Gemeente Alken

Zitting van 29 oktober 2020

van 20:00 tot 22:27

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen, Kris Franssens en Ingrid Jacobs, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Vanaf punt 13 verlaat Sabine Van de Sande, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 vervoegt Sabine Van de Sande, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Video- en audioverslag gemeente- & OCMW-raad d.d. 29/10/2020

Besluit

Via volgende link kan de openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 29 oktober 2020 bekeken worden:

Video- en audioverslag gemeente & OCMW-raad 29 oktober 2020

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Virtuele video conferentie gemeente/ocmw

In het kader van zijn bevoegdheid heeft de burgemeester op 16 oktober 2020 besloten om de gemeente- en ocmw-raad oktober 2020 samen te roepen op donderdag 29 oktober 2020 om 20u. en dit via een virtuele video conference meeting, met name via de applicatie ‘zoom’. Bijkomend zal de raad via live stream te volgen zijn door derden.

Dit besluit dient bekrachtigd te worden door de raad.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester, Marc Penxten, om de gemeente- en OCMW raad van oktober 2020 samen te roepen op donderdag 29 oktober 2020 om 20u. en dit via een virtuele video conference meeting, met name via de applicatie ‘zoom’.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 24/09/2020

De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Huishoudelijk reglement raad

Binnen het project 'participatieve gemeenteraad' werd de gemeenteraad begeleid door VVSG en het bureau 'Levuur' omtrent de herbestemming van de kerk van Terkoest. Het project 'participatieve gemeenteraad' is afgelopen en de eindevaluatie vond plaats op dinsdag 6 oktober 2020. Een van de conclusies was om het opzet van een participatieve gemeenteraad te verankeren in het huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement wordt bijgevolg uitgebreid met afspraken hieromtrent.

 

Artikel 22, eerste lid van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) bepaalt dat het huishoudelijk reglement de nadere regels voor de plaats en de wijze van openbaarmaking van de gemeenteraadszitting vastlegt. De voorzitter kan de plaats bepalen als het huishoudelijk reglement geen vergaderplaats of geen nadere regels over de keuze van de vergaderplaats vermeldt. De voorzitter moet de vergaderplaats vastleggen in de oproeping van de vergadering (artikel 20 DLB). De locatie moet neutraal zijn. In dit geval is geen besluit van de burgemeester nodig. Omwille van de corona pandemie moet de burgemeester nu steeds een besluit nemen betreffende de vergaderlocatie. Het is aangewezen dat de voorzitter de vergaderlocatie kan vastleggen indien dit nodig is voor een goede en veilige organisatie van de vergadering.

 

Gelet op het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 29 maart 2019;

Overwegende dat het aangewezen is om volgende paragraaf toe te voegen aan artikel 1, §1: "De voorzitter kan een andere locatie vastleggen indien dit nodig is voor een goede en veilige organisatie van de vergadering."

Overwegende dat het naar aanleiding van geplande participatieve gemeenteraden aangewezen is om een artikel 13b toe te voegen, waarin deze gereglementeerd worden;

Overwegende dat de fractieleiders hun akkoord hebben gegeven via mail met de toevoeging van artikel 13b.

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het bestaande huishoudelijk reglement van de gemeente- en OCMW-raad wordt opgeheven en vervangen door onderhavig reglement.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE gemeenteraad/OCMW-raad

In de tekst komt de afkorting ‘DLB’ voor.  Dit staat voor ‘decreet lokaal bestuur’.

 

I.BIJEENROEPING

Artikel 1

§1. - De raad vergadert tenminste tien maal per jaar, na bijeenroeping door de voorzitter. De raad legt bij het begin van ieder jaar de vergaderdata van het jaar vast.  Tenzij anders bepaald vinden de vergaderingen van de raad plaats op:

het gemeentehuis, Hoogdorpsstraat 38, 3570 Alken.

De voorzitter kan een andere locatie vastleggen indien dit nodig is voor een goede en veilige organisatie van de vergadering.

De voorzitter roept de raad daarenboven samen telkens hij dit noodzakelijk acht.

 

§2. - De gezamenlijke oproeping met duidelijk onderscheiden agenda’s wordt verzonden via e-mail.  De raadsleden kunnen de dossiers raadplegen via meetingmobile.be. Via deze digitale tool zijn alle stukken steeds elektronisch ter inzage van de raadsleden.

De raadpleging is vertrouwelijk. Verstrekking van stukken aan derden en gebruik van de digitale tool door anderen dan raadsleden is niet toegelaten.

Voor meer modaliteiten in verband met raadpleging en inzage van stukken, zie artikels 9 en 10.

 

§3. - De voorzitter moet de raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zitting hebbende leden;

2) een vijfde van de zitting hebbende leden als zes weken na de datum van de vorige raad er nog geen bijeenroeping is gebeurd.  De periode van 6 weken wordt geschorst tussen 11 juli tot en met 15 augustus;

3) de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester;

4) het college/vast bureau/vast bureau voor de gemeenteraad/OCMW-raad/OCMW-raad.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten aanvragers de agenda, de datum en het uur van de beoogde vergadering vermelden. Aan de algemeen directeur moet voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing bezorgd worden. De algemeen directeur bezorgt deze voorstellen aan de voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement kan nakomen.

 

De voorzitter roept op verzoek de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en uur en met de voorgestelde agenda. De oproeping voor de gemeente- en de OCMW-raad kan gezamenlijk gebeuren en zal in dat geval duidelijk onderscheiden agenda’s bevatten.

 

Artikel 2

De oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn, maar bevatten geen informatie die de persoonlijke levenssfeer raakt.

II.TOEVOEGING AGENDAPUNTEN

Artikel 3

Leden van de raad kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad. De voorzitter stelt deze punten vast.

 

Kunnen hiervan geen gebruik maken:

het college/vast bureau als orgaan

de leden van het college/vast bureau voor de gemeenteraad/OCMW-raad

 

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de raad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de leden van de raad.

In spoedeisende gevallen kan van deze termijn van toevoeging van agendapunten worden afgeweken en wordt de agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze openbaar gemaakt en dit uiterlijk vóór het begin van de vergadering.

 

III.OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERINGEN

Artikel 4

De vergaderingen van de raad zijn in principe openbaar.

De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) twee derde van de aanwezige leden van de raad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De raad moet deze beslissing motiveren.

 

Artikel 5

De vergaderingen van de raad over de beleidsrapporten (het meerjarenplan en de aanpassingen ervan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 6

6.1. – Besloten vergadering tijdens de raad.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering.

 

Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt toch in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt het punt opgenomen in de agenda van de eerstvolgende vergadering van de raad. Een besloten vergadering kan enkel onderbroken worden als dat dringend noodzakelijk is voor een punt.

 

De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen bijwonen, zijn verplicht tot geheimhouding.

 

6.2. Besloten vergadering tijdens tuchtzaken

Ingeval de raad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden indien de betrokkene hierom verzoekt. Is de hoorzitting openbaar, dan kan een getuige wel nog altijd de beslotenheid van zijn getuigenverhoor vragen.

IV.INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Artikel 7

Plaats, dag, tijdstip en agenda van de vergadering van de raad worden openbaar gemaakt door publicatie op de gemeentelijke website ten laatste de dag na de verzending van de uitnodiging.

Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda de eerstvolgende werkdag op dezelfde wijze openbaar gemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24u. nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Artikel 8

De agenda van de vergadering van de raad wordt vooraf bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.

Eenieder die de raadszitting bijwoont, krijgt bij het binnenkomen de agenda van de vergadering met de toelichtingsnota overhandigd.

Aan de beslissingen van de raad zal de nodige bekendheid gegeven worden door ze, zoals wettelijk voorzien, te publiceren op de gemeentelijke website.

 

Artikel 9

Voor de op de agenda ingeschreven zaken worden voor elk agendapunt de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden via een digitale toepassing op het gemeentehuis.  Raadsleden kunnen hier tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de algemeen directeur) de dossiers digitaal raadplegen en de gewenste stukken printen.

 

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening worden minstens 14 dagen vooraf aan de raadsleden bezorgd op dezelfde wijze als de oproeping.

 

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de raad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.  Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Artikel 10

De leden van de Raad hebben het recht van inzage in alle akten, stukken en dossiers, ongeacht de drager die het bestuur van de gemeente betreffen.

Raadsleden kunnen tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de algemeen directeur) andere stukken digitaal raadplegen en de gewenste stukken printen.

 

De notulen van het college/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de raadsleden. Dit gebeurt door het plaatsen van de notulen op het extranet.

 

De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de raad en die bestemd is voor de raad, wordt meegedeeld aan de raadsleden.

 

Persoonlijke nota’s en voorbereidende werkdocumenten van personeelsleden, van de voorzitter of van raadsleden, vallen buiten het inzagerecht.  Vraagt een raadslid toch inzage, dan beslist het college of deze stukken als ‘af’ beschouwd worden of niet.

 

Het inzagerecht geldt evenmin voor de volgende  documenten:

alle documenten, die behoren tot het dossier van een personeelslid,

alle documenten, die behoren tot het sociaal dossier van een OCMW-cliënt of een onderhoudsplichtige,

alle documenten die gegevens bevatten die betrekking hebben op de privacy van om het even welk persoon, b.v. uittreksels uit het rijksregister.

de offerten, die ingediend worden n.a.v. prijsvragen, openbare en beperkte aanbestedingen, algemene en beperkte offerteaanvragen, zolang het toewijzingsbesluit niet genomen werd, resp. het toewijzingsbesluit niet goedgekeurd werd.

 

Buiten de in artikel 2, 3 en 9 vermelde periodes delen de leden van de raad elk verzoek tot inzage van akten, stukken en dossiers op voorhand aan de algemeen directeur mee en dit met vermelding van de dossiers waarvan zij inzage wensen. 

 

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen de 8 werkdagen na de ontvangst van de aanvraag medegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

Het register van de inkomende stukken kan door de raadsleden, geconsulteerd worden via het extranet.  De raadsleden die dit wensen kunnen elke week een overzicht van de inkomende stukken, welke volgens het decreet op de openbaarheid van bestuur raadpleegbaar zijn, elektronisch opvragen.  De aanvraag door het raadslid dient te gebeuren bij de algemeen directeur.

 

Artikel 11

De leden van de raad hebben het recht de instellingen en diensten die het bestuur opricht en beheert, te bezoeken.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens 2 werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling of dienst zij willen bezoeken en op welke dag en op welk uur.

Tijdens het bezoek van een instelling of dienst moeten de raadsleden passief optreden. De raad is een collegiaal orgaan en derhalve hebben raadsleden geen inspectierecht en kunnen als individu geen onderrichtingen geven aan het personeel.

 

Artikel 12

De raadsleden hebben het recht aan het college/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.  Hiervoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

V.VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 13a

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad/OCMW-raad, het college/vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Is het een verzoekschrift voor de raad, dan plaatst de voorzitter van de raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

De raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college/vast bureau naar een gemeenteraad/OCMW-raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Artikel 13b

De raad en zijn leden vervullen een actieve rol op het vlak van de participatie van de burgers aan het beleid van de gemeente.

Een gemeentelijke regiegroep vult deze rol in. Hij kan externe expertise inschakelen.

Het college/vast bureau en ook alle raadsfracties hebben een vertegenwoordiger in de gemeentelijke regiegroep. De gemeentelijke diensten zijn eveneens vertegenwoordigd.

In samenspraak met het college/vast bureau werkt de gemeentelijke regiegroep minstens een participatieproject per bestuursperiode uit.

Het traject van een participatieproject is bedoeld om raadsleden en burgers te informeren en te raadplegen over, en zo ook nauw te betrekken bij concrete beleidskwesties in de gemeente.

De raad wordt telkens geïnformeerd over de motivering, het verloop en het resultaat van een participatieproject.

 

VI.QUORUM

Artikel 14

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden, die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 15

De raad kan enkel beraadslagen en beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de raad aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan plaatsvinden.

 

De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In die tweede oproeping moet duidelijk vermeld worden dat het om een tweede oproeping gaat.

 

VII.WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 16

De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor en opent en sluit de vergaderingen.  Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

De deelname van derde personen is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. De voorzitter moet hen uitnodigen en bepaalt wanneer ze aan het woord komen. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Artikel 17

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

 

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 18

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. Ingeval van gelijktijdige aanvraag beslist hij wie hij het woord geeft. 

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

Telkens de algemeen directeur van oordeel is dat het aangesneden punt wettelijkheidsproblemen doet rijzen, herinnert hij de raad aan de toepasselijke rechtsregels alvorens de bespreking wordt aangevat of - indien de noodzaak zich laat gevoelen - tijdens de bespreking. Tevens vermeldt hij de feitelijke gegevens waarvan hij kennis heeft en zorgt hij ervoor dat de door de wet voorgeschreven vermeldingen in de beslissingen worden opgenomen.

 

Artikel 19

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

De bespreking van een agendapunt wordt geschorst om bij voorrang en in volgende gevallen en volgorde:

1° toepassing te vragen van het artikel in het DLB inzake het verbod van gemeenteraad/OCMW-raadsleden en de burgemeester om aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij/zij of bloedverwanten - zoals bepaald in dit artikel - rechtstreeks belang hebben

2° te vragen dat men niet zal besluiten;

3° de verdaging te vragen;

4° een punt te verwijzen naar een gemeenteraad/OCMW-raadscommissie;

5° voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou

behandeld worden;

6° te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

7° naar het reglement te verwijzen.

 

Artikel 20

De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.  De amendementen/subamendementen dienen steeds schriftelijk aan de voorzitter van de raad overhandigd te worden voordat ze ter stemming gelegd kunnen worden.

 

Artikel 21

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 22

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.  De raadsleden worden onder meer verzocht hun gsm op trilfunctie te zetten tijdens het verloop van de zitting.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde geroepen. Elk lid dat tot de orde werd geroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de tot de orde roeping gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

Artikel 23

Het publiek wordt verzocht hun gsm op trilfunctie te zetten tijdens het verloop van de zitting.  Wie klank- of beeldopnamen wil maken van de zitting, moet vooraf de toelating hebben van de voorzitter van de raad die de raadsleden op de hoogte brengt.  Onder geen beding mag de privacy van personen hierdoor in het gedrang worden gebracht zoals bepaald in de algemene verordening gegevensbescherming.

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Artikel 24

De volgende werkwijze wordt toegepast door de raadsleden bij de behandeling van toegevoegde punten:

-raadslid leidt in met vragen/kritiek/voorstel;

-burgemeester/schepen antwoordt;

-raadslid komt aanvullend tussen en ook andere raadsleden kunnen aansluiten;

-burgemeester/schepen antwoordt tweede keer;

-raadslid concludeert.

 

Artikel 25

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij/zij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 26

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Artikel 27

Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

VIII.WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 28

De leden van de raad stemmen mondeling in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29 eerste lid.  De mondelinge stemming geschiedt doordat elk raadslid, in volgorde zoals hierna bepaald, ja, neen of onthouding uitspreekt.

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij de gewone mondelinge stemming, die de regel is, stemmen de leden daarbij met ja, neen of onthouding. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen.

De voorzitter stemt laatst, behalve bij geheime stemming. Iedere mondelinge stemming wordt begonnen met de schepen of het raadslid welk links naast de voorzitter zit en wordt voortgezet in dezelfde richting als de wijzers van het uurwerk.

 

Artikel 29

De raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad/OCMW-raad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad goed.  Door deze goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De gemeenteraad/OCMW-raad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad/OCMW-raad.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraad/OCMW-raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad/OCMW-raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad/OCMW-raad.

 

Artikel 30

De stemming is enkel geheim over de volgende aangelegenheden:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van lid van de raad;

2) het aanwijzen van de vertegenwoordigers in de bestuursorganen, in overlegorganen en in organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste 2 raadsleden.  Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopneming na te gaan.

De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

In geval van staking van stemmen is het voorstel verworpen, met uitzondering van de specifieke regelingen waarvan sprake in dit reglement (zie artikel 31).

De algemeen directeur noteert de namen van de leden die aan de stemming hebben deelgenomen.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Ieder raadslid is gemachtigd om de regelmatigheid van de stemopneming na te gaan.

 

Artikel 31

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele indienstneming, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt overgegaan tot een afzonderlijke geheime stemming. Als de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. De stemmen kunnen alleen worden uitgebracht op de kandidaten die op de lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht gebeurt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

IX.NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 32

De notulen van vergadering van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen.

Behalve bij unanimiteit of geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

Het zittingsverslag vermeldt in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en de essentie van de tussenkomsten.  De raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad.

 

Artikel 33

Het zittingsverslag en de notulen van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.

 

Als de raad een aangelegenheid behandelt in geheime zitting, dan vermelden de notulen alleen de beslissing en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.

 

Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige vergadering van de raad, zowel wat het openbare als wat het besloten gedeelte betreft, aan de leden van de raad verzonden samen met de bijeenroeping tot de vergadering.

 

Elk lid van de raad heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige leden ondertekend.

 

X.ONDERTEKENEN STUKKEN

Artikel 34

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend geregeld zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het DLB.

 

De voorzitter van de raad kan zijn ondertekeningsbevoegdheid delegeren naar de burgemeester.

 

XI.RAADSCOMMISSIES

Artikel 35

De gemeenteraad/OCMW-raad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraad/OCMW-raadsleden. De gemeenteraad/OCMW-raad is bijgevolg ook bevoegd voor het opheffen van de commissies.

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraad/OCMW-raadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Artikel 36

De raadscommissies bestaan uit 5 leden verdeeld volgens de wettelijke berekening van het aantal mandaten in het BCSD:

NVA – 2,61 = 2 + 1 mandaat

Open vld – 1,42 = 1 + 0 mandaat

Groen – 0,71 = 0 + 1 mandaat

Cd&v – 0,23 = 0 + 0 mandaat

 

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie zoals vermeld in het DLB kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.  Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.

Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Artikel 37

Elke commissie wordt voorgezeten door een raadslid. De leden van het college/vast bureau kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

De voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raadscommissie wordt aangewezen door de leden van de gemeenteraad/OCMW-raadscommissie.

 

Artikel 38

De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek. Dit gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden. De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad/OCMW-raad zijn de vergaderingen van de commissies niet openbaar.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de raad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de raad is de stemming geheim.

De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, actief bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer ambtenaren van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college/vast bureau/vast bureau.

 

XII.VERGOEDING RAADSLEDEN

Artikel 39

Aan de raadsleden wordt een presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1.de vergadering van de raden.

2.de vergaderingen van de commissies

3.vergaderingen die hervat worden op een andere dag.

4.de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond

 

De raadsleden hebben geen recht op een presentiegeld wanneer de vergadering niet heeft kunnen beraadslagen omdat er onvoldoende leden aanwezig waren.

Als er meerdere vergaderingen doorgaan op dezelfde dag, ontvangt het raadslid slechts 1 presentiegeld.

De presentiegelden worden per kwartaal uitbetaald.

 

Artikel 40

Het presentiegeld bedraagt € 213,32 en wordt aangepast aan de index. De voorzitter van de raad (behalve indien hij lid is van het college/vast bureau) ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de raad die hij voorzit.

 

Artikel 41

Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen en vormingsmomenten terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

 

De terugvorderbare kosten zijn beperkt tot € 150 per raadslid/jaar/incl. btw. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

Artikel 42

Verplaatsingskosten van raadsleden die verband houden met de uitoefening van hun ambt worden niet terugbetaald tenzij voor verplaatsingen met het openbaar vervoer.  In dat geval kunnen ze gebruik maken van de rail pass van de gemeente.

 

XIII. BINDENDE KRACHT

Artikel 43

Voor zover dit reglement bepaalde toestanden niet zou regelen wordt verwezen naar de vigerende regelgeving en de gebruiken.

 

Artikel 44

Een exemplaar van dit huishoudelijk reglement wordt ter beschikking gehouden tijdens alle vergaderingen van de raad en de commissies

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Corona - stand van zaken

Op de raad van september werd geïnformeerd naar de uitgaven die de gemeente en het OCMW reeds gedaan hebben tijdens deze corona pandemie.  In bijlage vindt u het, niet limitatieve, overzicht. We hebben niemand in technische werkloosheid gebracht. De personeelsuitgaven werden niet mee in rekening gebracht maar medewerkers werden wel op andere diensten of voor andere taken ingeschakeld.

Bijkomend is de pandemie weer aan een serieuze opmars bezig en moest de cafetaria van de sporthal, het jeugdhuis, de cafetaria's van de verenigingen vanaf 19 oktober voor minstens 1 maand de deuren sluiten. Het is dan ook aangewezen om voor de verenigingen met een huurovereenkomst of met een recht van opstal geen vergoeding aan te rekenen voor 2020.  Ook de concessievergoeding (€ 1.234/maand) van de sporthal dient niet betaald te worden totdat de horeca terug mag heropenen.

Het gaat concreet om volgende verenigingen:

Huur :

          Jeugdhuis De Molen : € 73,47/maand

          Lokaal Rode Kruis : € 39,41/jaar

          Chiro Jokadi : € 40,80/jaar

          Chiro Mikado : € 31,23/jaar

          Verenigingen 't Geleeg

          Verenigingen in 't Geleeg (Stationsstraat 135) - weggeefwinkel, Rozerood en Sint-Vincentius

 

Recht van opstal :

          Rijvereniging Sint Joris Alken : € 957,37

          De Staf : € 67,15

          FC Alken : € 1010,80

          ’t ABC Sport : € 112,48

          ACA : € 248,45

          Tennisclub De Alk : € 220,18

          Vissersclub De Snoek : € 371,34

          Vissersclub De Vriendenkring : € 282,11

          KSA Alken Centrum : € 30,99

          Chiro Joento : € 97,21

 

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Gelet op artikel 1 van het ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

Gelet op het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

Gelet op het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken;

Overwegende dat hierin opgenomen is dat de horecazaken van 19 oktober voor minstens 1 maand de deuren moeten sluiten;

Overwegende dat ook diverse verenigingen hun cafetaria dienen te sluiten en bijgevolg inkomsten mislopen terwijl de vaste kosten wel moeten betaald worden;

Gelet op een gelijke behandeling van alle huurcontracten en rechten van opstal die het bestuur met haar verenigingen aangegaan is;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2020 waarbij de uitbating van de concessie voor de cafetaria sporthal De Alk toegewezen werd met aanvangsdatum op 01 augustus 2020.

Gelet op de initiatieven die het bestuur in deze wenst te nemen;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De raad neemt kennis van het niet-limitatieve overzicht van inspanningen die het bestuur gedaan heeft tijdens de corona pandemie vanaf maart 2020.

Artikel 2: De verenigingen die beschikken over een huurovereenkomst of een recht van opstal worden voor het ganse jaar 2020 vrijgesteld van het betalen van de huurvergoeding of de opstalvergoeding.

Artikel 3: De concessievergoeding van de sporthal moet niet betaald worden door de concessionaris vanaf 19 oktober 2020 tot en met het ogenblik dat de horeca terug mag opstarten.

Artikel 4: Tussenkomst in aankoop stookolie - de termijn voor het indienen van attesten, facturen, ... voor de cliënten in het kader van een tussenkomst in de aankoop van stookolie wordt opgeschort tot 31 december 2020.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Steun Alkense horeca & ondernemers- Toegevoegd punt

Raadslid Ingrid Jacobs voegt volgend punt, in verband met steun aan de Alkense horeca en ondernemers, toe aan de gemeenteraad.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de Covid-19 pandemie;

Gelet op het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus Covid-19 te beperken;

Overwegende dat de Coronacrisis naast een enorme gezondheidscrisis een ongekende economische impact heeft; dat door de invoering van de contactbeperkingen, de crisis ook een grote impact heeft op het welzijn van de inwoners, de intermenselijke relaties en de sociale cohesie in de gemeente;

Overwegende dat de horeca voor minstens 1 maand de deuren moet sluiten en hierdoor omzetverlies lijdt;

Overwegende dat vele horecazaken werken met een afhaalservice;

Overwegende dat we alle Alkense ondernemers moeten steunen in deze moeilijke economische periode;

 

Besluit

6 stemmen voor: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen en Ingrid Jacobs

15 stemmen tegen: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Patrick Martens, Sabine Van de Sande, Kris Franssens en Pierrette Putzeys

 

Artikel 1: De gemeente zorgt voor een online platform www.eteninalken.be waar alle Alkense horecazaken worden samengebracht, zodat alle inwoners hiervan een overzicht hebben. Zo kunnen die zaken gesteund worden in deze moeilijke tijd. Dit kan perfect blijven bestaan na COVID-19 en is ook handig voor toeristen die hier kort verblijven.

Artikel 2: De gemeente zorgt voor een online platform voor alle Alkense handelaars en bedrijven om zo “koop lokaal” te stimuleren. De ondernemers kunnen zichzelf online registeren. Ze krijgen elk één pagina met omschrijving en eventueel een paar producten, contactgegevens, foto en link naar hun eigen website.

Artikel 3: De gemeente zorgt ervoor dat deze online platformen bij de inwoners gekend zijn.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Bepaling van de gemeentelijke dotatie aan de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg voor het jaar 2021

Elke gemeenteraad dient in haar meerjarenplan de gemeentelijke dotatie te voorzien aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

 

Juridische overwegingen:

•De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inclusief latere wijzigingen, inzonderheid artikels 67,68 en 120 en volgende.

•De wet van 3 augustus 2012 betreffende de wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.

•Gelet op het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

 

Feitelijke overwegingen:

•De verdeelsleutel vastgelegd bij beslissing van de zoneraad dd. 12 oktober 2020.

•De gemeentelijke dotatie wordt bepaald als het aandeel volgens de verdeelsleutel in de begroting van de hulpverleningszone.

•De raming van het de totale gemeentelijke dotatie in de begroting 2021 voor de hulpverleningszone Zuid – West Limburg werd door de zoneraad van 12 oktober 2020 vastgelegd op € 16.961.514,28.

 

Financiële overwegingen:

•Gelet op de verdeelsleutel in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de raming van de begroting 2019 wordt de gemeentelijke dotatie van de gemeente Alken bepaald op € 531.320,84.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Gelet op de verdeelsleutel in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de raming van de begroting 2020 van de hulpverleningszone, wordt de gemeentelijke dotatie 2021 aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg vastgelegd op € 531.320,84.

 

Gemeente

2020

Indexatie 2%

Hasselt

4.139.249,76

4.222.034,76

Heusden-Zolder

1.332.285,24

1.358.930,94

Sint-Truiden

1.776.500,34

1.812.030,35

Tongeren

1.277.703,00

1.303.257,06

Beringen

1.568.802,84

1.600.178,90

Alken

520.902,78

531.320,84

Diepenbeek

775.591,68

791.103,51

Herk-De-Stad

508.645,44

518.818,35

Kortessem

315.643,08

321.995,94

Wellen

298.895,70

304.873,61

Zonhoven

893.641,38

911.514,21

Lummen

627.064,38

639.605,67

Tessenderlo

1.082.337,30

1.103.984,05

Gingelom

274.479,96

279.969,56

Heers

239.022,72

243.803,17

Nieuwerkerken

248.996,28

253.976,21

Borgloon

411.186,48

419.410,21

Herstappe

3.326,22

3.392,74

Halen

334.660,98

341.354,20

TOTALEN

16.628.935,56

16.961.514,28

 

 

Artikel 2:

De gemeentelijke bijdrage wordt voorzien in het gemeentelijke meerjarenplan 2020-2025

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Riolerings- en wegeniswerken in de Pleinstraat, Knipscheerstraat, Eikenbosweg, Brabantsestraat, Hoogsimsestraat en Alkerhoekstraat: Samenwerkingsovereenkomst Fluvius - gemeentebestuur Alken.

Aansluitend op de reeds goedgekeurde riolerings- en wegeniswerken in de Pleinstraat en de Hameestraat zal er een aansluitende reeks werken worden uitgevoerd (zie plan in bijlage:  blauwe lijnen). Voor deze riolerings- en wegeniswerken in de Pleinstraat, Knipscheerstraat, Eikenbosweg, Brabantsestraat, Hoogsimsestraat en Alkerhoekstraat werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de modaliteiten van de samenwerking tussen de gemeente Alken en Fluvius aangaande deze werken vastgelegd worden. Deze werken worden in het algemeen belang samengevoegd en Fluvius wordt aangeduid om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht, als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde

opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de, door de gemeenteraad van 26 juni 2014 goedgekeurde, samenwerkingsovereenkomst, tussen het gemeentebestuur Alken en Fluvius (voorheen Infrax) aangaande de riolerings- en wegeniswerken in de Hameestraat;

Gelet op de, door de gemeenteraad van  28 mei 2020 goedgekeurde, samenwerkingsovereenkomst (project 22.828) tussen het gemeentebestuur Alken en Aquafin aangaande de verbindingsrioleringswerken in de Pleinstraat;

Overwegende dat  aansluitend op de reeds goedgekeurde riolerings- en wegeniswerken in de Pleinstraat (Aquafin) en de Hameestraat (Fluvius):

- Fluvius  rioleringswerken wenst uit te voeren in de Pleinstraat, Knipscheerstraat, Eikenbosweg, Brabantsestraat, Hoogsimsestraat en Alkerhoekstraat;

- het gemeentebestuur wegeniswerken wenst uit te voeren in bovenvermelde straten;

Overwegende dat het wenselijk is om in het algemeen belang de hoger vermelde werken

samen te voegen en Fluvius aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de

uitvoering van de vermelde opdrachten van werken en diensten, als opdrachtgevend bestuur op te treden, overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016;

Overwegende dat iedere partij, ook financieel, dient in te staan voor de studie en

goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is;

Overwegende dat er hiertoe een samenwerkingsovereenkomst (R005022) dient afgesloten te worden tussen het gemeentebestuur Alken en Fluvius, waarin de modaliteiten van deze samenwerking bepaald worden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd

te hebben;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst (R005022) tussen het gemeentebestuur Alken en Fluvius aangaande de riolerings- en wegeniswerken in de Pleinstraat, Knipscheerstraat, Eikenbosweg, Brabantsestraat, Hoogsimsestraat en Alkerhoekstraat.

Artikel 2: Fluvius wordt aangeduid als opdrachtgevend bestuur om in gezamenlijke naam op te treden bij de gunning en de uitvoering van de in artikel 1 genoemde opdrachten voor werken en diensten.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen krijgt opdracht om de nodige overeenkomsten af te sluiten voor dit dossier.

Artikel 4: Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan Fluvius.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Begeleidingstraject haalbaarheidsonderzoek voor her- of nevenbestemming van kerk Terkoest.

Op 17 april 2020 werd voor de niet-beschermende kerk van Terkoest een aanvraag ingediend bij de zevende oproep voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor her- of nevenbestemming van een parochiekerk door het gemeentebestuur van Alken en het kerkbestuur. Op 4 juni 2020 hebben we een mededeling ontvangen dat het dossier van de kerk van Terkoest geselecteerd is voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek. Dit haalbaarheidsonderzoek motiveert op een gevisualiseerde manier de mogelijkheden en geeft ook een beeld van de budgettaire implicaties van een herbestemming of nevenbestemming. Alsook geeft het eindrapport de volgende stappen aan en helpt het project op weg naar het vervolgtraject. Gemeentebestuur Alken betaalt een tussenkomst in de begeleiding van het traject door het projectbureau. Deze tussenkomst is vastgelegd op € 1.500 excl. 21% btw of € 1.815 incl. 21% btw. Voor het ontwerpend onderzoek wordt een forfaitair ereloon voor het ontwerpbureau vastgelegd. Voor het haalbaarheidsonderzoek voor de kerk Terkoest komt dit op € 18.000 excl. 21% btw of € 21.780 incl. 21% btw. De uitgave voor dit onderzoek is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000379.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2017 waar het gemeentelijk kerkenbeleidsplan werd goedgekeurd;

Gelet op het toegevoegde punt aan de gemeenteraad van 28 februari 2019 waarbij gemeenteraadslid André Vanhex vraagt om het aanvraagformulier voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor de her- of nevenbestemming van een parochiekerk in te dienen; 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 april 2020 met de beslissing van goedkeuring van het aanvraagdossier voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor her- of nevenbestemming van een parochiekerk;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 juni 2020 houdende kennisname van de selectie van de niet-beschermende kerk van Terkoest en de beslissing tot aanvraag subsidies;

Overwegende dat gemeentebestuur Alken een tussenkomst betaalt in de begeleiding van het traject door het projectbureau. Deze tussenkomst is vastgelegd op € 1.500 excl. 21% btw of € 1.815 incl. 21% btw;

Overwegende dat gemeentebestuur Alken voor het ontwerpend onderzoek een forfaitair ereloon voor het ontwerpbureau betaalt. Dit bedrag komt op € 18.000 excl. 21% btw of € 21.780 incl. 21% btw;

Overwegende dat het begeleid haalbaarheidsonderzoek subsidieerbaar is en dat voor een niet-beschermende kerk 30% van de kosten worden terug betaald. Dit komt op € 5.850 excl. 21% btw of € 7.078,50 incl. 21% btw;

Overwegende dat gemeentebestuur Alken in het kader van deze subsidies een aanvraag indient tot financiëring van het begeleid haalbaarheidsonderzoek bij het agentschap binnenlands bestuur;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000379.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Kennisname van de selectie en opstart van het begeleid haalbaarheidsonderzoek.

Artikel 2 : Goedkeuring wordt gegeven aan het college van burgemeester en schepenen om het begeleid haalbaarheidsonderzoek verder te zetten.

Artikel 3 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000379.

Artikel 4 : De hoogst mogelijke subsidie wordt aangevraagd bij het Binnenlands Bestuur.

Artikel 5 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Aanpassing schoolreglement De B@S!S

Het huidige schoolreglement van de gemeentelijke basisschool De B@S!S, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2018, voldoet niet aan de nieuwe decretale en wettelijke bepalingen. Er zijn dus een aantal wijzigingen en/of toevoegingen noodzakelijk.

Het nieuwe schoolreglement is opgesteld volgens het model van het onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).

De gewijzigde artikels werden in blauwe kleur toegevoegd in het schoolreglement (zie bijlage).

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur  van 22 december 2017, de artikelen 29 , 40 en 41;
Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 104 en119;

Gelet het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 27,28,33,37,54 en 172 quinquies ;

Gelet op het decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018;

Gelet op het overleg in de schoolraad van 15 oktober 2020;

Gelet op het advies van dhr Hendrik Decroos functionaris voor gegevensbescherming gemeente Alken;

Overwegende de aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 21 december 1998 betreffende het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs;

Overwegende de ministeriële omzendbrief van 21 juni 2017 betreffende samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis en secundair onderwijs ;

Overwegende de aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement;

Overwegende de aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs;

Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt;

Overwegende dat het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs (inclusief de infobrochure) goedgekeurd op datum 28/12/2018 aan actualisatie toe is;

Overwegende dat meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, worden opgenomen in de infobrochure;

Gelet op het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap;

 

Besluit

eenparig

 

 

 

Artikel 1: Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 20 december 2018, wordt opgeheven.

Artikel 2: Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.

Artikel 3: Het nieuwe schoolreglement gewoon basisonderwijs treedt in voege op 2/11/2020 en  wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 10 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - stand van zaken

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.