Gemeente Alken

Zitting van 17 december 2020

van 20:00 tot 21:00

Overzicht punten

Zitting van 17 12 2020

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 26/11/2020

 

Toelichting

De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het video- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 26/11/2020 (terug te vinden onder volgende link https://youtu.be/n6eEQX792MQVideo- en audioverslag gemeente- en OCMW-raad 26/11/2020) geldt als zittingsverslag voor de gemeente- en OCMW-raad d.d. 26/11/2020.

Publicatiedatum: 09/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 17 12 2020

 

Aanpassing MJP 2020-2025 - vaststellen deel OCMW

 

Toelichting

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet bepalen dat het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de lokale en provinciale verkiezingen en dat het loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd in december 2019.

Elk bestuur moet echter ook zijn meerjarenplan minstens één keer per jaar aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar vergt een aanpassing van het meerjarenplan. De raad kan in één beslissing zowel de kredieten voor het volgende jaar vaststellen als de kredieten voor het lopende jaar aanpassen. Het overzicht van de kredieten (schema M3) vermeldt dan de gewijzigde kredieten voor het lopende boekjaar en de kredieten voor het volgende boekjaar.

Het aangepast meerjarenplan 2020-2025 werd voorlopig vastgesteld in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 2 december 2020 en voorafgaandelijk toegelicht op het managementteam van 30 november 2020. Het aangepast meerjarenplan 2020-2025 werd vervolgens toegelicht in de commissie financiën op maandag 14 december 2020.  In bijlage vindt u het voorontwerp van het aangepast gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025, de toelichtingen en alle bijlagen.

Elke juridische entiteit dient eerst zijn deel van het geïntegreerde meerjarenplan vast te stellen alvorens de gemeenteraad het totale geïntegreerde meerjarenplan kan goedkeuren.

Publicatiedatum: 09/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 17 12 2020

 

Vaststellen lijst nominatieve subsidies OCMW

 

Toelichting

Op het vlak van bevoegdheden gekoppeld aan het toekennen van subsidies beschrijven artikels 41 en 78 van het decreet lokaal bestuur welke bevoegdheden niet door de raad aan het uitvoerend orgaan kunnen worden toevertrouwd.  Het betreft het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies. Het merendeel van de subsidiedossiers binnen de gemeente en het OCMW voldoet reeds aan deze regelgeving gezien deze worden toegekend in uitvoering van een door de raad goedgekeurd subsidiereglement, een door de raad goedgekeurde subsidie-overeenkomst of een door de raad goedgekeurde nominatieve subsidielijst. Omwille van de gewijzigde BBC regelgeving zal de jaarlijkse lijst met goedgekeurde nominatieve subsidies in de toekomst voorwerp moeten uitmaken van een apart agendapunt op de raadsvergaderingen.

Publicatiedatum: 09/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 17 12 2020

 

Addendum samenwerkingsovereenkomt Zorggroep Zin: invoering cliëntbijdragen

 

Toelichting

Het OCMW van Alken heeft een samenwerkingsovereenkomst met het CAD. CAD fusioneerde in juni 2019 met VGGZ tot ZorgGroep Zin vzw. Zij willen thans een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst (die het OCMW heeft met het CAD en dateert van 2015) voegen, omdat zij momenteel niet in orde zouden zijn met hun decretale verplichtingen, namelijk het toepassen van een cliëntbijdrage.

 

Op de Provinciale Stuurgroep Ambulante Drughulpverlening en Preventie dd. 11/06/2019 en 26/11/2019 werd de invoering van cliëntbijdragen conform het BVR van 5 oktober 2012 besproken.

Dit BVR bepaalt de modaliteiten van cliëntbijdragen binnen de CGG. Voor cliënten met afhankelijkheidsproblemen in behandeling binnen de categoriale CGG-equipe (CAD) werd in het verleden een uitzondering gevraagd zodat de hulpverlening voor alle cliënten gratis kon blijven.

Op 4 april 2019 werd echter door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gevraagd om deze uitzondering te herzien en het BVR voor alle cliënten toe te passen (zoals ook in de andere provincies gebeurt), met uitzondering van de cliënten die in een zorgtraject zitten van de revalidatievoorziening (MSOC, vroegere RlZIV-conventie, sinds 2019 bevoegdheid van Vlaanderen).

Voor alle cliënten die gebruik maken van eenzelfde inhoudelijk zorgaanbod (behalve dus voor activiteiten binnen revalidatie / MSOC) kunnen zowel vanuit therapeutisch als maatschappelijk standpunt cliëntbijdragen verdedigd worden behoudens enkele belangrijke voorwaarden:

- De financiële bijdrage leidt niet tot drempelverhoging

- Er wordt rekening gehouden met de financiële draagkracht van de cliënt

- De bijdrage wordt rechtvaardig toegepast voor alle cliënten

- De onmogelijkheid om niet bij te dragen leidt niet tot exclusie.

De Vlaamse administratie werd geïnformeerd over de overeenkomsten tussen de lokale besturen en de CAD (die sinds eind juni 2019 gefusioneerd is met de VGGZ tot zorGGroep Zin vzw) en vroeg een regeling te treffen. In de huidige overeenkomst wordt immers een engagement tot kosteloze zorg vermeld. Wat betreft ons engagement naar preventieve ondersteuning verandert er niets.

Om voldoende draagkracht te krijgen voor deze beslissing werd deze wijziging in de samenwerkingsovereenkomst met de lokale besturen voorgelegd aan het LSB² overleg. Vanuit dit overleg kwam het voorstel om een addendum tot wijziging uit te werken.

Het BVR voorziet verschillende tarieven (€ 0, 4 of 11 ) zodat er rekening gehouden kan worden met de financiële draagkracht van elke cliënt. De extra middelen die we door deze invoering van cliëntbijdragen zullen genereren willen we gebruiken voor directe cliëntenzorg.

In bijlage vindt u volgende documenten:

1 Het voorstel van addendum bij de samenwerkingsovereenkomst.

Gelieve één ondertekend exemplaar terug te sturen naar zorGGroep Zin vzw, Pater Valentinuslaan 32 te 3500 Hasselt.

2. Een voorstel om de gegenereerde cliëntbijdragen om te zetten in rechtstreekse cliëntenzorg

3. Een adviesformulier waarmee een OCMW-medewerker indien aangewezen een zogenaamde 'aanvraag behartenswaardige situatie' kan indienen zodat de meest kwetsbare cliënten voor een bepaalde periode in aanmerking komen voor het nultarief

4. De verslagen van de Provinciale Stuurgroep.

Publicatiedatum: 09/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.