Gemeente Alken

Zitting van 25 mei 2023

van 20:00 tot 21:00

 

Aanwezig: Peter Bollen, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Alex Dubois en Patrick Martens, schepenen; Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Ingrid Jacobs en Paul Dirickx, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

Verontschuldigd: Frank Vroonen, schepen; Piet Wijgaerts en Ida Ceulemans, raadsleden;

 

Vanaf punt 2 verlaat Igor Philtjens, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat Bart Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat Filip Vanvinckenroye, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat André Vanhex, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat Ingrid Jacobs, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 27.04.2023

De notulen van 27.04.2023 & het zittingsverslag https://youtu.be/K5yzABcRfZw

worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Feiten en context

De notulen van 27.04.2023 & het zittingsverslag (https://youtu.be/K5yzABcRfZw)

worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Juridische grond

Artikel 32, 277 & 278 §1 decreet Lokaal bestuur

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De notulen & het zittingsverslag van de raad van 27.04.2023 werden opgemaakt en worden ter goedkeuring voorgelegd. Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeente- en ocmw-raad en de algemeen directeur.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Uittrede politiezone Borgloon

De politiezone Alken/Borgloon/Heers/Kortessem/Wellen (ook gekend als kanton Borgloon) is qua omvang, bereik en capaciteit een kleine, eerder landelijke politiezone. De zone telt 70 operationele politiemensen die geacht worden om een volwaardige basispolitiezorg te leveren en aandacht te hebben voor nieuwe fenomenen en ontwikkelingen om op die manier op een efficiënte wijze de veiligheidsbehoeften af te dekken.

Daarnaast zijn er momenteel fusieplannen tussen de steden Borgloon en Tongeren en anderzijds de gemeente Kortessem en de stad Hasselt.

De gemeenteraad van Tongeren heeft op 30 augustus 2021 de principiële fusiebeslissing heeft genomen. De gemeenteraad van Borgloon nam op 2 september 2021 een gelijkaardige beslissing.

De gemeenteraad van Kortessem mandateerde op 15 december 2022 het college van burgemeester en schepenen om gemeentelijke fusiegesprekken te voeren met Hasselt.

Aansluitende hierop nam de gemeenteraad van Hasselt op 24 januari 2023 eenzelfde beslissing ten aanzien van hun college.

De gemeenteraden van Hasselt en Kortessem namen op 25 en 28 april 2023 op basis van de perspectiefnota de principiële beslissing om te fuseren.

Deze fusieplannen hebben ook een impact op de samenstelling van de politiezone kanton Borgloon.

Om een antwoord te bieden op de maatschappelijke veranderingen en besparingen is het aangewezen om op zoek te gaan naar samenwerkingsmodellen en schaalvergroting teneinde een kwaliteitsvolle politie aan de burger en samenleving te kunnen blijven aanbieden.

 

Feiten en context

Steden, gemeenten en dus ook politiezones worden geconfronteerd met financieel-economische uitdagingen waardoor het verbeteren van de rendabiliteit, efficiëntie en effectiviteit een contante oefening geworden is.

 

Budgettaire, organisatorische en maatschappelijke veranderingen binnen het justitie- en veiligheidsbeleid hebben het voorbije decennium een steeds grotere druk uitgeoefend op de werking van de lokale politiezones en de ondersteuning van deze zones door de federale politie.

 

De werking van de geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus staat zwaar onder druk. De   structurele onderfinanciering en een personeelsdeficit hebben de dienstverlening van de federale politie  maar “ook de constructie van de geïntegreerde politie scheefgetrokken” (De Ruyver, 2018). Vanwege de constellatie van de geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus, hebben de besparingen binnen de federale politie ook een invloed op de werking van de lokale politie (De Ruyver & Janssens, 2013; Van Nuffel, 2010). Een lokale politie die naast de zeven basisfunctionaliteiten ook tal van andere taken moet uitvoeren en dit in een veranderende context.  

 

Politiezones worden geconfronteerd met andere verwachtingen van burgers, bestuurlijke en gerechtelijke overheden. Veranderde verwachtingen die leiden tot een zwaarder takenpakket. Denk aan milieudelicten, de ondersteuning van bestuurlijke handhaving, de M-werking, FJC-werking, Hycap,…  Nochtans wordt van de lokale politiezones onverminderd verwacht dat ze een effectieve en efficiënte politiezorg aanbieden aan hun bevolking.

 

De politiezone Alken/Borgloon/Heers/Kortessem/Wellen (ook gekend als kanton Borgloon) is qua omvang, bereik en capaciteit een kleine, eerder landelijke politiezone. De zone telt 70 operationele politiemensen die geacht worden om een volwaardige basispolitiezorg te leveren en aandacht te hebben voor nieuwe fenomenen en ontwikkelingen  om op die manier op een efficiënte wijze de veiligheidsbehoeften af te dekken. 

 

Om een antwoord te bieden op bovenstaande  maatschappelijke veranderingen en besparingen is het aangewezen om op zoek te gaan naar samenwerkingsmodellen en schaalvergroting teneinde een kwaliteitsvolle politie aan de burger en samenleving te kunnen blijven aanbieden.

 

Daarnaast zijn er momenteel fusieplannen tussen de steden Borgloon en Tongeren en anderzijds de gemeente Kortessem en de stad Hasselt.

De gemeenteraad van Tongeren heeft op 30 augustus 2021 de principiële fusiebeslissing genomen. De gemeenteraad van Borgloon nam op 2 september 2021 een gelijkaardige beslissing.

 

De gemeenteraad van Kortessem mandateerde op 15 december 2022 het college van burgemeester en schepenen om gemeentelijke fusiegesprekken te voeren met Hasselt.

Aansluitende hierop nam de gemeenteraad van Hasselt op 24 januari 2023 eenzelfde beslissing ten aanzien van hun college.

Op 25 april 2023 gaf de gemeenteraad van Hasselt zijn principiële goedkeuring aan een vrijwillige samenvoeging van de stad Hasselt met de gemeente Kortessem. 

De gemeenteraad van Kortessem keurde op zijn beurt op 28 april 2023 de samenvoeging van de gemeente Kortessem met de stad Hasselt principieel goed.

 

Deze fusieplannen hebben mogelijk ook een impact op de samenstelling van de politiezone kanton Borgloon.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 2, 40 en 41, 9°

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 27 december 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Limburg in politiezones, waarbij in artikel 14 de gemeente Kortessem samen met de gemeenten Alken, Borgloon, Heers en Wellen wordt gedefinieerd als een politiezone.

 

Adviezen

niet van toepassing

 

Argumentatie

Binnen de huidige context met slinkende middelen en toegenomen taken wordt het steeds moeilijker de basispolitiezorg inzake onthaal, wijk, interventie, verkeer, recherche, slachtofferbejegening en handhaving openbare orde te verzekeren, laat staan de zwaardere belasting met federale en gerechtelijke opdrachten.

 

De maatschappij ziet zich daarenboven geconfronteerd  met fenomenen als intra-familiaal geweld waar extra aandacht aan besteed moet worden en met de zgn. “hidden impact crimes”  (Van der Wiele, 2019) waarmee  ondermijnende criminaliteit, cybercriminaliteit en gewelddadig radicalisme omschreven worden. Hierdoor wordt van de lokale politiemedewerkers specialisatie gevraagd op nieuwe - vaak digitale - domeinen. Tevens vraagt dit een sterkere uitgebouwde wijkdienst als ‘oren en ogen’ van de lokale politie. Een lokale inbedding en wijkkennis die cruciaal is voor de aanpak van overlast en criminaliteit.

 

De zone Alken/Borgloon/Heers/Kortessem/Wellen (ook gekend als kanton Borgloon)  - zoals hoger reeds aangehaald qua omvang, bereik en capaciteit een kleine, eerder landelijke politiezone – heeft  in dit opzicht op zich onvoldoende slagkracht.

 

Om een antwoord te bieden op bovenvermelde maatschappelijke veranderingen en budgettaire uitdagingen is het derhalve aangewezen om op zoek te gaan naar duurzame samenwerkingsmodellen en schaalvergroting teneinde een kwaliteitsvolle politie aan de burger en samenleving te kunnen blijven bieden.

 

De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, voorziet daartoe in de artikelen 91/1 e.v. twee formele modellen  met name de vrijwillige samensmelting van de politiezones (fusie) of de wijziging van de grenzen van de politiezones wanneer deze een operationele of organisatorische meerwaarde heeft én niet leidt tot een verhoging van het huidige aantal politiezones (gemeenzaam defusie genoemd).

 

Gelet op bovenstaande argumenten is het op politioneel vlak minstens even primordiaal aan te sluiten bij een groter en slagkrachtiger geheel om zo een kwaliteitsvolle politiezorg te kunnen blijven bieden aan de inwoners van Alken.

 

In die optiek wenst de gemeente Alken conform de artikelen 91/11 e.v. van de wet 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, aan te sluiten bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

Hiermee wordt voldaan aan de vereiste operationele of organisatorische meerwaarde voor de wijziging van de grenzen van politiezones.

Deze aansluiting bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad én het daarmee gepaard gaande verlaten van de politiezone kanton Borgloon zou idealiter ingaan bij de aanvang van de nieuwe legislatuur met name  op 1 januari 2025.

 

Deze datum laat  toe een traject op te stellen tussen de betrokken politiezones en de huidige legislatuur in de zone kanton Borgloon uit te doen.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Amendement:

Het voorliggende besluit luidt als volgt:

Artikel 1: De gemeenteraad wenst de politiezone kanton Borgloon te verlaten op 1 januari 2025 en op die datum aan te sluiten bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

Artikel 2: Er wordt hiertoe een formele aanvraag gericht naar de overige gemeenteraden van de zones kanton Borgloon en Limburg Regio Hoofdstad.

 

Na het debat schorst de voorzitter de zitting  van 20.35u. tot 21.13u.

 

Na het heropenen van de zitting legt de voorzitter een amendement ter stemming als volgt:

Artikel 1: De gemeente wenst de politiezone kanton Borgloon te verlaten op 1 januari 2025 en op die datum aan te sluiten bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

Artikel 2: Er wordt hiertoe een formele vraag gericht naar de overige gemeenteraden van de zones kanton Borgloon en Limburg Regio Hoofdstad.

Artikel 3: De gemeenteraad geeft de opdracht om de intentie in artikel 1 te onderzoeken.

 

Raadslid Igor Philtjens verlaat de zitting.

Raadslid Bart Jeuris verlaat de zitting.

Raadslid Filip Vanvinckenroye verlaat de zitting.

Raadslid André Vanhex verlaat de zitting.

Raadslid Ingrid Jacobs verlaat de zitting.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeente wenst de politiezone kanton Borgloon te verlaten op 1 januari 2025 en op die datum aan te sluiten bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

Artikel 2: Er wordt hiertoe een formele vraag gericht naar de overige gemeenteraden van de zones kanton Borgloon en Limburg Regio Hoofdstad.

Artikel 3: De gemeenteraad geeft de opdracht om de intentie in artikel 1 te onderzoeken.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Openbare verlichting

Fluvius werkte, naar aanleiding van de energiecrisis, drie scenario's uit omtrent de openbare verlichting:

1. Energieloze nachten: Dit impliceert het volledig doven van alle verlichting

2. Het dieper dimmen van de led-verlichting

3. Het brandregime aanpassen: De openbare verlichting brandt om en om van 23u30 tot 05u30

 

Ingevolge de energiecrisis besloot het gemeentebestuur middels gemeenteraadsbesluit dd. 02.03.2023 om in te stappen in de 'Energieloze nachten' van Fluvius, waarbij de openbare verlichting gedoofd wordt tussen 24u en 05u.

 

De led-verlichting werd reeds dieper gedimd en ook het brandregime 'om en om' is reeds sedert enkele jaren van toepassing in de gemeente.

 

Fluvius verzoekt de gemeente thans of er een akkoord bestaat om het brandregime, waarbij de verlichting 'om en om' brandt, aan te passen. De openbare verlichting zou in deze nieuwe hypothese om en om branden van 22u tot 06u30 in plaats van van 23u30 tot 05u30.

 

De 'Energieloze nachten' blijven onverlet voortbestaan in deze hypothese.

 

Concreet betekent dit aldus het volgende:

 

22u00 – 00u00: lamp om lamp brandt

00u00 – 05u00: openbare verlichting gedoofd (energieloze nachten)

05u00 – 06u30: lamp om lamp brandt

 

Gevoegd in de bijlage is een kaart gevoegd, waaruit blijkt dat Alken tot de groene cluster behoort voor wat betreft het brandregime 'om en om'. Een aanpassing van het brandregime kan enkel plaatsvinden indien er een akkoord bestaat binnen de gehele cluster (cf. samen in, samen uit).

 

Volgens Fluvius zou dit regime een opstap kunnen betekenen om de openbare verlichting te uniformiseren binnen de provincie Limburg.

 

Feiten en context

Fluvius werkte, naar aanleiding van de energiecrisis, drie scenario's uit omtrent de openbare verlichting:

1. Energieloze nachten: Dit impliceert het volledig doven van alle verlichting

2. Het dieper dimmen van de led-verlichting

3. Het brandregime aanpassen: De openbare verlichting brandt om en om van 23u30 tot 05u30

 

Ingevolge de energiecrisis besloot het gemeentebestuur middels gemeenteraadsbesluit dd. 02.03.2023 om in te stappen in de 'Energieloze nachten' van Fluvius, waarbij de openbare verlichting gedoofd wordt tussen 24u00 en 05u00.

 

De led-verlichting werd reeds dieper gedimd en ook het brandregime 'om en om' is reeds sedert enkele jaren van toepassing in de gemeente.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer in het bijzonder art. 40 e.v. en art. 56 e.v.;

Nieuwe Gemeentewet;

Besluit van de gemeenteraad van 02.03.2023;

Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 05.10.2022, 16.11.2022 en 08.02.2023;

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Fluvius verzoekt de gemeente thans of er een akkoord bestaat om het brandregime, waarbij de verlichting 'om en om' brandt, aan te passen. De openbare verlichting zou in deze nieuwe hypothese om en om branden van 22u00 tot 06u30 in plaats van van 23u30 tot 05u30.

 

De 'Energieloze nachten' blijven onverlet voortbestaan in deze hypothese.

 

Concreet betekent dit aldus het volgende:

 

22u00 – 00u00: lamp om lamp brandt

00u00 – 05u00: openbare verlichting gedoofd (energieloze nachten)

05u00 – 06u30: lamp om lamp brandt

 

Gevoegd in de bijlage is een kaart gevoegd, waaruit blijkt dat Alken tot de groene cluster behoort voor wat betreft het brandregime 'om en om'. Een aanpassing van het brandregime kan enkel plaatsvinden indien er een akkoord bestaat binnen de gehele cluster (cf. samen in, samen uit).

 

Volgens Fluvius zou dit regime een opstap kunnen betekenen om de openbare verlichting te uniformiseren binnen de provincie Limburg.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad verklaart zich akkoord om het brandregime van de openbare verlichting aan te passen, conform het voorstel van Fluvius dd. 08.05.2023, waarbij deze om en om brandt van 22u00 tot 06u30 in plaats van van 23u30 tot 05u30.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Reglement huldigingen en relatiegeschenken

In het huidige interne reglement is niets voorzien bij een overlijden van een collega enerzijds en de partner en bloedverwant in 1ste graad (1ste graad zijn: kinderen en ouders) anderzijds.

Momenteel wordt enkel een postogram verstuurd vanuit het secretariaat en/of online gecondoleerd.

 

Feiten en context

In het huidige interne reglement is niets voorzien bij een overlijden van een collega enerzijds en de partner en bloedverwant in 1ste graad (1ste graad zijn: kinderen en ouders) anderzijds.

Momenteel wordt enkel een postogram verstuurd vanuit het secretariaat en/of online gecondoleerd.

 

Juridische grond

DLB van 22 december 2017 meer in het bijzonder art. 40 en 41

 

Adviezen

Niet van toepassing

  

Argumentatie

Het is belangrijk naar de collega of de familie van de collega toe om een teken van waardering en medeleven uit te drukken in die moeilijke periode.

  

Financiële gevolgen

 De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:

Bedrag inclusief BTW

BTW-percentage dat wordt toegepast

MJP-nummer(s) waarop de uitgaven werden voorzien

60/75 euro

21%

MJP001307

291,79 incl BTW

21%

MJP001307

Datum visumaanvraag:

Niet van toepassing

Datum goedkeuring visumaanvraag:

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

De raad beslist om het reglement huldigingen en relatiegeschenken vanaf 1 juni 2023 aan te passen als volgt:

 

I. INTERN REGLEMENT

 

1. Wat doet het gemeentebestuur voor personeelsleden bij…?

 

          Ziekte 

Kaartje (4 weken ziek) van het college van burgemeester en schepenen.

 

          Geboorte/adoptie

Een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + kaartje.

 

          Huwelijk/Samenlevingscontract

Een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + kaartje.

 

          Eretekens van de arbeid

Jaarlijks officiële huldiging tijdens het personeelsfeest.  
Diploma  + een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25 + pen.

 

        Met pensioen

       Geschenken

Een bedrag van € 10 per volledig gewerkt jaar in hoofdberoep.

Indien bijberoep bij het gemeentebestuur een totaalbedrag van € 125 + een geschenk ter waarde van € 25.

Deze bedragen worden overgemaakt in de vorm van cadeaubonnen bij de Alkense handelaars.

        Viering - keuze uit 4 formules

        Samen met het college van burgemeester en schepenen, het managementteam, het personeel van de personeelsdienst waarmee nauw samengewerkt werd (Greta, Myriam, Elke en/of Annemie) en een aantal rechtstreekse collega’s: receptie aansluitend op de werkuren (17u of 19.30u) met belegde broodjes in één van de gemeenschapscentra.             

        Samen met het college van burgemeester en schepenen : receptie met fijne hapjes in het gemeentehuis op een onderling te bepalen moment.

        Ontvangst door de burgemeester, de algemeen directeur, het diensthoofd en/of de coördinator in het gemeentehuis met een hapje en een drankje op een onderling te bepalen moment.

        Een receptie voor alle personeelsleden van de gemeente en/of het OCMW of voor alle personeelsleden van de cluster waartoe hij/zij behoort conform het organogram. Het bestuur komt voor € 10 per deelnemer tussen in de kosten met een maximum van € 1.000 in totaal. De praktische regelingen van deze organisatie dienen in onderling overleg te worden uitgewerkt.

 

Na 10, 20, 25, 30, 35 en 40 jaren dienstanciënniteit 

        Huldiging van het personeelslid tijdens het jaarlijks personeelsfeest. 

        Na 10, 20, 30, 35 en 40 jaren dienstanciënniteit= een geschenk/cadeaubon ter waarde van € 25.

        Na 25 jaar dienstanciënniteit= € 275 in cadeaubonnen Alkense handelaars.

Overlijden van een (ex-)personeelslid

        Met akkoord van familie: overlijdensbericht met/zonder foto (wens van familie wordt gerespecteerd) in Het Belang van Limburg.

        Bloemenkrans van € 75 of storting van hetzelfde bedrag voor een goed doel.

        Postogram vanuit de dienst secretariaat.

 De overleden persoon/medewerker dient tot voor zijn overlijden gewerkt te hebben of met pensioen gegaan zijn bij het gemeentebestuur.

 

        Overlijden van een collega in dienst

        Krans/boeket ter waarde van € 75 en een overlijdensbericht in Het Belang van Limburg met of zonder foto (of gift/bijdrage voor het goede doel)

        Eigen dienst krijgt vrijstelling voor de begrafenis.
 

        Overlijden van een partner en bloedverwanten in 1ste graad van een collega in dienst.

Krans/boeket ter waarde van € 60 (of gift/bijdrage voor het goede doel)

 

 

2.  Wat doet het gemeentebestuur bij een afscheid, een installatie, een overlijden van een gemeente- en OCMW-raadslid, een schepen, lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD)   

                                                                                                           

        Afscheid raadslid/schepen/lid BCSD

De Vatendragers : € 135. Dit relatiegeschenk wordt éénmalig toegekend. 

Opgelet! Enkel voor zetelende raadsleden met een minimum staat van dienst van 2 jaren.

Het geschenk wordt overhandigd in de zitting waar het ontslag bekend gemaakt wordt of op de eerstvolgende zitting.

 

        Installatie nieuw raadslid/nieuwe schepen/lid BCSD

Pen in etui. 

                    

        Overlijden raadslid/schepen/lid BCSD

Mits akkoord van de familie van de overledene: 

Een bloemenkrans van € 75  en een overlijdensbericht in Het Belang van Limburg met of zonder foto of storting van € 75 voor een goed doel.

 

        Overlijden ex-mandataris

Mits akkoord van de familie van de overledene: 

Een bloemenkrans van € 75  en een overlijdensbericht in Het Belang van Limburg met of zonder foto of storting van € 75 voor een goed doel.

 

*Overwegende dat het wenselijk is dat het gemeente en OCMW bestuur dezelfde regeling nastreven voor hun personeelsleden en gelet op het bestaande systeem van cadeaubonnen bij het gemeentebestuur kan het OCMW voor de huldigingen of geschenken van de personeelsleden van het OCMW (deel INTERN REGLEMENT) bij het gemeentebestuur de nodige cadeaubonnen aankopen.

 

 

II. EXTERN REGLEMENT

 

1. Huwelijksjubilea + koppels met wettelijk samenlevingscontract

(50j./60j./65j./70j./75 j.)

De koppels worden 1 à 2 keer per jaar (afhankelijk van het aantal jubilea) gezamenlijk gehuldigd in Dienstencentrum De Kouter.

 

        Rond de jubileumdatum

        Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van  

   Goud: € 125

   Diamant: € 150

   Briljant: € 160

   Platina: € 175

   Albast: € 200

        Op de gezamenlijke, officiële huldiging

   Pakket lekkers, bloemen, wijn, theelichten van Alkense handelaars of champagnebekers van Piet Stockmans.

   Schriftelijke gelukwensen/aandenken van de koning en de koningin.

 

Praktische aandachtspunten!

       Jubilarissen die omwille van een serieuze reden (ziekte, …) niet kunnen deelnemen aan de gezamenlijke huldiging: cadeau wordt aan huis afgeleverd door delegatie van college van burgemeester en schepenen het weekend na de officiële, gezamenlijke ontvangst.  Jubilarissen die zonder reden wegblijven van de gezamenlijke huldiging, ontvangen het geschenkpakket niet.

       Wie op de gezamenlijke huldiging vervoersproblemen heeft van en naar De Kouter: vervoer wordt ter harte genomen door de leden van het college van burgemeester en schepenen.

       De jubilarissen ontvangen een 1ste brief ruim vóór de dag van hun huwelijksverjaardag: toelichting concept, publicatie foto krant + website, … Een 2de brief wordt verstuurd 1 maand vóór de gezamenlijke huldiging: deelname ja/neen, keuze geschenkpakket, vervoer nodig ja/neen, …

Koppels die niet reageren op deze 2de brief: telefonisch contacteren.  

                                        

2. Religieuze huldigingen 

 

A.  Jubilea religieuze leiders (50j./60 j./65 j./70 j./75j.)  

De jubilerende religieuzen worden 1 à 2 keer per jaar uitgenodigd op de gezamenlijke huldiging van de huwelijksjubilarissen en koppels met wettelijk samenlevingscontract, in Dienstencentrum De Kouter.

 

        Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van  

     Goud (50 jaar) :    € 125  

     Diamant (60 jaar) :   € 150 

     Briljant (65 jaar) :   € 160 

     Platina (70 jaar) :   € 175 

     Albast (75 jaar):   € 200

 

        Op de gezamenlijke, officiële huldiging van de jubilarissen

 Pakket lekkers, bloemen, wijn, theelichten van Alkense handelaars of champagnebekers Piet Stockmans.

 

B.  Afscheid religieuze leider  

Voorwaarde: min. 2 jaar in de parochie gewerkt hebben.

        Gratis feestzaal naar keuze in één van de gemeenschapscentra.

        Een exemplaar van De Vatendragers.

 

C.  Inhaling nieuwe religieuze leider 

        Gratis feestzaal naar keuze in één van de gemeenschapscentra.

 

D.  Bezoek religieuze leider 

        Geschenk ter waarde van € 50.

 

3. Jubilea verenigingen   

(10j./20j./25j./30j./40j./50j./60j./70j./75j./80j./90j./100j./

125j./150j./175j.) 

 

Verenigingen, die lid zijn van een erkende Alkense adviesraad, hebben recht op volgende tegemoetkomingen.

        Pakket cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van  

        10 jaar =  € 100

        20 jaar = € 120

        25 jaar = € 140

        30 jaar = € 150

        40 jaar = € 175

        50 jaar = € 200

        60 jaar = € 225

        70 jaar = € 250

        75 jaar =  € 260

        80 jaar =   € 275 

        90 jaar =   € 300 

        100 jaar =   € 325 

        125 jaar  =  € 325 

        Daarna om de 25 jaar: maximumbedrag blijft op € 325. 

                                           

        Gratis feestzaal en eventueel de keuken ter beschikking in één van de

gemeenschapscentra.          

     

4. Andere tussenkomsten verenigingen

 

     V.O.V. – afdeling Alken: het budget voorziet voor deze vereniging jaarlijks een vaste toelage van € 744 (sinds 2010 – beslissing college van burgemeester en schepenen).

     Junior-Journalistwedstrijd: gratis zaal in één van de gemeenschapscentra + receptie.

     Jaarlijkse nationale duivenprijskamp Bourges, Reims: de winnaars worden gehuldigd tijdens de jaarlijkse kampioenenviering van de dienst vrije tijd.    

 

5. Huldiging 50- jarigen

     Receptie in één van de gemeenschapscentra.

      Het gemeentebestuur nodigt alle 50-jarige Alkenaren uit.

     Het gemeentebestuur verstuurt de uitnodigingen voor de gemeentelijke receptie, samen met de uitnodiging voor het feest dat de werkgroep van de 50- jarigen organiseert en dit voor de 50- jarige Alkenaren.

     Vandaag nodigt het bestuur alleen de 50-jarigen uit die in Alken woonachtig zijn. Indien een werkgroep ook de adressen van de Alkenaren die niet meer woonachtig zijn in de gemeente kan bezorgen, worden deze ook uitgenodigd voor de receptie. Het college beslist om, indien er geen werkgroep is, een oproep te doen via onze communicatiekanalen zodat 50-jarigen die niet meer in Alken woonachtig zijn zich kunnen melden en uitgenodigd worden voor de receptie.

 

6. 100- jarigen

     Boeket bloemen van € 50.

     Cadeaubonnen Alkense handelaars ter waarde van € 250.

     Vermelding op de gemeentelijke website.

     Schriftelijke gelukwensen/aandenken van de koning en de koningin.

Het college van burgemeester en schepenen bezoekt de jarige en overhandigt de geschenken.

 

7. 100-plussers

     Kaartje met felicitaties vanuit het gemeentebestuur.

     Vermelding op de gemeentelijke website.

     Schriftelijke gelukwensen/aandenken van de koning en de koningin.

Het college van burgemeester en schepenen bezoekt de jarige en overhandigt de geschenken.

 

8. Eretekens van de arbeid

     Officiële ontvangst en receptie in een locatie (gca of gemeentehuis) afhankelijk van de genodigden.

     Diploma.

     Pen in etui of klokje. 

 

9. Overlijdens in Alken

Bij het overlijden van een dorpsgenoot, condoleert het gemeentebestuur de familie online. Indien dit niet mogelijk is: kaartje.

 

10. Geboortes in Alken

Bij de geboorte van het eerste kind (en volgende kinderen) van de Alkenaar: cadeaubon van € 25 + gadget met leuke slogan.

 

11. (Her)-opening/jubileum handelszaak-instelling

Indien het college van burgemeester en schepenen een uitnodiging ontvangt voor de (her)openingsreceptie van een nieuwe handelszaak in Alken of het 10-, 25-, 50-, 75-  of 100-jarig jubileum van een bestaande handelszaak in Alken: een geschenk ter waarde van € 50.

 

12. Huwelijken

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat bij huwelijken een pen met gravering ‘Gemeentebestuur Alken’ als geschenk aangeboden wordt. 

In een latere fase wordt overgeschakeld naar een pen, met als bijkomende gravering dubbele trouwringen.

 

13. Uitzonderingen

Uitzonderlijke prestaties die niet in het reglement opgenomen zijn (bv. Huldiging uitzonderlijke prestatie … ) worden gedelegeerd naar het college of vast bureau.

 

14. Speciale gebeurtenissen organisaties

Wanneer een organisatie waarmee de gemeente samenwerkt een speciale gebeurtenis viert (bv. opening nieuwe site/kantoor …), hebben zij recht op een standaardbedrag/storting van € 50.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Gedeeltelijke verplaatsing sentier 117 Boekhandsveldstraat n.a.v. OMV_2023009704

Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2023009704 voor een

verkaveling aangevraagd door Lowet Patrick dd. 23.01.2023 dient de geïntegreerde

procedure toegepast te worden gezien sentier 117 gedeeltelijk verplaatst dient te worden. De

gemeenteraad dient hier haar goedkeuring voor te verlenen, en dit onder opschortende

voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van

burgemeester en schepenen.

 

Feiten en context

Gelet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2023009704 voor een

verkaveling aangevraagd door Lowet Patrick dd. 23.01.2023 dient de geïntegreerde

procedure toegepast te worden gezien sentier 117 gedeeltelijk verplaatst dient te worden. De

gemeenteraad dient hier haar goedkeuring voor te verlenen, en dit onder opschortende

voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van

burgemeester en schepenen.

 

Juridische grond

Het decreet van de Vlaamse Regering houden de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Art. 12, §2, Gemeentewegendecreet: § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg,

wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing

van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of

een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in

het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor

zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en

krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke

rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn

bevat.

Artikel 16 en/of artikel 20 van het gemeentewegendecreet.

Artikel 18 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25

april 2014 betreffende de omgevingsvergunning van 27/11/2015.

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:

Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek

van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen

over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad

spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van degemeenteweg, en over de

eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de

doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019

houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader

en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de

gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden,

die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in

eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de

gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg

binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.” Het

omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad

beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De

gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn

ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting

stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde

omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde

bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.” Volgens de

toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende

regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle

duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

De bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad

voor te leggen.

De regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het

verkavelen van gronden.

Beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde

overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep.

De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de

vergunningsaanvraag;

De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen,

niet de andere bezwaarschriften.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dd. 07.10.2021 houdende het decreet Gemeentewegen.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De aanvraag voor een omgevingsvergunning OMV_2023009704 voor een verkaveling

aangevraagd door Patrick Lowet, waarin de geïntegreerde procedure dient toegepast te

worden gezien sentier 117 gedeeltelijk dient verplaatst te worden.

Het opmetingsplan dd. 08.12.2022 opgemaakt door Hendrik Appeltans landmeter-expert.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning zelf zal door het college van burgemeester en

schepenen behandeld worden na de goedkeuring door de gemeenteraad van de

gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117.

Deze goedkeuring door de gemeenteraad van de gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117

gebeurt onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde

omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.

Het verslag van het openbaar onderzoek in bijlage.

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 06.04.2023 t.e.m. 05.05.2023 werd er geen

bezwaar ingediend.

De nodige adviezen werden aangevraagd bij MOW Vlaanderen en Provincie Limburg -

Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken.

Dienst MOW Vlaanderen verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.

Provincie Limburg - Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken verleende geen advies,

dus is hierdoor positief advies.

De wegzate van de nieuwe ligging van sentier 117 dient door de eigenaars op hun kosten

aangelegd te worden en vervolgens aan de gemeente Alken gratis afgestaan te worden voor

inlijving in openbaar domein. Dit zal dienen te gebeuren voorafgaand aan het aanvatten van

de bouwwerken.

Daarnaast dient ook volgens het rooilijnplan van 30.10.1984 nog een gedeelte van het

perceel 1e Afdeling Sie K nr. 304/H2 en het perceel nr.304/D2 (69m²) gratis afgestaan te

worden aan de gemeente Alken voor in te lijven in het openbaar domein.

Belofte van grondafstand aan gemeente Alken door eigenaar in bijlage;

Overeenkomst tot opheffing van een bestaande erfdienstbaarheid in bijlage;

Voor de gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117 wordt nu een goedkeuring aan de

gemeenteraad gevraagd.

Besluit CBS dd.17.05.2023.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117. Dit onder opschortende voorwaarde van het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 2: De gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117 is bepaald op het opmetingsplan

opgemaakt door Hendrik Appeltans dd.08.12.2022 in bijlage.

Artikel 3: Het opmetingsplan opgemaakt door Hendrik Appeltans dd.08.12.2022 maakt

integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4: De wegzate van de nieuwe ligging van de sentier 117 dient door de aanvragers

van de omgevingsvergunning op hun kosten worden aangelegd en dit voorafgaand aan het

aanvatten van de bouwwerken. Vervolgens dient deze aan de gemeente Alken gratis

afgestaan worden voor inlijving in openbaar domein.

Artikel 5: Daarnaast dient ook volgens het rooilijnplan van 30.10.1984 nog een gedeelte van

het perceel 1e Afdeling Sie K nr. 304/H2 en het perceel nr.304/D2 (69m²) gratis afgestaan te

worden aan de gemeente Alken voor in te lijven in het openbaar domein.

Artikel 6: De aanvrager dient de gemeente Alken- dienst Omgeving in kennis te stellen als

de verplaatsing van de sentier 117 uitgevoerd is, zodat er een controle kan plaats vinden.

Artikel 7: De aanleg van de nieuwe ligging van de sentier 117 dient door de aanvrager

uitgevoerd te worden met Benor gekeurd betonpuin (grote beneden + klein van 0,4 cm

bovenaan)

Artikel 8: Het dossier voor de gratis afstand voor inlijving in openbaar domein, zal opgemaakt en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad, na het bekomen van de omgevingsvergunning en de uitvoering en aanleg van de nieuwe ligging van de sentier 117

door de aanvrager.

Artikel 9: De aanvraag voor de omgevingsvergunning zelf zal door het college van

burgemeester en schepenen behandeld worden na de goedkeuring van de gemeenteraad

van de gedeeltelijke verplaatsing van sentier 117.

Artikel 10: Een afschrift van dit besluit zal gevoegd worden aan het dossier OMV_2023009704. Het college is gelast met de verdere afhandeling van deze aanvraag.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Kosteloze grondafstand door Cordium aan gemeente Alken van het perceel gelegen te Alken 2e Afdeling Sie D nr.676/D2 en verkrijgen erfdienstbaarheid: goedkeuring voorwaarden akte

Cordium is eigenaar van het perceel gelegen te Alken, 2e Afdeling Sie D nr. 676/D2 in de

wijk Hakkeveld. Zij wensen dit gratis af te staan aan de gemeente Alken zodat dit gebruikt

kan worden als buurtparkje. Er wordt ook een erfdienstbaarheid verkregen om dit perceel te

bereiken vanaf de Schafferenstraat. De akte 'kosteloze grondafstand door Cordium aan

gemeente Alken' met de bepaling van de voorwaarden wordt ter goedkeuring voorgelegd

aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Cordium is eigenaar van het perceel gelegen te Alken, 2e Afdeling Sie D nr. 676/D2 in de

wijk Hakkeveld. Zij wensen dit gratis af te staan aan de gemeente Alken zodat dit gebruikt

kan worden als buurtparkje. Er wordt ook een erfdienstbaarheid verkregen om dit perceel te

bereiken vanaf de Schafferenstraat. De akte 'kosteloze grondafstand door Cordium aan

gemeente Alken' met de bepaling van de voorwaarden wordt ter goedkeuring voorgelegd

aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur artikel 41 11°

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Beslissing Raad van Bestuur van Cordium dd.14.09.2022 in bijlage.

Opmetingsplan opgemaakt en ondertekend door landmeter Luc Market dd.28.11.2022.

Het perceel gelegen te Alken 2e Afdeling Sie D nr. 676/D2 kan als buurtparkje gebruikt

worden.

Besluit CBS dd. 21.12.2022.

Ontwerpakte 'Kosteloze grondafstand door Cordium aan gemeente Alken'.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de voorwaarden bepaald in bijgevoegde ontwerpakte 'Kosteloze grondafstand door Cordium aan gemeente Alken' m.b.t. de kosteloze grondafstand door Cordium aan de gemeente Alken van het perceel gelegen te Alken, 2e Afdeling Sie D nr. 676/D2 en het verkrijgen van een erfdienstbaarheid om dit perceel te bereiken vanaf de Schafferenstraat.

Artikel 2: De  akte zal verleden worden door notariskantoor ActaCerta.

Artikel 3: De kosten, rechten en erelonen zijn ten laste van de overnemer. De kosten die eventueel betrekking hebben op de leveringsplicht zijn ten laste van de overdrager.

Artikel 4: Deze gratis overdracht gebeurt om redenen van openbaar nut ten kosteloze titel nl. gebruik als buurtparkje.

Artikel 5:  De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen van zijn verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen over alle bepalingen van deze akte.

Artikel 6:De verkrijger verklaart deze overname voor openbaar nut te doen. Dientengevolge verzoeken zij om kosteloze registratie bij toepassing van artikel 2.9.6.0.3,1° Vlaamse Codex Fiscaliteit

Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen wordt verder belast met de verdere behandeling van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Verkaveling 'Papenakker' in RUP Kerkveld: verplaatsing rooilijn Merellaan m.b.t. brandweg: akkoord met definitieve vaststelling

Verkavelaar Deveux-Vanerum Bvba heeft een aanvraag ingediend op 15.02.2023 om de

brandweg die verleend werd via een bovengrondse erfdienstbaarheid in het besluit van de

gemeenteraad 30.06.2022 'Verkaveling Papenakker in RUP Kerkveld: verplaatsing rooilijnen

in de Koolmeeslaan en Merellaan n.a.v. OMV_202114035' niet meer via een

erfdienstbaarheid toe te passen. Zij vragen nu om de brandweg bij het privé-domein van het

appartementsgebouw te behouden, waardoor er geen erfdienstbaarheid meer nodig is,

gezien dit gedeelte niet meer naar openbaar domein komt, maar dit heeft wel als gevolg dat

de rooilijn opnieuw dient aangepast te worden.

De voorlopige vaststelling van het rooilijnplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad van

30.03.2023. Vervolgens werd het openbaar onderzoek gevoerd.

De definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de verplaatsing van de rooilijn t.h.v. de

Merellaan voor de brandweg, wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Verkavelaar Deveux-Vanerum Bvba heeft een aanvraag ingediend op 15.02.2023 om de

brandweg die verleend werd via een bovengrondse erfdienstbaarheid in het besluit van de

gemeenteraad 30.06.2022 'Verkaveling Papenakker in RUP Kerkveld: verplaatsing rooilijnen

in de Koolmeeslaan en Merellaan n.a.v. OMV_202114035' niet meer via een

erfdienstbaarheid toe te passen. Zij vragen nu om de brandweg bij het privé-domein van het

appartementsgebouw te behouden, waardoor er geen erfdienstbaarheid meer nodig is,

gezien dit gedeelte niet meer naar openbaar domein komt, maar dit heeft wel als gevolg dat

de rooilijn opnieuw dient aangepast te worden.

De voorlopige vaststelling van het rooilijnplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad van

30.03.2023. Vervolgens werd het openbaar onderzoek gevoerd.

De definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de verplaatsing van de rooilijn t.h.v. de

Merellaan voor de brandweg, wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van de Vlaamse Regering m.b.t. gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

In vergadering van 27 oktober 2016 en 30 november 2017 verleende de gemeenteraad haar

goedkeuring aan de ontwerpdossiers van Aaro-Topo, Sint-Truidersteenweg 17 te 3540 Herk-de- Stad, voor het realiseren van respectievelijk fase 1 en fase 2 van de wegenis-, riolerings- en infrastructuurwerken van het project verkaveling 'Papenakker' gelegen binnen RUP Kerkveld.

De kosten voor deze uitrustingswerken en de uitbreiding van de nutsvoorzieningen werden

volledig ten laste van de eigenaars gelegd.

Met het oog op de latere kosteloze overdracht voor inlijving in openbaar domein wordt dit

project opgevolgd en werd er goedkeuring verleend aan het opgemaakte rooilijnenplan

nr.2014/M012.

Na definitieve oplevering van de uitgevoerde infrastructuurwerken zal er dan een kosteloze

overdracht voor inlijving in openbaar domein gebeuren.

In vergadering van 30.01.2019, 27.08.2020 en 30.06.2022 werd er door de gemeenteraad

een goedkeuring verleend om een aanpassing te doen aan het rooilijnenplan.

Het college van burgemeester en schepenen ging in vergadering van 14.09.2022 akkoord

met het afleveren van de omgevingsvergunning 600 (OMV_202114035) namelijk

voor de realisatie van 40 appartementen met ondergrondse garage, het vestigen van een

ondergrondse en bovengrondse erfdienstbaarheid en de verplaatsing van de rooilijn. Dit voor

het terrein gelegen Lijsterlaan-Merellaan-Koolmeeslaan zn., kadastraal bekend 2e Afd Sie F

nr. 725/D en nr. 748/C3.

Schriftelijke aanvraag dd.15.02.2023 door Deveux-Vanerum bvba met de vraag tot het

onttrekken van de brandweg aan het appartementsgebouw, aan het openbaar domein,

waardoor er geen bovengrondse erfdienstbaarheid meer gevestigd dient te worden, maar de

rooilijn aangepast dient te worden.

Opmetingsplan 'rooilijnenplan 2e Afdeling Sie F nrs 725/D, 726/F, 748/C3 dd.09.12.2022,

ondertekend door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.15.02.2023, waar de brandweg (lot 1)

gedesaffecteerd wordt uit het openbaar domein, en zodoende privé-domein bij het

appartementsgebouw blijft.

Gezien de brandweg privé-domein blijft bij het appartementsgebouw zal de Vereniging van

Mede-Eigenaars van het appartementsgebouw moeten instaan voor het onderhoud en

behoud van deze brandweg, en zal dit zodoende niet door de gemeente gebeuren.

Besluit GR 30.03.2023 voorlopige vaststelling rooilijnplan.

Verslag openbaar onderzoek.

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 19.04.2023 t.e.m. 18.05.2023 werd er geen

bezwaar ingediend.

De nodige adviezen werden aangevraagd bij MOW Vlaanderen en Provincie Limburg -

Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken.

Dienst MOW Vlaanderen verleende geen advies, dus is hierdoor positief advies.

Provincie Limburg - Directie Omgeving Mobiliteit en Routenetwerken verleende geen advies,

dus is hierdoor positief advies.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:De gemeenteraad gaat akkoord met de definitieve vaststelling van het bijgevoegde rooilijnenplan dd.09.12.2022, ondertekend door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.15.02.2023.

Artikel 2: Opmetingsplan 'rooilijnenplan 2e Afdeling Sie F nrs 725/D, 726/F, 748/C3

dd.09.12.2022, ondertekend door landmeter-expert Kurt Vanerum dd.15.02.2023, waar de

brandweg (lot 1) gedesaffecteerd wordt uit het openbaar domein, en zodoende privé-domein

bij het appartementsgebouw blijft, maakt integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 3: Gezien de brandweg privé-domein blijft bij het appartementsgebouw zal de

Vereniging van Mede-Eigenaars van het appartementsgebouw moeten instaan voor het

onderhoud en behoud van deze brandweg, en zal dit zodoende niet door de gemeente

gebeuren.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Samenwerking Dubolimburg

Reeds sedert enkele jaren werkt de gemeente Alken samen met Dubolimburg, waarbij voornamelijk ondersteuning werd geboden aan particulieren die duurzaam wensten te (ver)bouwen.

 

Dubolimburg is één van de uitvoerende partners van Energiehuis Limburg.

 

De focus van de dienstverlening van Dubolimburg is de laatste twee jaar echter gewijzigd. Vroeger lag vooral de nadruk op dienstverlening aan de particulier met het uitgebreid 'Huisdokter'-aanbod. Sinds Vlaanderen de bevoegdheid voor particulier advies en begeleiding steeds meer bij de Energiehuizen legt en dat er meer verplichtingen komen rond het gemeentelijk patrimonium in het kader van het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact, zet Dubolimburg ook meer in op specifieke dienstverlening voor gemeentebesturen. Dit betekent een hertekend aanbod.

 

De jaarlijkse bijdrage die door de gemeente betaald dient te worden, bedraagt € 500,00. Hierin zit begrepen:

 

Eerstelijnsadvies en ondersteuning van ambtenaren

Vormingssessies doorheen het jaar

Vorming en plezier op de jaarlijkse Aandag

Asbestverwijderingscampagne dak/gevel/leiding

Abonnement op de Dubolimburg-nieuwsbrieven

Aanwezigheid op één gemeentelijke beurs/infomarkt/energiecafé…

Promotiematerialen (folders etc)

 

Indien hierop wordt ingetekend, kan ook voor meer specifieke materies (bijvoorbeeld een renovatieaudit, strategisch vastgoedplan, etc.) beroep worden gedaan op de diensten van Dubolimburg mits betaling van een meerprijs. (zie ook https://www.dubolimburg.be/files/DALC23/DALC_menukaart2023_dig_perpag.pdf)

 

Bovendien is Dubolimburg ook nog steeds een partner om particulieren te ondersteunen bij het bouwen of verbouwen van een woning. Zo verzorgen zij de quickscans en de MijnVerbouwBegeleiding onder de vleugels van Energiehuis Limburg, waarmee de gemeente een samenwerking aanging cfr. het gemeenteraadsbesluit van 30.03.2023.

 

Feiten en context

Reeds sedert enkele jaren werkt de gemeente Alken samen met Dubolimburg, waarbij voornamelijk ondersteuning werd geboden aan particulieren die duurzaam wensten te (ver)bouwen.

 

Dubolimburg is één van de uitvoerende partners van Energiehuis Limburg.

 

De focus van de dienstverlening van Dubolimburg is de laatste twee jaar echter gewijzigd. Vroeger lag vooral de nadruk op dienstverlening aan de particulier met het uitgebreid 'Huisdokter'-aanbod. Sinds Vlaanderen de bevoegdheid voor particulier advies en begeleiding steeds meer bij de Energiehuizen legt en dat er meer verplichtingen komen rond het gemeentelijk patrimonium in het kader van het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact, zet Dubolimburg ook meer in op specifieke dienstverlening voor gemeentebesturen. Dit betekent een hertekend aanbod.

 

De jaarlijkse bijdrage die door de gemeente betaald dient te worden, bedraagt € 500,00. Hierin zit begrepen:

 

        Eerstelijnsadvies en ondersteuning van ambtenaren

        Vormingssessies doorheen het jaar

        Vorming en plezier op de jaarlijkse Aandag

        Asbestverwijderingscampagne dak/gevel/leiding

        Abonnement op de Dubolimburg-nieuwsbrieven

        Aanwezigheid op één gemeentelijke beurs/infomarkt/energiecafé…

        Promotiematerialen (folders etc)

 

Indien hierop wordt ingetekend, kan ook voor meer specifieke materies (bijvoorbeeld een renovatieaudit, strategisch vastgoedplan, etc.) beroep worden gedaan op de diensten van Dubolimburg mits betaling van een meerprijs. (zie ook https://www.dubolimburg.be/files/DALC23/DALC_menukaart2023_dig_perpag.pdf)

 

Bovendien is Dubolimburg ook nog steeds een partner om particulieren te ondersteunen bij het bouwen of verbouwen van een woning. Zo verzorgen zij de quickscans en de MijnVerbouwBegeleiding onder de vleugels van Energiehuis Limburg, waarmee de gemeente een samenwerking aanging cfr. het gemeenteraadsbesluit van 30.03.2023.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer in het bijzonder art. 41 DLB;

Besluit van de gemeenteraad dd. 30.03.2023;

Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 09.11.2016 en 13.02.2019 ;

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Dubolimburg biedt enkel aan partnergemeenten allerhande ondersteunende initiatieven aan, zijnde:

 

        Eerstelijnsadvies en ondersteuning van ambtenaren

        Vormingssessies doorheen het jaar

        Vorming en plezier op de jaarlijkse Aandag

        Asbestverwijderingscampagne dak/gevel/leiding

        Abonnement op de Dubolimburg-nieuwsbrieven

        Aanwezigheid op één gemeentelijke beurs/infomarkt/energiecafé…

        Promotiematerialen (folders etc)

 

Bovendien zal Dubolimburg, onder leiding van Energiehuis Limburg en als uitvoerende partner van Energiehuis Limburg, de quickscans en MijnVerbouwBegeleiding uitvoeren.

 

Gelet op de recent door de gemeenteraad goedgekeurde uitgebreidere samenwerking tussen Energiehuis Limburg en de gemeente, is het dan ook aangewezen om ook met Dubolimburg een vernieuwd partnerschap aan te gaan.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:

Bedrag inclusief BTW

BTW-percentage dat wordt toegepast

MJP-nummer(s) waarop de uitgaven werden voorzien

€ 500,00 / jaar

/

MJP001225

Datum visumaanvraag:

n.v.t.

Datum goedkeuring visumaanvraag:

n.v.t.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het 'INTEKENFORMULIER PARTNERSCHAP DUBOLIMBURG 2023', dat gevoegd is in bijlage bij huidig besluit en dat integraal deel uitmaak van dit besluit.

Artikel 2: De nodige budgetten zijn voorzien op MJP001225.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Werkingsverslag en jaarrekening 2022 van de projectvereniging Bijzig

Vanaf 1 januari 2018 ging het wijk-werken van start, als opvolger van het vroegere PWA. Met het wijk-werken wil de Vlaamse Overheid werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen.

Het wijkwerken maakt integraal deel uit van het lokaal sociaal tewerkstellingsbeleid met de nadruk op het lokale karakter, het matchen van de wijk-werker met de noden van de gebruikers, de ondersteuning van de werkzoekende in zijn traject naar de arbeidsmarkt, en de interlokale invulling, georganiseerd door de interlokale projectvereniging 'Bijzig' (voorheen 'wijk-werken Haspengouw'). Als organisator van het wijk-werken treedt de interlokale projectvereniging Bijzig op, bestaande uit acht steden en gemeenten: Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken, Heers, Wellen, Alken, Kortessem en Borgloon.

 

Deze interlokale vereniging groeide op enkele jaren tijd van louter wijk-werk organisator uit tot een koepelvereniging voor alle werkgerelateerde thema's voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Bijzig' voert de opdrachten uit, die door de Vlaamse overheid aan de lokale besturen worden toebedeeld. In die hoedanigheid vervult ze de 'regierol sociale economie en werk' voor de regio, organiseert ze de gemeenschapsdienst, geeft ze vorm aan de nieuwe lokale partnerschappen binnen het Europese project 'Capacity Building' en ondersteunt ze de ocmw's op vlak van activeringsbeleid.

 

Tijdens de gemeenteraad van 26 april 2018 werden de statuten van deze interlokale projectvereniging 'Bijzig' goedgekeurd.

De resultatenrekening, het activiteitenverslag en het jaarlijks attest van de accountant van 2022 worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de deelnemende gemeenteraden.

De vaststelling van de rekening door de accountant vond plaats in de vergadering van 23 maart 2023. Ook het activiteitenverslag, de rekening van 2022 en het attest van de boekhouder worden als bijlage toegevoegd.

 

Feiten en context

Vanaf 1 januari 2018 ging het wijk-werken van start, als opvolger van het vroegere PWA. Met het wijk-werken wil de Vlaamse Overheid werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen.

Het wijkwerken maakt integraal deel uit van het lokaal sociaal tewerkstellingsbeleid met de nadruk op het lokale karakter, het matchen van de wijk-werker met de noden van de gebruikers, de ondersteuning van de werkzoekende in zijn traject naar de arbeidsmarkt, en de interlokale invulling, georganiseerd door de interlokale projectvereniging 'Bijzig' (voorheen 'wijk-werken Haspengouw'). Als organisator van het wijk-werken treedt de interlokale projectvereniging Bijzig op, bestaande uit acht steden en gemeenten: Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken, Heers, Wellen, Alken, Kortessem en Borgloon.

 

Deze interlokale vereniging groeide op enkele jaren tijd van louter wijk-werk organisator uit tot een koepelvereniging voor alle werkgerelateerde thema's voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Bijzig' voert de opdrachten uit, die door de Vlaamse overheid aan de lokale besturen worden toebedeeld. In die hoedanigheid vervult ze de 'regierol sociale economie en werk' voor de regio, organiseert ze de gemeenschapsdienst, geeft ze vorm aan de nieuwe lokale partnerschappen binnen het Europese project 'Capacity Building' en ondersteunt ze de ocmw's op vlak van activeringsbeleid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 juli 2017 betreffende wijk-werken;

Goedkeuring van de statuten van de projectvereniging tijdens de gemeenteraad van 26 april 2018;

Artikel 9, §3 van de statuten waarin bepaald wordt dat het de taak is van de raad van bestuur om de rekeningen en het jaarverslag voor te leggen aan de gemeenteraden van de deelnemende besturen.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Argumentatie

Tijdens de gemeenteraad van 26 april 2018 werden de statuten van deze interlokale projectvereniging 'Bijzig' goedgekeurd.

De resultatenrekening, het activiteitenverslag en het jaarlijks attest van de accountant van 2022 worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de deelnemende gemeenteraden.

De vaststelling van de rekening door de accountant vond plaats in de vergadering van 23 maart 2023. Ook het activiteitenverslag, de rekening van 2022 en het attest van de boekhouder worden als bijlage toegevoegd.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het activiteitenverslag van 2022 van de projectvereniging 'Bijzig' goed.

Artikel 2: Dit besluit wordt onderworpen aan de bepalingen betreffende het bestuurlijk toezicht (artikel 326 tot en met 334) van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Fluvius Limburg - Algemene Vergadering d.d. 27.06.2023

De Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Limburg heeft plaats op woensdag 27 juni 2023 om 18.00 uur in PXL-NeXT (blok D), Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt.

 

Feiten & context:

Op donderdag 30 maart werd de gemeente per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Fluvius Limburg die zal plaatsvinden op dinsdag 27 juni 2023 om 18u in PXL-NeXT (Blok D), Elfde Liniestraat 24 te 3500 Hasselt.

De betreffende documentatiestukken werden samen met deze oproeping opgestuurd.

Op vrijdag 31 maart werd de gemeente per mail opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Fluvius Limburg die zal plaatsvinden op dinsdag 27 juni 2023 om 18u in PXL-NeXT (Blok D), Elfde Liniestraat 24 te 3500 Hasselt.

In dezelfde mail werden de betreffende documentatiestukken toegevoegd en ook op die manier overgemaakt aan de gemeente.

 

Juridische grond:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdracht houdende vereniging Fluvius Limburg;

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Adviezen:

Niet van toepassing

 

Argumentatie:

De gemeente Alken maakt deel uit van Fluvius Limburg en heeft een afgevaardigde aangeduid om haar te vertegenwoordigen in de algemene vergadering. De gemeenteraad dient een standpunt in te nemen mbt de agendapunten dat door de vertegenwoordiger van de gemeente gehanteerd zal worden.

 

Financiële gevolgen:

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

DE GEMEENTERAAD BESLUIT

 

ARTIKEL 1 [agenda]

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 27 juni 2023:
 

  1. Kennisneming van de documentatiebundel samengesteld overeenkomstig artikel 414 van het Decreet Lokaal Bestuur met betrekking tot de oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim, bestaande uit:

        De grondige motiveringsnota.

        Het bestuursplan met een omschrijving van de maatschappelijke opdrachten en de daaraan verbonden wijze van dienstverlening, en met een beschrijving van de bestuurlijke organisatie van de dienstverlenende vereniging.

        Het ondernemingsplan voor een periode van zes jaar, met een omschrijving van de bedrijfsopdrachten, de financiële structuur en de in te zetten middelen, en de controlemogelijkheden op de uitvoering.

        Het ontwerp van de statuten.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door oprichting overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:74 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) met betrekking tot de overgang van de deelneming van Fluvius Limburg in de coöperatieve vennootschap s-Lim, zoals vermeld onder het huidige artikel 3 A. 5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg, conform het splitsingsvoorstel, naar de op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim:

        Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:75 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:77 WVV) en van het verslag van de Commissaris (art. 12:78 WVV) betreffende het voorstel tot partiële splitsing met betrekking tot de overgang van de deelneming van Fluvius Limburg in de coöperatieve vennootschap s-Lim, zoals vermeld onder het huidige artikel 3 A. 5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg, naar de op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim, met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking per 30 juni 2023. In voorkomend geval mededeling van eventuele belangrijke wijzigingen die zich in de activa en passiva van het vermogen van de betrokken entiteiten hebben voorgedaan sinds de datum van het splitsingsvoorstel.

        Goedkeuring van:

 - de partiële splitsing van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel                te splitsen vereniging) door oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim met                             betrekking tot de overgang van de deelneming van Fluvius Limburg in de coöperatieve               vennootschap s-Lim, zoals vermeld onder het huidige artikel 3 A. 5. 5.5. van de                                           statuten van Fluvius Limburg, naar de op te richten dienstverlenende vereniging                                           s-Lim, waarin de deelnemende gemeenten aandelen ontvangen en bijgevolg daartoe                             toetreden,

  1. om de deelneming van Fluvius Limburg in de coöperatieve vennootschap s-Lim , zoals vermeld onder het huidige artikel 3.A.5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg, over te brengen naar de nieuw op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim omvattende alle activa en passiva en alle rechten (waaronder de samenwerkingsovereenkomsten tussen Fluvius Limburg en de toegetreden besturen) en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 30 juni 2023 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 30 juni 2023.
  2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
  3. De overeenkomstige schrapping van de deelneming van Fluvius Limburg in s-Lim cv.

 

 -  de statuten en het ontwerp van oprichtingsakte van de op te richten                  dienstverlenende vereniging s-Lim.

        Aanvaarding van de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg in s-Lim cv vanaf 30 juni 2023.

        Aanvaarding van de uittreding van de betrokken gemeenten uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg vanaf 30 juni 2023 voor de activiteit zoals omschreven in het huidige artikel 3. A.5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg.

        Beslissing tot toetreding bij de dienstverlenende vereniging s-Lim vanaf 30 juni 2023.

        Benoeming van de bestuurders en de commissaris van de dienstverlenende vereniging s-Lim.

        Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

        De verwezenlijking van de partiële splitsing door oprichting vast te stellen;

        De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing door oprichting vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging per 30 juni 2023, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 30 juni 2023;

        Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te   doen wat nodig of nuttig kan zijn;

        Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en    publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering               van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV.
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Limburg met betrekking tot het boekjaar 2022.  
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
  6. Statutaire benoemingen.
  7. Benoeming van een commissaris.
  8. Statutaire mededelingen.

 

ARTIKEL 2 [dossier s-LIM]

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) door oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim met betrekking tot de overgang van de deelneming van Fluvius Limburg in de coöperatieve vennootschap s-Lim, zoals vermeld onder het huidige artikel 3 A. 5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg, naar de op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim, waarin de deelnemende gemeenten aandelen ontvangen en bijgevolg daartoe zullen toetreden.

De Algemene Vergadering van Fluvius Limburg wordt verzocht de uittreding van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg uit s-Lim cv vanaf 30 juni 2023 te beslissen/aanvaarden.

Door deze goedkeuring van de partiële splitsing beslist de gemeente/stad tot toetreding bij de dienstverlenende vereniging s-Lim. 

Zijn goedkeuring te hechten aan de statuten van de dienstverlenende vereniging s-Lim en het ontwerp van oprichtingsakte dat daartoe werd opgemaakt door de instrumenterende notaris.

Overeenkomstig artikel 14 van de statuten van de dienstverlenende vereniging draagt de stad/gemeente de volgende  personen voor als kandidaat-bestuurder voor de dienstverlenende vereniging s-Lim:

- Dhr. Raf Drieskens

- Mevr. Sofie Donneaux

- Dhr. Jan Neyens

Dhr. Jan Neyens is reeds meer dan vijf jaar directeur bij s-Lim cv (Smart Region Limburg). Mevr. Sofie Donneaux is bedrijfsjuriste en secretaris bij s-Lim cv. Zij zijn geen lid van een gemeenteraad van één van de deelnemende gemeenten, zodat hun voordracht overeenkomstig artikel 434, §2 van het Decreet Lokaal Bestuur uitdrukkelijk gemotiveerd moet worden. Voor beiden geldt dat zij over een verregaande deskundigheid beschikken over de statutair bepaalde doelstellingen.

Gelet op hun werkzaamheden bij s-Lim cv zijn dhr. Neyens en mevr. Donneaux bijzonder ervaren in het begeleiden van de aangesloten gemeentes in het vertalen van concrete bestuurlijke en maatschappelijke smart city toepassingen. Zij hebben een jarenlange deskundigheid opgebouwd m.b.t. de ontwikkeling van de Smart Region Limburg in het algemeen en met IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, enz.

De voorgestelde samenstelling van de raad van bestuur is bedoeld om tijdelijk te zijn. Naar het jaareinde toe zal een meer uitgebreide raad van bestuur benoemd worden.

 

Overeenkomstig artikel 34 van de statuten van de dienstverlenende vereniging gaat de stad/gemeente akkoord met het voorstel om Moore Audit BV te benoemen als commissaris van de dienstverlenende vereniging s-Lim.

Ingevolge deze goedkeuring aan de partiële splitsing beslist de gemeente/stad tot intrekking van haar beheersoverdracht voor de activiteit zoals vermeld in artikel 3 A 5. 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg en verzoekt de Algemene Vergadering van Fluvius Limburg om deze uittreding te willen aanvaarden per 30 juni 2023 voor vermelde activiteit. 

 

ARTIKEL 3

De betrokken verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

ARTIKEL 4

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Limburg op 27 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze zou worden uitgesteld of verdaagd), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 3 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

ARTIKEL 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

IGL - Algemene Vergadering Intercommunale vereniging voor hulp aan gehandicapten in Limburg dd. 22.06.2023

Op 9 mei ontving het college via mail de uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging IGL die zal plaatsvinden op donderdag 22 juni 2023 om 18u, in de polyvalente zaal van het activiteitencentrum IGL - Ter Heide in  Zonhoven, Kruisstraat z/n.


Tijdens deze AV wordt de volgende agenda, zoals vastgesteld door de Raad van Bestuur van 20 april 2023, voorgelegd:

1. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022:kennisneming

2. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022: kennisneming

3. De balans 2022 en de resultatenrekening 2022 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking): goedkeuring

4. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring

5. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring

6. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2023: goedkeuring

7. Code goed bestuur IGL: goedkeuring

 

De volledige bundel zal deze week ook met de post verstuurd worden.

 

Feiten & context

Op 9 mei ontving het college via mail de uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging IGL die zal plaatsvinden op donderdag 22 juni 2023 om 18u, in de polyvalente zaal van het activiteitencentrum IGL - Ter Heide in  Zonhoven, Kruisstraat z/n.

 

Tijdens deze AV wordt de volgende agenda, zoals vastgesteld door de Raad van Bestuur van 20 april 2023, voorgelegd:

 

  1. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022: kennisneming
  2. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022: kennisneming
  3. De balans 2022 en de resultatenrekening 2022 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking): goedkeuring
  4. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring
  5. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring
  6. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2023: goedkeuring
  7. Code goed bestuur IGL: goedkeuring

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen;

Art.35 van de gecoördineerde statuten van IGL

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Gemeente Alken is deelnemer van IGL en ontving de oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van IGL op 22 juni 2023 om 18u.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De agenda van de algemene vergadering d.d. 22 juni 2023 van de Algemene Vergadering van IGL wordt goedgekeurd.

Artikel 2: De vertegenwoordiger of bij belet de plaatsvervanger wordt gemandateerd om op de vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.

Artikel 3: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Limburg.net - Algemene vergadering d.d. 21.06.2023

Op 12 mei ontving het college via post de uitnodiging voor de algemene vergadering van Limburg.net die zal plaatsvinden op woensdag 21 juni om 18u, in het Krekelhof, Rechterstraat 6 te 3511 Hasselt.

 

Feiten & context

Op 26 april 2023 werd de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 21 juni 2023 om 18 uur door de raad van bestuur van Limburg.net goedgekeurd.

Op 12 mei ontving het college via post de uitnodiging voor de algemene vergadering van Limburg.net. Deze zal plaatsvinden op woensdag 21 juni om 18u, in het Krekelhof, Rechterstraat 6 te 3511 Hasselt.

 

De agenda van de algemene vergadering werd als volgt bepaald:

  1. Welkom door de voorzitter
  2. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)
  3. Jaarrekening 2022 / Verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders / Verslag van de commissaris (454 DLB, art. 40 statuten)
  4. Activiteitenverslag 2022
  5. Kwijting aan de bestuurders (art. 454 DLB, art. 40 statuten)
  6. Kwijting aan de commissaris (art. 454 DLB, art. 40 statuten)
  7. Aanduiding revisor voor boekjaren 2023-2025
  8. Benoeming leden en plaatsvervangers raad van bestuur -> indien van toepassing 
  9. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 Statuten) - Wijziging stad Bilzen: Mevr. Maike Meijers, effectief afgevaardigde, wordt vervangen door Dhr. Pieter Nelissen  
  10. Varia

 

Juridische grond

Art.398, §2,3° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Art.454 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen; art. 40 statuten

Art.38 van de statuten van Limburg.net

Art. 29 van de statuten van Limburg.net

 

De voorbereidende documenten van de AV van 21 juni staan gepubliceerd op het Infopunt van Limburg.net.:

- Uitnodigingsbrief AV dd.9.5.2023

- Modelbesluit agenda en in te nemen standpunten Algemene Vergadering

- Jaarrekening 2022/Verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders

- Activiteitenverslag 2022

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een Opdrachthoudende Vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur.
Gemeente Alken is lid van Limburg.net en ontving de oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van Limburg.net op 21 juni 2023 om 18u.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:De agendapunten van de algemene vergadering van woensdag 21 juni 2023 van de Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de Opdrachthoudende Vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Uitnodiging buitengewone A.V. Cordium - 15.06.2023 / 30.06.2023

Met de oproeping d.d. 2 mei 2023 van Cordium werden de aandeelhouders

uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd

ingepland op 15 juni 2023 om 15u30 te Mosselerlaan 36 in Genk, met als volgende agenda:

1. Kennisname en bespreking van de hierna gemelde stukken waarvan de

aandeelhouders tijdig en kosteloos op de zetel kennis hebben kunnen nemen en een

kopie hebben kunnen ontvangen van:

 a. Het gezamenlijk fusievoorstel, opgemaakt op 29, respectievelijk 30 maart

2023 door de bestuursorganen van de betrokken vennootschappen, in toepassing

 van artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen juncto

 artikel 12:24 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en

 neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Hasselt.

 b. De bijzondere verslagen van de bestuursorganen van elk bij de fusie betrokken

 vennootschappen inzake de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel   12:25 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

 c. De verslagen van de commissarissen van elk bij de fusie betrokken 

 vennootschappen met betrekking tot de fusie door overneming, opgesteld

 overeenkomstig artikel 12:26 van het Wetboek van vennootschappen en

 verenigingen.

 d. De jaarrekeningen over de laatste drie boekjaren van elk van de bij de fusie

 betrokken vennootschappen.

 e. De verslagen van de bestuursorganen en de verslagen van de commissarissen

 over de laatste drie boekjaren.

 f. De tussentijdse cijfers afgesloten per 31 december 2022.

2. Belangrijke wijzigingen in de activa en passiva van de over te nemen en de

overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:27 van het Wetboek van

vennootschappen en verenigingen.

3. Besluit tot fusie door overneming overeenkomstig artikel 12:2 van het Wetboek van

vennootschappen en verenigingen met uitgestelde werking per 30 juni 2023.

4. Vaststelling van de eigendomsoverdracht van het vermogen van de over te nemen

vennootschap naar de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30

juni 2023.

5. Vaststelling van de verwezenlijking van de vermogensvermeerdering in de

overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.

6. Wijziging van de statuten van de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel

12:32 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.

7. Opdrachten aan het bestuursorgaan van de overnemende vennootschap tot

uitvoering van de genomen besluiten.

8. Opdracht aan de ondergetekende notaris.

 

De buitengewone algemene vergadering van Cordium zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Cordium (als overgenomen vennootschap) en Kempisch Tehuis (als overnemende vennootschap).

 

Deze fusie door overneming kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van Cordium en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Cordium overeenkomstig art. 12:26 WVV, en werden tussentijdse cijfers opgesteld overeenkomstig art. 12:28, §2, 5° WVV.

 

Feiten en context

Met de oproeping d.d. 2 mei 2023 van Cordium werden de aandeelhouders

uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd

ingepland op 15 juni 2023 om 15u30 te Mosselerlaan 36 in Genk, met als volgende agenda:

1. Kennisname en bespreking van de hierna gemelde stukken waarvan de

aandeelhouders tijdig en kosteloos op de zetel kennis hebben kunnen nemen en een

kopie hebben kunnen ontvangen van:

 a. Het gezamenlijk fusievoorstel, opgemaakt op 29, respectievelijk 30 maart

2023 door de bestuursorganen van de betrokken vennootschappen, in toepassing

 van artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen juncto

 artikel 12:24 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en

 neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Hasselt.

 b. De bijzondere verslagen van de bestuursorganen van elk bij de fusie betrokken

 vennootschappen inzake de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel   12:25 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

 c. De verslagen van de commissarissen van elk bij de fusie betrokken 

 vennootschappen met betrekking tot de fusie door overneming, opgesteld

 overeenkomstig artikel 12:26 van het Wetboek van vennootschappen en

 verenigingen.

 d. De jaarrekeningen over de laatste drie boekjaren van elk van de bij de fusie

 betrokken vennootschappen.

 e. De verslagen van de bestuursorganen en de verslagen van de commissarissen

 over de laatste drie boekjaren.

 f. De tussentijdse cijfers afgesloten per 31 december 2022.

2. Belangrijke wijzigingen in de activa en passiva van de over te nemen en de

overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:27 van het Wetboek van

vennootschappen en verenigingen.

3. Besluit tot fusie door overneming overeenkomstig artikel 12:2 van het Wetboek van

vennootschappen en verenigingen met uitgestelde werking per 30 juni 2023.

4. Vaststelling van de eigendomsoverdracht van het vermogen van de over te nemen

vennootschap naar de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30

juni 2023.

5. Vaststelling van de verwezenlijking van de vermogensvermeerdering in de

overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.

6. Wijziging van de statuten van de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel

12:32 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.

7. Opdrachten aan het bestuursorgaan van de overnemende vennootschap tot

uitvoering van de genomen besluiten.

8. Opdracht aan de ondergetekende notaris.

 

Juridische grond

Artikel 12:2 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019;

Artikel 41 Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Argumentatie

De buitengewone algemene vergadering van Cordium zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Cordium (als overgenomen vennootschap) en Kempisch Tehuis (als overnemende vennootschap).

 

Deze fusie door overneming kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van Cordium en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Cordium overeenkomstig art. 12:26 WVV, en werden tussentijdse cijfers opgesteld overeenkomstig art. 12:28, §2, 5° WVV.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Cordium omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Kempisch Tehuis. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Cordium op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023, worden integraal goedgekeurd.

 

Artikel 2:  Frank Vroonen wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Cordium op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd. Bij afwezigheid van Frank Vroonen, zal de volmacht aan Dymfna Meynen, vertegenwoordiger voor de stad Hasselt, gegeven worden.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Uitnodiging buitengewone A.V. Kleine Landeigendom - 15.06.2023 / 30.06.2023

Met de oproeping d.d. 3 mei 2023 van de Kleine Landeigendom werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd ingepland op 15 juni 2023 om 18u30, en als alternatieve datum voor het geval op de eerste buitengewone algemene vergadering een onvoldoende quorum zou worden gehaald, 30 juni 2023, eveneens om 18u30, met als volgende agenda:

  1. Kennisname en bespreking van de hierna gemelde stukken waarvan de aandeelhouders tijdig en kosteloos op de zetel kennis hebben kunnen nemen en een kopie hebben kunnen ontvangen van:

a. Het gezamenlijk fusievoorstel, opgemaakt op 29, respectievelijk 30 maart 2023 door de bestuursorganen van de betrokken vennootschappen, in toepassing van artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen juncto artikel 12:24 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Hasselt.

b.   De bijzondere verslagen van de bestuursorganen van elk bij de fusie betrokken vennootschappen inzake de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel 12:25 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

c.   De verslagen van de commissarissen van elk bij de fusie betrokken vennootschappen met betrekking tot de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel 12:26 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

d.   De jaarrekeningen over de laatste drie boekjaren van elk van de bij de fusie betrokken vennootschappen.

e.   De verslagen van de bestuursorganen en de verslagen van de commissarissen over de laatste drie boekjaren.

f.    De tussentijdse cijfers afgesloten per 31 december 2022.

  1. Belangrijke wijzigingen in de activa en passiva van de over te nemen en de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:27 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  2. Besluit tot fusie door overneming overeenkomstig artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  3. Vaststelling van de eigendomsoverdracht van het vermogen van de over te nemen vennootschap naar de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  4. Vaststelling van de verwezenlijking van de vermogensvermeerdering in de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  5. Wijziging van de statuten van de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:32 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  6. Opdrachten aan het bestuursorgaan van de overnemende vennootschap tot uitvoering van de genomen besluiten.
  7. Opdracht aan de ondergetekende notaris. 

 

De buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Kleine Landeigendom (als overgenomen vennootschap) en Kempisch Tehuis (als overnemende vennootschap).

 

Deze fusie door overneming kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van Kleine Landeigendom en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Kleine Landeigendom overeenkomstig art. 12:26 WVV, en werden tussentijdse cijfers opgesteld overeenkomstig art. 12:28, §2, 5° WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.

 

Feiten en context

Met de oproeping d.d. 3 mei 2023 van de Kleine Landeigendom werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd ingepland op 15 juni 2023 om 18u30, en als alternatieve datum voor het geval op de eerste buitengewone algemene vergadering een onvoldoende quorum zou worden gehaald, 30 juni 2023, eveneens om 18u30, met als volgende agenda:

  1. Kennisname en bespreking van de hierna gemelde stukken waarvan de aandeelhouders tijdig en kosteloos op de zetel kennis hebben kunnen nemen en een kopie hebben kunnen ontvangen van:

a. Het gezamenlijk fusievoorstel, opgemaakt op 29, respectievelijk 30 maart 2023 door de bestuursorganen van de betrokken vennootschappen, in toepassing van artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen juncto artikel 12:24 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Hasselt.

b.   De bijzondere verslagen van de bestuursorganen van elk bij de fusie betrokken vennootschappen inzake de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel 12:25 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

c.   De verslagen van de commissarissen van elk bij de fusie betrokken vennootschappen met betrekking tot de fusie door overneming, opgesteld overeenkomstig artikel 12:26 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

d.   De jaarrekeningen over de laatste drie boekjaren van elk van de bij de fusie betrokken vennootschappen.

e.   De verslagen van de bestuursorganen en de verslagen van de commissarissen over de laatste drie boekjaren.

f.    De tussentijdse cijfers afgesloten per 31 december 2022.

  1. Belangrijke wijzigingen in de activa en passiva van de over te nemen en de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:27 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  2. Besluit tot fusie door overneming overeenkomstig artikel 12:2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  3. Vaststelling van de eigendomsoverdracht van het vermogen van de over te nemen vennootschap naar de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  4. Vaststelling van de verwezenlijking van de vermogensvermeerdering in de overnemende vennootschap met uitgestelde werking per 30 juni 2023.
  5. Wijziging van de statuten van de overnemende vennootschap overeenkomstig artikel 12:32 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  6. Opdrachten aan het bestuursorgaan van de overnemende vennootschap tot uitvoering van de genomen besluiten.
  7. Opdracht aan de ondergetekende notaris. 

 

Juridische grond

Artikel 12:2 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019;

Artikel 41 Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Kleine Landeigendom (als overgenomen vennootschap) en Kempisch Tehuis (als overnemende vennootschap).

 

Deze fusie door overneming kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van Kleine Landeigendom en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Kleine Landeigendom overeenkomstig art. 12:26 WVV, en werden tussentijdse cijfers opgesteld overeenkomstig art. 12:28, §2, 5° WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Kleine Landeigendom omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Kempisch Tehuis waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Kleine Landeigendom het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel worden uitgegeven. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023, worden integraal goedgekeurd.

 

Artikel 2: Liesbeth Paque wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Zitting van 25 05 2023

 

Uitnodiging buitengewone A.V. SVK Land van Loon - 15.06.2023 / 30.06.2023

Met de oproeping d.d. 2 mei 2023 van Land van Loon werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd ingepland op 15 juni 2023 om 11u30, en als alternatieve datum voor het geval op de eerste buitengewone algemene vergadering een onvoldoende quorum zou worden gehaald, 30 juni 2023, eveneens om 11u30, in Mosselerlaan 36 te Genk, met als volgende agenda:

Deel 1 van de vergadering - ten overstaan van notaris Herbert HOUBEN, geassocieerd notaris binnen het kantoor Notalim met standplaats te Genk

  1. Kennisname en bespreking van het gemeenschappelijk overdrachtsvoorstel.
  2. Kennisname en bespreking van het bijzonder verslag van de raad van bestuur.
  3. Vaststelling dat deze documenten kosteloos verkregen werden door de leden.
  4. Beslissing tot goedkeuring van de overdracht van algemeenheid overeenkomstig het gemeenschappelijk overdrachtsvoorstel.
  5. Overdracht van het vermogen van de overdragende vereniging.
  6. Volmachten voor formaliteiten.

 

Deel 2 van de vergadering - onderhands

  1. Kennisname van het bijzonder verslag van het bestuursorgaan houdende de toelichting van het voorstel tot ontbinding waarbij een staat van activa en passiva van de Vereniging is gevoegd, opgesteld in toepassing van artikel 2:110, §2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  2. Kennisname van het verslag van de commissaris, opgesteld in toepassing van artikel 2:110, §2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  3. Vrijwillige ontbinding en vereffening van de Vereniging;
  4. Kennisname van het controleverslag van de commissaris over het verkorte boekjaar dat loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023;
  5. Goedkeuring van de jaarrekening over het verkorte boekjaar dat loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023.
  6. Bestemming van het actief;
  7. Vaststelling van het einde van het mandaat van de bestuurders;
  8. Kwijting aan de bestuurders;
  9. Benoeming van de vereffenaar; en
  10. Bijzondere volmachten.

 

De buitengewone algemene vergadering van SVK Land van Loon vzw zal moeten beslissen over de goedkeuring van de overdracht van algemeenheid tussen SVK Land van Loon vzw (als overdragende entiteit) en Kempisch Tehuis (als verkrijgende vennootschap).

 

Deze overdracht van algemeenheid kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van SVK Land van Loon vzw en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk overdrachtsvoorstel (conform Art. 12:103, juncto 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:94 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de overdracht van algemeenheid zelf nader worden toegelicht.

 

Feiten en context

Met de oproeping d.d. 2 mei 2023 van Land van Loon werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouder die werd ingepland op 15 juni 2023 om 11u30, en als alternatieve datum voor het geval op de eerste buitengewone algemene vergadering een onvoldoende quorum zou worden gehaald, 30 juni 2023, eveneens om 11u30, in Mosselerlaan 36 te Genk, met als volgende agenda:

Deel 1 van de vergadering - ten overstaan van notaris Herbert HOUBEN, geassocieerd notaris binnen het kantoor Notalim met standplaats te Genk

  1. Kennisname en bespreking van het gemeenschappelijk overdrachtsvoorstel.
  2. Kennisname en bespreking van het bijzonder verslag van de raad van bestuur.
  3. Vaststelling dat deze documenten kosteloos verkregen werden door de leden.
  4. Beslissing tot goedkeuring van de overdracht van algemeenheid overeenkomstig het gemeenschappelijk overdrachtsvoorstel.
  5. Overdracht van het vermogen van de overdragende vereniging.
  6. Volmachten voor formaliteiten.

 

Deel 2 van de vergadering - onderhands

  1. Kennisname van het bijzonder verslag van het bestuursorgaan houdende de toelichting van het voorstel tot ontbinding waarbij een staat van activa en passiva van de Vereniging is gevoegd, opgesteld in toepassing van artikel 2:110, §2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  2. Kennisname van het verslag van de commissaris, opgesteld in toepassing van artikel 2:110, §2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  3. Vrijwillige ontbinding en vereffening van de Vereniging;
  4. Kennisname van het controleverslag van de commissaris over het verkorte boekjaar dat loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023;
  5. Goedkeuring van de jaarrekening over het verkorte boekjaar dat loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023.
  6. Bestemming van het actief;
  7. Vaststelling van het einde van het mandaat van de bestuurders;
  8. Kwijting aan de bestuurders;
  9. Benoeming van de vereffenaar; en
  10. Bijzondere volmachten.

 

Juridische grond

Artikel 12:2 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019;

Artikel 41 Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De buitengewone algemene vergadering van SVK Land van Loon vzw zal moeten beslissen over de goedkeuring van de overdracht van algemeenheid tussen SVK Land van Loon vzw (als overdragende entiteit) en Kempisch Tehuis (als verkrijgende vennootschap).

 

Deze overdracht van algemeenheid kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Fusie door overneming van Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 2

Fusie door overneming van Maaslands Huis CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Nieuw Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Hacosi CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van Cordium CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 6

Fusie door overneming van Ons Dak CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 7

Fusie door overneming van Nieuw Sint-Truiden CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 8

Fusie door overneming van Woonzo CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 9

Fusie door overneming van Vooruitzien CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 10

Fusie door overneming van Landwaarts CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 11

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom CVBA-SO door Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 12

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Maasland VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 13

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Midden-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 14

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Het Scharnier VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 15

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Houtvast VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 16

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK West-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 17

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Land Van Loon VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 18

Overdracht van algemeenheid onder bezwarende titel door SVK Noord-Limburg VZW aan Kempisch Tehuis CVBA-SO overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 19

Toetreding van de Gemeente Herstappe door middel van inschrijving op één aandeel in Kempisch Tehuis CVBA-SO

Verrichting 20

Omzetting van Kempisch Tehuis CVBA-SO naar een BV

Verrichting 21

Statutenwijziging en coördinatie van de statuten van Kempisch Tehuis BV

 

De bestuursorganen van SVK Land van Loon vzw en Kempisch Tehuis hebben in dat kader een gezamenlijk overdrachtsvoorstel (conform Art. 12:103, juncto 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:94 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond de overdracht van algemeenheid zelf nader worden toegelicht.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge de voorgenomen overdracht van algemeenheid, zal het volledige vermogen van SVK Land van Loon vzw in continuïteit overgaan naar Kempisch Tehuis, die de activiteiten van SVK Land van Loon vzw zal verderzetten. SVK Land van Loon vzw zal vervolgens worden ontbonden en in vereffening gesteld (zie volgend agendapunt).

 

Er zullen, gelet op de rechtsvorm van SVK Land van Loon vzw, als VZW, uit hoofde van de overdracht van algemeenheid geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering (deel 1), waarbij namens de gemeente als leden een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Land van Loon vzw op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023, worden integraal goedgekeurd.

Artikel 2:  Charisma Wauters wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Land van Loon vzw ten overstaan van notaris Herbert Houben, geassocieerd notaris te Genk op 15 juni 2023, dan wel 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.