Gemeente Alken

Zitting van 05 februari 2020

van 15:30 tot 16:00

 

Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 29.01.2020

 

Besluit

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Huishoudelijk reglement college en vast bureau

 

Besluit

Artikel 1: Het onderstaande aangepaste huishoudelijk reglement van het college/vast bureau wordt goedgekeurd.

 

Huishoudelijk reglement college van burgemeester en schepenen

Huishoudelijk reglement vast bureau                                                

Artikel 1. - Het college vergadert in het gemeentehuis elke woensdagmiddag vanaf 15.30u.  Aansluitend vergadert het vast bureau.

 

Artikel 2. - In spoedeisende gevallen kan de burgemeester de leden voor een buitengewone vergadering bijeenroepen op de dag en het uur die hij bepaalt.  Deze oproep gebeurt dan telefonisch en per mail.

 

Artikel 3. -  De voorzitter van het BCSD is van rechtswege toegevoegd aan het college als een volwaardige schepen (artikel 42 § 1)

 

Artikel 4. - De vergaderingen zijn niet openbaar en dus niet toegankelijk voor derden.  Het college/vast bureau kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is

 

Artikel 5. - Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau kan beslissen om de samenkomst te vervangen door een digitale zitting. In geval van een digitale zitting wordt de agenda zo veel mogelijk beperkt, kunnen geen punten aan de agenda worden toegevoegd en hebben de leden van het college/vast bureau in de digitale toepassing (nu: meeting.mobile) de mogelijkheid om de status van een punt te wijzigen (standaard staat de status van de punten immers op ‘niet meer te bespreken’ en is het punt aanvaard).

 

Vanuit het secretariaat wordt aan de leden van het college/vast bureau via de digitale toepassing (nu: meeting.mobile) een vergaderverzoek gestuurd. In deze mail wordt het uur  vermeld waarvoor de leden van het college/vast bureau de status van de punten kunnen beoordelen.  De punten met de status ‘niet meer te bespreken’ worden automatisch goedgekeurd.  De punten met de status ‘te bespreken’ of ‘extra toelichting nodig’ worden door het secretariaat verplaatst naar de eerstvolgende gewone (niet digitale) zitting van het college/vast bureau.

 

Artikel 6. - De algemeen directeur woont de vergadering bij. Hij adviseert het college/vast bureau op beleidsmatig,  bestuurskundig en juridisch vlak. In voorkomend geval herinnert hij aan de geldende rechtsregels, vermeldt hij de hem gekende feitelijke gegevens, ... Hij zorgt voor de notulering van de beslissingen die op de eerstvolgende vergadering van het college/vast bureau dienen goedgekeurd te worden, waarna deze uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op de vergadering van het college/vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd bekend gemaakt worden aan de raadsleden.

Indien een lid van het college/vast bureau niet aanwezig kan zijn, verwittigt de betrokkene vooraf de burgemeester en/of de algemeen directeur.

 

Artikel 7. - De burgemeester of de door hem aangeduide schepen, of bij gebrek daaraan, de eerste schepen zit het college/vast bureau voor en opent en sluit de vergadering. Het college/vast bureau beslist collegiaal zodat het ook collegiaal hiervoor verantwoordelijk is en de besluiten worden bij volstrekte meerderheid genomen. Enkel op nadrukkelijk verzoek van een lid zal diens stemmotivatie genoteerd worden.

 

Artikel 8. - Er is geen delegatie van beslissingsbevoegdheid mogelijk van het college aan de individuele leden van het college. De bevoegdheidsverdeling verleent de individuele schepen geen enkele macht, maar houdt louter een werkindeling in met het oog op de voorbereiding van zaken waarover het college collegiaal heeft te beslissen.

 

Artikel 9. - Administratieve voorbereiding van het college/vast bureau:

De agendapunten worden door de administratie uit eigen beweging en in volgorde van ontvangst der vragen, toegekomen dossiers, inlichtingen, ... objectief voorbereid met inachtneming van de bestaande wetgeving en richtlijnen. De ontwerpbeslissingen en erbij horende toelichtende nota's worden tot maandag 15u. aan het secretariaat bezorgd.

De dienst secretariaat bezorgt aansluitend de agendapunten, de ontwerpbesluiten, de adviezen en de bijlagen digitaal via meeting.mobile aan de leden van het college/vast bureau.

De diensten brengen de bevoegde schepen voorafgaandelijk op de hoogte van de punten die geagendeerd worden op het college/vast bureau.

Schepenen kunnen eigen agendapunten aanbrengen via de bevoegde dienst of via de algemeen directeur wanneer ze niet meteen aan een dienst toegewezen kunnen worden.

Schepenen  en de algemeen directeur kunnen nog punten toevoegen aan de agenda van het college/vast bureau op het ogenblik dat de vergadering start.

Om de afhandeling van de agenda goed voor te bereiden kunnen de leden van het college/vast bureau nog vooraf info inwinnen bij de algemeen directeur of de diensten.

De uitvoering van de beslissingen door de administratie wordt aan het personeel gecommuniceerd door de algemeen directeur of door de bevoegde schepen in samenspraak met de algemeen directeur.

 

Artikel 10. - Het college/vast bureau bereidt de beraadslagingen en besluiten voor de raad voor en voert de besluiten ervan uit.

 

Artikel 11. - Het college/vast bureau beslist steeds wat met ieder agendapunt van de agenda gebeurt. Het kan een punt verdagen tot een (liefst) onmiddellijk overeen te komen latere vergadering of het agendapunt uitstellen/afvoeren. In het geval van uitstel is het aan het de leden van het college/vast bureau om het punt terug te agenderen wanneer men dit terug opnieuw wenst te bespreken.

 

De algemeen directeur kan een personeelslid uitnodigen op de vergaderingen om uitleg te geven aangaande een agendapunt.  Ook kan het college/vast bureau een deskundige horen om voorgelicht te worden bij de bespreking van een agendapunt. De aanwezigheid van deze personen op de vergadering beperkt zich tot het agendapunt of de agendapunten waarvoor zij gehoord worden.

 

Artikel 12. - Wanneer een lid van het college/vast bureau of de algemeen directeur een rechtstreeks belang heeft bij een dossier neemt hij/zij niet deel aan de bespreking van dit punt noch aan de beslissing erover en verlaat het de zaal voor dit punt.

 

Artikel 13. - Het college neemt dezelfde deontologische code als die welke is aangenomen door de raad.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Buitengewoon onderhoud Hoogdorpsstraat 2020. Goedkeuring starten procedure en lijst uit te nodigen firma's

 

Besluit

Artikel 1: De onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor de opdracht “Buitengewoon onderhoud Hoogdorpsstraat 2020” wordt opgestart.

Artikel 2: Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

- Algemene ondernemingen Claes, Nieuwstraat 50 te 3540 Herk-De-Stad;

- Lummense wegenbouw, Dellestraat 8 te 3560 LUMMEN;

- Crommen Willy bvba, Industrielaan 102-104 te 3730 Hoeselt;

- Nelis Wegenbouw nv, Industrieweg-Noord 1178 te 3660 Opglabbeek.

Artikel 3: De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 3 maart 2020 om 10.00 uur.

Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020 - 2025 onder volgnummer MJP000372.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Belasting op aanplakborden 2019

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen stelt het belastingkohier op aanplakborden 2019 vast en verklaart het uitvoerbaar voor een bedrag van € 3.500.

Artikel 2: De verzendingsdatum wordt bepaald op 6 februari 2020 en de betalingsdatum op 6 april 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Openverklaring administratieve medewerker dienst woon- en leefomgeving voor bepaalde duur - 4/5e

 

Besluit

Artikel 1: Er wordt overgegaan tot de openverklaring van de deektijdse (4/5e) functie van contractuele administratieve medewerker dienst woon- en leefomgeving, niveau C (C1-C3), in eerste instantie in te vullen via de werfreserve.

Indien er geen kandidaten zijn voor deze procedure, dan zal deze functie voor bepaalde duur van 1 jaar ingevuld worden via de korte aanwervingsprocedure.

Deze functie staat ook open voor personen met een beperking.

 

Artikel 2: de kandidaten voor de aanwervingsprocedure dienen aan de hierna bepaalde

toelatingsvoorwaarden te voldoen:

1° de burgerlijke en politieke rechten genieten

2° medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie

3° gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor gesolliciteerd wordt.

4° houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau C, bij voorkeur in een administratieve richting.

 

Artikel 3: De kandidaten die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen mogen deelnemen aan het gestructureerd interview. Hiervoor dienen ze de beoordeling geschikt te behalen. De jury geeft de geschikte kandiaten punten en maakt een rangschikking op.

Indien er meer dan een tiental kandidaten zijn, dan kan de jury beslissen om een preselectie te doen op basis van de motivatiebrief en het CV.

Daarbij wordt voorkeur gegeven aan kandidaten met :

- een diploma in een administratieve richting

- basiskennis van omgevingsvergunningen/ruimtelijke planning door studies of ervaring

- ervaring in werken in de administratie van een openbaar bestuur

Gestructureerd interview:

Dit interview is gebaseerd op

- de competentievereisten, afgeleid uit de functieomschrijving

- de motivatiebrief en het CV van de kandidaat

 

Artikel 4 : De uiterste inschrijvingsdatum voor de kandidaturen wordt vastgelegd op 21/02/2020.

 

Artikel 5 : De selectiecommissie wordt in een later besluit van de algemeen directeur

vastgesteld.

 

Artikel 6 : De openverklaring zal gepubliceerd worden op de gemeentelijke website, op de

facebookpagina van de gemeente en op de website van de VDAB.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

ISB Sportverzekering

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring om de ISB-Sportverzekering te verlengen voor 2020. De premie bedraagt in het totaal € 805.07 voor 2020.

Deze premie kan betaald worden via de actie MJP 000221.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Plaatsbeschrijving en toewijzing pop-up concessie cafetaria De Alk.

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt de plaatsbeschrijving cafetaria De Alk goed.

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord om de pop-up consessie toe te wijzen aan de volleybalclub Jeval Alken.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Verkeersregeling Woel 6 en 7 maart 2020

 

Besluit

Artikel 1: Van donderdag 5 maart 2020 om 9u. tot zondag 8 maart 2020 om 12u. wordt het Laagdorp afgesloten voor het verkeer.  Er geldt een parkeerverbod.

Artikel 2: Van donderdag 5 maart 2020 om 9u. tot zondag 8 maart 2020 om 12u. worden de parkeerplaatsen op de Dorpsstraat aan de zijde van Slagerij Vantilt voorbehouden voor cliënteel handelaars. Zie schets.

Artikel 3: De nodige signalisatie zal door de organisator wettelijk worden aangebracht, zoals weergegeven op de schets in bijlage, en na afloop van het evenement weer verwijderd worden.

Artikel 4: De borden parkeerverbod dienen uiterlijk 24 uren voor het ingaan van de verkeersregeling geplaatst te worden.

Artikel 5: De organisator dient steeds 4 meter vrij te houden voor de doorgang van de voertuigen van de hulpdiensten.

Artikel 6: De organisator is verantwoordelijk om het openbaar domein net en rein achter te laten na het evenement.

Artikel 7: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de organisator,

het hoofd operationele diensten politiezone kanton Borgloon, het wijkteam Alken, de ambulancedienst Ambi-Care, de brandweercommandant en de technische dienst van de gemeente.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Retributietarieven voor kinderverjaardagsfeestjes, feestjes, schoolreizen, attracties speeltuin en verkoopartikelen speeltuin De Alk.

 

Besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Melding stedenbouwkundige handelingen M51 - Jesse en Kim Jossels - Pepels wonende te Irislaan 12 te 3570 Alken. Het betreft een aanvraag over: voor stabiliteitswerken binnen een woning voor het geschikt maken van een slaapkamer in een zolder ruimte. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Irislaan 12, kadastraal bekend: (afd. 2) sectie F 1059 R.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN  HET VOLGENDE:

 

Artikel 1. Er wordt akte genomen van de melding ingediend door Jesse en Kim Jossels - Pepels wonende te Irislaan 12 te 3570 Alken voor de in het meldingsdossier opgenomen stedenbouwkundige handelingen.

 

Artikel 2. De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.

 

Aanplakking

U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

 

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

 

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

 

U bent een rolrecht verschuldigd van:

-          200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

-          100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. 

 

Meer info

De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in

-          het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,

-          het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

-          het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.

-          Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Omgevingsvergunning 654 voor het verkavelen van gronden - de heer Guillaume Rutten wonende te Steenkuilstraat 56 te 3650 Dilsen-Stokkem. Het betreft een aanvraag over: verkavelen van 1 lot open bebouwing. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Steenweg 380, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie H 112 D.

 

Besluit

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 05/02/2020 HET VOLGENDE:

 

1. De aanvraag ingediend door de heer Guillaume Rutten wonende te Steenkuilstraat 56 te 3650 Dilsen-Stokkem, verkavelen van 1 lot open bebouwing, gelegen Steenweg 380, kadastraal bekend: (afd. 1) sectie H 112 D te vergunnen.

 

2. Er worden volgende voorwaarden en/of lasten opgelegd:

          De verkavelaar dient zelf en op eigen kosten de nodige stappen te ondernemen om de aansluitbaarheid van het lot op de nutsvoorzieningen te waarborgen, dit cfr. de geldende bepalingen van de verschillende nutsmaatschappijen.

          Er mag maximaal één inrit naar de openbare weg voorzien worden dewelke niet breder is dan 4,5m.

          Het advies van het agentschap Wegen en Verkeer d.d. 08.01.2020 met ref. AV/719/2019/00426.

 

Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, nodig als uitvoering van andere regelgevingen.

 

Beroepsmogelijkheden – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 52. De Vlaamse Regering is bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van de deputatie in eerste administratieve aanleg.

 

De deputatie is voor haar ambtsgebied bevoegd in laatste administratieve aanleg voor beroepen tegen uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissingen van het college van burgemeester en schepenen in eerste administratieve aanleg.

 

Artikel 53. Het beroep kan worden ingesteld door:

1° de vergunningsaanvrager, de vergunninghouder of de exploitant;

2° het betrokken publiek;

3° de leidend ambtenaar van de adviesinstanties of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde als de adviesinstantie tijdig advies heeft verstrekt of als aan hem ten onrechte niet om advies werd verzocht;

4° het college van burgemeester en schepenen als het tijdig advies heeft verstrekt of als het ten onrechte niet om advies werd verzocht;

5° de leidend ambtenaar van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde;

6° de leidend ambtenaar van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde.

 

Artikel 54. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid ingesteld binnen een termijn van dertig dagen die ingaat:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

Artikel 55. Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de betekening van de beslissing in laatste administratieve aanleg.

 

In afwijking van het eerste lid werkt het beroep niet schorsend ten aanzien van:

1° de vergunning voor de verdere exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit waarvoor ten minste twaalf maanden voor de einddatum van de omgevingsvergunning een vergunningsaanvraag is ingediend;

2° de vergunning voor de exploitatie na een proefperiode als vermeld in artikel 69;

3° de vergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit die vergunningsplichtig is geworden door aanvulling of wijziging van de indelingslijst.

 

Artikel 56. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending ingesteld bij de bevoegde overheid, vermeld in artikel 52.

 

Degene die het beroep instelt, bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig en per beveiligde zending een afschrift van het beroepschrift aan:

1° de vergunningsaanvrager behalve als hij zelf het beroep instelt;

2° de deputatie als die in eerste administratieve aanleg de beslissing heeft genomen;

3° het college van burgemeester en schepenen behalve als het zelf het beroep instelt.

 

De Vlaamse Regering bepaalt de bewijsstukken die bij het beroep moeten worden gevoegd opdat het op ontvankelijke wijze wordt ingesteld.

 

Artikel 57. De bevoegde overheid, vermeld in artikel 52, of de door haar gemachtigde ambtenaar onderzoekt het beroep op zijn ontvankelijkheid en volledigheid.

 

Als niet alle stukken als vermeld in artikel 56, derde lid, bij het beroep zijn gevoegd, kan de bevoegde overheid of de door haar gemachtigde ambtenaar de beroepsindiener per beveiligde zending vragen om binnen een termijn van veertien dagen die ingaat de dag na de verzending van het vervolledigingsverzoek, de ontbrekende gegevens of documenten aan het beroep toe te voegen.

 

Als de beroepsindiener nalaat de ontbrekende gegevens of documenten binnen de termijn, vermeld in het tweede lid, aan het beroep toe te voegen, wordt het beroep als onvolledig beschouwd.

 

Beroepsmogelijkheden – regeling van het besluit van de Vlaamse Regering decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Het beroepschrift bevat op straffe van onontvankelijkheid:

1° de naam, de hoedanigheid en het adres van de beroepsindiener;

2° de identificatie van de bestreden beslissing en van het onroerend goed, de inrichting of exploitatie die het voorwerp uitmaakt van die beslissing;

3° als het beroep wordt ingesteld door een lid van het betrokken publiek:

a)een omschrijving van de gevolgen die hij ingevolge de bestreden beslissing ondervindt of waarschijnlijk ondervindt;

b)het belang dat hij heeft bij de besluitvorming over de afgifte of bijstelling van een omgevingsvergunning of van vergunningsvoorwaarden;

4° de redenen waarom het beroep wordt ingesteld.

 

Het beroepsdossier bevat de volgende bewijsstukken:

1° in voorkomend geval, een bewijs van betaling van de dossiertaks;

2° de overtuigingsstukken die de beroepsindiener nodig acht;

3° in voorkomend geval, een inventaris van de overtuigingsstukken, vermeld in punt 2°.

 

Als de bewijsstukken, vermeld in het tweede lid, ontbreken, kan hieraan verholpen worden overeenkomstig artikel 57, tweede lid, van het decreet van 25 april 2014.

 

Het beroepsdossier wordt ingediend met een analoge of een digitale zending.

 

Het bevoegde bestuur kan bij de beroepsindiener, de vergunningsaanvrager of de overheid die in eerste administratieve aanleg bevoegd is, alle beschikbare informatie en documenten opvragen die nuttig zijn voor het dossier.

 

De beroepsindiener geeft, op straffe van verval, uitdrukkelijk in zijn beroepschrift aan of hij gehoord wil worden.

 

Als de vergunningsaanvrager gehoord wil worden, brengt hij het bevoegde bestuur daarvan uitdrukkelijk op de hoogte met een beveiligde zending uiterlijk vijftien dagen nadat hij een afschrift van het beroepschrift als vermeld in artikel 56 van het decreet van 25 april 2014, heeft ontvangen, op voorwaarde dat hij niet de beroepsindiener is.

 

Verval van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 102.

§ 1. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden waarbij geen nieuwe wegen worden aangelegd of het tracé van bestaande gemeentewegen niet moet worden gewijzigd, verbreed of opgeheven, vervalt van rechtswege als:

1° binnen een termijn van vijf jaar na de afgifte van de definitieve omgevingsvergunning niet is overgegaan tot registratie van de verkoop, de verhuring voor meer dan negen jaar of de vestiging van erfpacht of opstalrecht ten aanzien van ten minste één derde van de kavels;

2° binnen een termijn van tien jaar na de afgifte van de definitieve omgevingsvergunning niet is overgegaan tot dergelijke registratie ten aanzien van ten minste twee derde van de kavels.

 

Voor de toepassing van het eerste lid:

1° wordt met verkoop gelijkgesteld: de nalatenschapsverdeling en de schenking, met dien verstande dat slechts één kavel per deelgenoot of begunstigde in aanmerking komt;

2° komt de verkoop, de verhuring voor meer dan negen jaar, of de vestiging van erfpacht of opstalrecht van de verkaveling in haar geheel niet in aanmerking;

3° komt alleen de huur die erop gericht is de huurder te laten bouwen op het gehuurde goed in aanmerking.

 

Voor de toepassing van het eerste lid wordt tijdige bebouwing door de verkavelaar conform de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, met verkoop gelijkgesteld.

 

§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden waarbij nieuwe wegen worden aangelegd of waarbij het tracé van bestaande gemeentewegen gewijzigd, verbreed of opgeheven wordt, vervalt van rechtswege als:

1° binnen een termijn van vijf jaar na de afgifte van de definitieve omgevingsvergunning niet is overgegaan tot de oplevering van de onmiddellijk uit te voeren lasten of tot het verschaffen van waarborgen betreffende de uitvoering van deze lasten op de wijze, vermeld in artikel 75;

2° binnen een termijn van tien jaar na de afgifte van de definitieve omgevingsvergunning niet is overgegaan tot registratie van de in paragraaf 1 vermelde rechtshandelingen ten aanzien van ten minste één derde van de kavels;

3° binnen een termijn van vijftien jaar na de afgifte van de definitieve omgevingsvergunning niet is overgegaan tot registratie van de in paragraaf 1 vermelde rechtshandelingen ten aanzien van ten minste twee derde van de kavels.

 

Voor de toepassing van het eerste lid wordt tijdige bebouwing door de verkavelaar conform de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, met verkoop gelijkgesteld.

 

§ 3. Als de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden uitdrukkelijk melding maakt van de verschillende fasen van het verkavelingsproject, worden de termijnen van verval, vermeld in de paragrafen 1 tot en met 2, gerekend per fase. Voor de tweede en volgende fasen worden de termijnen van verval dientengevolge gerekend vanaf de aanvangsdatum van de betrokken fase.

 

§ 4. Het verval, vermeld in paragraaf 1 en 2, 2° en 3°, geldt slechts ten aanzien van het niet bebouwde, verkochte, verhuurde of aan een erfpacht of opstalrecht onderworpen gedeelte van de verkaveling.

 

§ 5. Onverminderd paragraaf 4, kan het verval van rechtswege niet worden tegengesteld aan personen die zich op de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden beroepen als zij kunnen aantonen dat de overheid na het verval en ten aanzien van een of meer van hun kavels binnen de verkaveling, wijzigingen aan deze omgevingsvergunning heeft toegestaan of stedenbouwkundige of bouwvergunningen of stedenbouwkundige attesten heeft verleend in zoverre deze door de hogere overheid of de rechter niet onrechtmatig werden bevonden.

 

§ 6. De Vlaamse Regering kan maatregelen treffen aangaande de kennisgeving van het verval van rechtswege.

 

Artikel 103.

 

De termijnen van vijf, tien of vijftien jaar, vermeld in artikel 102, worden geschorst zolang een beroep tot vernietiging van de omgevingsvergunning aanhangig is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, overeenkomstig hoofdstuk 9, behoudens als de verkaveling in strijd is met een vóór de datum van de definitieve uitspraak van de Raad van kracht geworden ruimtelijk uitvoeringsplan. In dat laatste geval blijft het eventuele recht op planschadevergoeding desalniettemin behouden.

 

De termijnen van vijf, tien of vijftien jaar, vermeld in artikel 102, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de archeologische opgraving, omschreven in de bekrachtigde archeologienota overeenkomstig artikel 5.4.8 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en in de bekrachtigde nota overeenkomstig artikel 5.4.16 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, met een maximumtermijn van een jaar vanaf de aanvangsdatum van de archeologische opgraving.

 

De termijnen van vijf, tien of vijftien jaar, vermeld in artikel 102, worden geschorst tijdens het uitvoeren van de bodemsaneringswerken van een bodemsaneringsproject waarvoor de OVAM overeenkomstig artikel 50, § 1, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 een conformiteitsattest heeft afgeleverd, met een maximumtermijn van drie jaar vanaf de aanvangsdatum van de bodemsaneringswerken.

 

De termijnen van vijf, tien of vijftien jaar, vermeld in artikel 102, worden geschorst zolang een bekrachtigd stakingsbevel, zoals vermeld in titel VI, niet wordt ingetrokken, hetzij niet wordt opgeheven bij een in kracht van gewijsde gegane beslissing. De schorsing eindigt van rechtswege wanneer geen opheffing van het stakingsbevel wordt gevorderd of geen intrekking wordt gedaan binnen een termijn van twee jaar vanaf de bekrachtiging van het stakingsbevel.

 

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden

 

Artikel 104.

 

Een verkavelaar kan eenzijdig afstand doen van de rechten die hij verkregen heeft uit de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, tenzij al een aanvang werd genomen met de verwezenlijking van deze omgevingsvergunning, hetzij door het stellen van een of meer rechtshandelingen, vermeld in artikel 102, § 1, hetzij door de uitvoering van de werken waaraan de afgifte van de omgevingsvergunning verbonden werd.

 

Aan het geheel van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden verzaakt door de eigenaar die alle kavels heeft verworven of in geval van akkoord van alle eigenaars, ongeacht of deze omgevingsvergunning geheel of gedeeltelijk verwezenlijkt is.

 

 

Een verzaking wordt per beveiligde zending gemeld aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Beroep tegen beslissingen genomen in laatste administratieve aanleg – uittreksel uit het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Artikel 105.

 

§ 1. De uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissing betreffende een omgevingsvergunning, genomen in laatste administratieve aanleg, of de aktename of de niet-aktename van een melding, vermeld in artikel 111, kan bestreden worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, vermeld in titel IV, hoofdstuk VIII, van de VCRO.

 

§ 2. Het beroep kan worden ingesteld door:

1° de vergunningsaanvrager, de vergunninghouder, de exploitant of de persoon die de melding heeft verricht;

2° het betrokken publiek;

3° de leidend ambtenaar van de adviesinstanties, vermeld in artikel 24 of in artikel 42 of bij zijn afwezigheid zijn gemachtigde, als die instantie tijdig advies heeft verstrekt of als aan hem ten onrechte niet om advies werd verzocht;

4° het college van burgemeester en schepenen als het tijdig advies heeft verstrekt of als het ten onrechte niet om advies werd verzocht;

5° ...;

6° de leidend ambtenaar van het Departement Omgeving of, bij zijn afwezigheid, zijn gemachtigde.

 

De persoon aan wie kan worden verweten dat hij een voor hem nadelige vergunningsbeslissing niet heeft bestreden door middel van het daartoe openstaande georganiseerd administratief beroep bij de bevoegde overheid, vermeld in artikel 52, wordt geacht te hebben verzaakt aan zijn recht om zich tot de Raad voor Vergunningsbetwistingen te wenden.

 

Als de aanvraag overeenkomstig de gewone vergunningsprocedure behandeld is, kan het betrokken publiek alleen een beroep instellen als hij tijdens het openbaar onderzoek een gemotiveerd standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend, tenzij aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° het beroep is ingegeven door een wijziging aan de vergunningsaanvraag, aangebracht na het openbaar onderzoek;

2° het beroep is ingegeven door:

a) een bijzondere milieuvoorwaarde, opgelegd in de bestreden vergunning, in het geval van een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit;

b) een voorwaarde, opgelegd in de bestreden vergunning, in het geval van een andere omgevingsvergunning, dan de vergunning vermeld in punt a);

3° het betrokken publiek toont aan dat hij door specifieke omstandigheden in de onmogelijkheid was om een standpunt, opmerking of bezwaar in te dienen tijdens het openbaar onderzoek.

 

De bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, die nagelaten heeft een uitdrukkelijke beslissing te nemen in eerste administratieve aanleg, wordt geacht te hebben verzaakt aan zijn recht om zich tot de Raad voor Vergunningsbetwistingen te wenden, behoudens overmacht.

 

§ 3. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid ingesteld binnen een vervaltermijn van vijfenveertig dagen die ingaat:

1° de dag na de datum van de betekening, voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de beslissing in de overige gevallen.

 

§ 4. Elk van de personen, vermeld in paragraaf 2, eerste lid, kan in de zaak tussenkomen.

Beroepsmogelijkheden – regeling van het besluit van de Vlaamse Regering decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Het beroepschrift bevat op straffe van onontvankelijkheid:

1° de naam, de hoedanigheid en het adres van de beroepsindiener;

2° de identificatie van de bestreden beslissing en van het onroerend goed, de inrichting of exploitatie die het voorwerp uitmaakt van die beslissing;

3° als het beroep wordt ingesteld door een lid van het betrokken publiek:

a)een omschrijving van de gevolgen die hij ingevolge de bestreden beslissing ondervindt of waarschijnlijk ondervindt;

b)b) het belang dat hij heeft bij de besluitvorming over de afgifte of bijstelling van een omgevingsvergunning of van vergunningsvoorwaarden;

4° de redenen waarom het beroep wordt ingesteld.

 

Het beroepsdossier bevat de volgende bewijsstukken:

1° in voorkomend geval, een bewijs van betaling van de dossiertaks;

2° de overtuigingsstukken die de beroepsindiener nodig acht;

3° in voorkomend geval, een inventaris van de overtuigingsstukken, vermeld in punt 2°.

 

Als de bewijsstukken, vermeld in het tweede lid, ontbreken, kan hieraan verholpen worden overeenkomstig artikel 57, tweede lid, van het decreet van 25 april 2014.

 

Het beroepsdossier wordt ingediend met een analoge of een digitale zending.

 

Het bevoegde bestuur kan bij de beroepsindiener, de vergunningsaanvrager of de overheid die in eerste administratieve aanleg bevoegd is, alle beschikbare informatie en documenten opvragen die nuttig zijn voor het dossier.

 

De beroepsindiener geeft, op straffe van verval, uitdrukkelijk in zijn beroepschrift aan of hij gehoord wil worden.

 

Als de vergunningsaanvrager gehoord wil worden, brengt hij het bevoegde bestuur daarvan uitdrukkelijk op de hoogte met een beveiligde zending uiterlijk vijftien dagen nadat hij een afschrift van het beroepschrift als vermeld in artikel 56 van het decreet van 25 april 2014, heeft ontvangen, op voorwaarde dat hij niet de beroepsindiener is.

 

Mededeling

 

Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Verkoopbaarheidsattest OMG 649 - notariskantoor Hougaerts & Peyls - Irislaan

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen verklaart dat er aan de opgelegde voorwaarde werd voldaan, betreffende de omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel grond met gemeentelijk kenmerk 649 afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11 september 2019 aan Kleine Landeigendom cvba voor het verkavelen van 4 loten halfopen bebouwing en 8 loten open bebouwing op een perceel gelegen Irislaan en kadastraal gekend als afdeling 2 Sie F nr. 54/a;

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen levert aan notariskantoor Hougaerts & Peyls, Sint-Maternuswal 1 te Tongeren een attest van verkoopbaarheid af conform artikel 4.2.16 § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Gft-stickers voor locaties waar geen gezinshoofd is ingeschreven

 

Besluit

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 27 april 2016 betreffende gft-stickers voor locaties waar geen gezinshoofd is ingeschreven wordt opgeheven. Het college van burgemeester en schepenen beslist om onderstaande aangepaste lijst van locaties waar geen gezinshoofd is ingeschreven en het aantal af te leveren gft-stickers goed te keuren:

POLITIE: niet betalen

1 ex.: Wijkteam Alken – Lambrechtsplein 12

DE POST: niet betalen

1 ex.: Postkantoor Centrum – Hoogdorpsstraat 44

SCHOLEN: niet betalen

2 ex.: de B@sis – Motstraat 10

3 ex.: ’t Laantje – Sint-Aldegondislaan 2

2 ex.: Wonderwijs – Hameestraat 11

3 ex.: Vrije Basisschool Terkoest – Parkstraat 11

3 ex.: Vrije Basisschool Sint-Joris – Schoolstraat 13

1 ex.: ’t Schommelbootje vzw – Dieregaertstraat 9

HET TALENTENHUIS: niet betalen

1 ex.: de teken- en muziekacademie – Grotstraat 5

KERKEN: niet betalen

1 ex.: Kerk centrum – Hoogdorpsstraat

1 ex.: Kerk Sint-Joris – Sint-Jorisstraat z/n

1 ex.: Kerk Terkoest – Parkstraat

PASTORIE CENTRUM: betalen

KINDEROPVANG ’t MOLENTJE: niet betalen

2 ex.: Centrum – Papenakkerstraat 52

1 ex.: Sint-Joris – Sint-Jorisstraat 48

1 ex.: Terkoest – Parkstraat 38

KINDERDAGVERBLIJF: niet betalen

1ex.: Koutermansstraat 2A

DE DORPSMOLEN: niet betalen

1 ex.: Chiro Jokadi/Mikado, Jeugdhuis, de Harmonie, Koutermanstraat 1.

VERENIGINGEN MET LOKAAL: niet betalen

Gft-container af te leveren op aanvraag

G.C.A.-ALKEN: niet betalen

1 ex.: gc Taeymans, Laagdorp 29

1 ex.: gc Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n

1 ex.: gc d’Erckenteel, Parkstraat z/n

GEMEENTEHUIS: niet betalen

1 ex.: gemeentehuis Alken, Hoogdorpsstraat 38

ANDERE ADRESSEN WAAR GEEN GEZINSHOOFD IS INGESCHREVEN:

1 ex.: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk - Team Vluchtelingen, Hakkeveld 26: niet betalen

1 ex.: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk CAW Sonar, Hakkeveld 22: niet betalen

1 ex.: vzw INTESA, Hakkeveld 24: niet betalen

1 ex.: Kinderrechtenhuis, Stationsstraat 135: niet betalen

3 ex.: De Wiekslag, Kolmenstraat 1314, Grootstraat 87 en Grootstraat 89: niet betalen

ADRESSEN WAAR ASIELZOEKERS GEHUISVEST ZIJN: niet betalen

6 ex.: Schoolstraat - 15/1, 15/2, 15/3, 15/4, 15/5, 15/6

6 ex.: Stationsstraat 135

Bovenstaande adressen kunnen wijzigen. Een actuele lijst van adressen waar asielzoekers gehuisvest zijn, wordt jaarlijks overgemaakt door het OCMW. Deze adressen krijgen een gft- sticker (niet betalen) van de gemeente.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Bedeling gratis bijvriendelijke plant - Alkense Plantendag zo. 3 mei 2020

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen geeft zijn goedkeuring voor de gemeentelijke samenwerking aan de Alkense Plantendag op zondag 3 mei 2020 van 9 tot 17u. in en rond gc St.-Jorisheem, een organisatie van imkersvereniging De Vlijtige bestuivers en Landelijke Gilde.

Het gemeentelijk aandeel in deze samenwerking betreft promo én de bedeling van een gratis bijvriendelijke plant aan elk Alkens gezin.

De planten kunnen betaald worden op MJP001278.

Voor het drukwerk van de gemeentelijke flyer en de bedeling ervan zijn de nodige kredieten voorzien op MJP001261. 

Ook zet het college van burgemeester en schepenen het licht op groen voor volgende praktische regelingen omtrent communicatie, organisatie, ...:

Stand gemeentebestuur

° Afhalen bijvriendelijke plant

° Stand compostmeester - hier wachten we nog op de fiat van Limburg.net

° Kippenactie van Centrum Duurzaam Groen - beslissing provincie afwachten

° Gratis fietsen graveren door onze gemeenschapswacht Niels Vliegen.

Promo Plantendag algemeen

° Landelijke Gilde en de imkersvereniging krijgen volgende ondersteuning van de diensten communicatie en woon- en leefomgeving:

-  Aankondiging van de Alkense Plantendag in het maart/aprilnummer 2020 van het gemeentelijk informatieblad

- Aankondiging van de Plantendag op de gemeentelijke website + op Facebook

- Opmaak + afdruk A3-affiches - 30 stuks

- Gebruik van de Euroframes + banners van de Plantendag - reservatie van 13 april tem 4 mei 2020. De betrokken verenigingen zorgen zelf voor de bevestiging + het wegnemen van de banners in de Euroframes.

- Publicatie van het initiatief in de gemeentelijke posterkasten vanaf half februari 2020.

Promo bedeling bijvriendelijke plant

° Flyer met inschrijvingsstrook te bedelen samen met infoblad maart/april 2020.

° Tekst infoblad maart/april 2020 + website + posterkasten vanaf half februari 2020 + Facebook. 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Zonnebloemwedstrijd scholen ism Landelijke Gilde

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist om zijn medewerking te verlenen aan de Zonnebloemactie die Landelijke Gilde in het voorjaar 2020 organiseert in het 4de leerjaar van alle Alkense scholen en dit in de vorm van:

° Opmaak uitnodiging scholen (dienst communicatie) + bedeling ervan in de scholen.

° Ter beschikking stellen van een prijzenpakket (met onder meer een drinkfles, een pen met gemeentelijk logo, ... - dienst communicatie) aan de winnaar van elke school.

° Communicatie via website + Facebook: prijsuitreiking.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020
Overzicht punten

Zitting van 05 02 2020

 

Tijdelijke vergunning pop-up Cafetaria De Alk, Koutermanstraat 2, voor het  verkopen, verstrekken en schenken van gegiste en sterke dranken

 

Besluit

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen verleent vergunning aan volleybalclub Cristal Alken Jeval, voor het verkopen, verstrekken en schenken van gegiste en sterke dranken ter plaatse in Cafetaria De Alk, Koutermanstraat 2, 3570 Alken gedurende de tijdelijke pop-up concessieperiode vanaf donderdag 6 februari t.e.m. zondag 30 juni 2020.

Artikel 2: De in artikel 1 verleende vergunning wordt verleend onder voorbehoud van het voldoen aan de bepalingen van het provinciaal horecareglement inzake brandveiligheid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26/01/2017, de bepalingen van het brandpreventieonderzoek van 12/02/2019 betreffende brandbeveiligingsmaatregelen en mits naleving van alle ter zake geldende wettelijke bepalingen betreffende het verstrekken van gegiste en alcoholhoudende sterke dranken en onder voorwaarde van het naleven van de vereisten inzake hygiëne en het treffen van de nodige maatregelen voor het verzekeren van de brandveiligheid, de openbare orde en de veiligheid in het algemeen.

Artikel 3: Afschrift van deze vergunning wordt overgemaakt aan de aanvrager en de lokale politie.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2020