Gemeente Alken

Zitting van 28 maart 2024

van 20:00 tot 21:00

 

Aanwezig: Peter Bollen, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen en Alex Dubois, schepenen; Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Piet Wijgaerts, Ida Ceulemans, Paul Dirickx en Stan Dehollogne, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

Verontschuldigd: Igor Philtjens en Ingrid Jacobs, raadsleden;

 

Vanaf punt 2 verlaat Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 9 verlaat Patrick Martens, schepen de zitting.

Vanaf punt 14 vervoegt Patrick Martens, schepen de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 29.02.2024

De notulen van 29.02.2024 & het zittingsverslag https://youtu.be/DKyUWGwx7VQ worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Feiten en context

De notulen van 29.02.2024 & het zittingsverslag https://youtu.be/DKyUWGwx7VQ worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Juridische grond

Artikel 32, 277 & 278 §1 decreet Lokaal bestuur

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De notulen & het zittingsverslag van de raad van 29.02.2024 werden opgemaakt en worden ter goedkeuring voorgelegd. Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeente- en ocmw-raad en de algemeen directeur.

Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Voetbal in Alken - bespreking stand van zaken en verzoek Alken United- Toegevoegd punt

Raadslid Ingrid Jacobs vraagt, zoals op de gemeenteraad aangehaald, dat de huidige problematiek van de voetbal geagendeerd wordt op de gemeenteraad van 28 maart 2024 aangezien de toekomst van meer dan 200 voetballertjes nu op het spel staat.

 

Feiten en context

Raadslid Ingrid Jacobs vraagt, zoals op de gemeenteraad aangehaald, dat de huidige problematiek van de voetbal geagendeerd wordt op de gemeenteraad van 28 maart 2024 aangezien de toekomst van meer dan 200 voetballertjes nu op het spel staat.

In bijlage vindt u ook de mail van de voorzitter van Alken United die u werd toegezonden op 29.02.2024 met het verzoek:

        Wij verzoeken de gemeenteraad bij hoogdringendheid om de nietigheid van het opstalrecht van FC Alken vast te stellen en vervolgens Alken United rechtstreeks de toestemming te geven om de site Terkoest te pachten. Alken United is bereid om rechtstreeks aan de gemeente de gebruikelijke tarieven te betalen voor het gebruik van de site.

       Alken United verzoekt de gemeente tevens om de Alkense jeugd - op vaste dagen kosteloos toegang te verlenen tot het kunstgrasplein op Langveld.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De raad bespreekt de situatie van de voetbal in Alken.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Voetbal in Alken - recht van opstal FC Alken- Toegevoegd punt

Raadslid Ingrid Jacobs vroeg op de gemeenteraad van 29 februari 2024 dat de huidige problematiek van de voetbal geagendeerd wordt op de gemeenteraad van 28 maart 2024 aangezien de toekomst van meer dan 200 voetballertjes nu op het spel staat. Naast de geagendeerde stand van zaken, willen wij vanuit de Open Vld-fractie een gemeenteraadsbesluit ter stemming voorleggen wat betreft deze materie.

Inzake de recente ontwikkeling dat er een tweede voetbalclub met stamnummer binnen Alken is, geeft de wetgeving duidelijk aan te geven dat deze een gelijkaardige infrastructuur moet toegekend krijgen als de eerste voetbalclub.

 

Feiten en context

Enkele jaren geleden zijn de 3 voetbalclubs in Alken gefuseerd onder de benaming FC Alken. Alle voetbalterreinen en bijhorende infrastructuur werden in recht van opstal gegeven aan deze fusieclub. Hiertoe werd een opstalovereenkomst overeengekomen op 27 april 2017.

In 2023 heeft de jeugdwerking zich afgesplitst van de fusieclub. De jeugdwerking werd vanaf nu georganiseerd door VZW Alken United. De afspraken hieromtrent werden opgenomen in een overeenkomst van 13 mei 2023. De relatie tussen beide voetbalverenigingen is sterk verzuurd.

Alken United heeft een eigen stamnummer aangevraagd en verkregen van de Voetbalbond, hetgeen in strijd is met de toen gemaakte onderlinge afspraken.

FC Alken heeft Alken United aangeschreven dat zij geen gebruik meer zouden kunnen maken van de voetbalvelden na 12 mei 2024.

Alken United heeft vervolgens de gemeente in gebreke gesteld om ook voor haar te voorzien in een gelijkaardige accommodatie conform artikel 5 Cultuurpactdecreet.

De gemeente wordt geconfronteerd met enerzijds FC Alken welke een opstalrecht heeft voor de voetbalterreinen doch minstens één hiervan zelf niet gebruikt en tegen een overdreven hoge vergoeding beschikbaar heeft gesteld aan Alken United en anderzijds Alken United welke zichzelf heeft afgesplitst van de fusieclub FC Alken en tegen de afspraken in een eigen stamnummer heeft aangevraagd en nu een eigen gelijkaardige accommodatie van de gemeente eist.

De gemeente werd in gebreke gesteld op 18 maart 2024 door Alken United welke onder andere op basis van het Cultuurpactdecreet eist dat aan hen ook een accommodatie wordt toegewezen aangezien zij niet meer op de voetbalterreinen die onder het opstalrecht van FC Alken mogen spelen.

De gemeente trachtte te bemiddelen tussen de voetbalverenigingen en voerde verschillende gesprekken met beide. Een ontwerp van princiepsakkoord werd voorbereid teneinde een regeling omtrent het gebruik van de voetbalterreinen te bekomen, hetgeen voorlopig nog niet tot een concreet resultaat heeft geleid.

De gemeente is van oordeel dat bepaalde verplichtingen uit de opstalovereenkomsten niet correct worden nageleefd door FC Alken.

Anderzijds is het de eigen keuze geweest van Alken United om zich af te splitsen, waardoor de toegestane gebruiksrechten via de opstalovereenkomst niet meer rechtstreeks benut kunnen worden.

 

Juridische grond

De opstalovereenkomst afgesloten tussen het gemeentebestuur en FC Alken op 27 april 2017

Het cultuurpactdecreet (decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact) en in het bijzonder artikelen 4 en 5

 

Adviezen

Advies van Agentschap Binnenlands bestuur van 26 maart 2024 waarin aangegeven wordt dat uit onderzoek blijkt dat de Cultuurpactwetgeving van toepassing is en dat de jeugdclub een eigen stamnummer heeft en een formeel erkende club van de gemeente is. De club heeft dus eenzelfde recht op accommodatie als de moederclub.

Bovendien mag de gemeente volgens de cultuurpactwetgeving slechts voor de duur van 1 legislatuur de accommodatie ter beschikking stellen (artikel 5).

Deze wet is van openbare orde, wat betekent dat er niet van kan worden afgeweken. Het bestuur kan op basis hiervan een einde maken aan het huidig opstalrecht met de moederclub.

 

 

 

Argumentatie

In de ingebrekestelling van 18 maart 2024 van Alken United wordt pas voor de eerste maal uitdrukkelijk om een gelijkaardige accommodatie gevraagd.

Beide voetbalverenigingen kunnen zich beroepen op het Cultuurpactdecreet, welk van openbare orde is. De gemeente kan hier niet van afwijken.

Beide verenigingen dienen over een gelijkaardig voordeel te kunnen beschikken binnen een redelijke termijn. Het schrijven dateert van 18 maart 2024, bijgevolg is een redelijke termijn nog niet verstreken. Van een gemeente kan moeilijk tot onmogelijk worden verwacht dat in navolging van een afsplitsing of oprichting van een nieuwe vereniging, onmiddellijk gevolg kan worden gegeven aan de gelijke behandelingsvereiste zoals opgelegd door het Cultuurpactdecreet. Vandaar dat hierin ook nadrukkelijk een redelijke termijnvereiste is ingeschreven.

Aangezien de gemeente al bezig was met gesprekken om een akkoord te bereiken, zal zij deze verderzetten met het oog op een terbeschikkingstelling van een gelijkaardig voordeel binnen een redelijke termijn.

Daarnaast wordt voorgesteld om FC Alken in gebreke te stellen om de verplichtingen opgenomen in de opstalovereenkomst correct en te goeder trouw uit te voeren. Indien deze hier uiterlijk 12 mei 2024 niet aan remedieert, met dus een terbeschikkingstelling aan redelijke voorwaarden, zal een schorsing of beëindiging van de opstalovereenkomst worden opgelegd. De gemeente vraagt tevens de medewerking van FC Alken aan de verdere gesprekken.

Het college van burgemeester en schepenen wordt zodoende verzocht om enerzijds verder in te zetten op overleg en het voeren van onderhandelingen met beide clubs om tot een oplossing te komen, met anderzijds het richten van een aanmaning aan FC Alken om de voorwaarden van de opstalovereenkomst te honoreren.

Op deze manier wordt voldaan aan de verplichtingen zoals opgelegd door het Cultuurpactdecreet en dit binnen een redelijke termijn, waarbij ook de medewerking Alken United aan de verdere gesprekken zal worden gevraagd.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Verloop tijdens de raad:

Raadslid André Vanhex licht zijn toegevoegd punt toe en legt het volgende ter stemming:

  1. De gemeenteraad beslist met onmiddellijke ingang om het recht van opstal over de voetbalvelden en bijhorende accommodaties en faciliteiten aan FC Alken op te schorten.
  2. Alle Alkense voetbalclubs gelijk te behandelen en gelijkaardige infrastructuur toe te kennen.

 

De burgemeester, Marc Penxten, legt een amendement voor met de volgende besluitvorming:

  1. De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen enerzijds FC Alken in gebreke te stellen om de verplichtingen van de opstalovereenkomst d.d. 27 april 2017 correct en te goeder trouw na te leven, en anderzijds opnieuw in overleg te treden met beide clubs om tot een onderhandelde oplossing te komen.

 

Op vraag van enkele raadsleden schorst de voorzitter de raad.

 

Na de schorsing en het aansluitend debat legt raadslid André Vanhex zijn gewijzigde hoofdvraag ter stemming als volgt:

  1. De gemeenteraad beslist met ingang van 12 mei 2024 om het recht van opstal over de voetbalvelden en bijhorende accommodaties en faciliteiten aan FC Alken te beëindigen.
  2. Alle Alkense voetbalclubs gelijk te behandelen en gelijkaardige infrastructuur toe te kennen.

 

Burgemeester Marc Penxten legt opnieuw het amendement ter stemming als volgt:

  1. De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen enerzijds FC Alken in gebreke te stellen om de verplichtingen van de opstalovereenkomst d.d. 27 april 2017 correct en te goeder trouw na te leven, en anderzijds opnieuw in overleg te treden met beide clubs om tot een onderhandelde oplossing te komen.

De gemeenteraad keurt het amendement unaniem goed (18-0-0).

 

Aansluitend wordt er gestemd over de hoofdvraag van raadslid André Vanhex als volgt:

12 neen (Peter Bollen, Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen, Alex Dubois, Pierrette Putzeys, Stan Dehollogne, Carine Meyers, Michel Boussu, Ida Ceulemans) – 5 ja (Paul Dirickx, André Vanhex,  Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, Piet Wijgaerts) en 1 onthouding (Jorg Stas).

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen te verzoeken enerzijds FC Alken in gebreke te stellen om de verplichtingen van de opstalovereenkomst d.d. 27 april 2017 correct en te goeder trouw na te leven, en anderzijds opnieuw in overleg te treden met beide clubs om tot een onderhandelde oplossing te komen.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Jaarrekening 2023 - Kerkfabriek Sint-Aldegondis

De gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage aan de kerkfabriek van Sint-Aldegondis bedroeg voor 2023 38 590,43 euro.

De rekening vertoont een exploitatieoverschot van 11 738,13 euro en een investeringsoverschot van 2 561,17 euro.

 

Feiten en context

De jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis voor het jaar 2023, vastgesteld door kerkfabriekraad op 20 februari 2024, vertoont volgend resultaat:

 

Exploitatie:

11 738,13 euro

Investeringen:

2 561,17 euro

Globaal totaal:

14 299,30 euro

 

Juridische grond

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt dat de jaarrekeningen van de kerkfabrieken dienen onderworpen te worden aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Sint-Aldegondis.

Artikel 2: Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Jaarrekening 2023 - Kerkfabriek Sint-Joris

De gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage aan de kerkfabriek van Sint-Joris bedroeg voor 2023 25 933,64 euro.

De rekening vertoont een exploitatieoverschot van 15 506,97 euro en een investeringstekort van  - 260,50 euro.

De z-waarde van de investeringen vertoont een negatief bedrag. Dit zou in principe positief of minstens 0,00 euro moeten zijn. Gelieve dit bij de volgende rekening in orde te brengen.

Bij de kastoestand staat er een bedrag van 9 221,52 euro op de rekening BE89 0910 0141 2185. Op het attest van Belfius staat er een bedrag van 9 181,52 euro. Gelieve het verschil van 40,00 euro te corrigeren in de boekhouding.

 

Feiten en context

De jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Joris voor het jaar 2023, vastgesteld door kerkfabriekraad op 14 februari 2024, vertoont volgend resultaat:

 

Exploitatie:

15 506,97 euro

Investeringen:

- 260,50 euro

Globaal totaal:

15 245,47 euro

 

Juridische grond

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt dat de jaarrekeningen van de kerkfabrieken dienen onderworpen te worden aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Sint-Joris, mits het investeringstekort in de volgende jaarrekening wordt weggewerkt en een rechtzetting gebeurt van 40,00 euro bij de kastoestand.

Artikel 2: Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Jaarrekening 2023 - Kerkfabriek Terkoest

De gemeentelijke exploitatie- en de investeringstoelage aan de kerkfabriek van Terkoest bedroeg voor 2023 23 515,68 euro.

De rekening vertoont een exploitatieoverschot van 13 607,03 euro en een investeringsoverschot van 0,00 euro.

 

Feiten en context

De jaarrekening van de kerkfabriek van Terkoest voor het jaar 2023, vastgesteld door kerkfabriekraad op 21 februari 2024, vertoont volgend resultaat:

 

Exploitatie:

13 607,03 euro

Investeringen:

0,00 euro

Globaal totaal:

13 607,03 euro

 

Juridische grond

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Artikel 55 § 2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt dat de jaarrekeningen van de kerkfabrieken dienen onderworpen te worden aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek van Terkoest.

Artikel 2: Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Nevenbestemming kerk Terkoest - dading

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 7 december 2022 goedkeuring aan de gunning van de opdracht 'Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken aan Urbain Architectencollectief, Zuidstationstraat 38 te 9000 GENT tegen een ereloonpercentage van 12,04%.

Het bestek omschrijft een opdracht tot nevenbestemming van de kerk van Terkoest. Tijdens de uitvoering van de opdracht blijkt de situatie echter danig te zijn gewijzigd, in die zin dat de herbestemming van de kerk sneller verwacht wordt dan initieel voorzien. Bovendien bleek het in het meerjarenplan van de gemeente Alken voorziene budget niet te volstaan ter uitvoering van de door de architect opgestelde plannen (hetgeen ook vermeld werd in het schrijven van de gemeente Alken dd. 28.06.2023).

Middels besluit dd. 06.12.2023 besloot het college van burgemeester en schepenen om een wijziging van neven- naar herbestemming verder te onderzoeken voor de kerk van Terkoest.

Gelet op dit onderzoek, dat niet strookt met de inhoud van het bestek 2022/052 'Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken', is het aangewezen de opdracht zoals beschreven in dit bestek te beëindigen.

Met de opdrachtnemer werd, na onderhandelingen, inmiddels een akkoord ter beëindiging bereikt dat opgenomen is in het ontwerp van dading in toepassing van art. 2044 e.v. BW gevoegd als bijlage bij onderhavig besluit. Middels het sluiten van een dading doen beide partijen toegevingen en wordt ieder gerezen geschil beëindigd en ieder mogelijks toekomstig geschil voorkomen.

 

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 7 december 2022 goedkeuring aan de gunning van de opdracht 'Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken aan Urbain Architectencollectief, Zuidstationstraat 38 te 9000 GENT tegen een ereloonpercentage van 12,04%.

Het bestek omschrijft een opdracht tot nevenbestemming van de kerk van Terkoest.
Tijdens de uitvoering van de opdracht blijkt de situatie echter te zijn gewijzigd, in die zin dat een mogelijke herbestemming van de kerk sneller zal komen dan initieel verwacht. (zie ook overleg met CKB dd. 26.09.2023 en met Kerkfabriek Terkoest dd. 17.10.2023).

 

Juridische grond

Oud Burgerlijk Wetboek van 21 maart 1804, in het bijzonder art. 2044 e.v. BW

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 56 en 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, meer bepaald art. 90, 1°.

Besluit van de gemeenteraad d.d. 30 juni 2022 houdende goedkeuring van de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 7 december 2022 houdende

goedkeuring aan de gunning van deze opdracht aan Urbain Architectencollectief, Zuidstationstraat 38 te 9000 Gent.

Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 06.12.2023.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Argumentatie

Het bestek omschrijft een opdracht tot nevenbestemming van de kerk Terkoest.

Tijdens de uitvoering van de opdracht blijkt de situatie echter danig te zijn gewijzigd, in die zin dat de herbestemming van de kerk sneller verwacht wordt dan initieel voorzien. Bovendien bleek het in het meerjarenplan van de gemeente Alken voorziene budget niet te volstaan ter uitvoering van de door de architect opgestelde plannen (hetgeen ook vermeld werd in het schrijven van de gemeente Alken dd. 28.06.2023).

Middels besluit dd. 06.12.2023 besloot het college van burgemeester en schepenen om een wijziging van neven- naar herbestemming verder te onderzoeken voor de kerk van Terkoest.

Gelet op dit onderzoek, dat niet strookt met de inhoud van het bestek 2022/052 'Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken', is het aangewezen de opdracht zoals beschreven in dit bestek te beëindigen.

Met de opdrachtnemer werd, na onderhandelingen, inmiddels een akkoord ter beëindiging bereikt dat opgenomen is in het ontwerp van dading in toepassing van art. 2044 e.v. BW gevoegd als bijlage bij onderhavig besluit. Een gerechtelijke procedure kan lang aanslepen en heeft steeds een onzekere uitkomst. (zie o.a. art. 1794 BW; Cass. 10 november 2017, A.R. C.15.0318.F; RvS 6 april 2006, nr. 157.351, T. Gem. 2006, 66) Middels het sluiten van een dading doen beide partijen toegevingen en wordt ieder gerezen geschil beëindigd en ieder mogelijks toekomstig geschil voorkomen.

Het door de gemeenteraad goedgekeurde bestek bepaalt in art. II.13:

“(…) Indien de aanbestedende overheid gebruik maakt van dit recht zal hij alle door de dienstverlener nuttig geleverde prestaties vergoeden tot op het ogenblik van de beëindiging en dit aan de in het bestek bepaalde voorwaarden.”

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:

Bedrag inclusief BTW

BTW-percentage dat wordt toegepast

MJP-nummer(s) waarop de uitgaven werden voorzien

€ 36.300,00

21%

MJP000379

Datum visumaanvraag:

14.03.2024

Datum goedkeuring visumaanvraag:

18.03.2024

 

Besluit

14 stemmen voor: Marc Penxten, Peter Bollen, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen, Alex Dubois, Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Ida Ceulemans en Stan Dehollogne

5 onthoudingen: Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Piet Wijgaerts en Paul Dirickx

 

Artikel 1: De gemeenteraad besluit de opdracht zoals opgenomen in het bestek 2022/052 'Nevenbestemming kerk Terkoest: aanstelling architect belast met de opmaak van het ontwerp en de begeleiding van de werken', te beëindigen.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt het ontwerp van dadingsovereenkomst, gevoegd als bijlage bij onderhavig besluit en er integraal deel van uitmakend, goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Nieuwe rechtpositiergeling, inclusief bijlagen, arbeidsreglement, inclusief bijlagen, deontologische code en het organogram.

De huidige rechtspositieregeling werd goedgekeurd door de raad op 04/12/2008.

Het nieuwe besluit rechtspositieregeling geeft aan de lokale besturen een ruimere autonomie. Het nieuwe ontslagdecreet is van toepassing sedert 01/10/2023 en dient geïntegreerd te worden in de rechtspositieregeling voor het personeel. Het voorstel tot wijziging van de rechtspositieregeling heeft ook gevolgen voor het arbeidsreglement en volgende bijlagen aan het arbeidsreglement:

- Reglement telewerk;

- Reglement tijdsregistratie;

- GSM-policy;

- Reglement werkkledij;

- Reglement verlofregeling kinderopvang.

De deontologische code voor het personeel is sterk verouderd en mist het luik Integriteit.

Voor de bovenstaande documenten werden, met uitzondering van het reglement voor verlofregeling in de kinderopvang, het reglement van telewerk en het reglement werkkledij de huidige teksten, alsook de voorstellen van de nieuwe teksten opgenomen in bijlage. Het reglement voor de verlofregeling in de kinderopvang en het reglement van werkkledij zijn volledig nieuwe teksten, waarvoor er geen huidig reglement voorhanden is. Het reglement in het kader van telewerk werd inhoudelijk niet gewijzigd. Voor de voorstellen van de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement, het reglement tijdsregistratie en de gsm-policy werden daarnaast ook documenten in bijlage gevoegd, waarin de wijzigingen tussen de huidige tekst en het nieuwe voorstel gemarkeerd werden. Dit werd niet opgenomen voor de deontologische code, omdat deze volledig werd gewijzigd, alsook niet voor de niet eerder bestaande reglementen en het niet gewijzigde reglement van telewerk.

Het huidige organogram is niet steeds aangepast op de huidige noden. Op de arbeidsmarkt heerst er krapte en reageren er onvoldoende kandidaten op de vacatures. Het is belangrijk onze medewerkers te binden door een duidelijk perspectief en mogelijkheden om door te groeien. Er zijn momenteel een aantal functies ingevuld die niet, niet volledig of slechts beperkt in de tijd voorzien werden in het huidige organogram.

In sommige diensten, zoals bv de thuisdienst, is de werkdruk sterk verhoogd. Daarnaast is ook de kindratio binnen het kinderdagverblijf gewijzigd. Het is wenselijk om, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt, ervoor te zorgen dat ons bestuur een aantrekkelijke, moderne werkgever blijft / wordt die de concurrentie met de privésector aankan.

Het is noodzakelijk om daartoe de huidige rechtspositieregeling voor het personeel, die dateert van 04/12/2008 te herschrijven rekening houdend met de minimale voorwaarden uit het nieuwe besluit rechtspositieregeling en met de noden van het eigen bestuur en met de nieuwe uitdagingen waarvoor ons bestuur staat. Het arbeidsreglement dient gesynchroniseerd te worden met de nieuwe rechtspositieregeling voor het personeel. Ook een aantal bijlagen dienen herschreven, aangepast of toegevoegd te worden. Het is wenselijk om de volledige deontologische code te herschrijven naar de huidige noden van het bestuur, de burger en het personeelslid waarbij, zowel de terminologie, de leesbaarheid als de verschillende thema's aangepast worden aan de huidige maatschappelijke normen en waarden.Het is wenselijk om het geïntegreerde organogram voor gemeente en OCMW aan te passen aan de huidige noden. Functies die momenteel ingevuld zijn maar niet, gedeeltelijk of beperkt in tijd voorzien zijn waren, dienen correct opgenomen te worden in het nieuwe organogram.Verder dient het organogram kansen te bieden aan het personeel dat in dienst is om op die manier voor binding te zorgen. In diensten waar de werkdruk sterk verhoogd is dient extra personeel voorzien te worden in het organogram.

 

Feiten en context

De huidige rechtspositieregeling werd goedgekeurd door de raad op 04/12/2008.

Het nieuwe besluit rechtspositieregeling geeft aan de lokale besturen een ruimere autonomie. Het nieuwe ontslagdecreet is van toepassing sedert 01/10/2023 en dient geïntegreerd te worden in de rechtspositieregeling voor het personeel.

 

Het voorstel tot wijziging van de rechtspositieregeling heeft ook gevolgen voor het arbeidsreglement en volgende bijlagen aan het arbeidsreglement:

- Reglement telewerk;

- Reglement tijdsregistratie;

- GSM-policy;

- Reglement werkkledij;

- Reglement verlofregeling kinderopvang.

 

De deontologische code voor het personeel is sterk verouderd en mist het luik Integriteit.

 

Voor de bovenstaande documenten werden, met uitzondering van het reglement voor verlofregeling in de kinderopvang, het reglement van telewerk en het reglement werkkledij de huidige teksten, alsook de voorstellen van de nieuwe teksten opgenomen in bijlage. Het reglement voor de verlofregeling in de kinderopvang en het reglement van werkkledij zijn volledig nieuwe teksten, waarvoor er geen huidig reglement voorhanden is. Het reglement in het kader van telewerk werd inhoudelijk niet gewijzigd. Voor de voorstellen van de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement, het reglement tijdsregistratie en de gsm-policy werden daarnaast ook documenten in bijlage gevoegd, waarin de wijzigingen tussen de huidige tekst en het nieuwe voorstel gemarkeerd werden. Dit werd niet opgenomen voor de deontologische code, omdat deze volledig werd gewijzigd, alsook niet voor de niet eerder bestaande reglementen en het niet gewijzigde reglement van telewerk.

 

Het huidige organogram is niet steeds aangepast op de huidige noden. Op de arbeidsmarkt heerst er krapte en reageren er onvoldoende kandidaten op de vacatures. Het is belangrijk onze medewerkers te binden door een duidelijk perspectief en mogelijkheden om door te groeien. Er zijn momenteel een aantal functies ingevuld die niet, niet volledig of slechts beperkt in de tijd voorzien werden in het huidige organogram.

In sommige diensten, zoals bv de thuisdienst, is de werkdruk sterk verhoogd. Daarnaast is ook de kindratio binnen het kinderdagverblijf gewijzigd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering van 20/01/2023 (BS 08/03/2023) tot vaststelling van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van  lokale en provinciale besturen, aangevuld en gewijzigd door latere besluiten.

Het Decreet van de Vlaamse Regering van 16/06/2023 (BS 10/07/2023) tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 en het decreet van 22 december 2017over het lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid.

Wet van 17/07/2023 tot wijziging van de wet van 03/07/1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en de wet van 08/04/1965 tot instelling van de arbeidsreglementen met betrekking tot de samenloop van jaarlijkse vakantie en arbeidsongeschiktheid (BS 31/07/2023, in werking: 01/01/2024).

 

Adviezen

Hoog overlegcomité en bijzonder onderhandelingscomité in zitting van 20/03/2024. Het protocol van akkoord met opmerkingen van ACV van 20/03/2024. Het protocol van niet akkoord van ACOD van 26/03/2024 voor de rechtspositieregeling en bijlage van tijdsregistratie. Het protocol van akkoord van ACOD van 26/03/2024 voor de overige bijlagen.

Het managementteam verleende een positief advies op bijgevoegde documenten.

 

Argumentatie

Het is wenselijk om, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt, ervoor te zorgen dat ons bestuur een aantrekkelijke, moderne werkgever blijft / wordt die de concurrentie met de privésector aankan.

Het is noodzakelijk om daartoe de huidige rechtspositieregeling voor het personeel, die dateert van 04/12/2008 te herschrijven rekening houdend met de minimale voorwaarden uit het nieuwe besluit rechtspositieregeling en met de noden van het eigen bestuur en met de nieuwe uitdagingen waarvoor ons bestuur staat.

 

Het arbeidsreglement dient gesynchroniseerd te worden met de nieuwe rechtspositieregeling voor het personeel. Ook een aantal bijlagen dienen herschreven, aangepast of toegevoegd te worden.

 

Het is wenselijk om de volledige deontologische code te herschrijven naar de huidige noden van het bestuur, de burger en het personeelslid waarbij, zowel de terminologie, de leesbaarheid als de verschillende thema's aangepast worden aan de huidige maatschappelijke normen en waarden.

 

Het is wenselijk om het geïntegreerde organogram voor gemeente en OCMW aan te passen aan de huidige noden. Functies die momenteel ingevuld zijn maar niet, gedeeltelijk of beperkt in tijd voorzien zijn waren, dienen correct opgenomen te worden in het nieuwe organogram.

Verder dient het organogram kansen te bieden aan het personeel dat in dienst is om op die manier voor binding te zorgen. In diensten waar de werkdruk sterk verhoogd is dient extra personeel voorzien te worden in het organogram.

 

Financiële gevolgen

Kredieten worden voorzien door middel van (aanpassingen aan) de meerjarenplanning.

De financiële gevolgen van het organogram zijn opgenomen in de visienota in bijlage.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het ontwerp van rechtspositieregeling voor het personeel van gemeente- en OCMW-bestuur van Alken wordt goedgekeurd.

Artikel 2: Weddeschaal A4a - A4b wordt, als bijlage aan de RPR toegevoegd en goedgekeurd zoals voorgesteld in bijlage.

Artikel 3: Het ontwerp van het arbeidsreglement voor het personeel van gemeente- en OCMW-bestuur van Alken wordt, samen met de ontwerpen van onderstaande bijlagen aan het arbeidsreglement, goedgekeurd:

- Reglement telewerk;

- Reglement tijdsregistratie;

- GSM-policy;

- Reglement werkkledij;

- Reglement verlofregeling kinderopvang.

Artikel 4: Het ontwerp van deontologische code voor het personeel van gemeente- en OCMW-bestuur van Alken wordt goedgekeurd.

Artikel 5: Het ontwerp van geïntegreerd organogram voor het personeel van gemeente- en OCMW-bestuur van Alken wordt, samen met de visienota goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Aankoop gronden Koutermanstraat:lichten aankoopoptie goedkeuring

De gemeenteraad stelde op 24 juni 2021 het ruimtelijk uitvoeringsplan Alken Vallei definitief vast. Tevens werd het Masterplan Alken 2030 goedgekeurd, waarin onder meer in de ontwikkeling van een valleipark wordt voorzien. Eén van de doelstellingen hiervan bestaat erin meer ruimte te geven aan groen en aan de Kleine en Grote Herk.

 

Met het oog op de realisatie van deze doelstellingen, verklaarde het college zich op 29 juni 2022 akkoord met de aankoop van de percelen gelegen aan de Koutermanstraat, zoals kadastraal gekend onder de nummers Afdeling 2, Sectie E, nrs. 1029C, 1037B en 1048A.

In navolging hiervan vonden verschillende onderhandelingsmomenten plaats met de eigenaars van deze percelen.

 

Uiteindelijk verleenden de eigenaars via een eenzijdige verkoopbelofte hoofdelijk een aankoopoptie aan de gemeente respectievelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en dit op 10 december 2023. Dit voor de som van 838.000 euro en voor een termijn van 4 maanden. In zitting van 13 december 2023 keurde het college deze verkoopbelofte principieel goed, ter voorlegging aan de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad dient nu haar akkoord te geven om de aankoopoptie, zoals verkregen door de eenzijdige verkoopbelofte van 10 december 2023 te lichten en dit gezamenlijk met de Vlaamse Milieumaatschappij, voor een gemeentelijk aandeel van 209.500 euro.

 

Feiten en context

De gemeenteraad stelde op 24 juni 2021 het ruimtelijk uitvoeringsplan Alken Vallei definitief vast. Tevens werd het Masterplan Alken 2030 goedgekeurd, waarin onder meer in de ontwikkeling van een valleipark wordt voorzien. Eén van de doelstellingen hiervan bestaat erin meer ruimte te geven aan groen en aan de Kleine en Grote Herk.

 

Met het oog op de realisatie van deze doelstellingen, verklaarde het college zich op 29 juni 2022 akkoord met de aankoop van de percelen gelegen aan de Koutermanstraat, zoals kadastraal gekend onder de nummers Afdeling 2, Sectie E, nrs. 1029C, 1037B en 1048A.

In navolging hiervan vonden verschillende onderhandelingsmomenten plaats met de eigenaars van deze percelen.

 

Uiteindelijk verleenden de eigenaars via een eenzijdige verkoopbelofte hoofdelijk een aankoopoptie aan de gemeente respectievelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en dit op 10 december 2023. Dit voor de som van 838.000 euro en voor een termijn van 4 maanden. In zitting van 13 december 2023 keurde het college deze verkoopbelofte principieel goed, ter voorlegging aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 41, 11°

De bevoegdheid tot het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen kan niet toevertrouwd worden aan het college van burgemeester en schepenen en is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De grondeigenaars van de genoemde percelen verleenden via een eenzijdige verkoopbelofte op 10 december 2023 aan de gemeente respectievelijk de Vlaamse Milieumaatschappij een aankoopoptie. De aangewezen optiehouders kunnen, afzonderlijk of gezamenlijk, de optie lichten en bijgevolg de betreffende onroerende goederen aankopen. Dit voor de totaalprijs van 838.000 euro, hetgeen enerzijds de venale grondwaarde inclusief wederbeleggingsvergoeding en wachtinteresten omvat, naast een opstalvergoeding voor de aanwezige populieren.

 

Wat de prijs betreft werd door de gemeente op 28 april 2023 een schattingsverslag bekomen, met een geraamde prijs van 545.615 euro. Dit echter zonder wederbeleggingsvergoeding noch wachtinteresten, alsook zonder opstalvergoeding. Door de eigenaars werd een schattingsverslag bekomen voor een totaalbedrag van 1.083.800 euro, waarin perceel nr. 1048A niet begrepen was. Na analyse en vergelijking van de beschikbare schattingsverslagen blijkt dat een verschillende bestemming alsook oppervlakte wordt gehanteerd, hetgeen de uiteenlopende bedragen verklaart.

 

Indachtig dat vanuit de planologische neutraliteit moet uitgegaan worden van de juridische bestemming overeenkomstig het BPA en PRUP, waarbij anderzijds weliswaar met de feitelijke bestemming en kenmerken rekening moet worden gehouden, komt de aankoopprijs redelijk en correct voor in het licht van de voorliggende schattingsverslagen. Dit ter verwezenlijking van het gemeentelijk RUP en de daarin begrepen doelstelling van algemeen belang.

 

Na overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij bleek bereidheid te bestaan om deze aankoop mee te realiseren, zodat de doelstellingen van het RUP in de Herkvallei gerealiseerd kunnen worden.

 

Voorgesteld wordt om gezamenlijk met de Vlaamse Milieumaatschappij de aankoopoptie te lichten, met een finale verdeling van 75% voor de VMM tegenover een eigendomsaandeel van 25% voor de gemeente. Hetgeen neerkomt op een aankoopprijs van 209.500 euro in hoofde van de gemeente, met verwerving van een onverdeelde eigendomspositie samen met de VMM.

 

Financiële weerslag

De aankoop werd aan het bekomen schattingsverslag gebudgetteerd. Thans wordt de optie gelicht voor een gemeentelijk aandeel van 209.500 euro. Het overige gedeelte wordt door de VMM voorzien.

De nodige kredieten werden voorzien in het meerjarenplan op MJP396

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit de aankoopoptie zoals verkregen door de eenzijdige verkoopbelofte van 10 december 2023 te lichten en dit gezamenlijk met de Vlaamse Milieumaatschappij, voor een gemeentelijk aandeel van 209.500 euro.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepen wordt gemachtigd om de verdere modaliteiten van de aankoop voor te bereiden.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Fietspaden Hameestraat: rooilijnplan, onteigeningsplan, projectnota: definitieve vaststelling - definitief onteigeningsbesluit

De gemeenteraad van Alken ging in openbare zitting van 21 december 2023 over tot de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3 en het voorlopig onteigeningsplan “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3. Eveneens werd de projectnota “Alken Hameestraat” goedgekeurd.

Vervolgens werd een openbaar onderzoek georganiseerd door de gemeente en dit van 22 januari 2024 tot en met 20 februari 2024.

 

De gemeentelijke rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3, opgemaakt door de heer J. VAES (LAN 191819), beëdigd landmeter – expert, dienen nu definitief vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

Het onteigeningsbesluit met als bijlage de projectnota “Alken Hameestraat” en verslag van het openbaar onderzoek, dienen nu definitief te worden goedgekeurd door de gemeenteraad
De innemingsplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3, opgemaakt door de heer J. VAES (LAN 191819), beëdigd landmeter – expert, alsook de projectnota “Alken Hameestraat” dienen nu definitief vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Voorgeschiedenis

Met het oog op de aanleg van een nieuw gescheiden rioleringssysteem bestaat vanuit Fluvius sinds enige tijd het voornemen om rioleringswerken uit te voeren in de Hameestraat te Alken. Gezien bijkomend moet worden vastgesteld dat de huidige weginfrastructuur in de Hameestraat onvoldoende is teneinde de vereisten van verkeersveiligheid te dekken, werd besloten om de in het vooruitzicht gestelde rioleringswerken te combineren met de heraanleg en opwaardering van de Hameestraat en de aanliggende fietspaden.

 

Teneinde bovenstaand project te verwezenlijken werd een voorontwerp van het project ingediend bij de Vlaamse Milieumaatschappij, werd de startnota voor het project goedgekeurd door de Gemeentelijke Begeleidingscommissie Alken en werd een gunstig advies bekomen van de Kwaliteitsadviseur.

Eveneens werd op 22 januari 2020 een projectnota opgesteld door Arcadis Belgium NV. Dit eerste ontwerp werd op 16 januari 2023 aangepast door het addendum bij de projectnota Hameestraat Alken, eveneens opgesteld door Arcadis NV.

De Hameestraat is heden ten dage niet voorzien van veilige en vlotte fietspaden. Zo is het segment van de Hameestraat gelegen tussen de Hoogsimsestraat en de Paradijsstraat in zijn geheel niet voorzien van fietspaden. Vanaf de Paradijsstraat tot in de dorpskern loopt enkel een fietspad welk van de rijbaan is gescheiden door een onderbroken witte lijn.

 

Gelet op het intensief auto-, vracht-, bus en fietsverkeer langsheen de Hameestraat vormt het gebrek aan afdoende uitgeruste fietspaden een onveilige verkeerssituatie ten aanzien van de trage weggebruikers die zich begeven langsheen de Hameestraat.

 

Teneinde dit probleem te verhelpen, dient te worden voorzien in de aanleg van nieuwe fietspaden langsheen de Hameestraat die overeenstemmen met de hedendaagse normen inzake verkeersveiligheid. De huidige staat van de Hameestraat is aldus problematisch in het licht van de verkeersveiligheid, specifiek voor trage weggebruikers, reden waarom de heraanleg van de straat nog steeds actueel en noodzakelijk voorkomt.

 

In het verlengde hiervan ging de gemeenteraad van Alken in openbare zitting van 21 december 2023 over tot de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3 en het voorlopig onteigeningsplan “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3. Eveneens werd de projectnota “Alken Hameestraat” goedgekeurd.

 

Vervolgens werd een openbaar onderzoek georganiseerd door de gemeente en dit van 22 januari 2024 tot en met 20 februari 2024. Gedurende deze periode werden tien bezwaarschriften ontvangen. Eveneens werd een elfde bezwaarschrift ontvangen op 28 februari 2024.

 

 

        Rooilijnplannen

 

Het vooropgestelde project voorziet in een heraanleg van het grootste deel van de Hameestraat.

 

Het voorliggend project start, meer concreet, vanaf de splitsing tussen de Hameestraat en de Hoogmisstraat en loopt tot en met het dorpscentrum van Alken, te weten tot en met de splitsing tussen de Hameestraat en de Doktoorstraat.

Overeenkomstig het Gewestplan Hasselt - Genk is het projectgebied deels bestemd als woongebied, agrarisch gebied, en waardevol agrarisch gebied.

 

Het projectgebied maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

 

Gelet op de huidige staat van de Hameestraat, is de vlotte en veilige doorgang van het trage verkeer langsheen deze straat, en dus langsheen het bovenlokaal functioneel fietsenroutenetwerk, geenszins verzekerd.

 

De heraanleg van de Hameestraat maakt daarom het voorwerp uit van deze definitieve vaststelling van het rooilijnplan, het onteigeningsplan en de projectnota "Alken Hameestraat".

 

Voor de vereiste heraanleg wordt met dit besluit het gemeentelijk rooilijnplan en het onteigeningsplan definitief vastgesteld en dit overeenkomstig het Decreet Gemeentewegen respectievelijk het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

Overeenkomstig artikel 16 §§2 en 3 Decreet Gemeentewegen moet dit gemeentelijk rooilijnplan minstens navolgende elementen omvatten:

 

        De actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg;

 

        De kadastrale vermelding van de afdeling, sectie, nummers en oppervlakten van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen;

 

        De naam van de eigenaars van de getroffen percelen en onroerende goederen volgens kadastrale gegevens of andere gegevens die voor het gemeentebestuur beschikbaar zijn.

 

Overwegende dat de gemeentelijke rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3 al deze elementen omvatten.

 

        Onteigeningsplannen

Krachtens artikel 28, §1, 1° Vlaams Onteigeningsdecreet, moet het definitief onteigeningsbesluit een omschrijving geven van de te onteigenen onroerende goederen of de te onteigenen zakelijke rechten.

 

De te onteigenen gronden, waarvan de inname noodzakelijk is ter verwezenlijking van de ontworpen rooilijn, beslaan 66 percelen langsheen de Hameestraat welke ten kadaster gekend zijn als volgt:

 

Perceel 1: Afdeling 2, Sectie F, nr. 901/2

Perceel 2: Afdeling 2, Sectie F, nr. 902/G

Perceel 3: Afdeling 2, Sectie F, nr. 901/G

Perceel 4: Afdeling 2, Sectie F, nr. 901/F

Perceel 5: Afdeling 2, Sectie F, nr. 901/H

Perceel 6: Afdeling 2, Sectie F, nr. 900F

Perceel 7: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971S2

Perceel 8: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971D2

Perceel 9: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971M2

Perceel 10: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971L2

Perceel 11: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971D3

Perceel 12: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971Y2

Perceel 13: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971X2

Perceel 14: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971V2

Perceel 15: Afdeling 2, Sectie F, nr. 971H3

Perceel 16: Afdeling 2, Sectie F, nr. 975P

Perceel 17: Afdeling 2, Sectie F, nr. 975S

Perceel 18: Afdeling 2, Sectie F, nr. 975T

Perceel 19A: Afdeling 2, Sectie F, nr. 975K

Perceel 19B: Afdeling 2, Sectie F, nr. 975K

Perceel 20A: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977B

Perceel 20B: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977B

Perceel 21A: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977/4

Perceel 21B: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977/4

Perceel 22A: Afdeling 2, Sectie F, nr. 787K

Perceel 22B: Afdeling 2, Sectie F, nr. 787K

Perceel 23: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977/4

Perceel 24A: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977B

Perceel 24B: Afdeling 2, Sectie F, nr. 977B

Perceel 25: Afdeling 2, Sectie F, nr. 982B

Perceel 26: Afdeling 2, Sectie F, nr. 982D

Perceel 27: Afdeling 2, Sectie F, nr. 312/2

Perceel 28: Afdeling 2, Sectie F, nr. 312A3

Perceel 29: Afdeling 2, Sectie F, nr. 312B3

Perceel 30: Afdeling 2, Sectie F, nr. 312C3

Perceel 31: Afdeling 2, Sectie F, nr. 312P

Perceel 32: Afdeling 2, Sectie F, nr. 317M

Perceel 50: Afdeling 2, Sectie F, nr. 894H

Perceel 51: Afdeling 2, Sectie F, nr. 896G

Perceel 52: Afdeling 2, Sectie F, nr. 896K

Perceel 53: Afdeling 2, Sectie F, nr. 896D

Perceel 54: Afdeling 2, Sectie F, nr. 896C

Perceel 55: Afdeling 2, Sectie F, nr. 896B

Perceel 56: Afdeling 2, Sectie F, nr. 897B

Perceel 57: Afdeling 2, Sectie F, nr. 772D

Perceel 58: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771S

Perceel 59: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771T

Perceel 60: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771L

Perceel 61: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771L

Perceel 62: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771K

Perceel 63: Afdeling 2, Sectie F, nr. 771K

Perceel 64: Afdeling 2, Sectie F, nr. 770P

Perceel 65: Afdeling 2, Sectie F, nr. 770T

Perceel 66: Afdeling 2, Sectie F, nr. 1061A

Perceel 67: Afdeling 2, Sectie F, nr. 769F

Perceel 68: Afdeling 2, Sectie F, nr. 767P2

Perceel 69: Afdeling 2, Sectie F, nr. 767M2

Perceel 70: Afdeling 2, Sectie F, nr. 767L2

Perceel 71: Afdeling 2, Sectie F, nr. 766L2

Perceel 72: Afdeling 2, Sectie F, nr. 765D5

Perceel 73: Afdeling 2, Sectie F, nr. 765Y4

Perceel 74: Afdeling 2, Sectie F, nr. 765V3

Perceel 75: Afdeling 2, Sectie F, nr. 765Z4

Perceel 100: Afdeling 2, Sectie F, nr. 806T

Perceel 101: Afdeling 2, Sectie F, nr. 805Z

 

Meer specifiek bestrijken de te onteigenen gronden de bermen respectievelijk voortuinen van de Hameestraat langs beide kanten, te rekenen vanaf de Hoogsimsestraat tot en met de Doktoorstraat. Er worden geen constructies getroffen door de nieuwe rooilijnen respectievelijk het onteigeningsvoornemen.

 

Overeenkomstig de projectnota "Alken Hameestraat" veronderstelt de aanleg van verkeersveilige fietspaden langsheen de Hameestraat immers een verbreding van de huidige weg.

 

Overeenkomstig de projectnota "Alken Hameestraat" zullen de in te nemen grondstroken langsheen de Hameestraat worden aangewend voor de heraanleg van de rijweg, de aanleg van aanliggende dan wel vrijliggende fietspaden, de aanleg van voetpaden, de heraanleg van de bestaande haltes voor openbaar vervoer, de heraanleg van de kruispunten binnen het projectgebied alsook de aanleg van twee middengeleiders in de Hameestraat.

 

In het verleden is er reeds getracht om de noodzakelijke grondstrook te verwerven op minnelijke wijze, maar dit zonder gunstige afloop. De verwerving van de percelen is evenwel onontbeerlijk voor de realisatie van de ontworpen rooilijn, en daarmee aldus onontbeerlijk voor de realisatie van een verkeersveilige Hameestraat.

 

Zodat aldus dient te worden besloten dat alsnog moet worden overgegaan tot de onteigening van de betrokken percelen teneinde de grondverwerving en de aanleg van het fietspad te kunnen verzekeren.

 

Onderhavige vaststellingsprocedure volgt de bepalingen van Titel 3 Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 juncto Hoofdstuk 3 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

 

Juridische grondslag

Gelet op artikel 16 van de gecoördineerde Grondwet;

Gelet op artikel 2 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Gelet op het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder de artikelen 8, 10, 16, 17 en 27;

Gelet op het Decreet van 24 februari 2017 betreffende de onteigening voor het algemeen nut;

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 oktober 2017 tot uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017.

 

Adviezen

Gunstig schriftelijk advies van vervoersmaatschappij De Lijn dd. 16 februari 2024, waarin het volgende werd gesteld:

“Wij zijn nauw betrokken geweest in het ontwerpproces van dit fietspadendossier Hameestraat.

 

Onze verzuchtingen werden maximaal meegenomen, maar bepaalde randvoorwaarden vanuit De Lijn werden door de projectstuurgroep niet weerhouden:

 

 De rijbaanbreedte in de bebouwde kom wijkt af van de normen voor het openbaar vervoer (6m incl. platten kantstroken vs. 6,70m incl. platte kantstroken bij 50km/u). Er werd tijdens de projectstuurgroepen en in de nota akte genomen van de consequenties van zulk een afwijking.

 

 Er werden inspanningen geleverd om de haltes in het projectgebied (“Alken Haverenbos” en “Alken Paradijsstraat”) toegankelijk in te richten.

 

Daar dienen we mee te geven dat de normen in verband met toegankelijkheid ondertussen scherper zijn gesteld. Een aanpassing (voornamelijk een toename in de perrondiepte) werd niet mogelijk geacht, en ook de gevolgen van deze ontwerpkeuze werden meegedeeld in de verscheidene overlegmomenten.

 

Daar het rooilijn- en onteigeningsplan verder borduurt op de in de projectstuurgroep afgeronde startnota/projectnota, kunnen we vanuit De Lijn wel een gunstig advies geven.

 

Voor de volledigheid geeft ik ook nog onderstaande snip mee van de haltesituatie, die sinds het nieuwe netwerk Basisbereikbaarheid (d.d. 06.01.2024) van kracht is.”

 

Verder werd advies gevraagd aan de deputatie en de Vlaamse Regering. Evenwel werd door geen van beide instanties antwoord verleend op deze adviesvragen. Aldus worden deze als gunstig beschouwd.

 

Argumentatie

 

Betreffende het gemeentelijk rooilijnplan “Alken Hameestraat”

Overwegende dat de Hameestraat kwalificeert als “gemeenteweg” in de zin van artikel 2, 6° van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Overwegende dat artikel 8 van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 stelt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Overwegende dat artikel 4 van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt dat er bij wijziging aan een gemeentelijk wegennet rekening moet worden gehouden met de volgende principes:

 

1° De wijziging van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

 

2° Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

 

3° De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

 

4° De wijzigingen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

 

Overwegende dat de wijziging van het gemeentelijk wegennet in voorliggend geval als volgt kan worden verantwoord:

 

Algemeen belang

 

Overeenkomstig artikel 4, 1° Decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang.

 

De heraanleg van de Hameestraat strekt ertoe te voorzien in de creatie van een veilige doorgang voor het verkeer langsheen de Hameestraat vanaf de splitsing met de Laagsimsestraat tot in de dorpskern van Alken.

 

Gelet op het feit dat de huidige toestand van de fietspaden langsheen de Hameestraat geenszins volstaan om een veilig gebruik van de weg te verzekeren voor de vele trage weggebruikers, strekt de heraanleg er meer in het bijzonder toe een veilige en vlotte doorgang voor fietsers en voetgangers te verwezenlijken. De grote intensiteit van het auto-, vracht-, bus- en fietsverkeer vereist de aanleg van nieuwe vrijliggende dan wel aanliggende eenrichtingsfietspaden.

 

De Hameestraat is een openbare weg, waarvan het gebruik is bestemd voor allen. Hoofddoel van de ontworpen rooilijn (en onteigening) bestaat aldus in de opwaardering van deze openbare weg, zijnde bij uitstek en wijziging die ten dienste staat van het algemeen belang.

 

Ook strekt voorliggend rooilijn- en onteigeningsplan ertoe voldoende ruimte te creëren voor het door Fluvius vooropgestelde rioleringsstelsel waarbij wordt voorzien in de gescheiden afvoer van regenwater en afvalwater. De vermelde werken zijn niet mogelijk binnen de huidige rooilijnen. Voornoemde werken strekken eveneens tot het algemeen belang.

 

Eveneens wordt voorzien in de aanleg van verhoogde en volwaardig toegankelijke perrons voor de bussen van De Lijn, hetgeen eveneens ten dienste staat van het gebruik van het openbaar vervoer door allen.

 

Aldus dient de wijziging aan het gemeentelijk wegennet drie doelstellingen van algemeen belang, te weten de verkeersveiligheid, de aanleg van een gescheiden rioleringssysteem en het voorzien in toegankelijke perrons voor het openbaar vervoer.

 

Waarbij verder volledigheidshalve wordt verwezen naar hetgeen navolgend wordt uiteengezet over het algemeen nut van de onteigening, een motivering die hier voor integraal hernomen moet worden geacht.

 

Uitzonderingskarakter wijziging

 

Het voorliggend project vormt een wijziging van een openbare gemeenteweg in de zin van artikel 2, 12° van het Decreet Gemeentewegen en aldus een uitzonderingsmaatregel die afdoende dient te worden gemotiveerd.

 

Hetgeen concreet impliceert dat goed moet worden nagedacht over de wijziging van het bestaande wegennet, waarbij het behoud en de herwaardering van het bestaande wegennet steeds het uitgangspunt dient te vormen.

 

Voorliggend project vormt weloverwogen verbreding van de bestaande rooilijnen welke ertoe strekt het bestaande wegennet te behouden alsook te herwaarderen, die bovendien noodzakelijk is teneinde te komen tot een verkeersveilige situatie in de Hameestraat, een rioleringssysteem welk voldoet aan de hedendaagse normen en afdoende toegankelijke en veilige bushaltes binnen en buiten de bebouwde kom van de gemeente.

 

Zodat de voorgenomen wijziging verantwoord is.

 

Verkeersveiligheid

 

Overeenkomstig artikel 4, 3° van het Gemeentewegendecreet dienen bij de beslissingen omtrent de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de verkeersveiligheid van de aangelande percelen in aanmerking te worden genomen.

 

Betreffende de verkeersveiligheid wordt vooreerst verwezen naar hetgeen dienaangaande reeds uiteen werd gezet onder de titel ‘algemeen belang’.

 

Voorliggend rooilijnplan moet de herinrichting van de Hameestraat mogelijk maken en draagt aldus bij tot verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. Dit met bijzondere aandacht voor de veiligheid en het comfort van de zwakke weggebruikers.

 

De gemeente Alken wenst de Hameestraat te voorzien van veilige fietsvoorzieningen met de algemene bedoeling:

 

        De verkeersveiligheid en het comfort voor voetgangers en fietsers te verbeteren;

        De kruispunten gelegen op de Hameestraat (Zevenboomkensstraat en Papenakkerstraat) verkeerstechnisch veiliger te maken door ze te verhogen;

        De fietsrouteverbinding op het grondgebied van Alken te vervolledigen en af te werken;

 

Concreet zullen volgende verkeersremmende maatregelen bijdragen tot de verkeersveiligheid op de Hameestraat, waardoor het risico op ongevallen zal afnemen:

 

        Asverschuiving bij het binnenrijden van de bebouwde kom;

        Asverschuiving bij de overgang van zone 70 naar zone 50;

        Kruispunten met voorrang van rechts binnen de bebouwde kom.

        Verhoogde inrichting op het kruispunt met de Zevenboomkensstraat en op het kruispunt met de Papenakkerstraat.

        Het aanleggen van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom, alsook het inrichten van de kruispunten buiten de bebouwde kom in de voorrang;

        Verhoogde inrichting op het kruispunt met de Hoog- en Laagsimsestraat;

        Aanleg van de rijweg meg betonstraatstenen tussen het kruispunt met de Zevenboomkensstraat en de aansluiting met de Doktoorstraat.

        De aanleg van aanliggende (bebouwde kom – zone 50) dan wel vrijliggende (zone 70) fietspaden langsheen het hele traject. Dit laatste geldt des te meer gezien de Hameestraat opgenomen is in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

 

Ontsluiting aangrenzende percelen

 

Overeenkomstig artikel 4, 4° van het Gemeentewegendecreet dienen bij de beslissingen omtrent de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de ontsluiting van de aangelande percelen in aanmerking te worden genomen.

 

De verbreding van de rooilijnen brengt voor geen enkel perceel de ontsluiting naar het openbaar domein in het gedrang. Integendeel werd bij de wijziging rekening gehouden met de ontsluiting van de aangrenzende percelen. In het bijzonder ter hoogte van de bushalte ‘Alken Paradijsstraat’ werd een beperktere perronlengte voorzien om de inritten naar de woningen te vrijwaren.

 

Wel worden in de bocht van de Hameestraat ter hoogte van huisnummer 128 enkele toegangen tot landbouwgronden gewijzigd. Dit laatste doet echter geenszins afbreuk aan de uiteindelijke ontsluitingsmogelijkheden van de landbouwpercelen.

 

Gemeentegrensoverschrijdend perspectief

 

Overeenkomstig artikel 4, 4° van het Gemeentewegendecreet dient zo nodig de wijziging aan het gemeentelijk wegennet te worden beoordeeld in grensoverschrijdend perspectief.

 

In dit dossier paalt de betrokken wegenis evenwel niet aan een van de aanpalende gemeenten, noch wordt er enige hinder voor de buurgemeenten verwacht.

 

Actuele functie – toekomstige generaties

 

Overeenkomstig artikel 4, 5° van het Gemeentewegendecreet dient rekening te worden gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder hierbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen.

 

Daarbij dienen tevens de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen te worden.

 

Voorliggend rooilijnplan beoogt tegemoet te komen aan de actuele noodzaak aan een veilige fietsinfrastructuur binnen de fietsverbinding Hasselt – Alken. Meermaals werd benadrukt dat de fietsverbinding een belangrijke alternatieve fietsroute uitmaakt op lokaal en bovenlokaal niveau.

 

Dit laatste geldt des te meer daar de bestaande hoofdfietsroutes tussen Alken en Hasselt buiten de bebouwde kom in slechte staat, smal en niet vrij liggend ten opzichte van het gemotoriseerd verkeer zijn.

 

De behoeften van de toekomstige generaties komen door voorliggende wijziging van de rooilijn niet in het gedrang, integendeel, in het licht van de stijgende vraag naar alternatieve en milieu-ontlastende, duurzame mobiliteitsalternatieven strekt voorliggende wijziging tot het aanleggen van een alternatieve fietsroute om alzo de verkeersveiligheid en het fietscomfort van de zwakke weggebruiker te verbeteren.

 

Aldus past voorliggend plan in de actuele functie van de gemeenteweg zonder afbreuk te doen aan de behoeften van de toekomstige generaties.

 

II. Betreffende het onteigeningsplan “Alken Hameestraat”

 

Onteigenende instantie

 

Overeenkomstig artikel 28, §1, 2° van het Vlaamse Onteigeningsdecreet, moet het definitieve onteigeningsbesluit de onteigenende instantie vermelden.

 

In voorliggend geval zal de gemeente Alken, met bestuurszetel te ALKEN 3750, Hoogdorpstraat 28 en ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen onder het nummer 0207.474.882, zelf als onteigenende instantie optreden.

 

Zij beschikt daartoe over de vereiste onteigeningsbevoegdheid, conform artikel 6, 1° Vlaams Onteigeningsdecreet, waarin expliciet is bepaald dat de gemeenten bevoegd zijn om tot de onteigening over te gaan, zonder daartoe een onteigeningsmachtiging van een hogere overheid te moeten bekomen.

 

 

Onteigeningsgrondslag

 

Op grond van artikel 3, §2 Vlaamse Onteigeningsdecreet en artikel 16 van de Grondwet, is de onteigening slechts mogelijk indien daartoe een uitdrukkelijke wettelijke of decretale rechtsgrond is voorzien. Overeenkomstig art. 28, §1, 3° Vlaamse Onteigeningsdecreet dient deze rechtsgrond opgenomen te zijn in het definitieve onteigeningsbesluit.

 

Voorliggend onteigeningsplan vindt haar wettelijke grondslag in artikel 27 van het Decreet Gemeentewegen, dat bepaalt dat elke verwerving van onroerende goederen vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg middels onteigening kan plaatsvinden.

 

Meer algemeen en slechts ondergeschikt voorziet artikel 7 Vlaamse Onteigeningsdecreet dat gemeenten kunnen overgaan tot onteigening in de gevallen waarin ze oordelen dat de onteigening noodzakelijk is voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Voorliggende onteigening heeft tot doel te voorzien in de heraanleg van de Hameestraat teneinde een veilige en vlotte doorgang van het verkeer mogelijk te maken, waarbij specifiek wordt voorzien in een veilige en vlotte doorgang voor trage weggebruikers. Het betreft dan ook een materie die de lokale mobiliteit en verkeersveiligheid aanbelangt.

 

 

Onteigeningsdoel van algemeen nut

 

Artikel 16 Grondwet bepaalt: “Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemenen nutte, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.”

 

Waarbij ook artikel 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet bevestigt dat een onteigening slechts mogelijk is ten algemenen nutte.

 

Krachtens artikel 28, §1, 4° Vlaamse Onteigeningsdecreet, dient het definitief onteigeningsbesluit een omschrijving te geven van dit onteigeningsdoel van algemeen nut.

 

In de memorie van toelichting bij het Vlaams Onteigeningsdecreet is, inzake de verplichting tot omschrijving van het doel van algemeen nut, bepaald dat ervan kan worden uitgegaan dat een ‘vermoeden van algemeen nut’ bestaat wanneer het te onteigenen goed een bestemming van openbaar gebruik zal krijgen, meer bepaald een rechtstreeks of onrechtstreeks gebruik door een onbepaalbaar en variabel aantal mensen en dit op een niet exclusieve wijze.

 

Zoals eerder verduidelijkt, gaat het in voorliggend geval om een wegenisproject waarbij een bestaande gemeenteweg welke heden ten dage niet voldoet aan de vereisten inzake verkeersveiligheid voor de trage weggebruikers, zal worden heraangelegd in functie van de veilige en vlotte doorgang langsheen de straat.

 

Dergelijke werken strekken tot het nut van eenieder, zijnde een onbepaalbaar en variabel aantal mensen op niet – exclusieve wijze, en dus tot vrijwaring van het algemeen belang.

 

Hoofddoelstelling van de onteigening bestaat aldus in de heraanleg van een momenteel onveilige gemeenteweg op het grondgebied van de gemeente, waardoor de verkeersveiligheid aanzienlijk zal worden verhoogd, zijnde bij uitstek een onteigeningsdoel van algemeen nut.

 

Dit zoals ook bevestigd door artikel 2, 1° van het Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, alwaar de aanleg van wegenisinfrastructuur en fietspaden expliciet wordt aangemerkt als zijnde van algemeen belang:

 

“Als handelingen van algemeen belang, zoals bedoeld in artikel 4.1.1, 5°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden de werken, handelingen en wijzigingen beschouwd die betrekking hebben op:

 

1° de openbare wegen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals tunnels, viaducten, bruggen, duikers, langsgrachten, tolinfrastructuur en parkings;

 

Alsook artikel 3, §1 van voornoemd besluit:

 

“De volgende handelingen zijn handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben als vermeld in artikel 4.4.7, § 2, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De handelingen hebben betrekking op:

 

1° de aanleg, wijziging of uitbreiding van openbare fiets-, ruiter- en wandelpaden, en andere paden voor de zwakke weggebruiker;”

 

Verder strekken voorliggende innemingen ertoe te voorzien in afdoende ruimte teneinde de aanleg van een gescheiden rioleringssysteem in de Hameestraat mogelijk te maken. De heraanleg van dit rioleringssysteem, hetgeen eveneens een onteigeningsdoel van algemeen nut uitmaakt.

 

Waarbij voorliggend project eveneens voorziet in de heraanleg van de bushaltes langsheen de Hameestraat, waarbij de nieuwe bushaltes eveneens zullen worden gebruikt door een onbepaalbaar en variabel aantal mensen op niet – exclusieve wijze. Het is de interne beleidsvisie van De Lijn (Bushaltegids) om te streven naar toegankelijker openbaar vervoer. Een perron maakt een bushalte toegankelijker, omdat het niveauverschil tussen het perron en de vloer van de bus kleiner wordt. Dit maakt het comfortabeler voor reizigers om in en uit te stappen.

 

Het behoud en uitbreiding van de halte is in lijn met de visie op mobiliteit in Vlaanderen, zoals opgenomen in het Decreet Basisbereikbaarheid. Dit met als doel maatschappelijke locaties (zoals scholen), optimaal bereikbaar te maken (of houden). Deze halte wordt gebruikt door leerlingen uit het middelbaar onderwijs van en naar Stevoort en Hasselt. Juist omdat deze bushalte wordt gebruikt door leerlingen, is de toegankelijkheid ervan enorm belangrijk. Bijgevolg vormt de bevordering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer op het grondgebied van de gemeente eveneens een onteigeningsdoel van algemeen nut welke voorliggende innemingen rechtvaardigt.

 

Waardoor aldus kan worden besloten dat voorliggend project kwalificeert als een “onteigening ten algemenen nutte” in de zin van artikel 16 Grondwet en artikel 3 Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

 

Onteigeningsnoodzaak

 

Krachtens artikel 28, §1, 5° Vlaamse Onteigeningsdecreet, dient het definitief onteigeningsbesluit een omschrijving en motivering te geven van de onteigeningsnoodzaak.

 

Daarbij dient op grond van art. 3, §3 Vlaams Onteigeningsdecreet meer specifiek te worden ingegaan op (A) de noodzakelijkheid van het doel van de onteigening, (B) de noodzakelijkheid van het betrokken goed en (C) de noodzakelijkheid van de inname voor het bereiken van de gewenste doelstelling van algemeen nut.

 

A. Noodzakelijkheid van het doel

 

De vereiste van de noodzakelijkheid van het doel impliceert dat de doelstelling van de onteigening een dwingende reden van algemeen belang dient uit te maken.

 

In dit opzicht dient te worden herhaald dat de vooropgestelde innemingen er in eerste instantie toe strekken te voorzien in een veilige en vlotte doorgang van het auto-, vracht-, bus- en fietsverkeer tussen enerzijds de splitsing met de Laag- en Hoogsimsestraat en anderzijds de dorpskern van Alken. Meer in het bijzonder strekt voorliggend project ertoe een veilige doorgang voor het trage wegverkeer te verzekeren.

 

Immers vormt de huidige toestand van de straat een onveilige verkeerssituatie, in het bijzonder voor de vele trage weggebruikers die dagelijks gebruik maken van het tracé. Zo is het gedeelte van de straat welk gelegen is buiten de bebouwde kom in zijn geheel niet voorzien van fietspaden. Het gedeelte van de Hameestraat welk is gelegen binnen de bebouwde kom (vanaf de Paradijsstraat) is slechts voorzien van smalle aanliggende niet – verhoogde fietspaden welke door een onderbroken witte lijn van de rijweg worden gescheiden.

 

Bovenstaande toestand volstaat niet teneinde de veiligheid van de (trage) weggebruikers te kunnen verzekeren. De vooropgestelde heraanleg van de Hameestraat strekt ertoe deze onveilige toestand te verhelpen en in overeenstemming te brengen met de geldende normen inzake verkeersveiligheid voor trage weggebruikers, zoals deze werden opgenomen in het Vademecum Fietsvoorzieningen 2022 van het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

Aldus dient voorliggende onteigening een eerste dwingende reden van algemeen belang, te weten de verkeersveiligheid voor het auto- vracht- en bus- en fietsverkeer in het algemeen en de veiligheid voor de trage weggebruikers in het bijzonder.

 

Daarnaast strekken voorliggende innemingen ertoe voldoende ruimte te creëren teneinde de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsels mogelijk te maken. Aldus dient voorliggende onteigening een tweede dwingende reden van algemeen belang, te weten de aanleg van een systeem van nutsvoorzieningen langsheen de Hameestraat.

 

Tot slot strekken voorliggende innemingen ertoe te voorzien in voldoende toegankelijke en veilige bushaltes langsheen de Hameestraat. Meer bepaald zal de bushalte “Alken Paradijsstraat” worden uitgerust met een verhoogd volwaardig toegankelijk perron. Aldus dient voorliggende onteigening een derde dwingende reden van algemeen belang, te weten het streven naar een meer toegankelijk openbaar vervoer tussen Alken en Hasselt en Stevoort.

 

 

B. Noodzakelijkheid van het betrokken goed

 

De te onteigenen gronden zijn van essentieel belang om de vooropgestelde dwingende doelstelling van algemeen belang te verwezenlijken.

 

De te onteigenen gronden omvatten de bestaande bermen langsheen de Hameestraat en zijn heden ten dage in eigendom van de aangelanden. Daar de hedendaagse breedte van de Hameestraat niet volstaat teneinde te voorzien in de aanleg van voldoende ruime fietspaden, dient aldus te worden overgegaan tot de inneming van deze bermen teneinde de verkeersveiligheid en een toegankelijk openbaar vervoer te kunnen verzekeren.

 

 Bebouwde kom

 

De projectnota “Alken Hameestraat” voorziet voor het eerste segment van onderhavig project (Doktoorstraat – Paradijsstraat) in een dwarsprofiel van de rijweg, de aanliggende fietspad en de schuwzones met een totale breedte van 12 meter. De afmetingen van het dwarsprofiel zijn gebaseerd op de geldende normering inzake maatvoering, schuwafstanden, bochtstralen en bochtverbreding zoals opgenomen in het Vademecum voor Fietsvoorzieningen 2022.

 

De in het innemingsplan “Alken Hameestraat 3/3” opgenomen grondverwervingen strekken er in eerste instantie toe de heraanleg van het eerste segment van de Hameestraat te verwezenlijken overeenkomstig het vooropgestelde dwarsprofiel en aldus overeenkomstig de normen uit het Fietsvademecum. Aldus zijn de innemingen noodzakelijk teneinde de doelstelling van verkeers-veiligheid te bereiken.

 

Ten tweede voorziet het innemingsplan “Alken Hameestraat 3/3” in deze innemingen noodzakelijk voor de heraanleg van de bushalte “Paradijsstraat” als verhoogd perron met een lengte van 10 meter langs beide kanten van de Hameestraat. Het fietspad en voetpad wordt achter het perron doorgetrokken.

 

Dit alles teneinde het op veilige wijze optimaal bereikbaar maken van belangrijke maatschappelijke locaties zoals bijvoorbeeld scholen. Immers wordt de halte gebruikt door leerlingen uit het middelbaar onderwijs van en naar Stevoort en Hasselt, hetgeen des te meer een toegankelijke en veilige bushalte noodzaakt.

 

Ten derde voorziet het innemingsplan “Alken Hameestraat 3/3” in deze innemingen noodzakelijk voor de aanleg van een ruimtelijke poort ter hoogte van de overgang van de bebouwde kom naar zone 70.

 

Deze innemingen zijn noodzakelijk teneinde de overgang in het snelheidsregime fysiek kenbaar te maken en aldus wederom de verkeersveiligheid en het respecteren van de snelheidslimieten te garanderen. Daar bovendien snelheidsmetingen hebben uitgewezen dat de limieten bij het binnenrijden van de bebouwde kom niet gerespecteerd worden, zijn de vooropgestelde innemingen des te noodzakelijker.

 

        Zone 70

 

De projectnota “Alken Hameestraat” voorziet voor het tweede segment van het onderhavig project (Paradijstraat – bocht Hameestraat) in een dwarsprofiel van rijweg, vrijliggende fietspaden, schuw-zones met een totale breedte van 15,5 meter.

 

De keuze voor een vrijliggend fietspad wordt verantwoord door het hogere snelheidsregime in dit segment van de Hameestraat (70 kilometer/uur). De afmetingen van het dwarsprofiel zijn gebaseerd op de geldende normering inzake maatvoering, schuwafstanden, bochtstralen en bochtverbreding zoals opgenomen in het Vademecum voor Fietsvoorzieningen 2022.

 

De in het innemingsplan “Alken Hameestraat” opgenomen grondverwervingen strekken ertoe de heraanleg van het tweede segment van de Hameestraat te verwezenlijken overeenkomstig het vooropgestelde dwarsprofiel en aldus overeenkomstig de normen uit het Fietsvademecum. Bijgevolg zijn de innemingen noodzakelijk teneinde de doelstelling van verkeersveiligheid te bereiken.

 

Het feit dat de innemingen zich slechts langs één zijde van de Hameestraat situeren (de akkerszijde van de Hameestraat) kan worden verantwoord door het feit dat voorliggend plan bebouwde woonzones maximaal ontziet ten nadele van niet – bebouwde agrarische gebieden.

 

Ten tweede voorziet de projectnota “Alken Hameestraat” voor het tweede segment van onderhavig project in deze innemingen noodzakelijk voor de aanleg van een middengeleider van 1,5 meter breed in de bocht van de Hameestraat. Voornoemde innemingen zijn noodzakelijk teneinde een veilige overgang van zone 50 naar zone 70 fysiek weer te geven en de veilige overgang van een vrijliggend naar een aanliggend fietspad te garanderen.

 

Het feit dat de innemingen zich slechts langs één zijde van de Hameestraat situeren (de akkerszijde van de Hameestraat) kan worden verantwoord door het feit dat voorliggend plan bebouwde woonzones maximaal ontziet ten nadele van niet – bebouwde agrarische gebieden.

 

        Zone 50 – Alken Hameestraat 1/3

 

De projectnota “Alken Hameestraat” voorziet voor het derde segment van het onderhavig project (bocht Hameestraat – splitsing Laagsimsestraat) in een dwarsprofiel van rijweg met aanliggende fietspaden en schuwzones met een totale breedte van 14,1 meter.

 

De keuze voor het aanliggend fietspad wordt verantwoord door het lagere snelheidsregime in dit segment van de Hameestraat (50 kilometer/uur). De afmetingen van het dwarsprofiel zijn gebaseerd op de geldende normering inzake maatvoering, schuwafstanden, bochtstralen en bochtverbreding zoals opgenomen in het Vademecum voor Fietsvoorzieningen 2022.

 

De in het innemingsplan “Alken Hameestraat” opgenomen grondverwervingen strekken ertoe de heraanleg van het tweede segment van de Hameestraat te verwezenlijken overeenkomstig het vooropgestelde dwarsprofiel en aldus overeenkomstig de normen uit het Fietsvademecum. Aldus zijn de innemingen noodzakelijk teneinde de doelstelling van verkeersveiligheid te bereiken.

 

Verder voorziet het innemingsplan “Alken Hameestraat” in deze innemingen noodzakelijk teneinde te voorzien in de aanleg van een verkeersveilige aansluiting tussen de Hameestraat, de Pleinstraat en de Hoog- en Laagsimsestraat.

 

 

C. Noodzakelijkheid van de inname

 

Zoals hierboven uiteengezet volstaat de huidige breedte van de rooilijnen geenszins om over te gaan tot de heraanleg van de Hameestraat overeenkomstig de geldende normen inzake verkeersveiligheid.

 

Hetgeen impliceert dat de gemeente, teneinde over te kunnen gaan tot de verwezenlijking van de vooropgestelde dwingende redenen van algemeen belang, het recht dient te verwerven om wegenwerken uit te voeren op de percelen gelegen langsheen de Hameestraat.

 

Hiertoe werd door de gemeente het initiatief genomen om de betrokken percelen minnelijk te verwerven. Ondanks herhaalde pogingen van de gemeente, werd met de eigenaars van de aangelanden evenwel niet tot een akkoord gekomen over de minnelijke aankoop van de te onteigenen percelen.

 

Overwegende dat verder de heraanleg van de fietsverbinding bij wijze van zelfrealisatie is uitgesloten, daar het aanleggen, beheren en onderhouden van fietsinfrastructuur tot de basistaken van een overheid behoort en een coherent en doelmatig beheer en beleid vereist, ook naar eventuele aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden toe, zoals ook wordt bevestigd door artikel 24, §4 Decreet Gemeentewegen.

 

Waarbij de desbetreffende infrastructuur onder alle omstandigheden een veilig en doelmatig gebruik moet kunnen worden gemaakt, hetgeen enkel mogelijk wordt geacht indien publiekrechtelijke organen instaan voor de realisatie ervan.

 

En eveneens een zo eenduidig mogelijke grondpositie de goede uitoefening van de publieke beheerstaken moet waarborgen, en dit onder meer naar onderhoud, het verlenen van vergunningen, de advisering in het kader van stedenbouwkundige vergunningen, aansprakelijkheden,… toe.

 

Kan worden besloten dat het geenszins mogelijk is om het voorliggend project te verwezenlijken door zelfrealisatie.

 

Aangezien geen minnelijke verwerving van de grondstrook bereikt kon worden, de zelfrealisatie voor openbare wegen wordt uitgesloten door artikel 24, §4 Decreet Gemeentewegen en geen enkel ander alternatief beschikbaar is dan het gebruik van het onteigeningsinstrument, is een inname van de betrokken goederen noodzakelijk.

 

Openbaar onderzoek

 

De gemeentelijke rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3 diende in toepassing van artikel 17, §2 van het Decreet Gemeentewegen aan een openbaar onderzoek onderworpen te worden.

 

Overeenkomstig artikel 17 en verder van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 diende het voorlopig onteigeningsbesluit, de onteigeningsplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3 en de projectnota onderworpen te worden aan een openbaar onderzoek.

 

In toepassing van artikel 33 van het Vlaams Onteigeningsdecreet werd het openbaar onderzoek van beide procedures geïntegreerd en werd een gezamenlijk openbaar onderzoek gehouden.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats van 20 januari 2024 tot en met 22 februari 2024.

 

De formaliteiten betreffende het openbaar onderzoek van het rooilijnplan dienen te voldoen aan de vereisten welke terug te vinden zijn in artikel 17, §2, eerste lid van het Decreet Gemeentewegen.

 

De eigenaars van de onroerende goederen – zoals opgenomen in het onteigeningsplan – werden hiervan in kennis gesteld conform de bepalingen van artikel 17 en verder van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

Uit het verslag van openbaar onderzoek blijkt dat alle formaliteiten van het openbaar onderzoek vervuld werden en het dossier gedurende de periode van het openbaar onderzoek ter inzage heeft gelegen in het gemeentehuis en raadpleegbaar was op de gemeentelijke website.

 

Doorheen het openbaar onderzoek werden elf bezwaarschriften ontvangen. Voor de behandeling van deze kritieken en bezwaren dient in dit opzicht verwezen naar het verslag van het openbaar onderzoek, hetwelk door onderhavige beslissing wordt goedgekeurd en als bijlage aan het definitief onteigeningsbesluit wordt gehecht.

 

 

Financiële weerslag 

 

Voor het gemeentebestuur zijn er in eerste instantie enkele operationele kosten te verwachten, zoals publicatie van een bericht in het Belgisch Staatsblad, … evenals de kosten voor de uiteindelijke verwerving/onteigening van de in te nemen gronden.

 

Voor deze laatste wordt verwezen naar de schatting welke op 23 oktober 2023 werd uitgevoerd door de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Belastingdienst waarbij het vereiste krediet voor de inneming voor de op de plannen vermelde percelen wordt vastgesteld op 810.000 euro.

 

Besluit

13 stemmen voor: Marc Penxten, Peter Bollen, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Alex Dubois, Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Ida Ceulemans en Stan Dehollogne

5 onthoudingen: Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Piet Wijgaerts en Paul Dirickx

 

 

Artikel 1.

 

De gemeentelijke rooilijnplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3, opgemaakt door de heer J. VAES (LAN 191819), beëdigd landmeter – expert, worden definitief vastgesteld.

 

Artikel 2.

 

Het onteigeningsbesluit met als bijlage de projectnota “Alken Hameestraat” en verslag van het openbaar onderzoek, wordt definitief goedgekeurd. De innemingsplannen “Alken Hameestraat” met nummers 1/3, 2/3 en 3/3, opgemaakt door de heer J. VAES (LAN 191819), beëdigd landmeter – expert, alsook de projectnota “Alken Hameestraat” worden definitief vastgesteld.

 

Artikel 3.

 

Dit besluit wordt wat de definitieve vaststelling van de gemeentelijke rooilijnplanen gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt aan het gemeentehuis ter plaatse.

 

Een kopie van het vaststellingsbesluit, samen met het de gemeentelijke rooilijnplannen, worden onmiddellijk met beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken alsook de deputatie van de provincie Limburg.

 

Artikel 4.

 

Dit besluit wordt wat betreft de definitieve vaststelling van het onteigeningsplan samen met haar bijlagen binnen de vijftien werkdagen per beveiligde zending aan de eigenaars bezorgd.

 

Een uittreksel hiervan wordt bekendgemaakt in het Belgische Staatsblad en wordt eveneens bekendgemaakt op de gemeentelijke website en dit met al haar bijlagen.

 

Artikel 5.

 

De Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Belastingdienst wordt gelast om op basis van hun schattingen een laatste aanbod te doen aan de eigenaars van de te onteigenen percelen, en voorts indien noodzakelijk de gerechtelijke onteigeningsprocedure aanhangig te maken.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Verkaveling 'Papenakker' in RUP Kerkveld: verplaatsing rooilijn i.f.v. bermbreedte

Verkavelaar Deveux-Vanerum Bvba heeft een aanvraag ingediend op 06.03.2024 om een verplaatsing van de rooilijn gezien er bij de opmaak van de as-built plannen is gebleken dat er onvoldoende ruimte beschikbaar is binnen het openbaar domein om ter plaatse in te richten als wegberm. Om een bermbreedte van 1m50 gemeten vanaf de buitenkant van de verharding te realiseren, dient bijgevolg de rooilijn aangepast te worden volgens het plan in bijlage van landmeter-expert Kurt Vanerum dd.21.02.2024.

De voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Verkavelaar Deveux-Vanerum Bvba heeft een aanvraag ingediend op 06.03.2024 om een verplaatsing van de rooilijn gezien er bij de opmaak van de as-built plannen is gebleken dat er onvoldoende ruimte beschikbaar is binnen het openbaar domein om ter plaatse in te richten als wegberm. Om een bermbreedte van 1m50 gemeten vanaf de buitenkant van de verharding te realiseren, dient bijgevolg de rooilijn aangepast te worden volgens het plan in bijlage van landmeter-expert Kurt Vanerum dd.21.02.2024.

De voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van de Vlaamse Regering m.b.t. de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

In vergadering van 27 oktober 2016 en 30 november 2017 verleende de gemeenteraad haar goedkeuring aan de ontwerpdossiers van Aaro-Topo, Sint-Truidersteenweg 17 te 3540 Herk-de- Stad, voor het realiseren van respectievelijk fase 1 en fase 2 van de wegenis-, riolerings- en infrastructuurwerken van het project verkaveling 'Papenakker' gelegen binnen RUP Kerkveld;

De kosten voor deze uitrustingswerken en de uitbreiding van de nutsvoorzieningen werden volledig ten laste van de eigenaars gelegd;

Met het oog op de latere kosteloze overdracht voor inlijving in openbaar domein wordt dit project opgevolgd en werd er goedkeuring verleend aan het opgemaakte rooilijnenplan nr.2014/M012;

Na definitieve oplevering van de uitgevoerde infrastructuurwerken zal er dan een kosteloze overdracht voor inlijving in openbaar domein gebeuren;

In vergadering van 30.01.2019, 27.08.2020 en 30.06.2022 en 30.03.2023 werd er door de gemeenteraad een goedkeuring verleend om een aanpassing te doen aan het rooilijnenplan;

Het college van burgemeester en schepenen ging in vergadering van 14.09.2022 akkoord met het afleveren van de omgevingsvergunning 600 in bijlage (OMV_202114035) namelijk voor de realisatie van 40 appartementen met ondergrondse garage, het vestigen van een

ondergrondse en bovengrondse erfdienstbaarheid en de verplaatsing van de rooilijn. Dit voor het terrein gelegen Lijsterlaan-Merellaan-Koolmeeslaan zn., kadastraal bekend 2e Afd Sie F nr. 725/D en nr. 748/C3;

Verkavelaar Deveux-Vanerum Bvba heeft een aanvraag ingediend op 06.03.2024 om een verplaatsing van de rooilijn gezien er bij de opmaak van de as-built plannen is gebleken dat er onvoldoende ruimte beschikbaar is binnen het openbaar domein om ter plaatse in te richten als wegberm. Om een bermbreedte van 1m50 gemeten vanaf de buitenkant van de verharding te realiseren, dient bijgevolg de rooilijn aangepast te worden volgens het plan in bijlage van landmeter-expert Kurt Vanerum dd.21.02.2024.

 Beslissing CBS dd.20.03.2024

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de voorlopige vaststelling van het bijgevoegde rooilijnenplan dd. 21.02.2024 opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum.

Artikel 2: Het rooilijnenplan dd.21.02.2024 opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum maakt integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het voeren van het openbaar onderzoek.

Artikel 4: Na het openbaar onderzoek zal dit dossier opnieuw ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling van het rooilijnenplan.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Landschapspark Hart van Haspengouw - Samenwerkingsovereenkomst

In het Regeerakkoord 2019-2024 is de oprichting van Nationale parken en landschapsparken als doelstelling opgenomen. Conform de Beleidsnota Omgeving 2019-2024 richt minister Demir, Vlaams minister bevoegd voor Omgeving, minstens 3 landschapsparken op met een unieke belevingswaarde, waarbij natuurwaarden, recreatie en toerisme, landschap en erfgoedwaarden elkaar versterken tegen 2024. 

 

Op 19 april 2021 werd de oproep Landschapsparken gelanceerd op basis waarvan gebiedscoalities hun kandidatuur konden indienen tot en met 15 september 2021, waarna een jury een advies over de selectie van de kandidaturen aan de minister bezorgde op 22 december 2021. 

 

Regionaal landschap Haspengouw en Voeren nam het initiatief om samen met de Haspengouwse gemeenten en tal van organisaties die actief zijn in de open ruimte, een dossier voor te bereiden voor de oprichting van een landschapspark ‘Hart van Haspengouw’.  

 

Op 1 september 2021 bevestigde het College voor burgemeester en schepenen haar steun aan de kandidatuur voor het landschapspark goed.

 

Op 15 september 2021 diende het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren via een conceptnota de kandidatuur in bij Vlaanderen voor de erkenning van landschapspark Hart van Haspengouw.  

 

Op 1 april 2022 werd via Ministerieel besluit een projectsubsidie toegekend aan Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren ter ondersteuning van de opmaak van een Masterplan en Operationeel plan in het kader van de kandidatuur Landschapspark Hart van Haspengouw.

 

Op 30 juni 2022 keurde de gemeenteraad de deelname aan het traject voor het landschapspark goed en werd een afvaardiging voor de stuurgroep en werkgroep voor de opmaak van het masterplan en operationeel plan aangeduid.

 

In zitting van 27.04.2023 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met het oog op de indiening van de kandidatuur om erkend te worden als landschapspark goed.

 

Op 13.10.2023 werd het Hart van Haspengouw uiteindelijk erkend als Landschapspark.

 

Feiten en context

In het Regeerakkoord 2019-2024 is de oprichting van Nationale parken en landschapsparken als doelstelling opgenomen. Conform de Beleidsnota Omgeving 2019-2024 richt minister Demir, Vlaams minister bevoegd voor Omgeving, minstens 3 landschapsparken op met een unieke belevingswaarde, waarbij natuurwaarden, recreatie en toerisme, landschap en erfgoedwaarden elkaar versterken tegen 2024. 

 

Op 19 april 2021 werd de oproep Landschapsparken gelanceerd op basis waarvan gebiedscoalities hun kandidatuur konden indienen tot en met 15 september 2021, waarna een jury een advies over de selectie van de kandidaturen aan de minister bezorgde op 22 december 2021. 

 

Regionaal landschap Haspengouw en Voeren nam het initiatief om samen met de Haspengouwse gemeenten en tal van organisaties die actief zijn in de open ruimte, een dossier voor te bereiden voor de oprichting van een landschapspark ‘Hart van Haspengouw’.  

 

Op 1 september 2021 bevestigde het College voor burgemeester en schepenen haar steun aan de kandidatuur voor het landschapspark goed.

 

Op 15 september 2021 diende het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren via een conceptnota de kandidatuur in bij Vlaanderen voor de erkenning van landschapspark Hart van Haspengouw.  

 

Op 1 april 2022 werd via Ministerieel besluit een projectsubsidie toegekend aan Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren ter ondersteuning van de opmaak van een Masterplan en Operationeel plan in het kader van de kandidatuur Landschapspark Hart van Haspengouw.

 

Op 30 juni 2022 keurde de gemeenteraad de deelname aan het traject voor het landschapspark goed en werd een afvaardiging voor de stuurgroep en werkgroep voor de opmaak van het masterplan en operationeel plan aangeduid.

 

In zitting van 27.04.2023 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met het oog op de indiening van de kandidatuur om erkend te worden als landschapspark goed.

 

Op 13.10.2023 werd het Hart van Haspengouw uiteindelijk erkend als Landschapspark.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 oktober 2017, meer in het bijzonder art. 40 e.v.

Decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg van 9 juni 2023;

Gemeenteraadsbesluit van 27 april 2024;

 

Adviezen

Op 17.04.2023 werd een verenigde adviesraad georganiseerd, waarbij adviezen werden ingewonnen van de LABORA, GECORO, Cultuurraad en Erfgoedraad. Voor de goede orde worden deze hernomen bij onderhavig besluit.

 

Argumentatie

Thans ligt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor met het oog op de oprichting van het Parkbureau, zoals bepaald in art. 7 e.v. van het Decreet van 9 juni 2023, rond de modaliteiten van het management van het Parkbureau en rond de financiering van genoemd Landschapspark.

Deze samenwerkingsovereenkomst, ontvangen op 15.03.2023, dient ondertekend te worden terugbezorgd aan RLHV tegen uiterlijk eind april 2024.

 

Ingevolge de goedkeuring en ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst bevestigen de partijen dat zij hun schouders willen zetten onder de missie van het Masterplan en het Operationeel Plan dat zij samen hebben uitgewerkt en zijn overeengekomen met het oog op het bekomen van een erkenning van Hart van Haspengouw als Landschapspark. Het masterplan en operationeel plan maakten integraal deel uit van het gemeenteraadsdossier dd. 27.04.2023.

 

Het weze opgemerkt dat de jaarlijkse bijdrage voor de gemeente Alken gewijzigd is van € 2.936,45 naar € 3.348,16, gezien het lokaal bestuur van Riemst uiteindelijk besloot om niet deel te nemen. Verder is in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen dat partijen voor het resterende jaarlijkse bedrag van € 117.500,00 een inspanningsverbintenis aangaan om mee op zoek te gaan naar de nodige financiering van het resterende bedrag. Vanuit RLHV werd bevestigd dat het gaar over cofinanciering van projectmiddelen.

 

De stuurgroepleden zijn bovendien niet persoonlijk aansprakelijk  voor bestuursfouten. Het is de Raad van Bestuur van het Regionaal landschap die de eindverantwoordelijkheid draagt.

 

Tot slot heeft het wel of niet deel zijn van de gebiedscoalitie of het parkbureau geen invloed op de ligging van de gemeente binnen het grondgebied van het betrokken landschapspark. De uitstap van een gemeente uit de gebiedscoalitie/parkbureau houdt niet in dat andere partners binnen deze gemeente geen deel kunnen uitmaken van deze organen of dat er geen opdrachten kunnen uitgevoerd worden binnen de gemeente ter uitvoering van de plannen. De werkzaamheden worden verdergezet over het volledige grondgebied van het landschapspark, mits erkenning van de gemeentelijke bevoegdheden, opdrachten en autonomie.  

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:

Bedrag inclusief BTW

BTW-percentage dat wordt toegepast

MJP-nummer(s) waarop de uitgaven werden voorzien

€ 3.348,16

/

MJP001951

Datum visumaanvraag:

/

Datum goedkeuring visumaanvraag:

/

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst, met al haar bijlagen, goed voor de oprichting van het Parkbureau in het kader van het Landschapspark ‘Hart van Haspengouw’. De samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Artikel 2: De gemeenteraad gaat akkoord met de jaarlijkse financiële bijdrage voor de gemeente Alken, die thans op € 3.348,16 wordt bepaald.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervanger in WIL bv

Het bestuur dient een afgevaardigde en een plaatsvervanger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van WIL bv.

 

Feiten en context

Het bestuur dient een afgevaardigde en een plaatsvervanger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van WIL bv.

 

Juridische grond

Niet van toepassing

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Volgende personen worden aangeduid als vertegenwoordiger van het bestuur (effectief en plaatsvervanger) in de algemene vergadering van WIL bv:

Afgevaardigde: Frank Vroonen

Plaatsvervanger: Carine Meyers

Artikel 2: De aanstelling blijft geldig tot 31.12.2024.

Artikel 3: Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan WIL bv.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 28 03 2024

 

Vragen raadsleden

Raadslid Filip Vanvinckenroye informeert naar de situatie in de Weyerstraat en het feit dat de straat lang afgesloten werd.

Burgemeester Marc Penxten antwoordt:
* Dat hij niet onmiddellijk door de brandweer gecontacteerd werd maar dat de brandweer nadars liet plaatsen

* Dat de eigenaar zelf een boomchirurg moest aanstellen om de werken uit te voeren

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2024