJP000247 Toestellen Speeltuin De Alk naar MJP000326 Aankoop en vervanging gsm's en smartphones.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Organisatie kerstproeverij 17 december 2022

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen geeft toelating voor de organisatie van de kerstproeverij op zaterdag 17 december 2022.

 

De kerstproeverij zal doorgaan tussen 17u en 24u in en rond het parkje aan de dienst vrije tijd, Sint-Aldegondislaan en op het kerkplein. Alle verenigingen, handelaars, groepen en buurtcomités uit Alken kunnen zich inschrijven als standhouder.

 

Alle standhouders zullen in hetzelfde type tent ondergebracht worden, namelijk een piramidetent van 5x5m. De gemeente huurt de tenten bij de prijsgunstigste verhuurder en verhuurt deze aan € 50 incl. BTW per tent aan alle standhouders. Bijkomend wordt een waarborg van € 150 per tent gevraagd. Het geheel wordt aangevuld met Foodtrucks die het evenement een culinaire toets geven. Aan de Foodtrucks wordt een bijdrage van € 100 gevraagd om te mogen deelnemen alsook een waarborg van € 100.

 

Indien er meer inschrijvingen zijn dan standplaatsen verloopt het als volgt:

• Standhouders die in 2019 deelnamen aan de kerstproeverij krijgen voorrang.

• De overige standplaatsen worden geloot onder de nieuwkomers.

• De inschrijvers dienen er dus rekening mee te houden dat er mogelijk meer inschrijvingen zijn dan standplaatsen.

• Per standhouder wordt standaard 1 tent voorzien. Indien men 2 tenten wenst kan men dit aanduiden als optie. Of men effectief 2 tenten kan huren hangt af van het aantal inschrijvingen en zal pas bekend zijn na de uiterste inschrijvingsdatum. Men dient er dus rekening mee te houden dat men afhankelijk van het aantal inschrijvingen eventueel niet over 2 tenten kan beschikken.

• Zodra alle deelnemers bekend zijn zullen de exacte plaatsen, net zoals in 2019, geloot worden.

Aan de standhouders zal gevraagd worden om enkel met LED-verlichting te werken.

 

De gemeente zal instaan voor de nodige logistieke ondersteuning en nutsvoorzieningen: elektriciteitskasten en kabels, afvalcontainers, brandblussers, hulp door de technische dienst bij het opbouwen en opruimen van het evenement.

 

Tevens zal de gemeente een vergoeding aanvragen bij Unisono (Sabam en billijke vergoeding).

 

Daarnaast wordt er toelating verleend voor:

• het volledig toeleggen van het parkje aan de dienst vrije tijd met houten vloer om beschadiging van het gras tegen te gaan.

• het eventueel afsluiten van de nodige verzekeringen

• het gebruik van de toiletten van de dienst vrije tijd alsook eventueel de gemeentelijke toiletwagen

• de afname van elektriciteit aan dienst vrije tijd en via de gemeentelijke evenementenkast in de Aldegondislaan.

• het inhuren van een firma licht en geluid voor de verdere nodige stroomvoorziening en inkleding van het terrein.

• eventuele extra randanimatie zoals een kerstman, een groepje dat komt zingen, ... .

 

Een aangepaste verkeersregeling zal voorzien worden.

Alle nodige kredieten zijn voorzien onder MJP001326, MJP1323, MJP001320, MJP001318, MJP001317, MJP001315.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Princiepsaanvraag Tennisclub de Alk

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met de uitkering van een subsidie aan tennisclub De Alk voor het plaatsen van LED-verlichting en het vervangen van de gasketel. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om maximaal 60% van de geraamde kosten, inclusief btw, toe te kennen. Dit komt neer op een bedrag van maximum € 25.489,73.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Princiepsaanvraag Visclub De Snoek

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Tijdelijke overdekking (tent) terras In De Ton

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen gaan akkoord met het voorstel om een tijdelijke overdekking (tent) over het terras van café In De Ton te plaatsen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Verkeersregeling Halloweentocht Terkoest 29 oktober 2022

 

Besluit

Artikel 1: Van zaterdag 29 oktober 2022 om 16u. tot 22u30 wordt het verkeer in de Beukenlaan (uitgezonderd bewoners en plaatselijk verkeer) verboden. Dit om de veiligheid van de wandelaars van de Halloweentocht te kunnen garanderen.

Artikel 2: Van zaterdag 29 oktober 2022 om 16u. tot 22u30 wordt het verkeer in de Eikendreef (uitgezonderd bewoners en plaatselijk verkeer) verboden omdat de route van de Halloweentocht via de Eikendreef gaat.

Artikel 3: Van zaterdag 29 oktober 2022 om 16u tot 22u30 wordt er een parkeerverbod voorzien op de parking van FC Alken.

Artikel 4: De inrichters van het evenement zijn verantwoordelijk om het openbaar domein net en rein achter te laten na de manifestatie.

Artikel 5: De nodige signalisatie zal door de organisator wettelijk worden aangebracht, zoals weergegeven op de schets in bijlage, en na afloop van de manifestatie weer verwijderd worden.   De borden parkeerverbod dienen uiterlijk 24 uren voor het ingaan van de verkeersregeling geplaatst worden.

Artikel 6: De organisator dient 4 meter vrije doorgang op de rijbaan te verlenen voor de hulpdiensten.

Artikel 7:  Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de organisator,

het hoofd operationele diensten politiezone kanton Borgloon, het wijkteam Alken, de ambulancedienst Ambi-Care, de Lijn, de brandweercommandant, mevrouw Julie Bijnens van dienst vrije tijd en de technische dienst van de gemeente.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Verkeersregeling Halloweentocht Sint-Joris 31 oktober 2022

 

Besluit

Artikel 1: Van maandag 31 oktober 2022 om 17u. tot dinsdag 1 november 2022 om 01u geldt onderstaande verkeersregeling.
Artikel 2: De St.-Jorisstraat wordt afgesloten voor alle verkeer. Let op: Bewoners van de St.-Jorisstraat tussen de Steenweg en de spoorweg ontvangen een doorgangsbewijs. Bewoners van de St.-Jorisstraat tussen de spoorweg en de Hemelsveldstraat worden, omwille van veiligheidsredenen, na 17u. niet meer doorgelaten omdat zij op de route liggen van de Halloweentocht.
Artikel 3: De Schoolstraat en de Klotsveldstraat worden tevens afgesloten voor alle verkeer en bewoners worden niet meer doorgelaten na 17u.
Artikel 4: De Grotstraat, de Kerkstraat, de Ruisenburgstraat en het gedeelte van de Eduard Dompasstraat tussen de Hendriksveldstraat en de Sint-Jorisstraat zijn enkel bereikbaar voor bewoners. Zij ontvangen een doorgangsbewijs.
Artikel 5: In de volgende straten geldt een éénrichtingsverkeer: Hendriksveldstraat vanaf de Hendrikstraat richting de Eduard Dompasstraat. Eduard Dompasstraat vanaf de Hendriksveldstraat richting de Hendrikstraat. Verbindingsstraat vanaf de Hendriksveldstraat richting de Eduard Dompasstraat. De Verbindingsstraat zal aangeduid worden als Kiss&Ride zone. Er geldt een parkeerverbod (niet parkeren, stilstaan mag)
Artikel 6: In volgende straten geldt tevens een éénrichtingsverkeer maar ook een snelheidsbeperking van 30km/u: Wolfstraat, vanaf de Steenweg richting de Expresweg en de Hemelsveldstraat, vanaf de Wolfstraat richting de Ed. Dompasstraat.
Artikel 7: De Valstraat is doodlopend en niet meer bereikbaar via de St.-Jorisstraat.
Artikel 8: Op de parking van het St.-Jorisheem geldt aan de rechterzijde een parkeerverbod. Artikel 9: Enkel plaatselijke bewoners met een doorgangsbewijs worden door de seingevers toegelaten in een gedeelte van de St.-Jorisstraat, de Grotstraat, de Kerkstraat, een gedeelte van de Eduard Dompasstraat en de Ruisenburgstraat. Doorgaand verkeer volgt de omleiding. Artikel 10: Op alle cruciale plaatsen wordt een seingever voorzien.
Artikel 11: Op advies van de politie, waarbij deze adviseert alle mogelijke maatregelen te nemen om spoorlopers te vermijden, zal een persoon security ingezet worden om de weg langs de spoorweg de hele avond te patrouilleren. Ook worden er aan de spoorwegovergangen seingevers voorzien.
Artikel 12: De inrichters van het evenement zijn verantwoordelijk om het openbaar domein net en rein achter te laten na de manifestatie.
Artikel 13: De nodige signalisatie zal door de organisator wettelijk worden aangebracht, zoals weergegeven op de schets in bijlage, en na afloop van de manifestatie weer verwijderd worden. De borden parkeerverbod dienen uiterlijk 24 uren voor het ingaan van de verkeersregeling geplaatst worden.
Artikel 14: De organisator dient 4 meter vrije doorgang op de rijbaan te verlenen voor de hulpdiensten.
Artikel 15: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de organisator, het hoofd operationele diensten politiezone kanton Borgloon, het wijkteam Alken, de ambulancedienst Ambi-Care, de Lijn, de brandweercommandant, mevrouw Julie Bijnens van dienst vrije tijd en de technische dienst van de gemeente.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Adviesvraag plan-m.e.r.-screening - Ontwerpbesluit lozing van bedrijfsafvalwater zonder of met gevaarlijke stoffen

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen wenst geen advies te verlenen inzake de adviesvraag plan-m.e.r.-screening rond het ontwerpbesluit lozing van bedrijfsafvalwater zonder of met gevaarlijke stoffen.

Artikel 2: Een afschrift van dit besluit zal gemaild worden naar het departement Omgeving via het mailadres vlarem@vlaanderen.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Verlenen van een machtiging doorverkoop inzake de verkoop van industriegebouwen gelegen Groenmolenstraat 1149 en 1110, en een conciërgewoning gelegen Kolmenstraat 42

 

Besluit

Artikel 1:Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het verlenen van een machtiging doorverkoop mits er voldaan wordt aan de artikels opgenomen in de oorspronkelijke verkoopakte en deze artikels opgenomen worden in de nieuwe verkoopakte en mits er voldaan wordt aan de bepalingen in het RUP Kolmen (gebruik van terreinen moet in overeenstemming zijn met de voorschriften van RUP Kolmen) en daarnaast onder de opschortende voorwaarde dat de eigendom in zijn totaliteit wordt verkocht en er geen restpercelen zonder industrieel karakter en/of eventuele aanwezige conciërgewoning overblijven en de bestemming van het gebouw en perceel behouden blijft, en elke toekomstige wijziging van bedrijfsactiviteiten aangevraagd wordt en dossier per dossier beoordeeld wordt.

Artikel 2: Het college gaat akkoord met de uitbreiding van de productiecapaciteit. Door de bouw van  2 nieuwe productielijnen is er meer ruimte nodig om de logistieke bewegingen op te vangen. Hiervoor zal de bijkomende ruimte in gebruik genomen worden. Deze uitbreiding gaat gepaard met aanpassingen aan de infrastructuur en ook uitbreiding van de tewerkstelling. De bestaande huurovereenkomsten zullen opgezegd worden zodat deze site zo snel mogelijk in eigen gebruik genomen kan worden.

Artikel 3: Indien er vergunningsplichtige handelingen dienen te gebeuren, dienen deze nog bij de bevoegde instanties aangevraagd worden.

Artikel 4: Een uittreksel van deze beslissing zal overgemaakt worden aan notariaat Joossens.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Melding stedenbouwkundige handelingen M160 - de heer Bart Salmon en mevrouw Joyce Vanoppen wonende te Aardbruggenstraat 39 te 3570 Alken. Het betreft een aanvraag over: een interne verbouwing met de afbraak van een steunmuur en het plaatsen van een steunbalk. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Aardbruggenstraat 39, kadastraal bekend: (afd. 2) sectie F 119 W.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 19/10/2022 HET VOLGENDE:

 

Artikel 1. Er wordt akte genomen van de melding ingediend door de heer Bart Salmon en mevrouw Joyce Vanoppen wonende te Aardbruggenstraat 39 te 3570 Alken voor de in het meldingsdossier opgenomen stedenbouwkundige handelingen.

 

Artikel 2. De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.

 

Aanplakking

U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

 

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

 

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

 

U bent een rolrecht verschuldigd van:

        200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

        100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. 

 

Meer info

De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in

        het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,

        het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.

        Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Omgevingsvergunning 679 - Ina Wouters wonende te Hendrikstraat 104 te 3570 Alken. Het betreft een aanvraag over: de bestemmingswijziging van een bijgebouw naar vakantiewoning. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Hendrikstraat 104, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie I 292 E.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 19/10/2022 HET VOLGENDE:

 

1. De aanvraag ingediend door Ina Wouters wonende te Hendrikstraat 104 te 3570 Alken, bestemmingswijziging van bijgebouw naar vakantiewoning, gelegen Hendrikstraat 104, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie I 292 E voorwaardelijk te vergunnen.

 

2. Er worden volgende voorwaarden en/of lasten opgelegd:

 

        Het advies van Toerisme Vlaanderen d.d. 05.09.2022 met ref. 394835 dient strikt nageleefd te worden met als specifieke voorwaarden:

        het toeristische logies wordt voor de start van de uitbating aangemeld bij Toerisme Vlaanderen (zie http://www.toerismevlaanderen.be/logiesdecreet/aanmelden voor meer info hierover).

        het logies zal bij uitbating voldoen aan alle basisnormen en de algemene en (eventueel) bijkomende uitbatingsvoorwaarden van het logiesdecreet.  We verwijzen hier in het bijzonder ook naar de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan een toeristisch logies moet voldoen (zie http://www.toerismevlaanderen.be/logiesdecreet/brandveiligheid ).

        Het advies van de Brandweezone Zuid-West-Limburg d.d. 15.09.2022 met ref. 2022-0416-001 dient strikt nageleefd te worden.

 

Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, nodig als uitvoering van andere regelgevingen.

 

Verval van de omgevingsvergunning – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 99. § 1. De omgevingsvergunning vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning;

2° als het uitvoeren van de vergunde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de vergunde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de vergunde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de vergunde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning aanvangt.

 

Als de omgevingsvergunning uitdrukkelijk melding maakt van de verschillende fasen van het bouwproject, worden de termijnen van twee of drie jaar, vermeld in het eerste lid, gerekend per fase. Voor de tweede fase en de volgende fasen worden de termijnen van verval bijgevolg gerekend vanaf de aanvangsdatum van de fase in kwestie.

 

§ 2. De omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de vergunde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan. De Vlaamse Regering kan nadere regels bepalen voor de inkennisstelling van de stopzetting.

 

§ 3. Als de gevallen, vermeld in paragraaf 1, betrekking hebben op een gedeelte van het bouwproject, vervalt de omgevingsvergunning alleen voor het niet-afgewerkte gedeelte van een bouwproject. Een gedeelte is eerst afgewerkt als het, in voorkomend geval na de sloping van de niet-afgewerkte gedeelten, kan worden beschouwd als een afzonderlijke constructie die voldoet aan de bouwfysische vereisten.

 

Als de gevallen, vermeld in paragraaf 1 of 2, alleen betrekking hebben op een gedeelte van de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit, vervalt de omgevingsvergunning alleen voor dat gedeelte.

 

Artikel 100. De omgevingsvergunning blijft onverkort geldig als de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van een project door een wijziging van de indelingslijst van klasse 1 naar klasse 2 overgaat of omgekeerd.

 

In geval de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van een project door een wijziging van de indelingslijst van klasse 1 of 2 naar klasse 3 overgaat, geldt de vergunning als aktename en blijven de bijzondere voorwaarden gelden.

 

Artikel 101. De termijnen van twee, drie of vijf jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst zolang een beroep tot vernietiging van de omgevingsvergunning aanhangig is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, overeenkomstig hoofdstuk 9 behoudens indien de vergunde handelingen in strijd zijn met een vóór de definitieve uitspraak van de Raad van kracht geworden ruimtelijk uitvoeringsplan. In dat laatste geval blijft het eventuele recht op planschadevergoeding desalniettemin behouden. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de archeologische opgraving, omschreven in de bekrachtigde archeologienota overeenkomstig artikel 5.4.8 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en in de bekrachtigde nota overeenkomstig artikel 5.4.16 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, met een maximumtermijn van een jaar vanaf de aanvangsdatum van de archeologische opgraving. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de bodemsaneringswerken van een bodemsaneringsproject waarvoor de OVAM overeenkomstig artikel 50, § 1, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 een conformiteitsattest heeft afgeleverd, met een maximumtermijn van drie jaar vanaf de aanvangsdatum van de bodemsaneringswerken. 

 

De termijnen van twee of drie jaar, vermeld in artikel 99, worden geschorst zolang een bekrachtigd stakingsbevel, zoals vermeld in titel VI, niet wordt ingetrokken, hetzij niet wordt opgeheven bij een in kracht van gewijsde gegane beslissing. De schorsing eindigt van rechtswege wanneer geen opheffing van het stakingsbevel wordt gevorderd of geen intrekking wordt gedaan binnen een termijn van twee jaar vanaf de bekrachtiging van het stakingsbevel.

 

Beroepsmogelijkheden – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 52. De Vlaamse Regering is bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van de deputatie in eerste administratieve aanleg.

 

De deputatie is voor haar ambtsgebied bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van het college van burgemeester en schepenen in eerste administratieve aanleg.

 

Artikel 53. Het beroep kan worden ingesteld door:

1° de vergunningsaanvrager, de vergunninghouder of de exploitant;

2° het betrokken publiek;

3° de leidend ambtenaar van de adviesinstanties of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde als de adviesinstantie tijdig advies heeft verstrekt of als aan hem ten onrechte niet om advies werd verzocht;

4° het college van burgemeester en schepenen als het tijdig advies heeft verstrekt of als het ten onrechte niet om advies werd verzocht;

5° de leidend ambtenaar van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde;

6° de leidend ambtenaar van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde.

 

Artikel 54. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid ingesteld binnen een termijn van dertig dagen die ingaat:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

Artikel 55. Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de betekening van de beslissing in laatste administratieve aanleg.

 

In afwijking van het eerste lid werkt het beroep niet schorsend ten aanzien van:

1° de vergunning voor de verdere exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit waarvoor ten minste twaalf maanden voor de einddatum van de omgevingsvergunning een vergunningsaanvraag is ingediend;

2° de vergunning voor de exploitatie na een proefperiode als vermeld in artikel 69;

3° de vergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit die vergunningsplichtig is geworden door aanvulling of wijziging van de indelingslijst.

 

Artikel 56. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending ingesteld bij de bevoegde overheid, vermeld in artikel 52.

 

Degene die het beroep instelt, bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig en per beveiligde zending een afschrift van het beroepschrift aan:

1° de vergunningsaanvrager behalve als hij zelf het beroep instelt;

2° de deputatie als die in eerste administratieve aanleg de beslissing heeft genomen;

3° het college van burgemeester en schepenen behalve als het zelf het beroep instelt.

 

De Vlaamse Regering bepaalt de bewijsstukken die bij het beroep moeten worden gevoegd opdat het op ontvankelijke wijze wordt ingesteld.

 

Artikel 57. De bevoegde overheid, vermeld in artikel 52, of de door haar gemachtigde ambtenaar onderzoekt het beroep op zijn ontvankelijkheid en volledigheid.

 

Als niet alle stukken als vermeld in artikel 56, derde lid, bij het beroep zijn gevoegd, kan de bevoegde overheid of de door haar gemachtigde ambtenaar de beroepsindiener per beveiligde zending vragen om binnen een termijn van veertien dagen die ingaat de dag na de verzending van het vervolledigingsverzoek, de ontbrekende gegevens of documenten aan het beroep toe te voegen.

 

Als de beroepsindiener nalaat de ontbrekende gegevens of documenten binnen de termijn, vermeld in het tweede lid, aan het beroep toe te voegen, wordt het beroep als onvolledig beschouwd.

 

Beroepsmogelijkheden – regeling van het besluit van de Vlaamse Regering decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Het beroepschrift bevat op straffe van onontvankelijkheid:

1° de naam, de hoedanigheid en het adres van de beroepsindiener;

2° de identificatie van de bestreden beslissing en van het onroerend goed, de inrichting of exploitatie die het voorwerp uitmaakt van die beslissing;

3° als het beroep wordt ingesteld door een lid van het betrokken publiek:

a) een omschrijving van de gevolgen die hij ingevolge de bestreden beslissing ondervindt of waarschijnlijk ondervindt;

b) het belang dat hij heeft bij de besluitvorming over de afgifte of bijstelling van een omgevingsvergunning of van vergunningsvoorwaarden;

4° de redenen waarom het beroep wordt ingesteld.

 

Het beroepsdossier bevat de volgende bewijsstukken:

1° in voorkomend geval, een bewijs van betaling van de dossiertaks;

2° de overtuigingsstukken die de beroepsindiener nodig acht;

3° in voorkomend geval, een inventaris van de overtuigingsstukken, vermeld in punt 2°.

 

Als de bewijsstukken, vermeld in het tweede lid, ontbreken, kan hieraan verholpen worden overeenkomstig artikel 57, tweede lid, van het decreet van 25 april 2014.

 

Het beroepsdossier wordt ingediend met een analoge of een digitale zending.

 

Het bevoegde bestuur kan bij de beroepsindiener, de vergunningsaanvrager of de overheid die in eerste administratieve aanleg bevoegd is, alle beschikbare informatie en documenten opvragen die nuttig zijn voor het dossier.

 

De beroepsindiener geeft, op straffe van verval, uitdrukkelijk in zijn beroepschrift aan of hij gehoord wil worden.

 

Als de vergunningsaanvrager gehoord wil worden, brengt hij het bevoegde bestuur daarvan uitdrukkelijk op de hoogte met een beveiligde zending uiterlijk vijftien dagen nadat hij een afschrift van het beroepschrift als vermeld in artikel 56 van het decreet van 25 april 2014, heeft ontvangen, op voorwaarde dat hij niet de beroepsindiener is.

 

Mededeling

 

Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Verkoopbaarheidsattest OMV V679 - notarissen ActaCerta - O. L. Vrouwstraat zn.

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen verklaart dat er aan de opgelegde voorwaarden werd voldaan, betreffende de verkavelingsvergunning met gemeentelijk kenmerk V679 afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van1 juni 2022 aan de heer Rik Appeltans landmeter-expert voor het verkavelen van een perceel in 1 lot open bebouwing op een perceel met als adres O. L. Vrouwstraat zn. en kadastraal gekend als

 (afd. 1) sectie B 399 S, (afd. 1) sectie B 399 X, (afd. 1) sectie B 399 Z, (afd. 1) sectie B 399 B2 en (afd. 1) sectie B 399 A2;

 

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen levert aan notarissen ActaCerta, Steenweg 123 te Alken een attest van verkoopbaarheid conform artikel 4.2.16 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening af.

 

Artikel 3: De volgende voorwaarden bij de verkavelingsvergunning blijven van toepassing:

        Het voorwaardelijk gunstig advies van Fluvius d.d. 10.03.2022 met ref. 5000002682 dient strikt nageleefd te worden.

        Het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer d.d. 24.05.2022 met ref. AV/719/2022/00114/A dient nageleefd te worden waarbij expliciet volgende voorwaarde wordt opgelegd:

        De parkeerplaatsen/verhardingen die aangelegd zijn ter hoogte van de perceelsgrens dienen opgebroken te worden, zoals aangeduid op de plannen, alvorens de verkaveling kan uitgevoerd worden. Het volledige terrein dient vrij gemaakt te zijn van constructies, d.w.z. de bebouwingen en verhardingen dienen verwijderd te zijn. De realisatie van de verkaveling kan dus slechts in uitvoering gebracht worden na de verwijdering van alle verhardingen.

        Er mag maximaal één inrit naar de openbare weg voorzien worden per lot dewelke niet breder is dan 4,5m.

        De stedenbouwkundige voorschriften worden aangepast inzake de afsluitingen, zijnde punt 1.5 terreinaanleg – Afsluitingen. De hoogte is maximum: voor de voorgevellijn: maxiumum 1,80 meter. Deze voorschriften inzake de afsluitingen voor de voorgevellijn worden aangepast naar de regelgeving inzake het vrijstellingenbesluit alsook rekening houdend met de regelgeving van het Agentschap Wegen en Verkeer daaromtrent.

        De verkavelaar dient zelf en op eigen kosten de nodige stappen te ondernemen om de aansluitbaarheid van het lot op de nutsvoorzieningen te waarborgen, dit cfr. de geldende bepalingen van de verschillende nutsmaatschappijen.

        Lot 1A wordt uit de verkaveling gesloten gezien gelegen in het agrarisch gebied.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Bomenplan

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 19 10 2022

 

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.