Gemeente Alken

Zitting van 29 april 2021

van 21:00 tot 22:00

Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 25/03/2021

 

Toelichting

De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het video- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021 (terug te vinden onder volgende link https://youtu.be/IaFFJBzr0sgVideo- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021) geldt als zittingsverslag voor de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021.

Publicatiedatum: 21/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Verlenging erkenningsaanvraag LOGO

 

Toelichting

Logo Limburg vzw  is belast met de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en doet dat in samenwerking met lokale en regionale partners in Limburg,  waaronder de lokale besturen.

 

In het bijzonder ondersteunt Logo Limburg  gemeente Alken bij de uitbouw van een integraal preventief gezondheidsbeleid. Logo Limburg biedt hiervoor zowel kant- en klare thematische materialen aan, materialen voor procesbegeleiding en effectieve procesbegeleiding en coaching op maat. 

 

In het meerjarenplan 2020-2025 van Gemeente Alken is er aandacht voor gezondheidspromotie en ziektepreventie, in het bijzonder in de strategische doelstelling - verbindende gemeente en het actieplan - preventief gezondheidsbeleid. Meer gezonde burgers in een gezond gemeente is de finaliteit.

 

Ten gevolge van de covid-crisis is het belang van gezondheidspromotie en ziektepreventie nog meer dan ooit duidelijk geworden. Effectieve gezondheidspromotie en ziektepreventie is integraal en gebeurt in samenwerking met lokale en regionale partners waarvan Logo Limburg een belangrijke is.

 

Logo Limburg vzw, die de overkoepelende en inrichtende vzw van Logo regio Hasselt en Logo regio Genk is, moet opnieuw erkend worden voor de periode 2022-2027.

 

Hiervoor moet een lijst van erkende partners, waaronder de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied van Logo Limburg, deze erkenning formeel ondersteunen (Zie artikel 4 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30/01/2009).

 

De ondersteuning van de erkenning houdt geen automatisch lidmaatschap van Logo Limburg vzw  in.  Echter, de mogelijkheid wordt geboden om dat lidmaatschap te herbekijken. 

Publicatiedatum: 21/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Wijziging RPR-aanpassingen i.k.v. vaccinactie covid19

 

Toelichting

Als gevolg van de publicatie van de wet houdende toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID19 in het Belgisch staatsblad op 9 april 2021 dient de rechtspositieregeling aangepast te worden.

 

Deze wet is van toepassing op alle werknemers die tewerkgesteld zijn met een arbeidsovereenkomst.

 

De wet treedt in werking op 9 april 2021 en treedt buiten werking op 31 december 2021.

 

Voor wat betreft de statutaire medewerkers, kunnen we ons beroepen op artikel 218 van het besluit rechtspositieregeling, op basis waarvan de raad hiervoor naar analogie een dienstvrijstelling kan toekennen voor de duur van de verplaatsing en de vaccinatie.

 

De syndicale organisaties werden per mail ingelicht op 15.04.2021 over deze aanpassingen en hebben zich akkoord verklaard met deze aanpassingen. Eventuele opmerkingen van de vakbonden worden ter zitting besproken.

 

- artikel 284 van de rechtspositieregeling wordt aangevuld als volgt:

 

12° het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19             

tijd die nodig is voor de vaccinatie

 

 

In het geval van het toedienen van een vaccin dient het contractuele personeelslid zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer dient geregistreerd te worden als omstandigheidsverlof, zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

- artikel 315 bis wordt toegevoegd aan de rechtspositieregeling als volgt:

Het statutaire personeelslid krijgt dienstvrijstelling voor de tijd die nodig is voor de vaccinatie toegediend ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19. Het statutaire personeelslid dient zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer wordt geregistreerd als dienstvrijstelling zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

Publicatiedatum: 21/04/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.