Gemeente Alken

Zitting van 28 maart 2019

van 20:00 tot 21:00

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Peter Bollen en Frank Vroonen, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Marina Boussu, Ingrid Jacobs en Kris Franssens, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Verslag van de vorige zitting

Het verslag van de vorige zitting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Besluit

eenparig

 

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd mits enkele aanpassingen:

                      Notulen:

          De stemmingsuitslag bij de verkiezing van de afgevaardigden volgens de modelbesluiten van externe organisaties is soms opgenomen en soms niet, maar wordt ingegeven bij elke verkiezing van de afgevaardigden.

          Punt 36: "plaatsvervanger André Vanhex" wordt aangepast: "plaatsvervanger Ingrid Jacobs".

                      Zittingsverslag:

          punt 12: "Schepen Vanhex" wordt aangepast: raadslid Vanhex. Er wordt toegevoegd dat raadslid André Vanhex vraagt om de mogelijkheid dat varianten kunnen ingediend worden, opgenomen wordt in het lastenboek.

          Punt 15: meldingen en klachten i.p.v. melding

          punt 46: aanpassing "... is een haalbaarheidsstudie weinig zinvol"

          punt 47: aanpassing dt-fout

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Huishoudelijk reglement raad

Krachtens artikel 38 van het decreet lokaal bestuur is de raad verplicht bij aanvang van de legislatuur een huishoudelijk reglement vaststellen.

Dit voorstel van huishoudelijk reglement werd tijdens 3 bijeenkomsten met de fractieleiders besproken en definitief vastgesteld op dinsdag 12 maart 2019.

 

Gelet op artikel 38 van het decreet lokaal bestuur waarbij de gemeenteraad verplicht is om bij aanvang van de legislatuur een huishoudelijk reglement vast te stellen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het hierna volgend huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Alken goed:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD

In de tekst komt de afkorting ‘DLB’ voor.  Dit staat voor ‘decreet lokaal bestuur’.

 

I.BIJEENROEPING

 

Artikel 1

§1. - De raad vergadert tenminste tien maal per jaar, na bijeen-roeping door de voorzitter. De raad legt bij het begin van ieder jaar de vergaderdata van het jaar vast.  Tenzij anders bepaald vinden de vergaderingen van de raad plaats op:

het gemeentehuis, Hoogdorpsstraat 38, 3570 Alken.

 

De voorzitter roept de raad daarenboven samen telkens hij dit noodzakelijk acht.

 

§2. - De gezamenlijke oproeping met duidelijk onderscheiden agenda’s wordt verzonden via e-mail.  De raadsleden kunnen de dossiers raadplegen via meetingmobile.be. Via deze digitale tool zijn alle stukken steeds elektronisch ter inzage van de raadsleden.

De raadpleging is vertrouwelijk. Verstrekking van stukken aan derden en gebruik van de digitale tool door anderen dan raadsleden is niet toegelaten.

Voor meer modaliteiten in verband met raadpleging en inzage van stukken, zie artikels 9 en 10.

 

§3. - De voorzitter moet de raad bijeenroepen op verzoek van:

1)een derde van de zitting hebbende leden;

2)een vijfde van de zitting hebbende leden als zes weken na de datum van de vorige raad er nog geen bijeenroeping is gebeurd.  De periode van 6 weken wordt geschorst tussen 11 juli tot en met 15 augustus;

3)de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester;

4)het college van burgemeester en schepenen voor de gemeenteraad.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten aanvragers de agenda, de datum en het uur van de beoogde vegadering vermelden. Aan de algemeen directeur moet voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing bezorgd worden. De algemeen directeur bezorgt deze voorstellen aan de voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement kan nakomen.

 

De voorzitter roept op verzoek de vergadering bijeen op de voor-gestelde datum en uur en met de voorgestelde agenda. De op-roeping voor de gemeente- en de OCMW-raad kan gezamenlijk gebeuren en zal in dat geval duidelijk onderscheiden agenda’s bevatten.

 

Artikel 2

De oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten vol-doende duidelijk omschreven zijn, maar bevatten geen informatie die de persoonlijke levenssfeer raakt.

 

II.TOEVOEGING AGENDAPUNTEN

 

Artikel 3

Leden van de raad kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad. De voorzitter stelt deze punten vast.

 

Kunnen hiervan geen gebruik maken:

het college van burgemeester en schepenen als orgaan

de leden van het college van burgemeester en schepenen voor de gemeenteraad

 

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de raad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de leden van de raad.

In spoedeisende gevallen kan van deze termijn van toevoeging van agendapunten worden afgeweken en wordt de agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze openbaar ge-maakt en dit uiterlijk vóór het begin van de vergadering.

 

 

III.OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERINGEN

 

Artikel 4

De vergaderingen van de raad zijn in principe openbaar.

De vergadering is niet openbaar als:

1)het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levens-sfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2)twee derde van de aanwezige leden van de raad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige b-zwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De raad moet deze beslissing motiveren.

 

Artikel 5

De vergaderingen van de raad over de beleidsrapporten (het meerjarenplan en de aanpassingen ervan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 6

6.1. – Besloten vergadering tijdens de raad

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering.

 

Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt toch in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt het punt opgenomen in de agenda van de eerstvolgende vergadering van de raad. Een besloten vergadering kan enkel onderbroken worden als dat dringend noodzakelijk is voor een punt.

 

De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen bijwonen, zijn verplicht tot geheimhouding.

 

6.2. Besloten vergadering tijdens tuchtzaken

Ingeval de raad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden indien de betrokkene hierom verzoekt. Is de hoorzitting openbaar, dan kan een getuige wel nog altijd de beslotenheid van zijn getuigenverhoor vragen.

 

 

IV.INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

 

Artikel 7

Plaats, dag, tijdstip en agenda van de vergadering van de raad worden openbaar gemaakt door publicatie op de gemeentelijke website ten laatste de dag na de verzending van de uitnodiging.

Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda de eerstvolgende werkdag op dezelfde wijze openbaar gemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24u. nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Artikel 8

De agenda van de vergadering van de raad wordt vooraf bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.

Eenieder die de raadszitting bijwoont, krijgt bij het binnenkomen de agenda van de vergadering met de toelichtingsnota overhandigd.

Aan de beslissingen van de raad zal de nodige bekendheid gegeven worden door ze, zoals wettelijk voorzien, te publiceren op de gemeentelijke website.

 

Artikel 9

Voor de op de agenda ingeschreven zaken worden voor elk agendapunt de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden via een digitale toepassing op het gemeentehuis.  Raadsleden kunnen hier tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de alge-meen directeur) de dossiers digitaal raadplegen en de gewenste stukken printen.

 

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening worden minstens 14 dagen vooraf aan de raadsleden bezorgd op dezelfde wijze als de oproeping.

 

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de raad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.  Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Artikel 10

De leden van de Raad hebben het recht van inzage in alle akten, stukken en dossiers, ongeacht de drager die het bestuur van de gemeente betreffen.

Raadsleden kunnen tijdens de gewone werkdagen (tijdens de openingsuren of binnen de werkuren, na afspraak met de alge-meen directeur) andere stukken digitaal raadplegen en de ge-wenste stukken printen.

 

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de raadsleden. Dit gebeurt door het plaatsen van de notulen op het extranet.

 

De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de raad en die bestemd is voor de raad, wordt meegedeeld aan de raadsleden.

 

Persoonlijke nota’s en voorbereidende werkdocumenten van personeelsleden, van de voorzitter of van raadsleden, vallen buiten het inzagerecht.  Vraagt een raadslid toch inzage, dan beslist het college of deze stukken als ‘af’ beschouwd worden of niet.

 

Het inzagerecht geldt evenmin voor de volgende  documenten:

alle documenten, die behoren tot het dossier van een personeelslid,

alle documenten, die behoren tot het sociaal dossier van een OCMW-cliënt of een onderhoudsplichtige,

alle documenten die gegevens bevatten die betrekking hebben op de privacy van om het even welk persoon, b.v. uittreksels uit het rijksregister.

de offerten, die ingediend worden n.a.v. prijsvragen, openbare en beperkte aanbestedingen, algemene en beperkte offerteaanvragen, zolang het toewijzingsbesluit niet genomen werd, resp. het toewijzingsbesluit niet goedgekeurd werd.

 

Buiten de in artikel 2, 3 en 9 vermelde periodes delen de leden van de raad elk verzoek tot inzage van akten, stukken en dossiers op voorhand aan de algemeen directeur mee en dit met vermelding van de dossiers waarvan zij inzage wensen. 

 

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen de 8 werkdagen na de ontvangst van de aanvraag medegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

Het register van de inkomende stukken kan door de raadsleden, geconsulteerd worden via het extranet.  De raadsleden die dit wensen kunnen elke week een overzicht van de inkomende stuk-ken, welke volgens het decreet op de openbaarheid van bestuur raadpleegbaar zijn, elektronisch opvragen.  De aanvraag door het raadslid dient te gebeuren bij de algemeen directeur.

 

Artikel 11

De leden van de raad hebben het recht de instellingen en diensten die het bestuur opricht en beheert, te bezoeken.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens 2 werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling of dienst zij willen bezoeken en op welke dag en op welk uur.

Tijdens het bezoek van een instelling of dienst moeten de raad-sleden passief optreden. De raad is een collegiaal orgaan en der-halve hebben raadsleden geen inspectierecht en kunnen als indi-vidu geen onderrichtingen geven aan het personeel.

 

Artikel 12

De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.  Hiervoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. 

 

V.VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 13

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeen-te in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeente-raad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan be-zorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voor-naam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden vol-doet.

 

Is het een verzoekschrift voor de raad, dan plaatst de voorzitter van de raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

De raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het col-lege van burgemeester en schepenen naar een gemeenteraads-commissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

 

VI.QUORUM

 

Artikel 14

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden, die deze lijst teken-den, worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 15

De raad kan enkel beraadslagen en beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de raad aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan plaatsvinden.

 

De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In die tweede oproeping moet duidelijk vermeld worden dat het om een tweede oproeping gaat.

 

 

VII.WIJZE VAN VERGADEREN

 

Artikel 16

De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor en opent en sluit de vergaderingen.  Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

De deelname van derde personen is slechts toegelaten in de ge-vallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toe-lichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. De voorzitter moet hen uitnodigen en bepaalt wanneer ze aan het woord komen. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Artikel 17

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

 

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen ver-meld.

 

Artikel 18

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvra-gen. Ingeval van gelijktijdige aanvraag beslist hij wie hij het woord geeft. 

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

Telkens de algemeen directeur van oordeel is dat het aangesneden punt wettelijkheidsproblemen doet rijzen, herinnert hij de raad aan de toepasselijke rechtsregels alvorens de bespreking wordt aangevat of - indien de noodzaak zich laat gevoelen - tijdens de bespreking. Tevens vermeldt hij de feitelijke gegevens waarvan hij kennis heeft en zorgt hij ervoor dat de door de wet voorgeschreven vermeldingen in de beslissingen worden opgenomen.

 

Artikel 19

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

De bespreking van een agendapunt wordt geschorst om bij voor-rang en in volgende gevallen en volgorde:

1° toepassing te vragen van het artikel in het DLB inzake het ver-bod van gemeenteraadsleden en de burgemeester om aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij/zij of bloedverwanten - zoals bepaald in dit artikel - rechtstreeks belang hebben

2° te vragen dat men niet zal besluiten;

3° de verdaging te vragen;

4° een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

5° voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou

behandeld worden;

6° te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

7° naar het reglement te verwijzen.

 

Artikel 20

De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.  De amendementen/subamendementen dienen steeds schriftelijk aan de voorzitter van de raad overhandigd te worden voordat ze ter stemming gelegd kunnen worden.

 

Artikel 21

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, af-dwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 22

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.  De raadsleden worden onder meer verzocht hun gsm op tril-functie te zetten tijdens het verloop van de zitting.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde geroepen. Elk lid dat tot de orde werd geroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de tot de orde roeping gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

Artikel 23

Het publiek wordt verzocht hun gsm op tril-functie te zetten tijdens het verloop van de zitting.  Wie klank- of beeldopnamen wil maken van de zitting, moet vooraf de toelating hebben van de voorzitter van de raad die de raadsleden op de hoogte brengt.  Onder geen beding mag de privacy van personen hierdoor in het gedrang worden gebracht zoals bepaald in de algemene verordening gegevensbescherming.

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toe-hoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Artikel 24

De volgende werkwijze wordt toegepast door de raadsleden bij de behandeling van toegevoegde punten:

-raadslid leidt in met vragen/kritiek/voorstel;

-burgemeester/schepen antwoordt;

-raadslid komt aanvullend tussen en ook andere raadsleden kunnen aansluiten;

-burgemeester/schepen antwoordt tweede keer;

-raadslid concludeert.

 

Artikel 25

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale ver-loop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij/zij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 26

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Artikel 27

Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

 

VIII.WIJZE VAN STEMMEN

 

Artikel 28

De leden van de raad stemmen mondeling in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29 eerste lid.  De mondelinge stemming geschiedt doordat elk raadslid, in volgorde zoals hierna bepaald, ja, neen of onthouding uitspreekt.

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij de gewone mondelinge stemming, die de regel is, stemmen de leden daarbij met ja, neen of onthouding. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen.

De voorzitter stemt laatst, behalve bij geheime stemming. Iedere mondelinge stemming wordt begonnen met de schepen of het raadslid welk links naast de voorzitter zit en wordt voortgezet in dezelfde richting als de wijzers van het uurwerk.

 

Artikel 29

De raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad goed.  Door deze goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vast-gesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Artikel 30

De stemming is enkel geheim over de volgende aangelegenheden:

1)de vervallenverklaring van het mandaat van lid van de raad;

2)het aanwijzen van de vertegenwoordigers in de bestuursorganen, in overlegorganen en in organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3)individuele personeelszaken.

 

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste 2 raadsleden.  Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopneming na te gaan.

De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

In geval van staking van stemmen is het voorstel verworpen, met uitzondering van de specifieke regelingen waarvan sprake in dit reglement (zie artikel 31).

De algemeen directeur noteert de namen van de leden die aan de stemming hebben deelgenomen.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan wor-den de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Ieder raadslid is gemachtigd om de regelmatigheid van de stem-opneming na te gaan.

 

Artikel 31

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele indienstneming, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt overgegaan tot een afzonderlijke geheime stemming. Als de ver-eiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. De stemmen kunnen alleen worden uit-gebracht op de kandidaten die op de lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht gebeurt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

 

IX.NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Artikel 32

De notulen van vergadering van de raad vermelden, in chronolo-gische volgorde, alle besproken onderwerpen alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen.

Behalve bij unanimiteit of geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

Het zittingsverslag vermeldt in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en de essentie van de tussenkomsten.  De raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad.

 

Artikel 33

Het zittingsverslag en de notulen van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.

 

Als de raad een aangelegenheid behandelt in geheime zitting, dan vermelden de notulen alleen de beslissing en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.

 

Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige vergadering van de raad, zowel wat het openbare als wat het besloten gedeelte betreft, aan de leden van de raad verzonden samen met de bijeenroeping tot de vergadering.

 

Elk lid van de raad heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige leden ondertekend.

 

 

X.ONDERTEKENEN STUKKEN

 

Artikel 34

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend geregeld zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het DLB.

 

De voorzitter van de raad kan zijn ondertekeningsbevoegdheid delegeren naar de burgemeester.

 

 

XI.RAADSCOMMISSIES

 

Artikel 35

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De gemeenteraad is bijgevolg ook bevoegd voor het opheffen van de commissies.

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Artikel 36

De raadscommissies bestaan uit 5 leden verdeeld volgens de wettelijke berekening van het aantal mandaten in het BCSD:

NVA – 2,61  2 + 1 mandaat

Open vld – 1,42  1 + 0 mandaat

Groen – 0,71  0 + 1 mandaat

Cd&v – 0,23  0 + 0 mandaat

 

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie zoals vermeld in het DLB kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.  Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, vol-staat de handtekening van een van hen.

Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie ze-telt.

 

Artikel 37

Elke commissie wordt voorgezeten door een raadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

De voorzitter van de gemeenteraadscommissie wordt aangewezen door de leden van de gemeenteraadscommissie.

 

Artikel 38

De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek. Dit gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden. De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad zijn de vergaderingen van de commissies niet open-baar.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de raad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de raad is de stemming geheim.

De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, actief bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer ambtenaren van de gemeente, op voor-stel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

 

XII.VERGOEDING RAADSLEDEN

 

Artikel 39

Aan de raadsleden wordt een presentiegeld verleend voor volgen-de vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1.de vergadering van de raden.

2.de vergaderingen van de commissies

3.vergaderingen die hervat worden op een andere dag.

4.de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond

 

De raadsleden hebben geen recht op een presentiegeld wanneer de vergadering niet heeft kunnen beraadslagen omdat er onvoldoende leden aanwezig waren.

Als er meerdere vergaderingen doorgaan op dezelfde dag, ontvangt het raadslid slechts 1 presentiegeld.

De presentiegelden worden per kwartaal uitbetaald.

 

Artikel 40

Het presentiegeld bedraagt € 213,32 en wordt aangepast aan de index. De voorzitter van de raad (behalve indien hij lid is van het college van burgemeester en schepenen) ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de raad die hij voorzit.

 

Artikel 41

Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen en vormingsmomenten terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstuk-ken.

 

De terugvorderbare kosten zijn beperkt tot € 150 per raadslid/jaar/incl. btw. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

Artikel 42

Verplaatsingskosten van raadsleden die verband houden met de uitoefening van hun ambt worden niet terugbetaald tenzij voor verplaatsingen met het openbaar vervoer.  In dat geval kunnen ze gebruik maken van de rail pass van de gemeente.

 

XIII. Bindende kracht

 

Artikel 43

Onderhavig reglement wordt van kracht op 1 april 2019

 

Het blijft geldig totdat de raad een nieuw reglement zou aannemen.

 

Artikel 44

Voor zover dit reglement bepaalde toestanden niet zou regelen wordt verwezen naar de vigerende regelgeving en de gebruiken.

 

Artikel 45

Een exemplaar van dit huishoudelijk reglement wordt ter beschikking gehouden tijdens alle vergaderingen van de raad en de commissies

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Deontologische code raad

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de raad een deontologische code moet aannemen.  De ontwerp van deontologische code werd besproken op het overleg met de fractieleiders op 12 maart 2019.

 

Gelet op artikel 39 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de raad een deontologische code dient vast te stellen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De raad neemt de hierna volgende deontologische code aan:

 

DEONTOLOGISCHE CODE VAN DE LEDEN VAN DE GEMEENTERAAD, DE OCMW-RAAD EN HET BIJZONDER COMITE VOOR DE SOCIALE DIENST.

 

Inleiding

De lokale mandatarissen zijn zich bewust van hun belangrijke maatschappelijke rol. Luisterbereidheid, aanspreekbaarheid en dienstbaarheid in een rechtstreeks contact met de bevolking zijn waardevol en noodzakelijk in een moderne democratie.

 

Misbruiken dienen echter bestreden. Vandaar het belang van een goede regeling door middel van deze deontologische code. Inzet is dat geen

geen tussenkomsten worden verricht die de goede werking van de gemeentelijke organen en diensten in het gedrang brengen. Een correcte naleving van de deontologische code kan er bovendien toe bijdragen dat burgers afzien van vragen naar onoorbare tussenkomsten.

 

Algemene bepalingen

Artikel 1

De deontologische code is van toepassing voor alle lokale mandatarissen: de voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad; de leden van de gemeente- en OCMW-raad; de burgemeester en schepenen; de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Artikel 2

De deontologische code is het geheel van beginselen, gedragsregels en gebruiken die de lokale mandatarissen als leidraad nemen bij hun dienstverlening aan de bevolking, in hun contacten met de burger en in andere mandaten die ze namens de gemeente opnemen.

 

Artikel 3

Wanneer deze code spreekt over een burger, moet dit niet enkel begrepen worden als een individuele persoon, maar kan het ook gaan over een groep van burgers, een vereniging of een onderneming.

 

Algemene plichten

Artikel 4

De lokale mandatarissen waken erover dat ze, ook buiten hun politieke activiteiten, geen dienstverlenende of andere activiteiten ontplooien die de eer of de waardigheid van hun mandaat schaden.

 

Artikel 5

De lokale mandatarissen gebruiken voor hun dienstverleningsactiviteiten geen termen die verwarring kunnen scheppen met door de overheid ingestelde instanties voor informatieverstrekking, klantenbehandeling of bemiddeling. Het gebruik van ‘ombuds’, ‘klachtendienst’ en andere afleidingen en samenstellingen is verboden.

 

Artikel 6

Bij hun optreden binnen en buiten het kader van het gemeentebestuur en in hun contacten met individuen, groepen, verenigingen, bedrijven en andere instellingen geven de lokale mandatarissen voorrang aan het algemeen belang op particuliere belangen.

 

Ze gebruiken hun invloed en stem niet voor het eigen persoonlijke belang. Ze vermijden elke vorm, en ook zelfs de schijn, van belangenvermenging.

 

Artikel 7

Elke vorm van dienstverlening, informatiebemiddeling of doorverwijzing gebeurt zonder materiële of geldelijke tegenprestatie, en ook zonder andere gunsten of diensten. Het mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.

 

De lokale mandatarissen nemen geen geschenken aan die hem/haar door zijn/haar functie worden aangeboden. Uitzondering op deze regel vormen incidentele of kleine attenties, overhandigd in het openbaar en zonder intentie van beïnvloeding.

 

Artikel 8

De lokale mandatarissen staan op dezelfde, gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers die op hun dienstverlening een beroep doen, en dat zonder onderscheid op welke grond dan ook.

 

Artikel 9

Tussenkomsten van de lokale mandatarissen bij ambtenaren – mondeling en schriftelijk – moeten in het betrokken dossier worden opgenomen, behalve als het een gewone informatieve vraag betreft of een tussenkomst in de normale hiërarchische lijn.

 

Tussenkomsten in functie van individuele dossiers moeten steeds schriftelijk gebeuren.

De tussenkomsten van derden, al dan niet direct betrokkenen, bij de behandelende ambtenaren worden eveneens in het dossier opgenomen. Derden krijgen een bevestiging van hun tussenkomst indien ze daarom verzoeken.

 

Artikel 10

Tussenkomsten bij politiële instanties om besluitvorming te beïnvloeden, bijvoorbeeld om een proces-verbaal te laten seponeren, zijn verboden.

 

Specifieke bepalingen over de rol van de lokale mandataris

 

--- Lokale mandataris als informatieverstrekker en doorverwijzer

 

Artikel 11

Het is een kerntaak van de lokale mandataris om informatie te ontvangen en te verstrekken, en om door te verwijzen naar de bevoegde diensten of instanties.

 

Artikel 12

De lokale mandataris gaat in regel op discrete en voorzichtige wijze om met de informatie die hem/haar toekomt in de uitoefening van zijn/haar functie.

 

Artikel 13

De lokale mandataris geeft informatie over de diensten die – op de eerste plaats in de gemeente en eventueel ook bovenlokaal - instaan voor het behandelen van klachten van de burger.

 

De lokale mandataris geeft informatie over diensten voor problemen van burgers, of hij/zij verwijst voor deze informatie naar de bevoegde diensten van de gemeente.

 

Artikel 14

Als algemene regel probeert de lokale mandataris, waar en wanneer mogelijk, vraagstellers te verwijzen naar de bevoegde diensten van de (lokale) overheid.

 

Artikel 15

De lokale mandatarissen mogen geen bestuurlijke en/of gerechtelijke informatie doorspelen, waarop de vraagsteller normaliter geen recht heeft in het kader van de regelgeving in verband met de openbaarheid van bestuur, of die de goede werking van de administratie kan doorkruisen, of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen.

 

Artikel 16

De lokale mandatarissen mogen op basis van hun inzagerecht, zoals dat is geregeld in het huishoudelijke reglement, geen bestuurlijke documenten opvragen met als enige bedoeling deze als dienstverlening aan belanghebbenden door te spelen.

 

Artikel 17

De lokale mandataris communiceert eerlijk over de redenen en motieven voor een beslissing van de raad en voor zijn/haar eigen stemgedrag.

 

De lokale mandataris is gebonden aan het beroepsgeheim wanneer hij/zij door zijn/haar functie kennis krijgt van private en/of geheime gegevens die personen aan de gemeente of het bijzonder comité van de sociale dienst hebben meegedeeld. Bekendmaking van deze gegevens is verboden, behalve wanneer de wet openbaarmaking oplegt of mogelijk maakt.

 

--- Lokale mandataris als vertrouwenspersoon

 

Artikel 18

In het kader van hun algemene luisterbereidheid kunnen raadsleden de rol vervullen van vertrouwenspersoon.

 

 

--- Lokale mandataris als administratieve begeleider en ondersteuner

 

Artikel 19

Lokale mandatarissen kunnen burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met betrokken instanties: ze kunnen burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken van een dossier, daarover verdere uitleg en verantwoording te vragen, en voorafgaande vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.

 

Artikel 20

De briefwisseling met de overheid, in het kader van de in artikel 19 bedoelde ondersteuning en begeleiding, wordt in principe op naam van de burger gevoerd, zonder verwijzing naar de begeleidende of ondersteunende lokale mandataris. Hij/zij licht de burger in over deze laatste regel.

 

 

--- Lokale mandataris als bemiddelaar

 

Artikel 21

Als er voor een specifiek probleem geen enkele ombuds- of andere klachtendienst bevoegd is, kan een lokale mandataris optreden als rechtstreekse en zichtbare bemiddelaar.

 

Artikel 22

Rechtmatige en gemotiveerde tussenkomsten als bemiddelaar zijn toegelaten binnen het wettelijke kader. Voorbeelden zijn: vragen naar een concrete toelichting bij de bestaande regelgeving of een genomen beslissing, naar de stand van zaken van een dossier of de verantwoording voor het niet beantwoorden van vragen door de burger gesteld, of in het onder de aandacht brengen van specifieke elementen in een dossier (bijvoorbeeld de sociale context van betrokkene).

 

Artikel 23

Bij het behartigen van dossiers en het begeleiden van vraagstellers respecteren de lokale mandatarissen de normale objectieve behandelingsprocedures en -termijnen.

 

Artikel 24

De lokale mandatarissen mogen via de geschikte kanalen en de vaste procedures van de betrokken diensten, of via de politieke beleidsverantwoordelijken, d.w.z. de burgemeester en de schepenen, informatie inwinnen over de stand van zaken in de behandeling van een dossier van hun dienstverleningsvrager indien zij vermoeden dat de afhandeling manifest te traag verloopt. Deze mogelijkheid vervalt wanneer de ombuds- en klachtendienst van de gemeente bevoegd is voor een trage afhandeling; verwijzing naar deze dienst is dan aangewezen.

 

 

Artikel 25

Begunstigingstussenkomsten door de lokale mandataris omdat de burger een beroep doet op zijn/haar voorspraak, zijn verboden. De lokale mandataris meldt dit ook aan de burger in kwestie.

 

Artikel 26

Begunstigingstussenkomsten bij selecterende instanties om de kansen op een benoeming, aanstelling en bevordering in de administratie te verhogen, zijn evenmin toegestaan.

 

Als de lokale mandataris om steun gevraagd wordt door of voor kandidaten die een bepaalde functie of bevordering ambiëren, dan delen hij/zij aan de kandidaten mee dat de benoeming of bevordering gebeurt op basis van vastgelegde criteria.

 

De lokale mandataris mag wel informatie inwinnen en doorgeven omtrent de voorwaarden en de organisatie van examens en bekwaamheidstests en de procedures voor benoemingen, aanstellingen en bevorderingen.

 

De lokale mandataris mag ook toezien op de objectiviteit van examens of bekwaamheidstests. Om die objectiviteit te garanderen, kan hij/zij inlichtingen inwinnen over de evaluatieprocedures en –criteria.

 

Bij de selecties zelf komt hij/zij niet tussen. A posteriori kan hij/zij wel vragen stellen over de objectiviteit van het examen of de test, de evaluatie of de selectie. In geval van overtreding of van vermoeden van overtreding, kan hij/zij een kandidaat die zich tekortgedaan acht, bijstaan om via de geëigende kanalen beroep aan te tekenen.

 

Artikel 27

De lokale mandatarissen mogen werkzoekenden op de hoogte stellen van werkaanbiedingen in de privé- en de publieke sector.

 

Ze mogen op eigen initiatief ook personen aanbevelen bij werkgevers in de privésector. Bij dat initiatief mogen ze voor een aanwerving geen enkele tegenprestatie, van welke aard ook, beloven of leveren aan deze werkgevers.

 

 

--- Onrechtmatige en onwettelijke voordelen

 

Artikel 28

Elke poging tot bevoordeling, waarbij de burger door toedoen van een raadslid iets probeert te bereiken dat onrechtmatig is of wettelijk niet is toegelaten, is verboden. De lokale mandataris licht de burger in dergelijke gevallen in over dat verbod.

 

Artikel 29

Tussenkomsten van de lokale mandatarissen om de toewijzing of de uitvoering van contractuele verbintenissen met de overheid te beïnvloeden, zijn verboden.

 

 

--- Schijndienstbetoon en ongevraagd dienstbetoon

 

Artikel 30

Alle vormen van schijndienstbetoon, waarbij raadsleden bewust maar onterecht de indruk wekken dat ze bij de goede afloop van een dossier daadwerkelijk tussengekomen zijn, zonder dat de betrokken burger dat heeft gevraagd, zijn niet toegestaan.

 

Artikel 31

Alle vormen van ongevraagd dienstbetoon, waarbij raadsleden daadwerkelijk optreden om de goede afloop van een dossier te waarborgen, maar zonder dat de betrokken burger dat gevraagd heeft, zijn niet toegestaan.

 

 

Bekendmaking dienstverlening

 

Artikel 32

Rechtstreeks of onrechtstreeks publiciteit geven aan de dienstverlenende activiteiten van de lokale mandatarissen wordt beperkt tot het bekendmaken van een of meer contactadressen, met hun naam en mandaat, spreek- of contacturen, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel een foto van bescheiden afmetingen.

 

Deze regels gelden niet voor bladen van politieke partijen of eigen politieke publicaties. Publiciteit voor dienstverlening is niet toegestaan op lokale en regionale radiozenders en op televisiezenders.

 

Artikel 33

De lokale mandatarissen maken in hun verkiezings- en e-mailingcampagnes gericht op individuen, geen melding van concrete diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. Dat geldt eveneens voor nieuwe sociale media die deze lokale mandatarissen gebruiken.

 

 

--- Naleving, controle en sanctionering

 

Artikel 34

De lokale mandatarissen engageren zich om deze deontologische code na te leven.

 

Artikel 35

De gemeenteraad richt een raadscommissie op om de naleving van deze deontologische code te controleren en eventueel te sanctioneren.

 

De raadscommissie treedt op bij een melding van een mogelijke niet-naleving van een of meer regels van deze deontologische code.

 

De raadscommissie kan voor het vervullen van haar taken een beroep op de expertise van het Steunpunt Integriteit van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

 

Artikel 36

Ambtenaren of andere personen die geconfronteerd worden met een inmenging van een lokale mandataris of een derde die ze in strijd achten met deze deontologische code, worden verzocht hiervan melding te maken bij de algemeen directeur. Een afschrift van de melding wordt onverwijld ter kennis gebracht van het betrokken raadslid. Anonieme klachten zijn onontvankelijk.

 

De algemeen directeur legt meldingen voor aan de voorzitter van de raad, om de raadscommissie zoals omschreven in artikel 35 binnen dertig dagen na ontvangst te verzoeken om een oordeel over de gegrondheid van de melding. Daarbij moet het recht van de verdediging van het betrokken raadslid worden gevrijwaard. De termijn wordt geschorst tijdens recesperiodes.

 

Artikel 37

Na onderzoek van een melding over de mogelijke niet-naleving van een of meer regels van deze deontologische code hoort de raadscommissie de bron van de melding als deze daarom verzoekt, en de betrokken lokale mandataris.

 

De uitspraak over een schending van deze deontologische code moet geschieden binnen de dertig dagen na de beslissing over de gegrondheid van een melding. De termijn wordt geschorst tijdens recesperiodes.

 

De uitspaak wordt meegedeeld aan de voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad, en/of aan de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst.

 

De raadscommissie doet ook een voorstel van ‘sanctie’ aan de raad en/of het comité.

De raad en/of het comité beslissen over het voorstel van ‘sanctie’. Een sanctie kan gaan van een openbare melding van de schending, een eis tot publieke excuses, tot een formele blaam opgenomen in het verslag van de raad.

 

Indien de schending een strafbaar feit inhoudt, kan de voorzitter van de raad overgaan tot een aangifte bij de gerechtelijke instanties.

 

 

Slotbepaling

 

Artikel 38

Dit reglement over de deontologische code voor de leden van de gemeente- en OCMW-raad en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst treedt in werking op 28 maart 2019, na de goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Het blijft geldig tot dat de gemeenteraad een wijziging van dit reglement  aanneemt.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Aankoop en installatie van een nieuwe virtuele telefooncentrale voor het gemeentebestuur en OCMW. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

De huidige overeenkomst voor de huur/onderhoud van de telefooncentrale van het gemeentebestuur en OCMW loopt in oktober 2019 ten einde. Voor de aankoop van een nieuwe virtuele telefooncentrale werd een bestek opgemaakt. Er zal prijs gevraagd worden voor de aankoop van een telefooncentrale met een onderhoudscontract. De kostprijs wordt geraamd op:

- € 55.000,00 incl btw (telefooncentrale, toestellen, toebehoren, …)

- € 420,00 incl. btw per maand voor het onderhoudscontract.

Totale raming  € 75.160,00 incl. btw (met onderhoudscontract 4 jaar). De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/013/001/001). De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025. De uitgaven voor deze opdracht zullen enkel door het gemeentebestuur betaald worden.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat het huidige contract voor de huur van de telefooncentrale van het gemeentebestuur en OCMW afloopt in oktober 2019;

Overwegende dat de huidige telefooncentrale verouderd is en regelmatig gebreken vertoont;

Overwegende dat het daarom aangewezen is om een nieuwe virtuele telefooncentrale aan te kopen voor het gemeentebestuur en OCMW;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop en installatie van een nieuwe virtuele telefooncentrale voor het gemeentebestuur en OCMW” een bestek met nr. 2019/011 werd opgesteld door de systeembeheerder en de GIS-coördinator;

Overwegende dat voor deze opdracht een onderhoudscontract zal afgesloten worden;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op:

- € 55.000,00 incl btw (telefooncentrale, toestellen, toebehoren, …)

- € 420,00 incl. btw per maand voor het onderhoudscontract.

Totale raming: € 62.115,70 excl. btw of € 75.160,00 incl. 21% btw (met onderhoudscontract 4 jaar);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/013/001/001). De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025.

Overwegende dat de uitgaven voor deze opdracht enkel door het gemeentebestuur zullen betaald worden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben;

Overwegende de aanpassing in het lastenboek tijdens de zitting als volgt:

• I.11. Varianten - Vrije varianten worden toegelaten.

• I.12. Opties - er zijn vereiste of toegestane opties voorzien.  Vrije opties worden toegelaten.

 

Besluit

14 stemmen voor: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Peter Bollen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Frank Vroonen, Patrick Martens en Sabine Van de Sande

7 onthoudingen: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Marina Boussu, Ingrid Jacobs en Kris Franssens

 

Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2019/011 en de raming voor de opdracht “Aankoop en installatie van een nieuwe virtuele telefooncentrale voor het gemeentebestuur en OCMW”, opgesteld door de systeembeheerder en de GIS-coördinator. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt:

- € 55.000,00 incl btw (telefooncentrale, toestellen, toebehoren, …)

- € 420,00 incl. btw per maand voor het onderhoudscontract.

Totale raming: € 62.115,70 excl. btw of € 75.160,00 incl. 21% btw (met onderhoudscontract van 4 jaar).

Artikel 2: Voor deze opdracht zal een onderhoudscontract worden afgesloten.

Artikel 3: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/24100000/0119 (actie 1419/001/013/001/001). De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien in het budget 2019, op budgetcode GEM/61429999/0119 (actie 1419/001/013/001/001) en zal voorzien worden in het meerjarenplan 2020 - 2025. De uitgaven voor deze opdracht zullen enkel door het gemeentebestuur betaald worden.

Artikel 5: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Aankoop en installatie van een nieuwe telefooncentrale voor het gemeentebestuur en OCMW” de eventueel noodzakelijke meerlevering goed te keuren en dit ten belope van maximum 10 % van het gunningsbedrag.

Artikel 6: Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Gebruik tijdelijk vaste bewakingscamera’s op het grondgebied van de PZ kanton Borgloon

Sinds 25 mei 2018 moeten de politiediensten de Wet op het Politieambt volgen wanneer ze camera’s willen gebruiken en desgevallend plaatsen. In de WPA wordt een onderscheid gemaakt tussen het zichtbaar en niet zichtbaar gebruik van camera’s. Onderhavige toestemmingsaanvraag geldt voor het zichtbaar gebruik door de politiezone van een tijdelijk vaste camera, aangegeven met een pictogram op het volledige grondgebied van de politiezone kanton Borgloon.

Als eigenaar van de bewakingscamera’s, wordt de politiezone aangesteld als de verantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens, die gegenereerd worden door het gebruik van de camera’s. De principiële beslissing tot het gebruik van bewakingscamera’s op publieke plaatsen is afhankelijk van de toestemming van iedere gemeenteraad binnen de politiezone. De principiële toestemming wordt ter kennis gebracht aan de bevoegde procureur des Konings.

 

Gelet op het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden;

Gelet op Verord. (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot “AVG”;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur dat in voege is getreden op 1 januari 2019;

Gelet op de Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;

Gelet op de Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992 en latere wijzigingen;

Gelet op de toestemmingsaanvraag van 9 januari 2019 van de korpschef van de politiezone kanton Borgloon als verwerkingsverantwoordelijke, opgesteld conform de bepalingen van de Wet op het Politieambt inzonderheid art. 25/4;

Overwegende dat de gemeente zware investeringen treft op het vlak van preventie en sensibilisering;

Overwegende dat camera-toezicht een nuttig hulpmiddel kan vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen en andere criminaliteitsvormen, de preventieve aanpak ervan en het opsporen van daders, slachtoffers en getuigen;

Overwegende dat camera-toezicht een nuttig hulpmiddel is voor de gerichte en efficiënte politie-inzet;

Overwegende dat de korpschef van een lokale politiedienst die op een zichtbare wijze camera’s plaatst en gebruikt op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, voorafgaande principiële toestemming vraagt aan de gemeenteraad;

Overwegende dat er rekening gehouden wordt met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot camera-toezicht op de openbare weg;

Overwegende dat de nodige waarschuwingen in de buurt worden aangebracht opdat de burger geïnformeerd is over het camera-toezicht op de plaatsen die hij betreedt;

Overwegende dat de gemeenteraad haar principiële toestemming dient te verlenen aan de korpschef voor het gebruik van camera-toezicht op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad verleent haar toestemming voor de plaatsing en het gebruik van tijdelijk vaste bewakingscamera’s op het grondgebied van de gemeente Alken;

Artikel 2: De verleende toestemming wordt ter kennis gebracht aan de korpschef en de procureur des Konings.

Artikel 3: Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 1 januari 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Gebruikersreglement bibliotheek

Tot vandaag had elke bibliotheek een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen, werd een jaar geleden beslist om toe te werken naar een volledig nieuw centraal systeem voor Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

Cultuurconnect werkt in opdracht van Vlaanderen aan dit nieuw centraal systeem, het EBS of Eengemaakt BibliotheekSysteem. De implementatie van het project loopt over drie jaar en in zeven fase. In de eerste fase migreert Limburg alle huidige bibsystemen naar het nieuwe bibliotheeksysteem. Gezien er geen provinciaal systeem meer is dient het huidige gebruikersreglement bibliotheek aangepast te worden. Momenteel wordt er druk gewerkt aan een nieuw samenwerkingsverband.

 

 

Gelet op de afspraken binnen een mogelijk samenwerkingsverband tussen een aantal Limburgse bibliotheken waarbij de tarieven en faciliteiten geactualiseerd zijn om te komen tot een gezamenlijk reglement;

Gelet op het gunstig advies van de Raad van Bestuur van de bibliotheek van 11 maart 2019, waar het voorliggend reglement integraal en unaniem gunstig geadviseerd werd;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: de gemeenteraad Alken heft het gebruikersreglement bibliotheek van januari 2014 op.

Artikel 2: de gemeenteraad Alken keurt het gebruikersreglement bibliotheek als volgt goed.

 

GEBRUIKERSREGLEMENT BIBLIOTHEEK ALKEN

 

Reglement vanaf 29 maart 2019

 

ARTIKEL 1 - GEBRUIKERSREGLEMENT

Dit reglement is van toepassing in Bibliotheek Alken, Papenakkerstraat 5, 3570 Alken

 

De tarieven die gehanteerd worden in de bibliotheek, maken integraal deel uit van dit gebruikersreglement, en worden toegevoegd als bijlage.

 

Ook de bijlage met de sluitingsdagen en openingstijden van Bibliotheek Alken is een onderdeel van dit gebruikersreglement.

 

ARTIKEL 2 - TOEGANKELIJKHEID

De Bibliotheek Alken is vrij toegankelijk en de aanwezige materialen en informatiebronnen zijn vrij raadpleegbaar.

 

Alleen wie 15 minuten voor sluitingstijd in de bib aanwezig is, kan op volledige dienstverlening rekenen.

 

ARTIKEL 3 – LIDMAATSCHAP EN DIENSTVERLENING

Een lidmaatschap is verkrijgbaar op vertoon van de identiteitskaart of wettelijke verblijfsvergunning en is 12 maanden geldig vanaf de inschrijfdatum. Aan het lidmaatschap zijn retributietarieven verbonden.

Een minderjarige schrijft zich in onder de verantwoordelijkheid van een ouder of voogd.

 

Van zodra een gebruiker lid is van Bibliotheek Alken, maakt hij/zij  gebruik van de identiteitskaart als lidkaart. Indien dit niet mogelijk is, ontvangt de gebruiker een lidkaart.

 

Het lidmaatschap is strikt persoonlijk: de bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik van zijn lidkaart.

 

Veranderingen van contactgegevens deelt de bibliotheekgebruiker onmiddellijk mee en verlies of diefstal meldt hij meteen aan de bibliotheek. Om misbruik te vermijden, wordt de lidkaart onmiddellijk geblokkeerd.

 

Bij verlies van de kaart zonder melding aan het bibliotheekpersoneel blijft de lener verantwoordelijk voor eventueel misbruik.

 

Het lidmaatschap geeft recht op het uitlenen en reserveren van materialen, het raadplegen van digitale informatie, het gebruik van de internetpc’s, kopieerapparaten, printers, scanners, wifi en andere apparaten die ter beschikking worden gesteld.

 

Voor het gebruik van de infrastructuur, het internet en de diensten van elke vestiging van Bibliotheek Alken volgt de bibliotheekgebruiker de richtlijnen van het personeel.

De bibliotheekgebruiker kan ter plaatse voor algemene informatie en begeleiding steeds een beroep doen op het personeel.

Tarieven lidmaatschap en comfortdiensten: zie bijlage 1: Retributie

 

ARTIKEL 4 - AANTAL TE LENEN MATERIALEN

Elke lener kan in Bibliotheek Alken maximaal 20 materialen uitlenen (20 gedrukte materialen en/of 10 dvd’s en/of 10 cd’s). Kinderen tot 12 jaar kunnen enkel jeugdmaterialen ontlenen. Tijdelijke of permanente afwijkingen op dit aantal zijn mogelijk voor specifieke deelcollecties. Bepaalde materialen zijn niet uitleenbaar, zoals dagbladen, de nieuwste tijdschriftennummers, e.a.

 

ARTIKEL 5 - VERANTWOORDELIJKHEID MATERIALEN

De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen en moet deze controleren op beschadiging en volledigheid, alvorens de bibliotheek te verlaten. Bij twijfel verwittigt de lener het personeel om te vermijden dat hij zelf aansprakelijk wordt gesteld.

 

De lener is zelf verantwoordelijk voor het tijdig terug inleveren of tijdig verlengen van de op zijn naam geleende materialen.

 

De lener mag de uitgeleende materialen niet verder, uitlenen aan derden.

 

Bibliotheek Alken is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan hardware of software van de lener door gebruik van geleende materialen zoals cd’s of dvd’s.

 

ARTIKEL 6 - AUTEURSWET

De bibliotheekgebruiker respecteert de bepalingen van de auteurswet. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen ligt bij de gebruiker.

 

ARTIKEL 7 - VERLIES, BESCHADIGING

Voor beschadiging of verlies van materialen betaalt de lener een vergoeding: zie bijlage 1: retributie.

 

ARTIKEL 8 - LEENTERMIJN EN VERLENGEN

De uitleentermijn bedraagt 4 weken (28 dagen).

 

Verlengen – in de bibliotheek, telefonisch of via de online toepassing ‘Mijn Bibliotheek’ – kan 1 keer voor een periode van 4 weken, voor zover de materialen niet gereserveerd zijn. De lener neemt zelf het initiatief voor de verlenging van de leentermijn van de materialen.  Telefonisch verlengen kan alleen tijdens de openingsuren.

 

Enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn ontvangt de lener automatisch een herinneringsmail  indien hij/zij het e-mailadres heeft doorgegeven. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het al dan niet ontvangen van de e-mails.

 

ARTIKEL 9 - INLEVERBUS

Bibliotheek Alken beschikt over een inleverbus. Leners kunnen de materialen die ze uitleenden in de bibliotheek op ieder moment van de dag (24 uur op 24, 7 dagen op 7) inleveren via deze boekenbus, die zich aan de buitenkant van het gebouw aan de zijde van parking Kapittel bevindt.

 

Materialen inleveren via de inleverbus doe je op eigen risico. Je ontvangt namelijk geen bonnetje waarmee je kan aantonen dat materialen ingeleverd werden.

 

De registratie van de inlevering wordt door het personeel verwerkt tijdens de eerstvolgende dag waarop de bibliotheek geopend is.

 

Kijk steeds goed na of alle materialen volledig zijn. Onvolledige materialen worden niet ingenomen!

 

De uitleentermijn van de materialen die je nog in je bezit hebt, wordt niet automatisch verlengd: zie artikel 8: Leentermijn en verlengen.

 

Te betalen vergoedingen blijven openstaan totdat je ze tijdens een volgend bibliotheekbezoek vereffent.

 

ARTIKEL 10 - OVERSCHRIJDEN LEENTERMIJN

Wie de leentermijn overschrijdt, betaalt een vergoeding en eventuele administratieve kosten. Het retributiegeld gaat in op de openingsdag na het verstrijken van de leentermijn. Bij betwisting van de inleverdatum zijn de gegevens van de uitleenadministratie beslissend.

 

Eén week na de inlevertermijn start de aanmaningsprocedure met een eerste herinneringsbericht. Twee weken later (3 weken na de inlevertermijn) volgt een tweede herinneringsbericht.

Indien een lener geen gevolg geeft aan deze oproepen,  worden de kostprijs van de uitgeleende materialen en een administratieve kost volledig in rekening gebracht. De lener ontvangt hiervoor eerst een materiaalvergoedingsnota met daarin het bedrag dat in rekening gebracht kan worden (dit bedrag bestaat uit een vervangingskost voor elk uitgeleend materiaal, aangevuld met een administratieve kost per materiaal en het retributiegeld per materiaal). Deze materiaalvergoedingsnota wordt 5 weken na de inlevertermijn verzonden. Indien de lener de materialen binnen 2 weken na verzending van de materiaalvergoedingsnota (binnen 7 weken na de inlevertermijn) inlevert, vervallen de vervangingskosten en de administratieve kosten en wordt enkel het retributiegeld aangerekend.

Indien de materialen niet ingeleverd worden, binnen 7 weken na de inlevertermijn worden de kostprijs van de uitgeleende materialen, de administratieve kosten en retributiegelden definitief in rekening gebracht. Deze procedure verloopt via de gemeente Alken. De lener ontvangt een factuur van de gemeente en blijft geblokkeerd totdat hij alle openstaande kosten heeft betaald.

 

Tarieven retributiegeld: zie bijlage 1: retributie.

 

ARTIKEL 11 - RESERVEREN

Reserveren - in de bibliotheek, telefonisch of via de online toepassing ‘Mijn Bibliotheek’ is mogelijk. Zowel uitgeleende als aanwezige materialen kunnen gereserveerd worden. De lener kan gelijktijdig maximaal 5 materialen reserveren in Bibliotheek Alken. Gereserveerde materialen moeten binnen 14 kalenderdagen afgehaald worden. De lener wordt verwittigd zodra het gereserveerde materiaal ter beschikking staat. Telefonisch reserveren kan alleen tijdens de openingsuren.

 

Tarieven reservering: zie bijlage 1: retributie.

 

ARTIKEL 12 - INTERBIBLIOTHECAIR LEENVERKEER (IBL)

De lener kan materialen uit andere bibliotheken aanvragen via het interbibliothecair leenverkeer.  De hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de lener, ook bij het niet afhalen van de gevraagde materialen.

 

Zodra het gevraagde item ter plaatse is, krijgt de lener 7 kalenderdagen de tijd om het item af te halen. De uitleentermijn van deze materialen wordt door de versturende bibliotheek bepaald en dient te worden gerespecteerd daar een verlenging hier niet mogelijk is.

 

Tarieven IBL: zie bijlage 1: retributie.

 

ARTIKEL 13 - GEDRAGSCODE

Elke bibliotheekgebruiker zorgt ervoor dat de sfeer in de bibliotheek niet verstoord wordt. We verwachten dat iedere bezoeker zich houdt aan de vooropgestelde gedragscode.

-Roken is verboden.

-Dieren zijn niet toegelaten, met uitzondering van assistentiehonden.

-De stilte moet gerespecteerd worden. Roepen is niet toegestaan.

-Het meubilair, de collectie en de apparatuur worden met respect behandeld.

-Elke schade of vernieling die wordt vastgesteld, hetzij door een bibliotheekmedewerker of een andere bevoegde instantie, moet vergoed worden door de overtreder.

Bij het niet naleven van de bovenstaande richtlijnen krijgt de bibliotheekgebruiker eerst een verwittiging van een bibliotheekmedewerker. Bij aanhoudende overlast wordt de bibliotheekgebruiker de toegang tot de bibliotheek ontzegd voor de rest van de dag. In geval van ernstige overlast kan de bibliotheekgebruiker voor een langere periode de toegang tot de bibliotheek ontzegd worden.

 

ARTIKEL 14 - ONGEVALLEN, VERLIES EN DIEFSTAL VAN PERSOONLIJKE EIGENDOMMEN

De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor ongevallen.

De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen van de bibliotheekgebruikers.

 

ARTIKEL 15 - OPENINGSTIJDEN EN SLUITINGSDAGEN

Wettelijke feestdagen en andere sluitingsdagen van Bibliotheek Alken worden vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Alken. Ze worden tijdig aan de bibliotheekgebruiker gecommuniceerd en kunnen ook geraadpleegd worden op https://alken.bibliotheek.be en op www.alken.be.

 

Openingstijden en wettelijke feestdagen: zie bijlage 2

 

ARTIKEL 16 - BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER

De wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is van toepassing.

De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek. De gebruiker kan deze gegevens inkijken en verbeteren.

 

De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van zijn e-mailadres voor het versturen van correspondentie inzake herinneringen en aanmaningen. De bibliotheekgebruiker houdt zijn e-mailadres up-to-date en geeft elke wijziging onmiddellijk door aan de bibliotheek.

 

De bibliotheekgebruiker kan zelf zijn leenhistoriek bewaren in de online toepassing ‘Mijn Bibliotheek’, indien hij dit wenst.

 

De individuele uitleengegevens worden slechts bewaard voor de periode dat de documenten zijn uitgeleend, of zolang dat de bibliotheekgebruiker nog een openstaande rekening heeft.

 

Enkel met de schriftelijke toestemming van de bibliotheekgebruiker mag de bibliotheek de uitleengegevens bijhouden voor persoonlijk gebruik van de aanvrager of voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Herinneringen en aanmaningen: zie artikel 10: overschrijden leentermijn

 

ARTIKEL 17 – INTERNET EN WIFI IN DE BIB

Internetcomputers zijn gratis beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

 

Elke bezoeker heeft de mogelijkheid om, voor zover de infrastructuur dit toelaat, gratis gebruik te maken van een computer met internetverbinding in de bibliotheek. Wanneer meerdere personen gelijktijdig gebruik willen maken van de computers met internetverbinding, wordt het gebruik per persoon beperkt tot 60 minuten.

 

Reservaties voor het gebruik van internet kunnen enkel ter plaatse of telefonisch geregeld worden. Wie te laat komt voor een gereserveerde sessie, verliest het niet-gebruikte deel van de gereserveerde sessie.

 

Informatie uit Internet en documenten die via de internetcomputers worden opgesteld, kunnen via een printer worden afgedrukt op papier dat door de bibliotheek ter beschikking wordt gesteld aan dezelfde prijs als voor een fotokopie. Elke pagina waarvoor een drukopdracht wordt gegeven, moet betaald worden. Printen is enkel mogelijk bij gebruik van de internetcomputers die door de bibliotheek beschikbaar gesteld worden.

 

Bibliotheek Alken beschikt over wifi (draadloos internet). Alle bezoekers mogen gratis en onbeperkt gebruik maken van dit draadloos netwerk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.  

 

De gebruiker moet al het nodige doen om de internettoegang normaal te laten functioneren. De studiesfeer in de bibliotheek mag niet verstoord worden. Daarom is het niet toegestaan om met meerdere personen aan één internetcomputer plaats te nemen. Het is ook niet toegestaan om activiteiten op het internet uit te oefenen die andere bibliotheekbezoekers kunnen hinderen.

Het niet naleven van deze richtlijnen of het misbruiken van de computer of de  internettoegang leidt tot sancties, afhankelijk van de aard van de inbreuk. Bij vaststelling van schade aan apparatuur en/of software bepaalt de bibliothecaris, bijgestaan door de  systeembeheerder, de te betalen vergoeding en eventuele sancties.

 

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het tijdelijk niet  beschikbaar zijn van of het niet optimaal functioneren van internet.

 

Elke internetgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het zoeken en beoordelen van de    resultaten van de zoekacties. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden   voor de inhoud van de websites.

 

Met betrekking tot internetgebruik kan het bibliotheekpersoneel, indien mogelijk, behulpzaam zijn met   algemene zoeksuggesties. Het bibliotheekpersoneel is evenwel niet beschikbaar om gebruikers individueel op te leiden tot het gebruik van internet.

 

De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor eventuele inbreuken of misbruiken, voor het   verlies van gegevens of voor directe of indirecte schade ten gevolge van het gebruik van  de internettoegang in de bibliotheek ligt bij de gebruiker.

 

ARTIKEL 18 - AKKOORD MET HET REGLEMENT

Door zich in te schrijven verklaart de gebruiker van de bibliotheek zich akkoord met dit reglement, waarvan hij een digitaal of papieren exemplaar ontvangt bij inschrijving of op verzoek. Het reglement is steeds raadpleegbaar op https://alken.bibliotheek.be en op www.alken.be.

 

Alle onvoorziene gevallen worden geregeld door de bibliothecaris, en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan op voorstel van de bibliothecaris het lidmaatschap tijdelijk of definitief intrekken en de toegang tot de bibliotheek ontzeggen wanneer de bibliotheekgebruiker zich niet schikt naar de bepalingen i.v.m. het gebruik van de bibliotheek. De betrokkene wordt hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

 

Tegen deze beslissing is beroep mogelijk bij het Beheersorgaan van Bibliotheek Alken. In afwachting van de uitspraak in beroep blijft de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van kracht.

 

ARTIKEL 21 - INWERKINGTREDING REGLEMENT

Dit gebruikersreglement treedt in werking op 29  maart 2019.

Alle voorgaande gebruikersreglementen worden door dit reglement opgeheven.

 

Bijlage 1: Retributie Bibliotheek Alken

 

Artikel 1

Vanaf 29 maart 2019 wordt er een retributie geheven door Bibliotheek Alken.

 

Artikel 2

De retributie bedraagt:

 

Jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage

 

Lidmaatschap:

- Personen jonger dan 18 jaarGeen bijdrage

- Personen vanaf 18 jaar5,00 euro

Nieuwe lidkaart, bij verlies of diefstal2,50 euro

Lenen van materialen, van welke aard ookGratis

 

Comfortdiensten

 

Reserveren van materialen (incl. verwittigingsbericht)   1 euro per materiaal

Lenen bij andere bibliotheken (IBL):

- Bij een andere Belgische openbare bibliotheek3,00 euro

- Bij een Belgische wetenschappelijke bibliotheek8,00 euro

- Kostprijs aangevraagde kopie, ongeacht het aantal3,00 euro

- Bij een buitenlandse bibliotheek (ook kopieën)Prijs aangerekend door de uitlenende instelling

Fotokopiëren en printen per bladzijde:

- Zwart-wit A40,10 euro

- Zwart-wit A30,20 euro

- Kleur A40,25 euro

- Kleur A30,50 euro

Raadpleging internet via de internetcomputers in de bibliotheekGratis

Gebruik draadloos internetGratis

 

Retributiegeld

 

Het laattijdig terugbrengen van materialen

- Retributiegeld per materiaal per uitleendag, aangerekend vanaf de eerste uitleendag na het verstrijken van de uitleentermijn              0,10 euro

- Portkosten 1ste herinnering (verzonden 1 week na het verstrijken van de uitleentermijn)              Gratis

- Portkosten 2de herinnering (verzonden 3 weken na het verstrijken van de uitleentermijn)              Gratis

- Portkosten materiaalvergoedingsnota (verzonden 5 weken na het verstrijken van de uitleentermijn)              Gratis

- Portkosten en administratiekosten aangetekende factuur (verzonden 7 weken na het verstrijken van de uitleentermijn)              Verzending via gemeente Alken

- Administratiekosten materiaalvergoeding (berekend in de materiaalvergoedingsnota)2,00 euro per materiaal

- Portkosten bij verzending van een registratienota voor openstaande bedragen1,00 euro

Vergoeding bij beschadiging, verlies of diefstal van materialenKostprijs van het materiaal (effectieve aankoopprijs) + 2,00 euro administratiekosten

Bijlage 2: Openingstijden en sluitingsdagen Bibliotheek Alken

 

Artikel 1

Bibliotheek Alken is jaarlijks gesloten op volgende wettelijke feestdagen:

1 januari (nieuwjaarsdag)

2 januari

Pasen

1 mei (Feest van de Arbeid)

O.L.H.-Hemelvaart

Pinksteren

11 juli (Feest van Vlaamse Gemeenschap) 

21 juli (Nationale Feestdag) 

15 augustus (O.L.V.-Hemelvaart)

1 november (Allerheiligen) 

2 november (Allerzielen) 

11 november (Wapenstilstand)

25 december (Kerstmis)

26 december (2e kerstdag)

 

Daarnaast zijn er in functie van vakantieperiodes en/of brugdagen, lokale evenementen of feestdagen, teambuilding of vorming,  extra sluitingsdagen en/of aangepaste openingstijden mogelijk. Die worden tijdig gecommuniceerd via gedrukte en digitale communicatiekanalen.

 

Artikel 2

Bibliotheek Alken hanteert de volgende openingsuren:

 

Openingsuren:

MaandagGesloten

Dinsdag16.00 - 19.30

Woensdag14.00 - 19.30

Donderdag16.00 - 19.30

Vrijdag16.00 - 19.30

Zaterdag10.00 - 12.00

Zondag10.00 - 12.00

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Aanduiding politieke afvaardiging in Raad van bestuur gemeenschapscentra

Het organiek reglement van de raad van bestuur van de gemeenschapscentra bepaalt in artikel 5 de benoeming van de leden van de raad van bestuur GCA.

Op dit moment is het aangewezen om de politieke afvaardiging aan te duiden (gelet op de huidige raad van bestuur - de verkiezingsresultaten en de bepalingen in het organiek reglement). De overige leden, vanuit cultuur, jeugd en sportraad blijven voorlopig aangesteld zoals door de gemeenteraad van 28 maart 2013 gebeurd is.

 

 

Gelet op de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact;

Gelet op de bestaande wettelijke en decretale bepalingen, meer bepaald gemeentelijk cultuurbeleid, decreet van 6 juli 2012 betreffende lokaal cultuurbeleid;

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een gemeenschapscentrum;

Gelet op het organiek reglement waar in artikel 5 de afvaardiging vanuit de politieke partijen wordt vastgelegd;

Overwegende dat aan alle politieke partijen zetelend in de gemeenteraad een opvraging van kandidaturen werd gehouden;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:   De op dit moment zetelende afgevaardigden vanuit de politieke partijen in de raad van bestuur GCA worden vervangen door volgende afgevaardigden vanuit de politieke partijen in de raad van bestuur GCA, conform het geldende organiek reglement:

                      Vanuit N-VALiesbeth Paque

                      Vanuit GroenAnita Keupers

                      Vanuit CD&VAlda Keupers

                      Vanuit Open VLDJoren Froyen

 

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Aanduiding politieke afvaardiging in Raad van bestuur bibliotheek

Het organiek reglement van de raad van bestuur van de bibliotheek bepaalt in artikel 5 de benoeming van de leden van de raad van bestuur bibliotheek.

Op dit moment is het aangewezen om de politieke afvaardiging aan te duiden (gelet op de huidige raad van bestuur - de verkiezingsresultaten en de bepalingen in het organiek reglement). De overige leden blijven voorlopig aangesteld.

 

Gelet op de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact;

Gelet op de bestaande wettelijke en decretale bepalingen, meer bepaald gemeentelijk cultuurbeleid, decreet van 6 juli 2012 betreffende lokaal cultuurbeleid;

Gelet op het juridisch advies vanuit de provincie betreffende gemeentelijke adviesraden;

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een gemeenschapscentrum;

Gelet op het organiek reglement waar in artikel 5 de afvaardiging vanuit de politieke partijen wordt vastgelegd;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:   De op dit moment zetelende afgevaardigden vanuit de politieke partijen in de raad van bestuur bibliotheek worden vervangen door volgende afgevaardigden vanuit de politieke partijen in de raad van bestuur bibliotheek, conform het geldende organiek reglement:

Vanuit Open VLD : Soetkin Jehaes

Vanuit N-VA : Koen Ottenbourgs

Vanuit CD&V : Alda Keupers

Vanuit Groen : Leona Gerrits

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Afgevaardigde bekkenbestuur

Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het nieuwe Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.

Het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, de problematiek van overstromingen en verdroging, de ecologie van de waterlopen …, vallen allemaal onder de noemer ‘integraal waterbeleid’.

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) coördineert het integraal waterbeleid op Vlaams niveau, het bekkenbestuur doet dat op lokaal niveau. Vlaanderen werd voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Uw gemeente maakt deel uit van het Demerbekken.

Het decreet Integraal Waterbeleid bepaalt de minimale samenstelling van een bekkenbestuur. Elke gemeente waarvan het grondgebied geheel of gedeeltelijk deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur.

Er wordt gevraagd een nieuwe vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) aan te duiden voor het bekkenbestuur Demerbekken, met name een mandataris (de burgemeester, een schepen of een lid van de gemeenteraad). Het bekkenbestuur komt minstens één keer per jaar samen. De afgevaardigde wordt ook uitgenodigd op de vergaderingen van het Integraal Project Herk en Mombeek, dat specifiek betrekking heeft op het gebied van uw gemeente (1 à 2 vergaderingen per jaar).

 

De raad,

Gelet op het decreet Lokaal bestuur;

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)

Gelet op het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Demerbekken, van 12 februari 2019 m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Alken deel uitmaakt.

Overwegende dat het bekkenbestuur tot taak heeft:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op de geheime stemming voor effectief lid waarbij Patrick Martens 14 ja-stemmen behaalde, Ingrid Jacobs 6 ja-stemmen behaalde en Kris Franssens 1 ja-stem behaalde,

Gelet op de geheime stemming voor plaatsvervanger waarbij Sabine Van de Sande 15 ja-stemmen behaalde en Marina Boussu 6 ja-stemmen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Demerbekken onder voorzitterschap van de gouverneurs van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid. Effectief lid: Patrick Martens. Plaatsvervanger: Sabine Van de Sande

Artikel 2: Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Demerbekken, Vlaams Administratief Centrum, Diestsepoort 6 bus 73 3000 Leuven.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Afgevaardigde Toerisme Limburg

Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde in de algemene vergadering van Toerisme Limburg vzw aan te duiden, bij voorkeur de schepen van toerisme.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij vzw Toerisme Limburg;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afgevaardigde in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat de gemeente Alken recht heeft op 1 vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Toerisme Limburg vzw;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stellen: Ingrid Loix

Gelet op de geheime stemming waarbij Ingrid Loix 19 ja-stemmen behaalde (2 blanco-stemmen);

 

Besluit

Artikel 1: Schepen Ingrid Loix wordt aangeduid als gemeentelijke afvaardiging voor de algemene vergadering van vzw Toerisme Limburg.

Artikel 2: Deze aanstelling blijft gelden tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Aanduiding afgevaardigde Kleine Landeigendom

Het gemeentebestuur dient een afgevaardigde aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de Kleine Landeigendom.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij de sociale huisvestingsmaatschapij de Kleine Landeigendom;

Overwegende dat het, bij het begin van de nieuwe legislatuur, nodig is om de gemeentelijke afvaardiging in deze vereniging opnieuw aan te duiden;

Overwegende dat volgende personen zich kandidaat stelden voor de beide beheersorganen:

Katrien Rutten, Paul Dirickx & Jo Tournel,

Gelet op de geheime stemming waarbij:

1 stem ongeldig was

Katrien Rutten 14 ja-stemmen behaalde;

Paul Diricxk 1 ja-stem behaalde;

Jo Tournel 5 ja-stemmen behaalde;

 

Besluit

Artikel 1: Volgende persoon wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de Kleine Landeigendom:

mevrouw Katrien Rutten (Thielestraat 1, 3570 Alken).

Artikel 2: De aanstelling blijft geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

Artikel 3: Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de Kleine Landeigendom.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Plantvak bakkerij Vanderstraeten Grootstraat

Op de gemeenteraad van 29 november 2018 werd het punt betreffende het verwijderen van het plantvak ter hoogte van bakkerij Vanderstraeten in de Grootstraat door raadslid Frank Deloffer toegevoegd.  De gemeenteraad besliste om het plantvak te verwijderen.  Tegen deze beslissing werd klacht neergelegd door raadslid Peter Bollen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.  Het bestuur werd in kennis gesteld van deze klacht door ABB op 18 december 2018 en bijkomende stukken werden opgevraagd door ABB via schrijven van 18 januari 2019.  Op 25 februari 2019 ontving het bestuur de beslissing van de gouverneur waarin hij stelt dat hij het noodzakelijk acht dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over deze zaak en een grondig debat voert.  Het is nodig dat de gemeenteraad met kennis van zaken een beslissing neemt en de beslissing deugdelijk kan motiveren.  Op basis van het schrijven van de gouverneur ligt dit punt ter bespreking voor aan de gemeenteraad.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur artikel 2, § 2 dat bepaalt dat de gemeenten, overeenkomstig artikel 41 van de grondwet, bevoegd zijn voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 29 november 2018 waarbij de gemeenteraad besliste om het plantvak ter hoogte van bakkerij Vanderstraeten te verwijderen;

Gelet op het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) van 17 december 2018 waarbij het gemeentebestuur in kennis werd gesteld van de klacht tegen het gemeenteraadsbesluit van 29 november 2018 en waarin het gemotiveerde standpunt van de gemeenteoverheid gevraagd werd;

Gelet op de mail van 20 december 2018 waarbij de bevestiging gebeurt van de telefonische afspraak dat de gemeenteoverheid haar standpunt zal meedelen na 9 januari 2019;

Gelet op het besluit van het college van 9 januari 2019 waarin kennis werd genomen van het schrijven van ABB en waarin het standpunt van de gemeenteoverheid vastgesteld werd;

Gelet op het schrijven van 11 januari 2019 aan het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin het gemotiveerd standpunt van de gemeenteoverheid overgemaakt werd;

Gelet op het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 17 januari 2019 waarin bijkomende stukken opgevraagd worden;

Gelet op het schrijven van 23 januari 2019 aan het Agentschap Binnenlands Bestuur waarbij de gemeenteoverheid de bijkomende stukken overmaakt;

Gelet op het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 22 februari 2019 waarin de gouverneur het noodzakelijk acht dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over deze zaak en een grondig debat voert;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 juli 2011 waarbij de stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd voor de herinrichting van de wegenis en de riolering in de Grootstraat (tussen het kruispunt Sassenbroekstraat/Leemkuilstraat en tot in de bocht Wimmertingenstraat);

Gelet op het feit dat deze vergunning voorziet dat op meerdere plaatsen in de Grootstraat een plantvak aangebracht wordt om alzo een veilige fietsvoorziening te bekomen die afgescheiden is van de rijweg;

Gelet op de vraag van bakkerij Vanderstraeten om bijkomende parkeerplaatsen te voorzien die haaks op de weg staan en waarbij het noodzakelijk is de groenzone tussen het fietspad en de rijweg te verwijderen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2016 waarbij beslist wordt, omwille van de verkeersveiligheid en meer bepaald de zwakke weggebruiker, het oorspronkelijk goedgekeurd plan met een groenzone tussen rijweg en fietspad te behouden maar dat bijkomende parkeerplaatsen op privé terrein kunnen toegestaan worden;

Gelet op het feit dat de bakkerij Vanderstraeten haar parking uitbreidt naar de zone voor de woning en hiervoor een regularisatie dient aan te vragen;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen het bouwdossier van bakkerij Vanderstraeten, met name de regularisatie van de uitbreiding van de parking, goedkeurt in haar zitting van 8 november 2017;

Overwegende dat in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2017, inzake de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening bij het punt 'mobiliteitsaspect', gesteld wordt dat het een bestaande handelszaak betreft waarbij bijkomende parkeermogelijkheid gecreëerd wordt op het eigen terrein met een buffering naar de voorliggende openbare weg door middel van de bestaande haag- en groenzone op dit openbaar terrein;

Overwegende dat het Agentschap Wegen en Verkeer in hun advies aan het college van burgemeester en schepenen betreffende de aanvragen van omgevingsvergunningen langs de gewestwegen, verwijst naar het KB 20/8/1934, artikel 5 wat bepaalt dat de eigendomsgrens grenzend aan de gewestweg onverrijdbaar dient afgesloten te worden over de volledige breedte van het perceel minus de stedenbouwkundig vergunde in- en uitritten van maximaal 4,5m breedte.

Overwegende dat het wenselijk is dat op het grondgebied van Alken voor vergunningen langs de gemeentewegen ook een afsprakenkader gehanteerd wordt voor de beoordeling van de vergunningsaanvragen;

Overwegende dat de adviesraad voor mobiliteit en verkeer in haar zitting van 11 september 2017 tot de conclusie was gekomen dat de regelgeving van AWV best als richtlijn gehanteerd wordt voor het voorzien van parkeerplaatsen op het eigen terrein;

Overwegende dat de dienst Woon- en Leefomgeving een nota met richtlijnen uitgewerkt heeft voor de aanleg van parkeerplaatsen op het eigen terrein;

Overwegende dat de adviesraad voor mobiliteit en verkeer in haar zitting van 11 september 2017 deze nota met richtlijnen opgesteld door de dienst Woon- en Leefomgeving gunstig adviseerde;

Rekening houdende met het feit dat door de aanwezigheid van insteekparkings de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker afneemt;

Overwegende dat het principe om te voorzien in maximaal 1 in- en uitrit voorvloeit uit het gegeven om juist de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker te verhogen;

Gelet op het onderzoek van de politie waarbij de situatie in kaart gebracht werd en er 2 voorstellen uitgewerkt werden;

Gelet op het voorstel van de politie dat voorstel 1 als de meest aangewezen optie weerhouden wordt en dit in het kader van de verkeersveiligheid;

Overwegende dat nadien een overleg plaatsgevonden heeft tussen de gemeente, de politie en de eigenaar van de bakkerij Vanderstraeten om deze voorstellen toe te lichten;

Overwegende dat het een parking op het privé terrein betreft;

 

Besluit

14 stemmen voor: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Peter Bollen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Frank Vroonen, Patrick Martens en Sabine Van de Sande

6 stemmen tegen: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, Marina Boussu, Ingrid Jacobs en Kris Franssens

1 onthouding: André Vanhex

 

Artikel 1: Het voorstel van raadslid Ingrid Jacobs om het plantvak te verwijderen en dicht te klinkeren wordt niet aanvaard met volgende stemming: 6 ja (Kris Franssens, Ingrid Jacobs, Igor Philtjens, Marina Boussu, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye), 1 onthouding (André Vanhex) en 14 neen (Patrick Martens, Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Peter Bollen, Frank Vroonen, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande);

Artikel 2: het besluit van de gemeenteraad van 29 november 2019, waarin beslist werd om het plantvak ter hoogte van de bakkerij Vanderstraeten in de Grootstraat te verwijderen, wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Plantvak bakkerij Vanderstraeten (toegevoegd door raadslid Ingrid Jacobs)

Gemeenteraadslid Ingrid Jacobs vraagt naar de stand van zaken over het verwijderen van het plantvak voor de parking van bakkerij Vanderstraeten.

 

Besluit

Artikel 1: De raad beslist om dit punt samen met het voorgaande, punt 12 plantvak bakkerij Vanderstraeten, te behandelen.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Speelpleinwerking/kinderopvang (toegevoegd door raadslid Marina Boussu)

Het zorgen voor kinderopvang tijdens de schoolvakanties is voor vele ouders een bron van stress en bezorgdheid. In januari moeten de meeste ouders hun verlof voor het ganse jaar al doorgeven. Voor jonge ouders is dit een heikel punt. Vakantiekampen zijn al snel volzet en niet betaalbaar voor alle kinderen zeker niet voor de volledige vakantieperiode. Ze zijn dan aangewezen op de kinderopvang waar ze op ellenlange wachtlijsten terecht komen.

 

De paasvakantie, eerste twee weken en de laatste twee weken van de zomervakantie zijn de grootste probleemzones voor kinderopvang. Het risico om te wachten tot er een plaatsje vrijkomt, is te groot voor de meeste ouders die op de wachtlijst staan. Hierdoor zijn ze verplicht om een alternatief te zoeken. Meer kinderen toelaten in de kinderopvang is geen optie omwille van veiligheid van de kinderen en de kwaliteit van de opvang.

 

Er is een goed georganiseerde en kwalitatieve speelpleinwerking in Alken met gemotiveerde monitoren. Helaas is dit slechts voor vier weken voorzien en gaat dit enkel door in de rustigste periode van het jaar, namelijk tijdens het bouwverlof.

 

Vorig jaar stelde ik het systeem van de inschrijvingen al in vraag, maar tot op vandaag heb ik hiervoor nog geen oplossing te horen gekregen. Vandaag schrijven alle ouders hun kinderen in voor twee maanden met de optie om vrijblijvend te annuleren. Dit zorgt voor incorrecte cijfers en een vertekend beeld over het aantal kinderen en de nodige begeleiding.

 

 

Raadslid Kris Franssens voegt volgend amendement toe aan het punt: "Betreffende de speelpleinwerking/kinderopvang wil ik een amendement indienen met als onderwerp ter stemming : opvang op 3 locaties.  Onze motivatie hiervoor is dat mensen indien de opvang dichter bij huis is mogelijks meer gebruik zullen maken van de fiets."

 

Besluit

Artikel 1: Ter zitting legt schepen Cindy Vandormael een alternatief voorstel voor dat unaniem aanvaard wordt, met name dat voor het werkjaar 2020 er::

          Een evaluatie zal gebeuren van het reglement BKO in het kader van de 3 locaties en de sorry-dagen.  Er zal hiervoor advies gevraagd worden aan het lokaal overleg kinderopvang.

          Moni's van speelpleinwerking worden gevraagd:

          Of er tijdens de paasvakantie speelpleinwerking georganiseerd kan worden (of er voldoende moni’s beschikbaar zijn)

          Of er één extra week of weken speelpleinwerking kan georganiseerd worden tijdens de zomermaanden

          Voor de kinderopvang en de speelpleinwerking zal er bekeken worden of er rond inclusie gewerkt kan worden.

Artikel 2: Raadslid Kris Franssens legde een alternatief ter stemming, met name om de opvang op 3 locaties open te houden.

Dit voorstel wordt niet aanvaard met 7 stemmen ja (Kris Franssens, Ingrid Jacobs, Igor Philtjens, André Vanhex, Marina Boussu, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye) en 14 neen (Patrick Martens, Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Peter Bollen, Frank Vroonen, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande)

Artikel 3: Het voorstel van raadslid Marina Boussu is als volgt:

          Laat de speelpleinwerking gedurende zes weken doorgaan in plaats van vier tijdens de zomervakantie. Verplaats de periode van de speelpleinwerking naar de eerste drie weken en de laatste drie weken van de zomervakantie in plaats van tijdens het bouwverlof.

          Laat de speelpleinwerking ook tijdens de paasvakantie doorgaan om de wachtlijsten voor de kinderopvang te beperken.

          Verbeter het systeem van inschrijvingen door korter op de bal te spelen. Annulering van de kinderopvang moet geverifieerd worden en persoonlijk worden overgebracht om misbruik tegen te gaan. Een optie is de invoer van maximum 4 ‘sorry-dagen ‘in de maand juli en augustus.

Het voorstel wordt niet aanvaard met 7 stemmen ja (Kris Franssens, Ingrid Jacobs, Igor Philtjens, André Vanhex, Marina Boussu, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye) en 14 neen (Patrick Martens, Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Peter Bollen, Frank Vroonen, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande)

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Nieuwe accommodatie KFC Alken (toegevoegd door raadslid Ingrid Jacobs)

Gemeenteraadslid Ingrid Jacobs vraagt een nieuwe centrale accommodatie te voorzien voor KFC Alken.  Het voorstel is dat de gemeenteraad opdracht geeft aan het schepencollege om de procedure van RUP Sport- en Recreatievelden met dringendheid verder af te handelen en de gemeenteraad op de hoogte te houden van de vorderingen en dat het schepencollege de nodige middelen voorziet om een centrale accommodatie te voorzien voor KFC Alken.

 

Besluit

Artikel 1: Ter zitting legt schepen Frank Vroonen een alternatief voorstel ter stemming als volgt:

“De gemeenteraad geeft opdracht om tijdig, afhankelijk van de evolutie van het ruimtelijk uitvoeringsplan en de omgevingsvergunning, budgetten te voorzien voor de realisatie van de centrale accommodatie”.

Dit voorstel wordt aanvaard met 14 stemmen ja (Patrick Martens; Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Peter Bollen, Frank Vroonen, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande), en 7 neen (Kris Franssens, Ingrid Jacobs, Igor Philtjens, André Vanhex, Marina Boussu, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye).

Artikel 2: De raad stemt over voorstel 1 van raadslid Marina Boussu als volgt: "De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om de procedure van RUP Sport- en Recreatievelden met dringendheid verder af te handelen en de gemeenteraad op de hoogte te houden van de vorderingen".

Dit voorstel wordt unaniem aanvaard.

Artikel 3: De raad stemt over het voorstel 2 van raadslid Marina Boussu als volgt: "De gemeenteraad geeft, gezien de hoogdringendheid, de opdracht aan het schepencollege om de nodige middelen te voorzien om een centrale accommodatie voor KFC Alken te kunnen realiseren op korte termijn".

Dit voorstel wordt niet aanvaard met 6 stemmen ja (Ingrid Jacobs, Igor Philtjens, André Vanhex, Marina Boussu, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye), 1 onthouding (Kris Franssens) en 14 neen (Patrick Martens, Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Peter Bollen, Frank Vroonen, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande).

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2019

 

Alken, bijvriendelijke gemeente (toegevoegd door Kris Franssens)- Toegevoegd punt

Raadslid Kris Franssens voegt volgend punt toe aan de gemeenteraad:

Gezien het belang van bijen als bestuivers voor de vele land- en tuinbouwgewassen die in Alken verbouwd worden en het voorbestaan van vele soorten in het algemeen willen we door volgende maatregelen onze gemeente bijvriendelijker maken:

- bijkomende bloemenweides in Alken voorzien, eventueel op braakliggend privaat terrein.

- bestaande grasvelden en bermen die eigendom zijn van de gemeente beplanten met bloembollen (dit kan zonder de graszode te verwijderen).

- Bij het verder scheiden van het rioleringstelsel (nog 27% van de woningen in Alken is niet afgekoppeld) in buitengebied zoveel mogelijk kiezen voor open rwa en ook hier kiezen voor bloeiende bermen.

- Het maximum bedrag voor subsidie van aanleg en onderhoud van KLE  afvoeren onder voorwaarde dat er voor nieuwe aanplantingen gekozen wordt voor bijvriendelijke planten en bij onderhoud er minstens 50% van de te onderhouden planten ook bijvriendelijke planten zijn.

- Bij (her)aanleg openbaar groen uitsluiten kiezen voor bijvriendelijke soorten.

- onderzoek naar nestgelegenheid voor solitaire bijen op openbaar terrein en eventueel op daken van openbare gebouwen.

 

Besluit

Schepen Frank Vroonen antwoordt op de gestelde vragen van raadslid Kris Franssens.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2019