Gemeente Alken

Zitting van 29 augustus 2019

van 20:53 tot 21:15

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen, Kris Franssens en Ingrid Jacobs, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

Verontschuldigd: Niels Jaenen en Igor Philtjens, raadsleden;

 

Overzicht punten

Zitting van 29 08 2019

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 4/07/2019

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 08 2019

 

Aanpassing reglementen mantelzorgtoelage

In de huidige reglementen mantelzorgtoelage (voor +65- en -65-jarigen) moet men steeds na de vervaldag van het attest zorgverzekering een nieuw attest bezorgen aan het OCMW.
Deze melding staat in de eerste beslissing mantelzorgtoelage en de personen van wie het attest eindigt, worden door de administratie van het OCMW schriftelijk in kennis gesteld dat ze dit attest tijdig opnieuw dienen te bezorgen.
De grote meerderheid van de mantelzorgers bezorgt dit attest tijdig en correct aan het OCMW.
Enkele mantelzorgers echter vergeten dit attest tijdig te bezorgen en brengen dit achteraf binnen en verwachten dan een betaling van de mantelzorgtoelage met terugwerkende kracht.
In enkele situaties in het verleden ging het om een uitbetaling van langer dan 1 jaar terugwerkende kracht.
Omdat het voor de maatschappelijk werker moeilijk is om de thuissituatie over zo een lange tijdspanne in het verleden in te schatten, wordt voorgesteld om de mantelzorgtoelage maximum 6 maanden met terugwerkende kracht uit te betalen.

Op deze manier is de situatie gemakkelijker op te volgen en kunnen de uitbetalingsregels voor iedereen op dezelfde manier worden toegepast.

 

Overwegende dat de toekenning van de gemeentelijke mantelzorgtoelage onder meer afhankelijk is van het hebben van een zorgverzekering, conform het reglement.

Overwegende dat in de toekenningsbrief aan de gerechtigde vermeld wordt dat hij/zij na de vervaldag van het attest zorgverzekering tijdig een nieuw attest dient af te leveren aan het OCMW.

Overwegende dat het voorkomt dat rechthebbenden, na de vervaldag van het attest, maanden tot zelfs een volledig jaar wachten/vergeten om een nieuw attest zorgverzekering te bezorgen aan het OCMW en daarna met terugwerkende kracht aanspraak willen maken op de gemeentelijke mantelzorgtoelage.

Gelet op het feit dat de sociale dienst moeilijk een thuiszorgsituatie voor een langere periode in het verleden met terugwerkende kracht kan evalueren.

Overwegende dat het daarom aangewezen lijkt om een periode te hanteren die vastgelegd wordt in het algemene reglement voor het uitbetalen van de mantelzorgtoelage met terugwerkende kracht.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De Raad beslist tot aanpassing van artikel 8 van het reglement mantelzorgtoelage -65-jarige zorgbehoevenden:

De mantelzorgtoelage ter ondersteuning van gezinnen en personen die zwaar zorgbehoevenden thuis verzorgen.

 

I. Doelstelling

 

Artikel 1

Binnen de perken van het begrotingskrediet en onder de hiernavolgende voorwaarden wordt een mantelzorgtoelage ingevoerd voor de rechthebbenden, omschreven in artikel 4 en 5 van dit reglement.

 

Artikel 2

De mantelzorgtoelage wordt toegekend aan de mantelzorger als blijk van waardering voor zijn vrijwillige inzet, die geleverd wordt bij de opvang en thuisverzorging van een zwaar zorgbehoevende.

Door het toekennen van een toelage kunnen thuiszorgsituaties opgevolgd worden en kan er een geschikt hulpaanbod aangereikt worden door de hulpverleners.

 

II. Wie komt in aanmerking?

 

Artikel 3

De toelage wordt toegekend aan eenieder die instaat voor de opvang en thuisverzorging van een zwaar zorgbehoevende, die voldoet aan de gestelde criteria van dit reglement.

 

Artikel 4

Om recht te geven op de toelage moet de zorgbehoevende integraal voldoen aan volgende voorwaarden:

 

1.Minstens 1 maand in Alken gedomicilieerd zijn en in Alken verblijven.

2.Minstens 12 punten scoren aan de hand van de zelfredzaamheidscriteria van het        Ministerie van Sociale Zaken.

3.Indien dit nodig blijkt in de thuiszorg: deelnemen aan de opstart van een zorgenplan, samen met de andere mantelzorgers, huisarts en andere betrokken hulpverleners.

Op basis van het zorgenplan wordt de hulpverlening in overleg gecoördineerd.

4.Recht hebben op de zorgverzekering.

5.De mantelzorg wordt geacht een permanent karakter te hebben.

Om deze redenen kunnen volgende personen geen aanspraak maken op een toelage:

-de personen die in een instelling verblijven;

-de personen die voltijds in een dagcentrum zijn ingeschreven;

-de personen die wonen in betoelaagde projecten voor zelfstandig wonen;

 

Personen die in een instelling verblijven en daar minstens 31 dagen per jaar afwezig zijn, deze dagen in een thuissituatie verblijven en hiervoor een tussenkomst zorgverzekering voor thuiszorg ontvangen, kunnen tijdens deze periode ook aanspraak maken op een gemeentelijke mantelzorgtoelage.

De gemeentelijke mantelzorgtoelage wordt uitgekeerd tijdens de maanden dat de zorgbehoevende recht heeft op de zorgverzekering. De zorgbehoevende dient een beslissing + bewijs van betaling van zijn zorgkas af te leveren.

 

6.De zwaar zorgbehoevende moet de leeftijd van minimum 21 jaar bereikt hebben. Na de leeftijd van 65 jaar, wordt het reglement van de mantelzorgtoelage voor zorgbehoevende bejaarden van kracht.

 

7.De leeftijdsvoorwaarde van 21 jaar geldt niet voor het verkrijgen van een palliatieve mantelzorgtoelage.

 

Artikel 5

Om een mantelzorgtoelage te kunnen ontvangen moet de mantelzorger volgende voorwaarden integraal nakomen:

 

1.Zich permanent met de opvang en thuisverzorging van de zwaar zorgbehoevende bezig houden en ter beschikking zijn van de zorgbehoevende. De mantelzorger verbindt er zich toe mantelzorg te bieden overeenkomstig het zorgenplan.

2.De mantelzorger dient onder hetzelfde dak te wonen als de persoon die verzorgd wordt.

3.Zich engageren om aanwezig te zijn op de informatievergaderingen voor mantelzorgers. Deze worden door het OCMW georganiseerd en gaan meestal door in het dienstencentrum De Kouter.

4.De aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet in verband met de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden (zie art.12).

 

Artikel 6

De mantelzorger/zorgbehoevende mag geen dubbele rol vervullen. Hij kan niet én als mantelzorger én als zorgbehoevende geregistreerd zijn binnen de dossiers van de gemeentelijke mantelzorgtoelage.

 

Artikel 7

In palliatieve thuiszorgsituaties kan een mantelzorgtoelage uitgekeerd worden op basis van een kopie van het attest ‘palliatief forfait’ afgeleverd door de huisarts en uitgekeerd bij de mutualiteit.

 

III. Hoeveel bedraagt de toelage?

 

Artikel 8

Het bedrag van de toelage is afhankelijk van de bekomen zelfredzaamheidsscore volgens het stelsel inkomensvervangende – integratietegemoetkoming mindervaliden .

categorie I (12p – 16p verminderde zelfredzaamheid): 50 euro per maand

categorie II (17p – 18p verminderde zelfredzaamheid): 62 euro per maand

 

palliatieve mantelzorgtoelage : 62 euro per maand

 

Indien er meerdere zorgbehoevenden op 1 adres wonen, wordt aan één mantelzorger een mantelzorgtoelage uitgekeerd. De toegekende toelage is gerelateerd aan de hoogste zelfredzaamheidsscore van de zorgbehoevende wonenden op dat adres.

Alle hierboven vermelde bedragen zijn gekoppeld aan de gezondheidsindex (startindex maand december 2008).

 

Indien het attest van de zorgverzekering/FOD verlopen is, moet er een nieuw attest binnengebracht worden. Indien het attest te laat binnengebracht wordt kan dit maximum met een terugwerkende kracht van 6 maanden uitbetaald worden. Voor attesten van onbepaalde duur wordt de mantelzorgtoelage maximum voor 3 jaar toegekend. Daarna dienen ook zij een nieuw attest zorgverzekering in te dienen bij het OCMW.

 

 

Artikel 9

De toelage wordt maandelijks uitbetaald aan de mantelzorger, die instaat voor de thuisopvang en de thuisverzorging van de zwaar zorgbehoevende.

Dezelfde zorgbehoevende kan maar t.o.v. één mantelzorger in aanmerking worden genomen voor de uitkering.

 

 

 

Artikel 10

De toelage voor zowel de gewone als de palliatieve mantelzorgtoelage zal ingaan de eerste dag van de maand volgend op de aanvraag, voor zover er kredieten beschikbaar zijn (zie artikel 13).

 

Artikel 11

Ingeval van overlijden van de zorgbehoevende, wordt de toelage tot en met de maand van het overlijden toegekend.

 

Artikel 12

De toelage wordt geschorst voor de periode van:

-langdurige ziekenhuisopname van de zorgbehoevende (1 maand en langer)

 

De toelage wordt ingehouden wanneer volgende situaties zich voordoen:

- bij overlijden van mantelzorger of zorgbehoevende

- wijziging van mantelzorger

- als de zorgbehoevende niet meer voldoen aan de medische criteria, zodat het

   zorgenplan overbodig wordt

- als mantelzorger de afspraken van het zorgenplan niet meer nakomt

 

Artikel 13

Eénmaal aangevraagd en toegekend, blijft de toelage geldig zolang aan de voorwaarden voldaan is en zolang het gemeentelijk begrotingskrediet niet overschreden wordt. Indien dit begrotingskrediet overschreden is, wordt de vraag om mantelzorgtoelage op een wachtlijst geplaatst. Bij de goedkeuring voor het budget van het volgende jaar, worden de wachtende dossiers in de nieuwe lijst opgenomen.

 

Bij wijziging van de toestand wordt het dossier herzien.

De zorgbemiddelaar zal minstens éénmaal per jaar een evaluatie doen.

 

IV. Hoe aanvragen?

 

Artikel 14

De aanvraag voor de toelage dient op het daartoe voorgeschreven formulier ingediend te worden bij de sociale dienst van het OCMW.

Zorgbehoevende en mantelzorger dienen dit document te ondertekenen.

 

Echtparen of samenwonende zorgbehoevenden kunnen beide recht geven op de toelage. De mantelzorger dient voor beiden afzonderlijk een aanvraag in. Bij het aanduiden van de mantelzorger dient men rekening te houden met de dubbelrol zoals bepaald in art. 6 en met de maximale toelage zoals bepaald in art. 8.

Verder kan een mantelzorger slechts betoelaagd worden voor de zorg van 1 zorgbehoevende of 1 samenwonend (echt)paar zorgbehoevenden.

 

Artikel 15

De aanvrager zorgt ervoor dat de nodige bewijsstukken toegevoegd worden aan het aanvraagdossier, dat bijgehouden wordt door de zorgbemiddelaar.

 

Deze bewijsstukken zijn:

 

1.aanvraagformulier

2.attest integratietegemoetkoming (ministerie van sociale zaken),  met een score van tenminste 12 punten

3.attest zorgverzekering

 

 

Artikel 16

De zorgbemiddelaar legt de aanvragen voor aan het bijzonder comité voor sociale dienst van het OCMW.

Dit comité beslist over het toekennen van de toelage.

 

Artikel 17

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn van het OCMW wordt belast met de uitvoering van dit besluit, in overeenstemming met de vastgestelde criteria.

 

Artikel 18

Dit reglement treedt in voege op 01/01/2013.

 

 

 

Artikel 2: De Raad beslist tot aanpassing van artikel 8 van het reglement mantelzorgtoelage +65-jarige zorgbehoevenden:

De mantelzorgtoelage ter ondersteuning van gezinnen en personen die zorgbehoevende ouderen thuis verzorgen.

 

I. Doelstelling

 

Artikel 1

Binnen de perken van het begrotingskrediet en onder de hiernavolgende voorwaarden wordt een mantelzorgtoelage ingevoerd voor de rechthebbenden, omschreven in artikel 4 en 5 van dit reglement.

 

Artikel 2

De mantelzorgtoelage wordt toegekend aan de mantelzorger als blijk van waardering voor zijn vrijwillige inzet, die geleverd wordt bij de opvang en thuisverzorging van een zorgbehoevende bejaarde.

Door het toekennen van een toelage kunnen thuiszorgsituaties opgevolgd worden en kan er een geschikt hulpaanbod aangereikt worden door de hulpverleners.

 

II. Wie komt in aanmerking?

 

Artikel 3.

De toelage wordt toegekend aan eenieder die instaat voor de opvang en thuisverzorging van een zorgbehoevende oudere, al dan niet inwonend, en voldoet aan de gestelde criteria van dit reglement.

 

Artikel 4.

Om recht te geven op de toelage moet de zorgbehoevende integraal voldoen aan volgende voorwaarden:

 

1.Minstens 1 maand in Alken gedomicilieerd zijn en in Alken verblijven.

2.De leeftijd van 65 jaar bereikt hebben.

3.Minstens 9 punten scoren aan de hand van de zelfredzaamheidscriteria van het Ministerie van Sociale Zaken.

4.Recht hebben op de zorgverzekering.

5.De mantelzorg wordt geacht een permanent karakter te hebben.

6.Indien dit nodig blijkt in de thuiszorg: deelnemen aan de opstart van  een zorgenplan, samen met de andere mantelzorgers, huisarts en andere betrokken hulpverleners.

Op basis van het zorgenplan wordt de hulpverlening gecoördineerd.

 

Artikel 5

Om een mantelzorgtoelage te kunnen ontvangen moet de mantelzorger volgende voorwaarden integraal nakomen:

 

1.Zich daadwerkelijk met de opvang en thuisverzorging van de zorgbehoevende bejaarde bezig houden en ter beschikking zijn van de zorgbehoevende.

De mantelzorger verbindt er zich toe mantelzorg te bieden overeenkomstig het zorgenplan.

2.De mantelzorger dient in Alken te wonen en te verblijven.

3.Zich engageren om aanwezig te zijn op de infovergaderingen voor de mantelzorgers. Deze vergaderingen worden door het OCMW georganiseerd en gaan meestal door in het dienstencentrum De Kouter.

4.De aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet in verband met de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden (zie art.12).

 

Artikel 6

De mantelzorger/zorgbehoevende mag geen dubbele rol vervullen. Hij kan niet én als mantelzorger én als zorgbehoevende geregistreerd zijn binnen de dossiers van de gemeentelijke mantelzorgtoelage.

 

Artikel 7

In palliatieve thuiszorgsituaties kan een mantelzorgtoelage uitgekeerd worden op basis van een kopie van het attest ‘palliatief forfait’ afgeleverd door de huisarts en uitgekeerd bij de mutualiteit.

 


III. Hoeveel bedraagt de toelage?

 

Artikel 8

Het bedrag van de toelage is afhankelijk van de bekomen zelfredzaamheidsscore volgens het stelsel tegemoetkomingen ‘hulp aan bejaarden’- FOD Sociale zekerheid:

 

- cat. I (9p-11p.verminderde zelfredzaamheid): 25 euro per maand

- cat. II (12p.-14p.verminderde zelfredzaamheid): 50 euro per maand

- cat. III (15p-16p.verminderde zelfredzaamheid): 50 euro per maand

- cat. IV (17p.-18p.verminderde zelfredzaamheid): 62 euro per maand

 

- palliatieve mantelzorgtoelage: 62 euro per maand

 

Indien er meerdere zorgbehoevenden op 1 adres wonen, wordt aan één mantelzorger een mantelzorgtoelage uitgekeerd. De toegekende toelage is gerelateerd aan de hoogste zelfredzaamheidsscore van de zorgbehoevende wonenden op dat adres.

 

Alle hierboven vermelde bedragen zijn gekoppeld aan de gezondheidsindex (startindex maand december 2008).

 

Indien het attest van de zorgverzekering/FOD verlopen is, moet er een nieuw attest binnengebracht worden. Indien het attest te laat binnengebracht wordt kan dit maximum met een terugwerkende kracht van 6 maanden uitbetaald worden. Voor attesten van onbepaalde duur wordt de mantelzorgtoelage maximum voor 3 jaar toegekend. Daarna dienen ook zij een nieuw attest zorgverzekering in te dienen bij het OCMW.

 

 

Artikel 9

De toelage wordt maandelijks uitbetaald aan de mantelzorger, die instaat voor de thuisopvang en de thuisverzorging van de zorgbehoevende bejaarde.

Dezelfde zorgbehoevende kan maar t.o.v. één mantelzorger in aanmerking worden genomen voor de uitkering.

 

Artikel 10

De toelage voor zowel de gewone als de palliatieve mantelzorgtoelage zal ingaan de eerste dag van de maand volgend op de aanvraag, voor zover er kredieten beschikbaar zijn (zie artikel 13).

 

Artikel 11

Ingeval van overlijden van de zieke of de mantelzorger wordt de toelage tot en met de maand van het overlijden toegekend.

 

Artikel 12

De toelage wordt geschorst voor de periode van:

-langdurige ziekenhuisopname van de zorgbehoevende (1 maand en langer)

 

 

 

De toelage wordt ingehouden wanneer volgende situaties zich voordoen:

-    bij overlijden van mantelzorger of zorgbehoevende

      -    opname van de oudere in een rustoord of R.V.T.

      -    wijziging van de mantelzorger

-    als de zorgbehoevende niet meer voldoet aan de medische criteria, zodat het

     zorgenplan overbodig wordt 

  -    als de mantelzorger de afspraken van het zorgenplan niet meer nakomt

 

Artikel 13

Eénmaal aangevraagd en toegekend, blijft de toelage geldig zolang aan de voorwaarden voldaan is en zolang het gemeentelijk begrotingskrediet niet overschreden wordt. Indien het begrotingskrediet overschreden is, wordt de vraag om mantelzorgtoelage op een wachtlijst geplaatst. Bij de goedkeuring voor het budget van het volgende jaar, worden de wachtende dossiers in de nieuwe lijst opgenomen.

 

Bij wijziging van de toestand wordt het dossier herzien.

De zorgbemiddelaar zal minstens éénmaal per jaar een evaluatie doen.

 

 

IV. Hoe aanvragen?

 

Artikel 14

De aanvraag voor de toelage dient op het daartoe voorgeschreven formulier ingediend te worden bij de sociale dienst van het OCMW.

Zorgbehoevende en mantelzorger dienen dit document te ondertekenen.

 

Echtparen of samenwonende ouderen kunnen beiden recht geven op de toelage. De mantelzorger dient voor beiden afzonderlijk een aanvraag in. Bij het aanduiden van de mantelzorger dient men rekening te houden met dubbelrol zoals bepaald in art 6 en met de maximale toelage zoals bepaald in art 8.

Verder kan een mantelzorger slechts 1 X betoelaagd worden

 

Artikel 15

De aanvrager zorgt ervoor dat de nodige bewijsstukken toegevoegd worden aan het aanvraagdossier, dat bijgehouden wordt door het OCMW.

 

Deze bewijsstukken zijn:

 

1.aanvraagformulier

2.medisch attest tegemoetkoming hulp aan bejaarden 

3.attest zorgverzekering

 

Artikel 16

De zorgbemiddelaar legt de aanvragen voor aan het bijzonder comité voor sociale dienst van het OCMW.

Dit comité beslist over het toekennen van de toelage.

 

Artikel 17

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn van het OCMW wordt belast met de uitvoering van dit besluit, in overeenstemming met de vastgestelde criteria.

 

Artikel 18

Dit reglement treedt in voege op 01/09/2019.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 08 2019

 

Aanpassing reglement mantelzorgtoelage in functie van recht op zorgbudget van de Vlaamse Sociale bescherming en budget van VAPH- Toegevoegd punt

Raadslid Kris Franssens voegt volgend punt toe aan de ocmw-raad:

We zijn heel tevreden dat de Alkense mantelzorgers een extra aanmoediging krijgen om de bejaarde, zieke of gehandicapte mensen zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, te laten wonen.

Het reglement bestaat al lang, en o.m. dat maakt van Alken een sociale en zorgzame gemeente.  Alken mag er fier op zijn.  In de beginfase werd er voor elk dossier een onderzoek ingesteld door de sociale dienst om de noodzaak ervan te staven.  Dit was echter veel werk voor de sociale dienst.

Op 1 okt 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering ingevoerd door de Vlaamse Gemeenschap. Dat is de oude benaming.

Nu is iedereen in het Vlaamse Gewest verplicht om zich aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming en iedereen moet elk jaar de zorgpremie betalen aan een zorgkas.

Wie dan veel zorg nodig heeft, kan beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming.

Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van niet-medische hulp,  bijvoorbeeld een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.  Dit zorgbudget van 130 euro/maand voor niet-medische kosten wordt niet zomaar toegekend, maar er gaat een grondig onderzoek aan vooraf.

Omdat de sociale dienst van het OCMW veel tijd moest besteden aan het onderzoek en om de bejaarde, zieke of gehandicapte personen geen  2 x te belasten met een onderzoek en controle, was de voorwaarde van het recht op de zorgverzekering in het reglement een verbetering voor de sociale dienst en voor de zorgbehoevende.

!!! Er is nu ook andere hulp voor de zwaar zorgbehoevende en gehandicapte personen waardoor deze geen zorgbudget krijgen  maar een PVB (Persoonsvolgend Budget voor meerderjarigen) of een PAB (persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen)  van het VAPH  (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).  De grootte van dit budget is afhankelijk van de nood aan ondersteuning en er dienen bewijsstukken binnengeleverd te worden.  Het dient o.a. om zorg voor de gehandicapte persoon in te kopen.

Je hebt geen recht op een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden in deze gevallen:

je krijgt een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke hulp of een persoonsvolgend budget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (bij meerderjarigen)*

je krijgt een persoonlijk assistentiebudget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (bij minderjarigen)

 

Dus : wie een ‘budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke hulp’ van het VAPH ontvangt, krijgt geen maandelijks zorgbudget voor zorgbehoevenden.  Deze twee zijn niet cumuleerbaar.

Zowel het budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (PVB =persoonsvolgend budget)  als het zorgbudget (oude benaming was zorgverzekering) zijn bedoeld om te besteden aan de thuishulp, begeleiding, ondersteuning, verzorging van de hulpbehoevende….

Het is logisch dat wie een Persoonsvolgend Budget ontvangt, dat deze persoon geen Zorgbudget ontvangt, vermits beide budgetten hetzelfde doel hebben, nl. zorg voor de zorgbehoevende.

Het PVB van het VAPH is van start gegaan op 1.1. 2017. 

Dit gegeven is besproken op de Adviesraad voor Personen met een Handicap op 11.12.2018.  Het is toen doorverwezen naar de Sociale Dienst.  De Sociale Dienst van het OCMW heeft meegedeeld dat hiervoor een wijziging van het reglement nodig is.  Vandaar nu onze vraag om deze wijziging en aanvulling toe te voegen.

Vermits de verschillende budgetten niet cumuleerbaar zijn, moet de voorwaarde in het Alkens reglement gewijzigd en uitgebreid worden naar

4. Recht hebben op de zorgverzekering   : 

4. Recht hebben op een zorgbudget van de Vlaamse Sociale Bescherming of  recht hebben op een budget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

De mantelzorgtoelage is bedoeld voor de mantelzorger.  De mantelzorger van een zwaar gehandicapte persoon mag niet de dupe zijn van een andere benaming of een andere herkomst van de budgetten. 

Waar de zorgbehoevende een budget ontvangt voor zorg, daar wordt een ernstig onderzoek ingesteld, en logisch gezien heeft dan de mantelzorger ook recht op de mantelzorgtoelage.

Dat onderzoek was indertijd de reden om de sociale dienst van het OCMW te ontlasten, en om de zorgbehoevende mensen geen 2 x te onderwerpen aan een onderzoek.  De hulp van het VAPH bestond toen nog niet in de huidige vorm.  Vandaar dat dit nu in het reglement dient bijgevoegd te worden.

Indien we dat niet toevoegen, dan vallen de mantelzorgers van de zwaar gehandicapte personen uit de boot. 

 

Vaststellingen ivm Mantelzorgtoelage

Wij zijn heel tevreden dat de Mantelzorgtoelage aan de Mantelzorgers wordt toegekend in onze gemeente.  Wij zijn er zeker van dat het een aanmoediging is voor zowel de zorgbehoevende als de hulpverlener.  Het bedrag is niet hoog, maar het wordt dan ook echt beschouwd als een “aanmoediging”. 

Wij zijn er wel zeker van dat er nog mensen uit de boot vallen. 

- Sommigen weten het niet tijdig of kennen het systeem niet en dan hebben ze die aanmoediging gemist.  Het is niet slecht om het op regelmatige basis te laten verschijnen in het informatieblad van de gemeente en er zijn buiten een digitale aankondiging nog tal van mogelijkheden, vb via mutualiteiten, hulpverleners, socio-culturele verenigingen. 

- Anderen doen een aanvraag, en worden om een of andere reden geweigerd.  Hier moeten we kijken naar de reden van weigering.

 

Wij hebben enkele vragen voor de schepen.

1. Aan hoeveel mantelzorgers wordt er per maand een Mantelzorgtoelage toegekend?

-Hoeveel voor mantelzorgers van meerderjarige zorgbehoevenden ?

-Hoeveel voor mantelzorgers van minderjarige zorgbehoevenden ?

2. Worden er ook Mantelzorgtoelagen toegekend aan mantelzorgers van zwaar zorgbehoevenden en zwaar gehandicapte personen ? Hoeveel ?

3.Worden de mantelzorgers schriftelijk verwittigd als het attest verlopen of verouderd is, of moeten ze zelf bijhouden wanneer de 3 jaar voorbij zijn ?

4. Hoeveel aanvragen per jaar worden er geweigerd ?

-Hoeveel aanvragen moet je weigeren owv het niet of te laat indienen van een nieuw attest?

-Moet je aanvragen weigeren omdat de mensen geen Zorgbudget krijgen omdat ze de zorgpremie niet betaald hebben ? Hoeveel ?

-Moet je aanvragen weigeren omdat de zorgbehoevende geen Zorgbudget krijgt omdat hij/zij een ander budget krijgt van het VAPH  (Vlaams Agentschap voor personen met een handicap) ? Hoeveel ? 

5.Indien het reglement aangepast wordt naar ons voorstel, dan kunnen ook de mantelzorgers van zwaar gehandicapte personen aangemoedigd worden, en recht hebben op een Mantelzorgtoelage,  ben je het hiermee eens?

6.Wil je deze aanvraag/aanvragen, van zwaar gehandicapte personen, met terugwerkende kracht van 6 maanden behandelen indien ze om die reden nog geen recht hadden op MZT?

7.Op welke manier gaat de gemeente/OCMW dit reglement bekend maken bij de bevolking, zodat diegenen die er recht op hebben, een aanvraag kunnen indienen indien ze dit wensen?

 

Gelet op het voorstel van raadslid Kris Franssens om het reglement voor mantelzorgtoelage uit te breiden naar personen die recht hebben op een budget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap;

 

Besluit

eenparig

 

De raad besluit dat de betrokkenen voor overleg zullen samen zitten om de problematiek uit te klaren.

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 08 2019

 

Warme gemeentes- Toegevoegd punt

Raadslid Kris Franssens voegt volgend punt toe aan de ocmw-raad:

 

Afgelopen week werden enkele Limburgse gemeentes in de kijker gezet voor hun inzet voor jongeren als warme gemeente.

Ter omkadering :

1 op de 5 jongeren kampt met psychische problemen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 4 op de 5 jongeren zeggen zich wél goed in hun vel te voelen. Zij kunnen jongeren die het moeilijk hebben, steunen. Want: geestelijke gezondheid is superbelangrijk voor kinderen en jongeren. Het is dé basis voor gezondheid en welbevinden voor het hele leven.

Als je zorgt dat kinderen zich van jongs af aan goed in hun vel voelen, kunnen veel problemen op latere leeftijd voorkomen worden. Ook als lokaal bestuur kan je hierbij helpen. Jouw stad of gemeente kan het verschil maken voor het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren. Jouw stad of gemeente kan een Warme Stad of Gemeente worden. 

Door een omgeving te creëren die zowel kinderen en jongeren, ouders, leerkrachten, animatoren … ondersteunen en versterken. De WHO ziet dit als topprioriteit en ook bij de 5 Vlaamse pilootsteden van Warme Stad (Brugge, Gent, Leuven, Genk en Turnhout) stond en staat dit thema hoog op de agenda. De vijf steden zochten de afgelopen jaren uit hoe je zo’n veilige omgeving kan bouwen en werkten een integraal beleidsplan uit voor het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren tussen 0 en 24 jaar. Dat beleidsplan evalueerden en stuurden ze ook bij.  

Vragen aan de schepen:

– Beschikt u over cijfers betreffende de Alkense jongeren

– Was u op de hoogte van deze projectoproep

– Indien ja, waarom heeft u besloten hier al dan niet op in te gaan?

 

Besluit

De ocmw-raad neemt akte van de bespreking van dit punt.

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2019