Zitting van 30 06 2022
Verslag van de vorige zitting d.d. 19/05/2022
De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Besluit
eenparig
Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.
Zitting van 30 06 2022
Huishoudelijk reglement raad
Op de raad van 29 oktober 2020 werd het huishoudelijk reglement al aangepast zodat de voorzitter de vergaderlocatie kan vastleggen indien dit nodig is voor een goede en veilige organisatie van de vergadering. Door de corona pandemie moest immers de burgemeester steeds een apart besluit nemen. Door corona is een digitale vergadering als een volwaardig alternatief uitgewerkt door ABB en VVSG maar dient deze mogelijkheid ook voorzien te worden in het huishoudelijk reglement. De wijzigingen die nu voorgesteld worden hebben betrekking op deze digitale vergadermogelijkheid. In bijlage vindt u het voorstel van huishoudelijk reglement terug waarbij de voorgestelde wijzigingen in vet en geel gearceerd werden.
Gelet op het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 29 oktober 2020;
Overwegende dat het door de corona pandemie aangewezen is om de digitale vergadermogelijkheid te verankeren in het huishoudelijk reglement.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Het bestaande huishoudelijk reglement van de raad wordt opgeheven en vervangen door onderhavig reglement.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE gemeenteraad/OCMW-raad
In de tekst komt de afkorting ‘DLB’ voor. Dit staat voor ‘decreet lokaal bestuur’.
Artikel 1
§1. - De raad vergadert tenminste tien maal per jaar, na bijeenroeping door de voorzitter. De raad legt bij het begin van ieder jaar de vergaderdata van het jaar vast.
De voorzitter bepaalt de vergaderlocatie en deelt deze mee in de uitnodiging aan de raadsleden.
De voorzitter roept de raad daarenboven samen telkens hij dit noodzakelijk acht.
§2. - De gezamenlijke oproeping met duidelijk onderscheiden agenda’s wordt verzonden via e-mail. De raadsleden kunnen de dossiers raadplegen via meetingmobile.be. Via deze digitale tool zijn alle stukken steeds elektronisch ter inzage van de raadsleden.
De raadpleging is vertrouwelijk. Verstrekking van stukken aan derden en gebruik van de digitale tool door anderen dan raadsleden is niet toegelaten.
Voor meer modaliteiten in verband met raadpleging en inzage van stukken, zie artikels 9 en 10.
§3. - De voorzitter moet de raad bijeenroepen op verzoek van:
In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten aanvragers de agenda, de datum en het uur van de beoogde vergadering vermelden. Aan de algemeen directeur moet voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing bezorgd worden. De algemeen directeur bezorgt deze voorstellen aan de voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement kan nakomen.
De voorzitter roept op verzoek de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en uur en met de voorgestelde agenda. De oproeping voor de gemeente- en de OCMW-raad kan gezamenlijk gebeuren en zal in dat geval duidelijk onderscheiden agenda’s bevatten.
§4 – De fysieke vergadering is het uitgangspunt maar de raad kan ook digitaal vergaderen in uitzonderlijke omstandigheden. Tijdens een digitale vergadering zal de vergadering steeds via livestream uitgezonden worden, zodat ze door pers en burgers gevolgd kan worden en het openbare karakter gewaarborgd blijft.
Onder uitzonderlijke omstandigheden wordt verstaan:
● Tijdens een federale crisisfase beslissen raadsvoorzitter en burgemeester samen over de wijze van vergaderen. Deze kan fysiek of digitaal zijn volgens de voorwaarden in dit reglement.
● Als een dringende noodzakelijke/spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende voorziene/geplande raad of vergadering.
● Wanneer de voorziene vergaderlocatie onverwacht fysiek niet toegankelijk is, beslissen raadsvoorzitter en burgemeester samen over de wijze van vergaderen. Deze kan dan digitaal zijn volgens de voorwaarden in dit reglement.
Artikel 2
De oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd.
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn, maar bevatten geen informatie die de persoonlijke levenssfeer raakt.
II. TOEVOEGING AGENDAPUNTEN
Artikel 3
Leden van de raad kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad. De voorzitter stelt deze punten vast.
Kunnen hiervan geen gebruik maken:
● het college van burgemeester en schepenen als orgaan
● de leden van het college van burgemeester en schepenen voor de gemeenteraad
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de raad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de leden van de raad.
In spoedeisende gevallen kan van deze termijn van toevoeging van agendapunten worden afgeweken en wordt de agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze openbaar gemaakt en dit uiterlijk vóór het begin van de vergadering.
III. OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERINGEN
Artikel 4
De vergaderingen van de raad zijn in principe openbaar.
De vergadering is niet openbaar als:
Artikel 5
De vergaderingen van de raad over de beleidsrapporten (het meerjarenplan en de aanpassingen ervan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Artikel 6
6.1. – Besloten vergadering tijdens de raad
De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering.
Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.
Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt toch in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt het punt opgenomen in de agenda van de eerstvolgende vergadering van de raad. Een besloten vergadering kan enkel onderbroken worden als dat dringend noodzakelijk is voor een punt.
De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen bijwonen, zijn verplicht tot geheimhouding.
6.2. Besloten vergadering tijdens tuchtzaken
Ingeval de raad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden indien de betrokkene hierom verzoekt. Is de hoorzitting openbaar, dan kan een getuige wel nog altijd de beslotenheid van zijn getuigenverhoor vragen.
IV. INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK
Artikel 7
Plaats, dag, tijdstip en agenda van de vergadering van de raad worden openbaar gemaakt door publicatie op de gemeentelijke website ten laatste de dag na de verzending van de uitnodiging.
Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda de eerstvolgende werkdag op dezelfde wijze openbaar gemaakt.
In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24u. nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
Artikel 8
De agenda van de vergadering van de raad wordt vooraf bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.
Eenieder die de raadszitting bijwoont, krijgt bij het binnenkomen de agenda van de vergadering met de toelichtingsnota overhandigd.
Aan de beslissingen van de raad zal de nodige bekendheid gegeven worden door ze, zoals wettelijk voorzien, te publiceren op de gemeentelijke website.
Artikel 9
Voor de op de agenda ingeschreven zaken worden voor elk agendapunt de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden via een digitale toepassing op het gemeentehuis. Raadsleden kunnen hier tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de algemeen directeur) de dossiers digitaal raadplegen en de gewenste stukken printen.
Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening worden minstens 14 dagen vooraf aan de raadsleden bezorgd op dezelfde wijze als de oproeping.
Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de raad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur. Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.
Artikel 10
De leden van de Raad hebben het recht van inzage in alle akten, stukken en dossiers, ongeacht de drager die het bestuur van de gemeente betreffen.
Raadsleden kunnen tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de algemeen directeur) andere stukken digitaal raadplegen en de gewenste stukken printen.
De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de raadsleden. Dit gebeurt door het plaatsen van de notulen op het extranet.
De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de raad en die bestemd is voor de raad, wordt meegedeeld aan de raadsleden.
Persoonlijke nota’s en voorbereidende werkdocumenten van personeelsleden, van de voorzitter of van raadsleden, vallen buiten het inzagerecht. Vraagt een raadslid toch inzage, dan beslist het college of deze stukken als ‘af’ beschouwd worden of niet.
Het inzagerecht geldt evenmin voor de volgende documenten:
● alle documenten, die behoren tot het dossier van een personeelslid,
● alle documenten, die behoren tot het sociaal dossier van een OCMW-cliënt of een onderhoudsplichtige,
● alle documenten die gegevens bevatten die betrekking hebben op de privacy van om het even welk persoon, b.v. uittreksels uit het rijksregister.
● de offerten, die ingediend worden n.a.v. prijsvragen, openbare en beperkte aanbestedingen, algemene en beperkte offerteaanvragen, zolang het toewijzingsbesluit niet genomen werd, resp. het toewijzingsbesluit niet goedgekeurd werd.
Buiten de in artikel 2, 3 en 9 vermelde periodes delen de leden van de raad elk verzoek tot inzage van akten, stukken en dossiers op voorhand aan de algemeen directeur mee en dit met vermelding van de dossiers waarvan zij inzage wensen.
Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen de 8 werkdagen na de ontvangst van de aanvraag medegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.
Het register van de inkomende stukken kan door de raadsleden, geconsulteerd worden via het extranet. De raadsleden die dit wensen kunnen elke week een overzicht van de inkomende stukken, welke volgens het decreet op de openbaarheid van bestuur raadpleegbaar zijn, elektronisch opvragen. De aanvraag door het raadslid dient te gebeuren bij de algemeen directeur.
Artikel 11
De leden van de raad hebben het recht de instellingen en diensten die het bestuur opricht en beheert, te bezoeken.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens 2 werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling of dienst zij willen bezoeken en op welke dag en op welk uur.
Tijdens het bezoek van een instelling of dienst moeten de raadsleden passief optreden. De raad is een collegiaal orgaan en derhalve hebben raadsleden geen inspectierecht en kunnen als individu geen onderrichtingen geven aan het personeel.
Artikel 12
De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Hiervoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
V. VERZOEKSCHRIFTEN
Artikel 13
Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.
Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.
De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.
Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.
Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;
2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;
3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;
4° het taalgebruik ervan beledigend is.
Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.
Is het een verzoekschrift voor de raad, dan plaatst de voorzitter van de raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
De raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
VI. QUORUM
Artikel 14
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden, die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.
Bij een digitale vergadering bevestigen de raadsleden hun aanwezigheid na de individuele naamafroeping door de voorzitter.
Artikel 15
De raad kan enkel beraadslagen en beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de raad aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan plaatsvinden.
De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In die tweede oproeping moet duidelijk vermeld worden dat het om een tweede oproeping gaat.
VII. WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 16
De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor en opent en sluit de vergaderingen. Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
De deelname van derde personen is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. De voorzitter moet hen uitnodigen en bepaalt wanneer ze aan het woord komen. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.
Artikel 17
De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 18
Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. Ingeval van gelijktijdige aanvraag beslist hij wie hij het woord geeft.
De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.
Telkens de algemeen directeur van oordeel is dat het aangesneden punt wettelijkheidsproblemen doet rijzen, herinnert hij de raad aan de toepasselijke rechtsregels alvorens de bespreking wordt aangevat of - indien de noodzaak zich laat gevoelen - tijdens de bespreking. Tevens vermeldt hij de feitelijke gegevens waarvan hij kennis heeft en zorgt hij ervoor dat de door de wet voorgeschreven vermeldingen in de beslissingen worden opgenomen.
Artikel 19
Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
De bespreking van een agendapunt wordt geschorst om bij voorrang en in volgende gevallen en volgorde:
1° toepassing te vragen van het artikel in het DLB inzake het verbod van gemeenteraadsleden en de burgemeester om aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij/zij of bloedverwanten - zoals bepaald in dit artikel - rechtstreeks belang hebben
2° te vragen dat men niet zal besluiten;
3° de verdaging te vragen;
4° een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;
5° voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou
behandeld worden;
6° te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;
7° naar het reglement te verwijzen.
Artikel 20
De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd. De amendementen/subamendementen dienen steeds schriftelijk aan de voorzitter van de raad overhandigd te worden voordat ze ter stemming gelegd kunnen worden.
Artikel 21
Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 22
De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen. De raadsleden worden onder meer verzocht hun gsm op tril-functie te zetten tijdens het verloop van de zitting.
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde geroepen. Elk lid dat tot de orde werd geroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de tot de orde roeping gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Artikel 23
Het publiek wordt verzocht hun gsm op tril-functie te zetten tijdens het verloop van de zitting. Wie klank- of beeldopnamen wil maken van de zitting, moet vooraf de toelating hebben van de voorzitter van de raad die de raadsleden op de hoogte brengt. Onder geen beding mag de privacy van personen hierdoor in het gedrang worden gebracht zoals bepaald in de algemene verordening gegevensbescherming.
De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
Artikel 24
De volgende werkwijze wordt toegepast door de raadsleden bij de behandeling van toegevoegde punten:
● raadslid leidt in met vragen/kritiek/voorstel;
● burgemeester/schepen antwoordt;
● raadslid komt aanvullend tussen en ook andere raadsleden kunnen aansluiten;
● burgemeester/schepen antwoordt tweede keer;
● raadslid concludeert.
Artikel 25
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij/zij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 26
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
Artikel 27
Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
VIII. WIJZE VAN STEMMEN
Artikel 28
De leden van de raad stemmen mondeling in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29 eerste lid. De mondelinge stemming geschiedt doordat elk raadslid, in volgorde zoals hierna bepaald, ja, neen of onthouding uitspreekt.
De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij de gewone mondelinge stemming, die de regel is, stemmen de leden daarbij met ja, neen of onthouding. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen.
De voorzitter stemt laatst, behalve bij geheime stemming. Iedere mondelinge stemming wordt begonnen met de schepen of het raadslid welk links naast de voorzitter zit en wordt voortgezet in dezelfde richting als de wijzers van het uurwerk.
Artikel 29
De raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.
Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad goed. Door deze goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad.
Artikel 30
De stemming is enkel geheim over de volgende aangelegenheden:
Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt. Bij een digitale vergadering brengen de raadsleden hun stem uit door rechtstreeks en persoonlijk aan de algemeen directeur te mailen die dan instaat voor de stemopneming.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste 2 raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopneming na te gaan.
De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
In geval van staking van stemmen is het voorstel verworpen, met uitzondering van de specifieke regelingen waarvan sprake in dit reglement (zie artikel 31).
De algemeen directeur noteert de namen van de leden die aan de stemming hebben deelgenomen.
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Ieder raadslid is gemachtigd om de regelmatigheid van de stemopneming na te gaan.
Artikel 31
Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele indienstneming, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt overgegaan tot een afzonderlijke geheime stemming. Als de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. De stemmen kunnen alleen worden uitgebracht op de kandidaten die op de lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht gebeurt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
IX. NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG
Artikel 32
De notulen van vergadering van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen.
Behalve bij unanimiteit of geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
Het zittingsverslag vermeldt in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en de essentie van de tussenkomsten. De raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad.
Bij een digitale vergadering wordt de livestream opgenomen die nadien ook dienst zal doen als zittingsverslag.
Artikel 33
Het zittingsverslag en de notulen van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Als de raad een aangelegenheid behandelt in geheime zitting, dan vermelden de notulen alleen de beslissing en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.
Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige vergadering van de raad, zowel wat het openbare als wat het besloten gedeelte betreft, aan de leden van de raad verzonden samen met de bijeenroeping tot de vergadering.
Elk lid van de raad heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige leden ondertekend.
X. ONDERTEKENEN STUKKEN
Artikel 34
De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend geregeld zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het DLB.
De voorzitter van de raad kan zijn ondertekeningsbevoegdheid delegeren naar de burgemeester.
XI. RAADSCOMMISSIES
Artikel 35
De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De gemeenteraad is bijgevolg ook bevoegd voor het opheffen van de commissies.
De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
Artikel 36
De raadscommissies bestaan uit 5 leden verdeeld volgens de wettelijke berekening van het aantal mandaten in het BCSD:
● NVA – 2,61 2 + 1 mandaat
● Open vld – 1,42 1 + 0 mandaat
● Groen – 0,71 0 + 1 mandaat
● Cd&v – 0,23 0 + 0 mandaat
Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie zoals vermeld in het DLB kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.
Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
Artikel 37
Elke commissie wordt voorgezeten door een raadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.
De voorzitter van de gemeenteraadscommissie wordt aangewezen door de leden van de gemeenteraadscommissie.
Artikel 38
De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek. Dit gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website.
De commissies kunnen geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden. De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad zijn de vergaderingen van de commissies niet openbaar.
De leden van de commissies stemmen, zoals in de raad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de raad is de stemming geheim.
De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, actief bijwonen.
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer ambtenaren van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.
XII. VERGOEDING RAADSLEDEN
Artikel 39
Aan de raadsleden wordt een presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:
De raadsleden hebben geen recht op een presentiegeld wanneer de vergadering niet heeft kunnen beraadslagen omdat er onvoldoende leden aanwezig waren.
Als er meerdere vergaderingen doorgaan op dezelfde dag, ontvangt het raadslid slechts 1 presentiegeld.
De presentiegelden worden per kwartaal uitbetaald.
Artikel 40
Het presentiegeld bedraagt € 213,32 en wordt aangepast aan de index. De voorzitter van de raad (behalve indien hij lid is van het college van burgemeester en schepenen) ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de raad die hij voorzit.
Artikel 41
Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen en vormingsmomenten terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten zijn beperkt tot € 150 per raadslid/jaar/incl. btw. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.
De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.
Artikel 42
Verplaatsingskosten van raadsleden die verband houden met de uitoefening van hun ambt worden niet terugbetaald tenzij voor verplaatsingen met het openbaar vervoer. In dat geval kunnen ze gebruik maken van de rail pass van de gemeente.
XIII. Bindende kracht
Artikel 43
Onderhavig reglement wordt van kracht op 1 juli 2022
Het blijft geldig totdat de raad een nieuw reglement zou aannemen.
Artikel 44
Voor zover dit reglement bepaalde toestanden niet zou regelen wordt verwezen naar de vigerende regelgeving en de gebruiken.
Artikel 45
Een exemplaar van dit huishoudelijk reglement wordt ter beschikking gehouden tijdens alle vergaderingen van de raad en de commissies
Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Pascal Giesen Alex Dubois Marc Penxten Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Alex Dubois Marc Penxten Peter Bollen Ingrid Loix Kris Franssens Carine Meyers Cindy Vandormael Michel Boussu Danny Jeuris Jorg Stas Ida Ceulemans Pierrette Putzeys Frank Vroonen Dagmar Ottenbourgs Marc Penxten Alex Dubois Bart Jeuris Igor Philtjens Filip Vanvinckenroye Piet Wijgaerts Ingrid Jacobs aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 30 06 2022
Vaststelling jaarrekening 2021
Conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur, vormen vanaf 2020 de
beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW een geïntegreerd geheel.
Toch behoudt elke entiteit zijn eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan:
zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moet eerst zijn eigen deel van de jaarrekening
vaststellen; daarna kan de gemeenteraad het deel van de jaarrekening dat de OCMW-raad
heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de geïntegreerde jaarrekening definitief is
vastgesteld.
De gemeenteraad moet het deel van de jaarrekening dat de OCMW-raad heeft vastgesteld
goedkeuren omdat de gemeente de financiële gevolgen draagt van de keuzes die de
OCMW-raad maakt.
De jaarrekening bestaat uit de volgende documenten die voorwerp uitmaken van een
beslissing van de raad: een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
Bijkomend is een document samengesteld met achtergrondinformatie die nuttig is om de
jaarrekening te beoordelen: deze 'documentatie' werd samen met de jaarrekening in één
bundel aan de raadsleden overgemaakt.
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om zijn deel van jaarrekening 2021 met de
volgende saldi vast te stellen:
- budgettair resultaat boekjaar : € 688.212
- gecumuleerd budgettair resultaat : € 5.273.916
- beschikbaar budgettair resultaat € 5.273.916
- autofinancieringsmarge € 1.751.326
- balanstotaal € 44.016.302
- overschot van het boekjaar € 1.432.534
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om het deel dat de OCMW-raad heeft
vastgesteld in zitting van heden goed te keuren, met de bedoeling de jaarrekening 2021
definitief vast te stellen.
Er wordt voorgesteld dat de gemeenteraad kennis neemt van de verklarende ‘documentatie’
bij de jaarrekening 2021.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer
bepaald artikel 41, 3° betreffende de expliciete bevoegdheden van de gemeenteraad en de
artikelen 249 tot en met 253, artikel 260 en artikel 261 betreffende de jaarrekening;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer
bepaald de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen over
de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, in het bijzonder titel 2
(de beleidsrapporten), hoofdstuk 3 (de jaarrekening);
Gelet op het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de
nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale
rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Overwegende dat de gemeente en het OCMW een geïntegreerde jaarrekening hebben,
maar toch elk hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan:
- zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moet eerst hun eigen deel van de jaarrekening
vaststellen;
- daarna kan de gemeenteraad het deel van de jaarrekening dat de OCMW-raad heeft
vastgesteld, goedkeuren, waardoor de geïntegreerde jaarrekening definitief is vastgesteld;
Overwegende dat de OCMW-raad zijn deel van de jaarrekening 2021 in zitting van heden
heeft vastgesteld;
Overwegende dat de gemeenteraad thans zijn deel van deze jaarrekening moet vaststellen;
Overwegende dat de gemeenteraad het deel van de jaarrekening dat de OCMW-raad heeft
vastgesteld moet goedkeuren omdat de gemeente de financiële gevolgen draagt van de
keuzes die de OCMW-raad maakt;
Overwegende dat de jaarrekening bestaat uit de volgende documenten die voorwerp
uitmaken van een beslissing van de raad: een beleidsevaluatie, een financiële nota en een
toelichting;
Overwegende dat er een document is samengesteld met achtergrondinformatie die nuttig is
om de jaarrekening te beoordelen en dat deze 'documentatie' samen met de jaarrekening
2021 aan de raadsleden werd overgemaakt op 15 juni 2022;
Besluit
14 stemmen voor: Marc Penxten, Peter Bollen, Pierrette Putzeys, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Kris Franssens en Ida Ceulemans
5 onthoudingen: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, Piet Wijgaerts en Ingrid Jacobs
Artikel 1: De jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 met de volgende saldi wordt
door de raad voor zijn deel vastgesteld:
- budgettair resultaat boekjaar : € 688.212
- gecumuleerd budgettair resultaat : € 5.273.916
- beschikbaar budgettair resultaat € 5.273.916
- autofinancieringsmarge € 1.751.623
- balanstotaal € 44.016.302
- overschot van het boekjaar € 1.432.534
Artikel 2: De gemeenteraad keurt het deel dat de OCMW-raad heeft vastgesteld in zitting van heden goed, waardoor de jaarrekening 2021 definitief is vastgesteld.
Artikel 3: De raad neemt kennis van de verklarende ‘documentatie’ bij de
jaarrekening 2021.
Artikel 4: Van dit besluit wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid
overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur. Het besluit wordt
overeenkomstig de artikelen 286 (besluit) en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur
afgekondigd en bekendgemaakt.
Zitting van 30 06 2022
Gemeentelijke tussenkomst 2021
Conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur (artikel 249) vormen vanaf 2020 de beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW een geïntegreerd geheel.
Een gevolg daarvan is dat de jaarlijkse gemeentelijke werkingstoelage aan het OCMW, zoals van toepassing tot en met boekjaar 2019, niet meer bestaat.
Artikel 274 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeente ervoor moet zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. De gemeenteraad en de OCMW-raad kunnen in consensus het bedrag van een gemeentelijke tussenkomst aan het OCMW bepalen.
De regelgeving bevat geen definitie van het begrip 'financiële verplichtingen' en er wordt geen berekeningswijze of model opgelegd.
Gezien het Decreet Lokaal Bestuur expliciet kiest voor geïntegreerde beleidsrapporten en gezien het ontbreken van verdere regelgeving, wordt er voorgesteld om geen tussenkomst te bepalen.
De financieel directeur stelt voor om de raadsleden in kennis te stellen van het overschot of het tekort van het boekjaar voor de afzonderlijke entiteiten. Deze informatie is beschikbaar in schema T5 van de jaarrekening (toelichting bij de balans), meer bepaald in de 'mutatiestaat van het nettoactief' onder rubriek B.
Met betrekking tot boekjaar 2021 zijn de overschotten of tekorten als volgt:
voor de entiteit gemeente bedraagt het overschot van het boekjaar € 2.379.050,73
voor de entiteit OCMW bedraagt het tekort van het boekjaar - € 946.516,56
het geïntegreerd overschot van het boekjaar bedraagt € 1.432.534,17
Met betrekking tot boekjaar 2021 werden er voor € 850.000 geldtransfers gedaan om een gebrek aan liquiditeiten bij het OCMW op te vangen. Dergelijke geldtransfers behoren tot het thesauriebeheer en zodoende tot de bevoegdheid van de financieel directeur.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 41, 3° betreffende de expliciete bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 274 dat bepaalt dat de gemeente er voor moet zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen;
Overwegende dat de regelgeving geen definitie bevat van het begrip 'financiële verplichtingen' en geen berekeningswijze of model oplegt;
Overwegende dat de gemeenteraad en de OCMW-raad in consensus het bedrag van de eventuele gemeentelijke tussenkomst kunnen bepalen;
Overwegende dat het Decreet Lokaal Bestuur expliciet kiest voor geïntegreerde beleidsrapporten, acht de gemeenteraad het niet opportuun om een tussenkomst te bepalen. De gemeenteraad acht het wel opportuun om de raadsleden in kennis te stellen van het overschot of het tekort van het boekjaar voor de afzonderlijke entiteiten;
Gelet op schema T5 van de jaarrekening (toelichting bij de balans), meer bepaald de 'mutatiestaat van het nettoactief', rubriek B;
Overwegende dat met betrekking tot boekjaar 2021, de overschotten of tekorten zijn:
voor de entiteit gemeente bedraagt het overschot van het boekjaar € 2.379.050,73
voor de entiteit OCMW bedraagt het tekort van het boekjaar - € 946.516,56
het geïntegreerd overschot van het boekjaar bedraagt € 1.432.534,17
Overwegende dat er met betrekking tot boekjaar 2021 voor € 800.000 geldtransfers nodig waren om een gebrek aan liquiditeiten bij het OCMW op te vangen;
Besluit
eenparig
Artikel 1 : Omdat het Decreet Lokaal Bestuur expliciet kiest voor geïntegreerde
beleidsrapporten, achten de raden het niet opportuun om een gemeentelijke tussenkomst
aan het OCMW te bepalen.
Artikel 2 : De raden nemen kennis van het overschot of het tekort van het boekjaar voor de
afzonderlijke entiteiten:
- voor de entiteit gemeente bedraagt het overschot van het boekjaar € 2.379.050,73
- voor de entiteit OCMW bedraagt het tekort van het boekjaar - € 946.516.
Artikel 3 : Van dit besluit wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid
overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur. Het besluit wordt
overeenkomstig de artikelen 285 (lijst) en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd
en bekendgemaakt.
Zitting van 30 06 2022
Afsluiten verzekeringscontracten - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Het gemeentebestuur en het OCMW van Alken wensen hun verzekeringsportefeuille te optimaliseren. Het huidig contract vervalt op 31 december 2022. Er werd een bestek opgemaakt met de lastvoorwaarden voor deze opdracht. De jaarlijkse kostprijs voor de verzekeringen wordt geraamd op € 100.870,00 per jaar, waarvan € 73.450,00 per jaar ten laste van het gemeentebestuur Alken en € 27.420,00 per jaar ten laste van het OCMW Alken. Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat de gemeente Alken de procedure zal voeren en in naam van het OCMW Alken bij de gunning van de opdracht zal optreden.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan onder verschillende volgnummers.
Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° c (voorafgaande onderhandelingen noodzakelijk wegens specifieke omstandigheden);
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Overwegende dat het huidige contract “verzekeringscontracten” eindigt op 31 december 2022;
Overwegende dat een nieuwe overeenkomst opgesteld moet worden vanaf 1 januari 2023;
Overwegende dat in het kader van deze opdracht een bestek met nr. 2022/047 werd opgesteld door de ontwerper, Anja Stulens adjunct-financieel directeur Alken;
Overwegende dat deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Personenverzekering), raming: € 172.600 incl. btw;
* Perceel 2 (Verzekeringen materiële schade), raming: € 52.000 incl. btw;
* Perceel 3 (Verzekeringen aansprakelijkheid), raming: € 42.480 incl. btw;
* Perceel 4 (Verzekeringen auto), raming: € 40.400,00 incl. btw;
* Perceel 5 (Verzekering gewaarborgd inkomen), raming: € 96.000 incl. btw;
Overwegende dat de totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 403.480 incl. btw voor de maximumtermijn van de opdracht van 4 jaar. De uitgave wordt geraamd op € 100.870 per jaar waarvan € 73.450 per jaar ten laste van het gemeentebestuur Alken en € 27.420 per jaar ten laste van het OCMW Alken;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling;
Overwegende dat deze raming de limieten van de Europese bekendmaking overschrijdt;
Overwegende dat het een gezamenlijke opdracht betreft waarbij het aangewezen is dat Gemeente Alken de procedure zal voeren en in naam van OCMW Alken bij de gunning van de opdracht zal optreden;
Overwegende dat de contracten ingaan op 01 januari 2023 voor de duur van 1 jaar met stilzwijgende verlenging van opeenvolgende periodes van 1 jaar, met een totale duurtijd van maximum 4 jaar;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het MJP op verschillende registratiesleutels;
Besluit
eenparig
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2022/047 en de raming voor de opdracht “Afsluiten verzekeringscontracten”, opgesteld door de ontwerper, Anja Stulens adjunct-financieel directeur Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 403.480,00 incl. btw voor de maximum termijn van de opdracht van 4 jaar. De uitgave wordt geraamd op € 100.870,00 per jaar waarvan € 73.450,00 per jaar ten laste van het gemeentebestuur Alken en € 27.420,00 per jaar ten laste van het OCMW Alken.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau
Artikel 4: Gemeente Alken wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van OCMW Alken bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 5 : De overeenkomst gaat in vanaf 01 januari 2023 voor de duur van 1 jaar met stilzwijgende verlenging van opeenvolgende periodes van 1 jaar, met een totale duurtijd van maximum 4 jaar.
Artikel 6: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Afsluiten verzekeringscontracten” de eventueel noodzakelijke meeruitgaven goed te keuren en dit ten belope van maximum 10% van het gunningsbedrag.
Artikel 7 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan op verschillende volgnummers.
Zitting van 30 06 2022
Alken Valley DB - PPS - Goedkeuring selectieleidraad en projectdefinitie.
Op 19 januari 2022 werd de opdracht “Projectbegeleiding Alken Valley DB – PPS” toevertrouwd aan GD&A Advocaten die voor de uitvoering van deze opdracht samenwerken met Sweco Belgium.
Het voorwerp van de opdracht omvat de renovatie van de Molen en de projectontwikkeling van zowel het rijkswachtgebouw als van gc Taeymans met de bijhorende kapelanijen.
Ter verdere omkadering van het project werd in samenspraak met de projectbegeleider een Projectdefinitie (zie bijlage) opgesteld. Deze Projectdefinitie beschrijft op strategisch niveau de ambities en doelstellingen van de gemeente Alken voor enerzijds de herontwikkeling van het Molencomplex tot een bovenlokaal bezoekerscentrum met een aantal toeristische, educatieve en culturele functies en anderzijds de herbestemming van de site gc Taeymans en Rijkswachtgebouw voor een private ontwikkeling.
Er werd eveneens een selectieleidraad (zie bijlage) opgesteld voor dit project. Deze selectieleidraad geeft toelichting bij de opdracht, de opdrachtomschrijving en de plaatsingsprocedure om uiteindelijk te leiden tot de sluiting van een PPS-overeenkomst. De opdracht wordt gegund bij wijze van een mededingingsprocedure met onderhandeling.
Teneinde de studiekosten voor de geselecteerde kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de plaatsingsprocedure te bevorderen, wordt gekozen voor een gefaseerde plaatsingsprocedure die concreet als volgt wordt georganiseerd:
- Stap 1: Selectiefase
- Stap 2: Gunningsfase- indiening van de eerste offerte
- Stap 3: Gunningsfase-onderhandelingen
- Stap 4: Sluiting van de opdracht
In het kader van de opmaak van de projectdefinitie en de selectieleidraad werd een indicatieve raming van de waarde van de opdracht opgesteld.
Bekendmaking van dit ramingsdocument kan echter nadelig zijn voor de commerciële belangen waardoor dit document als vertrouwelijk beschouwd moet worden.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° b) (ontwerp- of innovatieve oplossingen);
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad d.d. 30 september 2021 waarbij goedkeuring werd verleend aan de lastvoorwaartden en gunningswijze voor de opdracht “Projectbegeleiding Alken Valley DB-PPS project”;
Gelet op de beslissing van het college en burgemeester d.d.19 januari 2022 waarbij de opdracht “Projectbegeleiding Alken Valley DB-PPS” werd toevertrouwd aan GD&A Advocaten, Antwerpsesteenweg 16-18 te 2800 Mechelen;
Overwegende dat GD&A Advocaten voor de uitvoering van deze opdracht een samenwerkingsovereenkomst afgesloten hebben met Sweco Belgium;
Overwegende dat het voorwerp van de opdracht de renovatie van de Molen en de projectontwikkeling van zowel het rijkswachtgebouw als van gc Taeymans met de bijhorende kapelanijen omvat;
Overwegende dat ter verdere omkadering van het project een Projectdefinitie (zie bijlage) werd opgesteld;
Overwegende dat deze Projectdefinitie op strategisch niveau de ambities en doelstellingen van de gemeente Alken beschrijft voor enerzijds de herontwikkeling van het Molencomplex tot een bovenlokaal bezoekerscentrum met een aantal toeristische, educatieve en culturele functies en anderzijds de herbestemming van de site gc Taeymans en Rijkswachtgebouw voor een private ontwikkeling;
Overwegende dat er eveneens een selectieleidraad (zie bijlage) werd opgesteld voor dit project;
Overwegende dat deze selectieleidraad toelichting geeft bij de opdracht, de opdrachtomschrijving en de plaatsingsprocedure om uiteindelijk te leiden tot de sluiting van een PPS-overeenkomst;
Overwegende dat mandaat verleend wordt aan GD&A Advocaten, Antwerpsesteenweg 16-18 te 2800 Mechelen om de publicatie van de selectieleidraad uit te voeren in naam van de gemeente Alken;
Overwegende dat de opdracht wordt gegund bij wijze van een mededingingsprocedure met onderhandeling;
Overwegende dat teneinde de studiekosten voor de geselecteerde kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de plaatsingsprocedure te bevorderen, er wordt gekozen voor een gefaseerde plaatsingsprocedure die concreet als volgt wordt georganiseerd:
- Stap 1: Selectiefase
- Stap 2: Gunningsfase- indiening van de eerste offerte
- Stap 3: Gunningsfase-onderhandelingen
- Stap 4: Sluiting van de opdracht
Overwegende dat in het kader van de opmaak van de projectdefinitie en de selectieleidraad een indicatieve raming van de waarde van de opdracht werd opgesteld;
Overwegende dat bekendmaking van dit ramingsdocument nadelig zou kunnen zijn voor de commerciële belangen waardoor dit document als vertrouwelijk beschouwd moet worden;
Overwegende dat de vertrouwelijkheid van dit ramingsdocument gegarandeerd moet worden door de raadsleden;
Overwegende dat de nodige uitgave voor deze opdracht voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer AC000004/MJP001588.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan de Projectdefinitie voor het project “Alken Valley DB - PPS”, zoals opgesteld door de aanbestedende overheid gemeente Alken in samenspraak met de aangestelde trajectbegeleiders GD&A Advocaten en Sweco Belgium.
Deze Projectdefinitie beschrijft op strategisch niveau de ambities en doelstellingen van de gemeente Alken voor enerzijds de herontwikkeling van het Molencomplex tot een bovenlokaal bezoekerscentrum met een aantal toeristische, educatieve en culturele functies en anderzijds de herbestemming van de site gc Taeymans en Rijkswachtgebouw voor een private ontwikkeling.
Artikel 2: Goedkeuring wordt verleend aan de Selectieleidraad voor het project “Alken Valley DB - PPS”, zoals opgesteld door de aanbestedende overheid gemeente Alken in samenspraak met de aangestelde trajectbegeleiders GD&A Advocaten en Sweco Belgium. Deze selectieleidraad geeft toelichting bij de opdracht, de opdrachtomschrijving en de plaatsingsprocedure om uiteindelijk te leiden tot de sluiting van een PPS-overeenkomst.
Artikel 3: De opdracht DB-PPS project Alken Valley – publieke en private vastgoedontwikkeling in het centrum van Alken wordt gegund bij wijze van een mededingingsprocedure met onderhandeling.
Teneinde de studiekosten voor de geselecteerde kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de plaatsingsprocedure te bevorderen, wordt voor een gefaseerde plaatsingsprocedure gekozen die concreet als volgt wordt georganiseerd:
- Stap 1: Selectiefase
- Stap 2: Gunningsfase- indiening van de eerste offerte
- Stap 3: Gunningsfase-onderhandelingen
- Stap 4: Sluiting van de opdracht
Artikel 4: De bijlagen “projectdefinitie en selectieleidraad” maken integraal deel uit van deze beslissing.
Artikel 5: Mandaat wordt verleend aan GD&A Advocaten, Antwerpsesteenweg 16-18 te 2800 Mechelen om de publicatie van de selectieleidraad uit te voeren in naam van de gemeente Alken.
Artikel 6: Garantie wordt verleend om het indicatieve ramingsdocument vertrouwelijk te behandelen omdat bekendmaking van de raming nadelig kan zijn voor de commerciële belangen.
Artikel 7 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer AC000004/MJP001588.
Zitting van 30 06 2022
Goedkeuring princiepsovereenkomst nevenbestemming kerk Terkoest
Op 29 juni 2017 keurde de gemeenteraad van Alken een kerkenbeleidsplan goed, na goedkeuring door de Bisschop van Hasselt.
In het verlengde van dat plan is een overleg gestart met het oog op een nevenbestemming van het kerkgebouw van de parochie Terkoest. Aan dat overleg hebben steeds de bestuurders van de betrokken kerkfabriek en de vertegenwoordiger van het Bisdom Hasselt deelgenomen.
Voor deze nevenbestemming is ook een participatieproject georganiseerd, met steun van de VVSG en onder begeleiding van de organisatie Levuur.
Vervolgens is het projectbureau 'Herbestemming Kerken' aangesteld om een haalbaarheidsstudie te maken.
Er hebben dan gesprekken plaatsgevonden met een aantal mogelijke actoren ( koren, toneelverenigingen, harmonie, muziekacademie).
Op basis van deze gesprekken heeft het studiebureau een rapport opgesteld.
Deze studie is in februari 2021 bezorgd en tegelijk het startpunt geweest voor intensieve gesprekken tussen gemeente, kerkfabriek en Kon. Harmonie St.Aloysius Alken.
Deze gesprekken zijn 17 februari 2022 uitgemond in een formele consensus tussen gemeente, kerkfabriek en Kon. Harmonie St.Aloysius Alken over een nevenbestemming.
Er werd dan vanuit Kerkfabriek Terkoest een officieel schrijven gericht aan het Bisdom Hasselt voor de goedkeuring van deze nevenbestemming.
Per e-mail dd. 13 mei 2022 werd het principieel akkoord namens het Bisdom Hasselt meegedeeld (bijlage).
Het is aangewezen om een princiepsovereenkomst op te stellen tussen Kerkfabriek Terkoest en gemeentebestuur van Alken, die de nevenbestemming van de parochiekerk Terkoest, bevestigt.
Deze overeenkomst werd nagekeken door het Bisdom en kerkfabriek Terkoest.
Gelet op het goedgekeurde kerkenbeleidsplan op 29 juni 2017 door de gemeenteraad van Alken na goedkeuring door de Bisschop van Hasselt;
Gelet op het daarna opgestarte overleg met de bestuurders van de betrokken kerk en de vertegenwoordiger van het Bisdom Hasselt, met het oog op nevenbestemming van kerk Terkoest;
Gelet op het opgestarte participatieproject, georganiseerd met de steun van VVSG en onder begeleiding van de organisatie Levuur;
Gelet op de aanstelling van het projectbureau 'Herbestemming Kerken' om een haalbaarheidsstudie te maken;
Gelet op de gesprekken met een aantal mogelijke actoren ( koren, toneelverenigingen, harmonie, muziekacademie);
Gelet op het feit dat de huidige huisvestingslocatie van de kon. harmonie St. Aloysius een andere bestemming zal krijgen;
Gelet op de resultaten van de haalbaarheidsbureau en de gesprekken tussen gemeente, kerkfabriek en Kon. Harmonie St.Aloysius Alken;
Gelet op het feit dat er consensus bereikt is tussen kerkfabriek Terkoest en Kon. Harmonie St . Aloysius;
Gelet op het principieel akkoord namens het Bisdom Hasselt meegedeeld in mei '22;
Overwegende dat het aangewezen is een princiepsovereenkomst met betrekking tot de nevenbestemming van de kerk van Terkoest , op te stellen tussen gemeentebestuur Alken en kerkfabriek Terkoest ;
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de princiepsovereenkomst tussen Kerkfabriek Terkoest en gemeente Alken, inzake de nevenbestemming kerk Terkoest als volgt goed:
PRINCIEPSOVEREENKOMST
met betrekking tot een nevenbestemming voor Parochiekerk Alken Terkoest
TUSSEN ONDERGETEKENDEN:
GEMEENTE ALKEN, met maatschappelijke zetel te 3570 ALKEN, Hoogdorpsstraat 38, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen onder het nummer 0207.474.882, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Marc PENXTEN, in diens hoedanigheid van Burgemeester, en de heer Pascal GIESEN, in diens hoedanigheid van Algemeen directeur,
Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van Alken
Overeenkomstig art. 326 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur is dit besluit van het College van Burgemeester en Schepenen onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht,
hierna “Gemeente Alken” genoemd;
EN
OPENBARE INSTELLING KERKFABRIEK ONZE-LIEVE-VROUW ONBEVLEKT ONTVANGEN TE TERKOEST (VL - Alken), met maatschappelijke zetel te 3570 ALKEN, Lindestraat 145 en ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen
0220.852.766, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar Voorzitter, de heer Arnold KWANTEN, en haar Secretaris, de heer Maxime TRIPPAS,
Hierna “de eigenaar” genoemd;
Hierna gezamenlijk de “Partijen” en afzonderlijk de “Partij” genoemd;
WORDT IN OVERWEGING GENOMEN:
1. Partijen wensen via onderhavige overeenkomst hun principieel akkoord met betrekking tot het vestigen van een nevenbestemming voor de parochiekerk O.L.V.-Onbevlekt Ontvangen, gelegen te 3570 ALKEN, Claes d’Erckenteelplein, vast te leggen.
2. De Eigenaar is eigenaar van de kerk O.L.V.-Onbevlekt Ontvangen, Claes d’Erckenteelplein te 3570 ALKEN.
3. Op 8 november 2012 werden de richtlijnen gepubliceerd voor het gebruik van de Vlaamse Parochiekerken door de Vlaamse bisschoppen.
4. Op 29 juni 2017 keurde de gemeenteraad van Alken een kerkenbeleidsplan goed, na goedkeuring door de Bisschop van Hasselt.
In het verlengde van dat plan is een overleg gestart met het oog op een nevenbestemming van het kerkgebouw van de parochie Terkoest. Aan dat overleg hebben steeds de bestuurders van de betrokken kerkfabriek en de vertegenwoordiger van het Bisdom Hasselt deelgenomen.
Voor deze nevenbestemming is ook een participatieproject georganiseerd, met steun van de VVSG en onder begeleiding van de organisatie Levuur.
Vervolgens is het projectbureau 'Herbestemming Kerken' aangesteld om een haalbaarheidsstudie te maken.
Deze studie is in februari 2021 bezorgd en tegelijk het startpunt geweest voor intensieve gesprekken tussen gemeente, kerkfabriek en Kon. Harmonie St.Aloysius Alken.
Deze gesprekken zijn 17 februari 2022 uitgemond in een formele consensus tussen gemeente, kerkfabriek en Kon. Harmonie St.Aloysius Alken over een nevenbestemming.
5. Op 16 juli 2021 keurde de Vlaamse Regering een visienota betreffende beleidsmaatregelen voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken in Vlaanderen, goed.
6. Per e-mail dd. 13 mei 2022 werd het principieel akkoord namens het Bisdom Hasselt meegedeeld.
7. Behoudens andersluidend schriftelijk akkoord van alle partijen, kan geen der partijen andere rechten of plichten putten uit deze overeenkomst dan deze voorzien in deze overeenkomst.
8. Partijen komen overeen dat onderhavige overeenkomst enkel het principe omtrent de nevenbestemming van de betrekkelijke parochiekerk bevestigt.
EN WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:
Artikel 1 – Nevenbestemming
Partijen hebben een principieel akkoord bereikt dat erin bestaat dat de kerk O.L.V.-Onbevlekt Ontvangen, Claes d’Erckenteel te 3570 ALKEN een nevenbestemming krijgt.
De kerk zal opgedeeld worden, zodat de religieuze hoofdbestemming en de nevenbestemming als ruimte voor de Kon. Harmonie St.Aloysius Alken, op zichzelf kunnen (blijven) bestaan.
Partijen komen overeen dat de Commissie Kerkelijk Patrimonium bij alle verdere ontwikkelingen voor de realisatie van de nevenbestemming betrokken zal worden.
Artikel 2 – Splitsbaarheid
2.1. De eventuele nietigheid of onafdwingbaarheid van één der artikelen, of een deel daarvan, van onderhavige Overeenkomst tast niet de geldigheid aan van de overige bepalingen van deze Overeenkomst noch van de Overeenkomst in haar geheel.
2.2. Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van deze Overeenkomst zullen Partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde die bepaling te vervangen door een geldige en afdwingbare bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.
Artikel 3 – Toepasselijk recht en bevoegde rechtbanken
Onderhavige overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.
Partijen erkennen dat alle geschillen verbonden aan de geldigheid-, de interpretatie- en-/of de uitvoering van onderhavige Overeenkomst behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken-/hoven van Limburg, afdeling Tongeren.
Artikel 4 – Ontbindende voorwaarde
Deze Overeenkomst en haar onderliggende verbintenissen worden gesloten onder de ontbindende voorwaarde dat het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen tot de ondertekening van onderhavige Overeenkomst niet wordt vernietigd in het kader van het algemeen administratief toezicht en-/of een procedure voor de Raad van State, alsook onder de ontbindende voorwaarde dat de Bisschop van Hasselt voorafgaandelijk aan de ondertekening zijn goedkeuring verleent aan de Eigenaar om onderhavige overeenkomst te ondertekenen en de erin opgenomen bepalingen, te onderschrijven. Indien voormeld besluit wel vernietigd wordt of de bisschop verleent zijn goedkeuring niet, dan wordt onderhavige Overeenkomst ontbonden en herneemt elke Partij haar rechten zonder ten aanzien van elkaar tot enige vorm van (schade-)vergoeding of betaling te zijn gehouden.
Aldus opgemaakt te Alken op 30 juni 2022 in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn, waarvan iedere partij verklaart één ondertekend origineel te hebben ontvangen.
Artikel 2 : Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de verdere te nemen stappen inzake het dossier, zijnde communicatie (persmoment, bredere bevolking), en op te stellen bestek aanstellen architect.
Zitting van 30 06 2022
Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
De gemeente Alken streeft naar een strategisch patrimoniumbeleid.
In het kader van de zevende oproep voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor niet-beschermde kerken werd eind 2020 beslist om de nevenbestemming van de kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Terkoest te onderzoeken als alternatief en nieuwe locatie voor de buurtwerking van het plaatselijk verenigingsleven.
Het eindrapport “Ontwerpend haalbaarheidsonderzoek n.a.v. de nevenbestemming van de parochiekerk Terkoest” werd door Studio Open Kerken (RE-ST) op 16.09.2021 voorgesteld. Voorafgaandelijk deze studie werd er een participatie georganiseerd met de verschillende Alkense verenigingen, waaruit blijkt dat er interesse is om de kerk te gebruiken als repetitie- en concertruimte. Vooral de Harmonie, die hun huidige repetitieruimte moeten verlaten is dringend op zoek naar een nieuwe locatie.
Voor de uitvoering van de nevenbestemming Kerk Terkoest is het nodig om een architect aan te stellen die belast is met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken. Voor deze opdracht werd een bestek 2022/052 opgesteld.
De opdracht zal gegund worden bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De raming van de studieopdracht bedraagt € 50.000 incl. btw.
De hoogst mogelijke subsidie voor deze opdracht zal aangevraagd worden bij de Vlaamse overheid. Een principiële overeenkomst met betrekking tot de nevenbestemming van de kerk werd opgesteld tussen de gemeente Alken en de openbare instelling Kerkfabriek O.L.V. Onbevlekt ontvangen te Terkoest.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000379.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet);
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;
Overwegende dat de gemeente Alken streeft naar een strategisch patrimoniumbeleid;
Overwegende dat in het kader van de zevende oproep voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor niet-beschermde kerken eind 2020 werd beslist om de nevenbestemming van de kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Terkoest te onderzoeken als alternatief en nieuwe locatie voor de buurtwerking van het plaatselijk verenigingsleven;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad d.d. 29.10.2020 waarbij de gemeenteraad kennis nam van de selectie en opstart van het begeleid haalbaarheidsonderzoek voor de niet-beschermende kerk van Terkoest en goedkeuring verleende voor het verdere verloop van het begeleid haalbaarheidsonderzoek;
Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 02.12.2020 waarbij goedkeuring werd verleend aan de verderzetting het begeleidingstraject van het haalbaarheidsonderzoek voor her- of nevenbestemming van de kerk Terkoest door RE-ST architectenvennootschap BV, Torenplein 2/13 te 3500 Hasselt;
Gelet op het eindrapport “Ontwerpend haalbaarheidsonderzoek n.a.v. de nevenbestemming van de parochiekerk Terkoest” zoals door Studio Open Kerken (RE-ST) op 16.09.2021 voorgesteld en waarin volgende wordt vermeld:
“Vanuit de gemeente wordt naast het sacrale gedeelte het voorstel ‘cultuurkerk’ naar voren geschoven als opportuniteit voor de nevenbestemming van de kerk en biedt in zekere zin een concreet antwoord op de functie gemeenschaps- en ontmoetingscentrum die wordt voorgesteld in het kerkenbeleidsplan. Voorafgaandelijk deze studie werd er een participatie georganiseerd met de verschillende Alkense verenigingen, waaruit blijkt dat er interesse is om de kerk te gebruiken als repetitie- en concertruimte. Vooral de Harmonie, die hun huidige repetitieruimte moeten verlaten is dringend op zoek naar een nieuwe locatie”;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 15 juni 2022 waarin vermeld wordt dat een principiële overeenkomst met betrekking tot de nevenbestemming van de kerk Terkoest werd opgesteld door de gemeente Alken en de Kerkfabriek Terkoest;
Overwegende dat het voor de uitvoering van de nevenbestemming Kerk Terkoest nodig is om een architect aan te stellen die belast is met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken;
Overwegende dat in het kader van de opdracht “Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken” een bestek met nr. 2022/052 werd opgesteld door de studiedienst Alken;
Overwegende dat de uitgave voor deze studieopdracht wordt geraamd op € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw;
Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;
Overwegende dat de hoogst mogelijke subsidie voor deze opdracht aangevraagd zal worden;
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP 000379;
Besluit
eenparig
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2022/052 en de raming voor de opdracht “Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken”, opgesteld door de studiedienst Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken” de eventueel noodzakelijke meerkosten goed te keuren en dit ten belope van maximum 10% van het gunningsbedrag.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP 000379.
Artikel 5: De hoogst mogelijke subsidie zal voor deze opdracht aangevraagd worden bij de Vlaamse overheid.
Zitting van 30 06 2022
Akte recht van opstal met vzw KSA Alken-Centrum
Er werd op 01.01.1993 door het gemeentebestuur een akte van recht van opstal afgesloten
met de VKSJ Alken. Deze eindigde op 01.01.2020. Vervolgens werd er na de
naamswijziging naar KSA Alken- Centrum met deze feitelijke vereniging een nieuw recht
van opstal afgesloten ingaande op 01.01.2020 voor een periode van 27 jaar.
Gezien de KSA Alken-Centrum geen feitelijke vereniging meer is en nu omgezet is naar een
vzw namelijk KSA Alken-Centrum vzw dient er een nieuwe akte met deze vzw afgesloten te
worden onder dezelfde voorwaarden als de bestaande akte.
Deze wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Gelet op de akte van recht van opstal die op 01.01.1993 door het gemeentebestuur met de
VKSJ Alken werd afgesloten voor een periode van 27 jaar;
Gelet op de akte van recht van opstal die na afloop van de vorige akte, met de feitelijke
vereniging KSA Alken-Centrum (na naamswijziging) op 01.01.2020 werd afgesloten voor een
nieuwe periode van 27 jaar;
Gelet op het gegeven dat de KSA Alken Centrum niet langer een feitelijke vereniging is, en
nu een vzw is namelijk KSA Alken-Centrum vzw met ondernemingsnummer 0763.641.210;
Gelet op het feit dat hierdoor een nieuwe akte dient afgesloten te worden met de vzw onder
dezelfde voorwaarden als de bestaande akte met de feitelijke vereniging;
Gelet op het gegeven dat de gemeenteraad hiervoor haar goedkeuring dient te verlenen;
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de ontwerpakte van recht van opstal met de KSA Alken-Centrum vzw, in bijlage.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt verder belast met de verdere
afhandeling van dit besluit.
Artikel 3: De akte zal verleden worden door de burgemeester als instrumenterende ambtenaar.
Zitting van 30 06 2022
Verkaveling 'Papenakker' in RUP Kerkveld: verplaatsing rooilijnen in de Koolmeeslaan en Merellaan n.a.v. OMV_2021114035
In vergadering van 27 oktober 2016 en 30 november 2017 verleende de gemeenteraad haar
goedkeuring aan de ontwerpdossiers van AARO-TOPO, Sint-Truidersteenweg 17 te 3540
Herk-de-Stad, voor het realiseren van respectievelijk fase 1 en fase 2 van de wegenis-,
riolerings- en infrastructuurwerken van het project verkaveling 'Papenakker' gelegen binnen
het RUP Kerkveld.
De kosten voor deze uitrustingswerken en de uitbreiding van de nutsvoorzieningen werden
volledig ten laste gelegd van de eigenaars;
Met het oog op de latere kosteloze overdracht voor inlijving van deze wegenis met
infrastructuur bij het openbaar domein wordt dit project opgevolgd en werd er goedkeuring
verleend aan het opgemaakte rooilijnenplan nr.2014/M012. In vergadering van 31 januari
2019 en daarnaast in vergadering van 27 augustus 2020 werd er door de gemeenteraad een
goedkeuring verleend om een aanpassing te doen aan het rooilijnenplan.
Na definitieve oplevering van de uitgevoerde infrastructuurwerken zal er dan een gratis
overdracht gebeuren aan de gemeente.
Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2021114035 van Deveux-
Vanerum BV dd. 31.12.2021 dient de geïntegreerde procedure toegepast te worden gezien
de rooilijnen in de Koolmeeslaan en de Merellaan dienen verplaatst te worden.
De gemeenteraad dient hiervoor haar goedkeuring te verlenen, en dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.
Gelet op het decreet van de Vlaamse Regering houden de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Gelet op art. 12, §2, Gemeentewegendecreet: § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg,
wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing
van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of
een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in
het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor
zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en
krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke
rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn
bevat;
Gelet op artikel 16 en/of artikel 20 van het gemeentewegendecreet;
Gelet op artikel 18 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet
van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning van 27/11/2015;
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek
van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen
over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de
gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening
gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3
mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk
beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019
houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en
lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in
eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de
gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg
binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad
beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De
gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn
ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting
stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde
omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde
bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende
regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle
duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad
voor te leggen;
de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het
verkavelen van gronden;
beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde
overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de
vergunningsaanvraag;
de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen,
niet de andere bezwaarschriften.”
In vergadering van 27 oktober 2016 en 30 november 2017 verleende de gemeenteraad haar
goedkeuring aan de ontwerpdossiers van AARO-TOPO, Sint-Truidersteenweg 17 te 3540
Herk-de-Stad, voor het realiseren van respectievelijk fase 1 en fase 2 van de wegenis-,
riolerings- en infrastructuurwerken van het project verkaveling 'Papenakker' gelegen binnen
het RUP Kerkveld.;
De kosten voor deze uitrustingswerken en de uitbreiding van de nutsvoorzieningen werden
volledig ten laste gelegd van de eigenaars;
Met het oog op de latere kosteloze overdracht voor inlijving van deze wegenis met
infrastructuur bij het openbaar domein wordt dit project opgevolgd en werd er goedkeuring
verleend aan het opgemaakte rooilijnenplan nr.2014/M012;
In vergadering van 31 januari 2019 en daarnaast in vergadering van 27 augustus 2020 werd
er door de gemeenteraad een goedkeuring verleend om een aanpassing te doen aan het
rooilijnenplan;
Na definitieve oplevering van de uitgevoerde infrastructuurwerken zal er dan een gratis
overdracht gebeuren aan de gemeente;
Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2021114035 van Deveux-
Vanerum BV dd. 31.12.2021 waarin de geïntegreerde procedure dient toegepast te worden
gezien de rooilijnen in de Koolmeeslaan en de Merellaan dienen verplaatst te worden;
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.15.02.2022
(Merellaan);
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum dd. 26.03.2022
(Koolmeeslaan) ;
De aanvraag voor de omgevingsvergunning zelf zal door het college van burgemeester en
schepenen behandeld worden na de goedkeuring van de gemeenteraad van de verplaatsing
van de rooilijnen;
Deze goedkeuring door de gemeenteraad van de verplaatsing van de rooilijnen gebeurt
onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning
door het college van burgemeester en schepenen;
De nodige adviezen werden aangevraagd bij MOW Vlaanderen en Provincie Limburg - Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken.
Dienst MOW Vlaanderen verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.
Provincie Limburg - Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.
Voor deze aanpassingen aan de rooilijnen wordt nu een goedkeuring aan de gemeenteraad
gevraagd;
Daarnaast is er in de Merellaan een ondergrondse erfdienstbaarheid nodig voor de
toekomstige kelders te bouwen en de loten F725/D en F269F met elkaar ondergronds te
verbinden, en een bovengrondse erfdienstbaarheid voor de brandweg. Dit is een apart
dossier en zal na opmaak van de ontwerpakte aan een latere gemeenteraad ter
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de verplaatsing van de rooilijnen in de Merellaan en Koolmeeslaan. Dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2: Voor de Merellaan is de verplaatsing van de rooilijn zoals bepaald op het
opmetingsplan dd.15.02.2022 in bijlage:
- lot 1 gelegen op perceel 2e Afdeling Sie F nr. 748 C3-deel met een oppervlakte van 7,50
m²
- lot 2 gelegen op perceel 2e Afdeling Sie F nr. 725 D-deel met een oppervlakte van 7,15 m²
Deze beide loten zullen niet overgedragen worden aan het openbaar domein zoals eerder
bepaald en zullen eigendom blijven van de eigenaar.
Artikel 3: Voor de Koolmeeslaan is de verplaatsing van de rooilijn zoals bepaald op het
opmetingsplan dd.26.03.2022 in bijlage:
- perceel 2e Afdeling Sie F nr. 1747 S-deel met een oppervlakte van 30 m².
Dit zal niet overgedragen worden aan het openbaar domein zoals eerder bepaald, maar zal
door de eigenaar overgedragen worden aan Fluvius gezien hier een distributiecabine van
Fluvius geplaatst zal worden.
Artikel 4:De opmetingsplannen opgesteld door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.
26.03.2022 (Koolmeeslaan) en dd. 15.02.2022 (Merellaan) maken integraal deel uit van dit
besluit.
Artikel 5:Een afschrift van dit besluit zal toegevoegd worden aan het dossier OMV_2021114035. Het college is gelast met de verdere behandeling van deze aanvraag.
Zitting van 30 06 2022
Verkaveling Langveld: verplaatsing chemin 49+50 en vaststellen rooilijnen nieuwe verkaveling n.a.v. OMV_2021182380
Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2021182380 voor het verkavelen van gronden van Deveux- Vanerum BV dd. 30.11.2021 dient de geïntegreerde procedure toegepast te worden gezien chemin 49 en 50 dienen verplaatst te worden en de rooilijnen in de nieuwe verkaveling dienen vastgesteld te worden.
De gemeenteraad dient hier haar goedkeuring voor te verlenen, en dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.
Gelet op het decreet van de Vlaamse Regering houden de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Gelet op art. 12, §2, Gemeentewegendecreet: § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg,
wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing
van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of
een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in
het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor
zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en
krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke
rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn
bevat;
Gelet op artikel 16 en/of artikel 20 van het gemeentewegendecreet;
Gelet op artikel 18 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet
van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning van 27/11/2015;
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek
van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen
over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de
gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening
gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3
mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk
beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019
houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en
lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in
eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de
gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg
binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad
beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De
gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn
ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting
stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde
omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde
bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende
regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle
duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad
voor te leggen;
de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het
verkavelen van gronden;
beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde
overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de
vergunningsaanvraag;
de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen,
niet de andere bezwaarschriften.”
Gelet op het arrest van het Grondwettelijk Hof dd.07.10.2021 houdende het decreet gemeentewegen;
Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2021182380 voor het verkavelen van gronden van Deveux- Vanerum BV dd. 31.12.2021 waarin de geïntegreerde procedure dient toegepast te worden gezien chemin 49 + 50 dienen verplaatst te worden en de rooilijnen in de nieuwe verkaveling dienen vastgesteld te worden;
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.21.01.2022
(verplaatsing gemeenteweg nrs 49 en 50);
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum dd. 03.11.2021
(rooilijnenplan verkaveling Langveld);
De aanvraag voor de omgevingsvergunning zelf zal door het college van burgemeester en
schepenen behandeld worden na de goedkeuring door de gemeenteraad van de verplaatsing
van chemin 49 + 50 en de vaststelling van de rooilijnen van de nieuwe verkaveling;
Deze goedkeuring door de gemeenteraad van de vaststelling van de rooilijnen en de verplaatsing van chemin 49 en 50 gebeurt onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het verslag van het openbaar onderzoek in bijlage;
Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 09/05/2022 t.e.m. 07/06/2022 werden er twee
bezwaren ingediend;
De nodige adviezen werden aangevraagd bij MOW Vlaanderen en Provincie Limburg -
Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken.
Dienst MOW Vlaanderen verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.
Provincie Limburg - Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.
De wegzate van de nieuwe ligging van chemin 49 + 50 dient door de eigenaars op hun kosten aangelegd te worden en vervolgens aan de gemeente Alken gratis afgestaan te worden. Dit zal dienen te gebeuren samen met de overdracht wegenis van de verkaveling, gezien de nieuwe ligging van chemin 49+50 gedeeltelijk op deze wegenis ligt;
Voor de verplaatsing van chemin 49 + 50 en de vaststelling van de rooilijnen van de nieuwe
verkaveling wordt nu een goedkeuring aan de gemeenteraad gevraagd;
Daarnaast is er een aanvraag van de projectontwikkelaar tot aankoop van een gedeelte
huidig openbaar domein, dat na desaffectatie kan verkocht worden ( aangeduid in het roze
op het rooilijnenplan). Dit is een apart dossier dat na vervollediging van het dossier en de
opmaak van de ontwerpakte met de bepaling van de prijs en voorwaarden aan een latere
gemeenteraad ter goedkeuring zal voorgelegd worden;
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de verplaatsing van chemin 49 en 50. Dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2: De verplaatsing van chemin 49 en 50 is bepaald op het opmetingsplan 'plan
verplaatsing gemeenteweg nrs 49 en 50' dd. 21.01.2022 in bijlage.
Artikel 3: De gemeenteraad gaat akkoord met de vaststelling van de rooilijnen van de nieuwe verkaveling. Dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 4: De vaststelling van de rooilijnen van de nieuwe verkaveling is bepaald op het
opmetingsplan 'rooilijnenplan verkaveling Langveld' dd.03.11.2021 in bijlage.
Artikel 5: De opmetingsplannen opgesteld door landmeter Kurt Vanerum dd.21.02.2022
(Chemin 49+50) en dd.03.11.2021 (rooilijnen verkaveling Langveld) maken integraal deel uit
van dit besluit.
Artikel 6: De wegzate van de nieuwe ligging van chemin 49 + 50 dient door de eigenaars op hun kosten aangelegd te worden en vervolgens aan de gemeente Alken gratis afgestaan te worden. Dit zal dienen te gebeuren samen met de overdracht wegenis van de verkaveling, gezien de nieuwe ligging van chemin 49+50 gedeeltelijk op deze wegenis ligt;
Artikel 7: Een afschrift van dit besluit zal toegevoegd worden aan het dossier OMV_2021182380. Het college is gelast met de verdere behandeling van deze aanvraag.
Zitting van 30 06 2022
Verkaveling Langveld: aanleg riolering, wegenis en
infrastructuur
Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2021182380 voor het
verkavelen van gronden van Deveux- Vanerum BV dd. 30.11.2021 dient het bestek, plannen, opmetingsstaat-raming en de ontwerpovereenkomst, voor de 'verkaveling Langveld' goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en
uitvoeringsbesluiten;
Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende de algemene bepalingen inzake milieubeleid
en uitvoeringsbesluiten;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en uitvoeringsbesluiten;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op de door de BV Deveux-Vanerum, Molenstraat 24 te Alken, ingediende
omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden OMV_201182380 voor de
'verkaveling Langveld' betreffende de percelen gelegen te Alken, 'Diergaet' op het kadaster
bekend onder Alken, 2e Afdeling Sie F nrs 284/A, 287/B, 288/B, 290/D, 295/V, 295/Y;
Overwegende dat voor de realisatie van het nieuwe verkavelingsproject 'verkaveling
Langveld' aldus wegen- en rioleringswerken en aanleg van nutsvoorzieningen dienen
uitgevoerd te worden, die later, na de definitieve aanvaarding ervan, overgedragen zullen
worden aan de gemeente Alken en de respectievelijke nutsmaatschappijen;
Overwegende dat de verkavelaar BV Deveux-Vanerum wenst over te gaan tot het uitvoeren
van de nodige infrastructuurwerken (aanleg wegenis, riolering en uitrustingswerken) tot
realisatie van de 'verkaveling Langveld';
Gelet op de ondertekende volmacht door de consoorten Grossar en de nv Grossar in bijlage,
waar deze aan de bvba AARO-TOPO, met zetel te 3540 Herk-de-Stad, Sint-Truidersteenweg
17 vertegenwoordigd door haar zaakvoerder Kurt Vanerum, volmacht geeft voor het
bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en de omgevingsvergunning voor de aanleg van wegenis en infrastructuurwerken;
Gelet op het door het studiebureel AARO-TOPO bvba, met zetel te 3740 Herk-de-Stad, SintTruidersteenweg 17 in dato 25.01.2022 opgemaakte bestek, plannen (grondplan bestaande
toestand, grondplan ontwerp, type dwarsprofielen) en meetstaat-raming met raming der
werken en hydraulische verantwoording betreffende de aanleg van de wegenis en riolering in
de 'verkaveling Langveld' in bijlage;
Overwegende dat het voorziene wegenisontwerp voldoet aan het typebestek 250 voor de
wegenbouw (versie 4.1.a);
Gelet op het door het studiebureel AARO-TOPO bvba, met zetel te 3740 Herk-de-Stad, Sint-Truidersteenweg 17 in dato van 03.11.2021 opgemaakte rooilijnenplan en in dato van
05.05.2022 opgemaakte verkavelingsplan betreffende de 'verkaveling Langveld' in bijlage;
Gelet dat op het voormelde rooilijnenplan de zones aangeduid zijn die later kosteloos zullen
overgedragen worden voor inlijving in openbaar domein van de gemeente Alken;
Overwegende dat de kostprijs en de uitvoering van de infrastructuurwerken en de werken en
de aanleg of uitbreiding van de noodzakelijke nutsvoorzieningen ten laste wordt gelegd van
de opdrachtgever BV Deveux-Vanerum, Molenstraat 24 te Alken;
Overwegende dat met het oog op de latere kosteloze overdracht voor inlijving van deze
infrastructuur bij het openbaar domein dit project dient opgevolgd en goedgekeurd te worden
door het gemeentebestuur;
Gelet op de verklaring in bijlage van de optiehouder BV Deveux-Vanerum, Molenstraat 24 te
Alken (BE 0678.560.728), betreffende de gratis overdracht van de infrastructuurwerken in de
'verkaveling Langveld' voor inlijving in openbaar domein van de gemeente Alken;
Gelet op de ontwerpovereenkomst in bijlage 'overeenkomst voor het uitvoeren van
infrastructuurwerken in de verkaveling Langveld' tussen de verkavelaar en de gemeente
Alken, voor het uitvoeren van infrastructuurwerken in de 'verkaveling Langveld';
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het door het studiebureel AARO-TOPO bvba, SintTruidersteenweg 17 te 3740 Herk-de-Stad dd.25.01.2022 opgemaakte bestek, plannen
(grondplan bestaande toestand, grondplan ontwerp, type dwarsprofielen en details,
lengteprofielen en dwarsprofielen) en opmetingsstaat-raming en hydraulische
verantwoording betreffende de aanleg van wegenis en riolering in de 'verkaveling Langveld'
in bijlage, en dit rekening houdende met de adviezen van de verschillende adviesverlenende
instanties, goed.
Artikel 2: De gemeenteraad keurt het rooilijnenplan opgemaakt door het studiebureel AAROTOPO bvba, Sint-Truidersteenweg 17 te 3740 Herk-de-Stad dd. 03.11.2021 in bijlage,
goed.
Artikel 3: De gemeenteraad keurt de ontwerpovereenkomst 'overeenkomst voor het uitvoeren
van infrastructuurwerken in de verkaveling Langveld' tussen de verkavelaar en de gemeente
Alken, in bijlage, goed.
Artikel 4: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opdracht gegeven om aan
de hand van het in artikel 3 genoemde ontwerp een overeenkomst af te sluiten met de
verkavelaar BV Deveux-Vanerum.
Artikel 5: Alle kosten, van welke aard ook, van of in verband met de grondwerken, wegenissen rioleringswerken, omgevingswerken, parkeerinrichting en groenaanleg en de aansluiting
op de bestaande infrastructuur en het wegherstel, met inbegrip van de studie- en
controlekosten en van de daarvoor te verwerven vergunningen en toelatingen, met inbegrip
van onder meer alle kosten in verband met de voorbereiding, studie en controlekosten,
ontwerpen en plannen, en de door de gemeente opgelegde laboratoriumproeven of ander
door derden uit te voeren controles op de te gebruiken of te verwerken materialen van de de
in artikel 1 genoemde infrastructuurwerken (wegenis, riolering, uitrusting) en de werken tot
aanleg of uitbreiding van de noodzakelijke nutsvoorzieningen, wordt volledig ten laste gelegd
van de opdrachtgever BV Deveux-Vanerum, Molenstraat 24 te Alken (BE 0678.560.728).
Artikel 6:Tot zekerheid voor het nakomen door de verkavelaar van de door hem onder artikel
5 opgelegde financiële verplichtingen, zal hij, alvorens het bevel tot aanvang van de werken
mag gegeven worden, een financiële waarborg ten voordele van de gemeente Alken
stellen, die de volledige kostprijs dekt te verhogen met 20% ter dekking van evt. prijsherzieningen of meerwerken, af te leveren door een Belgische
erkende bankinstelling.
Artikel 7: Voor het realiseren van de aansluiting van de nieuwe weg met de Dieregaertstraat en de Doktoorstraat is het noodzakelijk de bestaande weggoot ter hoogte van deze aansluiting te verwijderen zodat de verharding van de nieuwe weg aansluit met de verharding van de Doktoorstraat en de Dieregaertstraat. Indien het noodzakelijk is voor de afwatering dienen er bijkomende straatkolken geplaatst te worden in de Doktoorstraat en Dieregaertstraat.
Artikel 8: De distributiecabine voor elektriciteit dient nog extra voorzien te worden binnen de verkaveling (projectgebied) in overleg met Fluvius.
Artikel 9:M.b.t. deze verkaveling werd chemin 49 en 50 verplaatst. De wegzaten van de nieuwe ligging van chemin 49 en 50 dient door de eigenaar op zijn kosten aangelegd te worden en nadien gratis afgestaan te worden aan de gemeente Alken voor inlijving in openbaar domein. Dit dient te gebeuren samen met de overname wegenis gezien de nieuwe ligging gedeeltelijk op de wegenis van deze verkaveling ligt.
Artikel 10:Aan het college van burgemeester en schepenen wordt opdracht gegeven om met
het oog op een latere inlijving van deze infrastructuurwerken in het openbaar domein van de
gemeente Alken, toezicht uit te oefenen op de uitvoering van de werken en naleving van de
adviezen en voorwaarden van de verschillende instanties (VMM, Fluvius, hogere overheid).
Artikel 11:Onderhavige goedkeuring ontslaat de aanvrager niet van het verkrijgen van andere
noodzakelijke vergunningen en toelatingen tot het uitvoeren van het in artikel 1 genoemde
project.
Artikel 12: Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de opdrachtgever en
ontwerper.
Artikel13: Een afschrift van dit besluit zal toegevoegd worden aan het dossier
OMV_2021182380. Het college is gelast met de verdere behandeling van deze aanvraag
Zitting van 30 06 2022
Overzicht meldingen en klachten 2021-2022
Zitting van 30 06 2022
Jaarrekening, activiteitenverslag en verslag raad van bestuur wijkwerken Haspengouw – Goedkeuring
Vanaf 1 januari 2018 ging het wijk-werken Decreet van 7 juli 2017 van start.
Met het wijk-werken wil de Vlaamse Overheid werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen. Dat gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving.
Het wijkwerken maakt integraal deel uit van het lokaal sociaal tewerkstellingsbeleid met de nadruk op het lokale karakter, het matchen van de wijk-werker met de noden van de gebruikers, de ondersteuning van de werkzoekende in zijn traject naar de arbeidsmarkt, en de interlokale invulling. VDAB en OCMW selecteren de werkzoekenden en leiden hen als nieuwe wijk-werkers toe naar de organisator.
Als organisator van het wijk-werken treedt de interlokale projectvereniging op, bestaande uit 8 steden en gemeenten: Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken, Heers, Wellen, Alken, Kortessem en Borgloon.
Tijdens de gemeenteraad van 26 april 2018 werden de statuten van deze interlokale projectvereniging wijk-werken Haspengouw goedgekeurd.
De resultatenrekening van 2021 & het activiteitenverslag van 2021 worden nu voorgelegd ter goedkeuring aan de deelnemende gemeenteraden.
Gelet op de goedkeuring van de statuten van de interlokale projectvereniging wijk-werken Haspengouw tijdens de gemeenteraad van 26 april 2018;
Gelet op artikel 9 § 3 van de statuten waarin bepaald wordt dat het de taak is van de raad van bestuur om de rekeningen en het jaarverslag voor te leggen aan de gemeenteraden van de deelnemende besturen;
Besluit
eenparig
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het activiteitenverslag 2021 van de projectvereniging wijk-werken Haspengouw goed.
Artikel 2: Dit besluit wordt onderworpen aan de bepalingen betreffende het bestuurlijk toezicht (artikel 326 tot en met 334) van het Decreet lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Zitting van 30 06 2022
Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw - PDPO III - Goed jaarverslag en jaarrekening 2020
Conform artikel 24 en 25 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw, moet het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring worden voorgelegd.
De desbetreffende documenten zijn als bijlage toegevoegd evenals een afschrift van het besluit van de provincieraad van 27 april 2022 betreffende de goedkeuring van het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw.
De jaarrekening is definitief goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en de provincieraad deze rekening goedkeuren. Indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en de provincieraad niet binnen de 60 dagen na voorlegging reageert, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd (conform artikel 24§4 van de overeenkomst).
Gelet op de intentieverklaring voor de deelname aan "Leader Haspengouw 2014-2020" die werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2014;
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 februari 2015 om de engagementsverklaring "Leader Haspengouw 2014-2020" goed te keuren;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2015 om de engagementsverklaring "Leader Haspengouw 2014-2020" goed te keuren;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2015 om een vertegenwoordiger voor Alken af te vaardigen die voldoende expertise bezit voor deelname aan de plaatselijke groep en die daarnaast kan zorgen voor een terugkoppeling binnen het bestuur;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 26 februari 2015 om een vervanger af te vaardigen die bij afwezigheid van de eerste vertegenwoordiger deze kan vervangen;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 30 april 2015 om het ontwerp van de oprichtingsstatuten van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw goed te keuren;
Gelet op artikel 24 en 25 van de overeenkomt betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw waarin bepaald staat dat het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring moet worden voorgelegd;
Gelet op het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 ingediend door de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw;
Gelet op het besluit van de provincieraad van 27 april 2022 betreffende de goedkeuring van het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw;
Gelet op het schrijven van de provincie Limburg van 28 april 2022 waarin gevraagd wordt om het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad;
Besluit
eenparig
Artikel 1: De jaarrekening 2021 en het jaarverslag 2021 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw worden goedgekeurd door de Gemeenteraad
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving aan de provincie bezorgd.
Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Pascal Giesen Alex Dubois Marc Penxten Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Alex Dubois Marc Penxten aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Zitting van 30 06 2022
Landschapspark Hart van Haspengouw: Afvaardiging stuurgroep en werkbank
Op 21 april 2021 lanceerde de Vlaamse minister voor Omgeving de oproep voor kandidaat-nationale parken en landschapsparken.
Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren diende samen met een ruime gebiedscoalitie een kandidatuur in voor landschapspark ‘Hart van Haspengouw’ aan de hand van een conceptnota (zie http://rlhv.be/hart-voor-haspengouw-op-shortlist-landschapsparken). Dit dossier werd begin 2022 geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde.
Dit jaar moet een masterplan en operationeel plan worden uitgewerkt. Als de streek het label van landschapspark krijgt, zal dit een belangrijke ondersteuning met zich meebrengen en een hefboom betekenen voor de openruimte-uitdagingen voor onze regio. De gemeente Alken participeert in de stuurgroep en in de werkbanken en hiervoor dient het bestuur in een afvaardiging te voorzien.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer in het bijzonder art. 41 en art. 56 DLB betreffende respectievelijk de bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen en art. 326 t.e.m. 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
Gelet op het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024, waarin de ambitie staat om de oprichting van enkele 'Landschapsparken' en 'Nationale Parken Vlaanderen' te realiseren.
Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 01.09.2021, waarbij de steun ten aanzien van de kandidatuur voor de regio Haspengouw bevestigd werd;
Gelet op het verslag van de kick-offvergadering, zoals ter kennisname meegedeeld aan de gemeenteraad dd. 28.04.2022;
Overwegende dat een landschapspark een geografisch afgebakend gebied is van voldoende grote omvang waar de langdurige wisselwerking tussen mens en natuur heeft geleid tot een specifiek landschap. Dit landschap heeft een onderscheidende kwaliteit en belangrijke ecologische, abiotische, biotische, culturele of landschappelijke waarden;
Overwegende dat de erkenning van een gebied als landschapspark leidt tot de versterking van de landschappelijke identiteit en kwaliteit van het landschap, zelfs met internationale uitstraling;
Overwegende dat het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren in 2021 het aanvraagdossier voorbereidde en op 15.09.2021 samen met een ruime gebiedscoalitie een kandidatuur indiende voor Landschapspark ‘Hart van Haspengouw’a.d.h.v. een conceptnota;
Overwegende dat deze kandidatuur begin 2022 geselecteerd werd om verder uit te werken;
Overwegende dat de gebiedscoalitie die de conceptnota mee ondertekende uit volgende partners bestaat:
● provincie Limburg;
● gemeenten: Borgloon, Heers, Kortessem, Sint-Truiden, Wellen, Tongeren, Alken, Gingelom, Hoeselt, Bilzen;
● Boerenbond;
● Boerennatuur;
● Bedrijfsgildes: Sint-Truiden, Tongeren, BOWEKO, Kempen-Haspengouw, Heers;
● Natuurpunt: Borgloon, Diepenbeek, Zuidoost-Limburg, Aulenteer, Kortessem;
● Limburgs landschap;
● Nationale Boomgaardenstichting;
● Watering de Herk;
● Bekkensecretariaat Demerbekken
● ICAG;
● PC fruit;
● STEBO;
● Toerisme Limburg vzw;
● vzw Heerlijk(heid) Heers;
● Erfgoed Haspengouw;
● PARCUM;
● WBE Haspengouw, Hubertusvereniging;
● Kasteel Hex;
● Historische woonsteden;
● Landelijk Vlaanderen;
Overwegende dat tijdens de 2de fase een masterplan en een operationeel plan voor vijf jaar dient te worden uitgewerkt. De kandidaten worden hiervoor inhoudelijk en financieel ondersteund (zogenaamd begeleidingstraject) en hebben een budget van 100.000 euro ter beschikking;
Overwegende dat deze plannen eind maart 2023 moeten worden ingediend en op dat moment de derde fase met name de beoordelingsfase een aanvang neemt;
Overwegende dat het Regionaal Landschap bereidheid heeft getoond om dit traject de komende periode verder te trekken;
Overwegende dat input van alle betrokken actoren, waaronder de gemeenten, noodzakelijk is om een masterplan en operationeel plan op maat van de streek te maken;
Besluit
Na geheime stemming:
13 stemmen voor
6 stemmen tegen
Artikel 1: De inhoud van de managementnota (samenvatting conceptnota) voor het landschapspark ‘Hart van Haspengouw’ wordt goedgekeurd. Deze managementnota (in bijlage) maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2: Het Regionaal landschap Haspengouw en Voeren krijgt het mandaat om het traject naar het verkrijgen van het label ‘landschapspark’ uit te werken en te trekken.
Artikel 3: De gemeente vaardigt Marc Penxten af om te zetelen in de stuurgroep. Als plaatsvervanger wordt Patrick Martens afgevaardigd. Vanuit de gemeente wordt Anouck Vanzeer, coördinator wonen, leven en interne zaken, afgevaardigd om mee te werken in alle werkgroepen.
Artikel 4: De gemeente engageert zich om de ambitie tot de erkenning tot landschapspark actief mee uit te dragen naar haar bevolking en haar communicatiekanalen mee in te zetten in functie van het participatietraject.
Artikel 5: Dit besluit blijft geldig tot andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Zitting van 30 06 2022
Corona - Stand van zaken
Burgemeester Marc Penxten licht de stand van zaken in de corona pandemie en het vaccinatiecentrum binnen de ELZ Herkenrode toe.
Besluit
Artikel 1: De raad neemt kennis van de stand van zaken in de corona pandemie en het vaccinatiecentrum binnen de ELZ Herkenrode.
Zitting van 30 06 2022
Opvang vluchtelingen Oekraïne - Stand van zaken
Burgemeester Marc Penxten licht de stand van zaken toe met betrekking tot de opvang van de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.
Besluit
Artikel 1: De raad neemt kennis van de stand van zaken met betrekking tot de opvang van de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.
Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Pascal Giesen Alex Dubois Marc Penxten Ingrid Jacobs Pierrette Putzeys Igor Philtjens Bart Jeuris Piet Wijgaerts Carine Meyers Filip Vanvinckenroye Cindy Vandormael Jorg Stas Ida Ceulemans Frank Vroonen Danny Jeuris Ingrid Loix Michel Boussu Peter Bollen Kris Franssens Dagmar Ottenbourgs Alex Dubois Marc Penxten aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Zitting van 30 06 2022
Aanduiding afgevaardigde Kleine Landeigendom
Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de Kleine Landeigendom. De afgevaardigde mevr. Katrien Rutten is niet meer woonachtig binnen de gemeente Alken en dient bijgevolg vervangen te worden.
Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij de sociale huisvestingsmaatschapij de Kleine Landeigendom;
Overwegende dat het, omdat mevr. Katrien Rutten niet meer woonachtig is binnen de gemeente Alken, nodig is om de gemeentelijke afvaardiging in deze vereniging opnieuw aan te duiden;
Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stelden voor de beide beheersorganen:
Liesbeth Paque & Piet Wijgaerts
Gelet op de geheime stemming waarbij:
0 stemmen ongeldig waren;
Liesbeth Paque 13 ja-stemmen behaalde;
Piet Wijgaerts 6 ja-stemmen behaalde;
Besluit
Na geheime stemming:
13 stemmen voor
6 stemmen tegen
Artikel 1: Volgende persoon wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de Kleine Landeigendom:
Liesbeth Paque.
Artikel 2: De aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.
Artikel 3: Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de Kleine Landeigendom.
Zitting van 30 06 2022
Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering 29/06/2022
Op woensdag 29 juni 2022 vindt de algemene vergadering van de gemeentelijke holding NV
plaats. Omdat de gemeenteraad pas op 30 juni plaatsvindt, werd deze uitnodiging door het college behandeld. De gemeenteraad dient het besluit van het college te bekrachtigen.
Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij de Gemeentelijke Holding nv - in vereffening;
Overwegende dat de gemeente Alken 1 vertegenwoordiger voor de algemene vergadering
van de Gemeentelijke Holding nv - in vereffening mag afvaardigen;
Gelet op de agenda:
1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2021
2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2021
3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2021 inclusief
beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening
nog niet kon worden afgesloten.
4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar
2023L
5. Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris
6. Stemming over de benoeming van de commissaris
7. Vraagstelling
Gelet op de timing waarbij de gemeenteraad pas op 30 juni plaatsvindt en bijgevolg het college een hoogdringende beslissing diende te nemen op 15 juni 2022.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen besliste een blanco volmacht te verlenen voor de algemene vergadering d.d. 29 juni 2022.
Artikel 2: De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 juni 2022
Zitting van 30 06 2022
Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg: Algemene vergadering 23/06/2022
Op donderdag, 23 juni 2022 vindt de Algemene Vergadering van IGL plaats.
Omdat de Gemeenteraad pas op 30 juni plaatsvindt, werd deze uitnodiging door het college behandeld. De Gemeenteraad dient het besluit van het College te bekrachtigen.
Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen;
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;
Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;
Gelet op de oproepingsbrief van 6 mei 2022 voor de gewone vergadering van de Algemene Vergadering van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg op 23 juni 2022 om 18.00 uur die de volgende agendapunten bevat:
1.Definitieve verkiezing bestuurders: goedkeuring (stemming)
Ronny Swerts
Peter Prévot
2. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2021
3. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2021
4. De balans 2021 en de resultatenrekening 2021 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking): goedkeuring (stemming)
5. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring (stemming)
6. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring (stemming)
7. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2021: goedkeuring (stemming)
8. Verlenging opdracht Foederer DFK Bedrijfsrevisoren CV voor de boekjaren 2022-2023-2024: goedkeuring (stemming)
Gelet op de verantwoordingsstukken en de toelichtingsnota’s betreffende de punten vermeld op de agenda van de gewone vergadering d.d. 23 juni 2022 van de Algemene Vergadering;
Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;
Gelet op de timing waarbij de Gemeenteraad pas op 30 juni plaatsvindt en het College bij hoogdringendheid een beslissing diende te nemen op 22 juni 2022.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de agenda van de gewone vergadering d.d. 23 juni 2022 van de Algemene Vergadering van IGL goedgekeurd.
Artikel 2: De vertegenwoordiger, Pierrette Putzeys, of bij belet de plaatsvervanger, Carine Meyers, werd gemandateerd om op vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.
Artikel 3: De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 22 juni 2022.
Zitting van 30 06 2022
Kennisname ontslag raadslid Kris Franssens en opvolging door Paul Dirickx
De heer Kris Franssens (CD&V) heeft zijn ontslag gegeven als gemeenteraadslid met ingang vanaf 1 juli 2022.
Als gemeenteraadslid wordt hij vervangen door de eerstvolgende opvolger van de lijst CD&V.
De gemeenteraad dient vast te stellen dat het opvolgend gemeenteraadslid al de verkiesbaarheidsvereisten ononderbroken is blijven vervullen vanaf de verkiezing en dat hij zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid (wegens bloed- of aanverwantschap).
Vervolgens moet het nieuw gemeenteraadslid de eed afleggen waardoor hij officieel geïnstalleerd is als raadslid.
Gelet op het schrijven dd. 19 mei 2022 van de heer Kris Franssens waarbij hij zijn ontslag als gemeenteraadslid van Alken indient;
Gelet op het schrijven dd. 22 juni 2022 van de heer Kris Franssens waarbij hij zijn ontslag als gemeenteraadslid vervroegt van 1 september 2022 naar 30 juni 2022.
Overwegende dat de vacante plaats van gemeenteraadslid zo snel mogelijk moet opgevuld worden;
Overwegende dat het te vervangen raadslid, de heer Kris Franssens behoort tot de lijst nr. 3 (CD&V);
Aangezien de heer Paul Dirickx, de eerste opvolger op de lijst nr. 3 (CD&V), geboren op 16-5-1952 en wonend in de Stationsstraat 147 te 3570 Alken, in aanmerking komt voor de opvolging;
Overwegende het onderzoek van de geloofsbrieven van de heer Paul Dirickx waaruit blijkt dat deze nog steeds voldoet aan alle gestelde eisen van verkiesbaarheid, en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, hetzij wegens uitoefening van een bediening, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap;
Aangezien het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger Belg is en de voorwaarden van leeftijd en woonst verenigt;
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Kris Franssens als gemeenteraadslid met ingang van 31.06.2022. Hij blijft de functie van raadslid vervullen tot zijn opvolger geïnstalleerd is.
Artikel 2: De heer Paul Dirickx wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht in de openbare vergadering en in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de voorgeschreven eed af te leggen waaraan hij voldoet als volgt : “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen “.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.