Gemeente Alken

Zitting van 29 april 2021

van 20:00 tot 21:36

 

Aanwezig: Patrick Martens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen en Pierrette Putzeys, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen, Kris Franssens en Ingrid Jacobs, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Video- en audioverslag gemeente- & OCMW-raad d.d. 29/04/2021

Besluit

Via volgende link kan de openbare zitting van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 29 april 2021 bekeken worden:

https://youtu.be/VNqCG1ooz_4Video-en audioverslag gemeente- & OCMW-raad 29 april 2021

 

 

Voor de behandeling van het eerste punt, verslag van de vorige zitting, stelt Raadslid André Vanhex voor om met hoogdringendheid een punt toe te voegen aan de agenda van de raad in verband met de regiovorming omdat de beslissing hieromtrent morgen op de agenda van de Vlaamse regering komt. De raad beslist om dit punt niet met hoogdringendheid toe te voegen met volgende stemming:

Stemming: 6 ja (Ingrid Jacobs, André Vanhex, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, Hannah Billen, Kris Franssens) – 14 neen (Marc Penxten, Cindy Vandormael, Peter Bollen, Ingrid Loix, Pierrette Putzeys, Alex Dubois, Carine Meyers, Danny Jeuris, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Patrick Martens, Frank Vroonen, Sabine Van de Sande) - 0 onthoudingen.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 25/03/2021

De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het video- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021 (terug te vinden onder volgende link https://youtu.be/IaFFJBzr0sgVideo- en audioverslag van de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021) geldt als zittingsverslag voor de gemeente- en OCMW-raad d.d. 25/03/2021.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd met volgende toevoeging dat raadslid Filip Vanvinckenroye de zitting verlaten heeft tijdens de bespreking van het punt in geheime zitting.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Corona en vaccinatie - stand van zaken

Corona en opstart vaccinatiecentrum - stand van zaken en toelichting door burgemeester Marc Penxten.

 

Besluit

Artikel 1: De raad neemt kennis van de stand van zaken in de corona pandemie en het vaccinatiecentrum binnen de ELZ Herkenrode.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Verlenging samenwerkingsovereenkomst AZG: Optie 1

Het college van burgemeester en schepenen besloot, op advies van de uniforme beslissing van de ELZ, op 9 december 2020 om in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie in te zetten op sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching  (optie 1).

De Raad besliste op 28 januari 2021 om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen, waardoor Alken toegang kreeg tot de interne controletoren en het uitbraakvolgsysteem om het engagement van sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching te kunnen uitvoeren.  Deze samenwerkingsovereenkomst had een einddatum op 31/03/2021. Gelet op het feit dat de cijfers inzake de besmettingen nog steeds zorgwekkend zijn, is er vanuit Agentschap Zorg en Gezondheid de mogelijkheid geboden om de samenwerkingsovereenkomst te verlengen, door middel van het ondertekenen van een addendum, tot en met 31 juni 2021, met mogelijks een tweede verlenging tot 31 oktober 2021.

Beide documenten werden toegevoegd als bijlage.

 

De forfaitaire subsidie die voorzien werd gedurende de eerste periode van de samenwerkingsovereenkomst blijft ongewijzigd bij deze verlenging. De subsidie zal dus nog steeds 0,125 euro per inwoner per maand bedragen.

 

De functionaris voor gegevensbescherming voor Alken heeft een positief advies gegeven over het addendum op 29 maart 2021.

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, aan alle Vlaamse gemeenten om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd;

Gelet op artikel 135, §2, Nieuwe Gemeentewet dat gemeenten de taak hebben het voorzien ten behoeven van inwoners, in een goede politie, name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen;

Gelet op artikel 2, §1, Decreet lokale besturen dat de gemeenten en openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden;

Overwegende dat Alken op het college van 9 december 2020 beslist heeft dat ze, net als alle andere besturen van de ELZ, haar engagement aangaat in het kader van sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching (optie 1);

Overwegende dat voor deze extra inzet het lokaal bestuur het forfaitair bedrag van 0,125 euro per inwoner per maand krijgt;

Overwegende dat het lokaal bestuur toegang krijgt tot de interne controletoren (met maximaal 3 accounts), alsook toegang tot het Uitbraakvolgsysteem (met maximaal 3 accounts);

Overwegende dat Alken op 28 januari 2021 de samenwerkingsovereenkomst ondertekende en het addedum enkel een verlenging van de termijn is;

Overwegende dat, gelet op de nog steeds te hoge besmettingsgraad, het engagement verder gezet dient te worden;

Overwegende dat om de toegang tot de interne controletoren en het uitbraakvolgsysteem te behouden en om de financiering te behouden de ondertekening van het addendum vereist is; Overwegende dat de functionaris voor gegevensbescherming van de gemeente Alken op 29 maart 2021 een positief advies gegeven heeft over het addendum.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De Raad keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst goed, en dit onder dezelfde voorwaarden als de samenwerkingsovereenkomst.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Wijziging RPR-aanpassingen i.k.v. vaccinactie covid19

Als gevolg van de publicatie van de wet houdende toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID19 in het Belgisch staatsblad op 9 april 2021 dient de rechtspositieregeling aangepast te worden.

 

Deze wet is van toepassing op alle werknemers die tewerkgesteld zijn met een arbeidsovereenkomst.

 

De wet treedt in werking op 9 april 2021 en treedt buiten werking op 31 december 2021.

 

Voor wat betreft de statutaire medewerkers, kunnen we ons beroepen op artikel 218 van het besluit rechtspositieregeling, op basis waarvan de raad hiervoor naar analogie een dienstvrijstelling kan toekennen voor de duur van de verplaatsing en de vaccinatie.

 

De syndicale organisaties werden per mail ingelicht op 15.04.2021 over deze aanpassingen en hebben zich akkoord verklaard met deze aanpassingen. Eventuele opmerkingen van de vakbonden worden ter zitting besproken.

 

- artikel 284 van de rechtspositieregeling wordt aangevuld als volgt:

 

12° het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19             

tijd die nodig is voor de vaccinatie

 

 

In het geval van het toedienen van een vaccin dient het contractuele personeelslid zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer dient geregistreerd te worden als omstandigheidsverlof, zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

- artikel 315 bis wordt toegevoegd aan de rechtspositieregeling als volgt:

Het statutaire personeelslid krijgt dienstvrijstelling voor de tijd die nodig is voor de vaccinatie toegediend ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19. Het statutaire personeelslid dient zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer wordt geregistreerd als dienstvrijstelling zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

Gelet op de wet houdende toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID19 in het Belgisch staatsblad op 9 april 2021 dient de rechtspositieregeling aangepast te worden;

Overwegende dat deze wet van toepassing is op alle werknemers die tewerkgesteld zijn met een arbeidsovereenkomst;

Overwegende dat deze wet in werking treedt op 9 april 2021 en buiten werking treedt op 31 december 2021;

Overwegende dat de raad, op artikel 218 van het besluit rechtspositieregeling, voor de statutaire medewerkers een dienstvrijstelling kan toekennen voor de duur van de verplaatsing en de vaccinatie;

Gelet op het ontwerp van de wijzigingen aan de rechtspositieregeling zoals voorgelegd;

Gelet op het akkoord van de vakbonden;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: artikel 284 van de rechtspositieregeling wordt aangevuld als volgt:

 

12° het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19

 tijd die nodig is voor de vaccinatie

 

 

In het geval van het toedienen van een vaccin dient het contractuele personeelslid zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer dient geregistreerd te worden als omstandigheidsverlof, zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

Artikel 2: artikel 315 bis wordt toegevoegd aan de rechtspositieregeling als volgt:

Het statutaire personeelslid krijgt dienstvrijstelling voor de tijd die nodig is voor de vaccinatie toegediend ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19. Het statutaire personeelslid dient zijn diensthoofd vooraf en zo spoedig mogelijk vanaf het moment dat het tijdstip hem/ haar bekend is, te verwittigen. De werkgever mag om een bewijs verzoeken. Dit bewijs kan zijn: ofwel de bevestiging van de afspraak ofwel indien de bevestiging geen tijdsstip bevat, de uitnodiging voor de vaccinatie. Uiteraard mag de werkgever deze gegevens enkel gebruiken met als doel het werk te kunnen organiseren en een correcte loonadministratie te voeren. Er mag in geen geval een kopie van het document genomen worden. De afwezigheid van de werknemer wordt geregistreerd als dienstvrijstelling zonder vermelding van de reden en zonder te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

Artikel 3: Bovenstaande wijzigingen gaan in op 9 april 2021 en treden buiten werking op 31 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Clubhuizen van motorclubs - bestuurlijke handhaving

Via e-mail van 17/02/2021 van coördinator Annemie DE BOYE van het Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum Limburg, gericht aan secretaris Lionel LEBURTON, wordt een ontwerp van politieverordening inzake clubhuizen van motorclubs overgemaakt.

 

Het komt opportuun voor dat eenzelfde politieverordening inzake clubhuizen van motorclubs wordt geïmplementeerd door alle gemeentebesturen binnen de PZ kanton Borgloon.

Het politiecollege heeft in vergadering van 20/02/2021 kennis genomen van onderhavig ontwerp van politieverordening.

Er wordt gevraagd om de politieverordening ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

De gemeenten staan in voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid en reinheid.

Het bestuur is zich bewust geworden van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen o.a. betekent dat men over de nodige degelijke reglementen en verordeningen beschikt en dat er op de naleving ervan wordt gehandhaafd.

Het is nodig om de risico’s die de inplanting en de exploitatie van deze inrichtingen met zich kunnen meebrengen (o.a. af- en aanrijden van lawaaierige motoren ook ‘s nachts, wild parkeren, …) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid.

Het doel van deze politieverordening is eveneens om motorclubs te weren uit de gemeente.

Overwegende de historische rivaliteit tussen de motorclubs, hun supportclubs en sympathisanten en andere motorclubs.

Zowel in Belgisch als in Nederlands Limburg, evenals in de Duitse Deelstaat Nordrein-Westfalen

hebben recentelijk diverse zware incidenten plaatsgevonden tussen motorclubs:

Uit de aard en plaats van de diverse zware incidenten blijkt dat de leden van criminele motorclubs confrontaties op plaatsen en evenementen, publiek dan wel besloten, niet schuwen en mekaar met wapens bevechten. Het risico op provocatie of confrontatie tussen rivaliserende motorclubs is gezien het huidige spanningsveld in de Euregio zeer reëel.

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, in het bijzonder artikelen 119, 119bis, 133, 134quater en 135§2;

Gelet op de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 24.06.2013 betreffende de administratieve sancties en de uitvoeringsbesluiten;

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, in het bijzonder artikelen 40, 41, 63, 286-288;

Gelet op het bestuursdecreet van 07.12.2018;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 27.11.2014 betreffende de goedkeuring van de uniforme GASreglementering voor de PZ kanton Borgloon, met ingang vanaf 01.01.2015;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het ontwerp van de politieverordening betreffende clubhuizen van motorclubs als volgt goed:

 

POLITIEVERORDENING BETREFFENDE CLUBHUIZEN VAN MOTORCLUBS

HOOFDSTUK I – ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Definities

Voor de toepassing van deze politieverordening wordt verstaan onder:

1.  Uitbater: de natuurlijke persoon of personen, de vereniging, of de rechtspersoon, ongeacht hun eventuele hoedanigheid van handelaar, voor wiens rekening en/of risico de inrichting wordt uitgebaat.

2. Uitbatingsvergunning: een vergunning die aan de uitbater het recht verleent op het aangeduide adres de inrichting uit te baten.

3. Motorclub: club voor motorliefhebbers.    

4. Clubhuis: een inrichting waar leden (en sympathisanten) van een motorclub regelmatig bijeenkomsten houden en waar al dan niet de symbolen van de club duidelijk worden tentoongesteld (foto’s, clubemblemen,…).

5. Organen van de rechtspersoon: alle personen die enige bevoegdheid hebben tot het nemen van beslissingen of het vertegenwoordigen van de rechtspersoon.

6. Brandveiligheidsonderzoek: dit is een onderzoek naar de brandveiligheid, alwaar een verslag werd opgesteld door de brandweer overeenkomstig de toepasselijke regelgeving.

7. Stedenbouwkundig onderzoek: dit onderzoek omvat een screening van de stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd voor het onroerend goed (of van de vergund geachte  toestand van het onroerend goed – bij ontstentenis van stedenbouwkundige vergunningen) waarbij de focus ligt op de functie van het goed. Een positieve uitkomst van dit onderzoek heeft echter geen regulariserende waarde en kan ook niet aangewend worden om mogelijke stedenbouwkundige overtredingen te rechtvaardigen.

8. Onderzoek naar de milieuwetgeving: dit onderzoek omvat een screening van de milieuvergunningen afgeleverd voor het onroerend goed. Een positieve uitkomst van dit onderzoek heeft echter geen regulariserende waarde en kan ook niet aangewend worden om mogelijke milieuovertredingen te rechtvaardigen.

9. Onderzoek naar de vestigingsformaliteiten: dit onderzoek omvat een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten als ondernemer en/of VZW (zoals de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, beroepskaart, nodige kennis van het bedrijfsbeheer, nodige beroepskennis) en/of enige andere vergunningen of attesten die wettelijk voorgeschreven zijn.

10. Moraliteitsonderzoek: Een onderzoek naar de gerechtelijke en politionele antecedenten ;

Dit omvat ook een onderzoek gebaseerd op feiten of gebaseerd op een proces-verbaal, of er ernstige aanwijzingen voorhanden zijn dat in de huidige of vroegere private doch voor het publiek toegankelijke plaatsen, herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden of plaatsgevonden hebben, die betrekking hebben op de verkoop, de aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van gifstoffen, slaapmiddelen, verdovende middelen, psychotrope stoffen, antiseptica of stoffen die gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen, waardoor de openbare veiligheid en rust in het gedrang komt.

Het moraliteitsonderzoek wordt, al naar gelang het geval, uitgevoerd op de inrichting, op de uitbater, op de organen en/of vertegenwoordigers, alsook op de aangestelde(n) van de uitbater.

Het moraliteitsonderzoek wordt in voorkomend geval ook uitgevoerd op de personen vermeld op de ledenlijst.

11. Financieel onderzoek bestaat uit:

 een onderzoek naar de betaling van alle verschuldigde gemeentelijke facturen, van welke aard ook;

 een onderzoek gebaseerd op feiten of gebaseerd op een proces-verbaal, of er ernstige aanwijzingen zijn van fraude;

 een onderzoek naar de herkomst van gelden waarmee investeringen worden gedaan in de inrichting, en/of waarmee de aankoop gefinancierd wordt.

Het financieel onderzoek wordt uitgevoerd op de uitbater. Indien de uitbater een rechtspersoon is, wordt het financieel onderzoek uitgevoerd op de organen van de exploitant en/of de vertegenwoordigers.

Voor het financieel onderzoek kan het advies ingewonnen worden van de financiële dienst van de stad, de lokale politie, de federale gerechtelijke politie, het parket en FOD Financiën .

Artikel 2 Toepassingsgebied

Deze verordening is van toepassing op alle clubhuizen van motorclubs op het grondgebied van Alken.

HOOFDSTUK II – UITBATINGSVERGUNNING

Artikel 3 Algemene verplichting

§1. Onverminderd de hogere wetgeving en onverminderd andere politieverordeningen en reglementen, moet een uitbater van een clubhuis voor het openen, het openhouden of het heropenen van een clubhuis in het bezit zijn van een uitbatingsvergunning afgeleverd door de burgemeester.

§2. De bestaande clubhuizen krijgen 3 maanden de tijd, te rekenen vanaf ingangsdatum van dit reglement, voor het indienen van hun aanvraag tot het bekomen van een vergunning.

Het bewijs van aanvraag geldt als tijdelijke uitbatingsvergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd, voor zover het aanvraagdossier ook ontvankelijk is. Bij weigering heeft de uitbater 6 maanden de tijd om zich in orde te stellen.

§3. De uitbater is verplicht alle wijzigingen in het clubhuis die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, en alle wijzigingen van gegevens opgegeven in de aanvraag onmiddellijk te melden aan de burgemeester.

§4. Bij iedere wijziging van locatie of wijziging met betrekking tot de uitbater dient er een nieuwe uitbatingsvergunning aangevraagd te worden.

§5. In de volgende gevallen is er alleszins sprake van een wijziging met betrekking tot de uitbater:

- de overdracht naar een andere (rechts)persoon of vereniging of de uitbreiding met een bijkomend persoon;

- een wijziging van de vennoten, wijziging van rechtsvorm of de overdracht van de rechtspersoon naar een andere of de fusie met of overname door een andere rechtspersoon.

Artikel 4  Aanvraag

§1. Voor het verkrijgen of hernieuwen van een uitbatingsvergunning dient de uitbater minstens 30 dagen voor de voorziene openingsdatum/wijziging een aanvraag in.

Deze aanvraag dient te gebeuren via de dienst lokale economie en aan de hand van het daartoe voorziene aanvraagformulier, aangetekend of tegen ontvangstbewijs, vergezeld van alle nodige documenten zoals aangegeven in het aanvraagformulier.       

De vergunningsaanvraag verloopt in twee stappen.

§2. Bij de aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning dient te worden gevoegd:

 een kopie van de identiteitskaart van hetzij de uitbater-natuurlijke persoon, hetzij de bestuurders van de vereniging als uitbater, hetzij de organen van de rechtspersoon als uitbater;

 een kopie van de identiteitskaart van de aangestelde(n) van de uitbater;

 het telefoonnummer en e-mailadres waarop de uitbater te bereiken is;

 de naam van de motorclub;

 het juiste adres, telefoonnummer en e-mailadres van het clubhuis;

 in voorkomend geval, een ondernemingsnummer uitgereikt door een ondernemingsloket ;

 in voorkomend geval, een kopie van de statuten van de vennootschap of VZW;

 een bewijs van goed gedrag en zeden van de uitbater, van de organen en/of vertegenwoordigers van de uitbater, alsook van de aangestelde(n) van de uitbater (voor het moraliteitsonderzoek);

 in voorkomend geval een uittreksel uit het strafregister van het land van de woonplaats of een hieraan gelijkwaardig document desgevallend behoorlijk vertaald door een beëdigd vertaler (voor het moraliteitsonderzoek);

 verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

§3. Op basis van deze stukken vraagt de burgemeester een advies aan de politie en eventueel aan andere diensten.

De politie adviseert aan de burgemeester om:

 ofwel de vergunning af te leveren, op voorwaarde van een positieve beoordeling betreffende o.a. het brandveiligheidsonderzoek, het stedenbouwkundig onderzoek, het onderzoek naar de milieuwetgeving en het onderzoek naar de vestigingsmodaliteiten;

 ofwel een verder moraliteitsonderzoek en financieel onderzoek te laten uitvoeren;

 ofwel de vergunning te weigeren.

§4. In geval van verder moraliteitsonderzoek en financieel onderzoek, zal de burgemeester bij de aanvrager volgende bijkomende stukken opvragen:

 de ledenlijst van de motorclub (naam, voornaam, geboortedatum, adres)

 in voorkomend geval, een kopie van de aankoopakte van het pand;

 in voorkomend geval, een kopie van de huurovereenkomst van het pand;

 in voorkomend geval, een opgave van de geraamde investeringen in het pand, met bijhorend(e) plan(nen);

 in voorkomend geval, indien de investeringen gefinancierd worden met eigen middelen van de uitbater: een kopie van het aanslagbiljet van de directe belastingen van de voorbije zeven jaar, alsmede eventueel andere documenten waaruit blijkt dat de exploitant over voldoende financiële draagkracht beschikt om de investering te financieren;

 in voorkomend geval, indien de investeringen gefinancierd worden met een lening: een kopie van de leningsovereenkomst.

Het moraliteitsonderzoek en financieel onderzoek zullen uitgevoerd worden zoals beschreven in artikel 1.10° en artikel 1.11°.

§5. Het aanvraagdossier is slechts ontvankelijk wanneer alle hiervoor vermelde documenten bij de aanvraag gevoegd zijn. Zo nodig worden ontbrekende stukken opgevraagd. Van zodra het dossier ontvankelijk is, beschikt de burgemeester over een termijn van zestig dagen om de vergunning af te leveren, dan wel deze te weigeren.

Artikel 5 Voorwaarden

Onverminderd de hogere wetgeving en andere politieverordeningen en reglementen die ook hier van toepassing zijn, kan de vergunning enkel worden toegekend na een voorafgaand administratief onderzoek en een positieve beoordeling betreffende volgende onderdelen:

 een brandveiligheidsonderzoek;

 een stedenbouwkundig onderzoek;

 een onderzoek naar de milieuwetgeving;

 een onderzoek naar de vestigingsmodaliteiten;

 een moraliteitsonderzoek;

 een financieel onderzoek.

De vereiste van de positieve beoordeling van deze voorwaarden geldt gedurende de ganse duur van de exploitatie.

Artikel 6 Beslissing

§1. Indien voldaan is aan alle voorwaarden en er geen redenen van openbare orde zijn tot weigering, zal de burgemeester overgaan tot het afleveren van de uitbatingsvergunning op basis van de ingediende aanvraag. In het andere geval zal de burgemeester deze weigeren af te leveren.

§2. De burgemeester kan beslissen om in de vergunning bijzondere voorwaarden op te nemen afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de aard of de ligging van het clubhuis.

Bijzondere voorwaarden kunnen onder meer zijn: de verplichte installatie van één of meerdere bewakingscamera’s, de inzet van bewakingsagenten, het instellen van een toegangscontrole op basis van een lidkaart en voldoende parkeergelegenheid.

§3. De beslissing van de burgemeester zal overgemaakt worden aan de aanvrager.

Artikel 7  Geldigheid van de vergunning

§1. De uitbatingsvergunning is geldig vanaf de datum zoals vermeld in de vergunning zelf

§2. Tenzij er redenen zijn waardoor de vergunning vervalt, blijft de vergunning geldig voor de duur vermeld in de vergunning zelf.

§3. De uitbatingsvergunning wordt afgeleverd aan een uitbater voor een welbepaalde vestigingseenheid.  De uitbatingsvergunning kan niet worden overgedragen aan een andere uitbater of naar een andere vestigingseenheid.

§4. De vergunning vervalt van rechtswege:

 op het moment dat de uitbating van de inrichting voor een periode van langer dan één jaar feitelijk is onderbroken;

 in geval van faillissement;

 in geval van veroordeling tot gerechtelijke verzegeling;

 in geval van ontbinding van de rechtspersoon;

 in geval van wijziging van de organen van de rechtspersoon;

 in geval van schrapping van de uitbater of van de betrokken vestiging uit de kruispuntbank voor ondernemingen en VZW’s;

 in geval van wijziging met betrekking tot de uitbater zoals vermeld in artikel 3;

 in geval van een administratieve sluiting.

HOOFDSTUK III – VERPLICHTINGEN TIJDENS DE UITBATING

Artikel 8  Algemene verplichtingen

§1. Alle voorwaarden en verplichtingen opgenomen in deze politieverordening en in de vergunning zelf moeten steeds nageleefd worden.

§2. De uitbatingsvergunning, attesten en het brandweerverslag dienen steeds aanwezig te zijn in de inrichting en moeten steeds op het eerste verzoek van een bevoegde controlerende ambtenaar ter inzage worden voorgelegd.

§3. Evenementen dienen aangemeld te worden conform de betreffende regelgeving.

Artikel 9  Wijzigingen melden

§1. Iedere wijziging in het kader van de uitbating van het clubhuis dient onmiddellijk, via de dienst lokale economie, meegedeeld te worden aan de burgemeester. Zo ook de wijziging in de organen van de rechtspersoon als uitbater.

§2. Afhankelijk van de gemelde wijzigingen zullen de nodige onderzoeken uitgevoerd worden.

Artikel 10  Camerabewaking

Indien camerabewaking opgelegd is in de uitbatingsvergunning, moet de uitbater of zijn aangestelde tijdens het openhouden van het clubhuis minstens één bewakingscamera in werking hebben die duidelijk herkenbare beelden opneemt van iedere toekomende bezoeker. Een automatische tijdsregistratie is hierbij verplicht. 

De regelgeving inzake camerabewaking is integraal van toepassing.

HOOFDSTUK IV – HANDHAVING

Artikel 11  Administratieve sancties

Tenzij een wet, besluit, decreet of provinciaal reglement of verordening andere strafbepalingen bevat voor dezelfde overtreding, worden de inbreuken op deze politieverordening gesanctioneerd met een van de volgende gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de administratieve sancties en uitvoeringsbesluiten en met toepassing van het reglement op de gemeentelijke administratieve sancties:

- een administratieve geldboete die het bedrag van het wettelijk maximum niet mag overschrijden;

- een administratieve schorsing of intrekking van de door de stad afgeleverde vergunning;

- een sluiting van de inrichting.

HOOFDSTUK V – OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 12  Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 april 2021.

Artikel 13  Bekendmaking

§1. Deze verordening zal bekendgemaakt worden overeenkomstig de artikelen 286 - 288 van het Decreet lokaal bestuur.

§2. Afschrift van deze verordening zal, conform artikel 40 Decreet lokaal bestuur, worden verzonden aan de bestendige deputatie van de provincie, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan de politierechtbank te Tongeren.

Artikel 2: Deze verordening treedt in werking op 01.04.2021.

Artikel 3: Deze verordening zal bekendgemaakt worden overeenkomstig de artikelen 286-288 van het Decreet lokaal bestuur. Afschrift van deze verordening zal, conform artikel 40 Decreet lokaal bestuur, worden verzonden aan de bestendige deputatie van de provincie, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan de politierechtbank te Tongeren.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een E-loket voor gemeente en OCMW Alken. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Gemeentebestuur Alken wil overgaan tot de ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een e-loket voor gemeente en OCMW. De doelstelling is een digitaal loket aan te bieden dat 7/7 en 24/24 bereikbaar is voor de burger. Dit digitaal loket met het automatisch afleveren van digitaal ondertekende attesten uit oa. het bevolkingsregister, akten van de burgerlijke stand en uittreksels uit het strafregister mogelijk maken. Voor de ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een e-loket voor gemeente en OCMW werden de lastvoorwaarden vastgelegd. De kostprijs wordt geraamd op € 30.000,00 excl. 21% btw of € 36.300,00 incl. 21% btw met een onderhoudscontract voor 4 jaar:

- Installatiekosten en opleidingen : € 6.050,00 incl. 21% btw

- Onderhoud en hosting:  € 7.562,50 incl. 21% btw per jaar.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000228 (installatiekosten en opleidingen) en onder volgnummer MJP001163 (hosting en onderhoud).

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 43;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat het gemeentebestuur wil overgaan tot de ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een e-loket voor gemeente en OCMW. De doelstelling is een digitaal loket aan te bieden dat 7/7 en 24/24 bereikbaar is voor de burger. Dit digitaal loket met het automatisch afleveren van digitaal ondertekende attesten uit oa. het bevolkingsregister, akten van de burgerlijke stand en uittreksels uit het strafregister mogelijk maken;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een  E-loket voor gemeente en OCMW Alken” een bestek met nr. 2021/044 werd opgesteld door de GIS-coördinator;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 30.000,00 excl. btw of € 36.300,00 incl. 21% btw met een onderhoudscontract voor 4 jaar:

- Installatiekosten en opleidingen : € 6.050,00 incl. 21% btw

- Onderhoud en hosting:  € 7.562,50 incl. 21% btw per jaar;

Overwegende dat de overeenkomst voor hosting en onderhoud wordt afgesloten voor een periode van 1 jaar. Deze termijn kan onder dezelfde voorwaarden als vermeld in onderhavig bestek, drie (3) maal stilzwijgend verlengd worden telkens voor een periode van 1 (één) jaar. Binnen deze uitvoeringsperiode hebben beide partijen het recht de overeenkomst op te zeggen, mits inachtname van een opzegperiode van minimaal drie (3) maanden.

Deze overeenkomst kan na deze termijn van 4 jaar uitzonderlijk verlengd worden.

Motivatie voor de verlenging van deze overeenkomst:

Het E-loket is na de duur van 4 jaar mogelijk nog bruikbaar en voldoende up-to-date en is hierdoor nog niet aan vernieuwing toe. Om dan een nodeloze kost voor de ontwikkeling van een nieuwe E-loket te vermijden, kan het aangewezen zijn om de duurtijd van de overeenkomst alsnog te kunnen verlengen. Het gemeentebestuur zal op dat ogenblik bepalen of de overeenkomst al dan niet uitzonderlijk zal verlengd worden en dit onder dezelfde voorwaarden als vermeld in onderhavig bestek;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat het bestuur bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet beschikte over de exact benodigde hoeveelheden;

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000228 (installatiekosten en opleidingen) en onder volgnummer MJP001163 (hosting en onderhoud);

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en na erover beraadslaagd te hebben;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/044 en de raming voor de opdracht “Ontwikkeling, implementatie, onderhoud en hosting van een  E-loket voor gemeente en OCMW Alken”, opgesteld door Gemeente Alken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 30.000,00 excl. btw of € 36.300,00 incl. 21% btw met een onderhoudscontract voor 4 jaar:

- Installatiekosten en opleidingen : € 6.050,00 incl. 21% btw

- Onderhoud en hosting:  € 7.562,50 incl. 21% btw per jaar.

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer MJP000228 (installatiekosten en opleidingen) en onder volgnummer MJP001163 (hosting en onderhoud).

Artikel 4: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Ontwikkelen, onderhoud en hosting van een nieuwe website voor de gemeente Alken” de eventueel noodzakelijke meerkosten goed te keuren en dit ten belope van maximum 10 % van het gunningsbedrag.

Artikel 5 : De overeenkomst voor hosting en onderhoud wordt afgesloten voor een periode van 1 jaar. Deze termijn kan onder dezelfde voorwaarden als vermeld in onderhavig bestek, drie (3) maal stilzwijgend verlengd worden telkens voor een periode van 1 (één) jaar. Binnen deze uitvoeringsperiode hebben beide partijen het recht de overeenkomst op te zeggen, mits inachtname van een opzegperiode van minimaal drie (3) maanden.

Deze overeenkomst kan na deze termijn van 4 jaar uitzonderlijk verlengd worden.

Artikel 6 : Dit besluit wordt vermeld op de overzichtslijst die aan de Hogere Overheid wordt overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Reglement Burgerbudget

De gemeente Alken heeft bij de opmaak van haar meerjarenplan 2020-2025 de ambitie geuit om de burgerbetrokkenheid te vergroten. De introductie van burgerbudgetten is daar een aanzet toe.

Om dit gegeven verder uit te werken, is het aangeraden om een reglement op te stellen.

 

Overwegende dat het gemeentebestuur bij de opmaak van haar meerjarenplan 2020-2025 de ambitie geuit heeft om de burgerbetrokkenheid te vergroten;

Overwegende dat er hiervoor dan ook budget voorzien is in het meerjarenplan.

Overwegende dat het noodzakelijk is om een reglement op te stellen i.v.m. de toekenning en de aanwending van deze burgerbudgetten.

 

Besluit

eenparig

 

De gemeenteraad keurt het onderstaande reglement Burgerbudget Alken goed.

Artikel 1. Kader en doel.

De gemeente Alken heeft bij de opmaak van haar meerjarenplan 2020-2025 de ambitie geuit om de burgerbetrokkenheid te vergroten.  De introductie van burgerbudgetten is daar een aanzet toe.

Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplan vier strategische doelstellingen opgenomen:

 Moderne gemeente

 Duurzame gemeente

 Ondernemende gemeente

 Verbindende gemeente

Daarnaast heeft het gemeentebestuur een klimaatactieplan opgemaakt met daarin 123 acties die er voor moeten zorgen dat we de klimaatopwarming verder kunnen afremmen door het reduceren van onze CO2-uitstoot, maar die er ook voor moeten zorgen dat er maatregelen komen die de gevolgen van de opwarming moeten opvangen.

Het gemeentebestuur beseft dat ze dit niet alleen kan realiseren. Burgers, middenveldorganisaties, kennisinstellingen, scholen, … moeten allemaal samenwerken om deze uitdaging succesvol te realiseren. Veel Alkenaren bruisen van goede ideeën en slaan zelfs al de handen in elkaar om initiatieven op poten te zetten. Zo vormen ze een belangrijke hefboom om te evolueren naar moderne, duurzame, ondernemende en verbindende gemeente.

Via cultuur, sport en jeugd zijn er al diverse bestaande subsidiereglementen voor verenigingen.  Dit reglement wil een aanvulling geven aan de bestaande reglementen.  Initiatieven die reeds in aanmerking komen voor een subsidiëring binnen de andere bestaande reglementen komen dus niet in aanmerking voor dit reglement.

Binnen dit reglement ligt de focus op individuele burgers of buurten die zich willen groeperen rond een project of op verenigingen/organisaties die – buiten hun gewone werking en in relatie met niet-leden - een maatschappelijke meerwaarde wensen te realiseren.

Met het burgerbudget nodigt de gemeente Alken haar inwoners, verenigingen en organisaties uit om actief te participeren, projecten in te dienen en uit te voeren. Om het draagvlak bij de burgers voor deze projecten te vergroten, mogen de Alkenaren ook mee beslissen over de weerhouden projectvoorstellen.

 

Artikel 2. Doelgroep

De volgende personen en organisaties kunnen een projectvoorstel indienen:

 Natuurlijke personen gedomicilieerd in Alken. Als de aanvrager minderjarig is moet een ouder of wettelijke vertegenwoordiger het aanvraagformulier ook ondertekenen waardoor deze zich verbindt alle bepalingen van het reglement na te leven en de minderjarige te begeleiden in de loop van de volledige procedure.

 Feitelijke verenigingen waarvan de verantwoordelijke natuurlijke persoon gedomicilieerd is in Alken en waarbij haar activiteiten plaatsvinden op het grondgebied van Alken en gericht zijn aan de inwoners van Alken.

 Rechtspersonen zonder winst die hun maatschappelijke zetel hebben in Alken en waarbij haar activiteiten plaatsvinden op het grondgebied van Alken en die gericht zijn aan de inwoners van Alken.

Eén persoon, één vereniging of één rechtspersoon kan maximaal één projectvoorstel indienen per lanceringsoproep. Personen die in persoonlijke naam een project indienen, kunnen geen vertegenwoordiger zijn van een feitelijke vereniging of rechtspersoon die een project indienen en omgekeerd. De indiener is tegelijk de begunstigde. Kortom, de indiener en de begunstigde moeten dezelfde persoon, vereniging of rechtspersoon zijn.

 

Artikel 3. Welke projecten komen in aanmerking?

Vernieuwende projectvoorstellen die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van het meerjarenplan en/of het klimaatactieplan van de gemeente Alken komen in aanmerking. De projectvoorstellen leveren bij voorkeur een maatschappelijke meerwaarde op voor de Alkense gemeenschap.

In de bijlage van dit reglement vindt u concretere operationele doelstellingen die van toepassing zijn gedurende de beleidsperiode 2020-2025 alsook de link naar het klimaatactieplan van de gemeente Alken.

Belangrijke voorwaarden waaraan het projectvoorstel moet voldoen:

 het algemeen belang dienen en geen eigen commerciële doelstelling hebben. Het project moet bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het bestuur (geformuleerd in het meerjarenplan).

 gericht zijn op de inwoners van Alken. Bij voorkeur worden verschillende doelgroepen bereikt en betrokken.

 plaatsvinden op het grondgebied van Alken.

 gedragen zijn in de buurt, wijk of gemeente (bv. aan te tonen via handtekeningen, samenwerkingsverbanden, …).

 door de indieners zelf én voldoende autonoom uitgevoerd en gerealiseerd kunnen worden op korte termijn (binnen één jaar na toekenning van het burgerbudget).

 niet onder de gesubsidieerde reguliere werking van een vereniging of rechtspersoon vallen.

 geen uitgesproken religieus, filosofisch of politiek karakter hebben.

 een nieuw project of een project in opstart omvatten. Reeds opgestarte projecten die in een ver stadium van uitvoering zitten of reeds afgelopen zijn voor de uiteindelijke indiendatum komen niet in aanmerking.

 Bij of na de realisatie van het project, dient er een toonmoment georganiseerd te worden voor de stakeholders en de participanten. De gemeente Alken engageert zich om dit toonmoment logistiek te ondersteunen.

 

Artikel 4. Vrijblijvend aftoetsen van het projectidee

Kandidaat-indieners hebben de mogelijkheid om hun projectidee vooraf af te toetsen bij de dienst secretariaat van de gemeente Alken (secretariaat@alken.be of 011 59.06.80) om de ideeën verder te verfijnen, samen op zoek te gaan naar potentiële partners, de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het projectvoorstel te screenen, … Dit aanbod is geheel vrijblijvend en is geen voorafname op de verdere beoordeling van het projectvoorstel. De beoordeling gebeurt in volledige onafhankelijkheid door de jury.

 

Artikel 5. Definitief projectvoorstel

Het definitieve projectvoorstel moet volledig ingevuld, ondertekend, tijdig en elektronisch ingediend worden bij de gemeente Alken (secretariaat@alken.be of 011/59.06.80) via het daartoe beschikbaar gestelde aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier wordt beschikbaar gesteld via de website www.alken.be of via andere participatiekanalen en is op te vragen bij de dienst secretariaat van de gemeente Alken (secretariaat@alken.be of 011/59.06.80). De exacte timing om een projectvoorstel in te dienen wordt per lanceringsoproep vastgelegd en bekend gemaakt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6. Beoordeling ontvankelijkheid

Alle ingediende projectvoorstellen worden beoordeeld op hun ontvankelijkheid. Dit betekent concreet dat nagekeken wordt of:

 het aanvraagformulier van het projectvoorstel volledig ingevuld, ondertekend en tijdig elektronisch ingediend is.

 de projectindiener voldoet aan de voorwaarden.

 het projectvoorstel niet in strijd is met de vooropgestelde projectvoorwaarden.

 het budget van het projectvoorstel de richtlijnen respecteert.

De inventaris van de ingediende en de ontvankelijk verklaarde projectvoorstellen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De gemotiveerde beslissing wordt binnen de 10 werkdagen na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen meegedeeld aan de projectindieners.

 

Artikel 7. Jureringsprocedure

De beoordeling van de ontvankelijk verklaarde projecten gebeurt door een expertenjury én de Alkenaren zelf. Beide jureringsprocessen gebeuren onafhankelijk van elkaar.

De expertenjury wordt, per projectoproep, samengesteld door het college van burgemeester en schepenen en bestaat uit minstens 3 onafhankelijke experts. Elke expert evalueert individueel de projectvoorstellen op basis van de onderstaande beoordelingscriteria. Tijdens het jury-overleg bepaalt de jury haar definitieve score voor elk projectvoorstel. De jury kan de projectvoorstellen beoordelen op basis van volgende, niet limitatieve, criteria. De jury spreekt af op welke wijze de beoordeling gebeurt en het gewicht dat aan de criteria gegeven wordt. Mogelijke beoordelingscriteria zijn:

 

 Beoordelingscriterium

1 IMPACT.

In welke mate draagt het projectvoorstel concreet bij aan de realisatie van de doelstellingen die bepaald zijn in dit reglement? In welk mate heeft het project

een positieve impact?

2 REALISEERBAARHEID.

In welke mate zijn de doelstellingen, (financiële) middelen, het plan van aanpak (incl. timing) voldoende duidelijk (‘SMART’) omschreven? In welke mate is het project door de indieners zelf op voldoende autonome wijze realiseerbeer op korte termijn (binnen één jaar na toekenning van het burgerbudget)?

3 DUURZAAMHEID.

Voorzien in de behoeften van het heden zonder de behoeften van andere mensen (plaats), onze kinderen en kleinkinderen (tijd) en het globale ecosysteem (planeet) in gevaar te brengen.

4 SAMENWERKING & PARTICIPATIE.

In welke mate stimuleert het projectvoorstel samenwerking en partnerschappen tussen verschillende organisaties al dan niet over verschillende sectoren heen (ondernemingen, middenveldorganisaties, verenigingen, kennisinstellingen, scholen,

buurtcomités, …). Maar ook in welke mate richt het project zich tot participatie van verschillende doelgroepen (bv. kansengroepen, kinderen & jongeren, ouderen, …)?

5 DRAAGVLAK.

In welke mate is het projectvoorstel gedragen in de buurt, wijk of gemeente (bv. aan te tonen via handtekeningen, samenwerkingsverbanden, …)?

6 VERNIEUWEND KARAKTER.

In welke mate is het projectvoorstel vernieuwend en innovatief voor Alken (bv. op het gebied van een product, dienst, partnerschap, bereikte doelgroep, …)?

7 MULTIPLICATOREFFECT.

In welke mate kan het project overgenomen worden in andere wijken, organisaties, … of uitgebreid worden naar andere doelgroepen? In welke mate is de projectindiener bereid om de opgedane kennis en ervaringen te delen (bv. toonmoment, publicatie, workshop,

website, …)?

 

De burgerjury is een open oproep aan alle Alkenaren (≥ 16jaar) om hun stem uit te brengen binnen een – door het college van burgemeester en schepenen - vooraf bepaalde tijdsperiode. Elke Alkenaar vanaf 16 jaar mag deelnemen aan de stemming. De stemming zal aangekondigd worden via de gemeentelijke communicatiekanalen en verloopt digitaal. Via de website www.alken.be of andere participatiekanalen kan elke stemgerechtigde Alkenaar op een eenvoudige manier zijn/haar stem uitbrengen.

 

Stemgerechtigde Alkenaren die begeleiding wensen bij de stemming, kunnen hiervoor terecht bij de dienst secretariaat van de gemeente Alken (secretariaat@alken.be of 011 59.06.80). Elke stemgerechtigde Alkenaar mag slechts 1 maal deelnemen aan de stemming, waarbij hij/zij verplicht zijn/haar stem uitbrengt op drie verschillende projectvoorstellen.

 

Het favoriete projectvoorstel krijgt 2 punten toegekend. Aan de 2 andere gekozen projectvoorstellen wordt telkens 1 punt toegekend.

 

Indien er drie of minder projecten werden ingediend, dan kan er maar 1 punt per stemgerechtigde Alkenaar worden toegekend aan een project van zijn/haar keuze.

De stemgerechtigde Alkenaren die niet in de mogelijkheid zijn om hun stem digitaal uit te brengen kunnen contact opnemen met de dienst secretariaat van de gemeente Alken zodat ook zij hun stem kunnen uitbrengen (op papier, ondersteuning in digitale kanaal, …)

De eindscore van het projectvoorstel wordt bepaald op basis van de combinatie van het resultaat van de puntentoekenning door de expertenjury (40%) en de stemming door de Alkenaren (60%).

 

Artikel 8. Aangevraagd subsidiebedrag

Het minimale subsidiebedrag dat aangevraagd kan worden voor een projectvoorstel bedraagt 500 euro. Het maximum subsidiebedrag is 2500 euro. Het aangevraagde subsidiebedrag mag niet hoger zijn dan de geraamde onkosten na aftrek van de geschatte inkomsten.

Alle directe kosten die noodzakelijk zijn om het project uit te voeren komen in aanmerking voor subsidie (bv. terreinrealisaties, aankopen roerende goederen, communicatie-acties, extern advies, …). Het gaat om kosten die rechtstreeks en uitsluitend gelinkt zijn aan het project en die aangetoond kunnen worden met facturen of onkostennota’s.

De volgende kosten zijn uitgesloten van subsidie:

 Persoonlijke vergoedingen (bijvoorbeeld vrijwilligersvergoeding).

 Kosten waarvoor al financiering is voorzien in het meerjarenplan van de gemeente Alken.

 Kosten waaraan al andere projectsubsidies van de gemeente Alken of andere instanties zijn toegekend.

 Kosten die reeds gemaakt zijn voor de subsidietoekenning aan het project.

De normale gebruiks- en verbruiksmaterialen vallen onder de toepassing van dit reglement onder de vorm van officiële facturen en onkostennota’s. Indien de projectindiener kan aantonen dat er een zeker gespecialiseerd werk nodig is voor een kwalitatieve realisatie van het project kan dit gemotiveerd aangevraagd worden.

Cofinanciering van een projectvoorstel met eigen of andere financiële middelen is toegelaten tenzij de andere subsidie(s) cofinanciering uitsluiten én op voorwaarde dat de indiener hierover transparant communiceert met de gemeente Alken. Dubbelfinanciering is echter niet toegelaten.

 

Artikel 9. Toekenning subsidie

Op basis van de eindscore wordt een rangorde opgemaakt van alle beoordeelde projectvoorstellen. Bij een ex-aequo is de toegekende score van de expertenjury doorslaggevend in het bepalen van de rangorde. Daarnaast wordt voor elk project het toe te kennen subsidiebedrag bepaald rekening houdend met het aangevraagde subsidiebedrag en de geraamde kosten waarvoor deze subsidie aangewend zal worden. Het toe te kennen subsidiebedrag kan niet hoger zijn dan het aangevraagde subsidiebedrag. Kosten die meegerekend zijn in het bepalen van het aangevraagde subsidiebedrag maar niet toegelaten zijn volgens artikel 8 worden in mindering gebracht.

Op basis van deze rangorde, het toe te kennen subsidiebedrag en de beschikbare subsidiekredieten neemt het college van burgemeester en schepenen de beslissing tot subsidiëring. Het college volgt hierbij de rangorde tot de kredieten ontoereikend zijn geworden om het toe te kennen subsidiebedrag voor een projectvoorstel toe te kennen. Het resultaat wordt binnen de 10 werkdagen na bekrachtiging door het college van burgemeester en schepenen meegedeeld aan de projectaanvragers.

 

Artikel 10. Projectopvolging

De dienst secretariaat van de gemeente Alken volgt de concrete uitvoering van het project en de wijze waarop kennis en leerervaringen extern gedeeld worden op. Hiertoe geeft elke projectindiener minstens om de 5 maanden een stand van zaken door, bij voorkeur via e-mail (secretariaat@alken.be), maar in onderling overleg kan ook gekozen worden voor een ander medium (bv. fysiek overleg, online meeting, …). De stand van zaken omvat minstens een overzicht van de ondernomen actie(s) en eventuele realisaties. Ook eventuele knelpunten worden opgelijst.

Daarnaast brengt de projectindiener de dienst secretariaat van de gemeente Alken onmiddellijk op de hoogte van belangrijke wijzigingen tijdens de uitvoering van het project. Indien bijv. blijkt dat tijdens de uitvoering van het project, wegens onvoorziene omstandigheden, de voorziene budgetraming overstijgen zal worden, verwittigt de projectindiener de dienst secretariaat. Via gemotiveerd advies van de expertenjury kan:

 een bijkomende subsidie aangevraagd worden

 het project stop gezet worden

 het project anders ingevuld worden zodat het kadert binnen de voorziene financiering.

Op alle communicatiedragers die gerelateerd zijn aan het project, online en offline, wordt het logo van de gemeente Alken opgenomen en de financiële ondersteuning van de gemeente  Alken vermeld.

 

Artikel 11. Uitbetaling, evaluatie en verantwoording

80% van het toegekende subsidiebudget wordt overgemaakt aan de projectindiener na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. De projectindiener is verantwoordelijk voor het goed beheer van het budget en zorgt ervoor dat de subsidie aangewend wordt voor het doel waarvoor zij werd toegekend.

Projecten dienen ten laatste 1 jaar na goedkeuring uitgevoerd te zijn. Uiterlijk 30 kalenderdagen later bezorgt de projectindiener aan de dienst secretariaat van de gemeente Alken een evaluatieverslag waaraan ook de verantwoordingsstukken (bewijsstukken, facturen en onkostennota’s) worden toegevoegd. Het evaluatieverslag en de bijhorende verantwoordingsstukken worden elektronisch, bij voorkeur in één pdf-bestand, bezorgd (secretariaat@alken.be). Na controle en aanvaarding van de bewijsstukken en het evaluatieverslag door het college van burgemeester en schepenen wordt het restende toegekende subsidiebedrag (20%) uitbetaald, tenzij het bedrag herrekend moet worden op basis van de effectieve kostenberekening.

De gemeente Alken kan het reeds betaalde subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terugvorderen, of in voorkomend geval, beslissen tot het niet-uitbetalen of het gedeeltelijk niet uitbetalen van de toegekende subsidie als de projectindiener één of meer afspraken voortvloeiend uit het subsidiereglement niet nakomt. Bijvoorbeeld:

 Als de subsidie niet werd aangewend voor het doel waarvoor ze is toegekend

 Als de subsidie niet volledig gebruikt werd

 Als de activiteit niet heeft plaatsgevonden

 Als de verplichte verantwoording niet tijdig werd ingediend

 

Indien op een of andere wijze blijkt dat er fraude werd gepleegd, wordt de uitgekeerde subsidie teruggevorderd, en wordt de aanvrager voor 5 jaar uitgesloten van deze subsidie-oproep. De bepalingen van de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen zijn van toepassing op de toegekende subsidies.

 

Artikel 12. Timing procedure en vastleggen subsidiekrediet

Het college van burgemeester en schepenen bepaalt wanneer een nieuwe oproep gelanceerd wordt in het kader van het reglement ‘burgerbudget’. Voor elke nieuwe lanceringsoproep in het kader van dit reglement wordt het totale subsidiekrediet van die oproepronde en de concrete timing van elke fase in de procedure goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 13. Evaluatie

Het reglement zal na het doorlopen van de eerste subsidieprocedure geëvalueerd worden met de betrokken actoren. Eventuele bijsturingen aan het reglement zullen ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

Artikel 14. Bijlagen

In de bijlage bij dit reglement vindt u voor de beleidsperiode 2020-2025 de accenten uit het meerjarenplan en het klimaatactieplan waar de projectvoorstellen een bijdrage aan de realisatie van deze doelstellingen en acties moeten leveren.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Voormalige rijkswachtsite- akkoord met voorlopig onteigeningsbesluit

De percelen van de voormalige rijkswachtsite worden onteigend gezien in het RUP Alken Centrum 5 Zuid in opmaak voorzien is om de zachte verbinding door te trekken en daarnaast ook de creatie van het nieuwe publieke groen, maar ook om de herontwikkeling te activeren. Bovendien is de voormalige rijkswachtsite al vele jaren in onbruik. Vanuit de doelstelling om de verschillende iconische gebouwen in de dorpskern opnieuw met kernversterkende functies op te laden, wenst de gemeente zelf het voortouw te nemen om een herontwikkelingsproject op te starten. De voormalige rijkswachtsite is eigendom van de Belgische Staat onder beheer van de Regie der Gebouwen, en deze kan deze eigendom niet onderhands verkopen aan de gemeente zonder dat er een onteigeningsbesluit wordt genomen.

 

Overeenkomstig artikel 6 en 7 van het onteigeningsdecreet kunnen gemeenten tot

onteigening overgaan in de gevallen waarin ze oordelen dat de onteigening noodzakelijk is

voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake de gemeentelijke

aangelegenheden.

De onteigening is noodzakelijk gezien de voormalige rijkswachtsite eigendom is van de

Belgische Staat en onder beheer van Regie der Gebouwen, en deze de voormalige

rijkswachtsite niet onderhands kunnen verkopen aan de gemeente zonder dat er een

definitief onteigeningsbesluit wordt genomen.

Gelet op het RUP Alken Centrum 5 Zuid in opmaak waarin voorzien is om op deze percelen

de zachte verbinding door te trekken, daarnaast de creatie van het nieuwe publieke groen en

ook het activeren van de herontwikkeling.

Gelet op het feit dat dat de voormalige rijkswachtsite al vele jaren in onbruik is.

Gelet op het gegeven dat vanuit de doelstelling om de verschillende iconische gebouwen in

de dorpskern opnieuw met kernversterkende functies op te laden, de gemeente zelf het

voortouw wil nemen om een herontwikkelingsproject op te starten.

Er wordt dan ook voldaan aan artikel 6 en 7 van het onteigeningsdecreet.

Met de voorlopige vaststelling van dit onteigeningsbesluit, het daarop volgende openbaar

onderzoek, en de definitieve vaststelling van het onteigeningsbesluit zal de procedure

gevoerd worden overeenkomstig de bepalingen van het onteigeningsdecreet van

24.02.2017, dat in werking is getreden op 01.01.2018.

De projectnota, aangehecht aan onderhavig besluit, geeft een uitvoerige beschrijving van het

project en de daarbij te realiseren doelstellingen.

Gelet op het onteigeningsplan dd.09.12.2020 opgemaakt door landmeter-expert Kurt

Vanerum (dossiernummer 2020/M087 + referentienummer prekad 73302-10605)

Na de vaststelling van het voorlopig onteigeningsbesluit zullen nog volgende stappen

ondernomen moeten worden:

- het organiseren van een openbaar onderzoek van 30 dagen conform artikel 17-20 van het

onteigeningsdecreet en artikel 10-13 van het uitvoeringsbesluit. Dit openbaar onderzoek

heeft als doelstelling om de bevolking en in de eerste plaats de betrokken eigenaars en

houders van zakelijke of persoonlijke rechten te informeren over de voorgenomen

onteigening. Het zijn evenwel enkel de eigenaars en de houders van het zakelijk en

persoonlijk recht die de mogelijkheid hebben om tijdens het openbaar onderzoek hun

standpunten, hun bezwaren en opmerkingen bij de onteigende instantie in te dienen.

- vaststelling van het definitief onteigeningsbesluit door de gemeenteraad na behandeling

van de eventuele resultaten van het openbaar onderzoek.

De onteigening dient verschillende aspecten van openbaar nut (bovenop het feit dat het

onteigeningsplan mee uitvoering geeft aan de realisatie van een gemeentelijk RUP):

- de realisatie van een nieuwe publieke verbinding voor zacht verkeer tussen het

commerciële en groene hart van de dorpskern en het noordelijk deel van de woonkern.

- de realisatie van publiek toegankelijke ruimte in functie meer publiek groen.

- het scheppen van het juiste kader voor kernversterkende projecten daar waar ze niet tot

stand komen vanuit het private initiatief.

In de MJP zijn de nodige middelen voorzien op MJP 000380 (venale waarde) en op

MJP001056 (wachtintresten en wederbelegging).

Na het uitvoeren van de onteigeningsprocedure zal bij apart besluit de aankoopakte ter

goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad, in deze akte zullen dan de

definitieve prijs en voorwaarden vermeld staan.

 

Besluit

15 stemmen voor: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Peter Bollen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Carine Meyers, Michel Boussu, Danny Jeuris, Patrick Martens, Sabine Van de Sande, Kris Franssens en Pierrette Putzeys

6 onthoudingen: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Hannah Billen en Ingrid Jacobs

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de voorlopige onteigening voor de verwerving ten algemene nutte van de Belgische Staat, zijnde de loten 1-5 , afgebeeld op het onteigeningsplan dd.09.12.2020 opgemaakt door landmeter-expert Kurt Vanerum (dossiernummer 2020/L087 + referentienummer prekad 73302-10605). Het betreft de verwerving van de percelen kadastraal gekend als 2e Afdeling Sie F nrs 432/R, 432/P, 432/S en 432/M., gelegen Stationsstraat 17-17A-17B.

Artikel 2: In uitvoering van artikelen 10-11-12 van het onteigeningsdecreet van 24.02.2017 keurt de gemeenteraad de projectnota en het onteigeningsplan in bijlage goed.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt in het kader van de verdere onteigeningsprocedure gemachtigd voor het uitvoeren van het openbaar onderzoek.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Fluvius Limburg - Gewone algemene vergadering 30 juni 2021

De Algemene Vergadering in gewone zitting van Fluvius Limburg heeft plaats op woensdag 30 juni 2021 om 18.00 uur in PXL-Congress (blok D), Elfde-Liniestraat 23a te 3500 Hasselt, dit onder voorbehoud van de eventuele verdere ontwikkelingen rond het coronavirus COVID-19 en de mogelijke effecten daarvan voor deze algemene vergadering.

 

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 29 maart 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Limburg die op 30 juni 2021 plaatsheeft in PXL-Congress (blok D), Elfde-Liniestraat 23a te 3500 Hasselt.

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 29 maart 2021 overgemaakt werd;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 30 juni 2021:

1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.  

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Limburg met betrekking tot het boekjaar 2020. 

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen:

7.1  Actualisering van het register van de deelnemers

Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente, Danny Jeuris, of zijn plaatsvervanger, Carine Meyers, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 30 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3: De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Fluvius Opdrachthoudende vereniging - gewone algemene vergadering 26/05/2021

De Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV) zal op woensdag 26 mei 2021 om 17.30 uur op digitale wijze gehouden worden.

 

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 22 maart 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 26 mei 2021 wordt gehouden met als agenda:

1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.

2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.

3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

Gelet op het feit dat de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering statutair en decretaal tijdig bijeengeroepen moet worden en rekening houdend met de meest actuele kennis over de coronasituatie en de daarmee gepaard gaande regels van de overheid, ziet Fluvius Opdrachthoudende Vereniging zich verplicht om deze vergadering op digitale wijze te organiseren;

Gelet op de beraadslagingen;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 26 mei 2021 met als agendapunten:

1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.

2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.

3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente, Peter Bollen, of zijn plaatsvervanger, Carine Meyers, die zal deelnemen aan de digitale Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 mei 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3: De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be- slissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 04 2021

 

Aanleg betere fietsinfrastructuur Alken- Toegevoegd punt

De Vlaamse regering heeft op voorstel van ministers Bart Somers en Lydia Peeters 150 miljoen euro vrijgemaakt voor lokale besturen die nieuwe fietspaden langs gemeentewegen willen aanleggen. Met het ‘plan Kopenhagen’ legt de Vlaamse regering voor elke twee euro die de lokale besturen investeren er een euro bovenop. De stad Kopenhagen is erin geslaagd een sterke mobiliteitsshift teweeg te brengen. Samen met de lokale besturen wil de Vlaamse overheid ook deze weg verder inslaan. Op die manier worden er maar liefst 450 miljoen euro aan nieuwe en verbeterde fietspaden aangelegd. Hiermee wil men bijkomend investeren om het maatschappelijk en economisch weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. 

Steden en gemeenten kunnen tot eind september 2022 hiervoor subsidies aanvragen. Alle info over de voorwaarden in verband met deze subsidie, kan u vinden op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/relance/fietspaden

Het bedrag van 150 miljoen euro wordt verdeeld op basis van de trekkingsrechten op basis van het aantal inwoners per gemeente.

Vorige legislatuur werden nieuwe fietspaden aangelegd in de Grootstraat en het Langveld, alsook werden er enkele ontbrekende linken aangelegd zoals de verbinding O.L.Vrouwstraat naar het kerkhof en de Eikendreef alsook de verbinding van de Rijdreef naar de Koutermansstraat.

Ook werden de dossiers opgestart voor nieuwe fietspaden in de Hameestraat en op de Steenweg.

Open Vld Alken wil ook nu verder inzetten op betere fietsinfrastructuur op of aan andere gemeentelijke wegen. We pleiten daarom om alle mogelijke verbeteringen in kaart te brengen en de nodige inspanningen te leveren.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad draagt het college op om de bestaande fietsinfrastructuur binnen Alken in kaart te brengen en een plan op te maken waar er nood is aan bijkomende en vernieuwende fietsinfrastructuur.

Artikel 2: De gemeenteraad draagt het college op om een subsidiedossier voor te bereiden en in te dienen bij de Vlaamse regering.

Artikel 3: De gemeenteraad draagt aan het college op om hiervoor de nodige aanpassingen in het meerjarenplan te voorzien.

 

 

Publicatiedatum: 28/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.