Gemeente Alken

Zitting van 20 februari 2019

van 15:30 tot 16:00

 

Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 13.02.2019

 

Besluit.

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Huishoudelijk reglement

 

Besluit.

Het college stelt het huishoudelijk reglement vast als volgt:

Artikel 1 - het college vergadert in het gemeentehuis elke woensdagmiddag vanaf 15.30u.  Aansluitend vergadert het vast bureau.

Artikel 2. - In spoedeisende gevallen kan de burgemeester de leden voor een buitengewone vergadering bijeenroepen op de dag en het uur die hij bepaalt.  Deze oproep gebeurt dan telefonisch en per mail.

Artikel 3. - De voorzitter van het BCSD is van rechtswege toegevoegd aan het college als een volwaardige schepen (DLB - artikel 42 § 1)

Artikel 4. - De vergaderingen zijn niet openbaar en dus niet toegankelijk voor derden.  Het college/vast bureau kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is.

Artikel 5. - De algemeen directeur woont de vergadering bij. Hij adviseert het college/vast bureau op beleidsmatig,  bestuurskundig en juridisch vlak. In voorkomend geval herinnert hij aan de geldende rechtsregels, vermeldt hij de hem gekende feitelijke gegevens, ... Hij zorgt voor de notulering van de beslissingen die op de eerstvolgende vergadering van het college/vast bureau dienen goedgekeurd te worden, waarna deze uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op de vergadering van het college/vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd bekend gemaakt worden aan de raadsleden.  Punten ter kennisname en mededelingen worden niet opgenomen in de notulen.

Indien een lid van het college niet aanwezig kan zijn, verwittigt de betrokkene vooraf de burgemeester en/of de algemeen directeur.

Artikel 6. - De burgemeester of de door hem aangeduide schepen, of bij gebrek daaraan, de eerste schepen zit het college/vast bureau voor en opent en sluit de vergadering. Het college/vast bureau beslist collegiaal zodat het ook collegiaal hiervoor verantwoordelijk is en de besluiten worden bij volstrekte meerderheid genomen. Enkel op nadrukkelijk verzoek van een lid zal diens stemmotivatie genoteerd worden.

Artikel 7. - Er is geen delegatie van beslissingsbevoegdheid mogelijk van het college aan de individuele leden van het college. De bevoegdheidsverdeling verleent de individuele schepen geen enkele macht, maar houdt louter een werkindeling in met het oog op de voorbereiding van zaken waarover het college collegiaal heeft te beslissen.

Artikel 8. - Administratieve voorbereiding van het college/vast bureau:

          De agendapunten worden door de administratie uit eigen beweging en in volgorde van ontvangst der vragen, toegekomen dossiers, inlichtingen, ... objectief voorbereid met inachtneming van de bestaande wetgeving en richtlijnen. De ontwerpbeslissingen en erbij horende toelichtende nota's worden tot maandag 15u. aan het secretariaat bezorgd.

          De dienst secretariaat bezorgt aansluitend het ontwerp van agenda, de ontwerpbesluiten, de adviezen en de bijlagen digitaal via meeting.mobile aan de leden van het college/vast bureau.

          De diensten brengen de bevoegde schepen voorafgaandelijk op de hoogte van de punten die geagendeerd worden op het college/vast bureau.

          Schepenen kunnen eigen agendapunten aanbrengen via de bevoegde dienst of via de algemeen directeur wanneer ze niet meteen aan een dienst toegewezen kunnen worden.

          Schepenen  en de algemeen directeur kunnen nog punten toevoegen aan de agenda van het college/vast bureau op het ogenblik dat de vergadering start.  Daarna wordt de agenda definitief vastgesteld.

          Om de afhandeling van de agenda goed voor te bereiden kunnen de leden van het college/vast bureau nog vooraf info inwinnen bij de algemeen directeur of de diensten.

          De uitvoering van de beslissingen door de administratie wordt aan het personeel gecommuniceerd door de algemeen directeur of door de bevoegde schepen in samenspraak met de algemeen directeur.

 

Artikel 9. - Het college/vast bureau bereidt de beraadslagingen en besluiten voor de raad voor en voert de besluiten ervan uit.

Artikel 10. - Het college/vast bureau beslist steeds wat met ieder agendapunt van de agenda gebeurt. Het kan een punt verdagen tot een latere vergadering of het agendapunt uitstellen/afvoeren. In het geval van uitstel omwille van beleidsmatige redenen is het aan het de leden van het college/vast bureau om het punt terug te agenderen wanneer men dit terug opnieuw wenst te bespreken.  In geval van uitstel omwille van inhoudelijke redenen (dossier onvolledig, …) is het aan de administratie om het punt terug te agenderen.

De algemeen directeur kan een personeelslid uitnodigen op de vergaderingen om uitleg te geven aangaande een agendapunt.  Ook kan het college/vast bureau een deskundige horen om voorgelicht te worden bij de bespreking van een agendapunt. De aanwezigheid van deze personen op de vergadering beperkt zich tot het agendapunt of de agendapunten waarvoor zij gehoord worden.

Artikel 11. - Wanneer een lid van het college/vast bureau of de algemeen directeur een rechtstreeks belang heeft bij een dossier neemt hij/zij niet deel aan de bespreking van dit punt noch aan de beslissing erover en verlaat het de zaal voor dit punt.

Artikel 12. - Het college neemt dezelfde deontologische code als die welke is aangenomen door de raad.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Mededeling agenda gemeenteraad d.d. 28.02.2019

 

Besluit.

Het college van burgemeester en schepenen neemt er kennis van dat de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Patrick Martens, de gemeenteraad samenroept op donderdag 28 februari 2019 om 20u00.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Aanvraag standplaats ong. 1500m² van zondagavond 28 juli ‘19 tot en met zondag 4 augustus ’19.Circus Pipo

 

Besluit.

Het college geeft geen goedkeuring voor een standplaats op het Laagdorp.  Dit omwille van diverse redenen, met name:

oDe gevraagde locatie is te klein i.f.v. het aantal gevraagde m²

oHet speeltuinseizoen is bezig

oSpeelpleinwerking is bezig in gc Taeymans

oEr is geen weide voor dieren, …

oHet respecteren van het verbod van de gemeenteraad dat luidt als volgt:

Artikel 1: Het is verboden om op locaties met een openbaar karakter in gevangenschap gehouden roofvogels en uilen tentoon te stellen of om deze dieren op welke wijze dan ook te betrekken bij publieke evenementen. Dit verbod is niet van toepassing op vrijlatingen van wilde roofvogels of uilen na revalidatie door de erkende Vogelcentra voor Vogels en Wilde dieren (VOC's).

Artikel 2: Onverminderd de richtlijnen opgenomen in dit besluit, dient elke samenkomst van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels te voldoen aan de gestelde voorwaarden conform het KB van 5 mei 2008 houdende de bestrijding van aviaire influenza.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Buitengewone algemene vergadering Kl Landeigendom op 26.02.2019

 

Besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Raamcontract universele postdiensten voor Vlaamse lokale besturen - Goedkeuring gunning

 

Besluit.

Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 10 oktober 2018, opgesteld door de ontwerper, VVSG, Paviljoenstraat 9 te 1030 Brussel.

Artikel 2: De opdracht “Raamcontract universele postdiensten voor Vlaamse lokale besturen” wordt gegund (zie gunning VVSG 17 oktober 2018) aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (rekening houdend met de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde bpost, Muntcentrum, 1000 Brussel, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de inventaris/offerte van deze inschrijver.

Artikel 3 : De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek van het VVSGvzw-2017/09/18.

Artikel 4: De overeenkomst zal afgesloten worden voor de duur van 4 jaar.

Artikel 5: De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2019, op budgetcode GEM/61410030/0119 (actie 1419/001/013/001/001).

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Vloerrenovatie en aanbrengen belijning sporthal 1 " De Alk" - Goedkeuring definitieve oplevering

 

Besluit.

Artikel 1 : De opdracht “Vloerrenovatie en aanbrengen belijning sporthal 1 " De Alk"” wordt definitief opgeleverd.

Artikel 2 : De tweede helft (€ 2.080,00) van borgtocht nr. 20161010013 (Borgstellingskas: Deposito- en Consignatiekas - Borgtochten in geld (werkstation 2)) van € 4.170,00 mag worden vrijgegeven.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Bestelbonnen, mandaten en invorderingsstaten

 

Besluit.

Het college van burgemeester en schepenen beslist :

- de bestelbonnen van het dienstjaar 2019 goed te keuren. Het betreft hier de bestelbonnen van nummer 230 tot en met nummer 250.

- de betalingsbevelen van het dienstjaar 2019 betaalbaar te stellen en geeft opdracht aan de financieel directeur om tot betaling over te gaan. Het betreft hier de mandaten van nummer 34 tot en met nummer 35.

- de invorderingen van het dienstjaar 2019 invorderbaar te stellen. Het betreft hier de invorderingsstaten van nummer 14 tot en met nummer 17.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Delegeren van dagelijks personeelsbeheer.

 

Besluit.

Artikel 1: Dit besluit heft alle vorige besluiten, die handelen over de inhoud van dit besluit, op.

 

Artikel 2: Het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' wordt met onmiddellijke ingang, als volgt omschreven:

- Loopbaanonderbreking en andere tijdelijke loopbaanregelingen (bv.: thematische loopbaanonderbreking, onbetaald verlof, zorgkrediet, ...)

- Vormingsaanvragen

- Regeling van diensturen en prestaties binnen de grenzen van het arbeidsreglement

- Tegemoetkoming van vervoersonkosten en andere onkostenvergoedingen, bepaald binnen de rechtspositieregeling

- Individuele weddevaststellingen en bepaling van anciënniteiten;

- Opmaak van functiebeschrijvingen

- Individuele opvolging van evaluaties en helikoptergesprekken

- Toekennen van stageplaatsen

- Aanstellen van dringende vervangingen, binnen de beschikbare kredieten

- Aanstellingen in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur van maximum 3 maanden, binnen de beschikbare kredieten en in het kader van vervangingen

- Aanstellingen van vervangers van titularissen voor de duur van een loopbaanvermindering en voor de onderbroken prestatiebreuk, binnen de beschikbare kredieten.

- Eedaflegging personeelsleden

- Samenstelling jury voor examens (aanwervingsexamens, bevorderingsexamens, procedures voor interne en externe personeelsmobiliteit, ...)

 

Artikel 3: de bevoegdheid voor het dagelijks personeelsbeheer wordt, ongeacht de financiële impact, integraal gedelegeerd naar de algemeen directeur binnen de voorwaarden bepaald in de rechtspositieregeling en het decreet lokaal beleid.

 

Artikel 4: De algemeen directeur rapporteert op regelmatige basis aan de burgemeester over besluiten die genomen werden in het kader van dagelijks personeelsbeheer.

 

Artikel 5: De omschrijving van het begrip dagelijks personeelsbeheer kan door het college van burgemeester en schepenen op elk moment herroepen, gewijzigd of aangevuld worden.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Openluchtfuif 28 juni 2019

 

Besluit.

Het college van burgemeester en schepenen verleent toelating aan Chiro Jokadi voor de organisatie van de openluchtfuif op vrijdag 28 juni 2019 aan de parking van Manege Allius maar zij verlenen geen toelating voor de uitbreiding naar het recreatiedomein De Alk tot aan de beachterreinen. Er wordt wel een toelating gegeven om het terrein in te richten zoals in 2018 op voorwaarde dat een veiligheidsdossier van de brandweer ingevuld en doorgestuurd wordt, de brandweer uitgenodigd wordt voor een controle van het fuifterrein en zij zich houden aan de regels die de brandweer en politie hun oplegt. De organisatie dient de adviezen van de brandweer en politie wat betreft het maximum aantal toegelaten personen op het terrein strikt na te leven. Indien de organisatie de fuif wenst uit te breiden dan zijn zij genoodzaakt om een andere, meer geschikte, locatie hiervoor te zoeken.
Het uiterlijke sluitingsuur wordt vastgelegd op 04u en het maximale geluidsvolume is 95 dB(A)LAeq,15min. Tussen 3u en 4u dient de fuif een uitdovend karakter te hebben. Er mogen daarom tussen 3u en 4u geen drankbonnen meer verkocht worden en het geluidsvolume dient verlaagd te worden tot maximum 85 dB(A)LAeq,15min.

Tevens krijgen zij de toelating voor het schenken van sterke dranken op voorwaarde dat:

Zij het verdelen van de polsbandjes, die de leeftijdscategorieën -16, +16 en +18 onderscheiden en het toepassen van het systeem ervan correct en nauwgezet doen.

Dat een meerderjarig persoon toezicht houdt op het schenken van sterke dranken aan de juiste leeftijdscategorie. De organisator is steeds de eindverantwoordelijke en dient de nodige maatregelen te nemen zodat de wettelijke bepalingen inzake geluidsoverlast, rookverbod en de verkoop van drank aan jongeren nageleefd worden. Het college geeft de toelating voor de plaatsing van publiciteitsborden naast de Alkense gemeente- en gewestwegen op de voorgestelde plaatsen op voorwaarde dat er voor de gewestwegen ook een vergunning wordt afgeleverd door het agentschap wegen en verkeer. De publiciteitsborden naast gemeentewegen mogen max. 6 weken op voorhand geplaatst worden en dienen ten laatste een week na de activiteit opgeruimd te worden. Voor de borden naast gewestwegen geldt de vergunning van het agentschap wegen en verkeer. Er wordt ook toelating verleend voor het opmaken van een verkeersregeling.

Tenslotte komt de organisatie in aanmerking voor een gemeentelijke ondersteuning in kader van het ondersteuningsreglement voor evenementen. Het maximale ondersteuningsbedrag wordt vastgelegd op max € 500 voor de ondersteuning voor evenementen en € 250 voor de ondersteuning voor erkende security. Beiden zullen berekend worden nadat de nodige bewijsstukken werden ingediend. Deze ondersteuningen kunnen betaald worden van actie 001.013.001.001 sleutel 0719/64930000. Het college van burgemeester en schepenen geeft tevens nog de toelating voor het afsteken van vuurwerk indien het op het moment van de fuif code groen is. Indien er code oranje of rood geldt dan wordt het afsteken van vuurwerk niet toegelaten.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Verkeersregeling Woel 2019, Laagdorp, zaterdag 9 maart 2019

 

Besluit.

Artikel 1: Van vrijdag 8 maart 2019 om 9u tot zondag 10 maart 2019 om 18u wordt het Laagdorp afgesloten voor het verkeer. Er geldt een parkeerverbod.

Artikel 2: De nodige signalisatie zal door Scouts en Gidsen wettelijk worden aangebracht, zoals weergegeven op de schets in bijlage, en na afloop van het evenement weer verwijderd worden.

Artikel 3: De borden parkeerverbod dienen uiterlijk 24 uren voor het ingaan van de verkeersregeling geplaatst te worden;

Artikel 4: De organisator dient steeds 4 meter vrij te houden voor de doorgang van de voertuigen van de hulpdiensten;

Artikel 5: De organisator is verantwoordelijk om het openbaar domein net en rein achter te laten na het evenement;

Artikel 6: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de organisator, het hoofd operationele diensten politiezone kanton Borgloon, het wijkteam Alken, de ambulancedienst Ambi-Care, de brandweercommandant en de technische dienst van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

RUP Alken Centrum 5 Zuid - samenstelling planteam

 

Besluit.

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt het planteam voor het RUP Alken Centrum 5 Zuid goed:

 

Marjolein Claesen (ruimtelijk planner, studiebureau BUUR)

 

Marc Penxten (burgemeester Alken)

Frank Vroonen (schepen ruimtelijke ordening Alken)

 

Rolande Iliaens (coördinator dienst woon- en leefomgeving)

Anne Hermans (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Glenn Geerits (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Lieselotte Vinken (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

 

Linda Vandromme (coördinator dienst vrije tijd)

 

An Koninx (lokale economie)

 

Koen Vanmuysen (mobiliteit en verkeer)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

RUP Alken Valley 2020 - samenstelling planteam

 

Besluit.

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt het planteam voor het RUP Alken Valley 2020 goed:

 

Kristine Verachtert (ruimtelijk planner, studiebureau BUUR)

 

Marc Penxten (burgemeester Alken)

Frank Vroonen (schepen ruimtelijke ordening Alken)

Cindy Vandormael (schepen jeugd Alken)

Ingrid Loix (schepen sport)

 

Rolande Iliaens (coördinator dienst woon- en leefomgeving)

Anne Hermans (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Glenn Geerits (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Lieselotte Vinken (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

 

Linda Vandromme (coördinator dienst vrije tijd)

Rebecca Coppieters (sportfunctionaris Alken)

Julie Bijnens (organisatiedeskundige Alken)

 

Koen Vanmuysen (mobiliteit en verkeer)

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

RUP Sport- en recreatievelden - samenstelling planteam

 

Besluit.

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt het planteam voor het RUP Sport- en recreatievelden goed:

 

Peter Peeters (ruimtelijk planner, studiebureau Proflow)

 

Marc Penxten (burgemeester Alken)

Frank Vroonen (schepen ruimtelijke ordening Alken)

Ingrid Loix (schepen sport Alken

 

Rolande Iliaens (coördinator dienst woon- en leefomgeving)

Anne Hermans (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Glenn Geerits (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

Lieselotte Vinken (medewerker dienst woon- en leefomgeving)

 

Linda Vandromme (coördinator dienst vrije tijd)

Rebecca Coppieters (sportfunctionaris Alken)

 

Koen Vanmuysen (mobiliteit en verkeer)

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Brief naar aanleiding van het schrijven van Dhr. Guy Put dd. 21 januari 2019, die zijn bezorgdheden toont naar aanleiding van het Masterplan Alken Valley 2020.

 

Besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Samenwerking PDPO biodiverse fruitteelt

 

Besluit.

Artikel 1: Het gemeentebestuur van Alken verklaart hierbij dat zij inhoudelijke samenwerking en ondersteuning zal leveren bij de uitwerking van het project ‘biodiverse fruitteelt in een klimaatbestendig landschap’, in te dienen in het kader van PDPO III op 01/03/2019, onder voorwaarde van een gunstig advies van de gemeentelijke landbouwraad.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Aanvraag toelating Paaseierenraap Alkense ondernemersraad - paasmaandag 22 april

 

Besluit.

Het college van burgemeester en schepenen geeft aan de Alkense ondernemersraad de toelating om in samenwerking met het gemeentebestuur een paaseierenraap te organiseren voor kinderen t/m 9 jaar met een connectie met Alken als lenteactie voor de lokale handelaars. De paaseierenraap vindt plaats op paasmaandag 22 april om 9.30u. in Speeltuin De Alk (bij slecht weer kan uitgeweken worden naar de sporthallen).

Het gemeentebestuur ondersteunt de actie door

          te zorgen voor de nodige communicatie en coördinatie.

          een nieuwe affiche te ontwerpen.

          de spandoeken met "Vrolijk Pasen" en de afbeelding van de paasactie in de euroframes aan de invalswegen te hangen.

          de paasactie-capsules aangekocht in 2014 in bruikleen te geven.

          speeltuinbonnetjes in te brengen als prijs voor de kinderen (budget speeltuin).

          vanaf 9u. het snoephuisje te openen en uitzonderlijk warme choco en koffiekoeken te verkopen (opbrengst speeltuin).

          drankbonnetjes te voorzien voor de vrijwillig helpende handelaars (te betalen van budgetsleutel 001.013.001.001/0500/60001000)

De overige kosten voor de actie worden gedragen door de vzw ORA (ondernemersraad) en door financiële of materiële sponsoring van de deelnemende handelaars.

Parkeerders voor de paaseierenraap worden zoveel mogelijk doorverwezen naar parking sporthallen.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Gemeente Kortessem: huren veegwagen met chauffeur

 

Besluit.

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord om de veegwagen, inclusief chauffeur uit te lenen aan de gemeente Kortessem op 4 maart en 21 maart 2019.

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord om bovenstaande kostenvergoeding toe te passen.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 02 2019

 

Werkplanningsverslag 18/02/2019

 

Besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019