Gemeente Alken

Zitting van 28 januari 2021

van 21:00 tot 22:00

Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 17/12/2020

 

Toelichting

De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het video- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 17/12/2020 (terug te vinden onder volgende link Video- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 17/12/2020 als zittingsverslag voor de gemeente- en OCMW-raad d.d. 17/12/2020.

Publicatiedatum: 20/01/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Mededeling goedkeuring jaarrekening 2019 OCMW

 

Toelichting

Bij besluit van de hogere overheid van 13 november 2020 werd de jaarrekening 2019 van het OCMW goedgekeurd.

Publicatiedatum: 20/01/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Corona - verlenging besluiten

 

Toelichting

De covid pandemie kreeg zijn start in februari 2020 en zal ook in 2021 nog steeds zijn impact hebben op de Alkense handelaars, horeca, verenigingen, ... Om deze doelgroepen te ondersteunen werden in 2020 al diverse beslissingen genomen m.b.t. de belasting op aanplakborden en de inname van het openbaar domein voor terrassen, de Alkenbon voor elke Alkenaar twv € 5, de vrijstelling van huur en opstalvergoeding voor de verenigingen, ... Diverse beslissingen hadden uitwerking tot 31.12.2020. Omdat de gevolgen van de pandemie ook nog in 2021 doorwerken, is het wenselijk om de maatregelen van 2020 ook in 2021 te bestendigen en om de uitwerking van genomen maatregelen verder te faciliteren.

De vaccinatiecampagne van de burgers is gestart en een tijdspad is hiervoor uitgewerkt. Op vrijdag 15 januari 2021 werden de bewoners en personeel van het WZC Sint-Cecilia gevaccineerd. De verdere uitrol, coördinatie en organisatie van de volgende doelgroepen gebeurt nu door de eerstelijnszone Herckenrode.

Verdere toelichting van de stand van zaken door de burgemeester Marc Penxten.

Publicatiedatum: 20/01/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Federale covid middelen-  Uitbreiding doelgroep

 

Toelichting

Er werd door de federale regering in 2020 een covid subsidie voorzien aan de OCMW’s in functie van de personeels- en werkingskosten voor het beheer van nieuwe steun aanvragen en ook voor initiatieven die zich richten naar de groepen die geen passende steun hebben gevonden.

In de raad van 24 september 2020 werd daarom de volgende beslissing genomen:

Artikel 1: De Raad beslist om de subsidie van 40.546,00 euro die voorzien wordt door het Koninklijk besluit van 13 mei 2020 "houdende het invoeren van een subsidie “Covid-19” voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, gewijzigd door het Koninklijk besluit van 3 juli 2020" op de volgende wijze te besteden.

-De middelen worden ingezet voor een nieuwe doelgroep die door corona inkomens verlies geleden heeft en in een financieel moeilijke situatie is verzeild geraakt. Het gaat daarbij o.m. over wie sinds 1 maart 2020 het groeipakket met sociale toeslag krijgt, mensen in tijdelijke werkloosheid en zelfstandigen met een overbruggingsrecht.

-De sociale dienst van het OCMW steunt daarbij zoveel mogelijk op gegevens van de federale Kruispuntbank Sociale Zekerheid en van Vlaams Agentschap Opgroeien/Agentschap Uitbetaling Groeipakket.

-Om de nieuwe doelgroep te bereiken, wil de sociale dienst de betrokken mensen ook actief opsporen. Dat zal gebeuren met een infocampagne via Alkeninfo, de gemeentelijke website en facebookpagina. Voorts zullen de maatschappelijk werkers de cliënten aanspreken en uitnodigen om hun persoonlijke financiële situatie te bekijken. Aan het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket wordt gevraagd om kwetsbare gezinnen gericht te informeren over het aanbod van het OCMW.

-De steun bestaat uit een tussenkomst van maximaal 200 euro per maand. De steun moet worden aangewend in een van de acht sectoren, beschreven in het koninklijk besluit.

-Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst beslist over de toekenning.

 

In het sociaal onderzoek, uitgevoerd door de sociale dienst, werd voor deze financiële tussenkomst dezelfde voorwaarden gehanteerd als voor de toekenning van de covidtoeslag groeipakket (= maximaal gezinsinkomen van € 2213,30 bruto en een inkomensverlies van minstens 10%).
 

Het bijzonder comité sociale dienst heeft dit besproken en stelt voor om van deze beslissing te mogen afwijken, op basis van het individueel sociaal onderzoek.
Dit omdat er mogelijk gezinnen zijn die niet aan deze inkomensvoorwaarden voldoen maar die toch als gevolg van de coronacrisis in een moeilijke financiële situatie terecht zijn gekomen.

Op basis van het sociaal onderzoek wil het bijzonder comité sociale dienst ook deze personen financiële hulp op maat kunnen aanbieden.

 

De toelage kan gebruikt worden voor hulp op maat voor tussenkomsten in volgende 8 sectoren of maatschappelijke domeinen:

1° het verlenen van hulp voor huisvesting, met inbegrip van de lasten, uitgezonderd de

huurwaarborg;

2° het verlenen van hulp voor energieverbruik, met inbegrip van inbegrip van de noodzakelijk

begeleiding en sociale en budgettaire geleiding;

3° het verlenen van hulp voor digitale ondersteuning met het oog op het bevorderen van het

online opstarten van procedures, sociale contacten en onderwijsondersteuning;

4° het verlenen van psychosociale hulp om de kosten te dekken van erkende professionele

hulpverleners bij huiselijk geweld, angstproblemen en psychiatrische onrust;

5° het verlenen van hulp op het gebied van gezondheid;

6° het verlenen van hulp bij onbetaalde facturen als gevolg van een beperking van de

middelen;

7° het lenigen van andere levensnoodzakelijke behoeften;

8° het verlenen van steun in het kader van de strijd tegen kinderarmoede.

Publicatiedatum: 20/01/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Verhoging eindejaarstoelage 2020 - VIA6 personeel.

 

Toelichting

Op 24 november 2020 sloten de Vlaamse regering, de vakbonden en de werkgeversfederaties in de publieke en private socialprofitsectoren een voorakkoord over een opwaardering van een aantal sectoren waaronder de zorgvoorzieningen. Dit moet leiden tot een betere verloning, meer mensen op de werkvloer en meer werkbaar werk. De Vlaamse regering maakt hiervoor vanaf januari 2021 elk jaar 577 miljoen euro vrij: 412 miljoen euro voor koopkracht en 165 miljoen euro voor kwaliteit.

In uitvoering van dit voorakkoord sloten de sociale partners en de Vlaamse regering op 22 december 2020 een  VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector af. Hierover werd op 23 december 2020 onderhandeld in het comité C1 voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, onderafdeling Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap.

 

Een van de maatregelen in het akkoord is de verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020. Omwille van de corona-crisis wensen de sociale partners op zeer korte termijn een financiële waardering te geven aan het personeel in de VIA-zorgsectoren.

De verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 wordt toegekend aan het personeel tewerkgesteld in de sectoren die onder het toepassingsgebied van het VIA6-akkoord van 22 december 2020 ressorteren, maar met uitzondering van het personeel van de socio-culturele sector (vrijetijdsdiensten, jeugddiensten, sportdiensten…).

Concreet gaat het bij ons bestuur om de personeelsleden van de kinderopvang (BKO en KDV) de thuisdienst (met uitzondering van het personeel van het dienstenchequebedrijf) en het dienstencentrum;

Het variabel bedrag van de eindejaarstoelage van 2020 wordt verhoogd met 1,1%. Het vast bedrag (1.288,43 euro) blijft behouden.

Publicatiedatum: 20/01/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.