Gemeente Alken

Zitting van 28 januari 2021

van 20:00 tot 22:26

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen, Kris Franssens en Ingrid Jacobs, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Video- en audioverslag gemeente- & OCMW-raad d.d. 28/01/2021

 

Besluit

Via volgende link kan de openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 28 januari 2021 bekeken worden:

Video- & audioverslag gemeente- en OCMW-raad d.d. 28 januari 2021

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 17/12/2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd. De besluiten mbt het aangepast meerjarenplan 2020-2025 worden aangepast conform de opmerkingen van het agentschap binnenlands bestuur met name:

                      de aanpassing van de gecorrigeerde autofinancieringsmarge die € 396.249 bedraagt;

                      de duidelijke vermelding dat het aangepast geïntegreerd meerjarenplan de gewijzigde kredieten van 2020 en de beginkredieten van 2021 vaststelt.

                      de terminologie correct wordt vermeld. Het aangepast meerjarenplan wordt vastgesteld en het deel van het OCMW wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Corona - verlenging besluiten

 

Besluit

eenparig

 

De raad neemt de volgende besluiten:

Artikel 1:Belasting inname openbaar domein - Voor de inname van het gemeentelijk domein voor vaste terrassen (water- en winddichte constructies met een dak  en/of enkele wanden, voornamelijk uit glas of ander doorzichtig materiaal opgebouwd, die verankerd wordt aan de bodem op semi-permanente wijze (windzeker doch afbreekbaar) en die geplaatst worden vóór of aansluitend tegen de gevel van een uitbating en dit op gemeentelijk domein), zoals voorzien in artikel 3, 2) van het belastingreglement van 19.12.2020, wordt een vrijstelling van belasting verleend voor het volledige jaar 2021.

Artikel 2: Inname openbaar domein - In samenspraak met de uitbaters wordt er individueel bekeken op welke manier het openbaar domein benut kan worden voor het plaatsen van terrassen zodat de horeca kan voldoen aan de regels van social distancing, rekening houdende met de verkeersstromen van mensen en voertuigen. De aanvragen voor gebruik van het gemeentelijk domein, zoals parkings, ... worden met spoed behandeld. Deze uitzondering kan ook in 2021 aangevraagd worden.

Artikel 3:Belasting aanplakborden - Voor de belasting die geheven wordt op de aanplakborden geplaatst op het grondgebied van de gemeente langs de openbare weg of op een plaats zichtbaar van op de openbare weg, zoals opgenomen in het belastingreglement van 19.12.2019, wordt een vrijstelling van belasting verleend voor het volledige jaar 2021.

Artikel 4: De verenigingen die beschikken over een huurovereenkomst of een recht van opstal worden voor het ganse jaar 2021 vrijgesteld van het betalen van de huurvergoeding of de opstalvergoeding.

Artikel 5:  De extra kortingsbon ten bedrage van € 180,- voor erkende Alkense verenigingen in de gemeenschapscentra.  De gemeenteraad besliste op 24 september 2020 dat deze kortingsbon, naast de reeds eerder genomen beslissing in mei 2020, ook ingezet kan worden, tot 31 december 2021, voor het gebruik van de gemeentelijke culturele accommodatie voor de reguliere werking, kortom voor alle activiteiten die zij organiseren (wekelijkse bijeenkomsten, vergaderingen, vormingsmomenten, ... ) en dus niet enkel voor de eenmalige activiteiten om extra geld in kas te krijgen. De verenigingen kunnen nu kiezen om deze kortingsbon in te zetten voor de reguliere werking van hun vereniging ofwel in de gemeentelijke culturele accommodaties ofwel in de gemeentelijke sporthallen.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Subsidie reglement installatie handvrije kranen in gebouwen recht van opstal sport en jeugd

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het subsidie reglement installatie handvrije kranen in recht van opstal gebouwen sport en jeugd als volgt goed:

 

Inleiding:

Dit reglement is in het leven geroepen doordat in 2020 door Corona er heel wat maatregelen genomen moeten worden in kader van de gezondheid.

Het gemeentebestuur heeft in 2020 geld ontvangen uit het Noodfonds om het verenigingsleven te ondersteunen.

In de gemeenteraadszitting van september 2020, werd een verdeling van deze gelden goedgekeurd.

Voor de erkende verenigingen (sport, jeugd) die beschikken over een gebouw recht van opstal, bestaat de mogelijkheid om via dit reglement subsidies te krijgen voor het installeren van handvrije kranen in hun gebouwen. 

Op basis van de inventaris die in de maand augustus ’20 werd opgevraagd bij deze verenigingen, zijn er budgetten voorzien in het meerjarenplan 2021.

Op de sleutel MJP 1359 is 12.000 euro voorzien voor de sportverenigingen (recht van opstal).

Op de sleutel MJP 1050 is 5.000 euro voorzien voor de jeugdverenigingen (recht van opstal).

 

Art. 1 - WIE KOMT IN AANMERKING

De vereniging die voor een subsidie in aanmerking wenst te komen, moet lid zijn van de gemeentelijke Alkense adviesraad (jeugd, sport,).

Tevens moet de vereniging, om voor dit reglement in aanmerking te komen, over een recht van opstal beschikken, goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Art. - 2 VOOR WAT AANVRAGEN

Dit reglement is enkel van toepassing op handvrije wastafelkranen (geen douchekranen, spoelbakken, kastjes, of andere toebehoren).

Er wordt een max. bedrag van 300 euro vastgesteld per kraan, inclusief btw en installatiekosten. 

Het aantal kranen zoals doorgegeven via de inventaris, is het max. aantal dat aangevraagd kan worden.

Indien er meer kranen, dan opgegeven bij de inventaris, nodig zijn, dan dient dit aangetoond te worden (foto en argumentatie).   Afhankelijk van overschot van budgetten beslist het SC of er extra subsidies gegeven kan worden voor deze extra kranen.

De aanvrager dient steeds rekening te houden met de wettelijke voorschriften betreffende ruimtelijke ordening, brandveiligheid, milieu, geluidshinder en elektrische installaties.

Indien de ingediende kosten hoger zijn dan het toegestane subsidiebedrag, zal de vereniging zelf instaan voor de betaling van deze meerkosten.

 

Art. 3 - HOE AANVRAGEN

De aanvraag dient ingediend te worden bij de dienst vrije tijd.  De aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd  aan het college van burgemeester en schepenen. Alle aanvragen moeten uiterlijk 31 maart 2021 ingediend zijn. Alle aanvragen die later binnenkomen worden niet meer behandeld.  De berekening gebeurt immers op basis van alle aanvragen.

De aanvraag bevat :

 

                      Gegevens van de vereniging

                      Het aantal stuks kranen en een duidelijk omschrijving waar de kranen geplaatst zullen worden

                      Een nauwkeurige opgave van de kosten van :

          de te gebruiken materialen inclusief B.T.W.

          de eventueel door derden uit te voeren werken inclusief B.T.W.

 

 

De aanvraag gebeurt via een standaarddocument.

Dit wordt voorgelegd aan SC.

Op basis van dit reglement – goedgekeurd door de GR - geeft SC een goedkeuring.

 

Art. 4 - IN TE DIENEN NA INSTALLATIE

De factuur dient uiterlijk 15 november 2021 ingediend te worden bij het gemeentebestuur.

Samen met de factuur dienen ook foto’s als bewijsmateriaal van de installatie van de kranen toegevoegd te worden.

Na het indienen van de factuur ontvangt de vereniging voor het goedgekeurde bedrag Alkenbonnen waarmee ze bij de Alkense handelaar kunnen gaan betalen.  Mocht de factuur van de handelaar meer bedragen dan het goedgekeurde  subsidiebedrag dat de vereniging ontvangt, betekent dit dat de vereniging een gedeelte zelf dient te betalen. 

 

Art. 5 - CONTROLE

Na het voltooien van de plaatsing, kan er controle worden uitgevoerd door een gemachtigde van het gemeentebestuur die de aanwending van de subsidies controleert.  Op straffe van terugbetaling van de toegekende subsidies moet de begunstigde vereniging deze controle toestaan en hieraan haar volle medewerking verlenen.

 

Art. 6 - GOEDKEURING REGLEMENT EN GELDIGHEIDSDUUR REGLEMENT

Dit reglement is goedgekeurd in de zitting van de gemeenteraad van januari 2021.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Samenwerkingsovereenkomst met Agentschap van Zorg & Gezondheid: Optie 1: Complementaire inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantaine-coaching, analyse van clusters en zorg voor kwetsbare personen of groepen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De Raad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2: De Raad neemt kennis van de voorgelegde samenwerkingsovereenkomst met bijlagen en keurt deze goed. 

Het gaat concreet om:

- Het afsprakenkader van de zorgraad met concrete omschrijving van het engagement

- De verwerkersovereenkomst inzake bronopsporing

- Het aanvraagformulier van de interne controletoren

- Het aanvraagformulier van het uitbraakvolgsysteem

- Het protocol van de verdere maatregelen.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Bekrachtiging protocol naleving quarantaineplicht - AZG

 

Besluit

Artikel 1: De raad bekrachtigt het burgemeestersbesluit van 16 januari 2021, waardoor het protocol met het Agentschap voor Zorg en Gezondheid afgesloten wordt.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Interlokale vereniging - Oprichting Deelplatform MIDWEST LIM

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de oprichting van de interlokale vereniging 'deelplatform MIDWEST-LIM' goed als volgt:

 

Titel 1: Naam, doel, zetel, beherende gemeente, duur, opzeg, toetreding

Art. 1 Naam

De hierboven vermelde gemeenten richten een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid op, dit onder de vorm van een interlokale vereniging. De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale vereniging deelplatform MIDWEST-LIM”.

 

Art. 2 Doel

§1 - De Interlokale vereniging deelplatform MIDWEST-LIM wenst een samenwerking op te zetten tussen de deelnemende gemeenten met het oog op de schaalvergroting om zo tegemoet te komen aan enkele knelpunten binnen haar dienstverlening en als dusdanig efficiëntiewinst na te streven.

Deze knelpunten betreffen onder andere de tewerkstelling van personeel hetzij voor welbepaalde moeilijk in te vullen functies wegens onder andere een krapte op de arbeidsmarkt, hetzij voor functies die noodzakelijk of gewenst zijn in de organisatie doch waarvoor onvoldoende werk is om een deeltijdse of voltijdse functie te voorzien. Daarnaast wensen de deelnemende gemeenten materiaal uit te wisselen teneinde hun investeringen zo optimaal mogelijk te benutten.

 

§2 - De deelnemende gemeenten werken een gemeenschappelijke visie en een gezamenlijk beleid uit en bundelen daartoe hun beschikbare middelen, zowel financieel, personeel als materieel.

 

Art. 3 Zetel, beherende gemeente

§1. - De stad Hasselt wordt aangeduid als beherende gemeente, die de interlokale vereniging vertegenwoordigt.

 

§2. - De zetel van de Interlokale vereniging deelplatform MIDWEST-LIM wordt gevestigd op volgend adres: Limburgplein 1, 3500 Hasselt.

 

Art. 4 Duur, opzegmogelijkheid, toetreding

§1. - De interlokale vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, ingaand op datum van ondertekening.

 

§2. - De deelnemende gemeenten kunnen op elk ogenblik uittreden uit de interlokale vereniging op voorwaarde dat de gemeente een schriftelijke opzeg van minstens 3 maanden betekent, via een aangetekend schrijven op het adres van de zetel van de interlokale vereniging. De mededeling tot uittreding moet gebaseerd zijn op een beslissing van de gemeenteraad van de uittredende gemeente.

De uittredende gemeente heeft geen recht op recuperatie van de ingebrachte financiële middelen.

 

De interlokale vereniging gaat automatisch in vereffening wanneer er maar één gemeente meer overblijft.

 

§3. - Een nieuwe gemeente kan op elk ogenblik doorheen het jaar toetreden. De gemeente dient hiertoe bij de voorzitter van het beheerscomité per aangetekend schrijven een aanvraag in. De aanvraag moet gebaseerd zijn op een beslissing van de gemeenteraad van de toetredende gemeente. Het beheerscomité formuleert een advies over het verzoek tot toetreding en legt de aanvraag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad van de beherende gemeente. Na toetreding wordt huidige overeenkomst mee ondertekend door de toetredende gemeente en bezorgt de beherende gemeente een ondertekend exemplaar aan de overige deelnemende gemeenten zodat zij in kennis zijn.

 

§4. - Indien één van de deelnemende gemeenten haar verplichtingen uit huidige overeenkomst niet naleeft, heeft het beheerscomité de mogelijkheid om deze gemeente in gebreke te stellen en zo nodig uit de interlokale vereniging te zetten indien geen gevolg wordt gegeven aan de ingebrekestelling binnen de vooropgestelde termijn.

 

Titel 2: Beheerscomité – samenstelling en werking

Art. 5 Samenstelling

§ 1. - Er wordt een beheerscomité opgericht.

 

§ 2. - Door elke gemeenteraad wordt één stemgerechtigd lid per gemeente aangesteld, zijnde de burgemeester, alsmede een vervangend lid uit het college van burgemeester en schepenen met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.

 

De leden van het beheerscomité worden afgevaardigd voor de periode van een bestuurslegislatuur, onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden om het mandaat van hun vertegenwoordigers in te trekken en onverminderd de beëindiging van rechtswege van het mandaat van de leden van het beheerscomité zodra zij hun betreffende politieke mandaat verliezen. De leden blijven evenwel lid van het beheerscomité tot het moment dat er in hun vervanging is voorzien. In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden duiden de deelnemende gemeenten in de eerste drie maanden volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan vanaf het ogenblik van hun aanstelling.

 

§3. - De algemeen directeurs van de deelnemende gemeenten worden naar het beheerscomité uitgenodigd als deskundige. Zij hebben geen stemrecht.

Het beheerscomité kan andere deskundigen uitnodigen op haar vergaderingen. Zij hebben geen stemrecht. Hun aanwezigheid wordt in het verslag vermeld.

 

§4. - De leden van het beheerscomité van de interlokale vereniging worden ten laatste binnen de 3 maanden na de ondertekening van huidige overeenkomst aangesteld door de gemeenteraad.

 

Art. 6 Werking

§1. - Het beheerscomité houdt minstens twee zittingen per kalenderjaar op een gezamenlijk afgesproken datum en zo vaak als het belang van de interlokale vereniging het vereist.

 

§2. - Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin ze de organisatie van haar werkzaamheden vastlegt (wijze van samenroepen, wijze van vergaderen, plaats van de vergaderingen, wijze van goedkeuring van de verslagen) en waarin zij concrete praktische en financiële afspraken over haar werking maakt.

 

§3. - De vertegenwoordiger van de beherende gemeente neemt de rol van voorzitter van het beheerscomité op. De algemeen directeur van de beherende gemeente neemt het secretariaat waar en rapporteert aan het beheerscomité.

 

§4. - Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien twee derde van de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Indien de vergadering niet voldoende aanwezigen telt, wordt een datum vastgelegd voor een nieuwe vergadering, minstens één week later. Op deze tweede vergadering is het aanwezigheidsquorum van twee derden niet meer vereist voor de punten die voor de tweede maal op de agenda zijn vermeld. In de oproep naar deze nieuwe vergadering wordt hierop gewezen.

 

§5. - Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem in het beheerscomité. Het beheerscomité streeft  consensus na. Indien er geen consensus bereikt wordt, wordt een beslissing genomen bij meerderheid.

 

Over het wijzigen van huidige overeenkomst (die statutaire draagkracht heeft) kan slechts geldig beraadslaagd worden wanneer twee derde van de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De wijziging van huidige overeenkomst kan slechts geschieden met twee derde van de stemmen.

 

§6. - Van elke vergadering van het beheerscomité wordt een verslag opgemaakt dat wordt gedateerd en ondertekend door de voorzitter en mede ondertekend door de algemeen directeur van de beherende gemeente. De goedgekeurde notulen met alle documenten waaraan de notulen refereren, worden bijgehouden op de zetel van de interlokale vereniging. Een afschrift van de notulen wordt bezorgd aan de deelnemende gemeentebesturen alwaar ze ter inzage liggen van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de deelnemende gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

 

Titel 3: Beheerscomité – bevoegdheden

Art. 7

§1. - Binnen het beheerscomité wordt overleg gepleegd over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd.

 

§2. - Daarnaast heeft het beheerscomité de volgende taken:

                      vaststellen van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité;

                      het bepalen van de domeinen van samenwerking waarvoor personeel wordt uitgewisseld;

                      het evalueren van het financieel beheer;

                      vaststellen van het budget met beleidsplan voor het komende kalenderjaar waarin de doelstellingen en activiteiten voor het volgende kalenderjaar zijn opgenomen;

                      vaststellen van de jaarrekening en het jaarverslag van de interlokale vereniging;

                      ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeentebesturen van enerzijds het budget samen met het beleidsplan en anderzijds de jaarrekening samen met het jaarverslag;

                      formuleren van adviezen met betrekking tot de wijziging van huidige overeenkomst;

                      het organiseren van en toezicht houden op alle activiteiten die leiden tot de realisatie van de doelstellingen van de interlokale vereniging;

                      het uitbrengen van een advies over de aanvragen tot toetreding tot huidige interlokale vereniging;

                      het beslissen tot verplichte uittreding van een deelnemende gemeente indien deze haar verplichtingen niet nakomt.

Het beheerscomité kan bevoegdheden delegeren aan de stuurgroep.

 

Art. 8

Er worden geen vergoedingen uitgekeerd aan de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten.

 

Art. 9

§1. - Personeelsleden van de deelnemende gemeenten kunnen worden ter beschikking gesteld aan de interlokale vereniging. De uitlenende gemeente blijft juridisch werkgever van de ter beschikking gestelde personeelsleden. Deze personeelsleden vallen onder de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van de uitlenende gemeente.

 

Onverminderd de taken die aan het beheerscomité van de interlokale vereniging zijn toegewezen, blijft de uitlenende gemeente verantwoordelijk voor de personeelsleden die zij heeft aangesteld.

 

§2. - Ten behoeve van het behalen van de doelstellingen van de samenwerking (zie art. 2), kunnen er door de beherende gemeente medewerkers voor de interlokale vereniging worden aangeworven. De beherende gemeente blijft juridisch werkgever van de aangeworven personeelsleden. Deze personeelsleden vallen onder de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van de beherende gemeente.

 

Onverminderd de taken die aan het beheerscomité van de interlokale vereniging zijn toegewezen, blijft de beherende gemeente verantwoordelijk voor de personeelsleden die zij heeft aangeworven.

 

Titel 4: Stuurgroep

Art. 10

Het beheerscomité kan in zijn werkzaamheden geadviseerd worden door een stuurgroep. De samenstelling van de stuurgroep wordt bepaald door het beheerscomité in het huishoudelijk reglement.

De stuurgroep vergadert naargelang de noodwendigheid. Van de vergaderingen van de stuurgroep worden verslagen gemaakt, die bezorgd worden aan de leden van het beheerscomité.

De stuurgroep kan alle personen wiens aanwezigheid hij nuttig oordeelt, uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen. Hun aanwezigheid moet in de notulen worden vermeld.

 

Titel 5: Aanrekening van prestaties

Art. 11 Aanrekening van geleverde prestaties

§1. - Elke deelnemende gemeente draagt bij in de werking van de interlokale vereniging in verhouding tot haar effectieve afname van personeel van de deelnemende gemeenten.

De uitlenende gemeente wordt vergoed voor de door haar (personeel) geleverde prestaties via facturatie door de uitlenende gemeente aan de gemeente die afneemt, op basis van de effectieve prestaties en op basis van de tarieven zoals bepaald door het beheerscomité in het huishoudelijk reglement.

 

§2. - Het materiaal dat wordt uitgeleend tussen de deelnemende gemeenten onderling wordt gefactureerd door de uitlenende gemeente aan de ontlenende gemeente op basis van tarieven en de modaliteiten bepaald door het beheerscomité in het huishoudelijk reglement.

 

§3. - De beherende gemeente staat in voor de boekhoudkundige administratie van de interlokale vereniging, het beheer van de rekening van de interlokale vereniging en belast haar financieel directeur met alle financiële verrichtingen.

 

Titel 5: Financieel beheer en controle

Art. 12 Budget

§1. - Het beheerscomité maakt jaarlijks een ontwerpbudget op van de interlokale vereniging voor het volgende begrotingsjaar. Deze raming wordt ter goedkeuring aan de deelnemende gemeenten voorgelegd uiterlijk in de maand juli.

 

§2. - De niet-beherende gemeenten nemen een bijdrage op in hun budget gebaseerd op het ontwerpbudget van de interlokale vereniging.

 

§3. - De gemeenten factureren de effectief geleverde prestaties op geregelde tijdstippen doorheen het werkingsjaar.

 

Art. 13 Jaarrekening, jaarverslag en controle

§1. - Het beheerscomité maakt de jaarrekening en de bijhorende verantwoordingsstukken over aan de deelnemende gemeenten uiterlijk binnen de zes maanden na afsluiting van het voorgaande werkingsjaar. Een werkingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

 

§2. - Samen met de jaarrekening wordt aan de deelnemende gemeenten een jaarverslag ter beschikking gesteld.

 

§3. - De jaarrekening is goedgekeurd door de gemeenteraad indien de gewone meerderheid ze goedkeurt. Indien de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen binnen de 90 dagen na de voorlegging, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd.

 

§4. - De jaarlijkse evaluatie in de gemeenteraden gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag.

 

§5. - Elke deelnemende gemeente kan de boekhouding en de jaarrekening met betrekking tot de interlokale vereniging laten controleren door een door haar aangeduide natuurlijke persoon of rechtspersoon.

 

Art. 14 Bestemming van het resultaat

§1. - Het eventueel positief resultaat van de rekening blijft in de vereniging en wordt aangewend voor de realisatie van de doelstelling van de vereniging.

 

§2. - Het eventueel negatief resultaat van de rekening wordt door de deelnemers gedragen naar evenredigheid.

 

Titel 6: Vereffening

Art. 15 Vereffening

Wanneer aan het bestaan van de interlokale vereniging een einde komt, wordt door de deelnemende gemeenten in gezamenlijk akkoord de vereffening geregeld.

 

De aan de vereniging toegekende middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemende gemeenten naar evenredigheid. In voorkomend geval worden de schulden naar evenredigheid verdeeld over de deelnemende gemeenten.

 

Artikel 2: Voor het beheerscomité wordt statutair de burgemeester, de heer Marc Penxten, aangeduid. Als plaatsvervanger wordt 1ste schepen Cindy Vandormael aangeduid.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Huishoudelijk reglement op begraafplaatsen 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het huishoudelijk reglement op begraafplaatsen van 24 november 2016 wordt opgeheven.

Artikel 2: Het huishoudelijk reglement op begraafplaatsen wordt als volgt vastgesteld:

 

Inhoud huishoudelijk reglement op begraafplaatsen

HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1.1: Verduidelijking van de gebruikte begrippen

Artikel 1.2: Begraafplaatsen

Artikel 1.3: Wie mag begraven worden

Artikel 1.4: Aangifte overlijden

Artikel 1.5: Aanvraag begraving

HOOFDSTUK 2: NIET-GECONCEDEERDE BEGRAVINGEN

Artikel 2.1: Niet-geconcedeerde graven

Artikel 2.2: Omzetting van een niet-geconcedeerde begraving naar een geconcedeerde. HOOFDSTUK 3: CONCESSIES

Artikel 3.1: Wat

Artikel 3.2: Voor wie

Artikel 3.3: Hoe aanvragen

Artikel 3.4: Bevoegdheid

Artikel 3.5: Hernieuwing

Artikel 3.6: Hernieuwing eeuwigdurende concessies

Artikel 3.7: Retributie concessie

Artikel 3.8: Voortijdige beëindiging door college van burgemeester en schepenen

Artikel 3.9: Voortijdige beëindiging op aanvraag door belanghebbende

HOOFDSTUK 4: PERCELEN – AFMETINGEN - GRAFTEKENS

4.1. Percelen bestemd voor het begraven in volle grond

4.2. Percelen bestemd voor het begraven in grafkelder

4.3. Grafsteen/gedenkteken

4.4. Asurnen

4.5. Overschrijding maximum bezetting

4.6. Vlinderweide

4.7. Strooiweide

HOOFDSTUK 5: CREMATIES

5.1. Wetgeving

5.2. Wie geeft toestemming

5.3. Mogelijke bestemmingen van de as

5.4. Wijziging bestemming

HOOFDSTUK 6: SLOTBEPALINGEN

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN

HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1.1: Verduidelijking van de gebruikte begrippen

Altijddurende concessie

Vóór 1971 kon men een altijd-of eeuwigdurende concessie verkrijgen

Concessie

Is een tijdelijk gebruiksrecht van een perceel op een gemeentelijke begraafplaats. Dat recht is onder voorwaarden vastgesteld bij wet en gemeentelijke verordeningen. Het wordt door het college van burgemeester en schepenen voor een bepaalde duur verleend aan een concessiehouder. De bestemming kan niet gewijzigd worden.

De concessies zijn onoverdraagbaar.

Concessiehouder

Is de aanvrager van een concessie.

Begraving

Tenzij duidelijk anders bepaald of blijkt in dit reglement,

omvat dit zowel:

- de letterlijke begraving van een stoffelijk overschot

- de plaatsing van een asurne in een columbarium, urnenveld, grafkelder

- de uitstrooiing

Belanghebbende

Iedere persoon die verklaart belang te hechten aan de

instandhouding van het graf van een overleden persoon.

Meest belanghebbende

Diegene die het graf het meest bezoekt en onderhoudt.

De nog levende partner in de eerste plaats, bloed- en

aanverwanten in de eerste of tweede graad ten tweede, worden altijd geacht de meest belanghebbende te zijn, tenzij voor het college uit de feiten anders blijkt.

Begunstigden

Personen die, via de concessieaanvraag, het recht hebben

op begraving in een geconcedeerd graf, grafkelder, nis of urnenkelder.

Graf

Tenzij duidelijk anders bepaald of blijkt in dit reglement, iedere laatste rustplaats van een overledene op de begraafplaats, behalve een strooiweide/vlinderweide, en de graftekens die hiertoe behoren.

Graftekens

Ieder voorwerp ter herinnering aan een overledene geplaatst

op of bij het betreffende graf of strooiweide, inclusief een grafsteen.

 

Grafrust

Is de periode dat het stoffelijk overschot in de laatste rustplaats moet blijven liggen.

 

Artikel 1.2:  Begraafplaatsen

In de gemeente Alken kan op de hiernavolgende plaatsen begraven worden:

* Centrum:

- Koutermanstraat

- St. Aldegondislaan

- Kerk-Centrum: gelegen tussen St. Aldegondislaan en Hoogdorpsstraat

[Alleen bijzettingen op de begraafplaats Kerk-Centrum  en St. Aldegondislaan. Deze kunnen enkel gebeuren na een peiling door een gemeentearbeider, de maximumbezetting is afhankelijk van deze peiling]

* Terkoest: Parkstraat

* Sint-Joris: Schoolstraat

Artikel 1.3:  Wie mag begraven worden

Op de gemeentelijke begraafplaatsen kunnen begraven worden:

a) de personen die op het grondgebied van de gemeente Alken overleden zijn of er dood  werden aangetroffen;

b) de personen die buiten het grondgebied van de gemeente Alken overleden zijn maar die in het bevolkings- of vreemdelingenregister van Alken zijn ingeschreven;

c) de personen begunstigd van een recht op (bij)begraving in een geconcedeerd graf, grafkelder, columbariumnis of urnenkelder;

d) uitzonderlijk en als de overledene (of zijn nabestaanden) een bijzondere relatie heeft met de gemeente Alken, kan de burgemeester toestemming geven tot de begraving op een gemeentelijke begraafplaats;

e) de persoon die via een geregistreerde wilsbeschikking te kennen heeft gegeven dat het zijn/haar wens is om begraven te worden op een gemeentelijke begraafplaats van Alken;

De nodige bewijsstukken dienen door de aanvrager(s) te worden voorgelegd.

Artikel 1.4:  Aangifte overlijden

Elk overlijden in de gemeente moet zo snel mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Degene die voor de begraving instaat regelt met het gemeentebestuur de formaliteiten betreffende de begrafenis. Bij ontstentenis daaraan, wordt door het gemeentebestuur het nodige gedaan.

Artikel 1.5:  Aanvraag begraving

Er moet tenminste 2 dagen vooraf schriftelijk toelating tot begraven aangevraagd worden bij de dienst burgerlijke stand (via de aanvraagformulieren).

Vooraleer een overlijden heeft plaatsgevonden, kunnen geen plaatsen worden gereserveerd.

HOOFDSTUK 2: NIET-GECONCEDEERDE BEGRAVINGEN

Artikel 2.1:  Niet-geconcedeerde graven

Een niet-geconcedeerd graf moet minstens 10 jaar kosteloos bewaard worden.

Wanneer niet-geconcedeerde gronden moeten worden ontruimd, dan zal een afschrift van de beslissing tot ontruiming gedurende 1 jaar voor het vervallen van begravingstermijn bekendgemaakt worden :

 aan het betrokken graf en/of in de nabijheid van het te ontruimen

perceel.

 aan de ingang van de begraafplaats.

 door middel van andere gemeentelijk informatiekanalen.

De belanghebbenden zullen, te rekenen vanaf de datum van de bekendmaking bedoeld in vorige alinea, beschikken over een termijn van 1 jaar om de graftekens weg te nemen.

Na die termijn worden zij van ambtswege verwijderd, en worden ze eigendom van de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de bestemming van deze materialen. De niet-geconcedeerde graven geven geen recht op bijplaatsing.

Artikel 2.2: Omzetting van een niet-geconcedeerde begraving naar een geconcedeerde.

Een niet-geconcedeerde rustplaats kan worden omgezet in een geconcedeerde rustplaats.

De in het retributiereglement vernoemde tarieven voor de concessies zijn hierbij van toepassing, alsook de desgevallende bijkomende kosten zoals bepaald in het retributiereglement op de begraafplaatsen.

Een omzetting is geen verlenging en start dus op datum van de eerste ingebruikname van het graf of de nis.

De nieuwe concessie wordt toegekend voor de volle 50 jaar te rekenen vanaf de datum van de (eerste) begraving.

HOOFDSTUK 3: CONCESSIES

Artikel 3.1: Wat

Op de gemeentelijke begraafplaatsen kunnen concessies worden verleend voor een duur van 50 jaar.

De duur van het concessiecontract neemt een aanvang op de datum van de eerste begraving. Concessies worden niet bij voorbaat verleend.

De concessies hebben betrekking op :

- enkele graven volle grond

- dubbele graven volle grond

- grafkelders

- kindergraven/ graven voor levenloos geboren kinderen/urneputjes op de vlinderweide

- urnenkelders

- columbariumnissen

Artikel 3.2:  Voor wie

1. Eenzelfde concessie kan dienen voor:

- ofwel de aanvrager, zijn echtgeno(o)t(e), zijn bloed- en aanverwanten,

- ofwel de personen daartoe aangewezen door de concessiehouder en die daartoe bij de gemeentelijke overheid hun wil te kennen hebben gegeven,

- wettelijk samenwonenden.

2. Een concessieaanvraag mag worden ingediend ten behoeve van een derde en van diens familie.

3. Wanneer iemand overlijdt terwijl hij op dat ogenblik een feitelijk gezin vormde, kan de overlevende een concessie aanvragen.

Artikel 3.3:  Hoe aanvragen

De concessieaanvragen worden schriftelijk aangevraagd via aanvraagformulier en vermelden de identiteit van de begunstigden.

Wanneer één of meerdere begunstigden niet de echtgenoot noch de bloed of aanverwant zijn van de aanvrager, worden de concessieaanvragen ondertekend, niet alleen door de aanvrager zelf, maar ook, voor akkoord, door alle begunstigden.

Deze verplichting moet niet worden nageleefd wanneer gebruik gemaakt wordt van de in artikel 3.2, derde lid bepaalde mogelijkheid.

Artikel 3.4:  Bevoegdheid

De gemeenteraad draagt de bevoegdheid tot het verlenen van concessies over aan het college van burgemeester en schepenen; deze delegatie geldt ook voor het vernieuwen van de concessies, het voortijdig beëindigen van de concessies en voor de terugneming van de verwaarloosde concessies.

De concessies worden verleend onder de in het desbetreffende huishoudelijk reglement, het politiereglement en het retributiereglement bepaalde voorwaarden, zoals deze gesteld zijn op het ogenblik van de concessieaanvraag.

De beslissing waarbij de concessie wordt verleend, vermeldt deze voorwaarden.

Artikel 3.5:  Hernieuwing

De mogelijkheid tot verlenging wordt door middel van een akte van de burgemeester of zijn gemachtigde gedurende 1 jaar voor de definitieve vervaldatum van de concessie bekend gemaakt aan het betrokken graf en aan de ingang van de begraafplaats.

Op schriftelijk verzoek en voor het verstrijken van de toegekende concessietermijn, kan de concessie verlengd worden met een periode van 25 jaar te rekenen vanaf de vervaldag.

Indien er geen aanvraag tot hernieuwing van de concessie is ingediend voor de vervaldatum, vervalt de concessie.

Hernieuwing zonder bijzetting

De hernieuwing dient aangevraagd te worden vóór het verstrijken van de vastgestelde termijn. Een nieuwe termijn begint te lopen vanaf de vervaldag van de concessie.

Hernieuwing met bijzetting

De concessie kan op uitdrukkelijke aanvraag voor een nieuwe periode worden hernieuwd naar aanleiding van elke nieuwe bijzetting in de concessie.

Met betrekking tot de duur ervan gelden dezelfde richtlijnen als bij de hernieuwing zonder bijzetting.

Een nieuwe termijn neemt een aanvang vanaf elke nieuwe bijzetting in de concessie.

De retributie voor de hernieuwingen wordt proportioneel berekend op het aantal jaren dat de vervaldatum van de vorige concessie overschrijdt op basis van de prijs die geldt op de dag van de aanvraag tot hernieuwing.

Artikel 3.6 :  Hernieuwing eeuwigdurende concessies

De hernieuwingen van de altijddurende concessies, verleend vóór 13 augustus 1971 kunnen telkens na 50 jaar overeenkomstig art. 9 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging op aanvraag gratis worden hernieuwd voor een termijn van 50 jaar.

Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan het verlopen van de concessie een bekendmaking hieromtrent aan het graf en de ingang van de begraafplaats geplaatst.

Op schriftelijk verzoek, overeenkomstig de procedure voorzien voor verlenging van een concessie in dit reglement, wordt de gratis hernieuwing toegestaan voor een termijn van 50 jaar.

Artikel 3.7:  Retributie concessie

De aanvraag van een concessie of een vernieuwing verplicht tot betaling van de verschuldigde retributie.

De begrafenisondernemer of zijn aangestelde die uit naam van de nabestaanden een aanvraag doet, zonder een geldige volmacht te kunnen voorleggen, stelt zich van rechtswege borg voor betaling van de concessie.

Artikel 3.8:  Voortijdige beëindiging door college van burgemeester en schepenen

Het college van burgemeester en schepenen kan een geconcedeerd perceel

of een geconcedeerde nis wegens openbaar belang, dienstnoodwendigheden, of in geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting van de begraafplaats) voortijdig beëindigen. In dit geval kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige

vergoeding.

De concessiehouder heeft wel recht op het kosteloos bekomen van een perceel van dezelfde oppervlakte of een nis van dezelfde grootte, op dezelfde of op een andere begraafplaats in Alken. De kosten voor de overbrenging van de lichamen zijn ten laste van het

gemeentebestuur. De kosten voor de overbrenging van de grafmonumenten evenals de

kosten van een vervangende grafkelder zijn ten laste van de aanvrager.

Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan de voorziene uitvoering van deze beslissing een bekendmaking hieromtrent aan het graf en de ingang van de begraafplaats geplaatst.

Artikel 3.9:  Voortijdige beëindiging op aanvraag door belanghebbende

Het college van burgemeester en schepenen kan tevens een concessie voortijdig beëindigen op schriftelijk verzoek van de meest belanghebbenden van gelijke rang.

De betaalde concessieprijs kan noch geheel noch gedeeltelijk teruggevorderd worden.

Bezwaren tegen een voortijdige beëindiging moeten schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen.

Hiertoe wordt gedurende 1 jaar voorafgaand aan het nemen van de beslissing hiertoe een bekendmaking hieromtrent aan het graf en de ingang van de begraafplaats geplaatst.

Wanneer een concessie om welke reden ook een einde neemt, worden de niet weggenomen graftekens en de nog bestaande ondergrondse constructies, na het verstrijken van de door het college van burgemeester en schepenen vastgestelde termijn, eigendom van de gemeente.

HOOFDSTUK 4: PERCELEN – AFMETINGEN - GRAFTEKENS

4.1. Percelen bestemd voor het begraven in volle grond

4.1.1 Enkel graf

De al dan niet geconcedeerde percelen voor het begraven in volle grond enkel graf, hebben een eenvormige oppervlakte van:

- 1 m X 2,30 m voor een niet-gecremeerd lichaam van een persoon van minstens zeven jaar;

- 0,8 m X 1,50 m voor een niet-gecremeerd lichaam van een persoon van minder dan zeven jaar;

De standaard toegelaten bezetting per perceel voor de begraafplaatsen Centrum, St.-Aldegondis, St.-Joris en Terkoest is 4 personen waarvan 2 niet-gecremeerde lichamen.

De standaard toegelaten bezetting per perceel voor de begraafplaats Kouterman is 3 personen waarvan 1 niet-gecremeerd lichaam.

Bijzettingen op de begraafplaats Kerk-Centrum en St. Aldegondis kunnen enkel gebeuren na een peiling door een gemeentearbeider, de maximumbezetting is afhankelijk van deze peiling.

4.1.2 Dubbel graf

De geconcedeerde percelen voor het begraven in volle grond, dubbele graven, hebben een oppervlakte van 2 m X 2,30 m en dit voor begravingen naast elkaar.

De standaard toegelaten bezetting per graf is 3 personen waarvan 1 niet gecremeerd lichaam.

De standaard toegelaten bezetting per perceel is bijgevolg 6 personen, waarvan 2 niet-gecremeerde lichamen.

4.2 Percelen bestemd voor het begraven in grafkelder

Het gemeentebestuur voorziet de grafkelder en zal deze vervolgens concederen. De geconcedeerde percelen voor het begraven in een nieuwe grafkelder hebben een eenvormige oppervlakte van 1 m X 2,30 m.

Elk perceel is voorzien van een grafkelder voor de begraving van 4 personen waarvan 2 niet-gecremeerde lichamen.

Bijzettingen in bestaande grafkelders op de begraafplaats Kerk-Centrum en St.-Aldegondis kunnen enkel gebeuren na een peiling door een gemeentearbeider, de maximum bezetting is afhankelijk van deze peiling.

4.3 Grafsteen/gedenkteken

Eenieder heeft het recht om een grafmonument te plaatsen met voorrang voor de concessiehouder.

Het is niet toegelaten grafstenen of andere gedenktekens te plaatsen die door hun vorm, afmetingen, opschriften of aard van de materialen, de reinheid, gezondheid, veiligheid en rust op de begraafplaats kunnen verstoren.

De graftekens en andere gedenkstenen mogen volgende afmetingen niet overschrijden: (enkel minimale en maximale afmetingen!)

 

 

 

Enkel graf  en grafkelder

Dubbel graf

Kindergraf

 

 

 

 

 

 

Opstaande Rug

Hoogte 

Dikte   

Breedte

min-max

min-max

min-max

70-75 cm  

8-10 cm

70-75 cm

 

70-75 cm  

       8-10 cm

110-120 cm

 

60-65 cm  

      8-10 cm

60-65 cm

 

Voetstuk

Lengte 

Dikte

Breedte

min-max

    75-80 cm

      10 cm

  20 cm

 

115-125 cm

      10 cm

  20 cm

 

65-70 cm

      10 cm

  20 cm

 

Bodemplaat

Lengte

Dikte

Breedte

 

    100 cm

        5 cm

     50 cm

 

     200 cm

           5 cm

     50 cm

 

      80 cm

          5 cm

      50 cm

 

De opstaande rug dient 2 cm van de achterzijde van het voetstuk te worden geplaatst.

Het voetstuk dient 10 cm van de achterzijde van de bodemplaat te worden geplaatst.

De bodemplaat dient op de funderingsbalk te worden geplaatst en moet aansluitend zijn op de naastliggende bodemplaten.

Er mogen geen grafstenen geplaatst worden van volgende materialen: metaal, kunststof, hout, metselwerken.

Grafstenen mogen slechts geplaatst of hersteld worden na de gemeentelijke technische dienst minimum drie werkdagen vooraf verwittigd te hebben.

De grafsteenplaatser zal, in overleg met de gemeentelijke diensten, dag en uur van de plaatsing afspreken en vastleggen.

De voorbereidende werken tot het plaatsen van de grafmonumenten moeten volledig buiten de begraafplaats gebeuren. Na de plaatsing mogen geen materialen achtergelaten worden.

Overgangsbepaling

Op de kerkhoven Terkoest, St. Joris, kerk-Centrum en St. Aldegondislaan is het toegelaten op de graven of concessies, gelegen tussen een rij grafstenen die geplaatst werden overeenkomstig de vroegere reglementeringen, soortgelijke grafstenen te plaatsen.

4.4. Asurnen

De standaard toegelaten bezetting voor de nissen in het columbarium en de urnenkelder is twee gecremeerde lichamen.

De asurnen hebben een maximale afmeting van :

- hoogte: 35 cm

- breedte: 20 cm

Nadat de asurne in de columbariumnis of urnenkelder is geplaatst, wordt deze laatste door de zorgen van de aangestelde van de gemeente afgesloten.

Het aanbrengen op de afdekplaten van foto’s en levensbeschouwelijke of

godsdienstige symbolen zijn vrij. Bij het aanbrengen van de ornamenten dient erop gelet dat er geen schade wordt aangericht aan de afdekplaat.

Wanneer een concessie van een columbariumnis/urnenkelder om welke reden ook een

einde neemt, kan de as worden uitgestrooid op de daartoe voorziene plaats.

4.4.1 Columbariumnis

Het  gemeentebestuur voorziet kosteloos de afdekplaten in natuursteen.

Columbarium met naamplaat

Op de afdekplaat van de columbariumnis kan de familie een naamplaat laten bevestigen door het gemeentebestuur.

Deze naamplaten zijn identiek van vorm en materiaal, en kunnen bij het gemeentebestuur worden aangekocht tegen de retributie zoals vermeld in het retributiereglement.

Op deze naamplaat (± 15 X 6,5 cm) zal de familie volgende gegevens laten aanbrengen: naam en voornaam, geboorte- en overlijdensdatum.

Columbarium met gravering

Indien de familie kiest voor een andere belettering of grafische afbeelding, dient deze te voldoen aan volgende omschrijving:

- het lettertype kan vrij gekozen worden;

- zowel de belettering als de lijstvormige versiering worden ingegraveerd en ingekleurd met een gouden, zilveren, bronzen of witte verfstof;

- voor het aanbrengen van de belettering is men beperkt tot het vermelden van de naam en voornaam, geboorte- en overlijdensdatum;

N.a.v. een eventuele bijbegraving wordt de verwijdering en herplaatsing van de afdekplaat geregeld door de begrafenisondernemer/steenkapper. De kosten hiervoor zijn ten laste van de aanvrager. Indien de afdekplaat verwijderd moet worden voor een gravering, zal de begrafenisondernemer een tijdelijke afsluiting afhalen bij de technische dienst en dit na afspraak (Groenmolenstraat 26, 3570 Alken – 011/59 99 90 – technische.dienst@alken)

4.4.2 Urnenveld

Het gemeentebestuur voorziet kosteloos de afdekplaten in natuursteen.

Urnenkelder met naamplaat

De granieten afdekplaat van de urnenkelder kan geleverd en geplaatst worden door het gemeentebestuur. Hierbij kan de familie een naamplaatje laten bevestigen.

Deze naamplaten zijn identiek van vorm en materiaal, en kunnen bij het gemeentebestuur worden aangekocht tegen de retributie zoals vermeld in het retributiereglement.

Op deze naamplaat (± 15 X 6,5 cm) zal de familie volgende gegevens laten

aanbrengen: naam en voornaam, geboorte- en overlijdensdatum.

N.a.v. een eventuele bijbegraving wordt de verwijdering en herplaatsing van de afdekplaat uitgevoerd door de technische dienst. De kosten hiervoor zijn ten laste van de aanvrager en worden vermeld in het retributiereglement.

Urnenkelder met gravering

Indien de familie kiest voor een andere belettering of grafische afbeelding, kan de granieten dekplaat afgehaald worden bij de technische dienst en dit na afspraak.

De kosten voor de belettering en plaatsen van de granieten deksel zijn volledig ten laste van de aanvrager en gebeuren via bemiddeling van de begrafenisondernemer/steenkapper.

De belettering dient te voldoen aan volgende omschrijving:

- het lettertype kan vrij gekozen worden;

- binnen een zone vanaf 5cm van de rand van de steen is het toegestaan om een lijstvormige versiering aan het brengen;

- binnen een zone vanaf 5cm van de rand is het toegestaan om belettering en/of grafische afbeeldingen aan te brengen;

- zowel de belettering als de lijstvormige versiering worden ingegraveerd en ingekleurd met een gouden, zilveren, bronzen of witte verfstof;

- voor het aanbrengen van de belettering is men beperkt tot het vermelden van de naam en voornaam, geboorte- en overlijdensdatum;

De afdekplaat  dient bij het plaatsen vastgehecht te worden met een siliconenpasta, die zodanig aangebracht wordt dat alle openingen gedicht zijn.

N.a.v. een eventuele bijbegraving wordt de verwijdering en herplaatsing van de granieten afdekplaat geregeld door de begrafenisondernemer/steenkapper.

De kosten hiervoor zijn ten laste van de aanvrager.

Indien de granieten afdekplaat verwijderd moet worden voor een gravering, zal de begrafenisondernemer een tijdelijke afsluiting reserveren bij de technische dienst en dit na afspraak (Groenmolenstraat 26, 3570 Alken – 011/59 99 90 – technische.dienst@alken.be)

Het is niet toegelaten op de granieten afdekplaat van het urnenveld enige constructie te plaatsen:

- hoger dan 30 cm

- binnen de rand van 5 cm

Op het urnenveld/columbarium moet uiterlijk vanaf het einde van de zesde maand na

de begraving de afdekplaat en/of graftekens geplaatst zijn.

Indien binnen de voorzien termijn de plaatsing van de afdekplaat niet is uitgevoerd, kan

dit aanleiding geven tot het treffen van dezelfde maatregelen als deze die ingevolge de

wet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging zijn voorzien bij verwaarlozing van graven.

4.5 Overschrijding maximum bezetting

De overschrijding van de standaard toegelaten bezetting in een perceel is zéér uitzonderlijk en enkel mogelijk na:

- toestemming van de burgemeester

- controle van de beschikbare ruimte en/of een peiling door de gemeenteambtenaar.

De gemeenteambtenaar bepaalt, in nauw overleg met de begrafenisondernemer, die de familie vertegenwoordigt of een bijzetting met respect voor de overledenen en aanverwanten mogelijk is. Eventuele bijkomende noodzakelijke constructies in de beschikbare ruimte dienen te

4.6 Vlinderweide

De vlinderweide, gelegen op de begraafplaats Kouterman, is bestemd voor de begraving of herdenking van levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidsgrens nog niet bereikt hebben.

Een kistje of urne wordt begraven in volle grond of in een urneputje, waarop een tegel geplaatst wordt. Het plaatsen van een herdenkingstegel zonder begraving van een stoffelijk overschot kan enkel mits voorlegging van een attest van de behandeld geneesheer.

Een herdenkingstegel in Carrara 30x30cm kan verkregen worden bij de gemeentelijke dienst.

De belanghebbende nabestaanden kunnen voor eigen rekening een gravure in de tegel laten uitvoeren, met lettertype en tekst naar keuze.

4.7 Strooiweide

Op de strooiweide, gelegen op begraafplaats Kouterman, Terkoest en St.-Joris,

is een herdenkingszuil geplaatst. Hierop kan op vraag van de familie een naamplaat bevestigd worden door de gemeentelijke technische dienst.

Deze naamplaten zullen identiek van vorm en materiaal zijn, en kunnen bij het gemeentebestuur worden aangekocht tegen de retributie zoals vermeld in het retributiereglement.

Op deze naamplaat (± 20 X 10 cm) zal de familie volgende gegevens laten aanbrengen: naam en voornaam, geboorte- en overlijdensdatum.

Het aanbrengen op de herdenkingszuil zal door de begrafenisondernemer gebeuren.

HOOFDSTUK 5: CREMATIES

5.1 Wetgeving

De crematie is onderworpen aan de formaliteiten bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

5.2 Wie geeft toestemming

Voor crematie is een toestemming vereist die wordt verleend:

- door de ambtenaar van de burgerlijke stand waar het overlijden werd vastgesteld, indien dat overlijden in het Vlaamse Gewest heeft plaatsgehad;

- door de Procureur des Konings van het arrondissement van de plaats waar zich ofwel het crematorium ofwel de hoofdverblijfplaats van de overledene bevindt, indien het overlijden heeft plaatsgehad in het buitenland.

Voor de crematie van een persoon die overleden is in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest of het Waalse Gewest wordt met de toestemming tot crematie gelijkgesteld de machtiging die daartoe wordt verleend door de overheid die in dat gewest bevoegd is voor het verlenen van een toestemming tot crematie.

5.3  Mogelijke bestemmingen van de as

§ 1. De asurne van de gecremeerde lijken kan binnen de omheining van de begraafplaats:

a) worden begraven op de plaats der gewone begravingen;

b) worden geplaatst in een columbarium in gesloten nissen;

c) worden geplaatst in een urnenkelder;

d) worden geplaatst in een bestaande grafkelder.

§ 2. De as van de gecremeerde lijken kan :

a) worden uitgestrooid op het daartoe bestemde perceel van de begraafplaats door middel van een strooitoestel dat alleen door de gemeentelijke aangestelde mag bediend worden;

b) hetzij worden uitgestrooid op de aan het grondgebied van België grenzende territoriale zee onder de voorwaarden die de Vlaamse regering bepaalt.

Indien de overledene dit schriftelijk heeft bepaald of, bij gebrek aan schriftelijke bepaling door de overledene, op gezamenlijk schriftelijk verzoek, van zowel de echtgenoot of van diegene met wie de overledene een feitelijk gezin vormde als van alle bloed- of aanverwanten van de

eerste graad of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of voogd, kan de as van gecremeerde lijken:

c) worden uitgestrooid of begraven op een andere plaats dan de begraafplaats.

Deze uitstrooiing of begraving kan evenwel niet gebeuren op het openbaar

domein, uitgezonderd de begraafplaats. Indien het een terrein betreft dat

niet eigendom is van de overledene of zijn nabestaanden, is een

voorafgaande, schriftelijke toestemming van de eigenaar van het

betrokken terrein vereist. De asverstrooiing of de begraving van de as

gebeurt aansluitend op de crematie;

d) in een urne ter beschikking gesteld worden van de nabestaanden om te

worden bewaard op een andere plaats dan de begraafplaats.

Indien er een einde komt aan de bewaring van de as op een andere plaats dan de

begraafplaats, wordt de as door toedoen van de nabestaande die er de

zorg voor heeft of zijn erfgenamen in geval van diens overlijden, ofwel

naar een begraafplaats gebracht om er begraven, in een

columbarium/urnenkelder bijgezet of uitgestrooid te worden ofwel

uitgestrooid te worden op de aan het grondgebied van België grenzende

territoriale zee.

De persoon die de as in ontvangst neemt, is verantwoordelijk voor de

naleving van deze bepalingen.

Met de schriftelijke wilsuiting van de overledene, in de zin van artikel 38 §

2, tweede lid, van het decreet wordt bedoeld hetzij de kennisgeving van de

laatste wilsbeschikking over de wijze van lijkbezorging, gericht aan de

ambtenaar van de burgerlijke stand, hetzij een testament.

Met het gezamenlijke schriftelijke verzoek van de betrokken nabestaanden

als er geen geschreven wilsuiting van de overledene bestaat, wordt

bedoeld een door alle betrokken nabestaanden ondertekende verklaring

met vermelding van de naam, voornamen en adres van de nabestaande

die de zorg voor de as zal dragen én van de exacte plaats waar de as van

de overledene zal worden uitgestrooid, begraven of bewaard.

De voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar van het

terrein, bedoeld in artikel 36 § 2.c, wordt in twee exemplaren opgemaakt.

Eén exemplaar wordt bijgehouden door de eigenaar van het terrein, het

andere door de nabestaande van de overledene die voor de uitstrooiing of

de begraving zorgt.

§ 3 Onverminderd hetgeen is bepaald in § 1 en 2 kan, op verzoek van de

echtgenoot en de bloed- of aanverwanten, tot en met de tweede graad een

klein gedeelte van de as van het gecremeerde lijk aan hen worden

meegegeven (symbolische as).

5.4 Wijziging bestemming

Onverminderd de naleving van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze

van lijkbezorging, overeenkomstig Art. 15 van het decreet, kan een asurn,

op vraag van de nabestaanden en mits toestemming van de burgemeester,

opgegraven worden om te worden verstrooid of bijgezet in een concessie,

begraven op een andere plaats dan de begraafplaats of (gedeeltelijk) ter

beschikking worden gesteld van de nabestaanden om te worden bewaard

op een andere plaats dan de begraafplaats.

De gemeenteraad stelt de kosten vast die verbonden zijn aan het

verwijderen van de asurne uit een graf of een columbarium.

Twee jaar na deze verwijdering vervalt de concessie zonder dat deze aanleiding kan geven tot een teruggave van de betaalde concessieprijs.

HOOFDSTUK 6: SLOTBEPALINGEN

6.1

Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 1 februari 2021.

6.2

Dit huishoudelijk reglement betreffende de begraafplaatsen vervangt alle vorige reglementeringen en beslissingen. Er bestaat aanvullend een politiereglement en een retributiereglement.

6.3

Alle gevallen van betwisting of niet voorzien in het huidig reglement zullen

geregeld worden door het college van burgemeester en schepenen en in

hoogdringende gevallen door de burgemeester, met kennisgeving aan het

college van burgemeester en schepenen.

6.4

Dit huishoudelijk reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de

artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Politiereglement op begraafplaatsen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het vorig politiereglement op begraafplaatsen van 24 november 2016 wordt opgeheven.

Artikel 2: Het politiereglement op begraafplaatsen wordt als volgt vastgesteld:

 

Inhoud politiereglement op begraafplaatsen

HOOFDSTUK 1:

ALGEMENE BEPALINGEN DIE BEGRAVINGEN/CREMATIES VOORAFGAAN

Artikel 1.1 Aangifte

Artikel 1.2 Formaliteiten

Artikel 1.3 Tijdstip begraving

Artikel 1.4 Attest

Artikel 1.5 Kisting

HOOFDSTUK 2: VERVOER

A. vervoer van niet-gecremeerde lijken

Artikel 2.1

Artikel 2.2

Artikel 2.3

B. vervoer van gecremeerde lijken

Artikel 2.4

HOOFDSTUK 3: BEGRAVINGEN/LIJKBEZORGING

Artikel 3.1 aanvraag

Artikel 3.2 plaats begraving

Artikel 3.3 wijze begraving graf volle grond

Artikel 3.4: wijze begraving urnen

Artikel 3.5: wijze asverstrooiing

Artikel 3.6: levenloos geboren kind

HOOFDSTUK 4: ONTGRAVINGEN

4.1 Wanneer ontgraving

4.2 Hoe aanvragen

4.3 Ontgraving met oog op crematie

4.4 Wanneer

4.5 Werkwijze

4.6 Maatregelen

4.7 Kosten

HOOFDSTUK 5:

Graftekens, bouw- en beplantingswerken – onderhoud der graven:

5.1 Wijze plaatsing grafteken

5.2 Voorwaarden grafteken/beplanting

5.3 Afsluiting

5.4 Verwaarlozing graf

5.5 Bloemen en planten

5.6 Taken van de gemachtigde van de gemeente/grafdelver

5.7 Openingsuur

5.8 Aansprakelijkheid gemeentebestuur

5.9 Openbare orde op begraafplaatsen

5.10 Strafbepalingen

HOOFDSTUK 6:  Slotbepalingen

6.1 In werking

6.2 Niet voorzien gevallen

6.3 Bekendmaking

 

 

HOOFDSTUK 1:

ALGEMENE BEPALINGEN DIE BEGRAVINGEN/CREMATIES VOORAFGAAN

Artikel 1.1 Aangifte

Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven

aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens in geval van ontdekking van een menselijk lijk op het grondgebied van de gemeente.

Artikel 1.2 Formaliteiten

Diegene die voor de begraving instaat, regelt zo spoedig mogelijk met het gemeentebestuur de formaliteiten betreffende de begrafenis.

Bij ontstentenis daaraan, wordt door het gemeentebestuur het nodige gedaan.

De begrafenis kan plaatsvinden na het afleveren van de toelating tot begraving.

Artikel 1.3 Tijdstip begraving

Tenzij in speciale gevallen en op advies van de behandelende geneesheer, vindt ten vroegste 24 uur na het overlijden, de begraving van niet-gecremeerde stoffelijke overschotten of de crematie met daarop volgend de begraving, de berging of de verstrooiing van de as plaats. Het gemeentebestuur beslist in elk geval over de dag en uur van de begrafenis.

De begraving, bijzetting of verstrooiing heeft plaats binnen de 7 dagen volgend op de aangifte van overlijden.

Artikel 1.4 Attest

Tot de kisting mag slechts worden overgegaan nadat het overlijden werd vastgesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand, op voorlegging van het daartoe voorziene doktersattest.

De burgemeester of zijn gemachtigde mag de kisting bijwonen.

Een balseming of enige andere conserverende behandeling, voorafgaand aan de kisting kan in de door de Vlaamse regering bepaalde gevallen toegelaten worden.

Artikel 1.5 Kisting

De kisting van het te cremeren of naar het buitenland (met

uitzondering van Luxemburg en Nederland) te vervoeren stoffelijk

overschot heeft plaats in aanwezigheid van de burgemeester of diens

afgevaardigde, die de toepassing van de wettelijke en de

reglementaire bepalingen nagaat.

Het gebruik van doodskisten, foedralen, doodswaden, producten

en procédés die de natuurlijke en normale ontbinding van het lijk of de

crematie beletten, is verboden.

Behalve om te voldoen aan een rechterlijke beslissing mag de

kist na de kisting niet meer geopend worden.

HOOFDSTUK 2: VERVOER

A vervoer van niet-gecremeerde lijken

Artikel 2.1

De niet-gecremeerde lijken moeten individueel met een lijkwagen of op een passende wijze vervoerd worden.

Artikel 2.2

Het stoffelijk overschot van een buiten de gemeente overleden persoon mag er niet in bewaring gegeven of teruggebracht worden zonder machtiging van de burgemeester

Na ontgraving is het vervoer van stoffelijke overschotten naar een andere gemeente verboden, behoudens machtiging van de burgemeester of zijn gemachtigde.

Artikel 2.3

Het vervoer van een stoffelijk overschot naar het buitenland is slechts toegelaten mits toepassing van de vigerende wetgeving.

B vervoer van gecremeerde lijken

Artikel 2.4

Het vervoer van gecremeerde lijken is vrij, doch dient te gebeuren volgens

de regels van welvoeglijkheid.

HOOFDSTUK 3: BEGRAVINGEN/LIJKBEZORGING

Artikel 3.1 aanvraag

Bij het bezorgen van de stoffelijke overblijfselen op de gemeentelijke begraafplaats :

a) moeten de gemeentelijke diensten ten minste twee werkdagen vooraf

verwittigd zijn, door middel van het daartoe bestemd formulier (te verkrijgen via de dienst burgerlijke stand), dat vermeldt of het gaat om een begraving, een plaatsing van de asurne in het columbarium of urnenkelder, of een asverstrooiing.

Deze verplichting rust bij de naaste verwanten of de gemachtigde begrafenisondernemer;

b) waar mogelijk zal de lijkwagen het kerkhof oprijden tot aan de begroetingsplaats, waar de familie de laatste begroeting aan de overledene kan brengen.

De rouwenden zijn gerechtigd bij het gehele verloop van de begrafenis aanwezig te zijn.

Artikel 3.2 plaats begraving

Er kunnen geen plaatsen gereserveerd worden.

De begravingen worden volgens plan, in regelmatige volgorde uitgevoerd.

Dit plan wijst de percelen aan voor begraving in volle grond, grafkelders, kindergraven,

urnenkelders alsook voor de plaatsing in de nissen van het columbarium.

De grafmaker of een daartoe gemachtigde houdt een register bij waarin de

identiteit wordt vermeld van al de personen die op de begraafplaats zijn

begraven, alsook de datum van de begraving, de sectie en nummer van de

plaats van de grafsteen.

Er worden op de kerkhoven aparte rijen voorzien voor:

- enkele graven volle grond

- dubbele graven volle grond

- grafkelders

- urnenkelders

- kindergraven en graven voor levenloos geboren kinderen

- urneputjes op de vlinderweide

- columbariumnissen

Artikel 3.3 wijze begraving graf volle grond

In volle grond worden de stoffelijke overschotten horizontaal begraven in een afzonderlijke kuil en voldoende diep zodat zich boven de bovenste doodskist of lijkwade een laag grond bevindt van tenminste 65 cm.

Indien er twee lijken boven elkaar geplaatst worden moet tussen elke kist

of lijkwade een laag grond van ten minste 30 dikte wordt aangebracht.

De afstand tussen de grafkuilen is vastgesteld op 60 cm.

Artikel 3.4: wijze begraving urnen

De asurnen worden geplaatst in de urnenkelder of columbariumnis.

De asurnen dienen begraven te worden in volle grond op een diepte van ten minste 65 cm.

Artikel 3.5: wijze asverstrooing

Asverstrooiingen gebeuren op een hiertoe voorbehouden asverstrooiingsweide door een gemeentelijke aangestelde.

Artikel 3.6: levenloos geboren kind

Levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet hebben bereikt, kunnen op uitdrukkelijk verzoek van de ouders begraven of gecremeerd worden.

HOOFDSTUK 4: ONTGRAVINGEN

4.1 Wanneer ontgraving

De ontgraving is slechts toegelaten :

a) om een lijk of urne over te brengen van een al dan niet-geconcedeerd

graf naar een geconcedeerd graf;

b) op bevel van de gerechtelijke overheid;

c) wegens een bestuurlijke beslissing op schriftelijke aanvraag;

d) op verzoek van de echtgenoot, echtgenote, of samenwonende partner en alle bloedverwanten eerste graad van de overledene(n), en mits voorafgaande machtiging van de burgemeester.

Het verlenen van toestemming tot ontgraving door de burgemeester kan

enkel om gemotiveerde/ernstige redenen.

4.2 Hoe aanvragen

De aanvraag tot ontgraving dient door de nabestaande schriftelijk te worden gericht aan de burgemeester met vermelding van de gemotiveerde/ernstige redenen.

4.3 Ontgraving met oog op crematie

Ontgraving met het oog op crematie wordt slechts toegestaan na

voorafgaandelijke toelating van de burgemeester. De aanvraag om verlof

tot crematie wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand

overgemaakt aan de heer Procureur des Konings van het arrondissement

van de plaats waar het crematorium of de hoofdverblijfplaats van de

overledene is gevestigd, van de plaats van overlijden of van de plaats waar

het stoffelijk overschot begraven is.

Bij deze aanvraag voor toestemming dient in voorkomend geval een attest

van registratie in de bevolkingsregisters van de laatste wilsbeschikking van

de overledene inzake de wijze van lijkbezorging gevoegd te worden.

De toestemming tot crematie wordt geweigerd of toegestaan door de

Procureur des Konings aan wie de aanvraag tot crematie gericht is.

Alle kosten zijn ten laste van de aanvrager.

4.4 Wanneer

Dag en uur van de ontgraving worden in overleg met de gemeentelijke dienst bepaald.

Behalve bij gerechtelijk bevel worden vanaf 1 oktober tot 30 november (en op zaterdagen, zon- en feestdagen) geen ontgravingen verricht.

Bij de ontgraving zullen enkel de door de burgemeester gerechtigde personen toegelaten worden - grafmaker, een lid of een afgevaardigde van de familie(indien gewenst) en een gemachtigde door de burgemeester aangesteld die er verslag van opmaakt.

Tijdens de opgraving wordt de plaats ervan voor het publiek visueel afgeschermd. De personen die belast zijn met de opgravingswerken moeten voldoende opgeleid zijn en moeten beschermende kledij dragen. Als wordt vastgesteld dat kledingstukken of andere omhulsels het verteringsproces ernstig vertragen moet de ondoordringbaarheid voor lucht van deze omhulsels bij herkisting worden opgeheven. Zo mogelijk wordt het storende omhulsel verwijderd.

Bij het transport van onverteerde resten wordt gebruik gemaakt van een al dan niet herbruikbare lucht en vloeistofdichte kist. Zo deze kist uitsluitend voor het vervoer is bestemd, mag deze kist vervaardigd zijn uit niet afbreekbaar materiaal.

4.5 Werkwijze

Het grafteken, de beplantingen en alle andere voorwerpen die het openleggen van het graf kunnen bemoeilijken of beletten moeten door de aanvrager verwijderd worden vooraleer tot de ontgraving wordt overgegaan;

Het openen van het graf of de grafkelder en het vullen van de kuil gebeuren door de gemeentelijke dienst.

De eigenlijke ontgraving – het lichten van de kist uit het graf en verwijderen van stoffelijke resten – gebeurt door de aanvrager aangestelde begrafenisondernemer of gespecialiseerde firma.

Het openen van de nis of urnenkelder, het uitnemen van de urne uit de nis en het terug

sluiten ervan worden door de gemeentelijke dienst uitgevoerd.

4.6 Maatregelen

Bij ontgraving schrijft de burgemeester of zijn gemachtigde voor dat elke maatregel genomen moet worden die van aard is de welvoeglijkheid of de openbare gezondheid te beschermen en dit op kosten van de aanvrager.

Indien het op te graven lijk naar een andere begraafplaats op het grondgebied

Wanneer na een ontgraving het stoffelijk overschot moet

overgebracht worden naar het buitenland dan zal de aangestelde

grafmaker toezicht houden dat het stoffelijk overschot gelegd wordt in een

metalen kist, welke nadien hermetisch gesloten en op derwijze in een

houten kist geplaatst wordt dat zij er niet in kan bewegen.

4.7 Kosten

Alle nodige kosten zijn ten laste van de aanvrager.

De kosten voor de ontgraving zijn vermeld in het retributiereglement.

HOOFDSTUK 5: 

Graftekens, bouw- en beplantingswerken – onderhoud der graven:

5.1 Wijze plaatsing grafteken

Op de gemeentelijke begraafplaatsen gebeurt de plaatsing, wegneming of de verbouwing van graftekens enkel onder toezicht van de burgemeester of zijn gemachtigde.

De grafsteenplaatser is verplicht om de gemeentelijke  technische dienst minimum drie werkdagen op voorhand te verwittigen. Hij zal, in overleg met de gemeentelijke diensten, dag en uur van de plaatsing afspreken en vastleggen.

Behoudens machtiging van de burgemeester is het ’s zondags en op de wettelijke feestdagen alsook vanaf de voorlaatste werkdag van oktober tot en met 2 november, verboden op de gemeentelijke begraafplaatsen:

a) bouw, beplantings- of aanaardingswerken te verrichten;

b) graftekens te plaatsen;

c) onderhoudswerken aan de graftekens uit te voeren.

Alvorens op de begraafplaatsen te worden toegelaten, moeten

de voor het grafteken bestemde materialen volledig afgewerkt en gekapt

zijn en gereed om onmiddellijk geplaatst te worden.

Geen enkel hulpmateriaal, restmateriaal mag binnen de omheining van de

begraafplaats achtergelaten worden.

De materialen worden aangevoerd en geplaatst naarmate de behoeften.

Na een zonder gevolg gebleven ingebrekestelling wordt er op bevel van de

burgemeester van ambtswege overgegaan tot de wegneming van deze

materialen, op kosten van de overtreder.

5.2 Voorwaarden grafteken/beplanting

De graftekens en aanplantingen moeten voldoen aan de bepalingen van het huishoudelijk reglement betreffende de begraafplaatsen.

Gedenktekens die niet overeenstemmen met de bepalingen van de gemeentelijke reglementering, moeten terug verwijderd worden door diegenen in wiens opdracht ze geplaatst werden.

De concessiehouder of zijn nabestaanden, indien gekend, zullen hiervoor schriftelijk in gebreke worden gesteld. Hij/zij bekomt hij een aanmaning om deze binnen de 3 weken aan te passen.

Daarenboven zal, gedurende 6 maanden, een bericht worden uitgehangen aan het grafteken en aan de ingang van de begraafplaats.

Bij gebrek aan herstel binnen de periode van 6 maanden na de ingebrekestelling en na de aanplakking van het bericht zal de verwijdering door het gemeentebestuur gebeuren.

5.3 Afsluiting

Rond de graven mogen geen afsluitingen of omheiningen gemaakt worden.

Banken zijn niet toegelaten.

5.4 Verwaarlozing graf

Het onderhoud en instandhouding van de grafstenen op de gemeentelijke begraafplaatsen rust op de belanghebbenden.

De voorliggende strook wordt onderhouden door de gemeentelijke diensten.

Onderhoudsverzuim dat verwaarlozing uitmaakt staat vast als het graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is.

De verwaarlozing wordt vastgesteld in een akte van de burgemeester of

zijn gemachtigde; die akte blijft een jaar bij het graf en aan de ingang van

de begraafplaats aangeplakt.

Bij het verstrijken van die termijn en bij niet-herstelling, wordt op bevel

van de burgemeester van ambtswege overgegaan tot afbraak en/of tot het

wegnemen van de materialen, op kosten van de betrokkenen.

Bij onmiddellijk gevaar voor de openbare reinheid en veiligheid, zijn de

wijze van bekendmaking en de aan de betrokkenen toegestane termijn

voor herstel vastgesteld in het derde en vierde lid, niet toepasselijk.

Op verzoek van en op kosten van de nabestaande belanghebbenden

kunnen grafstenen door hen zelf verwijderd worden, in overleg met de

gemeentelijke diensten. Van dit verzoek wordt melding gemaakt in een

akte van de burgemeester of zijn gemachtigde; die akte blijft één jaar,

voorafgaand aan deze verwijdering, bij het graf en aan de ingang van de

begraafplaats aangeplakt. Daarenboven kan de gemeenteraad een einde stellen aan het recht op concessie.

De gemeenteraad kan die bevoegdheid opdragen aan het college van

burgemeester en schepenen.

5.5 Bloemen en planten

Vóór de inzaaiing met gras op de graven, is het iedereen toegestaangedenktekens, kronen, bloemen of planten neer te leggen aan de graftekens en graven. Zij mogen echter in geen geval de veiligheid in gedrang brengen, noch de doorgang belemmeren. De burgemeester of zijn afgevaardigde zal deze bijhorigheden doen verwijderen van zodra zij de orde, de veiligheid en de reinheid in het gedrang brengen of het nodige

onderhoud verhinderen. Het is verboden om de bestaande beplantingen te

beschadigen of te verwijderen.

Vanaf de inzaaiing met gras op de graven, is het verboden gedenktekens,

kronen, bloemen of planten neer te leggen op de percelen. De bodemplaat

van de grafsteen is voorzien om bloemen of gedenktekens te plaatsen.

Bloemen en planten mogen echter op de grasstrook geplaatst worden vanaf 25 oktober tot 30 november; zij mogen in geen geval worden ingegraven.

De bloemen en planten die na 30 november niet zijn verwijderd, worden door de gemeentelijke diensten opgeruimd.

De bloemen en planten op de graven aangebracht moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Zijn ze afgestorven, dan moeten ze verwijderd worden.

Zo niet, worden zij ambtshalve verwijderd.

5.6 Taken van de gemachtigde van de gemeente/grafdelver

Uitsluitend de gemachtigde van de gemeente is bevoegd te zorgen voor :

a) het aanhechten van een volgnummer aan de kist of de urne;

b) het uitstrooien van de as;

c) het plaatsen van de kist of de urne in de kuil, de grafkelder, de

urnenkelder of het columbarium;

d) het delven van een graf voor begravingen of bijzettingen in volle grond

en het vullen van de kuil;

e) het openen en sluiten van (bestaande) grafkelders; urnenkelders

f) het openen, plaatsen en afsluiten van de nis in een columbarium.

5.7 Openingsuur

De gemeentelijke begraafplaatsen zijn toegankelijk van 8 uur tot 20uur, behoudens afwijking door de burgemeester vastgesteld.

5.8 Aansprakelijkheid gemeentebestuur

Het bestuur staat niet in voor permanente bewaking van de begraafplaatsen. Daarom kan men het bestuur ook niet aansprakelijk stellen voor diefstallen of vandalisme.

Schade veroorzaakt door barre weersomstandigheden worden niet door het bestuur vergoed. Dit kan wel als de schade veroorzaakt werd door materiaal dat eigendom is van het gemeentebestuur (bv. boom, muur e.a. die op een laatste rustplaats is gevallen).

5.9 Openbare orde op begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen zijn alle handelingen verboden waardoor de orde of de aan de doden verschuldigde eerbied verstoord wordt.

Het is in het bijzonder verboden:

a) aanplakking, reclame, opschriften en voorwerpen aan te brengen die niet voorzien zijn in de wet op begraafplaatsen en lijkbezorging.

b) goederen te koop aan te bieden of zijn diensten aan te bieden.

c) de grasperken en de aanplantingen van de begraafplaats en

aanhorigheden te betreden of op welke wijze dan ook te beschadigen;

d) de graftekens en alle hulde- en versieringsvoorwerpen op welke wijze

ook te beschadigen;

e) binnen de omheining van de begraafplaats en de aanhorigheden vuilnis

en afval neer te leggen, tenzij op de daartoe bestemde plaatsen;

f) op de begraafplaats of de aanhorigheden zich te gedragen op een wijze

die met de ernst en de stilte der plaats en met de eerbied verschuldigd aan

de doden niet overeenstemt;

g) met voertuigen de begraafplaats binnen te rijden, tenzij om

uitzonderlijke redenen waartoe toelating wordt verleend door de

burgemeester. Deze bepaling geldt niet voor dienstvoertuigen van

funeraria, steenkappers en gemeentelijke diensten;

h) vergezeld te zijn van honden of andere dieren, met uitzondering voor

visueel gehandicapten of andere mindervaliden met hun assistentiehond,

politiediensten en erkende bewakingsondernemingen met waak-, speur- en

verdedigingshonden;

i) opschriften of grafschriften aan te brengen die de welvoeglijkheid, de

orde en de aan de doden verschuldigde eerbied verstoren.

5.10 Strafbepalingen

Onverminderd de toepassing van de artikelen 315, 340, 453 en

526 van het Strafwetboek, worden de inbreuken op de bepalingen van

deze verordening gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar

evenals met een boete van zesentwintig tot zeshonderd euro ofwel met één

van deze straffen alleen.

HOOFDSTUK 6:  Slotbepalingen

6.1 In werking

Deze verordening treedt in werking op 1 februari 2021.

Elke vorige politieverordening betreffende hetzelfde voorwerp, wordt door de huidige verordening opgeheven.

6.2 Niet voorzien gevallen

Alle gevallen niet voorzien in de huidige verordening zullen geregeld worden door het college van burgemeester en schepenen.

Wanneer dwingende redenen van veiligheid, volksgezondheid, hygiëne, overmacht e.d. dit zouden vereisen, kunnen zonder uitstel desnoods zelfs van dit reglement afwijkende maatregelen of schikkingen getroffen worden door de burgemeester met kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen.

6.3 Bekendmaking

Deze politieverordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig

de artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst S-LIM en het gemeentebestuur voor het project "Digital Signage"

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De samenwerkingsovereenkomst tussen S-LIM en het gemeentebestuur Alken wordt goedgekeurd.

Artikel 2: De samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten voor een initiële periode die loopt vanaf het ogenblik van haar ondertekening door Partijen tot op het ogenblik van de definitieve oplevering van het Project. Op het ogenblik van het verstrijken van de Initiële Periode, wordt deze samenwerkingsovereenkomst stilzwijgend verlengd voor onbepaalde duur. Tijdens de verlengperiode kunnen Partijen de overeenkomst en/of bepaalde diensten beëindigen.

Artikel 3: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt machtiging verleend om de nodige aankopen te doen via het project “Digital Signage”.

Artikel 4: De samenwerkingsovereenkomst tussen S-LIM en het gemeentebestuur Alken als bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Mededeling goedkeuring jaarrekening 2019 OCMW

 

Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van dit besluit van de provincie gouverneur d.d. 13 november 2020 betreffende de goedkeuring van de jaarrekening 2019 van het OCMW.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Budget 2021 - kerkfabriek Sint Joris

 

Besluit

Artikel 1: De  gemeenteraad neemt akte van het budget 2021 van de kerkfabriek van Sint-Joris.

Artikel 2: Het budget voorziet € 35.882,35 voor de exploitatie- en € 0 voor de investeringstoelage.                   

Artikel 3: Deze beslissing wordt in toepassing van artikel 49, § 1, 3de lid van het decreet van 7 mei 2004 ter kennisgeving verstuurd aan de provinciegouverneur, het centraal bestuur, de kerkfabriek van Sint-Joris en aan het erkend representatief orgaan.

Artikel 4: Dit besluit wordt onderworpen aan de bepalingen van het bestuurlijk toezicht van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/001 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens”, opgesteld doorde dienst overheidsopdrachten. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 56.540,98 excl. 21% btw of € 68.414,58 incl. 21% btw voor 5 jaar.

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 4 : Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “raamovereenkomst voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze” de eventueel noodzakelijke meerkosten goed te keuren en dit ten belope van maximum 10 % van het gunningsbedrag.

Artikel 5 : De raamcontract voor de aankoop en levering van interactieve touchscreens wordt afgesloten voor een periode van 1 jaar. Deze termijn kan onder dezelfde voorwaarden als vermeld in onderhavig bestek, vier (4) maal stilzwijgend verlengd worden telkens voor een periode van 1 (één) jaar. Binnen deze uitvoeringsperiode hebben beide partijen het recht de overeenkomst op te zeggen, mits inachtname van een opzegperiode van minimaal drie (3) maanden. Motivatie voor de verlening van de overeenkomst tot 5 jaar: standaard contractduur in deze sector is 5 jaar.

Artikel 6 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Bekrachtiging van het reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van Limburg.net.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het besluit van de gemeenteraad d.d. 20 februari 2020 betreffende de bekrachtiging van het tarievenreglement op het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen op een geautomatiseerd intercommunaal recyclagepark wordt opgeheven.

Artikel 2: De gemeenteraad bekrachtigt het reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van Limburg.net, zoals vermeld onder artikel 3.

Artikel 3: Reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van Limburg.net.

Hoofdstuk 1 - Algemeen

Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde recyclageparken rekent Limburg.net een rechtstreekse vergoeding (tarief) aan aan de bezoeker van het recyclagepark.

Een tarief kan enkel aangerekend worden voor de huishoudelijke afvalstoffen die niet vallen onder de belaste basisdienst en de contantbelastingen zoals vastgesteld in het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.

De tarieven die de bezoeker aan Limburg.net betaalt zijn een rechtstreekse vergoeding ten behoeve van Limburg.net en geen belasting ten behoeve van de gemeente.

Huidig reglement bepaalt ook wie toegang heeft tot de Limburg.net parken, evenals de wijze van aanrekening van de toegangsbadge en van de geldende tarieven.

Artikel 1 - Categorieën die toegang hebben

                      Gezinnen

Elk gezin gedomicilieerd in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat heeft toegang tot elk Limburg.net recyclagepark binnen het bedieningsgebied. Elk gezinslid vanaf 16 jaar kan zich aanmelden door gebruik te maken van de elektronische identiteitskaart (e-id) of van de elektronische vreemdelingenkaart.

Gezinnen die dit wensen, kunnen een toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net voor een bedrag van € 15,00.

                      Ondernemingen en gelijkgestelden 

Ondernemingen en gelijkgestelde categorieën kunnen een toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net voor een bedrag van € 15,00.

­Onder de categorie ‘ondernemingen’ wordt verstaan: zelfstandigen, kmo’s, scholen, verenigingen, ocmw’s, rusthuizen, gemeenschappen en gemeentelijke diensten gevestigd in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat.

­Gelijkgestelde categorieën:

                      eigenaars van tweede verblijven gelegen in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat.

                      toekomstige inwoners die aan het bouwen/verbouwen zijn in een gemeente met een Limburg.net recyclagepark. De geldigheidsduur van de toegangskaart is beperkt tot aan de vermoedelijke inschrijvingsdatum in de gemeente.

De ondernemingen en gelijkgestelden hebben geen recht op quota zoals vermeld in artikel 5,1°.

                      Specifieke regeling voor nabestaanden van overleden alleenstaanden

- De nabestaanden van overleden alleenstaanden kunnen een gratis toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net. Deze badge is geldig tot 31/12 van het jaar waarin de alleenstaande kwam te overlijden.

- Na deze periode kan de toegangsbadge verlengd worden met 6 maanden na betaling van € 15,00 en valt men onder de categorie ‘gelijkgestelden’

Artikel 2 - Voorwaarden

                      Aanleveringsvoorwaarden

De algemene en specifieke voorwaarden van aanlevering van de afvalsoorten zijn vastgelegd in het afvalreglement en in het huishoudelijk reglement van Limburg.net en dienen door alle categorieën strikt te worden nageleefd.

De inrichting van of omstandigheden op een recyclagepark kunnen er toe leiden dat op permanente of tijdelijke basis niet alle afvalsoorten (kunnen) aanvaard worden. In dat geval wordt via de gebruikelijke kanalen gecommuniceerd welke afvalsoorten op het betrokken park ingezameld worden en kn de burger met de overige afvalsoorten terecht op de andere limburg.net recyclageparken.

                      Financiële voorwaarden

Alle categorieën hebben toegang tot elk recyclagepark gelegen in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat op voorwaarde dat het beschikbare bedrag op de rekenstaat gelijk is aan of hoger is dan € 0,00. Het gezin, de onderneming of gelijkgestelde categorie krijgt geen toegang tot het recyclagepark indien er een openstaand bedrag verschuldigd is, zoals meegedeeld op het ticket, naar aanleiding van een eerder bezoek aan het recyclagepark.

In afwijking van het voorgaande zal  het gezin, de onderneming of gelijkgestelde categorie die gebruik maakt van de voorschotregeling, van de toegang tot het park verzekerd blijven tijdens de betalingstermijn van de betalingsuitnodiging, tenzij de rekenstaat een negatief bedrag van € 50,00 of meer vertoont.                                                               

Hoofdstuk 2 - Tarieven op aanvoer op geautomatiseerde recyclageparken

Artikel 3 - De engagementen van Limburg.net

LIMBURG.NET is verantwoordelijk en staat in voor:

de correcte en tijdige aanrekening aan de bezoekers van de tarieven die in dit reglement worden vastgesteld;

het correct bijhouden van de rekenstaat;

de correcte en tijdige aanrekening van de inningskosten waarmee de tarieven krachtens dit reglement kunnen worden verhoogd bij niet tijdige betaling van de verschuldigde tarieven.

Behoudens andersluidende bepalingen in het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen, gebeurt de aanrekening van de tarieven volgens de bepalingen van dit hoofdstuk.

Afdeling I - Vastleggen tarieven en registratie

Artikel 4 - De tarieven

De hieronder vermelde tarieven zijn verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de (inter)gemeentelijke dienstverlening inzake het inzamelen van onderstaande fracties op het recyclagepark.

Voor bepaalde fracties geldt voor de categorie gezinnen een vrijstelling tot aan een bepaald gewicht (quotum). Deze vrijstellingen zijn begrepen in de basisdienst van de kohierbelasting. De vrijgestelde quota gelden per kalenderjaar en zijn niet overdraagbaar op het einde van het kalenderjaar.

De categorie ondernemingen en gelijkgestelden genieten deze quota niet, met uitzondering van de fracties waarvoor het 0-tarief geldt.

De pmd-fractie wordt steeds verplicht aangeleverd in de blauwe pmd-zak.

De tarieven, fracties en quotum:                 

Tarief

Fracties

Quotum (vrijstelling)

€ 0,00/kg

alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: papier/karton, glas (vlak + hol), pmd, kga, aeea, autobanden (4 autobanden per gezin/jaar), kunststoffen, kaars- en kurkresten, metalen, textiel, eps, kringloopgoederen (Enkel van toepassing indien kringloopgoederen worden ingezameld op het recyclagepark. Anders kan men hiermee terecht in de kringwinkel.), …

 

€ 0,025/kg

zuiver bouwpuin

1000 kg/gezin

€ 0,05/kg

tuinafval

tuinafval: 400 kg/gezin

 

 

€ 0,08 /kg

asbest, gemengd bouwpuin, gips-platen

asbest: 600 kg/gezin

geen quotum voor gemengd bouw-puin, gipsplaten

 

€ 0,11 /kg

 

houtafval

nihil

€ 0,18 /kg

grofvuil, roofing en treinbielzen (C-hout)

nihil

Tarieven compost en compostrecipiënten:

Compostvat

€ 15,00/stuk

Compostbak in kunststof

€ 35,00/stuk

Compost in bulk

€ 0,01/kg

Compost 50 L zak

€ 2,50/stuk

Tarief eps-zakken: € 1,00 / zak.

Er kunnen maximum 5 eps-zakken per keer worden aangekocht.

In de periode van medio juni tot medio september (juiste data worden jaarlijks vastgelegd) mag huisvuil in de officiële huisvuilzak worden aangeleverd op het recyclagepark. Er mogen maximum 4 huisvuilzakken per keer worden aangebracht.

Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark:

- buisfolie: € 1/stuk buisfolie van +/- 2,5m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

- mini-bag: € 1/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan € 10/stuk. Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/ per jaar verkocht.

Afwijkende tarieven voor pilootprojecten of acties:

Tijdens pilootprojecten of acties (bv. actiemaand ‘compost, taxusinzameling voor een goed doel…) beslist door de raad van bestuur van Limburg.net kan tijdelijk een afwijkend (lager) tarief gelden.

Hierover wordt apart gecommuniceerd.

Gratis aanleveren van bladafval afkomstig van laanbomen, uitsluitend voor de categorie gezinnen: In de periode van 1 november tot 31 januari mag het bladafval afkomstig van laanbomen gratis worden aangeleverd op het recyclagepark.

Artikel 5 - De registratie van de tarieven

De aanvoer van de afvalfracties wordt geregistreerd en gewogen op een daartoe bestemde weegbrug. De bezoeker moet zich registreren aan de ingangszuil alvorens het afval te deponeren in de voorziene containers. Een eerste weging met de lading afval wordt uitgevoerd (bruto weging). Na het storten van het afval van één bepaalde prijscategorie op de daartoe bestemde plaats op het recyclagepark, wordt een tweede weging uitgevoerd (tarra weging). Het bekomen nettogewicht, met een minimum van 5 kg, wordt bepaald en op basis hiervan wordt het verschuldigde bedrag vastgesteld.
De weegcyclus wordt herhaald per prijscategorie. Ieder gewicht per prijscategorie vanaf 5 kg wordt afgerond volgens de gangbare afrondingsregels. Indien de bezoeker de weegcyclus niet herhaalt en verscheidene afvalstromen tegelijkertijd aanbiedt, dan geldt het tarief van de duurste afvalfractie voor de totale aanvoer.

Bij een defect van het gewichtsregistratiesysteem zullen de gewichten van de aangeboden fracties op basis van schatting worden bepaald door de parkwachter.                               

Het is verboden uit het voertuig te stappen tijdens de weging. Het aantal personen in het voertuig dient bij bruto en tarra weging steeds hetzelfde te zijn.                

De bezoeker die de afvalstoffen aanvoert, zoals hierboven vastgesteld, is na overschrijding van de vastgelegde quota het tarief verschuldigd na de laatste tarra weging van zijn aanvoer.

In geval van de vaststelling van een foutieve registratie en/of de toepassing van een verkeerd tarief door de bezoeker, kan de parkwachter manueel een tariefrechtzetting doorvoeren.

Afdeling II - Inning van de tarieven

Artikel 6 - De betaling van de tarieven

§ 1 Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde recyclageparken rekent Limburg.net een tarief aan voor zover de huishoudelijke afvalstoffen niet vallen onder de belaste basisdienst of de contantbelasting.

De tarieven zijn verschuldigd bij het verlaten van het recyclagepark of op het moment van aankoop van een product vermeld in artikel 4, 2° en verder. Op basis van de registraties omschreven in artikel 5 worden de verschuldigde, en in artikel 4 bepaalde tarieven voor de aangevoerde fracties berekend.

Het aldus bekomen tarief wordt afgehouden van de betaalde voorschotten. Indien geen voorafbetaling werd gedaan, betaalt de bezoeker bij het verlaten van het park aan de elektronisch betalingsautomaat of, uitzonderlijk, door overschrijving van het bedrag op het vermelde rekeningnummer.

Na de betaling (aan de zuil) ontvangt de bezoeker een ticket dat geldt als officiële factuur.

Bij een storing of buitendienststelling van het automatische weegsysteem, maakt de parkwachter een schatting van de aangeleverde gewichten. Hij/zij noteert het badgenummer of het e-id nummer, tezamen met het verschuldigde bedrag. Na herstelling van het defect worden de genoteerde gegevens ingegeven onder het identificatiebestand van de desbetreffende bezoeker.

In geval van een vermoeden van een foutieve registratie en/of de toepassing van een verkeerd tarief, kan de bezoeker een rechtzetting aanvragen tot 14 dagen na het parkbezoek.

§ 2 De tarieven worden aangerekend inclusief btw.

Afdeling III - Voorschotten

Artikel 7 - Principe

§ 1 De krachtens dit tarievenreglement verschuldigde tarieven op de Limburg.net recyclageparken kunnen in mindering gebracht worden met de betaalde voorschotten.

Indien het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen voorziet in een systeem van voorschottenaanrekening voor de contantbelasting voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, kan de aanrekening voor de tarieven eveneens gebeuren op de voorschotten betaald op grond van dat belastingreglement.

De voorschotten betaald op grond van dit reglement kunnen anderszins worden aangewend tot betaling van de contantbelasting verschuldigd op grond van het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.

§ 2 De aanrekening van de voorschotten verloopt uitsluitend in volgorde van de datum van de afname van de dienst.

Onder de datum van afname van de dienst wordt enkel begrepen:

de datum van het bezoek aan het recyclagebezoek met aangeboden fracties boven de quota;

de datum van ophaling van de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker.

§ 3 De afname van de dienst wordt geregistreerd in de rekenstaat. De rekenstaten vermelden op welke datum de dienst werd afgenomen en welk voorschot werd ingehouden in functie van de betaling van oftewel de contantbelasting oftewel de tarieven.

§ 4 Er is geen verplichting tot betaling van een voorschot.

§ 5 Door de betaling van een voorschot verklaart de bezoeker van het recyclagepark zich akkoord met de aanwending van de voorschotten conform dit reglement.

Artikel 8 - Voorschotaanrekening

De voorschotten worden aangerekend met betalingsuitnodigingen verstuurd aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon. De betalingen van de aangerekende voorschotten worden opgenomen in de rekenstaat.

De toerekening van voorschotten wegens verschuldigde contantbelastingen/tarieven wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.

Artikel 9 - Betalingsuitnodiging

§ 1 Elk geregistreerd gezin, onderneming of gelijkgestelde categorie die nog geen gebruik maakt van een voorschottenregeling, kan na het eerste betalende bezoek van minimaal € 5 aan het recyclagepark worden uitgenodigd tot betaling van een voorschot bij wijze van een tarieventegoed op volgende parkbezoeken.

Het voorschot naar aanleiding van het eerste betalende bezoek bedraagt € 20,00.

§ 2 Bij onmiddellijke overschrijding van het tarieventegoed ten gevolge van een volgende bezoek aan het recyclagepark, of bij herhaalde betalende bezoeken aan het recyclagepark volgend op het eerste betalende bezoek, kan een verhoogd voorschot worden gevraagd ten bedrage van € 50,00 bij wijze van een tarieventegoed.

§ 3 De bezoeker van het recyclagepark heeft steeds de mogelijkheid om een betalingsuitnodiging tot een hoger voorschot te vragen.

§ 4 Wanneer het beschikbare saldo op de rekenstaat lager is dan € 5, drempelbedrag genoemd, wordt aan de referentiepersoon een betalingsuitnodiging voor een nieuw voorschot verstuurd. Bij het bereiken van dit drempelbedrag wordt een nieuwe betalingsuitnodiging gestuurd ten bedrage van € 20,00. Dit bedrag wordt desgevallend verhoogd met het negatief bedrag van de rekenstaat.

§ 5 Voor betalingsuitnodigingen van de voorschotten geldt een betalingstermijn van 21 dagen.

§ 6 Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.

§ 7 De aanrekeningen van contantbelastingen en tarieven mogen gebeuren op één document of met één verzending, doch duidelijk onderscheiden van elkaar.

Als de aanrekening van een tarief verzonden wordt, dan gebeurt dit in regel op papier onder gesloten omslag per gewone post op het adres van de bezoeker. De betalingsuitnodiging van de tarieven kan ook verzonden worden op het e-mailadres van de belastingplichtige indien hij zijn e-mailadres opgaf aan de CARDS databank.

De aanrekening van een contantbelasting of een tarief kan gebeuren door overhandiging van het betalingsdocument aan de bezoeker.

Afdeling IV - De betalingsdocumenten

Artikel 10 - Het ticket

§ 1 Bij het verlaten van het recyclagepark ontvangt de bezoeker een ticket dat geldt als:

bewijs van betaling ingeval van onmiddellijke betaling aan het recyclagepark;

bewijs van verschuldigd saldo aan Limburg.net ingeval van niet-onmiddellijke betaling aan het recyclagepark;

bewijs van voorschotaanrekening in geval de bezoeker een voorschot heeft betaald aan Limburg.net.

§ 2 In elk geval bevat het ticket minstens volgende vermeldingen: de datum, de uiterste betalingsdatum, het bedrag dat moet betaald worden, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld.

§ 3 Het ticket m.b.t. de tarieven waarmee aan de bezoeker een verschuldigd saldo aan Limburg.net wordt meegedeeld, vermeldt volgende tekst:

Het negatief bedrag moet in elk geval betaald zijn vooraleer u terug toegang heeft

tot het recyclagepark. Indien u zich niet eerder terug aanbiedt of indien u met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatief saldo betaald worden binnen 21 dagen. Bij niet betaling worden kosten aangerekend. (Zie volledig reglement op www.limburg.net en op het recyclagepark).

Artikel 11 - De aanmaning en aangetekende aanmaning

Wanneer de rekenstaat meer dan 21 opeenvolgende dagen na de verzending of overhandiging van een ticket een negatief saldo vertoont, verzendt Limburg.net per gewone brief (of e-mail) een aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de verzending van de aanmaning.

Indien na termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald werd, verzendt Limburg.net per aangetekend schrijven een aangetekende aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de aangetekende aanmaning dat in een volgende fase tot gerechtelijke invordering zal worden overgegaan ingeval het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn. De aangetekende aanmaning vermeldt bovendien dat de kosten van de inning ten laste komen van de bezoeker van het park.

Artikel 12 - De kostenaanrekening van de aangetekende aanmaning

De kosten van de aangetekende aanmaning waaronder de portkosten van de zendingen worden aan de bezoeker aangerekend.

Artikel 13 - De betaling

De betalingen gebeuren op de rekening van Limburg.net onder vermelding van de referte vermeld in het betalingsdocument. Bij afwezigheid van een correcte referte kan Limburg.net op basis van de identiteit of het bedrag trachten te achterhalen op welk openstaand saldo van de tarieven de betaling betrekking heeft.

Gedeeltelijke betalingen waarvan redelijkerwijze niet kan worden achterhaald op welk openstaand saldo ze betrekking hebben, worden, voor zover van toepassing, eerst toegerekend op een openstaand en negatief saldo van de contantbelastingen en de inningskosten, hierna op de inningskosten voor de tarieven, vervolgens op een openstaand saldo van de tarieven en tenslotte op aangerekende voorschotten. Een eventueel saldo wordt op de rekenstaat geboekt als een voorschot op de contantbelasting/tarieven.

Betalingen waarvan duidelijk is dat ze betrekking hebben op een niet verschuldigd saldo worden teruggestort aan de betaler.

Artikel 14 - De vermeldingen op de betaaldocumenten

§ 1 De betaaldocumenten bevatten minstens volgende vermeldingen: de verzendingsdatum, de uiterste betalingsdatum, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld, het bedrag dat moet worden betaald.

§ 2 Als bijlage aan de betalingsdocumenten wordt een beknopte samenvatting van het tarievenreglement toegevoegd.

§ 3 De betaaldocumenten m.b.t. de tarieven, waarmee de bezoeker aan een openstaand saldo van de rekenstaat wordt herinnerd, vermelden op de achterzijde volgende tekst:

‘Termijn van betaling’

Het openstaand bedrag op de rekenstaat moet in elk geval betaald zijn vooraleer een bezoeker terug toegang heeft tot het recyclagepark. Indien een bezoeker zich niet eerder terug aanbiedt of indien de bezoeker regelmatig met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatief saldo betaald worden binnen 21 dagen.

'Aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig binnen de vastgestelde termijn van 21 dagen is betaald, zal Limburg.net per gewone brief (of e-mail) de bezoeker aan de betaling van het negatief saldo herinneren. Voor deze aanmaning worden geen administratieve kosten aangerekend. Het verschuldigd saldo moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de verzending van de aanmaning.

‘Aangetekende aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt Limburg.net een aangetekende aanmaning. Voor deze aangetekende aanmaning wordt de kostprijs van de aangetekende zending aangerekend. De aangetekende aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de bezoeker. Indien het negatief saldo en de kosten niet volledig binnen de betalingstermijn na de aangetekende aanmaning worden voldaan, wordt de bezoeker geacht de aangerekende tarieven en de inningskosten niet te betwisten en zal dienovereenkomstig tot gerechtelijke invordering worden overgegaan. Deze inningskosten die hiermee gepaard gaan zijn ten laste van de bezoeker.”

Artikel 15 - De aanrekening van intresten

De intresten over de niet-betaalde tarieven kunnen aangerekend worden vanaf de datum van de tweede aangetekende aanmaning tot de datum van daadwerkelijke betaling.

Artikel 16 - De gedwongen invordering

Bij niet-betaling van de tarieven, de kosten en/of de nalatigheidsintresten worden deze gerechtelijk ingevorderd. De invorderingskosten die hiervan het gevolg zijn, zijn ten laste van de debiteur.

HOOFDSTUK 3 - SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN

Artikel 17 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2021.

Artikel 18 - Opheffing

Dit reglement vervangt alle vorige reglementen betreffende deze inhoud.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 01 2021

 

Rattenbestrijding- Toegevoegd punt

 

Besluit

Raadslid Kris Franssens stelt een aantal vragen mbt de rattenbestrijding in Alken. Schepen Cindy Vandormael antwoordt op de vragen. Er wordt afgesproken de bevolking ruim te sensibiliseren om een rattenprobleem te melden via het e-loket.

 

 

De voorzitter Patrick Martens schorst de zitting en opent de zitting van de OCMW raad.

Na het sluiten van de zitting van de OCMW raad heft de voorzitter de schorsing van de gemeenteraad op en gaat de raad verder in besloten zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.