Gemeente Alken

Zitting van 25 maart 2021

van 20:15 tot 00:25

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen, Kris Franssens en Ingrid Jacobs, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Vanaf punt 10 verlaat Ingrid Loix, schepen de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 12 vervoegt Ingrid Loix, schepen de zitting.

Vanaf punt 12 vervoegt Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 verlaat Igor Philtjens, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 verlaat Bart Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 verlaat André Vanhex, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 verlaat Hannah Billen, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 verlaat Ingrid Jacobs, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Video- en audioverslag gemeente- & OCMW-raad d.d. 25/03/2021

 

Besluit

Via volgende link kan de openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25 maart 2021 bekeken worden:

Video-en audioverslag gemeente- & OCMW-raad 25 maart 2021

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 25/02/2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Corona en vaccinatie - stand van zaken

 

Besluit

Artikel 1: De raad neemt kennis van de stand van zaken in de corona pandemie en het vaccinatiecentrum binnen de ELZ Herkenrode.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Gemeentereglement betreffende nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en automatenshops.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Algemeen

Onderhavig reglement geldt met behoud van de toepassing van enige andere wetgeving.

Iedereen moet de bevelen van de burgemeester, gegeven krachtens art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, naleven.

 

Artikel 2: Begripsomschrijving

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

 uitbater: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die eigenaar is van de handelszaak (maar niet noodzakelijk van het handelspand) en voor wiens rekening en risico de instelling wordt uitgebaat.

 vestigingseenheid: de omschrijving zoals opgenomen in de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening :een plaats die men geografisch gezien kan identificeren door een adres en die voor de consument toegankelijk is waar activiteiten waarop de Wet van 10 november 2006  van toepassing is,  uitgeoefend worden

 nachtwinkel: de omschrijving zoals opgenomen in de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening , nl. een vestigingseenheid die

a)  ingeschreven is in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) uitsluitend onder de rubriek “verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen”

b) geen andere handelsactiviteit uitoefent dan die hierboven bedoeld

c) een maximale netto-verkoopsoppervlakte heeft van 150 m²

d) en op een duidelijke en permanente manier de vermelding “Nachtwinkel” draagt

 privaat bureau voor telecommunicatie: iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten

 automatenshop: iedere vestigingseenheid waar de hoofdactiviteit bestaat in het ter beschikking stellen van algemene voedingswaren, consumptie- en gebruiksartikelen door middel van één of meerdere toestellen dat na het inwerpen van een geldstuk, penning of invoeren van een magneetkaart de producten overmaakt.

 vestigingsvergunning: voorafgaande vergunning voor het vestigen van een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie verleend door het College van Burgemeester en Schepenen zoals omschreven in artikel 18§1 van de Wet van 10 november 2006

 uitbatingsvergunning: vergunning voor het uitbaten van een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie verleend door de burgemeester nadat voldaan is aan een aantal uitbatingsvoorwaarden.

 

Artikel 3: Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op alle nieuw te openen en bestaande vestigingseenheden op het grondgebied van de gemeente die, rekening houdend met de begripsomschrijvingen van artikel 2 van dit reglement, worden beschouwd als een nachtwinkel, privaat bureau voor telecommunicatie of automatenshop.

 

Artikel 4: Sluitingsuren van nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en automatenshops.

 

§1. In afwijking van artikel 6, c) van de Wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, mogen de nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie slechts geopend zijn op:

- weekdagen van 18 uur tot 02 uur

- zaterdag van 18 uur tot 03 uur

- zondag van 18 uur tot 03 uur.

Artikel 5: Vestigingsvergunning

 

§1. De vestiging van een nachtwinkel, een privaat bureau voor telecommunicatie en een automatenshop is onderworpen aan een voorafgaande vergunning verleend door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Voor het verkrijgen van een vestigingsvergunning dient de uitbater een schriftelijke aanvraag in bij het College van Burgemeester en Schepenen aan de hand van een daartoe voorzien aanvraagformulier.

 

§2. Als overgangsbepaling worden de bestaande nachtwinkels, private bureau voor telecommunicatie en automatenshops vrijgesteld van de voorschriften tot het verkrijgen van een vestigingsvergunning.

 

§3. Het College van Burgemeester en Schepenen kan de vergunning voor de vestiging van een nachtwinkel of van een privaat bureau voor telecommunicatie weigeren op grond van de:

 

3.1. ruimtelijke ligging van de vestigingseenheid

Er wordt geen vergunning voor de vestiging van een nachtwinkel, privaat bureau voor telecommunicatie en/of automatenshop verleend indien de vestigingseenheid zich buiten de volgende zones bevindt:

 

- “Deelruimte 1: Bebouwd centrum van Alken” zoals bepaald in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Alken (goedgekeurd door de gemeenteraad van Alken in dato 29/09/2005 en goedgekeurd door de Bestendige Deputatie in dato 14/12/2005).

 

Onverminderd de bovenstaande afbakening van zones geldt zowel binnen als buiten deze gebieden dat het aantal vestigingen van nachtwinkels, privaat bureaus voor telecommunicatie  en/of automatenshops de ruimtelijke draagkracht van het gebied niet mag  worden overschreden. 

 

3.2. de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust.

Hiervoor baseert het College van Burgemeester en Schepenen zich op een advies van de politiediensten met betrekking tot de mogelijke verstoring van de openbare orde, veiligheid en rust door deze handelszaak en tot eventuele aanbevelingen om deze verstoring te voorkomen.

 

Artikel 6: Uitbatingsvergunning

 

§1. Voor elke uitbating van een nachtwinkel, privaat bureau voor telecommunicatie en/of automatenshop zoals bedoeld in artikel 2 van dit reglement, moet de uitbater schriftelijk een uitbatingsvergunning aanvragen bij de burgemeester door middel van een door het college van burgemeester en schepenen ter beschikking gesteld aanvraagformulier.

 

§2. Voor de nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en automatenshops die worden opgericht na de inwerkingtreding van dit reglement, moet de uitbater in alle gevallen een vestigingsvergunning kunnen voorleggen, voorafgaand aan de indiening van de aanvraag tot uitbatingsvergunning.

 

§3. Voor de nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en automatenshops die bestaan op het ogenblik van de inwerkingtreding van dit reglement, moet de uitbater uiterlijk binnen een periode van vier maanden na de inwerkingtreding van dit reglement een uitbatingsvergunning aanvragen. De aanvraag geldt als tijdelijke uitbatingsvergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd.

 

§4. De uitbatingsvergunning  wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen en kan enkel worden verleend na een voorafgaandelijk administratief  onderzoek dat volgende componenten bevat:

 

1. een brandveiligheidsonderzoek:

een onderzoek of de vestigingseenheid waar de handelsactiviteit wordt uitgeoefend, voldoet aan de minimumnormen inzake brandpreventie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de brandweer.

2. een financieel onderzoek:

een onderzoek naar de betaling van alle verschuldigde gemeentefacturen en aanslagbiljetten, van welke aard ook, die betrekking hebben op de vestigingseenheid en de uitbater.

 

3. een stedenbouwkundig onderzoek:

een onderzoek naar de stedenbouwkundige conformiteit van de vestigingseenheid met de geldende stedenbouwkundige bepalingen en waarbij wordt onderzocht of de vestigingseenheid beschikt over de benodigde stedenbouwkundige vergunningen en in overeenstemming is met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Er dient ondermeer nagegaan te worden of de geldende regelgeving betreffende stedenbouw gerespecteerd wordt, of de uitbater zijn zaak heeft ingepland overeenkomstig de voorschriften in de stedenbouwkundige verordeningen, de gewestplannen, de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen. Indien er een bouwovertreding rust op het pand dient deze overtreding voorafgaand aan de uitbatingsvergunning hersteld te worden. Dit onderzoek is niet van toepassing voor vestigingseenheden die over een vestigingsvergunning beschikken.

 

4. een moraliteitsonderzoek:

een onderzoek inzake de zedelijkheid voor het exploiteren van een drankgelegenheid overeenkomstig de regeling van het KB van 3 april 1953 inzake de slijterijen van gegiste dranken, het KB van 4 april 1953 tot uitvoering van dit KB en de Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank, verricht door het gemeentebestuur.

 

5. een onderzoek naar de naleving van de hygiënevereisten:

een onderzoek met betrekking tot de naleving van de vereisten inzake hygiëne, (zoals bepaald in het KB van 3 april 1953 inzake de slijterijen van gegiste dranken, het uitvoeringsbesluit van dit KB van 4 april 1953), uitgevoerd door het gemeentebestuur. 

 

6. een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten:

een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten als ondernemer (inclusief beroepskaart) of enige andere vergunning die wettelijk voorgeschreven is.

 

§5. Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om de vergunning te beperken in de tijd en/of bepaalde voorwaarden te koppelen aan de vergunning. In voorkomend geval moet de duurtijd van de uitbatingsvergunning minstens één jaar bedragen.

Uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van voormelde termijn moet de uitbater schriftelijk een aanvraag indienen bij de burgemeester tot hernieuwing van de uitbatingsvergunning.

De uitbater die nalaat binnen de voormelde termijn een hernieuwing van de uitbatingsvergunning aan te vragen, verliest zijn uitbatingsvergunning op de vervaldag van de duurtijd.

De aanvraag tot hernieuwing van de uitbatingsvergunning geldt als voorlopige vergunning tot de definitieve inwilliging of weigering wordt verleend.

 

§6. De vergunning vervalt van rechtswege, op het ogenblik dat de uitbating van de inrichting voor een periode van langer dan zes maanden feitelijk onderbroken is.

 

§7. Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen in de uitbatingsvergunning bijzondere voorwaarden op te nemen afhankelijk van specifieke omstandigheden, bv. de ligging van de inrichting.

 

§8. De uitbatingsvergunning is geldig, te rekenen vanaf de beslissingsdatum van het college van burgemeester en schepenen.

 

§9. De uitbatingsvergunning wordt afgeleverd aan een uitbater voor een welbepaalde

vestigingseenheid van nachtwinkel ,privaat bureau voor telecommunicatie  of automatenshop en kan niet worden overgedragen aan een andere uitbater of worden overgedragen naar een andere vestigingseenheid.

 

§10. De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de inrichting die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, onmiddellijk te melden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

§11. Bij weigering van een uitbatingsvergunning voor een bestaande nachtwinkel, privaat bureau voor telecommunicatie en/of automatenshop moet de uitbater de uitbating stopzetten uiterlijk binnen een termijn van één maand na de betekening van de weigeringsbeslissing. Ingeval de uitbating wordt voorgezet na het verstrijken van de voormelde termijn, zal het college van burgemeester en schepenen de onmiddellijke sluiting van de vestigingseenheid bevelen.

 

§12. De uitbatingsvergunning moet steeds op eerste vordering van een bevoegde controlerende ambtenaar ter inzage worden voorgelegd.

 

Artikel 7: Overlast.

 

Onderstaande bijzondere regels gelden onverminderd de algemene bepalingen op de overlast, zoals geregeld bij andere gemeentereglementen:

 

 Het is verboden, van 22.00 u tot 6.00 u ‘s morgens, in de nabije omgeving van nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie of automatenshops nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar               is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden               verstoord.

 Het is verboden om de nachtwinkel of automatenshop tussen 22.00 uur en 6.00 uur te laten beleveren.

 Het is verboden alcoholhoudende dranken te verbruiken in nachtwinkels en  automatenshops.

 Het is verboden om in de nabije omgeving van belwinkels of automatenshops voertuigen of hun toebehoren (o.a. koelinstallaties) draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe noodzaak is.

 Het is verboden om in de nabije omgeving van nachtwinkels en automatenshops de autoradio te laten spelen met een buiten de wagen               hoorbaar volume.

 

 

 

Artikel 8: Politiemaatregelen en strafbepalingen

 

§1. Overeenkomstig artikel 18 § 3 van de Wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening kan de burgemeester de sluiting bevelen van de nachtwinkels, privaat bureaus voor telecommunicatie en/of automatenshops die worden uitgebaat in overtreding op onderhavig gemeentelijk reglement.

 

§2. Bij het overtreden van de in artikel 4 voorziene openingsuren gelden de strafbepalingen zoals voorzien in artikelen 19 tot en met 22 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening.

 

§3. De exploitatie van een belwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie die leidt tot enige vorm van overlast van aard om de openbare orde te verstoren geeft aanleiding tot een waarschuwing.

 

§4. Elke overtreding op de bepalingen of het niet meer voldoen aan de criteria vermeld in artikel 6 van dit reglement geeft aanleiding tot een waarschuwing op voorwaarde dat de uitbater zich in regel stelt binnen de 48u.

 

§5. Tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen bevat, wordt elke overtreding op de bepalingen van dit reglement en deze waarbij de uitbater zich niet in regel stelt of kan stellen binnen de 48 uur evenals elke volgende overtreding na deze vermeld in §3 en §4  bestraft overeenkomstig artikel 119 bis van de nieuwe gemeentewet:

- een administratieve geldboete tot 250 EUR

- de administratieve schorsing of intrekking van de vergunning van de afgeleverde                                            uitbatingsvergunning.

- de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de vestigingseenheid

 

De omvang van de administratieve geldboete en de toepassing van de sanctie(s) worden proportioneel vastgelegd op grond van de ernst van de inbreuk die de sanctie verantwoordt en eventuele herhaling.

 

Artikel 9: Overige bepalingen

 

§1. Dit reglement treedt in werking op 01 april 2021.

 

§2. Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

§3. Afschrift van dit reglement zal, conform artikel 42 §3 van het gemeentedecreet, worden verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Jaarrekening, activiteitenverslag en verslag raad van bestuur wijkwerken Haspengouw – Goedkeuring

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het activiteitenverslag 2020 van de projectvereniging wijk-werken Haspengouw goed.

Artikel 2: Dit besluit wordt onderworpen aan de bepalingen betreffende het bestuurlijk toezicht (artikel 326 tot en met 334) van het Decreet lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Buitengewoon onderhoud buurtwegen 2021. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/033 en de raming voor de opdracht “Buitengewoon onderhoud buurtwegen 2021”, opgesteld door de Studiedienst Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 131.191,60 excl. btw of € 158.741,84 incl. 21% btw (€ 27.550,24 Btw medecontractant).

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummerMJP000372.

Artikel 4 : Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Buitengewoon onderhoud buurtwegen 2021” de eventuele noodzakelijke meerwerken goed te keuren en dit ten belope van maximum 10% van het gunningsbedrag.

Artikel 5 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Subsidiereglement restbedrag noodfonds

 

Besluit

eenparig

 

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ondersteuning verenigingen met recht van opstal als volgt goed:

 

Artikel 1 - Algemene bepalingen

De vereniging die voor een subsidie in aanmerking wenst te komen, moet lid zijn van de gemeentelijke sportraad of jeugdraad, over een V.Z.W. structuur beschikken, in orde zijn met alle wettelijke bepalingen inzake de V.Z.W.-wetgeving en haar maatschappelijke zetel op het grondgebied van Alken gevestigd hebben.

Tevens moet de vereniging, om voor dit reglement in aanmerking te komen, over een recht van opstal beschikken goedgekeurd door de gemeenteraad.

Indien er meerdere verenigingen gebruik maken van één gebouw, kan uiteraard maar één dossier ingediend worden. 

 

Artikel 2 - Subsidiebepaling

Het restbedrag van het noodfonds zal volledig verdeeld worden tussen de verenigingen met een recht van opstal waarvan er een dossier is ingediend.

Het gemeentebestuur kent een subsidie toe op basis van de kosten op 3 onderstaande vlakken:

1)                  Elk gebouw met een recht van opstal heeft recht op een basissubsidie (forfaitair bedrag) per accommodatie. Deze toelage bedraagt 35% van het totale restbedrag en zal evenredig verdeeld worden tussen het aantal ingediende dossiers.

2)                  Er zal 20% van het totale restbedrag dienen voor een tussenkomst voor de leenlasten voor duurzame investeringen (groene energie) die zijn blijven doorlopen terwijl men noodgedwongen de werking moest stilleggen omwille van de coronapandemie. Deze toelage zal procentueel verdeeld worden.

3)                  Tot slot zal 45% van het totale restbedrag gebruikt worden om een toelage te verlenen op basis van de exploitatiekosten (water, elektriciteit, mazout/gas, internetkosten, onroerende voorheffing en aankopen benodigdheden dieren) op jaarbasis die zijn blijven doorlopen terwijl men de werking moest stilleggen omwille van de coronapandemie.

 

Deze toelage zal procentueel verdeeld worden. De verenigingen die het meeste schade geleden hebben, zullen op deze manier ook meer subsidie ontvangen dan verenigingen die minder schade geleden hebben.

 

Artikel 3 - Aanvraag subsidie

Er werd in augustus 2020 reeds een bevraging gedaan bij de verenigingen waarbij de verenigingen met recht van opstallen hun kosten opgesomd hebben.

De aanvraag voor dit subsidiereglement dient ingediend te worden bij de dienst vrije tijd d.m.v. een standaarddocument. 

Alle aanvragen moeten uiterlijk 30 april 2021 ingediend zijn.

De aanvraag (d.m.v. een standaarddocument) bevat :

                      Gegevens van de vereniging

                      Een nauwkeurige opgave van de gevraagde exploitatiekosten op jaarbasis en/of leenlasten groene energie.

De aanvraag wordt voorgelegd ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen. Op basis van dit reglement – goedgekeurd door de gemeenteraad – kan het schepencollege een toelage toekennen.

 

Artikel 4 - Verantwoording van de toelagen

Het gemeentebestuur kan ten allen tijde overgaan tot de controle van de verstrekte gegevens. Het afleggen van onjuiste verklaringen zal aanleiding geven tot het treffen van maatregelen tegen de desbetreffende vereniging, zoals weigering of terugvordering van toelagen.

 

Artikel 5 - Goedkeuring en geldigheidsduur reglement

Dit reglement is goedgekeurd in de zitting van de gemeenteraad van maart 2021.

Dit reglement is enkel van toepassing in 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Gemeentelijk aanvullend reglement op de politie over het wegverkeer : Meerdegatstraat

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring te verlenen aan de invoering van een snelheidsbeperking van 50 km/uur in de Meerdegatstraat en dit in het gedeelte tussen de Jardinstraat en de Meerstraat.

Artikel 2: De in artikel 1 genoemde snelheidsbeperking zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door de verkeersborden C43 (met vermelding 50) aan te brengen overeenkomstig de bepalingen van het MB en KB.

Artikel 3: Dit aanvullend reglement wordt ter kennis overgemaakt aan de Afdeling Beleid en Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Advies PRUP Kleinhandelszone Ringlaan te Sint-Truiden

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad van Alken verleent een gunstig advies aangaande het PRUP 'Kleinhandelszone Ringlaan' te Sint-Truiden.

Artikel 2: een afschrift van dit advies zal worden overgemaakt aan de Procoro, directie Omgeving, ruimtelijke planning, Universiteitslaan 1 te 3500 Hasselt.  Of via mail gericht aan procoro@limburg.be

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Voorlopige vaststelling RUP Sport- en recreatievelden

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad stelt het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Sport- en recreatievelden’ voorlopig vast.

Artikel 2: Met toepassing van art. 84 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning wordt het gedeelte van de verkaveling in de Alkerstraat gekend als Geeris Veld nr. 710/2728 vergund op 28 november 1968 en aangeduid als ‘op te heffen verkaveling’ op deelplan Vallei van de Herk (oostelijk deel), uitgesloten uit de verkaveling.

Artikel 3: Het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Sport- en recreatievelden’ bestaande uit de procesnota, de toelichtingsnota, het plan bestaande toestand, het grafisch plan dat de deelplannen Broosveld, St.-Joris, Terkoest, Vallei van de Herk (oostelijk deel) en Vallei van de Herk (westelijk deel) omvat, register planbaten-planschade en de stedenbouwkundige voorschriften, wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Artikel 4: Het openbaar onderzoek zal worden georganiseerd van 3 mei 2021 tot en met 1 juli 2021.

Artikel 5: Er wordt omwille van de COVID-crisis geopteerd voor een online alternatief voor het organiseren van de plenaire toelichting aan het publiek tijdens de periode van het openbaar onderzoek.  Er zal een ingesproken presentatie op de website geplaatst worden als alternatief van de plenaire toelichting.  Er wordt eveneens een online vragenformulier geplaatst, om het publiek de kans te geven om bijkomende info te vragen. (dat tot de helft van het openbaar onderzoek)  Kort na het sluiten van het vragenformulier, worden de vragen op anonieme wijze beantwoord in een FAQ, die eveneens op de website zal worden geplaatst.  Ook de formele procedure zal worden toegelicht.  Uiteraard blijft daarbij steeds de mogelijkheid om het dossier in te kijken aan het loket mits afspraak en vragen te stellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

RUP Sport-en recreatievelden toegang: voorwaarden ruil en erfdienstbaarheid

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de voorwaarden bepaald in bijgevoegde ontwerpakte 'Ruiling en eeuwigdurende erfdienstbaarheid van doorgang en heraanleg parkeerplaatsen en wadi'.

Artikel 2: De administratieve akte zal verleden worden door de burgemeester als instrumenterende ambtenaar.

Artikel 3: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslaan van enige ambtshalve inschrijving bij overschrijving van deze akte.

Artikel 4: Deze akte wordt verleden onder opschortende voorwaarde van goedkeuring en uitvoering van RUP Sport-en recreatievelden en verwerving van de benodigde percelen.

Artikel 5: Deze ruil en erfdienstbaarheid gebeurt voor algemeen nut namelijk sport en recreatie en dit in de zin van artikel 2.9.6.0.3 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13.12.2013.

Artikel 6: Het college van burgemeester en schepenen wordt verder belast met de verdere afhandeling van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Verkoop aan aangelande van wegoverschot Leemkuilstraat 2e Afdeling Sie E nr 444/2 -deel - akkoord met  voorwaarden en verkoopprijs

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de voorwaarden en verkoopprijs bepaald in bijgevoegde ontwerpakte 'Akte verkoop van een wegoverschot perceel grond gelegen te Alken 2e Afdeling Sie E nr 444/2-deel (lot1) '. 

Artikel 2: Het  perceel  dat verkocht wordt heeft een oppervlakte van 38 ca. (gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer E 444/2A P0000) en wordt verkocht voor €7030.

Artikel 3: Het perceel gelegen 2e Afdeling Sie E nr.444/2- ex lot 2 (gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer E 444/2B P0000) wordt gedesaffecteerd naar openbaar domein van de gemeente.

Artikel 4: De  ontvangst van de verkoop zal geboekt worden op MJP 001178.

Artikel 5: De administratieve akte zal verleden worden door de burgemeester als

instrumenterende ambtenaar.

Artikel 6: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk

ontslaan van enige ambtshalve inschrijving bij overschrijving van deze akte.

Artikel 6: Het college van burgemeester en schepenen wordt verder belast met de afhandeling van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2021

 

Regiovorming- Toegevoegd punt

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad van Alken spreekt zich uit voor 1 Limburgse regio.

Artikel 2: De gemeenteraad van Alken dringt bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, aan om op korte termijn de Limburgse steden en gemeenten grondig te informeren over de inhoud van de kadernota van 12 maart 2021 over de regiovorming.

Artikel 3: De gemeenteraad van Alken dringt tegelijk aan op een nieuwe en volwaardige consultatie van de Limburgse steden en gemeenten door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur.

Artikel 4: De burgemeester zal over de resultaten van de consultatie en de voortgang van de regiovorming in Limburg de gemeenteraad op de hoogte houden.

 

 

 

De raad gaat verder in geheime zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.