Gemeente Alken

Zitting van 28 februari 2019

van 20:00 tot 00:00

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Peter Bollen en Frank Vroonen, schepenen; Alex Dubois, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Marina Boussu, Ingrid Jacobs en Kris Franssens, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

Verontschuldigd: Jorg Stas en Danny Jeuris, raadsleden;

 

Vanaf punt 45 verlaat Igor Philtjens, raadslid de zitting.

Vanaf punt 45 verlaat Bart Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 45 verlaat Filip Vanvinckenroye, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Verslag van de vorige zitting

Het verslag van de vorige zitting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Besluit

eenparig

 

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Geldigverklaring verkiezing politieraad

De deputatie van de provincie Limburg heeft besloten om de verkiezing van 3 januari 2019 van de leden van de poltieraad van de politiezone PZ Kanton Borgloon vanwege gemeente Alken geldig te verklaren.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de provincie Limburg van 04.02.2019 betreffende de geldigverklaring van de verkiezing van de politieraadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toekenning eretitels

De raad heeft een reglement goedgekeurd betreffende het toekennen van eretitels.  Conform dit reglement kunnen diverse eretitels toegekend worden.  Om voor de toekenning van de eretitel in aanmerking te komen, moet men een minimum anciënniteit van mandaat hebben van 15 jaar voor ere-raadslid, 12 jaar voor ere-schepen en 10 jaar voor ere-voorzitter. In bijlage vindt u het bestaande reglement.  Bij de start van de nieuwe legislatuur hebben diverse personen hun eretitel aangevraagd en het behoort tot de bevoegdheid van de raad om deze eretitels toe te kennen.  De betrokken personen hebben aangegeven graag de eretitel te bekomen.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en meer bepaald artikel 148;

Overwegende dat het artikel 148 van het decreet lokaal bestuur de bevoegdheid tot het

toekennen van eretitels toekent aan de raad, terwijl het toekennen van de eretitel van burgemeester de bevoegdheid blijft van de Vlaamse overheid;

Gelet op het reglement voor het toekennen van de eretitels van de raad;

Overwegende dat het gedrag van deze personen altijd onberispelijk is geweest;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De raad kent aan de volgende personen de eretitel toe.

 

Naam

Ere-titel

Loopbaan

Frank Deloffer

ere-raadslid

ere-schepen

3/1/2001 - 31/12/2018

3/1/2001 - 30/3/2011

Danny Hasevoets

ere-raadslid

ere-schepen

3/1/1989 - 31/12/2018

1/4/1998 - 31/12/2006 en van 1/1/2010 - 31/12/2012

Benny Vreven

ere-raadslid

3/4/1995 - 31/12/2006 en van 1/2/2014 - 31/12/2018

Marcel Daniëls

ere-raadslid

3/1/2001 - 31/12/2018

Anita Reekmans

ere-raadslid

ere-schepen

3/1/2001 - 30/7/2018

2/1/2007 - 30/7/2018

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Reglement toekennen van eretitels aan voorzitter van de raad, voorzitter BCSD, schepen of raadslid.

Artikel 148 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de Vlaamse Regering de eretitels toekent aan de burgemeester onder de voorwaarden die ze bepaalt. De raad kent de eretitels toe aan de schepenen (gemeente) en aan de voorzitter en de leden van het BCSD onder de voorwaarden die hij bepaalt.  Tijdens het overleg met de fractieleiders van 19 februari 2019 werd het reglement tot het toekennen van eretitels besproken.  Het bestaande reglement dient geactualiseerd te worden aan de wijzigingen in het decreet lokaal bestuur en dit ligt nu ter goedkeuring voor aan de raad.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder artikel 148.

Overwegende dat het decreet lokaal bestuur de bevoegdheid tot het toekennen van eretitels aan schepenen toekent aan de raad, terwijl het toekennen van de eretitel van burgemeester de bevoegdheid blijft van de Vlaamse overheid;

Overwegende dat het decreet lokaal bestuur de bevoegdheid tot het toekennen van eretitels aan de voorzitter en de leden van het bijzonder comité van de sociale dienst toekent aan de raad;

Overwegende dat het past de toekenning van de eretitel op objectieve basis te laten

verlopen en dat het bijgevolg aangewezen is hiervoor een reglement goed te keuren;

Overwegende dat de raad de voorwaarden dient vast te stellen met betrekking tot het toekennen van eretitels;

Gelet op de besprekingen met de fractieleiders van 19 februari 2019 waarin de criteria en het reglement voor het toekennen van de eretitels besproken werd;

 

Besluit

eenparig

 

De raad keurt het reglement voor het toekennen van een eretitel aan de voorzitter van de raad of voorzitter van het BCSD, de schepenen en raadsleden (raad en BCSD) goed als volgt:

 

Artikel1 - definitie:

De eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een voorzitter van de raad, voorzitter van het BCSD, schepen of raadslid van de gemeente en het OCMW.

Artikel 2 - De eretitel kan postuum worden verleend.

Artikel3 - uitsluitingsgronden:

De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nog enig politiek ambt uitvoert in de gemeente aan wie de eretitel wordt gevraagd of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat die gemeente bedient, noch wanneer hij door die gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat die gemeente bedient, bezoldigd wordt.

Artikel 4 - toekenningsvoorwaarden:

Om in aanmerking te komen voor een eretitel, dient de betrokkene te voldoen aan volgende voorwaarden:

 

Mandaat

Minimale vereiste anciënniteit

Voorzitter raad (gemeente-OCMW)

10 jaar voorzitter van de raad

of 12 jaar raadslid of lid BCSD waarvan 6 jaar voorzitter van de raad

of 6 jaar voorzitter van de raad en 6 jaar schepen of voorzitter van het BCSD (= 12 jaar)

Schepen -

Voorzitter BCSD

10 jaar schepen

10 jaar voorzitter BCSD

of 12 jaar raadslid of lid BCSD waarvan 6 jaar als schepen of als voorzitter BCSD

Raadslid of lid BCSD

15 jaar lid

 

Artikel 5 – bijkomende voorwaarden:

                      Voor de berekening van de termijnen in artikel 4 wordt rekening gehouden met de periode waarin de deputatie de gemeenteraadsverkiezingen heeft vernietigd of opgeschort en met de periode waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen of de Controlecommissie voor Verkiezingsuitgaven de gemeenteraadsverkiezingen heeft vernietigd, voor zover de Raad van State deze beslissing heeft tenietgedaan, alsook met de periode waarin de installatie niet kon plaatsvinden omwille van een ongegrond gebleken klacht.

                      De termijn die in aanmerking genomen wordt is deze vanaf de beslissing tot verkiezing van de betrokkene

                      OCMW- en gemeentemandaten en lidmaatschap BCSD kunnen gecumuleerd worden om een eretitel toe te kennen

                      Van onberispelijk gedrag zijn, gestaafd door een uittrekstel uit het strafregister.

                      Personen, die een mandaat bekleden bij de gemeente of bij het OCMW in Alken, of die er actief personeelslid zijn, mogen deze eretitel niet voeren zolang zij in deze hoedanigheid verkeren.

Artikel 6 - procedure:

                      Het verzoek tot verlening van een eretitel wordt schriftelijk, met toestemming van de betrokkene, gericht aan de voorzitter van de raad.  Als de betrokkene overleden is, kan het verzoek worden ingediend door de rechtsopvolgers van de betrokkene of door de eigen fractie van de raad, met instemming van de rechtsopvolgers.

                      De voorzitter van de raad onderzoekt de ontvankelijkheid van de aanvraag en is gemachtigd alle inlichtingen te vragen en handelingen te stellen teneinde een dossier samen te stellen dat de raad toelaat met kennis van zaken over de aanvraag te beslissen.

                      De raad beslist in openbare zitting en bij geheime stemming over het al dan niet toekennen van de eretitel. De beslissing wordt genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

Artikel 7 - uitreiking:

Voorafgaand aan de gemeenteraadszitting volgend op de zitting waarop de eretitel wordt toegekend of op een andere gelegenheid georganiseerd door het bestuur, zal de formele akte worden overhandigd aan de betrokkene of zijn rechtsopvolgers.

Artikel 8 - intrekking:

                      De raad is gerechtigd de door haar verleende eretitel in te trekken wanneer zou blijken dat de verkrijger ervan geen onberispelijk gedrag meer vertoonde na het toekennen van de ambtstitel, als blijkt dat betrokkene niet meer voldoet aan de hoger vermelde voorwaarden of om gemotiveerde redenen.

                      Concreet zal bekeken worden of er een zware tuchtrechtelijke veroordeling, een zware tuchtstraf of andere erg onterende feitelijkheden werden uitgesproken tegen de betrokkene. Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die op generlei wijze een goed en efficiënt bestuur of het imago van de gemeente/OCMW in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van de eretitel of tot de intrekking ervan.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Vaststellingen van Agentschap Binnenlands Bestuur inzake het budget 2019

Uit de e-mail van het Agentschap Binnenlands Bestuurd d.d. 23 januari 2019 blijkt dat ons budget 2019 uitwerking mag hebben.

 

Niettemin heeft het nazicht door het Agentschap Binnenlands Bestuur aanleiding gegeven tot een aantal vaststellingen, terug te vinden in bijlage. Het wegwerken van deze bemerkingen strekt tot aanbeveling en kan de kwaliteit van het eerstvolgende beleidsrapport verhogen.

 

Bij opmaak van het eerstvolgende beleidsrapport zal hiermee rekening gehouden worden.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad nam kennis van de bemerkingen van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Budget 2019 -  kerkfabriek Sint Joris

De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint Joris binnen een termijn van 50 dagen te beginnen op de dag na het binnenkomen van het advies van het Bisdom.

Het advies van 3 december 2018, bestemd voor het gemeentebestuur, werd door het Bisdom via mail verstuurd aan de voorzitter van het centraal kerkbestuur.

Het advies werd door het kerkbestuur aan de gemeente overgemaakt op 24 januari 2019.

De gemeentelijke tussenkomst in de exploitatie wordt geraamd op € 30.899,52.

Voor de investeringen wordt er in het budget 2019 geen gemeentelijke tussenkomst voorzien.  

Het budget blijft binnen de grenzen van het meerjarenplan 2014-2019.

 

Gelet op het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint Joris, goedgekeurd door de kerkraad in zijn vergadering van 27 augustus 2018;

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale diensten van de erkende erediensten;

Gelet op het Ministerieel besluit van 27 november 20016 houdende vaststelling van de bijhorende modellen;

Gelet op het gunstig advies van de Bisschop van 3 december 2018;

Overwegende dat de gemeenteraad akte dient te nemen van het budget;

Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet;

Overwegende dat voor 2019 de gemeentelijke exploitatietoelage € 30.899,52 en de investeringstoelage € 0 bedraagt;

Overwegende dat de gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage voorzien wordt in het gemeentelijk budget 2019;

Gelet op art. 252 en 260 van het gemeentedecreet inzake het algemeen bestuurlijk toezicht;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De  gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint Joris.

Artikel 2: Het budget voorziet €  30.899,52  voor de exploitatie- en € 0 voor de investeringstoelage.                   

Artikel 3: Deze beslissing wordt meegedeeld aan de Bisschop, de kerkfabriek van Sint Joris en aan de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Budget 2019 - kerkfabriek Terkoest

De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget 2019 van de kerkfabriek van Terkoest binnen een termijn van 50 dagen te beginnen op de dag na het binnenkomen van het advies van het Bisdom.

Het advies van 3 december 2018, bestemd voor het gemeentebestuur, werd door het Bisdom via mail verstuurd aan de voorzitter van het centraal kerkbestuur.

Het advies werd door het kerkbestuur aan de gemeente overgemaakt op 24 januari 2019.

De gemeentelijke tussenkomst in de exploitatie wordt geraamd op € 21.161,96.

Voor de investeringen wordt er in het budget  geen gemeentelijke tussenkomst voorzien.

Het budget blijft binnen de grenzen van het meerjarenplan 2014-2019.

 

Gelet op het budget 2019 van de kerkfabriek van Terkoest, goedgekeurd door de kerkraad in zijn vergadering van 22 november 2018;

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale diensten van de erkende erediensten;

Gelet op het Ministerieel besluit van 27 november 20016 houdende vaststelling van de bijhorende modellen;

Gelet op het gunstig advies van de Bisschop van 3 december 2018.

Overwegende dat de gemeenteraad akte dient te nemen van het budget;

Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet;

Overwegende dat voor 2019 de gemeentelijke exploitatietoelage € 21.161,96 en de investeringstoelage € 0 bedraagt;

Overwegende dat de gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage voorzien wordt in het gemeentelijk budget 2019;

Gelet op art. 252 en 260 van het gemeentedecreet inzake het algemeen bestuurlijk toezicht;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De  gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek van Terkoest.

Artikel 2: Het budget voorziet €  21.161,96  voor de exploitatie- en € 0  voor de investeringstoelage.                   

Artikel 3: Deze beslissing wordt meegedeeld aan de Bisschop, de kerkfabriek van Terkoest en aan de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Wijziging meerjarenplan  2014-2019 -  kerkfabriek Sint-Aldegondis

De gemeenteraad dient, volgens het eredienstendecreet van 7 mei 2004, het meerjarenplan 2019 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis goed te keuren binnen de 100 dagen na het binnenkomen van het advies van het Bisdom.

De exploitatietoelagen worden vermeerderd met € 7.852 ten opzichte van het vorige gewijzigde meerjarenplan; dit voor de betaling van de intresten voor de lening aangegaan ter financiering van de interieurwerken van de kerk.

Het meerjarenplan vertoont volgende cijfers in de exploitatietoelage :

 

2016

2017

2018

2019

35.110

28.063

28.656

37.608

 

De investeringstoelagen worden vermeerderd met € 146.710 ten opzichte van het vorige gewijzigde meerjarenplan; dit voor de restauratiewerken aan het interieur van de kerk.

Het meerjarenplan vertoont volgende cijfers in de investeringstoelage :

 

2016

2017

2018

2019

78.858

65.448

65.448

146.710

 

 

 

Gelet op het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek van Sint Aldegondis, goedgekeurd door de kerkraad in zijn vergadering van 12 november 2018;

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale diensten van de erkende erediensten;

Gelet op het Ministerieel Besluit van 27 november 2006 houdende vaststelling van de bijhorende modellen;

Gelet op de omzendbrief van 12 januari 2007 van het Kabinet van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Gelet op het Eredienstendecreet dat voor de besturen van de eredienst een meerjarenplanning heeft ingevoerd;

Overwegende dat het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een opsomming van de afspraken tussen het kerkbestuur en het gemeentebestuur;

Overwegende dat het meerjarenplan en het budget 2019 werd besproken met een afvaardiging van de kerkfabriek en het gemeentebestuur op 7 november 2018;

Overwegende  dat het meerjarenplan voor de exploitatietoelage volgend resultaat

vertoont :

 

2016

2017

2018

2019

35.110

28.063

28.656

37.608

 

Overwegende dat het meerjarenplan voor de investeringstoelage volgend resultaat vertoont :

 

2016

2017

2018

2019

78.858

65.448

65.448

146.710

 

Overwegende dat er een verplicht evenwicht wordt opgelegd voor elk jaar van het meerjarenplan, waarbij voor elk jaar, indien nodig, de gemeentelijke exploitatie- en investeringstoelage wordt berekend;

Gelet op de samenvattende tabel waarin voor alle jaren van het meerjarenplan de verschillende toelagen worden opgesomd;

Gelet op het gunstig advies van de Bisschop van 3 december 2018;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis goed.

Artikel 2: Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de kerkfabriek van Sint-Aldegondis, de Bisschop en aan de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Budget  2019 - kerkfabriek Sint-Aldegondis

De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis binnen een termijn van 50 dagen te beginnen op de dag na het binnenkomen van het advies van het Bisdom.

Het advies van 3 december 2018, bestemd voor het gemeentebestuur, werd door het Bisdom via mail verstuurd aan de voorzitter van het centraal kerkbestuur.

Het advies werd door het kerkbestuur aan de gemeente overgemaakt op 24 januari 2019.

Het restauratiedossier van de kerk werd opgenomen in het budget 2019 en blijft binnen de grenzen van de bedragen opgenomen in het gewijzigde meerjarenplan 2014-2019.             

De gemeentelijke tussenkomst in de exploitatie wordt geraamd op € € 25.928,38

Voor de investeringen wordt er in het budget 2019 een gemeentelijke tussenkomst voorzien van € 146.710.

In het meerjarenplan 2014-2019 wordt deze wijziging eveneens doorgevoerd;

 

Gelet op het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis, goedgekeurd door de kerkraad in zijn vergadering van 12 november 2018;

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale diensten van de erkende erediensten;

Gelet op het Ministerieel besluit van 27 november 20016 houdende vaststelling van de bijhorende modellen;

Gelet op het gunstig advies van de Bisschop van 3 december 2018.

Overwegende dat de gemeenteraad akte dient te nemen van het budget;

Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet;

Overwegende dat het meerjarenplan 2014-2019 dient gewijzigd te worden;

Overwegende dat voor 2019 de gemeentelijke exploitatietoelage € 25.928,38 en de investeringstoelage € 146.710 bedraagt;

Overwegende dat de gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage voorzien wordt in het gemeentelijk budget 2019;

Gelet op art. 252 en 260 van het gemeentedecreet inzake het algemeen bestuurlijk toezicht;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De  gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis.

Artikel 2: Het budget voorziet €  25.928,38  voor de exploitatie- en € 146.710  voor de investeringstoelage.                   

Artikel 3: Deze beslissing wordt meegedeeld aan de Bisschop, de kerkfabriek van Sint-Aldegondis en aan de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Buitengewoon onderhoud Buurtwegen dienstjaar 2019. -  Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Door de gemeentelijke studiedienst werd een ontwerp opgemaakt voor de uitvoering van de werken “buitengewoon onderhoud buurtwegen dienstjaar 2019”. De werken omvatten o.a:

- Onderhoud en herstellingswerken: Brabantsestraat, Sixstraat, Wolfstraat, Musstraat, Hendrikstraat, …

- Plaatselijke herstellingen op diverse plaatsen binnen de gemeente.

Deze werken kunnen gegund worden na raadpleging ingevolge een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De kostprijs van de werken wordt geraamd op € 82.643,00 excl. btw of € 99.998,03 incl. 21% btw (€ 17.355,03 Btw medecontractant).

Voor de verkeersluwe wegen gelegen binnen het toeristisch fietsroutenetwerk (Brabantsestraat) wordt de hoogst mogelijke provinciale subsidie aangevraagd (wordt geraamd op € 4.347,65).

De nodige kredieten zijn voorzien voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie 1419/001/007/002/002).

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Buitengewoon onderhoud buurtwegen dienstjaar 2019” een bestek met nr. 2019/013 werd opgesteld door de Studiedienst Alken;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 82.643,00 excl. btw of € 99.998,03 incl. 21% btw (€ 17.355,03 Btw medecontractant);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat een deel van de kostprijs gesubsidieerd wordt door Provincie Limburg  , Directie ruimte, dienst Wegen en Routestructuren, Universiteitslaan 1 te 3500 Hasselt, en dat dit deel wordt geraamd op € 4.347,65;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie 1419/001/007/002/002);

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2019/013 en de raming voor de opdracht “Buitengewoon onderhoud buurtwegen dienstjaar 2019”, opgesteld door de Studiedienst Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 82.643,00 excl. btw of € 99.998,03 incl. 21% btw (€ 17.355,03 Btw medecontractant).

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : Een subsidie zal aangevraagd worden bij de subsidiërende instantie Provincie Limburg, Directie ruimte, dienst Wegen en Routestructuren, Universiteitslaan 1 te 3500 Hasselt.

Artikel 4 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie 1419/001/007/002/002).

Artikel 5 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Vervanging koeling luchtgroep gemeentehuis. - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

In het kader van de beleidsdoelstelling tot het zorgen voor een moderne, kwaliteitsvolle

infrastructuur is het wenselijk om over te gaan tot de vervanging van de koeling luchtgroep in het gemeentehuis. Voor deze opdracht tot “Vervanging koeling luchtgroep gemeentehuis” werd een bestek nr. 2019/009 opgesteld door de gemeentelijke studiedienst.

De raming van de opdracht bedraagt € 47.934,00 excl. btw of € 58.000,14 incl. 21% btw (€ 10.066,14 Btw medecontractant).

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22100007/0119 (actie 1419/001/013/001/001).

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Vervanging koeling luchtgroep gemeentehuis” een bestek met nr. 2019/009 werd opgesteld door de Studiedienst Alken;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 47.934,00 excl. btw of € 58.000,14 incl. 21% btw (€ 10.066,14 Btw medecontractant);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22100007/0119 (actie 1419/001/013/001/001);

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2019/009 en de raming voor de opdracht “Vervanging koeling luchtgroep gemeentehuis”, opgesteld door de Studiedienst Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 47.934,00 excl. btw of € 58.000,14 incl. 21% btw (€ 10.066,14 Btw medecontractant).

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22100007/0119 (actie 1419/001/013/001/001).

Artikel 4 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aankoop en installatie van een nieuwe virtuele telefooncentrale voor het gemeentebestuur en OCMW. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: Afgesproken dat de schepen de voorgestelde procedure (onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking) verder onderzoekt.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Installatie software facturatie.net en nieuwe MB-module. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Door de integratie gemeente-OCMW is de nieuwe BBC wetgeving drastisch aangepast. Hierdoor dient er nieuwe software geïnstalleerd te worden: de facturatie.net module en de nieuwe MB-module. Deze software kan enkel geïnstalleerd worden door de gemeentelijke software leverancier, de firma Remmicom. De raming bedraagt:

- MB module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding: € 7.500,00

- helpdesk/onderhoud MB-module : € 295,00 per maand

- facuratie.net module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding:

  € 1.500,00

- helpdesk/onderhoud facturatie.net: € 150,00 per maand

(prijzen exclusief btw).

De totaalprijs wordt geraamd op € 30.360,00 excl. btw of € 36.735,60 incl. 21% btw (met helpdesk/onderhoud voor 4 jaar).

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/011/002/003).  De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) (helpdesk/onderhoud) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025. De uitgaven voor deze opdracht zullen enkel door het gemeentebestuur betaald worden.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d ii (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat door de integratie gemeente-OCMW de BBC wetgeving drastisch aangepast is;

Overwegende dat het daarom wenselijk is om in het kader van BBC2020 nieuwe software te installeren: nl. de facturatie.net module en de nieuwe MB-module;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Installatie software facturatie.net module en nieuwe MB-module.” een bestek met nr. 2019/012 werd opgesteld door de systeembeheerder;

Overwegende dat voor deze opdracht een helpdesk/onderhoudscontract zal afgesloten worden;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op:

- MB module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding: € 7.500,00

- helpdesk/onderhoud MB-module : € 295,00 per maand

- facuratie.net module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding: € 1.500,00

- helpdesk/onderhoud facturatie.net: € 150,00 per maand

(prijzen exclusief btw)

De totaalprijs wordt geraamd op € 30.360,00 excl. btw of € 36.735,60 incl. 21% btw (met helpdesk/onderhoud voor 4 jaar);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat voor deze opdracht slechts aan één ondernemer prijs zal gevraagd worden, nl. de gemeentelijke software leverancier Remmicom en dit omwille van technische redenen;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/011/002/003).  De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) (helpdesk/onderhoud) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025.

Overwegende dat de uitgaven voor deze opdracht enkel door het gemeentebestuur zullen betaald worden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2019/012 en de raming voor de opdracht “Installatie software facturatie.net module en nieuwe MB-module.”, opgesteld door de systeembeheerder. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt:

- MB module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding: € 7.500,00

- helpdesk/onderhoud MB-module : € 295,00 per maand

- facuratie.net module voor gemeente en OCMW: eenmalige instapvergoeding:

  € 1.500,00

- helpdesk/onderhoud facturatie.net: € 150,00 per maand

(prijzen exclusief btw)

Totale raming: € 30.360,00 excl. btw of € 36.735,60 incl. 21% btw (met helpdesk/onderhoud 4 jaar).

Artikel 2: Voor deze opdracht zal een helpdesk/onderhoudscontract afgesloten worden.

Artikel 3: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Er zal slechts aan één ondernemer prijs gevraagd worden, nl. de gemeentelijke software leverancier Remmicom en dit omwille van technische redenen (wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d ii (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen)..

Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/011/002/003). De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) (helpdesk/onderhoud) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025. De uitgaven voor deze opdracht zullen enkel door het gemeentebestuur betaald worden.

Artikel 5: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Installatie software facturatie.net module en nieuwe MB-module” de eventueel noodzakelijke meerlevering goed te keuren en dit ten belope van maximum 10 % van het gunningsbedrag.

Artikel 6: Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Restauratiewerken Sint-Aldegondiskerk Alken: fase 2 - Interieur. - 1ste voorschot Restauratiepremie

Tijdens zijn zitting van 24 oktober 2013 verleende de gemeenteraad zijn goedkeuring aan het bestek en de raming van de opdracht "Restauratiewerken Sint-Aldegondiskerk: fase 2- restauratie interieur".

De kerkfabriek Sint-Aldegondis, p.a. Laagdorp 23 te 3570 Alken diende voor de uitvoering van deze restauratiewerken een aanvraag in voor het verkrijgen van een restauratiepremie.

Bij  Ministerieel Besluit d.d. 19 maart 2018 werd aan de kerkfabriek Sint-Aldegondis voor de uitvoering van deze restauratiewerken een restauratiepremie toegekend. Een bedrag van € 1.002.052,26 (excl. btw en kosten) komt in aanmerking voor de berekening van de restauratiepremie (80 % van Vlaamse Gemeenschap).

Overeenkomstig artikel 20 §2 van het BVR van 14 december 2001 van het premiestelsel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten dient de gemeente voor deze restauratiewerken eveneens  een restauratiepremie te verlenen van 10 %.

Deze  gemeentelijke restauratiepremie voor deze werken werd bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2018 goedgekeurd voor een bedrag van  € 133.373,16.

Op basis van het gunningsdossier  werd bij besluit van de administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed d.d. 04 december 2018 een  definitief premiebedrag van € 881.805,99 vastgelegd als aandeel van de Vlaamse Overheid in deze werken.

De kerkfabriek Sint-Aldegondis deed nu een aanvraag voor de uitbetaling van een eerste voorschot van de restauratiepremie (25 % van het premiebedrag). Het agentschap Onroerend Erfgoed betaalde een eerste voorschot van € 220.451,50 en vraagt ook aan de gemeente om ook haar eerste aandeel  van de premie te betalen.

Dit eerste gemeentelijk voorschot (25 %)bedraagt : € 1.002.052,26 x 1,10 (algemene kosten) x 0,10 x 25% = € 27.556,50.

De uitbetaling van de premie wordt gefinancierd door de kredieten ingeschreven in het investeringsbudget op budgetcode GEM/66400000/0600 (actie 1419/001/013/001/032).

 

Gelet op het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en

Dorpsgezichten, gewijzigd bij de decreten van 18 december 1992, 22 februari 1995, 22 december 1995, 08 december 1998, 18 mei 1999, 07 december 2001, 21 november 2003, 30 april 2004, 10 maart 2006, 27 maart 2009 en 11 mei 2012;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2001 houdende

vaststelling van het premiestelsel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde

monumenten, gewijzigd bij decreet van 19 december 2003 en bij besluit van de Vlaamse

Regering van 20 september 2002, 23 juni 2006, 4 december 2009, 10 september 2010,

22 juli 2011 en 10 januari 2014;

Gelet op het onroerend erfgoeddecreet van 12 juli 2013, inzonderheid artikel 12.3.§12;

Gelet op het  Koninklijk Besluit van 19 januari 1935 tot bescherming van de Sint-Aldegondiskerk te Alken;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op het decreet over  het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 326 tot en met 235 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de aanvraag tot het verkrijgen van een restauratiepremie voor de uitvoering van restauratiewerken aan de Sint-Aldegondiskerk (fase 2: interieur), ingediend door de kerkfabriek Sint-Aldegondis, p.a. Laagdorp 23 te 3570 Alken;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 24 oktober 2013 waarbij goedkeuring wordt verleend aan het bestek en de raming voor de opdracht “restauratiewerken Sint-Aldegondiskerk: fase 2 – restauratie interieur” (raming: € 1.081.798,22 excl. btw);

Gelet op het Ministerieel Besluit van 19/03/2018 waarbij een restauratiepremie wordt

verleend aan de kerkfabriek Sint-Aldegondis, p.a. Laagdorp 23 te 3570 Alken voor het uitvoeren van restauratiewerken aan de Sint-Aldegondiskerk (fase 2: interieur) te Alken, geraamd op € 1.081.798,22 (excl. btw), waarvan  een bedrag van € 1.002.052,26 (excl. btw) in aanmerking komt voor de berekening van de restauratiepremie en waarbij  de restauratiepremie van het Vlaamse Gewest (80 %) werd vastgesteld op € 881.805,99;

Gelet op het besluit van de administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed d.d. 04 december 2018 waarbij op basis van het gunningsdossier een  definitief premiebedrag van € 1.002.052,26 x 1,10 (AK) x 0,80 = € 881.805,99 werd vastgelegd als aandeel van de Vlaamse Overheid in deze werken;

Overwegende dat de bijdrage van de kosten in de premie ten laste van de gemeente 10 % bedraagt;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2018 waarbij de restauratiepremie ten laste van de gemeente Alken (10 %) werd vastgesteld op € 133.373,16;

Gelet op de aanvraag d.d. 25 januari 2019 tot uitbetaling van de eerste schijf van de toegekende restauratiepremie;

Gelet op het schrijven van de Vlaamse Overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel, in dato 06 februari 2019, met het verzoek een eerste  voorschot van 25 % van deze gemeentelijke restauratiepremie te betalen ;

Gelet op het decreet van 15 juli 2016 houdende wijziging van het onroerend erfgoeddecreet van 12 juli 2013, inzonderheid artikels 2 t.e.m. 46.

Overwegende dat dit eerste voorschot € 1.002.052,26 x 1,10 (algemene kosten) x 0,10 x 25% = € 27.556,50 bedraagt;

Gelet op de bijgebrachte stukken;

Overwegende dat de geëigende kredieten werden ingeschreven in het investeringsbudget

op budgetcode GEM/66400000/0600 (actie 1419/001/013/001/032).

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Een gemeentelijke restauratiepremie wordt verleend aan  de kerkfabriek Sint-Aldegondis Alken, p.a. Laagdorp 23 te 3570 Alken, voor het uitvoeren van “restauratiewerken Sint-Aldegondiskerk: fase 2 – restauratie interieur”.

Artikel 2 : Goedkeuring wordt verleend aan de toekenning van een eerste voorschot van

25 % van de in artikel 1 genoemde restauratiepremie en aan het college van

burgemeester en schepenen wordt opdracht gegeven om een bedrag van € 1.002.052,26 x 1,10 (algemene kosten) x 0,10 x 25% = € 27.556,50 uit te betalen aan de kerkfabriek Sint-Aldegondis p.a. Laagdorp 23 te 3570 Alken.

Artikel 3 : De in artikel 2 genoemde opdracht wordt gefinancierd door de kredieten

ingeschreven in het investeringsbudget  op budgetcode GEM/66400000/0600 (actie 1419/001/013/001/032).

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanpassing reglement Huldigingen & Relatiegeschenken

Het huidige 'Reglement Huldigingen & Relatiegeschenken' extern voorziet huldigingen voor religieuzen: priesters/zusters. Deze benamingen zijn niet meer van deze tijd.  Daarom is het noodzakelijk dat deze benamingen worden aangepast: de benamingen 'priesters' en 'zusters' wijzigen in religieuze leiders.

 

Overwegende dat de gemeenteraad in haar vergadering van 28 februari 2013 het Reglement huldigingen en relatiegeschenken heeft goedgekeurd;

Overwegende dat het gemeentebestuur dient mee te gaan in de benamingen/evolutie van de religieuze wereld;

Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen op 9 januari 2019 enkele wijzigingen in het Reglement huldigingen & relatiegeschenken heeft goedgekeurd;

 

Besluit

eenparig

 

Met ingang van 1 maart 2019 is het volgende Reglement huldigingen en relatiegeschenken van kracht:

 

I. INTERN REGLEMENT

1. Wat doet het gemeentebestuur voor personeelsleden bij…?

          Ziekte

                      Kaartje (4 weken ziek) van het college van burgemeester en schepenen.
 

          Geboorte/adoptie

                      Een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + kaartje.
 

          Huwelijk/Samenlevingscontract

                      Een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + kaartje.
 

          Eretekens van de arbeid

                      Jaarlijks officiële huldiging tijdens het personeelsfeest. 

                      Diploma  + een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + pen.

          Met pensioen

                      Geschenken

Een bedrag van € 10 per volledig gewerkt jaar in hoofdberoep.

Indien bijberoep bij het gemeentebestuur een totaalbedrag van € 125 + een geschenk
            ter waarde van € 25.

Deze bedragen worden overgemaakt in de vorm van cadeaubonnen bij de Alkense
            handelaars.

                      Viering - keuze uit 4 formules

          Samen met het college van burgemeester en schepenen, het managementteam, het personeel van de personeelsdienst (Myriam en Greta) en een aantal rechtstreekse collega’s: receptie aansluitend op de werkuren (17u. of 19.30u.) met belegde broodjes in één van de culturele centra.

          Ontvangst door het college van burgemeester en schepenen: receptie met fijne hapjes, aansluitend op de werkuren (17u. of 19.30u.) in het gemeentehuis.

          Ontvangst door de burgemeester en de secretaris in het gemeentehuis, aansluitend op de werkuren (17u. of 19.30u.).

          Een receptie voor alle personeelsleden van de entiteit waar het personeelslid in kwestie heeft gewerkt: van 17 tot 23u.

1. Gemeentebestuur (personeelsleden gemeentehuis, vrije tijd, bibliotheek en technische dienst).

2. OCMW.

3. Gemeentelijke Basisschool De B@S!S.

4. Politie Wijkteam.

*Inclusief (OCMW)raadsleden.

*Inclusief gepensioneerden van blok 1 of blok 2, of blok 3 of blok 4.

*Buiten deze categorieën, mag het personeelslid ook personen uitnodigingen van andere entiteiten waarmee hij/zij een ‘nauwe samenwerking heeft gehad tijdens zijn/haar carrière.

Het bestuur komt voor € 10 per deelnemer tussen in de kosten met een maximum van € 1.000 in totaal. De praktische regelingen van deze organisatie dienen in onderling overleg te worden uitgewerkt.

 

          Na 10, 20, 25, 30, 35 en 40) jaren dienstanciënniteit

                      Huldiging van het personeelslid tijdens het jaarlijks personeelsfeest.

                      Na 10, 20, 30, 35 en 40 jaren dienstanciënniteit= een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25.

                      Na 25 jaar dienstanciënniteit= € 275 in cadeaubonnen Alkense handelaars.

          Overlijden van een (ex-)personeelslid

                      Met akkoord van familie: overlijdensbericht met/zonder foto (wens van familie wordt gerespecteerd) in Het Belang van Limburg.

                      Bloemenkrans van € 75 of storting van hetzelfde bedrag voor een goed doel.

                      Postogram vanuit de dienst secretariaat.

De overleden persoon/medewerker dient tot voor zijn overlijden gewerkt te hebben of met pensioen gegaan zijn bij het gemeentebestuur.  

2.  Wat doet het gemeentebestuur bij een afscheid, een installatie, een overlijden van een gemeente- en OCMW-raadslid, een schepen, lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst(BCSD) – Vanaf 3.12.2018)  

                                                                                                          

          Afscheid raadslid/schepen/lid BCSD

De Vatendragers : € 135. Dit relatiegeschenk wordt éénmalig toegekend.

Opgelet! Enkel voor zetelende raadsleden met een minimum staat van dienst van 2 jaren.

Het geschenk wordt overhandigd in de zitting waar het ontslag bekend gemaakt wordt of op de eerstvolgende zitting.

 

          Installatie nieuw raadslid/nieuwe schepen/lid BCSD

Pen in etui.

 

          Overlijden raadslid/schepen/lid BCSD

Mits akkoord van de familie van de overledene:

Een bloemenkrans/stuk van € 75  en een overlijdensbericht in Het Belang van Limburg met of zonder foto of storting van € 75 voor een goed doel.

 

          Overlijden ex-mandataris

Mits akkoord van de familie van de overledene:

Een bloemenkrans van € 75  en een overlijdensbericht in Het Belang van Limburg met of zonder foto of storting van € 75 voor een goed doel.

*Overwegende dat het wenselijk is dat het gemeente en OCMW bestuur dezelfde regeling nastreven voor hun personeelsleden en gelet op het bestaande systeem van cadeaubonnen bij het gemeentebestuur kan het OCMW voor de huldigingen of geschenken van de personeelsleden van het OCMW (deel INTERN REGLEMENT) bij het gemeentebestuur de nodige cadeaubonnen aankopen.

II. EXTERN REGLEMENT

1. Huwelijksjubilea + koppels met wettelijk samenlevingscontract (50j./60j./65j./70j./75 j.)

De koppels worden 1 à 2 keer per jaar (afhankelijk van het aantal jubilea) gezamenlijk gehuldigd in Dienstencentrum De Kouter.

          Rond de jubileumdatum

Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van

                      Goud: € 125

                      Diamant: € 150

                      Briljant: € 160

                      Platina: € 175

                      Albast:€ 200

          Op de gezamenlijke, officiële huldiging

                      Pakket lekkers bloemen, bloemen, wijn, theelichten van Alkense handelaars of champagnebekers van Piet Stockmans.

                      Schriftelijke gelukwensen/aandenken van de koning en de koningin.

Praktische aandachtspunten!

* Jubilarissen die omwille van een serieuze reden (ziekte, …) niet kunnen deelnemen aan de gezamenlijke huldiging: cadeau wordt aan huis afgeleverd door delegatie van college van burgemeester en schepenen het weekend na de officiële, gezamenlijke ontvangst.  Jubilarissen die zonder reden wegblijven van de gezamenlijke huldiging, ontvangen het geschenkpakket niet.

* Wie op de gezamenlijke huldiging vervoersproblemen heeft van en naar De Kouter: vervoer wordt ter harte genomen door de leden van het college van burgemeester en schepenen.

* De jubilarissen ontvangen een 1ste brief ruim vóór de dag van hun huwelijksverjaardag: toelichting concept, publicatie foto krant + website, …

Een 2de brief wordt verstuurd 1 maand vóór de gezamenlijke huldiging: deelname ja/neen, keuze geschenkpakket, vervoer nodig ja/neen, …

Koppels die niet reageren op deze 2de brief: telefonisch contacteren. 

 

2. Religieuze huldigingen

A.  Jubilea religieuze leiders(50j./60 j./65 j./70 j./75j.)

De jubilerende religieuzen worden 1 à 2 keer per jaar uitgenodigd op de gezamenlijke huldiging van de huwelijksjubilarissen en koppels met wettelijk samenlevingscontract, in Dienstencentrum De Kouter.

 

          Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van

                      Goud (50 jaar): € 125

                      Diamant (60 jaar) : € 150

                      Briljant (65 jaar) : € 160

                      Platina (70 jaar) : € 175

                      Albast (75 jaar): € 200

 

          Op de gezamenlijke, officiële huldiging van de jubilarissen

                      Pakket lekkers, bloemen, wijn, theelichten van Alkense handelaars of champagnebekers Piet Stockmans.

B.  Afscheid religieuze leider 

Voorwaarde: min. 2 jaar in de parochie gewerkt hebben.

          Gratis feestzaal naar keuze in één van de gemeenschapscentra.

          Een exemplaar van De Vatendragers.

C.  Inhaling nieuwe religieuze leider

Gratis feestzaal naar keuze in één van de gemeenschapscentra.

 

d.  Bezoek religieuze leider

Geschenk ter waarde van € 50.

3. Jubilea verenigingen  

(10j./20j./25j./30j./40j./50j./60j./70j./75j./80j./90j./100j./ 125j./150j./175j.)

Verenigingen, die lid zijn van een erkende Alkense adviesraad, hebben recht op volgende tegemoetkomingen.

Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van

          10 jaar=€ 100

20 jaar=€ 120

25 jaar=€ 140

30 jaar =€ 150

40 jaar= € 175

50 jaar  =  € 200

60 jaar=€ 225

70 jaar=€ 250

75 jaar=€ 260

80 jaar= € 275

90 jaar= € 300

100 jaar= € 325

125 jaar  =€ 325

Daarna om de 25 jaar: maximumbedrag blijft op € 325.

 

Gratis feestzaal en eventueel de keuken ter beschikking in één van de gemeenschapscentra.        

 

4. Andere tussenkomsten verenigingen

          V.O.V. – afdeling Alken: het budget voorziet voor deze vereniging jaarlijks een vaste toelage van € 744 (sinds 2010 – beslissing college van burgemeester en schepenen).

          Junior-Journalistwedstrijd: gratis zaal in één van de gemeenschapscentra + receptie.

          Jaarlijkse nationale duivenprijskamp Bourges, Reims: de winnaars worden gehuldigd tijdens de jaarlijkse kampioenenviering van de dienst vrije tijd.   

5. Huldiging 50-jarigen

          Receptie in één van de gemeenschapscentra.

          Het gemeentebestuur nodigt alle 50-jarige Alkenaren uit.

          Het gemeentebestuur verstuurt de uitnodigingen voor de gemeentelijke receptie, samen met de uitnodiging voor het feest dat de werkgroep van de 50- jarigen organiseert en dit voor de 50- jarige Alkenaren.

          Voor de uitgeweken Alkenaren geldt dit enkel, mits de werkgroep het adressenbestand van deze personen aan het gemeentebestuur bezorgt.

 

6. 100- jarigen

          Boeket bloemen van € 50.

          Cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van € 250.

          Vermelding op de gemeentelijke website.

          Schriftelijke gelukwensen/aandenken van de koning en de koningin.

Het college van burgemeester en schepenen bezoekt de jarige en overhandigt de geschenken.

7. Eretekens van de arbeid

               Officiële ontvangst en receptie in een locatie (gca of gemeentehuis) afhankelijk van de
genodigden.

               Diploma.

               Pen in etui of klokje.

8. Overlijdens in Alken

Bij het overlijden van een dorpsgenoot, condoleert het gemeentebestuur de familie online. Indien dit niet mogelijk is: kaartje.

 

9. Geboortes in Alken

Bij de geboorte van het eerste kind (en volgende kinderen) van de Alkenaar: cadeaubon van € 25 + gadget met leuke slogan.

 

10. (Her)-opening/jubileum handelszaak-instelling

Indien het college van burgemeester en schepenen een uitnodiging ontvangt voor de openingsreceptie van een nieuwe handelszaak in Alken: een geschenk ter waarde van € 25.

11. Huwelijken

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat bij huwelijken een pen met gravering ‘Gemeentebestuur Alken’ als geschenk aangeboden wordt.

In een latere fase wordt overgeschakeld naar een pen, met als bijkomende gravering dubbele trouwringen.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein –

Verlenging vanaf 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019

Een stad/gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.  Deze nutsvoorzieningen en werkzaamheden gebeuren langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.  Er wordt daarom aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Gelet op het feit dat de stad/gemeente en de burgers voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied;

Gelet op het feit dat deze nutsvoorzieningen werkzaamheden vergen langs de gemeentelijke wegen en aldus een impact hebben op het openbaar domein;

Gelet op de goedkeuring door de stad/gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;

Gelet op het feit dat deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten;

Gelet op het feit dat er op het vlak van het onderhoud en de herstellingen ook geregeld dringende werken moeten worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein;

Gelet op de actualisatie van de code in 2017 naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...;

Gelet op het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 - Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

-alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

-telecommunicatie,

-radiodistributie en kabeltelevisie,

-de transmissie van enigerlei data,

ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

-alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de stad/gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de stad/gemeente.

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2019 voor een termijn eindigend op 31 december 2019.

Artikel 2  - Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken.  Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voetpaden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro. 

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60 % van hogervermeld(e) bedrag(en).

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

Artikel 3 - Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de stad/gemeente aanwezig aansluitingspunt.

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de stad/gemeente.

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de stad/gemeente.

Artikel 4 – Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

Artikel 5 – Definitief karakter

Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Punt bijlagen/links brief inter-energa.pdf Download
besluit gr.DOCX Download
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiding afgevaardigde bij NUHMA

Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde (en plaatsvervanger) aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen bij de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Nutsbedrijven Houdstermaatschappij, afgekort Nuhma cvba.

 

Gelet op het feit dat de gemeente aandeelhouder is van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Nutsbedrijven Houdstermaatschappij, afgekort Nuhma cvba.

Gelet op artikel 37 van de statuten van Nuhma cvba.

Overwegende dat de gemeente overeenkomstig de statutaire bepalingen een vertegenwoordiger mag aanduiden in de algemene vergadering.

De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat :

Afgevaardigde:

Aantal deelnemers aan de stemming: 19

Blanco en onthoudingen: 0

ongeldige stemmen: 0

dhr Patrick Martens 12 ja-stemmen bekomt.

dhr André Vanhex 6 ja-stemmen bekomt.

dhr Kris Franssens 1 ja-stem bekomt.

Plaatsvervangende afgevaardigde:

Aantal deelnemers aan de stemming: 19

Blanco en onthoudingen: 0

ongeldige stemmen: 0

mevrouw Sabine Van de Sande 12 ja-stemmen bekomt.

mevrouw Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen bekomt.

 

Besluit

Artikel 1: Na geheime stemming wordt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van Nuhma cvba aangesteld:

dhr Patrick Martens (gemeenteraadslid, Alkerstraat 16, 3570 Alken) met als plaatsvervanger: mevrouw Sabine Van de Sande (gemeenteraadslid, Leemkuilstraat 52, 3570 Alken)

Artikel 2: Bovengenoemde vertegenwoordiger (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen comform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan Nuhma cvba.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Fluvius Limburg - Goedkeuring van agenda en voordracht van kandidaat-lid voor regionaal bestuurscomité zuid-west en (eventueel) voor de raad van bestuur

Fluvius Limburg vraagt aan de raad om de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting d.d. 18 maart 2019 goed te keuren. Ook wordt er gevraagd om een kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Zuid-West van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg voor te dragen en om eventueel een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen.

 

 

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 14 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg die op 18 maart 2019 plaatsheeft in gebouw D van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt;

Gelet op de principenota die als documentatie aan de gemeente op 21 november 2018 overgemaakt werd;

Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 18 van de statuten alle huidige mandaten bij Fluvius Limburg onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;

Gelet op het feit dat de gemeente ingedeeld is bij Regionaal Bestuurscomité Zuid-West (RBC Zuid-West);

Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 17, punt 2 van de statuten elke gemeente het recht heeft om één kandidaat-lid voor te dragen voor Regionaal Bestuurscomité Zuid-West;

Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 12, punt 2 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 14 kandidaat-bestuurders voor te dragen en dat het om dezelfde persoon moet gaan die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor RBC Zuid-West. De deelnemende inbrengende opdrachthoudende vereniging heeft het recht om één kandidaat-bestuurder voor te dragen en maakt geen deel uit van een RBC. Het lid met raadgevende stem maakt ook geen deel uit van een RBC;

Gelet op het feit dat het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur beperkt is tot 15;

Gelet op het feit dat het om onafhankelijke bestuurders moet gaan inde zin van artikel 1.1.1 §2 74° en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschrevven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;

Gelet op de beraadslagingen;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op de geheime stemming waarbij Cindy Vandormael 12 ja-stemmen bekomt en Kris Franssens 7 ja-stemmen bekomt;

 

Besluit

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 18 maart 2019 met als enig agendapunt 'Statutaire ontslagnemingen en benoemingen'.

Artikel 2: Mevrouw Vandormael Cindy, eerste schepen, Klameerstraat 102, 3570 Alken voor te dragen als kandidaat-lid voor Regionaal Bestuurscomité Zuid-West van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voor een duur van zes jaar, vanaf 1 april 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 3: Dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voor een duur van zes jaar, vanaf 1 april 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 4: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 18 maart 2019, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

Artikel 5: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat, p/a Trichterheideweg 8, 3500 Hasselt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Fluvius O.V. - voordracht van de vertegenwoordiger(s) op de (buitengewone) algemene vergadering 29/03

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging vraagt aan de raad om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor te dragen voor de (buitengewone) algemene vergaderingen.

 

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-bestuurder mogen voorgedragen worden.

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen,

Gelet op de geheime stemming voor effectieve vertegenwoordiger waarbij Cindy Vandormael 12 ja-stemmen bekomt, André Vanhex 5 ja-stemmen bekomt en Kris Franssens 2 ja-stemmen bekomt;

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Carine Meyers 12 ja-stemmen bekomt en Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen bekomt;

 

Besluit

Artikel 1:Mevrouw Vandormael Cindy, eerste schepen, Klameerstraat 102, 3570 Alken,  aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Artikel 2: Mevrouw Meyers Carine, gemeenteraadslid, Slaapstraat 29, 3570 Alken, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Fluvius O.V. - Goedkeuring van agenda en voordracht van een kandidaat-bestuurder 29/03

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging vraagt aan de raad om de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting d.d. 29 maart 2019 goed te keuren. Ook wordt er gevraagd om de drie kandidaat-bestuurders die benoemd worden in de raad van bestuur namens Fluvius Limburg ook voor te dragen als kandidaat-bestuurders voor Fluvius O.V.

 

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 17 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 29 maart 2019 plaatsheeft te Hasselt;

Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 17 van de statuten alle huidige mandaten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;

Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 17, derde alinea, van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 6 bestuurders, namelijk 3 namens de deelnemende gemeenten van de provincie Limburg en telkens 1 namens de deelnemende gemeenten van respectievelijk de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen voor te dragen;

Gelet op het feit dat het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur beperkt is tot zes (6);

Gelet op het feit dat het om ‘onafhankelijke bestuurders’ moet gaan in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;

Gelet op de beraadslagingen,

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 29 maart 2019 met als agendapunten: ‘Statutaire ontslagnemingen en benoemingen’ en ‘Statutaire mededelingen’.

Artikel 2: De drie kandidaat-bestuurders die binnen Fluvius System Operator namens Fluvius Limburg benoemd worden in de Raad van Bestuur, ook voor te dragen als kandidaat-bestuurders van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 29 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 3: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 29 maart 2019, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

Artikel 4:Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Fluvius Limburg - voordracht vertegenwoordigers

Fluvius Limburg vraagt aan de raad om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor te dragen voor de (buitengewone) algemene vergaderingen.

 

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 14 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg die op 18 maart 2019 plaatsheeft in gebouw D van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt;

Gelet op de principenota die als documentatie aan de gemeente per brief van 21 november 2018 overgemaakt werd;

Gelet op het artikel 432; alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat een de gemeente overgemaakt werd, ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;

Gelet op de geheime stemming voor effectieve vertegenwoordiger waarbij Danny Jeuris 12 ja-stemmen bekomt, Filip Vanvinckenroye 6 ja-stemmen bekomt en Kris Franssens 1 ja-stem bekomt;

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Carine Meyers 12 ja-stemmen bekomt en Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen bekomt;

 

Besluit

Artikel 1: De heer Jeuris Danny, gemeenteraadslid, Tulpenlaan 7, 3570 Alken, aan te duiden als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Artikel 2: Mevrouw Meyers Carine, gemeenteraadslid, Slaapstraat 29, 3570 Alken aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat, p/a Trichterheideweg 8, 3500 Hasselt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiding vertegenwoordiger ERSV Limburg

Het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Limburg is de organisatie die in Limburg het sociaal-economisch overleg m.b.t. de streekontwikkeling organiseert en ondersteunt. Dat gebeurt binnen de Sociaal Economische Raad van de Regio (SERR) Limburg, het overlegplatform van de sociale partners, en binnen het Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité (RESOC) Limburg, waar sociale partners en lokale besturen met elkaar overleggen.

Naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen dienen de vertegenwoordigers van de gemeenten die deel uitmaken van het ERSV vernieuwd te worden.

 

Overwegende dat de gemeente Alken lid is van de vzw ERSV Limburg;

Overwegende dat de statuten van vzw ERSV Limburg bepalen dat elk lid-rechtspersoon het recht heeft aanwezig te zijn op en deel te nemen aan de algemene vergadering van de vereniging bij wege van één vertegenwoordiger;

Overwegende dat onze raad bijgevolg een afgevaardigde moet aanduiden die de gemeente zal vertegenwoordigen in de algemene van de vzw ERSV Limburg;

Gelet op de geheime stemming waarbij: Marc Penxten wordt aangeduid als afgevaardigde met 12 stemmen voor en Paul Dirickx 5 stemmen voor (2 onthoudingen) behaalde.

 

Besluit

Artikel 1: Marc Penxten wordt aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Limburg.

Artikel 2: Een voor eensluidend afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan ERSV Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiding vertegenwoordiger A.V. Watering de Herk

Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde met stemrecht aan te duiden in de algemene vergadering van Watering de Herk.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Watering de Herk;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afgevaardigde in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken recht heeft op 1 stemgerechtigde vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Watering de Herk ;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen : Vandormael Cindy, Luyck Sven & Franssens Kris;

Gelet op de geheime stemming waarbij : Vandormael Cindy 12 stemmen voor behaalde, Luyck Sven 6 stemmen voor behaalde en Franssens Kris 1 stem voor behaalde.

 

Besluit

Artikel 1: Vandormael Cindy wordt afgevaardigd als stemgerechtigde gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Watering de Herk.

Artikel 2: Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

Artikel 3: Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan Watering de Herk.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiding afgevaardigde Openbaar Groen

Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde aan te duiden in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen vzw. Alsook wordt er gevraagd een kandidaat voor te stellen voor de raad van bestuur en voor het financieel comité.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij vzw Vereniging voor Openbaar Groen;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afgevaardigde in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken recht heeft op 1 vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Vereniging voor Openbaar Groen;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen :

- als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw VVOG: Vandormael Cindy, Boussu Marina & Engelen Elodie

- als kandidaat voor de raad van bestuur: Boussu Marina & Franssens Kris

- als kandidaat voor het financieel comité: Boussu Marina

Gelet op de geheime stemming waarbij :

- Vandormael Cindy 12 stemmen voor behaalde als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw VVOG

- Boussu Marina 6 stemmen voor behaalde als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw VVOG

- Engelen Elodie 1 stem voor behaalde als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw VVOG

- Boussu Marina 10 stemmen voor behaalde als kandidaat voor de raad van bestuur

- Franssens Kris 9 stemmen voor behaalde als kandidaat voor de raad van bestuur

- Boussu Marina 18 stemmen voor en 1 stem tegen behaalde als kandidaat voor het financieel comité;

 

Besluit

Artikel 1: Vandormael Cindy wordt afgevaardigd als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw VVOG.

Artikel 2: Het gemeentebestuur wenst Boussu Marina voor te dragen als kandidaat voor een mandaat van 6 jaar in de raad van bestuur.

Artikel 3: Het gemeentebestuur wenst Boussu Marina voor te dragen als kandidaat voor een mandaat van 6 jaar in het financieel comité.

Artikel 4: Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

Artikel 5: Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan vzw Vereniging voor Openbaar Groen.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiden vertegenwoordigers projectvereniging wijk-werken

Op 1 januari 2018 ging het Wijk-werkendecreet van 5 juli 2017 in voege en werd het PWA-stelsel hervormd naar ‘wijk-werken’. Hiermee wil de Vlaamse Overheid kansen bieden aan werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om werkervaring op te doen. De wijk-werker voert activiteiten uit bij een gebruiker, in functie van een traject naar werk in het normale economische circuit (doorstroming). VDAB en/of OCMW zullen de nieuwe wijk-werkers toeleiden naar de wijk-werk-organisator.

Het gemeentebestuur van Alken besliste om samen met 7 buurgemeenten - Gingelom, Nieuwerkerken, Heers, Wellen, Sint-Truiden, Borgloon en Kortessem - het wijk-werken in te richten vanaf medio 2018, onder de vorm van een projectvereniging.

Gelet op de statuten van de projectvereniging is de raad van bestuur samengesteld uit 16 leden.

Elke deelnemende gemeente vaardigt af:

- één stemgerechtigd lid: deze leden zijn burgemeester, schepenen of raadsleden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over één stem;

- één raadgevend lid: deze afgevaardigden zijn raadsleden verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het OCMW.

 

Gelet op Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Gelet op artikel 6 van de statuten voor de projectvereniging wijk-werken Haspengouw waarbij de raad van bestuur wordt samengesteld.

Gelet op de geheime stemming voor stemgerechtigd lid waarbij Carine Meyers 16 ja-stemmen, 1 nee-stem (2 blanco's) behaalde;

Gelet op de geheime stemming voor adviserend lid waarbij Filip Vanvinckenroye 8 ja-stemmen behaalde en Kris Franssens 11 ja-stemmen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: De raad gaat over tot de aanstelling van de mandaten van stemgerechtigd en raadgevend lid van de Raad van Bestuur van de projectvereniging wijk-werken Haspengouw.

De volgende personen worden door de gemeenteraad voorgedragen en verkozen:

                      stemgerechtigd lid: raadslid Meyers Carine

                      adviserend lid: raadslid Franssens Kris

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Aanduiding afvaardiging Cordium

Het gemeentebestuur dient één bestuurder in de raad van bestuur en één afgevaardigde in de algemene vergadering aan te duiden. (meestal dezelfde persoon)

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Cordium;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afvaardiging in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken recht heeft op 1 vertegenwoordiger in de algemene vergadering en 1 bestuurder in de raad van bestuur;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stelden voor de beide beheersorganen: Vroonen Frank, Luyck Sven en Dirickx Paul;

Gelet op de geheime stemming waarbij :

- Vroonen Frank 12 stemmen voor behaalde

- Luyck Sven 6 stemmen voor behaalde

- Dirickx Paul 1 stem voor behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: Vroonen Frank wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Cordium.

Artikel 2 : Deze aanstellingen blijven geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

Artikel 3 : Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan Cordium.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Limburg.net: agenda en standpunten AV 27/03

Limburg.net vraagt aan de raad om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 goed te keuren.

 

DE GEMEENTERAAD, in openbare zitting vergaderd,

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘het Decreet’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten).

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 30 januari 2019 tot goedkeuring van de agenda van de  bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 27 maart 2019 om 18 uur in de kantoren van Limburg.net, Gouverneur Verwilghensingel 32 te 3500 Hasselt, met volgende agendapunten: 

1)Welkom door de voorzitter

2)Goedkeuring verslag van de vorige algemene vergadering

3)Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 Statuten)

4)Benoeming leden van de raad van bestuur (art. 20 en 21 Statuten)

5)Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 Statuten)

6)Goedkeuring Code goed bestuur

7)Varia

a.Toelichting van de grote lijnen van het ondernemingsplan 2019-2024 (wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van juni 2019)

8)Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Overwegende dat overeenkomstig artikel 432 van het Decreet de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.

Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De agendapunten van de Bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 van de opdrachthoudende vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Limburg.net - aanduiding vertegenwoordiger AV

Limburg.net vraagt aan de raad om een gemeentelijke vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering van Limburg.net aan te wijzen.

 

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘het Decreet’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 30 januari 2019 tot goedkeuring van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 27 maart 2019 om 18 uur in de kantoren van Limburg.net, Gouverneur Verwilghensingel 32 te 3500 Hasselt.

Overwegende dat artikel 432 van het Decreet bepaalt dat de vertegenwoordigers voor de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangeduid worden uit hun leden.

Gelet op de geheime stemming voor effectieve vertegenwoordiger waarbij Sabine Van de Sande 11 ja-stemmen behaalde, Marina Boussu 6 ja-stemmen behaalde en Kris Franssens 1 ja-stem behaalde;

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Patrick Martens 12 ja-stemmen behaalde en Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van Limburg.net wordt aangewezen:

-Mevrouw Van de Sande Sabine, gemeenteraadslid, Leemkuilstraat 52, 3570 Alken.

Met als plaatsvervanger :

-De heer Martens Patrick, gemeenteraadslid, Alkerstraat 16, 3570 Alken.

De aangeduide vertegenwoordiger beschikt over een aantal stemmen dat gelijk is aan het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt in Limburg.net (zie art. 7, 9 en 37 van de Statuten).

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Limburg.net: Afvaardiging algemeen comité

Limburg.net vraagt aan de raad om een afgevaardigde voor het algemeen comité van Limburg.net voor te dragen. Ook vragen zij om een vaste plaatsvervanger voor te dragen.

 

DE GEMEENTERAAD, in openbare zitting vergaderd,

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘het Decreet’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 30 januari 2019 tot goedkeuring van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 27 maart 2019 om 18 uur in de kantoren van Limburg.net, Gouverneur Verwilghensingel 32 te 3500 Hasselt.

Gelet op artikel 442 van het Decreet dat bepaalt dat in elke dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging een algemeen comité kan opgericht worden om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren.

Gelet artikel 29 van de Statuten dat een algemeen comité opricht bij Limburg.net en dat bepaalt dat het algemeen comité bestaat uit afgevaardigden van de gemeenten waarbij elke gemeente één afgevaardigde heeft. Elke deelnemende gemeente mag bijgevolg één vertegenwoordiger voordragen die namens haar in het algemeen comité zetelt. Het voorgedragen lid moet een natuurlijke persoon zijn die in de gemeente lid is van het college van burgemeester en schepenen. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente een vaste plaatsvervanger aan.

Overwegende dat op 1 januari 2019 een algehele vernieuwing van de gemeenteraden heeft plaatsgevonden.

Overwegende dat de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net ter installatie van de raad van bestuur plaatsvindt op woensdag 27 maart 2019.

Overwegende dat op deze vergadering ook de benoeming van de afgevaardigden en de vaste plaatsvervangers van het algemeen comité geagendeerd staat.

Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met artikel 442 van het Decreet en artikel 29 van de Statuten overgaat tot aanduiding van een afgevaardigde en vaste plaatsvervanger voor het algemeen comité.

Gelet op de geheime stemming voor effectieve vertegenwoordiger waarbij Frank Vroonen 14 ja-stemmen en 1 nee-stem behaalde (4 onthoudingen);

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Cindy Vandormael 14 ja-stemmen en 1 nee-stem behaalde (4 onthoudingen);

 

Besluit

Artikel 1: De gemeente Alken draagt de heer Vroonen Frank voor als afgevaardigde voor het Algemeen Comité van Limburg.net.

Artikel 2: De gemeente Alken draagt mevrouw Vandormael Cindy voor als vaste plaatsvervanger voor het algemeen comité van Limburg.net.

Artikel 3: Een getekend afschrift van dit besluit wordt in tweevoud verzonden aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Limburg.net - voordracht leden raad van bestuur

Limburg.net vraagt aan de raad om een lijst van 15 kandidaten voor te dragen als leden van de raad van bestuur van Limburg.net.

 

DE GEMEENTERAAD, in openbare zitting vergaderd,

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘het Decreet’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 30 januari 2019 tot goedkeuring van de agenda van de  bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 27 maart 2019 om 18 uur in de kantoren van Limburg.net, Gouverneur Verwilghensingel 32 te 3500 Hasselt.

Gelet op artikel 445 van het Decreet dat bepaalt dat in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.

Gelet op artikel 434 § 1 van het Decreet en artikel 20.1 van de Statuten die bepalen dat het aantal leden van de raad van bestuur maximaal vijftien bedraagt. Van dit aantal leden mag maximaal twee derde van hetzelfde geslacht zijn. Er wordt een evenwichtige verdeling nagestreefd tussen de leden van de raad van bestuur uit grote en kleine gemeenten op het vlak van het aantal inwoners (artikel 20.2 van de Statuten).

Gelet artikel 20.2 van de Statuten dat stelt dat wanneer er stemgerechtigde leden van de raad van bestuur moeten worden aangeduid, dan kan elke deelnemende gemeente een lijst van kandidaten voordragen met hoogstens zoveel leden als eraan te duiden stemgerechtigde leden in de raad van bestuur zijn.

Gelet op de onverenigbaarheden zoals vermeld in artikel 20.4 van de Statuten en artikel 436 van het Decreet.

Overwegende dat op 1 januari 2019 een algehele vernieuwing van de gemeenteraden heeft plaatsgevonden.

Overwegende dat de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net ter installatie van de raad van bestuur plaatsvindt op woensdag 27 maart 2019.

Overwegende dat de gemeente overeenkomstig artikel 20.2 van de Statuten overgaat tot voordracht van de lijst van 15 kandidaat bestuurders die werd samengesteld met inachtname van de criteria zoals bepaald in artikel 20.2 van de Statuten.

Gelet op de geheime stemming waarbij de voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders 16 stemmen voor en 3 stemmen tegen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: De gemeente Alken draagt onderstaande lijst van 15 kandidaten voor als leden van de raad van bestuur van Limburg.net:

 

NAAM

WOONPLAATS

Erlingen Ingrid

Dilsen-Stokkem

Feytons Jo

Borgloon

Heleven Bart

Zonhoven

Nijs Bob

Lommel

Nijssens Carl

Sint-Truiden

Oktay Muhammet

Houthalen-Helchteren

Pirlotte Heidi

Heers

Ramaekers Mieke

Maasmechelen

Thielemans Isabelle

Heusden-Zolder

Thijsen Tom

Kortessem

Vandormael Cindy

Alken

Vliegen Raf

Oudsbergen

Werelds Liesbeth

Hoeselt

Wouters Jan

Hasselt

Wouters Luc

Lummen

 

Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt in tweevoud verzonden aan LIMBURG.NET.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

VVSG: aanduiding afgevaardigde A.V. en Raad van Bestuur

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten vraagt aan de raad om een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de VVSG af te vaardigen. Ook wordt er gevraagd om een kandidaat-lid voor de raad van bestuur en/of de bestuurlijke commissie van de VVSG voor te dragen.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afgevaardigde in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken recht heeft op 1 vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen :

- Alex Dubois

Gelet op de geheime stemming waarbij :

- Alex Dubois: 13 stemmen vóór en 4 stemmen tegen behaalde. Er waren 2 onthoudingen.

Overwegende dat VVSG ook de voordracht vraagt van een kandidaat-lid voor de raad van bestuur en/of de bestuurlijke commissie;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen :

- geen personen stellen zich kandidaat.

 

Besluit

Artikel 1: Alex Dubois wordt afgevaardigd als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Artikel 2: Er wordt geen kandidaat-lid van de raad van bestuur en/of de bestuurlijke commissie van de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voorgedragen.

Artikel 3 : Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

Artikel 4 : Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL: aanduiding van afgevaardigde en plaatsvervanger

De Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg vraagt de raad om een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te wijzen in de Algemene vergadering van IGL.

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op het artikel 41 inzake de bevoegdheden van de Gemeenteraad, op het artikel 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging en op de artikelen 436 en 447 betreffende de onverenigbaarheden;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, opdrachthoudende vereniging;

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met de statutaire bepalingen één (1) vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur mag aanduiden;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

1° stemming: afgevaardigde in de Algemene Vergadering:

Aantal deelnemers aan de stemming: 19

Blanco en onthoudingen: 0

Ongeldige stemmen: 0

Mevrouw Putzeys Pierrette 12 ja-stemmen krijgt

Mevrouw Jacobs Ingrid 7 ja-stemmen krijgt

2° stemming: plaatsvervanger-afgevaardigde in de Algemene Vergadering

Aantal deelnemers aan de stemming: 19

Blanco en onthoudingen: 0

Ongeldige stemmen: 1

Mevrouw Meyers Carine 11 ja-stemmen krijgt

De heer Vanhex André 7 ja-stemmen krijgt

 

Besluit

Artikel 1: Na geheime stemming wordt voor de volledige legislatuur als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van IGL aangewezen:

mevrouw Putzeys Pierrette, gemeenteraadslid, Laagsimsestraat 91, 3570 Alken met als plaatsvervanger: mevrouw Meyers Carine, gemeenteraadslid, Slaapstraat 29, 3570 Alken.

Artikel 2: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL: vaststelling van mandaat

De Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg vraagt de raad om een de agenda van de gewone vergadering d.d. 27 maart 2019 van de Algemene vergadering van IGL goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Gelet op de oproepingsbrief van 21 januari 2019 voor de gewone vergadering van de Algemene Vergadering van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg op 27 maart 2019 om 18.00 uur met als enig agendapunt de algehele vernieuwing van de Raad van Bestuur;

Gelet op de toelichtingsnota betreffende dit enige punt op de agenda van de gewone vergadering d.d. 27 maart 2019 van de Algemene Vergadering;

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De agenda van de gewone vergadering d.d. 27 maart 2019 van de Algemene Vergadering van IGL wordt goedgekeurd.

Artikel 2: De vertegenwoordiger of bij belet de plaatsvervanger wordt gemandateerd om op vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.

Artikel 3: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL: voordracht van een kandidaat-bestuurder

De Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg vraagt de raad om een kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van IGL voor te dragen.

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op het artikel 41 inzake de bevoegdheden van de Gemeenteraad en op de artikelen 431 en 434 tot en met 436 inzake de samenstelling van de Raad van Bestuur;

Overwegende dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL, met maatschappelijke zetel te 3600 Genk, Klotstraat 125;

Gelet op de artikelen 16 en 50 van de statuten van IGL, laatst gewijzigd door de Algemene Vergadering op 7 december 2018;

Overwegende dat de Raad van Bestuur van IGL wordt samengesteld via overleg tussen de Limburgse politieke partijen om tot een evenwichtige samenstelling te komen;

Overwegende dat er in totaal 15 bestuursmandaten zijn en maximaal twee derden van de leden is van hetzelfde geslacht;

Overwegende dat aan elke gemeente met een of meerdere vestigingsplaatsen één mandaat als bestuurder is toegekend, maar dat de gemeente van dit recht afstand kan doen en dat de andere bestuurders op voordracht van de andere deelnemers gebeuren, waarbij rekening wordt gehouden met een vertegenwoordiging van de kleinere deelnemers en waarbij een gemeentelijke deelnemer en het OCMW van dezelfde gemeente niet tegelijkertijd een mandaat invullen;

Overwegende dat er bij de verdeling van de beschikbare gemeentelijke mandaten tussen de diverse Limburgse politieke partijen een mandaat toegekend werd aan onze gemeente;

Overwegende dat de volgende kandidatuur werd binnengebracht:

Dubois Alex

Overwegende dat Dubois Alex, gemeenteraadslid, voldoet aan de bepalingen van het artikel 436 van Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 om in aanmerking te komen om benoemd te worden tot bestuurder;

Gelet op het resultaat van de geheime stemming:

Aantal deelnemers aan de stemming: 19

Aantal neergelegde stembiljetten: 19

Aantal onthoudingen of blanco’s: 3

Dubois Alex bekomt 12 ja-stemmen en 4 nee-stemmen.

 

Besluit

Artikel 1: Dubois Alex, Steenweg 416, 3570 Alken wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van IGL.

Artikel 2: Deze voordracht blijft geldig tot een andersluidende gemeenteraadsbeslissing.

Artikel 3: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van dit besluit bezorgen aan IGL.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw (RLHV): aanduiding afvaardiging

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen gaat het RLHV over tot de aanduiding van nieuwe afgevaardigden in haar algemene vergadering en raad van bestuur.

Concreet mag elke gemeente – na onderschrijving van de doelstellingen – de volgende personen afvaardigen:

1 stemgerechtigd lid voor de algemene vergadering

1 plaatsvervanger

1 kandidaat lid voor de Raad van Bestuur (eventueel)

1 adviserend lid voor de algemene vergadering

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij RLHV,

Overwegende dat het, bij het begin van een nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke vertegenwoordiger opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken de doelstelling van RLHV onderschrijft;

Overwegende dat de gemeente Alken één stemgerechtigd lid (en plaatsvervanger) in de algemene vergadering, één adviserend lid in de algemene vergadering en één kandidaat-lid voor de raad van bestuur mag afvaardigen;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen:

- stemgerechtigd lid in de algemene vergadering: Sabine Van de Sande & André Vanhex, met als plaatsvervangers Yan Tuts & Ingrid Jacobs;

- adviserend lid in de algemene vergadering: André Vanhex & Kris Franssens

- kandidaat-lid raad van bestuur: Sabine Van de Sande & André Vanhex

Gelet op de geheime stemming:

- stemgerechtigd lid in de algemene vergadering: 1 blanco stem, Sabine Van de Sande 11 ja-stemmen & André Vanhex 7 ja-stemmen

- plaatsvervanger: 0 blanco stemmen, Yan Tuts 12 ja-stemmen & Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen

- adviserend lid in de algemene vergadering: André Vanhex 5 ja-stemmen & Kris Franssens 14 ja-stemmen

- kandidaat-lid raad van bestuur: 1 ongeldige stem, Sabine Van de Sande 12 ja-stemmen & André Vanhex 6 ja-stemmen;

 

Besluit

Artikel 1: Sabine Van de Sande, gemeenteraadslid, Leemkuilstraat 52, 3570 Alken wordt afgevaardigd als stemgerechtigd lid in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw, met als plaatsvervanger Yan Tuts en wordt gemandateerd voor de algemene vergadering op 18 maart 2019.

Artikel 2: Kris Franssens, gemeenteraadslid, Lindestraat 232, 3570 Alken wordt afgevaardigd als adviserend lid in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw.

Artikel 3: Sabine Van de Sande, gemeenteraadslid, Leemkuilstraat 52, 3570 Alken wordt afgevaardigd als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw.

Artikel 4: Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst: aanduiding afgevaardigde

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen gaat het IOED over tot de aanduiding van nieuwe afgevaardigden in haar raad van bestuur.

Concreet mag elke gemeente de volgende personen afvaardigen:

          1 stemgerechtigd lid voor de Raad van Bestuur

          1 plaatsvervanger

          1 adviserend lid voor de Raad van Bestuur

          1 plaatsvervanger

 

Het stemgerechtigd lid voor de Raad van Bestuur kan zich ook kandidaat stellen om voorzitter of ondervoorzitter te worden.

Deze leden mogen dezelfde zijn als de afgevaardigden voor RLHV.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij IOED,

Overwegende dat het, bij het begin van een nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke vertegenwoordiger opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken één stemgerechtigd lid (en plaatsvervanger) voor de raad van bestuur en één adviserend lid (en plaatsvervanger) voor de raad van bestuur mag afvaardigen;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen:

- stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur en plaatsvervanger: Ingrid Loix, plaatsvervanger Marc Penxten

- adviserend lid voor de raad van bestuur en plaatsvervanger: André Vanhex, plaatsvervanger Ingrid Jacobs

Gelet op de geheime stemming waarbij:

- stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur Ingrid Loix 2 onthoudingen, 17 ja-stemmen

- plaatsvervanger Marc Penxten 3 onthoudingen, 1 ongeldige stem, 1 nee-stem, 14 ja-stemmen

- adviserend lid voor de raad van bestuur: André Vanhex 16 ja-stemmen, 3 nee-stemmen

- plaatsvervanger: Ingrid Jacobs 19 ja-stemmen

 

 

Besluit

Artikel 1: Ingrid Loix, Broosveldstraat 21, 3570 Alken, wordt afgevaardigd als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst, met als plaatsvervanger Marc Penxten, Pleinstraat 53a, 3570 Alken. Ingrid Loix stelt zich niet kandidaat om voorzitter/ondervoorzitter van de raad te worden.

Artikel 2: André Vanhex, O.L.Vrouwstraat 125, 3570 Alken, wordt afgevaardigd als adviserend lid voor de raad van bestuur van Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst, met als plaatsvervanger Ingrid Jacobs, Meidoornlaan 8, 3570 Alken.

Artikel 3: Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

DANK scholengroep: gemeentelijke afvaardiging

DANK scholengroep vraagt de raad om een lid van het college van burgemeester en schepenen aan te duiden als effectief lid van het beheercomité, bij voorkeur de schepen van onderwijs. Ook dient er een tweede lid van het college van burgemeester en schepenen aangeduid te worden als vervangend lid van het beheerscomité. Het effectief lid, en in geval van afwezigheid het vervangend lid, worden ook aangeduid als afgevaardigde van OCSG en voor de reaffectatiecommissie.

 

Gelet op de intergemeentelijke samenwerkingovereenkomst tussen de gemeentescholen van Diepenbeek, Alken, Nieuwerkerken en Kortessem (scholengemeenschap DANK);

Overwegende dat een lid van het college van burgemeester en schepenen moet aangeduid worden als effectief lid van het beheerscomité, bij voorkeur de schepen van onderwijs;

Overwegende dat er een tweede lid van het college van burgemeester en schepenen moet aangeduid worden als vervangend lid van het beheerscomité;

Overwegende dat dit lid van het college van burgemeester en schepenen ook als afgevaardigde voor OCSG cfr. ABOC wordt aangeduid;

Overwegende dat dit lid van het college van burgemeester en schepenen ook als afgevaardigde voor de reaffectatiecommissie wordt aangeduid;

Peter Bollen, 3 blanco-stemmen, 16 stemmen voor;

Als plaatsvervanger Ingrid Loix, 1 blanco-stem, 18 stemmen voor.

 

Besluit

Artikel 1: Peter Bollen, schepen van onderwijs, wordt aangeduid als effectief lid van het beheerscomité van de scholengemeenschap DANK (Diepenbeek, Alken, Nieuwerkerken en Kortessem), en schepen Ingrid Loix als plaatsvervangend lid.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Wijziging van de statuten Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw

De Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw is d.d. 2015-06-08 opgericht. Onze gemeente was één van de oprichtende leden.

 

Om de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 dat o.a. het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking vervangt, is een statutenwijziging voorbereid.

 

De wijziging van de statuten is eerder door de Plaatselijke Groep Haspengouw in een schriftelijke ronde d.d. 2019-01-28 goedgekeurd.

 

De statutenwijziging dient tevens door de leden van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw te worden bekrachtigd. Voor de gemeenten betreft deze bekrachtiging, een goedkeuring door de gemeenteraad.

 

De Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw is d.d. 2015-06-08 opgericht. Onze gemeente was één van de oprichtende leden.

 

Om de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 dat o.a. het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking vervangt, is een statutenwijziging voorbereid.

 

De wijziging van de statuten is eerder door de Plaatselijke Groep Haspengouw in een schriftelijke ronde d.d. 2019-01-28 goedgekeurd.

 

De statutenwijziging dient tevens door de leden van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw te worden bekrachtigd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad van Alken keurt de wijziging van de statuten Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw goed.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Engagementsvernieuwing van de afgevaardigden in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw

Sinds 8 juni 2015 maakt ons lokaal bestuur deel uit van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw. Bij de oprichting van de Interlokale Vereniging heeft de gemeenteraad van onze gemeente een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw aangeduid.

 

Er wordt nu gevraagd om voor deze nieuwe legislatuur een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde in de Plaatselijke Groep aan te duiden. Conform art. 8§1 van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' dienen deze vertegenwoordigers aangeduid te worden door de gemeenteraad en kunnen lokale besturen enkel door een schepen of burgemeester vertegenwoordigd worden in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw.

 

Conform art. 8§2  van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' worden de afgevaardigden vanuit de lokale besturen benoemd voor de periode van één bestuurslegislatuur. De afgevaardigden blijven wel lid van de Plaatselijke Groep tot de vervanging is voorzien.

 

Sinds 8 juni 2015 maakt ons lokaal bestuur deel uit van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw. Bij de oprichting van de Interlokale Vereniging heeft de gemeenteraad van onze gemeente een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw aangeduid.

Er wordt nu gevraagd om voor deze nieuwe legislatuur een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde in de Plaatselijke Groep aan te duiden. Conform art. 8§1 van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' dienen deze vertegenwoordigers aangeduid te worden door de gemeenteraad en kunnen lokale besturen enkel door een schepen of burgemeester vertegenwoordigd worden in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw.

Conform art. 8§2  van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' worden de afgevaardigden vanuit de lokale besturen benoemd voor de periode van één bestuurslegislatuur. De afgevaardigden blijven wel lid van de Plaatselijke Groep tot de vervanging is voorzien.

Gelet op de geheime stemming voor effectieve vertegenwoordiger waarbij Frank Vroonen 12 ja-stemmen behaalde en Ingrid Jacobs 7 ja-stemmen behaalde;

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Ingrid Loix 12 ja-stemmen behaalde en André Vanhex 7 ja-stemmen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad duidt een afgevaardigde, namelijk Frank Vroonen en een plaatsvervangende afgevaardigde, namelijk Ingrid Loix in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw aan.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: Speelpleinwerking/kinderopvang- Toegevoegd punt

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: Er werd afgesproken om dit punt op de volgende raad te behandelen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: plantvak bakkerij Vanderstraeten- Toegevoegd punt

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: Er werd afgesproken om dit punt op de volgende raad te behandelen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: nieuwe accommodatie KFC Alken- Toegevoegd punt

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: Er werd afgesproken om dit punt op de volgende raad te behandelen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: Participatieve gemeenteraad- Toegevoegd punt

Gemeenteraadslid André Vanhex vraagt de gemeenteraad een projectvoorstel rond participatieve gemeenteraden in te dienen bij VVSG en om een gemeenteraadscommissie “participatie” op te richten. Hij vraagt dat de gemeenteraad aan het schepencollege opdracht geeft om een rudimentair idee voor een project in te dienen bij de VVSG tegen uiterlijk 18 maart of minstens rechtstreeks een definitief projectvoorstel in te dienen tegen 29 april.

Tevens stelt hij voor dat de gemeenteraad een gemeenteraadscommissie “participatie” opricht bestaande uit 9 leden op basis van een evenredige vertegenwoordiging. Indien hierdoor een fractie niet vertegenwoordigd is kan deze fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met een raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Overwegende dat uit de taakverdeling van het college van burgemeester en schepenen blijkt dat er veel belang wordt gehecht aan burgerparticipatie door zelfs deze taak expliciet toe te wijzen aan één van de schepenen;

Overwegende dat de schepen van burgerparticipatie gaat voor een nieuwe aanpak en de klassieke adviesaanvragen wil overstijgen;

Overwegende dat burgers, buurten en overheid als partners gaan voor co-creatie;

Overwegende dat dit een ommekeer vraagt in de manier waarop we decennialang onze gemeente hebben bestuurd;

Gelet op artikel 304 §4 van het DLB waarbij het aan de gemeenteraad toekomt om initiatieven te nemen om de inspraak van burgers te bevorderen;

Gelet op artikel 304 §6 van het DLB waarbij het aan de gemeenteraad toekomt om minstens de voorwaarden te bepalen waaraan een wijkcomité en een burgerinitiatief moeten voldoen om als voldoende gedragen te worden beschouwd voor een wijk of voor de bevolking;

Gelet op artikel 304 §6 van het DLB waarbij het aan de gemeenteraad toekomt om de voorwaarden vast te stellen inzake het beheer van de budgetten die voor de realisatie van bepaalde acties of projecten kan toevertrouwd worden aan wijkcomités en burgerinitiatieven;

Overwegende dat om burgerparticipatie alle kansen te geven het belangrijk is dat de gemeenteraad een actieve rol opneemt in het participatieve beleidsproces;

Overwegende dat voor burgerparticipatie ook een apart budget wordt voorzien;

Overwegende dat het in eerste instantie dus belangrijk is om de werking van de gemeenteraad zelf meer participatief te organiseren;

Overwegende dat de Vlaamse overheid en de VVSG op zoek zijn naar vernieuwende initiatieven van gemeenteraden die willen experimenteren met participatie; 

Overwegende dat de gemeenteraad een vitale rol dient op te nemen in het bepalen van de agenda en het uitvoeren van het participatiebeleid;

Overwegende dat de VVSG een oproep heeft gelanceerd voor pilootprojecten inzake participatieve gemeenteraden;

Overwegende dat het een pluspunt is dat het voorstel van project wordt besproken in de gemeenteraad;

Overwegende dat het uitgangspunt van deze projectoproep het dynamiseren van de gemeenteraad is;

Overwegende dat onze gemeenteraad het potentieel heeft om uit te groeien tot een forum voor een sterk publiek debat rond de urgente uitdagingen van de gemeente;

Overwegende dat hierdoor ook de taak van gemeenteraadslid te zijn boeiender wordt en dat kan enkel een positief effect hebben op het engagement van huidige en toekomstige gemeenteraadsleden;

Overwegende dat meestal de gemeenteraden pas aan zet komen aan het einde van een beleidsproces;

Overwegende dat door de gemeenteraad een belangrijke rol te laten spelen in deze vernieuwende participatieprocessen aan het begin van een beleidscyclus deze stereotiepe rol kan doorbroken worden;

Overwegende dat op deze wijze de werking van de gemeenteraad kan opgeschaald worden;

Overwegende dat voor de geselecteerde projecten er beroep kan gedaan worden op professionele ondersteuning voor het vormgeven en uitvoeren van het participatiemodel;

Overwegende dat deze begeleiding gebeurt door de experten van Levuur, de Vlaamse overheid en VVSG;

Gelet op artikel 37 van het DLB

 

Besluit

De gemeenteraad beslist om een werkgroep te starten met het oog op het indienen van een projectvoorstel in maart of april 2019 rond participatieve gemeenteraden bij VVSG .

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: ontwikkeling PRUP Kolmen- Toegevoegd punt

Gemeenteraadslid André Vanhex vraagt naar de stand van zaken van de ontwikkeling van PRUP Kolmen.  Hij wil van de burgemeester graag een antwoord op volgende vragen:

1)                  Waarom beperkt de burgemeester zich tot de bedrijven boven de 100 tewerkgestelden?

2)                  Hoeveel bedrijven telt Alken met meer dan 100 tewerkgestelden?

3)                  Zijn de bedrijven met minder dan 100 tewerkgestelden dan onbelangrijk?

4)                  Welke oplossingen voorziet de burgemeester voor de “kleinere” bedrijven die zich ook willen herlokaliseren?

5)                  Op welke wijze denkt de burgemeester het PRUP Kolmen te ontwikkelen?

6)                  Bedoelt de burgemeester zowel het gebied aan de Jardinstraat als het in de volksmond genoemde “landbouwlint”?

7)                  Gezien ook zijn uitspraak dat de meerderheid niet zal stilzitten zouden wij graag vernemen of de burgemeester hiervoor al de nodige stappen heeft gezet en wanneer?

8)                  Welke stappen zal hij hiervoor nog verder ondernemen en wanneer?

9)                  Zal hij hiervoor ook de noodzakelijke budgetten voorzien in de meerjarenplanning?

10)              Wat is de stand van zaken van het dossier Dethier?

11)              Zijn er recent nog contacten geweest met de brouwerij over een mogelijke ontsluiting via de Jardinstraat?

12)              De gemeenteraad zou ook graag van de burgemeester vernemen wat hij bedoelde met de uitspraak “binnen een realistisch budget”?

Verder vraagt hij dat de gemeenteraad opdracht geeft aan het schepencollege:

                      om de POM te verzoeken ASAP de haalbaarheidsstudie die lopende was onder het vorig bestuur terug op te starten.

                      om de POM te verzoeken ook een haalbaarheidsstudie op te starten van het deel “landbouwlint”.

                      de bijkomende ontwikkelde industrieterreinen niet uitsluitend voor te behouden voor herlokalisatie van de Alkense bedrijven boven de 100 werknemers, maar wel voor alle lokale bedrijven of kmo’s ongeacht het aantal tewerkgestelden, alsook voor opstartende kmo’s die weinig of geen milieuhinder veroorzaken.

                      om onderhandelingen op te starten met Infrabel om de mogelijkheden van een nieuwe ondertunneling van de spoorlijn te onderzoeken.

 

Besluit

De burgemeester antwoordt op de gestelde vragen door raadslid André Vanhex.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: Herbestemming kerken- Toegevoegd punt

Gemeenteraadslid André Vanhex vraagt naar de stand van zaken van de werkgroep herbestemming kerken. Er wordt ook gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de bouwfysische toestand van de kerken van Alken en om het aanvraagformulier voor een begeleid haalbaarheidsonderzoek voor de volledige herbestemming of nevenbestemming van een parochiekerk in te dienen uiterlijk 15 april 2019.

 

Besluit

Schepen Peter Bollen antwoordt op de gestelde vragen door raadslid André Vanhex.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 02 2019

 

Toegevoegd punt: Verkoop grond Hulzenveld- Toegevoegd punt

Gemeenteraadslid Kris Franssens schrijft het volgende:

In de Hulzen, op het adres Putsteeg z/n is een stuk grond te koop van 1ha40a24ca aan de vraagprijs van 60.000 euro.

Gezien het feit dat de gemeente Alken, als eigenaar aan twee zijdes aan dit goed grenst met percelen met een natuurbeheersplan

Gezien het feit dat deze grond op dit ogenblik reeds bebost is en bijgevolg agrarisch minderwaardig werd

Gezien het feit dat in een eerdere studie van Natuurpunt Alken, over dit hele natuurgebiedje aan de meanderende Kozenbeek, voorgesteld werd om gronden die vrij komen te verwerven

 

Besluit

Schepen Frank Vroonen antwoordt op de gestelde vragen door raadslid Kris Franssens.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019