Gemeente Alken

Zitting van 23 mei 2019

van 20:00 tot 21:04

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Peter Bollen en Frank Vroonen, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Niels Jaenen, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Marina Boussu, Ingrid Jacobs en Kris Franssens, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Verslag van de vorige zitting van 25 april 2019

Het verslag van de vorige zitting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Besluit

eenparig

 

Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Samenstelling gemeenteraadscommissie financiën

Bij de aanvang van de nieuwe legislatuur dienen de gemeenteraadscommissies opnieuw samengesteld te worden;

In toepassing van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad moeten de mandaten door de gemeenteraad verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld.

In uitvoering van het huishoudelijk reglement dient de gemeenteraadscommissie financiën als volgt samengesteld te worden:

Fractie N-VA: 3 commissieleden

Fractie Open Vld: 1 commissielid

Fractie Groen!: 1 commissielid

Volgende kandidaten werden voorgedragen door de fracties:

N-VA: Niels Jaenen, Dagmar Ottenbourgs en Danny Jeuris voor 2019 t.e.m. 2021.

                  en Jorg Stas, Carine Meyers en Peter Bollen voor 2022 t.e.m. 2024.

Open VLD: André Vanhex

Groen!: Patrick Martens.

 

 

Overwegende dat bij aanvang van de nieuwe legislatuur de gemeenteraadscommissies opnieuw dienen samengesteld te worden;

Gelet op artikel 37 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 en artikel 36 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad;

Overwegende dat dus ook de gemeenteraadscommissie financiën opnieuw dient samengesteld te worden;

Overwegende dat krachtens het decreet lokaal bestuur de mandaten in iedere gemeenteraadscommissie door de gemeenteraad moeten worden verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld en dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties;

Gelet op de voordrachten van de fracties;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraadscommissie financiën wordt als volgt samengesteld:

N-VA: - van 2019 t.e.m. 2021: Niels Jaenen, Dagmar Ottenbourgs en Danny Jeuris

                      - van 2022 t.e.m. 2024: Jorg Stas, Carine Meyers en Peter Bollen

Open VLD: André Vanhex

Groen: Patrick Martens

CD&V: Kris Franssens, zonder stemrecht, met raadgevende stem.

Artikel 2: Deze aanstellingen blijven geldig tot andersluidend gemeenteraadsbesluit.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Verlenging huurovereenkomst JH De Molen

Reeds jaren huurt JH De Molen een gedeelte van de lokalen in de Dorpsmolen. De huidige huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met JH De Molen een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten aan dezelfde huurvoorwaarden. Deze nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten t.e.m. 30 juni 2022. Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Gelet op de bestaande huurovereenkomst tussen het gemeentebestuur en JH De Molen, voor het gebruik van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Overwegende dat deze huurovereenkomsten eindigt op 30 juni 2019;

Gelet op het feit dat het gemeentebestuur eigenaar is van de Dorpsmolen;

Overwegende dat het gemeentebestuur steeds voor de huisvesting van jeugdverenigingen ingestaan heeft;

Overwegende dat JH De Molen akkoord is om een nieuwe huurovereenkomst met ingang van 1 juli 2019 te aanvaarden voor de huur van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Gelet op het positieve advies van de jeugdraad d.d. 13 mei 2019;

Gelet op het feit dat er voor de registratie van het huurcontract, zoals toegelicht in artikel 14, de nodige kredieten voorzien zijn onder actie 001.013.001.001 sleutel 0050/61399999.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het gemeentebestuur van Alken is akkoord om, met ingang van 1 juli 2019, een huurovereenkomst af te sluiten met JH De Molen betreffende de verhuring van een aantal lokalen in de Dorpsmolen.

Artikel 2: De huidige huurovereenkomst vervalt.

Artikel 3: Het ontwerp van huurovereenkomst wordt als volgt goedgekeurd:

 

Tussen de ondergetekenden :

 

1. Het gemeentebestuur van Alken, vertegenwoordigd door de heer Marc Penxten, burgemeester, en Pascal Giesen, algemeen directeur, hierna aangeduid als verhuurder

en

2. JH De Molen vzw, vertegenwoordigd door Geert Jammaers, voorzitter, en Joren Claes, secretaris, hierna aangeduid als huurder

 

is overeengekomen :

 

Artikel 1 :

Deze huurovereenkomst vangt aan op 1 juli 2019 en eindigt op 30 juni 2022.

Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Artikel 2 :

Eerstgenoemde verhuurt aan de huurder die aanvaardt : een gedeelte van de benedenverdieping van het gebouw De Molen – jeugdhuis, aansluitende berging, sanitaire ruimte, vergaderlokaal. Dit gebouw is gelegen Koutermanstraat 1 te Alken en gekadastreerd Sectie E nummer 1022/e.

 

Artikel 3 :

De door de huurder verschuldigde huurprijs bedraagt € 73,47 per maand. De betalingen zullen steeds geschieden door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder.

De huurprijs is berekend op basis van het indexcijfer in voege bij het ondertekenen van dit contract. Op het einde van ieder kalenderjaar zal de huurprijs worden aangepast volgens de formule :

 

Basisbedrag x gezondheidsindexcijfer (nieuwe index)

-------------------------------------------------------------- = nieuwe vergoeding

Gezondheidsindexcijfer (aanvangsindex)

 

Artikel 4 :

De kosten van elektriciteit, water en verwarming zijn ten laste van tweedegenoemde en dienen afzonderlijk betaald te worden.

De verwarmingskosten en het waterverbruik worden bepaald op 9 % van het verbruik van het complex De Molen. De kosten van het elektriciteitsverbruik worden bepaald op het totaal verbruik van de meters 59138032 en 4255763. 

Op het einde van ieder kalenderjaar zal de afrekening gemaakt worden zoals hierboven bepaald op basis van 9 % van het verbruik van het complex De Molen. De betalingen zullen steeds geschieden door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder.

 

Artikel 5 :

Alle taksen of belastingen op het gehuurde goed zijn ten laste van de huurder met uitzondering van de grondlasten.

 

Artikel 6 :

Het gemeentebestuur van Alken zal het gebouw tegen brandrisico’s laten verzekeren bij een gekende en solvabele verzekeringsmaatschappij.

De huurder is verplicht een verzekering voor de inhoud van het gebouw en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Tevens zorgt de huurder voor een verzekering tegen lichamelijke ongevallen van de vrijwilligers, de leden en de bestuursleden.

Het bewijs van betaling dient jaarlijks voorgelegd te worden aan het gemeentebestuur, bij het indienen van het subsidiedossier.

De huurder mag in de lokalen alle zaken en voorwerpen die eigendom zijn van haar leden en die nodig zijn tijdens gewone activiteiten, op eigen gevaar en risico plaatsen, bewaren en opbergen. Indien deze voorwerpen of zaken zouden ontvreemd worden of beschadigd door derden, kan de huurder tegenover de verhuurder geen enkel verhaal doen gelden.

 

Artikel 7 :

Het is de huurder verboden de bestemming van het gehuurde goed te wijzigen, zijnde een ontmoetingsruimte voor jongeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder eveneens verboden geheel of gedeeltelijk onder te verhuren, de huur over te dragen of af te staan zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de verhuurder. Indien het jeugdhuis het lokaal aan derden ter beschikking stelt, is het jeugdhuis volledig verantwoordelijk voor het regelen van de wettelijke bepalingen (verzekeringen, aansprakelijkheid e.d.)

 

Artikel 8 :

De huurder verklaart de gehuurde lokalen in goede staat van onderhoud ontvangen te hebben. De huurder is verplicht de lokalen voortdurend in goede staat te houden en er alle huurherstellingen stipt en dadelijk uit te voeren.

De leden van het college van burgemeester en schepenen, van de gemeenteraad en personeel van de bevoegde gemeentelijke diensten moeten ten allen tijden voor toezicht en onderzoek van de toestand toegelaten worden.

 

Artikel 9 :

In toepassing van artikel 4 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact, zal de verhuurder ten aanzien van de gebruikers of verbruikers op straf van ontbinding van zijn recht, zich onthouden van enige vorm van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur om ideologische of filosofische redenen.

De verhuurder vereist van de huurder een eigen actief en preventief beleid inzake jeugdproblematiek, inzonderheid betreffende alcohol –en druggebruik.

 

Artikel 10 :

Wat betreft de gebruikersbepalingen van De Dorpsmolen, dient JH De Molen zich te schikken naar de afspraken die vastgelegd werden in de ‘afsprakennota binnenkoer Dorpsmolen’ die door alle betrokken partijen ondertekend wordt en die op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en aangepast kan worden.

De toegang tot de koer van de Dorpsmolen is verboden voor alle soorten voertuigen.

De gemeenschappelijke binnenkoer van de Dorpsmolen dient onmiddellijk na elke activiteit volledig opgeruimd en ontruimd te worden, inzonderheid het verwijderen van glasscherven en etensresten, en dit door de huurder.

 

Artikel 11 :

De tienergroep van speelpleinwerking mag beschikken over de lokalen van het jeugdhuis op momenten dat dit voor de werking van speelpleinwerking noodzakelijk is.

Uiteraard gebeuren deze regelingen in onderlinge afspraak tussen de dienst vrije tijd, die de coördinatie van speelpleinwerking op zich neemt en de verantwoordelijken van het jeugdhuis. In dit verband neemt de gemeente de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het regelen van de wettelijke bepalingen (verzekeringen, aansprakelijkheid,…).

Op verzoek van het college van burgemeester en schepenen kan de gemeente eenmaal per maand het lokaal ter beschikking krijgen mits 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van het jeugdcentrum dit toelaat.

Elke erkende vereniging, aangesloten bij de gemeentelijke jeugdraad, kan minstens eenmaal per jaar over deze lokalen beschikken voor eigen gebruik, mits hiervoor enkel een vergoeding voor gedane onkosten en geen bijkomende huurvergoeding betaald zal moeten worden, mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van het jeugdcentrum dit toelaat.

 

Artikel 12 :

De huurder zal jaarlijks, op het einde van het werkjaar, de samenstelling van het bestuur op dat ogenblik meedelen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 13 :

Indien in de loop van onderhavige overeenkomst de vereniging ontbonden wordt of het lokaal gedurende een jaar niet gebruikt wordt of indien het aantal actieve leden van de vereniging tot beneden 10 daalt, dan heeft de huurder het recht deze overeenkomst te verbreken.

 

Artikel 14 :

Gezien de gelijkschakeling van de huurovereenkomsten van de gebruikers van de Dorpsmolen op verzoek van het gemeentebestuur gebeurde, neemt het gemeentebestuur éénmalig de kosten voor de registratie van de overeenkomst voor haar rekening.

 

Artikel 15 :

Alle aanvullende of onvoorziene problemen inzake verhuring zullen geregeld worden volgens de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake overeenkomsten en verbintenissen.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Verlenging huurovereenkomst Chiro Mikado

Reeds jaren huurt Chiro Mikado een gedeelte van de lokalen in de dorpsmolen. Deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met Chiro Mikado een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten aan dezelfde huurvoorwaarden. Deze nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten t.e.m. 30 juni 2022. Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Gelet op de bestaande huurovereenkomst tussen het gemeentebestuur en Chiro Mikado van 1 januari 2015 voor het gebruik van een aantal lokalen in de dorpsmolen;

Overwegende dat deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019;

Gelet op het feit dat het gemeentebestuur eigenaar is van de dorpsmolen;

Overwegende dat het gemeentebestuur steeds voor de huisvesting van jeugdverenigingen ingestaan heeft;

Overwegende dat Chiro Mikado akkoord is om een nieuwe huurovereenkomst met ingang van 30 juni 2019 te aanvaarden voor de huur van een aantal lokalen in de dorpsmolen;

Gelet op het positieve advies van de jeugdraad dd. 13 mei 2019.

Gelet op het feit dat er voor de registratie van het huurcontract, zoals toegelicht in artikel 14, de nodige kredieten voorzien zijn onder actie 001.013.001.001 sleutel 0050/61399999.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het gemeentebestuur van Alken is akkoord om, met ingang van 1 juli 2019, een huurovereenkomst af te sluiten met Chiro Mikado betreffende de verhuring van een aantal lokalen in de Dorpsmolen.

Artikel 2 : De huidige huurovereenkomst vervalt.

Artikel 3 : Het ontwerp van huurovereenkomst wordt als volgt goedgekeurd:

 

Tussen de ondergetekenden:

 

1. Het gemeentebestuur van Alken, vertegenwoordigd door de heer Marc Penxten, burgemeester, en Pascal Giesen, algemeen directeur, hierna aangeduid als verhuurder

 

en

 

2. Chiro Mikado, vertegenwoordigd door Jana Vesters, de voorzitter, en Alexine Jeurissen, secretaris, hierna aangeduid als huurder

is overeengekomen:

 

Artikel 1 :

Deze huurovereenkomst vangt aan 1 juli 2019 en eindigt op 30 juni 2022.

Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Artikel 2 :

Eerstgenoemde verhuurt aan de huurder die aanvaardt : een gedeelte van het gebouw De Dorpsmolen. Dit gebouw is gelegen Koutermanstraat 1 te Alken, en gekadastreerd Sectie E nummer 1022/e. De verhuurde lokalen zijn: nr 1 (48 m²), 2 (42 m²), 3 (16,4 m²), 4 (31,1 m²), 5 (26,4 m²), sanitair/berging (14,4 m²), sanitair/gang(6,2 m²), traphal (26,4 m²) = totaal 210,90 m².

 

Artikel 3 :

De door de huurder verschuldigde huurprijs bedraagt € 31,23 per jaar. De betalingen zullen steeds gebeuren door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder. Bij niet-betaling van deze jaarlijkse vergoeding binnen de maand na ontvangst van verzoek tot betaling, wordt een intrest van 10 % per maand gerekend. De basishuurprijs is berekend volgens de formule voor bebouwde percelen : (m² x € 6,-) x 2 %.

Op het einde van ieder kalenderjaar zal de huurprijs worden aangepast volgens de formule              

Basisbedrag x gezondheidsindexcijfer (nieuwe index)

-------------------------------------------------------------- = nieuwe vergoeding

Gezondheidsindexcijfer (aanvangsindex)

 

Artikel 4 :

De kosten van elektriciteit, water en verwarming zijn ten laste van tweedegenoemde en dienen afzonderlijk betaald te worden. De verwarmingskosten en het waterverbruik worden bepaald op 2 % van het verbruik van het complex De Molen. Op het einde van ieder kalenderjaar zal de afrekening gemaakt worden zoals hierboven bepaald op basis van 2 % van het verbruik van het complex De Molen. De kosten van de elektriciteit worden bepaald op 50 % van het totaal verbruik van de meter 4255761. De betalingen zullen steeds geschieden door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder.

 

Artikel 5 :

Alle taksen of belastingen op het gehuurde goed zijn ten laste van de huurder met uitzondering van de grondlasten.

 

Artikel 6 :

Het gemeentebestuur van Alken zal het gebouw tegen brandrisico’s laten verzekeren bij een gekende en solvabele verzekeringsmaatschappij.

De huurder is verplicht een verzekering voor de inhoud van het gebouw en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Tevens zorgt de huurder voor een verzekering tegen lichamelijke ongevallen van de vrijwilligers, de leden en de bestuursleden.

Het bewijs van betaling dient jaarlijks voorgelegd te worden aan het gemeentebestuur, bij het indienen van het subsidiedossier.

De huurder mag in de lokalen alle zaken en voorwerpen die eigendom zijn van haar leden en die nodig zijn tijdens gewone activiteiten, op eigen gevaar en risico plaatsen, bewaren en opbergen. Indien deze voorwerpen of zaken zouden ontvreemd worden of beschadigd worden door derden, dan kan de huurder tegenover de verhuurder geen enkel verhaal doen gelden.

 

Artikel 7 :

Het is de huurder verboden de bestemming van het gehuurde goed te wijzigen, zijnde een ontmoetingsruimte voor jongeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder eveneens verboden geheel of gedeeltelijk onder te verhuren, de huur over te dragen of af te staan, een regelmatige drankslijterij in te richten of te exploiteren zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder evenwel toegelaten hetzij gratis, hetzij tegen betaling, dranken te verstrekken aan haar leden, genodigden of op bezoek zijnde verenigingen.

 

Artikel 8 :

De huurder verklaart de gehuurde lokalen in goede staat van onderhoud ontvangen te hebben. De huurder is verplicht de lokalen voortdurend in goede staat te houden en er alle huurherstellingen stipt en dadelijk uit te voeren.

De leden van het college van burgemeester en schepenen, van de gemeenteraad en personeel van de bevoegde gemeentelijke diensten moeten ten allen tijden voor toezicht en onderzoek van de toestand toegelaten worden.

 

Artikel 9 :

In toepassing van artikel 4 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact, zal de verhuurder ten aanzien van de gebruikers of verbruikers op straf van ontbinding van zijn recht, zich onthouden van enige vorm van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur om ideologische of filosofische redenen.

 

Artikel 10 :

Wat betreft de gebruikersbepalingen van de Dorpsmolen, dient Chiro Mikado zich te schikken naar de afspraken die vastgelegd worden in de ‘afsprakennota binnenkoer Dorpsmolen’, die door alle betrokken partijen ondertekend werd en die op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en aangepast kan worden.

De toegang tot de koer van de Dorpsmolen is verboden voor alle soorten voertuigen.

De gemeenschappelijke binnenkoer van de Dorpsmolen dient onmiddellijk na elke activiteit volledig opgeruimd en ontruimd te worden, inzonderheid het verwijderen van glasscherven en etensresten, en dit door de huurder.

 

Artikel 11 :

Op verzoek van het college van burgemeester en schepenen kan de gemeente eenmaal per maand het lokaal ter beschikking krijgen mits 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

Elke erkende vereniging, aangesloten bij de gemeentelijke jeugdraad, kan minstens eenmaal per jaar over deze lokalen beschikken voor eigen gebruik, mits hiervoor enkel een vergoeding voor gedane onkosten en geen bijkomende huurvergoeding betaald zal moeten worden, mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

 

Artikel 12 :

De huurder zal jaarlijks, op het einde van het werkjaar, de samenstelling van het bestuur op dat ogenblik meedelen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 13 :

Indien in de loop van onderhavige overeenkomst de vereniging ontbonden wordt of het lokaal gedurende een jaar niet gebruikt wordt of indien het aantal actieve leden van de vereniging tot beneden 10 daalt, dan heeft de huurder het recht deze overeenkomst te verbreken.

 

Artikel 14 :

Gezien de gelijkschakeling van de huurovereenkomsten van de gebruikers van de Dorpsmolen op verzoek van het gemeentebestuur gebeurde, neemt het gemeentebestuur éénmalig de kosten voor de registratie van de overeenkomst voor haar rekening.

 

Artikel 15 :

Alle aanvullende of onvoorziene problemen inzake verhuring zullen geregeld worden volgens de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake overeenkomsten en verbintenissen.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Verlenging huurovereenkomst Chiro Jokadi

Reeds jaren huurt Chiro Jokadi een gedeelte van de lokalen in de Dorpsmolen. Deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met Chiro Jokadi een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten aan dezelfde huurvoorwaarden. Deze nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten t.e.m. 30 juni 2022. Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Gelet op de bestaande huurovereenkomst tussen het gemeentebestuur en Chiro Jokadi van 1 januari 2015 voor het gebruik van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Overwegende dat deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019;

Gelet op het feit dat het gemeentebestuur eigenaar is van de Dorpsmolen;

Overwegende dat het gemeentebestuur steeds voor de huisvesting van jeugdverenigingen ingestaan heeft;

Overwegende dat Chiro Jokadi akkoord is om een nieuwe huurovereenkomst met ingang van 1 juli 2019 te aanvaarden voor de huur van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Gelet op het positieve advies van de jeugdraad dd. 13 mei 2019.

Gelet op het feit dat er voor de registratie van het huurcontract, zoals toegelicht in artikel 14, de nodige kredieten voorzien zijn onder actie 001.013.001.001 sleutel 0050/61399999.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Het gemeentebestuur van Alken is akkoord om, met ingang van 1 juli 2019, een huurovereenkomst af te sluiten met Chiro Jokadi betreffende de verhuring van een aantal lokalen in de Dorpsmolen.

Artikel 2 : De huidige huurovereenkomst vervalt.

Artikel 3 : Het ontwerp van huurovereenkomst wordt als volgt goedgekeurd:

 

Tussen de ondergetekenden:

 

1. Het gemeentebestuur van Alken, vertegenwoordigd door de heer Marc Penxten, burgemeester, en Pascal Giesen, algemeen directeur, hierna aangeduid als verhuurder

 

en

 

2. Chiro Jokadi, vertegenwoordigd door Pieterjan Maes, voorzitter en Mattias Petit-Jean, secretaris, hierna aangeduid als huurder

 

is overeengekomen :

 

 

Artikel 1 :

Deze huurovereenkomst vangt aan op 1 juli 2019 en eindigt op 30 juni 2022.

Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Artikel 2 :

Eerstgenoemde verhuurt aan de huurder die aanvaardt: een gedeelte van het gebouw De Dorpsmolen. Dit gebouw is gelegen Koutermanstraat 1 te Alken, en gekadastreerd Sectie E nummer 1022/e. De verhuurde lokalen zijn nr 1 (30,9 m²), 2 ( 16,3 m²), 3 ( 31,8 m²), 4 (20 m²), 5 (18,6 m²), 6 (26,7 m²), berging (34,5 m²), sanitair (8,7 m²), keuken (10,3 m²), gang (17,4 m² + 6 m²), cv (36,3 m²), traphal (6 m²) = totaal 263,50 m²

 

Artikel 3 :

De door de huurder verschuldigde huurprijs bedraagt € 40,80 per jaar, te betalen in de maand januari. De betalingen zullen steeds geschieden door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder. Bij niet betaling van deze jaarlijkse vergoeding binnen de maand na ontvangst van verzoek tot betaling, wordt een intrest van 10 % per maand gerekend. De basishuurprijs is berekend volgens de formule voor bebouwde percelen :(m² x € 6,-) x 2%.

Op het einde van ieder kalenderjaar zal de huurprijs worden aangepast volgens de formule:

Basisbedrag x gezondheidsindexcijfer (nieuwe index)

-------------------------------------------------------------- = nieuwe vergoeding

Gezondheidsindexcijfer (aanvangsindex)

 

Artikel 4 :

De kosten van elektriciteit, water en verwarming zijn ten laste van de huurder en dienen afzonderlijk betaald te worden.

 

Artikel 5 :

Alle taksen of belastingen op het gehuurde goed zijn ten laste van de huurder met uitzondering van de grondlasten.

 

Artikel 6 :

Het gemeentebestuur van Alken zal het gebouw tegen brandrisico’s laten verzekeren bij een gekende en solvabele verzekeringsmaatschappij.

De huurder is verplicht een verzekering voor de inhoud van het gebouw en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Tevens zorgt de huurder voor een verzekering tegen lichamelijke ongevallen van de vrijwilligers, de leden en de bestuursleden.

Het bewijs van betaling dient jaarlijks voorgelegd te worden aan het gemeentebestuur, bij het indienen van het subsidiedossier.

De huurder mag in de lokalen alle zaken en voorwerpen die eigendom zijn van haar leden en die nodig zijn tijdens de gewone activiteiten, op eigen gevaar en risico plaatsen, bewaren en opbergen. Indien deze voorwerpen of zaken zouden ontvreemd worden of beschadigd worden door derden, dan kan de huurder tegenover de verhuurder geen enkel verhaal doen gelden.

 

Artikel 7 :     

Het is de huurder verboden de bestemming van het gehuurde goed te wijzigen, zijnde een ontmoetingsruimte voor jongeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder eveneens verboden geheel of gedeeltelijk onder te verhuren, de huur over te dragen of af te staan, een regelmatige drankslijterij in te richten of te exploiteren zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder evenwel toegelaten hetzij gratis, hetzij tegen betaling, dranken te verstrekken aan haar leden, genodigden of op bezoek zijnde verenigingen.

 

Artikel 8 :

De huurder verklaart de gehuurde lokalen in goede staat van onderhoud ontvangen te hebben. De huurder is verplicht de lokalen voortdurend in goede staat te houden en er alle huurherstellingen stipt en dadelijk uit te voeren.

De leden van het college van burgemeester en schepenen, van de gemeenteraad en personeel van de bevoegde gemeentelijke diensten moeten ten allen tijden voor toezicht en onderzoek van de toestand toegelaten worden.

 

Artikel 9 :

In toepassing van artikel 4 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact, zal de verhuurder ten aanzien van de gebruikers of verbruikers op straf van ontbinding van zijn recht, zich onthouden van enige vorm van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur om ideologische of filosofische redenen.

 

Artikel 10 :

Wat betreft de gebruikersbepalingen van de Dorpsmolen, dient Chiro Jokadi zich te schikken naar de afspraken die vastgelegd werden in de ‘afsprakennota binnenkoer Dorpsmolen’, die door alle betrokken partijen ondertekend werd en die op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en aangepast kan worden.

De toegang tot de koer van de dorpsmolen is verboden voor alle soorten voertuigen.

De gemeenschappelijke binnenkoer van de dorpsmolen dient onmiddellijk na elke activiteit volledig opgeruimd en ontruimd te worden, inzonderheid het verwijderen van glasscherven en etensresten, en dit door de huurder.

 

Artikel 11 :

Op verzoek van het college van burgemeester en schepenen kan de gemeente eenmaal per maand het lokaal ter beschikking krijgen mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

Elke erkende vereniging, aangesloten bij de gemeentelijke jeugdraad, kan minstens eenmaal per jaar over deze lokalen beschikken voor eigen gebruik, mits hiervoor enkel een vergoeding voor gedane onkosten en geen bijkomende huurvergoeding betaald zal moeten worden, mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

 

Artikel 12 :

De huurder zal jaarlijks, op het einde van het werkjaar, de samenstelling van het bestuur op dat ogenblik meedelen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 13 :

Indien in de loop van onderhavige overeenkomst de vereniging ontbonden wordt of het lokaal gedurende een jaar niet gebruikt wordt of indien het aantal actieve leden van de vereniging tot beneden tien daalt, dan heeft de huurder het recht deze overeenkomst te verbreken.

 

Artikel 14 :

Gezien de gelijkschakeling van de huurovereenkomsten van de gebruikers van de Dorpsmolen op verzoek van het gemeentebestuur gebeurde, neemt het gemeentebestuur éénmalig de kosten voor de registratie van de overeenkomst voor haar rekening.

 

Artikel 15 :

Alle aanvullende of onvoorziene problemen inzake verhuring zullen geregeld worden volgens de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake overeenkomsten en verbintenissen.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Verlenging huurovereenkomst Koninklijke harmonie St.-Aloysius Alken

Reeds jaren huurt de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken een gedeelte van de lokalen in de Dorpsmolen. Deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten aan dezelfde huurvoorwaarden.

Deze nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten t.e.m. 30 juni 2022. Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Gelet op de bestaande overeenkomst tussen het gemeentebestuur en de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken van 1 januari 2015 voor het gebruik van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Overwegende dat deze huurovereenkomst eindigt op 30 juni 2019;

Gelet op het feit dat het gemeentebestuur eigenaar is van de Dorpsmolen;

Overwegende dat de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken akkoord is om een nieuwe huurovereenkomst met ingang van 1 juli 2019 te aanvaarden voor de huur van een aantal lokalen in de Dorpsmolen;

Gelet op het positieve advies van de jeugdraad dd. 13 mei 2019.

Gelet op het feit dat er voor de registratie van het huurcontract, zoals toegelicht in artikel 14, de nodige kredieten voorzien zijn onder actie 001.013.001.001 sleutel 0050/61399999.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Het gemeentebestuur van Alken is akkoord om, met ingang van 1 juli 2019, een huurovereenkomst af te sluiten met de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken betreffende de verhuring van een aantal lokalen in de Dorpsmolen.

Artikel 2 : De huidige huurovereenkomst vervalt.

Artikel 3 : Het ontwerp van huurovereenkomst wordt als volgt goedgekeurd:

 

Tussen de ondergetekenden :

 

1. Het gemeentebestuur van Alken, vertegenwoordigd door de heer Marc Penxten, burgemeester, en Pascal Giesen, algemeen directeur, hierna aangeduid als verhuurder

 

en

 

2. De Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius Alken, vertegenwoordigd door Stijn Jamar, voorzitter en Andres De Lombaerde, secretaris, hierna aangeduid als huurder

 

is overeengekomen :

 

Artikel 1 :

Deze huurovereenkomst vangt aan op 1 juli 2019 en eindigt op 30 juni 2022.

Beide partijen kunnen echter een einde maken aan dit contract mits opzegging van zes maanden of wanneer de vereniging voorafgaandelijk aan de einddatum van dit contract zijn intrek neemt in een andere of nieuwe accomodatie. De beëindiging van het contract dient te gebeuren via aangetekend schrijven.

 

Artikel 2 :

Eerstgenoemde verhuurt aan de huurder die aanvaardt : een gedeelte van De Molen.

Dit gebouw is gelegen Koutermanstraat 1 te Alken, en gekadastreerd Sectie E nummer 1022/e. De verhuurde lokalen zijn : de polyvalente zaal (135 m²), keuken (24,6 m²), berging (14,6 m²), traphal (42 m²), polyvalente zaal – helft (26,4 m²), sanitair (30 m²) = totaal 272,60 m²

 

Artikel 3 :

Er dient door deze vereniging geen huur te worden betaald. Wel dient de vereniging minimum twee maal per jaar te voldoen aan bijzondere prestaties bij officiële gelegenheden die de gemeente vraagt aan de Harmonie (bv. bij de opening van de kermis, bij de herdenking van de wapenstilstand op 11 november, …)

 

Artikel 4 :

De kosten van elektriciteit, water en verwarming zijn ten laste van tweedegenoemde en dienen afzonderlijk betaald te worden. Het lokaal ‘Aloysiuszolder’ beschikt over een aparte meter (29336354) wat de elektriciteit betreft. De vereniging betaalt het verbruik van deze meter rechtstreeks aan de energieleverancier.

De verwarmingskosten en het waterverbruik worden bepaald op 9% van het verbruik van het complex ‘De Molen’. Op het einde van ieder kalenderjaar zal de afrekening gemaakt worden zoals hierboven bepaald op basis van 9% van het verbruik van het complex ‘De Molen’. De betalingen zullen steeds geschieden door storting op rekeningnummer BE62 0910 0045 9161 van de verhuurder.

 

Artikel 5 :

Alle taksen of belastingen op het gehuurde goed zijn ten laste van de huurder met uitzondering van de grondlasten.

 

Artikel 6 :

Het gemeentebestuur van Alken zal het gebouw tegen brandrisico’s laten verzekeren bij een gekende en solvabele verzekeringsmaatschappij.

De huurder is verplicht een verzekering voor de inhoud van het gebouw en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Tevens zorgt de huurder voor een verzekering tegen lichamelijke ongevallen van de vrijwilligers, de leden en de bestuursleden.

Het bewijs van betaling dient jaarlijks voorgelegd te worden aan het gemeentebestuur, bij het indienen van het subsidiedossier.

De huurder mag in de lokalen alle zaken en voorwerpen die eigendom zijn van haar leden en die nodig zijn tijdens de gewone activiteiten, op eigen gevaar en risico plaatsen, bewaren en opbergen. Indien deze voorwerpen of zaken zouden ontvreemd worden of beschadigd worden door derden, dan kan de huurder tegenover de verhuurder geen enkel verhaal doen gelden.

 

Artikel 7 :     

Het is de huurder verboden de bestemming van het gehuurde goed te wijzigen, zijnde een ontmoetingsruimte voor jongeren, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder. De ruimte mag uitsluitend gebruikt worden voor vormingsbijeenkomsten, vergaderingen of ontspanningsdoeleinden. Het is niet toegelaten bruiloften of andere familiale feesten te laten doorgaan in het lokaal. De leden van de harmonie hebben steeds recht van toegang tot het lokaal. Telkens wanneer het lokaal gebruikt wordt, dient er gelet te worden op de veiligheid en de goede orde.

Het is de huurder eveneens verboden geheel of gedeeltelijk onder te verhuren, de huur over te dragen of af te staan, een regelmatige drankslijterij in te richten of te exploiteren zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Het is de huurder evenwel toegelaten hetzij gratis, hetzij tegen betaling, dranken te verstrekken aan haar leden, genodigden of op bezoek zijnde verenigingen.

 

Artikel 8 :

De huurder verklaart de gehuurde lokalen in goede staat van onderhoud ontvangen te hebben. De huurder is verplicht de lokalen voortdurend in goede staat te houden en er alle huurherstellingen stipt en dadelijk uit te voeren.

De leden van het college van burgemeester en schepenen, van de gemeenteraad en personeel van de bevoegde gemeentelijke diensten moeten ten allen tijden voor toezicht en onderzoek van de toestand toegelaten worden.

 

Artikel 9 :

In toepassing van artikel 4 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact, zal de verhuurder ten aanzien van de gebruikers of verbruikers op straf van ontbinding van zijn recht, zich onthouden van enige vorm van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur om ideologische of filosofische redenen.

 

Artikel 10 :

Wat betreft de gebruikersbepalingen van de Dorpsmolen, dient de harmonie zich te schikken naar de afspraken die vastgelegd worden in de ‘afsprakennota binnenkoer Dorpsmolen ‘ , die door alle betrokken partijen ondertekend wordt en die op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en aangepast kan worden.

De toegang tot de koer van de Dorpsmolen is verboden voor alle soorten voertuigen.

De gemeenschappelijke binnenkoer van de Dorpsmolen dient onmiddellijk na elke activiteit volledig opgeruimd en ontruimd te worden, inzonderheid het verwijderen van glasscherven en etensresten, en dit door de huurder.

 

Artikel 11 :

Op verzoek van het college van burgemeester en schepenen kan de gemeente eenmaal per maand het lokaal ter beschikking krijgen mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

Elke erkende vereniging, aangesloten bij de gemeentelijke jeugdraad, kan minstens eenmaal per jaar over deze lokalen beschikken voor eigen gebruik, mits hiervoor enkel een vergoeding voor gedane onkosten en geen bijkomende huurvergoeding betaald zal moeten worden, mits minstens 14 dagen vooraf te verwittigen en indien de programmatie van de vereniging dit toelaat.

 

Artikel 12:

Indien in de loop van onderhavige overeenkomst de vereniging ontbonden wordt of het lokaal gedurende een jaar niet gebruikt wordt of indien het aantal actieve leden van de vereniging tot beneden tien daalt, dan heeft de huurder het recht deze overeenkomst te verbreken.

 

Artikel 13 :

De huurder zal jaarlijks, op het einde van het werkjaar, de samenstelling van het bestuur op dat ogenblik meedelen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 14 :

Gezien de gelijkschakeling van de huurovereenkomsten van de gebruikers van de Dorpsmolen op verzoek van het gemeentebestuur gebeurde, neemt het gemeentebestuur éénmalig de kosten voor de registratie van de overeenkomst voor haar rekening.

 

Artikel 15 :

Alle aanvullende of onvoorziene problemen inzake verhuring zullen geregeld worden volgens de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake overeenkomsten en verbintenissen.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten van de gemeentelijke seniorenadviesraad Alken

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: De voorzitter stelt voor om de goedkeuring van de statuten uit te stellen zodat de opmerkingen en suggesties van de gemeenteraad door de adviesraad bekeken kunnen worden.

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten van de adviesraad voor personen met een beperking

De adviesraad voor personen met een beperking van Alken wordt opgericht voor onbepaalde duur en wordt als adviesraad erkend door de beslissing van de OCMW-raad van Alken op 30 maart 2010 en de beslissing van de gemeenteraad van Alken op 29 april 2010.

 

De statuten zijn aangepast en goedgekeurd op de Algemene Vergadering van de adviesraad voor personen met een beperking van 21 maart 2019. Deze statuten worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

Gelet op artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

 

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 uit het Decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid van de adviesraden en overlegstructuren kunnen zijn;

 

Gelet op het gunstig advies van de adviesraad voor personen met een beperking van 21 maart 2019;

 

Overwegende dat de taak en werking van deze adviesraad in ‘statuten’ dienen te worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de adviesraad voor personen met een beperking op.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de statuten van de adviesraad voor personen met een beperking als volgt goed:

 

Statuten

Artikel 1: Oprichting

 

De adviesraad voor personen met een beperking van Alken wordt opgericht voor onbepaalde duur. De zetel van de adviesraad voor personen met een beperking is gevestigd op het OCMW, Papenakkerstraat 5 3570 Alken.

 

Artikel 2: Doelstelling

 

-De Alkense adviesraad voor personen met een beperking verbindt er zich toe op hun uitdrukkelijke vraag gemeenteraad, college van burgemeester en schepenen, OCMW-raad, vast bureau of bijzonder comité voor de sociale dienst te adviseren bij de voorbereiding en de uitvoering van beslissingen inzake de materies die personen met een beperking aanbelangen en dit binnen een termijn van 30 dagen.

 

-De Alkense adviesraad voor personen met een beperking verleent op eigen initiatief adviezen aan OCMW- en gemeentebestuur en dit over materies zoals aangehaald in eerste lid van dit artikel, en neemt verder initiatieven die kunnen bijdragen tot de integratie van mensen met een beperking om zo hun levenskwaliteit te verbeteren. Dit staat los van elke politieke, godsdienstige, culturele of filosofische strekking.

 

Artikel 3: De leden

 

A. Stemgerechtigde leden:

-Een representatieve vertegenwoordiging van organisaties en verenigingen van personen met een handicap (max. 2 afgevaardigden per organisatie of vereniging).

 

-Ervaringsdeskundigen (personen met beperking, familieleden van een persoon met een beperking, personen uit het werkveld…).

 

-Relevante partners (gemeentelijke diensten, ziekenfondsen,…).

 

Er is een onverenigbaarheid tussen een politiek mandaat in de gemeente/OCMW en stemgerechtigd lidmaatschap van deze adviesraad.

 

B. Raadgevende leden

-De schepen van sociale zaken en/of gehandicaptenbeleid.

-Vertegenwoordigers van de OCMW-raad.

-Vertegenwoordigers van de gemeenteraad.

-Coördinator en/of ander personeelslid van OCMW.

 

Op voorstel van het dagelijks bestuur kunnen externe deskundigen worden uitgenodigd op de vergaderingen.

 

C. Duur van het mandaat

Een mandaat duurt 6 jaar. De mandaten van de vertegenwoordigers van gemeente- en OCMW-raad worden vernieuwd binnen de 6 maanden na de installatievergadering van de gemeente- en OCMW-raad.

 

D.  Ontslag

Elk lid kan ten allen tijden uit de adviesraad voor personen met een beperking treden. Het ontslag moet schriftelijk ter kennis worden gebracht aan de voorzitter van de adviesraad, waarna het ontslag op de eerstvolgende Algemene Vergadering van de adviesraad wordt bevestigd.

 

E. Aanvaarding nieuwe leden

De Algemene Vergadering stelt bij de installatievergadering in juni 2019 de leden vast.

 

Na de installatievergadering kan een persoon, vereniging, dienst of instelling toegelaten worden als lid van de adviesraad en dit al dan niet met stemrecht, na zijn kandidatuur schriftelijk en gemotiveerd gericht te hebben aan de voorzitter van de adviesraad. Deze legt de kandidatuur ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering.

 

Artikel 4: Algemene Vergadering

 

A. Bevoegdheid

-De Algemene Vergadering heeft alle bevoegdheden die toekomen aan de adviesraad voor personen met een beperking.

-De verkiezing van het Dagelijks Bestuur.

-Het opstellen en wijzigen van de statuten.

-Het opstellen van het huishoudelijk Reglement.

-Het geven van machtigingen en mandaten die de adviesraad voor personen met een beperking mogen vertegenwoordigen.

 

B. Vergaderingen

De Algemene Vergadering vergadert minstens 2 maal per jaar.

De uitnodiging gebeurt door de voorzitter van de adviesraad op eigen initiatief of op vraag van 2/3 van de stemgerechtigde leden.

 

Ze bevat dag, uur, plaats en agenda en wordt minstens 8 dagen op voorhand schriftelijk en/of digitaal bekend gemaakt.

 

Elk stemgerechtigd lid heeft één stem.

Elk stemgerechtigd lid kan zich door middel van een schriftelijke volmacht door een ander lid van de adviesraad voor personen met een beperking laten vertegenwoordigen.

Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

 

Om geldig te kunnen vergaderen moet er een gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

 

De adviesraad voor personen met een beperking kan echter, indien hij eenmaal werd bijééngeroepen zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig was, na een 2de bijéénroeping geldig beraadslagen en beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden, over de dagorde die voor de tweede maal op de agenda staan.

De adviesraad voor personen met een beperking beslist met gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 6: Het Dagelijks Bestuur

 

A. Bevoegdheid

-Neemt het dagelijks bestuur op van de adviesraad voor personen met een beperking.

-Het voorbereiden van de Algemene Vergadering.

-Het uitvoeren van de beslissingen van de Algemene Vergadering.

 

B. Leden

De algemene vergadering kiest uit zijn leden minstens 3 vertegenwoordigers voor het dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur kiest uit deze leden een voorzitter en een secretaris.

 

Maken statutair deel uit van het Dagelijks Bestuur met raadgevende stem:

-De Schepen van sociale zaken of de schepen die het gehandicaptenbeleid onder zijn bevoegdheid heeft.

-De coördinator en/of ander personeelslid van OCMW.

 

C. Vergaderingen

Het Dagelijks Bestuur vergadert minstens 2 maal per jaar. De uitnodiging gebeurt door de voorzitter van de adviesraad op eigen initiatief of op vraag van 2/3 van de stemgerechtigde leden.

 

De uitnodiging bevat dag, uur, plaats en agenda en wordt minstens 8 dagen op voorhand schriftelijk en/of digitaal bekend gemaakt.

 

Elk stemgerechtigd lid heeft één stem.

Elk stemgerechtigd lid kan zich door middel van een schriftelijke volmacht door een ander lid van het Dagelijks Bestuur voor personen met een beperking laten vertegenwoordigen.

Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

 

Om geldig te kunnen vergaderen moet er een gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

 

Het Dagelijks Bestuur kan echter, indien hij eenmaal werd bijééngeroepen zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig was, na een 2de bijéénroeping geldig beraadslagen en beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden, over de dagorde die voor de tweede maal op de agenda staan.

Het Dagelijks Bestuur beslist met gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 7: Het secretariaat

 

Het secretariaatsadres is het OCMW Alken:

Papenakkerstraat 5

3570 Alken

T 011 59 99 36

E sara.aguas@alken.be

 

Artikel 8: Ontslag

 

Elk lid kan ten allen tijd ontslag nemen uit het Dagelijks Bestuur door dit schriftelijk ter kennis te brengen aan de voorzitter van de adviesraad voor personen met een beperking.

Een lid dat drie achtereenvolgende keren, zonder voorafgaande melding, op een vergadering afwezig blijft, wordt als ontslagnemend beschouwd.

 

 

Artikel 9: Werkingsmiddelen

 

Het OCMW voorziet jaarlijks de nodige middelen voor de werking van de administratie, alsook voor projecten van deze adviesraad voor personen met een beperking.

 

 

Artikel 10: Wijziging van de statuten

 

Over wijzigingen van de statuten kan alleen geldig beraadslaagd worden wanneer het voorwerp daarvan uitdrukkelijk vermeld wordt in de oproepingsbrief.

 

2/3 van de leden moeten op de vergadering aanwezig zijn en 2/3 van de geldig uitgebrachte stemmen de wijziging goedkeuren. Zijn 2/3 van de stemgerechtigde leden niet aanwezig op de vergadering dan kan een 2de vergadering samengeroepen worden.

 

De adviesraad kan dan geldig beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezigen op voorwaarde dat de agenda vermeldt dat het hier om een tweede oproeping gaat.

 

Artikel 11: Ontbinding

 

Bij ontbinding komt het resterend actief toe aan het OCMW die het kan aanwenden voor gehandicaptenzorg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Organiek reglement Lokaal Overleg Kinderopvang

De organisatie van adviesraden en overlegstructuren door gemeenten wordt geregeld in artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur.

Dit artikel meldt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van overlegstructuren en raden die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren .

De gemeenteraad richt de adviesraden op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraden kunnen werken.

De adviesraden stellen zelf elk hun organiek reglement op en leggen dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn van de raden en overlegstructuren;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur dat  de genderregeling bepaalt;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang;

Gelet op de deontologische code voor raadsleden die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

Gelet op het gunstig advies van lokaal overleg Kinderopvang op 13 maart 2019;

Overwegende dat het aangewezen is om de interne werking van het beheersorgaan vast te leggen in een organiek reglement;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad heft het bestaande organiek reglement lokaal overleg kinderopvang Alken op.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt het organiek reglement lokaal overleg kinderopvang Alken als volgt goed:

Oprichting

Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal overleg kinderopvang geeft het gemeentebestuur uitvoering aan de bepalingen uit het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang.

Doelstellingen

Het lokaal overleg kinderopvang  geeft als gemeentelijke adviesraad aan het lokaal bestuur advies:

a)     bij de opmaak van de beleidsdoelen kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan

b)    over de uitvoering van de beleidsdoelen kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan

c)   met betrekking tot de uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente

Het lokaal overleg kan deze adviesfunctie zowel op eigen initiatief als op specifieke vraag van het lokaal bestuur opnemen.

Het lokaal bestuur kan het lokaal overleg kinderopvang aanvullende opdrachten geven.

Het lokaal overleg kinderopvang is een onafhankelijk orgaan, los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige binding, dat waakt over de continuïteit van het lokaal beleid kinderopvang over de verschillende bestuursperiodes

Samenstelling: leden

Het lokaal overleg kinderopvang is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden. Gemeenteraadsleden, leden van de OCMW-raad en leden van het College van Burgemeester en Schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van het lokaal overleg kinderopvang.

Hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden zijn van hetzelfde geslacht.

Het lokaal overleg kinderopvang is samengesteld uit:

Stemgerechtigde leden

a.     Een vertegenwoordiging van al de lokale actoren kinderopvang.

-          een afvaardiging van de gemeentelijke dienst Vrije Tijd

-          een afvaardiging van de dienst voor opvanggezinnen.

-           een afvaardiging van elke zelfstandige

  kinderopvangvoorziening 

-      een afvaardiging vanuit het jeugdhulp landschap

-          een afvaardiging van elk initiatief voor buitenschoolse

  kinderopvang.

-          een afvaardiging van het  organiserend bestuur  van elke

basisschool in de gemeente

b.    Een vertegenwoordiging van de gebruikers. Onder vertegenwoordigers van gebruikers wordt verstaan al wie plaatselijk een beroep doet op kinderopvang en behoefte heeft aan kinderopvang of een vertegenwoordiger van een organisatie die representatief is voor gebruikers inzake kinderopvang.

    - een afgevaardigde van de ouderverenigingen  van elke

      basisschool van de gemeente.

    - een afgevaardigde van de plaatselijke Gezinsbond

Niet stemgerechtigde leden

a.De schepen bevoegd voor kinderopvang en jeugdzaken

b.De afgevaardigde van Kind en Gezin

c.  Deskundigen (bepaling verslag  LOK 13 maart 2019)

 

Het lokaal overleg kinderopvang kan steeds inhoudelijke werkgroepen oprichten en ontbinden. Elk lid van het lokaal overleg kinderopvang kan  aan elk van deze werkgroepen deelnemen. De werkgroepen brengen steeds verslag uit  bij het lokaal overleg kinderopvang.

Aan het mandaat van stemgerechtigd lid komt voortijdig een einde:

a.     door ontslag van de betrokkene zelf

b.    door het  opnemen van een politiek mandaat binnen de gemeente

c.     door verdwijnen van de organisatie, dienst of voorziening zelf

d.     door het verdwijnen van de link tussen de betrokkene en de organisatie, dienst of voorziening die hij/zij vertegenwoordigt in het lokaal overleg kinderopvang

e.     door overlijden van de betrokkene

f.       indien men geen engagement heeft kunnen garanderen door 1 X per jaar deel te nemen aan de vergadering tenzij hier een gegronde reden voor was

g.    door een beslissing van de gemeenteraad

Een ontslag wordt door de betrokkene zelf – indien de redenen a, b of c van toepassing is - schriftelijk en ondertekend bezorgd aan de secretaris van het lokaal overleg kinderopvang.

Indien van de hierboven opgesomde redenen, d van toepassing is, wordt dit ontslag schriftelijk en ondertekend door het betrokken organiserend bestuur of besturen, organisatie(s) of dienst(en) bezorgd aan de secretaris van het lokaal overleg kinderopvang.

De beslissing van ontslag door de gemeenteraad (g.) wordt aan de secretaris en voorzitter van het lokaal overleg bezorgd. Het ontslag gaat in op de maand volgend op de beslissing van de gemeenteraad.

Indien vervanging van het lid relevant is, dient binnen de twee maanden nadat het mandaat van het lid beëindigd is, in zijn vervanging te worden voorzien.

Procedure voor aanduiding leden

Bij het begin van elke gemeentelijke bestuursperiode worden alle lokale         actoren en gebruikers die recht hebben op een vertegenwoordiging in het lokaal overleg kinderopvang door het lokaal bestuur aan geschreven en geïnformeerd over de opdrachten en werking van het lokaal overleg. Hierbij worden ze uitgenodigd om twee kandidaat leden voor te stellen.

Aanduiding voorzitter en secretaris van het lokaal overleg kinderopvang

De voorzitter heeft geen rechtstreekse binding met welke voorziening ook die in de gemeente een opvangfunctie vervult. Kandidaatstelling als voorzitter gebeurt schriftelijk bij het college van Burgemeester en schepenen bij het begin van elke gemeentelijke bestuursperiode.

Het lokaal bestuur duidt een ambtenaar aan als secretaris.

Deze functies worden aangeduid voor een periode tot de hersamenstelling van het lokaal overleg kinderopvang na de nieuwe bestuursperiode.

Werking

Het lokaal overleg vergadert 2 maal per jaar. Een extra vergadering kan wanneer de voorzitter, het gemeente- of OCMW  bestuur of één derde van de stemgerechtigde leden van het lokaal overleg kinderopvang daarom verzoekt.

De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter, schriftelijk of digitaal, en ten minste 7 kalenderdagen voor de vergadering.  De uitnodigingsbrief bevat steeds de agenda en het verslag van de vorige vergadering. De agenda wordt bepaald door de voorzitter en de secretaris.

Elk lid van het lokaal overleg kinderopvang heeft het recht bijkomende punten de agenda te plaatsen. Deze worden schriftelijk bezorgd aan de secretaris ten laatste bij aanvang van de vergadering.

Bij afwezigheid van de voorzitter wordt door de aanwezige leden beslist bij de aanvang van de vergadering wie de betreffende vergadering van het lokaal overleg zal voorzitten.

Het is de secretaris die het verslag maakt van de vergadering van het lokaal overleg kinderopvang. Adviezen bij de opmaak van de beleidsdoelen kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan, over de uitvoering van de beleidsdoelen kinderopvang en eventuele bijsturingen en met betrekking tot de uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente en/of voorstellen van het lokaal overleg kinderopvang aan het gemeentebestuur worden onder de vorm van een goedgekeurd verslag ondertekend door de voorzitter en de secretaris bezorgd aan het gemeentebestuur.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden. Ieder effectief lid of zijn/haar plaatsvervanger beschikt over één stem. 

Wanneer er geen beslissing kan genomen worden omdat er een staking van stemmen is, wordt een volgend lokaal overleg georganiseerd waarop opnieuw gestemd wordt.

Wanneer zich bij een tweede stemming weer een staking van stemmen zou voordoen zal de stem van de voorzitter doorslaggevend zijn, op voorwaarde dat de voorzitter stemgerechtigd is.  

Het lokaal bestuur stelt de relevante documenten zoals de samenstelling  en afsprakennota/ nota van  interne werking  van het lokaal overleg kinderopvang en de verslagen van de vergaderingen ook ter beschikking van Kind en Gezin.

De gemeenteraad waakt er over dat de nodige middelen en informatie ter beschikking worden gesteld voor de vervulling van de adviestaak van het lokaal overleg kinderopvang.

INFORMATIEUITWISSELING EN OVERLEG

Wanneer het gemeentebestuur het lokaal overleg kinderopvang om advies vraagt, moet het bij de adviesvraag alle nodige informatie voegen. Tevens hebben de leden van de adviesraad het recht om inzage te nemen in alle documenten en stukken die betrekking hebben op het dossier tenzij er wettelijke bezwaren zijn. Wanneer het lokaal overleg kinderopvang op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen kan het steeds informatie opvragen aan het College van Burgemeester en Schepenen, dat deze informatie ter beschikking stelt tenzij er wettelijke bezwaren zijn.

ADVIES VRAGEN

Indien de vraag om advies uitgaat van het gemeentebestuur, moet het bestuur de adviesvragen steeds schriftelijk stellen met:

•        een duidelijke omschrijving van de concrete vraag

•        opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de adviesgever moet rekening houden.

•        opgave van de uiterste datum van inlevering van het advies bij het gemeentebestuur

Het gemeentebestuur geeft het lokaal overleg kinderopvang voor het advies steeds minimaal een termijn van één maand, te rekenen vanaf de datum van aankomst van de adviesvraag bij het lokaal overleg kinderopvang.

Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd inkorten. In onderlinge afspraak tussen lokaal overleg en gemeentebestuur kan de termijn ook verlengd worden.

ADVIES UITBRENGEN

Het lokaal overleg kinderopvang bezorgt de adviezen die het uitbrengt steeds schriftelijk aan het gemeentebestuur en maakt in de adviezen melding van:

•        de wijze waarop het advies tot stand kwam met, indien van toepassing, duidelijke opgave welke betrokkenen op welke manier geconsulteerd werden

•        de argumentatie die geleid heeft tot de standpuntbepaling in het advies

•        duidelijke weergave van het standpunt van de adviesraad met vermelding van eventuele afwijkende meningen of minderheidsstandpunten

De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier dat wordt voorgelegd aan het college of de gemeenteraad.

BEANTWOORDING VAN DE ADVIEZEN

Het gemeentebestuur moet binnen de termijn van één maand te rekenen vanaf de datum dat het advies bij het gemeentebestuur toekwam een schriftelijk gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan het lokaal overleg kinderopvang.

Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, moet het gemeentebestuur binnen de maand een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de opgave van de datum waarop een definitief antwoord aan het lokaal overleg kinderopvang zal bezorgd worden.

INWERKINGTREDING

In overeenstemming met het decreet van 24 mei 2013 moeten telkens uiterlijk zes maanden na de start van een nieuwe bestuursperiode de concrete samenstelling en de bepalingen omtrent de interne werking van het lokaal overleg vastgelegd worden door de nieuwe gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten van de sport - jeugd -en cultuurraad

De organisatie van adviesraden en overlegstructuren door gemeenten wordt geregeld in artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur.

Dit artikel meldt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van overlegstructuren en raden die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren .

De gemeenteraad richt de adviesraden voor cultuur, jeugd en sport op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraden kunnen werken. De statuten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn van de raden en overlegstructuren;

Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende Cultuurpact, artikel 6 ;

Gelet op de deontologische code voor raadsleden die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een erkende sport- , jeugd - en cultuurraad;

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeenteraad de statuten van deze adviesraden bepaalt;

Gelet op het gunstig advies van de cultuurraad van 25 maart 2019;

Gelet op het gunstig advies van de sportraad van 12 maart 2019;

Gelet op het gunstig advies van de jeugdraad van 15 april 2019 ;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de culturele raden op.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de statuten van de sport-, jeugd- en cultuurraad als volgt goed:

 

Hoofdstuk 1: Erkenning

 

Artikel 1:

De volgende raden worden erkend als gemeentelijke adviesorganen in uitvoering van het decreet lokaal bestuur artikel 304 paragraaf 3:

Gemeentelijke cultuurraad

Gemeentelijke sportraad

Gemeentelijke jeugdraad

 

 

Hoofdstuk 1: Doelstellingen

 

Artikel 2:

Het gemeentebestuur zal de raden betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk beleid voor sport, jeugd en cultuur.

 

De gemeentelijke cultuurraad.

 

De gemeentelijke cultuurraad zal om advies gevraagd worden over alle aangelegenheden die vallen onder de culturele materies bedoeld in artikel 4, 1e tot en met 10e van de bijzondere wet van 08 augustus 1980, met uitzondering van de materies lichamelijke opvoeding, sport en openluchtleven en jeugdbeleid.

 

Daarnaast heeft de gemeentelijke cultuurraad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er culturele belangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

 

De gemeentelijke sportraad.

 

De gemeentelijke sportraad zal om advies gevraagd worden over alle aangelegenheden die te maken hebben met het gemeentelijke sportbeleid, de lichamelijke opvoeding, de recreatie en het openluchtleven.

 

Daarnaast heeft de gemeentelijke sportraad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er sport belangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

 

De gemeentelijke jeugdraad.

 

De gemeentelijke jeugdraad zal om advies gevraagd worden over alle aangelegenheden die te maken hebben met het gemeentelijk jeugdbeleid.

 

Daarnaast heeft de gemeentelijke jeugdraad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er jeugd belangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 3:

De erkende adviesraden hebben als opdracht :

 

Het verzamelen van informatie en documentatie over het culturele leven in het algemeen en de sectoren cultuur, jeugd en sport in het bijzonder;

Het bevorderen en het organiseren van overleg, coördinatie en samenwerking tussen de betrokken culturele, jeugd en sportorganisaties;

Het stimuleren van de inspraak van de brede bevolking bij de opbouw van het gemeentelijk beleid in de betrokken beleidsdomeinen;

Het bevorderen van de deelname van de ruimere bevolking - en inzonderheid van groepen in achterstandssituaties – aan het cultureel werken en de jeugd- en sport voorzieningen.;

Het stimuleren of het zelf organiseren van op de behoefte afgestemde initiatieven in de culturele, jeugd- en sportsector;

Het mede beheer van de gemeentelijke culturele accommodaties.

 

 

Hoofdstuk 2: Koepelvergadering vrije tijd

 

Artikel 4:

De gemeenteraad richt een koepelvergadering vrije tijd op die minstens 1 maal per jaar samenkomt.

 

Deze raad is samengesteld als volgt :

 

Stemgerechtigde leden :

Alle erkende gemeentelijke adviesraden jeugd, sport en cultuur en de beheerraden bib en GCA kunnen  minstens één en max. 3  vertegenwoordigers afvaardigen.

 

Niet stemgerechtigde leden :

De door het college van burgemeester en schepenen aangewezen ambtenaar die het secretariaat van de koepelvergadering vrije tijd waarneemt, wordt als waarnemer uitgenodigd.

 

De schepen van sport, jeugd en cultuur, de sport- cultuur- en jeugdfunctionaris de coördinator dienst vrije tijd en de bibliothecaris kunnen als waarnemer uitgenodigd worden.

 

 

Artikel 5:

De koepelvergadering vrije tijd heeft tot doel :

 

Het overleg mogelijk te maken tussen de adviesraden onderling;

Afspraken te maken over informatie-uitwisseling en adviesverlening;

Gezamenlijke inspraakprocedures en/of adviesverlening af te spreken;

Het gemeentebestuur te adviseren inzake prioriteiten in het globale cultuur, sport en jeugd beleid;

Overleg te plegen over gezamenlijke initiatieven.

 

 

Hoofdstuk 3: Werking van de raden

 

Artikel 6:

Om de adviesfunctie van de erkende adviesraden mogelijk te maken, zal het gemeentebestuur aan de adviesraden de te behandelen punten bezorgen voor de materies waarover de betrokken raad adviesbevoegdheid heeft.

 

Artikel 7:

Wanneer het gemeentebestuur de adviesraad om advies vraagt, zal hij de voorzitter van de adviesraad de nodige informatie bezorgen.  Tevens hebben de leden van de adviesraad het recht om inzage te nemen in alle documenten en dossiers die betrekking hebben op de adviesvraag, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  Dit inzagerecht kan uitgeoefend worden via de algemeen directeur.

 

 

Artikel 8:

Wanneer de adviesraad op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen, kan hij steeds informatie opvragen aan het college van burgemeester en schepenen, dat deze informatie zal ter beschikking stellen, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege de adviesraad zullen binnen de 30 dagen beantwoord worden door de gevraagde informatie ter beschikking te stellen ofwel door de wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mede te delen.

 

 

Artikel 9:

De adviesraad zal de adviezen die uitgebracht worden, steeds schriftelijk bezorgen aan het gemeentebestuur en dit binnen een termijn van 30 dagen volgend op de vergadering van de adviesraad.

 

De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier.

 

 

Artikel 10:

Wanneer het gemeentebestuur het niet eens is met de motieven en/of het standpunt van de adviesraad, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad een schriftelijk gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan de voorzitter van de betrokken adviesraad.

 

Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad, een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de opgave van de datum dat een definitief antwoord aan de adviesraad zal bezorgd worden.

 

 

Artikel 11:

Het gemeentebestuur zal de erkende adviesraden ondersteunen door :

 

In het gemeentelijk meerjarenplan jaarlijks een budget voor de financiering van de werking op te nemen.  De controle op de aanwending van het budget zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.

 

Administratieve en logistieke ondersteuning door de gemeentelijke diensten te voorzien.

 

Een ambtenaar ter beschikking te stellen voor het bijwonen van de vergaderingen van de adviesraad en het waarnemen van de secretariaatswerkzaamheden.

 

 

Artikel 12:

De erkende adviesraden ressorteren onder het gemeentebestuur.  Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’, zal het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen afsluiten voor de leden (dagelijks bestuur) van de erkende adviesraden. 

 

Hoofdstuk 4: Samenstelling en werking erkende adviesraden

 

Artikel 13:

De erkende adviesraden zullen elk apart een huishoudelijk reglement over hun samenstelling en werking voorleggen aan de gemeenteraad.

 

 

Artikel 14:

Het huishoudelijk reglement van de adviesraden zal minimaal de volgende elementen bevatten :

 

Regels over de aanduiding van de stemgerechtigde en de niet stemgerechtigde leden van de adviesraad;

Regels over het verkrijgen en het vervallen van het lidmaatschap;

Regels over de samenstelling van het dagelijks bestuur;

Regels voor de organisatie en de interne werking van de adviesraad;

 

 

Artikel 15:

Aan deze statuten voor de gemeentelijke adviesraden voor jeugd, sport en cultuur kunnen maar wijzigingen door de gemeenteraad aangebracht worden, na voorafgaandelijke besprekingen met de betrokken adviesraden, die tevens moeten gevraagd worden om een schriftelijk advies uit te brengen.

 

 

 

 

GOEDGEKEURD OP DE GEMEENTERAAD VAN 23 MEI 2019.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Organiek reglement raad van bestuur GCA

Het decreet van 6 juli 2012, lokaal cultuurbeleid bepaalt in artikel 7 het beschikken van een gemeenschapscentrum met een beheersorgaan.

De gemeente Alken beschikt over een gemeenschapscentrum met bijhorend beheersorgaan. Aan de gemeenteraad wordt het organiek reglement van de raad van bestuur GCA voorgelegd. Dit reglement werd besproken in de vergadering van 23 april 2019.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn van de raden en overlegstructuren;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur dat  de genderregeling bepaalt;

Gelet op decreet van 28 januari 1974 betreffende Cultuurpact, artikel 6;

Gelet op de deontologische code voor raadsleden die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een gemeenschapscentrum;

Overwegende dat het aangewezen is om de interne werking van het beheersorgaan vast te leggen in een organiek reglement;

Gelet op het gunstig advies van de raad van bestuur van 23 april 2019;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad heft het bestaande organiek reglement raad van bestuur  GCA op.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt het organiek reglement raad van bestuur GCA als volgt goed:

 

 

Titel I: Opdracht raad van bestuur

 

Artikel 1.

Er wordt een raad van bestuur opgericht die als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen) bij te staan bij het beheer van de gemeenschapscentra van Alken.

 

Titel II: Gemeenschapscentra Alken

 

Artikel 2.

“Gemeenschapscentra Alken” omvat volgende culturele infrastructuur :

- gemeenschapscentrum Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat te Alken

- gemeenschapscentrum Taeymans, Laagdorp 29 te Alken

- gemeenschapscentrum d’Erckenteel, Parkstraat z/n te Alken

- Kunstgalerij Alkarte, Hoogdorpsstraat 5 te Alken

 

Titel III: Doelstellingen exploitatie Gemeenschapscentra Alken

 

Artikel 3.

Met de exploitatie van de gemeenschapscentra van Alken wordt beoogd :

1. het verbreden van de cultuurparticipatie van de lokale bevolking via de beschikbaarheid van een gepaste culturele infrastructuur en dit met bijzondere aandacht voor culturele diversiteit;

2. het faciliteren en stimuleren van gemeenschapsvorming;

 

Titel IV: Bevoegdheden raad van bestuur

 

Artikel 4.

Aan de raad van bestuur worden volgende bevoegdheden toegekend:

inspraakrecht over alle aspecten van het beheer van de gemeenschapscentra van Alken, inzonderheid bij verbouwingswerken, het opstellen van het gebruikersreglement en het bepalen van de tarieven;

 

recht op informatie over alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid inzake de culturele infrastructuur van het gemeentebestuur;

 

De raad van bestuur heeft geen recht op tussenkomst wat betreft de culturele inhoud van de activiteiten die er plaatsvinden op initiatief van de gebruikers, behalve wat betreft de maatregelen die behoren tot het strafrecht, sociaal recht, het belastingrecht, de economische reglementering, de voorschriften in het huishoudelijk reglement en onverminderd de grondwettelijke waarborgen.

 

Bij het opstellen van het gebruikersreglement wordt uitsluitend rekening gehouden met de eigen materiële kenmerken van de desbetreffende culturele infrastructuur.

 

Om ideologische of filosofische redenen kan geen enkele groepering het gebruik van het gemeenschapscentrum voor culturele doeleinden worden ontzegd.

 

Titel V: Samenstelling raad van bestuur

 

Artikel 5.

De raad van bestuur wordt als volgt samengesteld:

 

A. Stemgerechtigde leden:

*1 effectieve afgevaardigde per politieke partij die deelnam aan de voorbije gemeenteraadsverkiezingen en een fractie heeft binnen de gemeenteraad; deze afgevaardigde mag zelf niet zetelen als gemeenteraadslid;

*8 effectieve afgevaardigden vanuit de cultuurraad;

*1 effectieve afgevaardigde vanuit de seniorenraad;

*2 effectieve afgevaardigden vanuit de jeugdraad;

*2 effectieve afgevaardigden vanuit de sportraad;

*max. 2 gecoöpteerde leden;

 

De benoeming van de afgevaardigde per politieke partij gebeurt op voordracht van de gemeenteraad.

 

Een gecoöpteerd lid dient aan volgende voorwaarden te voldoen: 

oHij/zij moet woonachtig zijn in Alken;

oHij/zij mag niet zetelen als vertegenwoordiger van een organisatie in één van de genoemde adviesraden;

oHij/zij mag geen politiek mandaat vervullen;

oHij/zij moet zich bereid verklaren om zich actief te engageren voor de opdrachten/bevoegdheden van de raad van bestuur;

 

Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet, kan zich kandidaat stellen voor coöptatie middels een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag gericht aan de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist autonoom over de voorliggende aanvragen en dit ten laatste tijdens haar eerstvolgende bijeenkomst.  Er kunnen maar coöptaties bekeken worden, zolang het max. aantal gecoöpteerde leden niet bereikt werd. 

 

B. Waarnemers:

*de schepen van cultuur;

*de cultuurbeleidscoördinator (gemeentelijke ambtenaar);

*de toezichters van de gemeenschapscentra;

*de technici van de gemeenschapscentra;

 

De leden van de raad van bestuur kunnen zich niet laten vervangen door een plaatsvervanger of volmacht geven aan een ander lid van de raad van bestuur.

 

Artikel 6.

De toetreding tot de raad van bestuur behelst de aanvaarding van het organiek reglement en houdt de verplichting tot het nakomen van de bepalingen van dit reglement in.

 

Artikel 7.

De hoedanigheid van lid van de raad van bestuur wordt verloren:

 

a. voor de leden die benoemd zijn op voordracht van een politieke fractie binnen de gemeenteraad: indien deze fractie een ander lid wenst te benoemen;

 

b. voor de leden die benoemd zijn op voordracht van een erkende gemeentelijke adviesraad: bij een nieuwe bestuursverkiezing in de betrokken adviesraad.

 

c. door ontslag van het lid; dit ontslag dient schriftelijk meegedeeld te worden aan de gemeentelijke ambtenaar;

 

d. door overlijden of rechtsonbekwaamheid;

 

e. door uitsluiting waarover de raad van bestuur met een meerderheid van 2/3de van de aanwezige stemgerechtigde leden beslist. Een niet – gemotiveerde afwezigheid op 3 achtereenvolgende bijeenkomsten van de raad van bestuur is een reden tot uitsluiting. De betrokkenen worden eerst gehoord. Aan de afvaardigende eenheid (fractie binnen de gmeenteraad of gemeentelijke adviesraad) wordt gevraagd een nieuwe afgevaardigde aan te duiden;

 

f. door te zetelen in de gemeenteraad;

 

Het lidmaatschap mag evenwel niet langer duren dan 6 jaar, doch is hernieuwbaar.

 

De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit organiek reglement lopen tot ten laatste 6 maanden na installatie van de nieuwe gemeenteraad.

 

De huidige samenstelling van de raad van bestuur blijft lopen tot de nieuwe samenstelling en tot uiterlijk 6 maanden na installatie van de nieuwe gemeenteraad

 

Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, door de redenen vermeld onder artikel 7, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien, op voordracht van de politieke fractie of van de erkende adviesraad door wiens afvaardiging het betrokken lidmaatschap werd verworven.

 

De opvolger voleindigt het mandaat, rekening houdend met artikels 5 en 7.

 

Titel VI: Voorzitter en ondervoorzitter

 

Artikel 8.

De raad van bestuur kiest onder zijn stemgerechtigde leden (alle stemgerechtigde leden behalve de afgevaardigden vanuit de politieke fracties binnen de gemeenteraad) bij geheime stemming en bij gewone meerderheid een voorzitter en een ondervoorzitter.

 

Bij staking van stemmen heeft een nieuwe stemronde plaats tussen de kandidaten met hetzelfde aantal stemmen.

 

Wanneer ook deze stemronde geen beslissend resultaat oplevert, is de jongste kandidaat automatisch verkozen.

 

Titel VII: Secretariaat

 

Artikel 9.

De cultuurbeleidscoördinator (gemeentelijke ambtenaar) heeft geen stemrecht en is belast met het secretariaatswerk van de raad van beheer. Hij/zij kan zich hierbij laten bijstaan door andere personeelsleden van de dienst vrije tijd.

 

 

 

Titel VIII: Samenkomsten

 

Artikel 10.

De raad van bestuur komt ten minste drie keer per jaar samen en zo dikwijls als de belangen van de gemeenschapscentra van Alken dit vereisen

 

De uitnodigingen worden ondertekend door de voorzitter of bij ontstentenis door de ondervoorzitter.

 

De uitnodigingen worden digitaal en/of schriftelijk ten minste 8 dagen voor de bijeenkomst verstuurd naar de leden van de raad van bestuur. De agenda wordt bij de uitnodiging gevoegd.

 

De raad van bestuur bepaalt tijdens zijn bijeenkomst in de mate van het mogelijke de voorlopige datum van de volgende vergadering en haar voorlopige agenda.

 

De definitieve agenda wordt samengesteld door de voorzitter, bij diens ontstentenis door de ondervoorzitter, in overleg met de cultuurbeleidscoördinator (gemeentelijke ambtenaar).

 

Op de agenda moet elk voorstel worden ingeschreven dat ten minste 3 weken voor de samenkomst schriftelijk door een lid werd ingediend bij de voorzitter of de cultuurbeleidscoördinator (gemeentelijke ambtenaar).

 

Een derde van de stemgerechtigde leden van de raad van bestuur kan de bijeenroeping van de raad van bestuur eisen met een door hen opgestelde agenda.

 

Deze samenkomst moet plaatsvinden binnen de maand na het schriftelijk verzoek dat ingediend werd bij de gemeentelijke ambtenaar.

 

Buitengewone vergaderingen op verzoek van de leden kunnen niet samengeroepen worden tijdens de maanden juli en augustus.

 

De raad van bestuur kan geldig beraadslagen over alle punten die op de agenda vermeld werden en dit ongeacht het aantal aanwezigen.

 

De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Als ook deze afwezig is, door het stemgerechtigd lid met de hoogste leeftijd.

 

Elke samenkomst begint met het voorleggen en het overlopen van het verslag van de vorige vergadering.

 

De op de agenda gestelde punten worden besproken in de volgorde waarin zij op het uitnodiging voorkomen. Alleen bij beslissing van de raad van bestuur aan het begin van de vergadering kan deze volgorde gewijzigd worden.

 

Over andere hoogdringende onderwerpen die niet op de agenda voorkomen, kan niet geldig beraadslaagd worden, tenzij mits akkoord van minstens de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden.

 

Als een bepaald agendapunt niet kan worden afgehandeld, wordt het automatisch verwezen naar de agenda van de volgende bijeenkomst en dan met prioriteit behandeld, tenzij de raad van bestuur anders bepaalt.

 

Bij hoogdringendheid kan via e-mail een advies gevraagd worden aan alle stemgerechtigde leden. Indien een meerderheid van deze leden een positief advies geven, wordt het ov. voorstel aanvaard. De tijdspanne tussen het opvragen van een advies en het bezorgen van een antwoord, dient redelijk te zijn.

 

Bij het noteren van adviezen in het verslag, kunnen op vraag van een stemgerechtigd lid, aanvullende informatie en/of opmerkingen worden toegevoegd aan het verslag.

 

De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen.

Als er gestemd wordt over personen of functies, of op verzoek van minstens één derde van de aanwezige stemgerechtigde leden, gebeurt de stemming geheim. In alle andere gevallen is de stemming publiek.

 

Bij een publieke stemming is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend in het geval van staking van stemmen.

 

Bij een geheime stemming wordt het punt verworpen bij staking van stemmen, uitgezonderd bij de verkiezing van de voorzitter en de ondervoorzitter (artikel 8).

 

Van elke bijeenkomst van de raad van bestuur wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan alle leden en dit binnen de maand na de samenkomst. 

 

Het verslag wordt ter goedkeuring voorgelegd op de volgende vergadering of samenkomst.

 

Titel IX. Waarnemers en werkgroepen

 

Artikel 11.

De raad van bestuur kan waarnemers met een raadgevende stem aanduiden.

 

Binnen de raad van bestuur kunnen werkgroepen gevormd worden. Binnen deze werkgroepen kan een beroep gedaan worden op de medewerking van niet-leden, leden van de raad van bestuur of deskundigen.

 

In het kader van de gewenste burgerparticipatie kunnen Alkense burgers gehoord worden door de raad van bestuur, voor zover het gaat over aangelegenheden die binnen de bevoegdheden van de raad van bestuur vallen. Aanvragen hiertoe worden door de raad van bestuur behandeld op voorstel van minstens één van de stemgerechtigde leden of de gemeentelijke ambtenaar.

 

Titel X: Verzekeringen

 

Artikel 12.

De werking van de raad van bestuur vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.

 

Ter dekking van de risico’s burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen, sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de leden (stemgerechtigden en waarnemers) van de raad van bestuur.

 

Artikel 13.

Het organiek reglement is slechts geldig na goedkeuring door de gemeenteraad.

Eventuele wijzigingen, die ter advies voorgelegd kunnen worden aan de raad van bestuur of die de raad van bestuur ter advies voorstelt, dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten Erfgoedraad Alken

De organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld in artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur.

Dit artikel meldt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van overlegstructuren en raden die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

De gemeenteraad richt de adviesraad voor erfgoed op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraad kan werken.  De statuten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

Gelet op artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn va de raden en overlegstructuren;

Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende Cultuurpact, artikel 6 ;

Gelet op de deontologische code voor raadsleden die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een gemeentelijke erfgoedraad;

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeenteraad de statuten van deze adviesraad bepaalt;

Gelet op het gunstig advies van de erfgoedraad van woensdag 24 april 2019;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de Erfgoedraad Alken op.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de statuten van de Erfgoedraad Alken als volgt goed:

 

Hoofdstuk 1: Erkenning

Artikel 1:

De volgende raad voor erfgoedbeleid wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan:

Gemeentelijke erfgoedraad Alken

 

Hoofdstuk 2: Doelstellingen

Artikel 2:

Het gemeentebestuur zal de gemeentelijke erfgoedraad Alken betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk erfgoedbeleid.

 

-De gemeentelijke erfgoedraad Alken.

De gemeentelijke erfgoedraad Alken zal om advies gevraagd worden over alle aangelegenheden die vallen onder de culturele materies bedoeld in artikel 4, 1e tot en met 10e van de bijzondere wet van 08 augustus 1980, met uitzondering van de materies lichamelijke opvoeding, sport en openluchtleven en jeugdbeleid.

 

Daarnaast heeft de gemeentelijke culturele raad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er culturele belangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 3:

De erkende gemeentelijke erfgoedraad Alken heeft als opdracht :

 

-Het verzamelen, archiveren van informatie en documentatie over het erfgoed in zijn breedste betekenis van Alken;

- Het ontsluiten van de erfgoedinformatie voor de bevolking met als doel het verleden een plaats te geven in het heden;

- Het stimuleren en/of het zelf organiseren van op de behoefte afgestemde initiatieven in de erfgoedsfeer.

 

Hoofdstuk 3: Werking van de gemeentelijke erfgoedraad Alken

Artikel 4:

Om de adviesfunctie van de erkende erfgoedraad Alken mogelijk te maken, kan het gemeentebestuur aan de erfgoedraad de te behandelen punten bezorgen voor de materies waarover de betrokken raad adviesbevoegdheid heeft.

Artikel 5:

Wanneer het gemeentebestuur de gemeentelijke erfgoedraad Alken om advies vraagt, zal hij de voorzitter van de adviesraad de nodige informatie bezorgen.  Tevens hebben de leden van de adviesraad het recht om inzage te nemen in alle documenten en dossiers die betrekking hebben op de adviesvraag, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  Dit inzagerecht kan uitgeoefend worden via de gemeentesecretaris.

Artikel 6:

Wanneer de adviesraad op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen, kan hij steeds informatie opvragen aan het college van burgemeester en schepenen, dat deze informatie zal ter beschikking stellen, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege de adviesraad zullen binnen de 30 dagen beantwoord worden door de gevraagde informatie ter beschikking te stellen ofwel door de wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mede te delen.

 

Artikel 7:

De adviesraad zal steeds de adviezen die uitgebracht worden, schriftelijk bezorgen aan het gemeentebestuur en dit binnen een termijn van 30 dagen volgend op de vergadering van de adviesraad.

De tekst van de adviezen maakt deel uit van het desbetreffende dossier.

Artikel 8:

Wanneer het gemeentebestuur het niet eens is met de motieven en/of het standpunt van de adviesraad, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad een schriftelijk gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan de voorzitter van de betrokken adviesraad. Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad, een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de opgave van de datum dat een definitief antwoord aan de adviesraad zal bezorgd worden.

Artikel 9:

Het gemeentebestuur zal de erkende erfgoedraad Alken ondersteunen door :

 

Op de gemeentelijke begroting jaarlijks een budget voor de financiering van de werking op te nemen.  De controle op de aanwending van het budget zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.

 

- Administratieve en logistieke ondersteuning door de gemeentelijke diensten te voorzien.

 

- Een ambtenaar ter beschikking te stellen voor het bijwonen van de vergaderingen van de erfgoedraad en het waarnemen van de secretariaatswerkzaamheden.

Artikel 10:

De erkende adviesraden ressorteren onder het gemeentebestuur.  Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’, zal het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen afsluiten voor de leden van de erkende adviesraden.

 

Hoofdstuk 4: Samenstelling en werking erkende adviesraden

Artikel 11:

De erkende adviesraad zal een huishoudelijk reglement over hun samenstelling en werking opmaken.

 

Artikel 12:

De adviesraad heeft de bevoegdheid voor het opstellen van het huishoudelijk reglement.

Het huishoudelijk reglement van de adviesraad zal minimaal de volgende elementen bevatten :

 

-Regels over het verkrijgen en het vervallen van het lidmaatschap;

-Regels over de samenstelling;

-Regels voor de organisatie en de interne werking;

 

Artikel 13:

Aan dit reglement voor de gemeentelijke erfgoedraad Alken kunnen maar wijzigingen door de gemeenteraad aangebracht worden, na voorafgaandelijke besprekingen met de betrokken adviesraad, die tevens moet gevraagd worden om een schriftelijk advies uit te brengen.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten van de onderwijsraad

De organisatie van adviesraden en overlegstructuren door gemeenten wordt geregeld in artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur. Dit artikel meldt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van overlegstructuren en raden die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren. De gemeenteraad richt de gemeentelijke Onderwijsraad op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraad kan werken. De statuten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

 

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn van de raden en overlegstructuren;

 

Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende Cultuurpact, artikel 6;

 

Gelet op de deontologische code voor raadsleden die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

 

Overwegende dat de gemeente Alken beschikt over een gemeentelijke onderwijsraad;

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeenteraad de statuten van deze adviesraad bepaalt;

 

Gelet op het gunstig advies van de Onderwijsraad in vergadering van 6 mei 2019;

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de gemeentelijke Onderwijsraad op;

 

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de statuten van de gemeentelijke Onderwijsraad als volgt goed:

 

Hoofdstuk 1 : Erkenning

 

Artikel 1 :

 

De onderwijsraad voor het onderwijsbeleid wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in Alken.

 

 

 

Hoofdstuk 2 : Doelstellingen

 

Artikel 2 :

 

Het gemeentebestuur zal de onderwijsraad betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk onderwijsbeleid.

 

De gemeentelijke onderwijsraad zal om advies gevraagd worden over alle aangelegenheden die vallen onder de ruime interpretatie van het onderwijsbeleid in Alken.

 

Daarnaast heeft de gemeentelijke onderwijsraad het recht om op eigen initiatief over alle beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er onderwijsbelangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

 

 

Artikel 3 :

 

De erkende onderwijsraad heeft als opdracht :

 

Het verzamelen van informatie en documentatie over het onderwijsgebeuren in het algemeen en voor de Alkense onderwijsorganisatie in het bijzonder;

Het bevorderen en het organiseren van overleg, coördinatie en samenwerking tussen de betrokken schoolorganisaties, met name de inrichtende machten, de schooldirecties, de oudercomités, OXO (ondersteunende vorming voor ouders);

Het stimuleren van de inspraak van en communicatie naar de brede bevolking bij de op- en uitbouw van het gemeentelijk onderwijsbeleid;

Het stimuleren, coördineren en uitwerken van initiatieven op diverse beleidsdomeinen waarmee de schoolomgeving in contact komt zoals cultuur, bibliotheek, jeugd, sport, verkeer, …

 

 

Hoofdstuk 3 : Werking van de onderwijsraad

 

Artikel 4 :

 

Om de adviesfunctie van de onderwijsraad mogelijk te maken, zal het gemeentebestuur aan de adviesraden de te behandelen punten bezorgen voor de materies waarover de betrokken raad adviesbevoegdheid heeft.

Artikel 5 :

 

Wanneer het gemeentebestuur de adviesraad om advies vraagt, zal hij de voorzitter van de adviesraad de nodige informatie bezorgen.  Tevens hebben de leden van de adviesraad het recht om inzage te nemen in alle documenten en dossiers die betrekking hebben op de adviesvraag, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  Dit inzagerecht kan uitgeoefend worden via de algemeen directeur.

 

 

Artikel 6 :

 

Wanneer de adviesraad op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen, kan hij steeds informatie opvragen aan het college van burgemeester en schepenen, dat deze informatie zal ter beschikking stellen, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.  De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege de adviesraad zullen binnen de 30 dagen beantwoord worden door de gevraagde informatie ter beschikking te stellen ofwel door de wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mede te delen.

 

 

Artikel 7 :

 

De adviesraad zal de adviezen die uitgebracht worden, steeds schriftelijk bezorgen aan het gemeentebestuur en dit binnen een termijn van 30 dagen volgend op de vergadering van de adviesraad.

 

De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier.

 

 

Artikel 8 :

 

Wanneer het gemeentebestuur het niet eens is met de motieven en/of het standpunt van de adviesraad, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad een gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan de voorzitter van de betrokken adviesraad.

 

Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal het gemeentebestuur voor de volgende vergadering van de adviesraad, een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de opgave van de datum dat een definitief antwoord aan de adviesraad zal bezorgd worden.

 

 

Artikel 9 :

 

Het gemeentebestuur zal de erkende onderwijsraad ondersteunen door :

 

Op de gemeentelijke begroting jaarlijks een budget voor de financiering van de werking op te nemen.  De controle op de aanwending van het budget zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.

 

Administratieve en logistieke ondersteuning door de gemeentelijke diensten te voorzien.

 

Een ambtenaar ter beschikking te stellen voor het bijwonen van de vergaderingen van de adviesraad en het waarnemen van de secretariaatswerkzaamheden.

 

 

Artikel 10 :

 

De erkende onderwijsraad ressorteert onder het gemeentebestuur.  Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’, zal het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen afsluiten voor de leden van de erkende adviesraden.

 

 

Hoofdstuk 4 : Samenstelling en werking erkende Onderwijsraad.

 

Artikel 11 :

 

De erkende onderwijsraad zal een huishoudelijk reglement over hun samenstelling en werking ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 12 :

Het huishoudelijk reglement van de onderwijsraad zal minimaal de volgende elementen bevatten:

Regels over de aanduiding van de stemgerechtigde en de niet – stemgerechtigde leden van de adviesraad;

Regels over het verkrijgen en het vervallen van het lidmaatschap;

Regels over de samenstelling;

Regels voor de organisatie en de interne werking van de adviesraad;

 

Artikel 13 :

Aan deze statuten kunnen maar wijzigingen aangebracht worden door de gemeenteraad, na voorafgaandelijke besprekingen met de betrokken adviesraad, die tevens gevraagd moet worden om een schriftelijk advies uit te brengen.

 

 

GOEDGEKEURD OP DE ONDERWIJSRAAD VAN 6 MEI 2019.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten gemeentelijke adviesraad LABORA - Landbouwraad Alken 2019

Het decreet Lokaal Bestuur regelt  in artikel 304 paragraaf 3 de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door gemeenten.

In dit artikel wordt gesteld dat alleen de gemeenteraad de overlegstructuren en raden kan organiseren.

Opdracht van de raden en overlegstructuren: op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur adviseren.

 

Het voorstel van de nieuwe statuten is door de LABORA in een vorige vergadering d.d. 20 februari 2019 besproken en in overleg goedgekeurd.

 

De gemeenteraad richt de adviesraad voor landbouw, kortweg LABORA, op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraad kan werken.

 

De statuten liggen nu ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

 

Gelet op artikel 304 van het decreet Lokaal Bestuur inzake de genderregeling waarbij ten hoogste twee derde van de leden van de raden en overlegstructuren van hetzelfde geslacht zijn;

 

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 uit het decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraden en overlegstructuren kunnen zijn;

 

Gelet op de deontologische code voor de raadsleden,  die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, een stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

 

Gelet op het GUNSTIG advies van de gemeentelijke adviesraad voor landbouw Alken d.d. 20 februari 2019.

 

Besluit

eenparig

 

 

NIEUWE STATUTEN –  Statuten Gemeentelijke Landbouwraad Alken

 

Artikel 1 – De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de LABORA op.

 

 

Artikel 2 – De gemeenteraad keurt de statuten van de LABORA als volgt goed: 

 

 

Artikel 3 – Oprichting en zetel

 

In de gemeente Alken is  een gemeentelijke adviesraad voor landbouw Alken, hierna LABORA genoemd, opgericht en erkend als adviesorgaan inzake (hobby)landbouwaangelegenheden. De zetel van de LABORA is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Alken.

 

 

Artikel 4 – Doelstelling

 

De LABORA is een adviserend orgaan dat als een door de gemeenteraad erkend woordvoerder van de landbouwbelangen optreedt.

De LABORA kan beraadslagen over alles wat op gemeentelijk vlak, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks de (hobby)landbouw aanbelangt.

De LABORA maakt de resultaten van zijn werkzaamheden alsmede de motivatie van zijn adviezen voor verder gevolg over aan het college van burgemeester en schepenen.

De LABORA kan zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen adviezen verstrekken over de problemen die de landbouw plaatselijk aanbelangen.

De LABORA onderzoekt op welke wijze doelgerichte initiatieven kunnen genomen, aangemoedigd of uitgebreid worden. De raad kan evenwel ook zelf gemeenschappelijke activiteiten plannen en organiseren.

 

 

Artikel 5 – Samenstelling

 

Iedereen die om het even welke (hobby)landbouwactiviteit uitoefent in de gemeente Alken en aldaar gevestigd is, kan deel uitmaken van de LABORA of vertegenwoordigers van landbouw- en plattelandsverenigingen, woonachtig of actief in de gemeente Alken.

 

De adviesraden, waaronder ook de LABORA, horen een afspiegeling te zijn van de gemeenschap en ze moeten trachten alle meningen en invalshoeken aan bod te laten komen vertrekkende vanuit de eigen bevoegdheid.  De adviesraad moet anderzijds ook rekening houden met het algemene belang en het ruimer kader dat verder reikt dan de eigen bevoegdheid.

De LABORA bestaat uit stemgerechtigde leden, niet-stemgerechtigde leden en waarnemers.

 

§1 Stemgerechtigde leden

• Vertegenwoordigers van de (hobby)landbouw, hetzij landbouwers, veetelers, fruittelers, tuinbouwers en hobbytelers.

 

§2 Niet-stemgerechtigde leden

Niet-stemgerechtigde leden kunnen deelnemen aan de discussies. Deze personen kunnen geenszins drukken op het formuleren van een advies. De onafhankelijke werking van de LABORA mag hierdoor niet in het gedrang komen.

• Schepen(en);

• Gemeentelijke ambtenaren;

• Politieke mandatarissen of door de fracties in de gemeenteraad aangewezen personen;

• Deskundigen tijdelijk toegevoegd in het kader van bepaalde taken en opdrachten.

 

§3 Voorzitter

De voorzitter van de LABORA wordt gekozen door, maar niet noodzakelijk uit, de stemgerechtigde leden.

Noch de burgemeester, noch de schepen, noch een vertegenwoordiger van een politieke fractie, noch een ambtenaar werkzaam op gemeentelijk niveau kan voorzitter worden van de LABORA.

 

 

Artikel 6 – Duur van het mandaat

 

Het lidmaatschap van de LABORA loopt gelijk met de duur van het mandaat van de leden van de gemeenteraad.  De LABORA wordt vernieuwd in de eerste zes maanden van de nieuwe legislatuur.  Tot het moment van vernieuwing blijft de oude samenstelling behouden en blijft de adviesraad in functie tot de vernieuwing.

Het mandaat van een lid van de landbouwraad kan na verloop van deze termijn vernieuwd worden. Het mandaat van een ontslagnemend of te vervangen lid wordt voleind door zijn plaatsvervanger of opvolger. De landbouwraad kan te allen tijde effectieve leden bij opnemen.

 

 

Artikel 7 – Ontslagen

 

Leden, die verhinderd zijn om de vergadering bij te wonen, dienen de secretaris of voorzitter hiervan vooraf te verwittigen. Deze personen worden als verontschuldigd in het verslag opgenomen.

Het zonder verwittiging afwezig zijn gedurende 3 opeenvolgende vergaderingen maakt automatisch een einde aan het lidmaatschap. Van het einde van het lidmaatschap wordt door de secretaris melding gemaakt op de eerstvolgende vergadering. Er zal dan om de aanduiding van een nieuwe vertegenwoordiger verzocht worden.

Vrijwillige ontslagen worden schriftelijk door betrokkene meegedeeld aan de voorzitter.

 

 

Artikel 8 – Participatie

 

Iedere burger heeft het recht om spreekrecht te vragen op een adviesraad indien de vraag kadert binnen de bevoegdheid van de adviesraad.  Dit kan tot 14 dagen voor de vergadering bij de voorzitter.  De voorzitter oordeelt of het aangebrachte onderwerp een bevoegdheid van de adviesraad is. Is dit niet het geval, dan wordt er een schriftelijke motivatie bezorgd aan de aanvrager met de reden van weigering.

 

 

Artikel 9 - Raadsvergaderingen

 

De LABORA vergadert op uitnodiging van de voorzitter.

De voorzitter en secretaris bereiden de vergaderingen voor en stellen de agenda samen.

Minstens 8 dagen op voorhand worden alle leden van de LABORA uitgenodigd. Bij hoogdringendheid kan, op voorstel van de voorzitter, deze termijn ingekort worden.

Deze uitnodiging vermeldt de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering.

 

Op vraag van de voorzitter en bij hoogdringendheid van agendapunten, kan er ook per e-mail advies gevraagd worden. Het advies dient gedragen te worden door de groep.  De tijdspanne tussen het opvragen van advies en het bezorgen van antwoord, dient redelijk te zijn.

 

De leden kunnen aan deze agendapunten iets laten toevoegen mits schriftelijke mededeling ervan aan de voorzitter, uiterlijk 2 dagen voor de vergadering.

 

De LABORA kan beslissen dat een welbepaalde volgende vergadering toegankelijk zal zijn voor het publiek.

 

Minstens 1x per jaar organiseert de adviesraad een open activiteit die een brede groep van de bevolking tracht te bereiken.  Deze open activiteit kan een participatiemoment zijn, een open forum, een vorming of andere activiteit. Deze open activiteit kan ook samen met andere adviesraden georganiseerd worden.

 

 

Artikel 10 – Adviezen

 

De landbouwraad kan advies uitbrengen over alle aangelegenheden (ruimtelijke ordening, natuurbehoud, milieu, mobiliteit, …) wanneer landbouwactiviteiten hierdoor rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloed worden.

De door de LABORA uitgebrachte adviezen worden aan het college van burgemeester en schepenen overgemaakt en ter inzage gehouden voor de leden van de gemeenteraad. Deze uitgebrachte adviezen dienen verplicht deel uit te maken van de dossiers, die aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

De schepen van landbouw brengt de LABORA in de eerstvolgende vergadering op de hoogte van het gevolg dat het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad gaf aan het door de LABORA uitgebrachte advies.

De leden hebben inzagerecht in de documenten en dossiers die betrekking hebben op het te adviseren dossier, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.

 

 

Artikel 11 – Openbaarheid van de werkzaamheden van de landbouwraad

 

De goedkeurde verslagen van de vorige vergaderingen en de adviezen van de LABORA zullen ter beschikking gesteld worden van het publiek uiterlijk twee weken na het bijeenkomen van de LABORA.

 

 

Artikel 12 – Stemmingen

 

Om geldig te vergaderen moeten minstens 4 stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Elk stemgerechtigd lid heeft 1 stem.

Indien geen eensgezindheid kan worden bereikt, gebeurt de stemming bij gewone meerderheid.

 

 

 

 

Artikel 13 – Verslag

 

De secretaris stelt het verslag van de vergadering op. Dit verslag wordt, behoudens onvoorziene omstandigheden, binnen de 10 kalenderdagen aan de leden van de LABORA verstuurd.

Dit verslag wordt op de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring aan de landbouwraad voorgelegd. Het goedgekeurde verslag wordt ter beschikking gesteld van de leden van het college van burgemeester en schepenen en van de gemeenteraad.

 

 

Artikel 14 – Wijziging statuten

 

Over de wijziging van de statuten kan de LABORA geldig beraadslagen en stemmen indien dit in de uitnodiging van de vergadering is vermeld.

Wijzigingen aan de statuten vereisen een twee derde meerderheid, zowel voor wat betreft het aantal aanwezigen van de stemgerechtigde leden als wat het aantal uitgebrachte stemmen betreft.

Indien de vereiste aanwezigheid niet bereikt is, kan de voorzitter een nieuwe vergadering bijeenroepen met dezelfde dagorde. Deze vergadering kan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen. De stemming vereist echter een tweederde meerderheid van de aanwezigen.

De aangepaste statuten worden ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

Artikel 15 – Secretariaat

 

Een ambtenaar wordt belast met het secretariaat van de LABORA. De secretariaatskosten zijn ten laste van de gemeente.

 

 

Artikel 16 – Ondersteuning van de landbouwraad

 

De gemeente stimuleert de werking van de LABORA door voldoende financiële ondersteuning te verlenen. Het gemeentebestuur engageert zich om de adviesraden bij te staan in de organisatie van participatiemomenten en het leveren van de nodige knowhow over de methodieken om deze goed te organiseren.

 

 

Artikel 17 – Reglement van inwendige orde

 

De LABORA kan voor de goede gang van zaken een huishoudelijk reglement opstellen dat de interne werking van de LABORA en de niet in de statuten voorziene procedures en taken regelt.

 

Dit reglement zal ter bekrachtiging voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

 

 

 

Goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 mei 2019.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten gemeentelijke adviesraad KliMa-raad

(Klimaat- en Milieu Adviesraad) Alken 2019

Het decreet Lokaal Bestuur regelt  in artikel 304 paragraaf 3 de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door gemeenten.

In dit artikel wordt gesteld dat alleen de gemeenteraad de overlegstructuren en raden kan organiseren.

Opdracht van de raden en overlegstructuren: op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur adviseren.

 

Het voorstel van de nieuwe statuten is door de GALA, de vroegere milieuraad, in een vorige vergadering d.d. 6 maart 2019 besproken en in overleg goedgekeurd.

 

De gemeenteraad richt de adviesraad voor Klimaat, milieu en duurzaamheid, kortweg KliMa-raad, op en legt de krijtlijnen vast waarbinnen deze adviesraad kan werken.

 

De statuten liggen nu ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Gelet op artikel 304 van het decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat de organisatie van adviesraden en overlegstructuren door de gemeenten wordt geregeld;

 

Gelet op artikel 304 van het decreet Lokaal Bestuur inzake de genderregeling waarbij ten hoogste twee derde van de leden van de raden en overlegstructuren van hetzelfde geslacht zijn;

 

Gelet op artikel 304 paragraaf 3 uit het decreet Lokaal Bestuur, dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraden en overlegstructuren kunnen zijn;

 

Gelet op de deontologische code voor de raadsleden,  die bepaalt dat het voorzitterschap van een adviesraad, een stuurgroep of een raad van bestuur die opgericht werd in de schoot van de gemeenteraad niet verenigbaar is met de functie van raadslid;

 

Gelet op de besluiten van 27 juni 2013, waarbij de statuten voor de gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu te Alken, GALA, werden goedgekeurd.

 

Gelet op de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de Vlaamse overheid ‘Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling’;

 

Gelet op het GUNSTIG advies van de gemeentelijke adviesraad voor Klimaat en Milieu Alken d.d. 6 maart 2019 wat betreft de aanpassing van de statuten.

 

Besluit

eenparig

 

Statuten KliMa-raad (Klimaat- en Milieu Adviesraad Alken)

 

Artikel 1 - De gemeenteraad heft de bestaande statuten van de GALA op.

 

 

Artikel 2 - De gemeenteraad keurt de statuten van de KliMa-raad als volgt goed: 

 

 

Artikel 3 - De gemeenteraad van Alken beslist om een KliMa-raad op te richten 

 

In de gemeente Alken wordt een gemeentelijke adviesraad voor Klimaat, milieu en duurzaamheid, hierna KliMa-raad genoemd, opgericht en erkend als adviesorgaan inzake milieu- en natuur- en klimaat-aangelegenheden.

 

De gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen zullen de KliMa-raad betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk klimaat-, milieu- en natuurbeleid.

 

 

Artikel 4 - Zetel

 

De zetel van de KliMa-raad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Alken.

 

 

Artikel 5 - Doelstelling

 

De KliMa-raad heeft volgende doelstellingen:

  • De KliMa-raad beoogt de verbetering, het behoud en het herstel van de natuur, het landschap, het klimaat, duurzaamheid en het milieu in de gemeente;
  • De KliMa-raad is bevoegd om de gemeente zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het schepencollege te adviseren over het gemeentelijke klimaat-, milieu- en natuurbeleid;
  • De KliMa-raad vervult een informatieve en sensibiliserende taak bij de bevolking inzake klimaat-, milieu- en natuuraangelegenheden en kan in dit kader op eigen initiatief en op niet dwingend verzoek initiatieven ontplooien;
  • De KliMa-raad wordt om advies gevraagd bij het opstellen van het klimaatplan en het klimaatadaptatieplan, beleidsprogramma's en beleidsplannen.

 

 

Artikel 6 - Samenstelling

 

De KliMa-raad bestaat uit stemgerechtigde leden en niet-stemgerechtigde leden.

 

§1 Stemgerechtigde leden

 

1. Vertegenwoordigers die effectief lid zijn (of hun plaatsvervangers) van een vereniging, instelling of organisatie waarvan de werking zich situeert op het grondgebied van de gemeente en die in haar werking belangstelling heeft voor de klimaat-, milieu- en natuurproblematiek.

 

Volgende organisaties vaardigen stemgerechtigde leden af:

  • milieu- en natuurverenigingen;
  • erkende wildbeheereenheden;
  • onderwijsinstellingen;
  • sociaal-culturele organisaties en vormingsorganisaties;
  • beroepsgroepen en –organisaties.

 

2. Geïnteresseerde inwoners met enige interesse inzake milieu, natuur, klimaat en duurzaamheid.

 

 

§2 Niet-stemgerechtigde leden/waarnemers

 

Niet-stemgerechtigde leden kunnen deelnemen aan de discussies. Deze personen kunnen geenszins drukken op het formuleren van een advies. De onafhankelijke werking van de KliMa-raad mag hierdoor niet in het gedrang komen.

 

  • Vertegenwoordigers die effectief lid zijn van een vereniging die niet als stemgerechtigd in de KliMa-raad vertegenwoordigd is;
  • Schepen(en);
  • Gemeentelijke ambtenaren;
  • Politieke mandatarissen of door de fracties in de gemeenteraad aangewezen personen.
  • De KliMa-raad kan beslissen om, in functie van het te behandelen onderwerp, een beroep te doen op externe deskundigen.

 

 

Artikel 7 - Voorzitter

 

De voorzitter van de KliMa-raad wordt gekozen door en uit de stemgerechtigde leden. Noch de burgemeester, noch de schepen, noch een vertegenwoordiger van een politieke fractie, noch een ambtenaar werkzaam op gemeentelijk niveau kan voorzitter worden van de KliMa-raad.

 

Mannen en vrouwen zijn voor ten minste één derde vertegenwoordigd binnen het aantal stemgerechtigde leden;

 

 

Artikel 8 - Toetreding

 

De gemeenteraad bepaalt de samenstelling van de KliMa-raad conform de in artikel 6 bedoelde samenstelling, alsook gebeurlijke wijzigingen hiervan.

 

 

Artikel 9 - Duur van het mandaat

 

Het lidmaatschap van de KliMa-raad loopt gelijk met de duur van het mandaat van de leden van de gemeenteraad. Bij verval van dit mandaat blijft de bevoegdheid van de leden van de Klima-raad geldig tot het moment dat de nieuwe gemeenteraad de lidmaatschappen van de KliMa-raad voor het volgende mandaat heeft bevestigd. De gemeenteraad dient de samenstelling te bevestigen binnen de eerste zes maanden van de nieuwe legislatuur. Nieuwe leden kunnen toetreden na vaststelling door de gemeenteraad. 

 

 

 

Artikel 10 - Secretariaat

 

Een ambtenaar van de gemeente, bij voorkeur de omgevingsambtenaar, wordt belast met het secretariaat van de KliMa-raad en zal worden aangeduid als secretaris. De secretariaatskosten zijn ten laste van de gemeente.

 

Artikel 11 - Ondersteuning van de KliMa-raad

 

De gemeente stimuleert de werking van de KliMa-raad door voldoende financiële ondersteuning te verlenen. De gemeente voorziet, in de mate van het mogelijke en indien wenselijk, in vorming voor de KliMa-raadsleden.

 

 

Artikel 12 - Reglement van inwendige orde

 

De KliMa-raad stelt een huishoudelijk reglement op dat de interne werking van de KliMa-raad en de niet in de statuten voorziene procedures en taken regelt.

 

Dit reglement zal ter bekrachtiging voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

 

 

 

Goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 mei 2019.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten Alkense ondernemersraad

Bij het begin van deze nieuwe legislatuur dienen de statuten van de gemeentelijke adviesraden aangepast te worden en ter bekrachtiging voorgelegd te worden aan de gemeenteraad. Op 23 februari 2017 werden de statuten van de Alkense ondernemersraad al eens herzien en goedgekeurd door de gemeenteraad. In haar vergadering van 20 februari 2019 heeft de Alkense ondernemersraad geoordeeld dat de huidige statuten beantwoorden aan de nieuwe beleidsvisie en behouden mogen blijven, mits enkele kleine correcties.

 

Gelet op artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur waarbij de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren;

Gelet op artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur inzake de genderregeling waarbij ten hoogste twee derde van de leden van de raden en overlegstructuren van hetzelfde geslacht zijn;

Gelet op artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid van de adviesraden en overlegstructuren kunnen zijn;

Gelet op de update van de statuten van de Alkense ondernemersraad, goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 februari 2017;

Gelet op het gunstig advies van de Alkense ondernemersraad van 20 februari 2019;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraadsbeslissing van 23 februari 2017 betreffende de update van de statuten van de Alkense ondernemersraad wordt opgeheven.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de statuten van de Alkense ondernemersraad als volgt goed:

 

Statuten Forum lokale economie en Alkense ondernemersraad

 

Hoofdstuk 1: Forum lokale economie

 

Artikel 1.1: Doel

Het Forum lokale economie heeft tot doel:

- het behartigen van de belangen van de lokale economie in al haar aspecten, van lokale middenstand tot bedrijfsleven en KMO’s.

- informatie-uitwisseling over alle projecten binnen de gemeente die betrekking hebben op lokale economie en handel.

- meedenken over de ontwikkeling van lokale economie in Alken.

 

Artikel 1.2: Samenstelling

Het Forum lokale economie wordt samengesteld uit alle belanghebbenden uit de lokale middenstand, belangengroepen en organisaties betrokken bij de lokale economie en andere geïnteresseerden. Er wordt geen maximum aantal leden bepaald. De vergaderingen zijn open voor iedereen.

 

Bij een nieuwe legislatuur wordt na de installatie van de gemeenteraad in het gemeentelijk informatieblad een oproep gedaan voor de eerste vergadering van het Forum lokale economie.

 

Organisaties kunnen  zich inschrijven met vermelding van hun vertegenwoordiger(s). Individuele deelnemers kunnen zich inschrijven met vermelding van hun naam en activiteit.

 

Op de eerste vergadering na de installatie van de gemeenteraad kiezen de vaste leden met gewone meerderheid een voorzitter en ondervoorzitter voor het Forum lokale economie. Deze worden automatisch ook lid van de Alkense ondernemersraad.

 

De leden van de Alkense ondernemersraad zijn vaste leden van het Forum lokale economie.

 

Artikel 1.3: Vertegenwoordiging

Elke organisatie beslist over de aanduidingen, voorlopige of definitieve vervangingen van zijn vertegenwoordigers en deelt deze beslissing schriftelijk mee aan de gemeentelijke dienst lokale economie.

 

Individuele leden kunnen zelf geen plaatsvervanger aanduiden.

 

Artikel 1.4: Duur van het mandaat

Het mandaat van de vaste leden geldt voor een periode van zes jaar tot het einde van een legislatuur, behoudens vervangingen ingevolge artikel 1.3.

Een nieuw mandaat vangt aan binnen de eerste zes maanden van het jaar waarin de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is.

 

Artikel 1.5: Vergaderingen

Het Forum lokale economie komt minimum één keer per jaar samen voor een open vergadering voor iedereen. Op deze vergaderingen wordt er een informatiedoorstroming voorzien over projecten binnen de gemeente, die betrekking of weerslag hebben op de lokale economie.

 

De Alkense ondernemersraad agendeert de voorbereiding van de jaarvergadering van het Forum lokale economie minimaal één maal per jaar en draagt zorg voor de organisatie van deze vergadering.

 

Hoofdstuk 2: Alkense ondernemersraad

 

Artikel 2.1: Doel

De Alkense ondernemersraad heeft tot doel:

- Overleg tot stand brengen tussen de verenigingen die de belangen van de lokale economie behartigen en het gemeentebestuur.

- Overleg tot stand brengen tussen voornoemde verenigingen onderling.

- Beleidsvoorbereidend en -ondersteunend werk verrichten.

- Op verzoek of op eigen initiatief advies verlenen aan het gemeentebestuur over het beleid inzake lokale economie, handel, diensten, zonder afbreuk te doen aan de bevoegdheden van andere adviesraden, opgericht bij wet of gemeenteraadsbesluit. Indien bij de besluitvorming afgeweken wordt van het advies zal dit uitdrukkelijk gemotiveerd worden.

- Eigen initiatieven voorstellen met betrekking tot de bevordering van de lokale economie.

- Advies verlenen over het strategisch plan lokale economie.

 

Artikel 2.2: Samenstelling

De Alkense ondernemersraad wordt als volgt samengesteld:

 

Stemgerechtigde leden:

• Vertegenwoordigers van de handelskernen

- Centrum, zone Laagdorp

- Centrum, zone Hoogdorp

- Waterkant

- Steenweg

- Terkoest

- Sint-Joris.

De handelskernen vaardigen voor de Alkense ondernemersraad een vast lid af dat regelmatig de vergaderingen bijwoont. Er wordt eveneens een plaatsvervangend lid aangeduid.

• Vertegenwoordigers van Industrieterrein Kolmen en de plaatselijke KMO’s

• Vertegenwoordigers van de sociale economie

• Vertegenwoordigers van de vrije beroepen

• Afgevaardigde van Unizo

• Afgevaardigde van Voka

• Afgevaardigde Landbouwraad

• Ongebonden individuele actoren (max. 2, wonende in Alken)

• Voorzitter en ondervoorzitter van het Forum lokale economie

 

Niet-stemgerechtigde leden:

• Schepen lokale economie

• Ambtenaar lokale economie.

 

De Alkense ondernemersraad kiest onder haar stemgerechtigde leden een voorzitter en een ondervoorzitter.

 

De leden van de gemeenteraad worden opgenomen als raadgevende leden. Ze zullen telkens de uitnodigingen en de verslagen ontvangen.

 

Artikel 2.3: Vertegenwoordiging

Elke organisatie beslist over de aanduidingen, voorlopige of definitieve vervangingen van zijn vertegenwoordigers en deelt deze beslissing schriftelijk mee aan de gemeentelijke dienst lokale economie.

Individuele leden kunnen zelf geen plaatsvervanger aanduiden.

 

Artikel 2.4: Deskundigen

Eén of meerdere deskundigen kunnen steeds gehoord en geconsulteerd worden op voorstel van de Alkense ondernemersraad.

 

Artikel 2.5: Duur van het mandaat

Het mandaat van de leden van de Alkense ondernemersraad geldt voor een periode van zes jaar tot het einde van een legislatuur, behoudens vervangingen ingevolge artikel 2.3.

Een nieuw mandaat vangt aan binnen de eerste zes maanden van het jaar waarin de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is.

 

Artikel 2.6: Vergaderingen

De Alkense ondernemersraad komt minimum vijf keer per jaar samen. Het secretariaat wordt waargenomen door de ambtenaar lokale economie of medewerker dienst lokale economie.

De agenda van de vergaderingen wordt in overleg opgemaakt door de voorzitter, al dan niet samen met de ondervoorzitter, de schepen bevoegd voor lokale economie en de secretaris.

De Alkense ondernemersraad zal bij de opmaak van adviezen streven naar consensus. Indien er geen consensus bereikt wordt, kan hij geldig adviseren bij gewone meerderheid.

 

Om geldig advies uit te brengen dienen er minstens 6 stemgerechtigde leden aanwezig te zijn. Indien er minder dan 6 stemgerechtigde leden aanwezig zijn, wordt de adviesvraag naar de volgende vergadering verplaatst of in geval van hoogdringendheid, wordt een extra vergadering georganiseerd. Bij de tweede behandeling van de adviesvraag, kan er geldig advies worden uitgebracht ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

De adviezen en/of voorstellen van de Alkense ondernemersraad worden onder de vorm van een verslag, ondertekend door de voorzitter of ondervoorzitter, meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Hoofdstuk 3: Slotbepalingen

 

Artikel 3.1: Onkosten

Alle werkings- en administratiekosten zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Artikel 3.2: Huishoudelijk reglement

De Alkense adviesraad heeft de bevoegdheid voor het opstellen van een huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement van de adviesraad zal minimum de volgende elementen bevatten, namelijk regels voor:

- het verkrijgen en het vervallen van het lidmaatschap

- de samenstelling

- de organisatie en de interne werking.

 

Artikel 3.3: Wijziging statuten

De Alkense adviesraad is gemachtigd wijzigingen aan deze statuten aan de gemeenteraad voor te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Statuten gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit

Bij de start van de nieuwe legislatuur worden de statuten geëvalueerd en bijgestuurd in functie van het 'Aftoetsingskader adviesraden 2019-2024 ' opgesteld door de nieuwe beleidsploeg. De aangepaste statuten werden uitvoerig besproken en gunstig geadviseerd door de adviesraad van 25 februari 2019.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 304;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2013 betreffende de oprichting en huishoudelijk reglement adviesraad voor mobiliteit en verkeer;

Gelet op het 'Aftoetsingskader adviesraden 2019-2024' opgesteld door de nieuwe beleidsploeg;

Gelet op wenselijkheid tot het bepalen van de statuten van deze adviesraad door de Gemeenteraad;

Overwegende dat het wenselijk is dat het gemeentebestuur zich inzake mobiliteit en verkeer laat adviseren door een adviesraad samengesteld uit deskundigen in de materie en door vertegenwoordigers van belanghebbenden die nauw betrokken zijn bij het beleid inzake mobiliteit en verkeer;

 

Besluit

eenparig

 

 

Afdeling 1 : Algemene bepalingen

 

Artikel 1:

De beslissing van de gemeenteraad dd. 25 april 2013 betreffende de oprichting en huishoudelijk reglement voor een gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer wordt opgeheven en vervangen door onderhavige beslissing.

 

Afdeling 2 : Doel

 

Artikel 2:

De gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer heeft tot doel:

- hetzij op eigen initiatief,

- hetzij op vraag van het college van burgemeester en schepenen of van de gemeenteraad,

de gemeente te adviseren over de gemeentelijke mobiliteit en de plaatselijke verkeersveiligheid.

 

Artikel 3:

Onder gemeentelijke mobiliteit en verkeersveiligheid wordt verstaan:

- alle aspecten met betrekking tot het voorkomen, het aanwijzen en het bestrijden van

verkeershinder die op het grondgebied van de gemeente voorkomen en die tot de

gemeentelijke bevoegdheid behoren,

- alle aspecten met betrekking tot de ontwikkeling van de mobiliteit op het grondgebied

van de gemeente,

- alle aspecten met betrekking tot verkeer die een ingrijpende verandering van de

leefomgeving kunnen veroorzaken (m.a.w. geen louter verkeerstechnische

aangelegenheden),

- het informeren en sensibiliseren van de bevolking over de hoger genoemde aspecten.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen verbindt er zich toe:

- vooraf advies te vragen aan de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer rond alle punten met betrekking tot het gemeentelijk mobiliteits- en verkeersbeleid;

- de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer in te lichten over de gevolgen die aan de adviezen werden gegeven en om tevens de uiteindelijke beslissingen nader toe te lichten en te motiveren.

 

Afdeling 3 : Samenstelling

 

Artikel 5:

In de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer kunnen volgende vertegenwoordigers zetelen (max. 2/3e van hetzelfde geslacht) :

§1. -Een groep vertegenwoordigers  met stemrecht:

1.1 vertegenwoordiger van de ondernemersraad,

2.1 vertegenwoordiger van de onderwijsraad,

3.1 vertegenwoordiger van de landbouwraad,

4.1 vertegenwoordiger uit de koepel cultuur/sport/jeugdverenigingen,

5.1 vertegenwoordiger Raad voor personen met beperking,

6.1 vertegenwoordiger van de milieuraad (Klimaraad),

7.3 burgers/ervaringsdeskundigen (maximaal),

8.3 leden deskundigen.

 

§2. -Een groep vertegenwoordigers zonder stemrecht:

1.elke politieke fractie vertegenwoordigd in de gemeenteraad duidt één afgevaardigde en plaatsvervanger  aan, zonder stemrecht. Deze mag niet in de Gemeenteraad of OCMW-raad zetelen,

2.de schepen van mobiliteit en verkeer,

3.de mobiliteitsambtenaar.

 

Artikel 6:

De stemgerechtigde leden zoals bepaald in de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer dienen inwoners te zijn van de gemeente Alken.

Voor elk stemgerechtigd lid  zoals bepaald in artikel 5 $ 1 van 1° tot 7° dient tevens een plaatsvervanger opgegeven te worden die het effectief lid bij afwezigheid vervangt.

Dit artikel is niet van toepassing voor de stemgerechtigde leden bepaald in artikel  5 $ 8 (deskundigen).

 

Artikel 7:

De gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer bestaat uit maximum 12 stemgerechtigde leden.

 

Artikel 8:

De stemgerechtigde leden zoals bepaald in artikel 5 $ 1 van 1 tot 6 worden aangesteld door de desbetreffende adviesraad.

 

Artikel 9:

De voordracht van de deskundigen en de burgers/ervaringsdeskundigen gebeurt na een publieke oproep voor kandidaten door het college van burgemeester en schepenen. De aanstelling gebeurt door de gemeenteraad.

Voor deze aanstelling worden onder andere volgende criteria in rekening gebracht

- expertise op het vlak van mobiliteit en verkeer;

- zoals bepaald in artikel 304 §3 van het decreet Lokaal Bestuur kunnen ten hoogste twee derde van de leden van een adviesraad van het zelfde geslacht zijn.

 

Artikel 10:

Indien er na een oproep voor burgers/ervaringsdeskundigen meer dan drie kandidaten blijken te zijn, dan wordt er door loting beslist wie in deze categorie effectief(3) en plaatsvervangend(3)  lid van de adviesraad wordt. Een politiek mandaat bekleden of door de gemeenteraad/OCMW-raad van Alken als politieke afgevaardigde aangesteld zijn, is niet verenigbaar met de rol van burger/ervaringsdeskundige in deze categorie. De loting gebeurt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Afdeling 4 : Werking

 

Artikel 11:

De gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer kan zelf bepalen om naar aanleiding van te bespreken agendapunten tijdelijk vertegenwoordigers van bepaalde straten/wijken uit te nodigen. Deze vertegenwoordigers kunnen deelnemen aan de discussies, maar bezitten geen stemrecht.

 

Artikel 12:

Iedere burger heeft het recht om spreekrecht te vragen op een adviesraad indien de vraag kadert binnen de bevoegdheid van de adviesraad.  Dit kan tot 14 dagen voor de vergadering bij de voorzitter.  De voorzitter oordeelt of het aangebrachte onderwerp een bevoegdheid van de adviesraad is. Is dit niet het geval, dan wordt er een schriftelijke motivatie bezorgd aan de aanvrager met de reden van weigering.

 

Artikel 13:

De adviesraden horen een afspiegeling te zijn van de gemeenschap en ze moet trachten alle meningen en invalshoeken aan bod te laten komen vertrekkende vanuit de eigen bevoegdheid.  De adviesraad moet anderzijds ook rekening houden met het algemene belang en het ruimer kader dat verder reikt dan de eigen bevoegdheid.

 

Artikel 14:

Minstens 1x per jaar organiseert de adviesraad  een open activiteit die een brede groep van de bevolking tracht te bereiken.  Deze open activiteit kan een participatiemoment zijn, een open forum, een vorming of andere activiteit zijn. Deze open activiteit kan ook georganiseerd worden met andere adviesraden samen.

 

Artikel 15:

De gemeenteraad stelt de lijst vast van de in artikel 5§2 1° bedoelde leden ( vertegenwoordiger van de politieke fractie) van de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer en van hun vaste plaatsvervangers, alsook gebeurlijke wijzigingen hiervan.

 

Artikel 16:

Het lidmaatschap loopt gelijk met de duur van het mandaat van de leden van de gemeenteraad en eindigt ten laatste op 30 juni van het jaar volgend op de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Artikel 17:

$1. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden.

$2. De ambtenaar verantwoordelijk voor mobiliteit en verkeer wordt belast met het secretariaat van de gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer.

 

Artikel 18:

De adviesraad heeft de bevoegdheid voor het opstellen van een huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement van de adviesraad zal minimum de volgende elementen bevatten:

- regels over het verkrijgen en het vervallen van het lidmaatschap

- regels voor de organisatie en de interne werking.

 

Artikel 19:

Samenwerking met andere adviesraden is mogelijk. Adviezen kunnen gegeven worden door meerdere adviesraden samen. De stemmingen gebeuren in dat geval wel per adviesraad afzonderlijk.

 

Artikel 20:

Het gemeentebestuur engageert zich om de adviesraden bij te staan in de organisatie van participatiemomenten en het leveren van de nodige knowhow over de methodieken om dit goed te organiseren.

 

Afdeling 5 : Wijziging van de statuten

 

Artikel 21:

De adviesraad is gemachtigd wijzigingen aan deze statuten aan de gemeenteraad voor te stellen. Wijzigingen aan de statuten door de gemeenteraad worden voor advies voorgelegd aan de adviesraad.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Limburg.net: agenda en in te nemen standpunten Gewone en Bijz.A.V. 27/06/2019

Op 27 juni vinden een bijzondere algemene vergadering en aansluitend de algemene vergadering van Limburg.net plaats. Er wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat vast te stellen.

 

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘DLB’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 27 maart 2019 tot goedkeuring van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van donderdag 27 juni 2019 om 18 uur, met volgende agendapunten: 

1)Welkom door de voorzitter

2)Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 Statuten)

3)Vaststellingen verzoeken tot verlenging (art. 423 §2 Decreet over het Lokaal Bestuur)

4)Wijziging artikel 6 van de statuten van Limburg.net, waarbij de bestaansduur van Limburg.net wordt verlengd met 18 jaar tot 9/11/2037

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 8 mei 2019 tot goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van donderdag 27 juni 2019 om 18 uur, met volgende agendapunten: 

1)Welkom door de voorzitter

2)Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)

3)Jaarrekening 2018 / Verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders / Verslag van de commissaris (454 DLB, art. 40 statuten)

4)Activiteitenverslag 2018

5)Kwijting aan de bestuurders (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

6)Kwijting aan de commissaris (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

7)Benoeming afgevaardigden met raadgevende stem in de raad van bestuur (art. 440,§ 4 DLB en art. 21 Statuten)

8)Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 Statuten)

9)Aanpassing kapitaal aan de evolutie van het bevolkingscijfer (art. 9 statuten)

10)Ondernemingsplan 2019-2025 (art. 459 DLB) en principiële beslissing inzake uitrol van een uniform inzamelsysteem binnen Limburg.net.

11)Vastleggen presentiegelden (art. 27 statuten)

12)Varia

Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

Overwegende dat – gezien de aard van de agendapunten - de gemeenteraad een inhoudelijke beslissing voor punt 3 en 4 moet nemen.

Overwegende dat de bestaansduur van Limburg.net afloopt op 9 november 2019 (artikel 6 Statuten).

Overwegende artikel 423 DLB dat stelt dat na afloop van de statutair bepaalde duur de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd kan worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan 18 jaar.

Overwegende het tweede lid van artikel 423 DLB dat stelt dat de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers - en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten - de laatste AV vóór het verstrijken van de duur, tot de verlenging kan beslissen met een drievierdemeerderheid van de stemmen.

Overwegende het onderzoek inzake de verlenging, zoals opgenomen in de motiveringsnota in bijlage, waaruit blijkt dat het voor de gemeente aangewezen is om haar deelname bij Limburg.net te verlengen. 

Overwegende dat op grond van de hierin opgesomde redenen, de gemeente een verzoek tot verlenging van deelname bij Limburg.net formuleert.

Overwegende dat een beslissing van de verlenging zich vertaalt in een aanpassing van artikel 6 van de Statuten waarbij de bestaansduur van Limburg.net wordt verlengd met 18 jaar tot 9/11/2037.

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De agenda van de Bijzondere Algemene Vergadering en de agendapunten van de Algemene Vergadering van 27 juni 2019 van de opdrachthoudende vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.

Artikel 2: De gemeente verwijst naar de uitgebreide motiveringsnota in bijlage op grond waarvan zij beslist het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net te verlengen (zie artikel 3 van de agenda van de BAV van Limburg.net dd. 27/6/2019).

Artikel 3: Goedkeuring van de wijziging van artikel 6 van de statuten van Limburg.net, waarbij de bestaansduur van Limburg.net verlengd wordt met 18 jaar tot 9/11/2037 (zie artikel 4 van de agenda van de BAV van Limburg.net dd. 27/6/2019).

Artikel 4: De vertegenwoordiger, Sabine Van de Sande, of bij belet de plaatsvervanger,  Patrick Martens, wordt gemandateerd om op vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.

Artikel 5: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen van onderhavig gemeenteraadsbesluit, inclusief de motiveringsnota bij punt 3, aan de opdrachthoudende vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Watergroep - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

Op vrijdag 7 juni 2019 zal de algemene vergadering van de cvba Vlaamse Maatschappij voor

Watervoorziening / De Watergroep plaatsvinden om 11 uur in Salons Waerboom, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda goed te keuren en het mandaat hiervoor vast te stellen.

 

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Watergroep;

Gelet op het feit dat de gemeente werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening / De Watergroep, die plaatsvindt op vrijdag 7 juni 2019 om 11 uur in Salons Waerboom, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering van de Watergroep d.d. 7 juni 2019:

1. Jaarverslag 2018 van de raad van bestuur

2. Verslag van het college van commissarissen over de jaarrekening 2018

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2018

4. Kwijting aan de bestuurders

5. Kwijting aan de commissarissen

6. Statutenwijziging

Artikel 2: De vertegenwoordiger, Theo Donné, of bij belet de plaatsvervanger, Stan Dehollogne, wordt gemandateerd om op vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Fluvius Limburg - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

Op dinsdag 25 juni 2019 zal de Algemene Vergadering, tevens Jaarvergadering, van Fluvius Limburg plaatsvinden.

Fluvius Limburg vraagt om de agenda goed te keuren en het mandaat vast te stellen.

 

Gelet op het feit dat de gemeente/stad voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 2 mei 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Limburg die op 25 juni 2019 plaatsheeft in Hogeschool PXL, Elfde Liniestraat 24 te 3500 Hasselt;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 2 mei 2019 overgemaakt werd;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 25 juni 2019:

1.Kennisneming verslagen Fluvius Limburg (Inter-energa, Inter-aqua en Inter-media) van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2018.

2.Goedkeuring van de jaarrekening Fluvius Limburg (Inter-energa, Inter-aqua en Inter-media) afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Fluvius Limburg (Inter-energa, Inter-aqua en Inter-media) met betrekking tot het boekjaar 2018.

4.Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende verenigingen (Inter-energa, Inter-aqua en Inter-media) tijdens de vorige 6 jaren en het ondernemingsplan 2019-2024 van Fluvius Limburg.

5.Statutaire benoemingen.

6.Statutaire mededelingen.

Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente, Danny Jeuris of plaatsvervanger Carine Meyers, die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 25 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Gemeentelijke holding in vereffening - AV- Hoogdringend punt

Op woensdag 26 juni vindt de algemene vergadering van de gemeentelijke holding nv plaats. De gemeentelijke holding vraagt om de agenda goed te keuren en het mandaat vast te stellen.

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij de Gemeentelijke Holding nv - in vereffening;

Overwegende dat de gemeente Alken 1 vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding nv - in vereffening mag afvaardigen;

Gelet op de agenda:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018

2)      Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2018 - 31.12.2018 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018

5)      Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris

6)      Stemming over de benoeming van de commissaris

7)      Vraagstelling

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist met eenparigheid van stemmen om dit punt met hoogdringendheid te behandelen, aangezien de algemene vergadering plaatsvindt voor de gemeenteraad van juni 2019.

Artikel 2: De agenda van de gewone vergadering d.d. 26 juni 2019 van de algemene vergadering wordt goedgekeurd.

Artikel 3: De gemeenteraad beslist een blanco volmacht te verlenen voor de algemene vergadering d.d. 26 juni 2019.

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de gemeentelijke holding nv - in vereffening.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

IGL - Algemene vergadering- Hoogdringend punt

Op woensdag 26 juni 2019 vindt de gewone algemene vergadering van de intercommunale vereniging voor hulp aan gehandicapten in Limburg. IGL vraagt om de agenda goed te keuren en het mandaat vast te stellen.

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van IGL;

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van IGL;

Gelet op de oproepingsbrief van 17 mei 2019 voor de gewone vergadering van IGL op 26 juni 2019 om 18.00 uur die de volgende agendapunten bevat:

1)      Het evaluatierapport over de werking 2013-2018 en het ondernemingsplan 2019-2024 in uitvoering van artikel 459 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur: goedkeuring

2)      Toelichting van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

3)      Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2018

4)      De balans 2018 en de resultatenrekening 2018, en de vaststelling van het saldo: goedkeuring (stemming)

5)      Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring (stemming)

6)      Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring (stemming)

7)      Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2019: goedkeuring (stemming)

8)      Definitieve verkiezing van de bestuurders (geheime stemming)

9)      Het mandaat als commissaris-revisor voor de boekjaren 2019 - 2021: goedkeuring;

Gelet op de verantwoordingsstukken en de toelichtingsnota's betreffende de punten vermeld op de agenda van de gewone vergadering d.d. 26 juni 2019 van de Algemene vergadering;

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist met eenparigheid van stemmen om dit punt met hoogdringendheid te behandelen, aangezien de algemene vergadering plaatsvindt voor de gemeenteraad van juni 2019.

Artikel 2: De agenda van de gewone vergadering d.d. 26 juni 2019 van de Algemene vergadering van IGL wordt goedgekeurd.

Artikel 3: De vertegenwoordiger, Pierette Putzeys, of bij belet de plaatsvervanger, Carine Meyers, wordt gemandateerd om op vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan IGL.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 05 2019

 

Toegevoegd punt: Verkeer Lindestraat Alken - verlaging maximum snelheid en invoering tonnage beperking- Toegevoegd punt

Raadslid Kris Franssens voegt volgend punt omtrent het verkeer in de Lindestraat te Alken toe:

 

"Gelet op het schrijven van de stad Hasselt aan de bewoners van de Lindestraat

Gelet op de vele meldingen van overdreven snelheid in de Lindestraat

Gelet op het vele sluipverkeer (ook van zwaar verkeer) tijdens de spitsuren

Gelet op de erbarmelijke staat waarin de Lindestraat zich bevindt

Gelet op de geplande werkzaamheden in de Lindestraat

Gelet op de klimaatbeweging die fietsen wil stimuleren

Gelet op het feit dat de Lindestraat de straat met het meeste actieve landbouwbedrijven is

Gelet op het feit dat er meerdere aangelande landbouwers gebruik maken van de Lindestraat

 

Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad belast de schepen van mobiliteit om contact op te nemen met de Hasseltse collega om ook in Alken de snelheidsbeperking van 50km/h door te voeren alsmede het verbod op voertuigen van meer dan 3,5t met uitzondering van plaatselijk verkeer en aangelanden.  Daarnaast in samenspraak met de stad Hasselt een uniforme uitwerking van de verkeer remmende maatregelen, met oog op de passage van vaak grote landbouwvoertuigen alsook concrete afspraken te maken rond de handhaving van snelheid en tonnage."

 

Besluit

Raadslid Kris Franssens vraagt de schepen van mobiliteit om met de stad Hasselt contact te nemen om dit samen te bekijken en uit te werken en rekening te houden met de grote landbouwvoertuigen in de Lindestraat.  Eventueel zou een tonnagebeperking ingevoerd kunnen worden omdat de Lindestraat gemakkelijk fungeert als doorgangsweg.

Schepen Frank Vroonen antwoordt dat hij verbaasd was dat de brief gestuurd werd omdat hij op 29 april nog afgesproken had om gezamenlijke projecten te coördineren (Steenweg, Lindestraat, …).  De gemeente was bijgevolg niet op de hoogte van dit schrijven aan de bewoners.  Er staat ondertussen wel een nieuw overleg gepland op 13 juni.  Verder heeft de Lindestraat al een tonnagebeperking maar is deze niet van toepassing op het grondgebied van Hasselt.  Dit zal ook besproken worden op de nieuwe adviesraad verkeer en mobiliteit.

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2019