Gemeente Alken

Zitting van 22 februari 2022

van 20:00 tot 22:00

 

Aanwezig: Peter Bollen, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens en Frank Vroonen, schepenen; Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Piet Wijgaerts, Kris Franssens, Ingrid Jacobs en Pierrette Putzeys, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

 

Vanaf punt 2 verlaat Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat Igor Philtjens, raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat Piet Wijgaerts, raadslid de zitting.

Vanaf punt 3 vervoegt Danny Jeuris, raadslid de zitting.

Vanaf punt 3 vervoegt Igor Philtjens, raadslid de zitting.

Vanaf punt 3 vervoegt Piet Wijgaerts, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

Verslag van de vorige zittingen d.d. 27/01/2022 en 10/02/2022

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zittingen worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

RUP Sport- en recreatievelden - huisvesting voetbalclub FC Alken

 

Besluit

5 stemmen voor: Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Kris Franssens en Ingrid Jacobs

13 stemmen tegen: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Carine Meyers, Sabine Van de Sande, Peter Bollen en Pierrette Putzeys

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om dringend uitvoering te geven aan een studie en overleg met het bestuur van de voetbalclub FC Alken om de huisvesting te onderzoeken op de huidige site van Terkoest, eventueel aangevuld met het voetbalterrein Langveld.

Artikel 2: De gemeenteraad beslist om in afwachting van het resultaat van deze studie (inclusief kostenraming) de verdere behandeling van het RUP Sport- en recreatievelden op te schorten.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

Aanstelling projectontwerper en -begeleider realisatie valleipark en groenblauwe dooradering. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/090 en de raming voor de opdracht “Aanstelling projectontwerper realisatie Valleipark en Groenblauwe dooradering”, opgesteld door de Dienst vrije tijd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 140.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking.

Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder volgnummer AC000004/MJP001588.

Artikel 4: Aan het college van burgemeester en schepenen wordt delegatie verleend om voor de opdracht “Aanstelling projectontwerper realisatie Valleipark en Groenblauwe dooradering” de eventueel noodzakelijke meerkosten goed te keuren en dit ten belope van maximum 10% van het gunningsbedrag.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

Wederzijdse intentieverklaring Alken/POM tot samenwerking ontwikkeling uitbreiding Kolmen en

Brouwerij Alken- akkoord

 

Besluit

15 stemmen voor: Marc Penxten, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Patrick Martens, Frank Vroonen, Alex Dubois, Jorg Stas, Dagmar Ottenbourgs, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Sabine Van de Sande, Kris Franssens, Peter Bollen en Pierrette Putzeys

6 onthoudingen: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Piet Wijgaerts en Ingrid Jacobs

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de wederzijdse intentieverklaring tot samenwerking ontwikkeling uitbreiding Kolmen en Brouwerij Alken in bijlage. Hierin wordt het volgende overeengekomen:

 

Artikel 1 – Voorwerp - Overlegcomité

 

§1. Partijen wensen, middels onderliggende Intentieverklaring, de wederzijdse intenties voor een samenwerking en de onderlinge engagementen vast te leggen voor de ontwikkeling van het Projectgebied (hierna genoemd de “Intentieverklaring”). Deze Intentieverklaring vormt de basis voor het te goeder trouw voeren van verdere onderhandelingen tussen Partijen. Er kunnen, na unanieme beslissing van de Partijen, steeds addenda aan dit document worden toegevoegd.

 

§2. Om de samenwerking structureel te verankeren en op te volgen, overleggen de Gemeente Alken en POM op regelmatige tijdstippen in een Overlegcomité.

Dit Overlegcomité bestaat ten minste uit twee vertegenwoordigers van POM en twee vertegenwoordigers van de gemeente Alken, waarbij de pariteit steeds verzekerd is. De Partijen verbinden zich ertoe hun respectievelijke vertegenwoordigers afdoende en geldig te mandateren.

De beslissingen van het Overlegcomité worden genomen bij unanimiteit.

Partijen hebben de mogelijkheid een huishoudelijk reglement op te maken voor de verdere praktische organisatie van het Overlegcomité.

 

§3. De modaliteiten van de samenwerking waarover Partijen thans in onderhandeling zijn, zullen bij het bereiken van een akkoord, het voorwerp uitmaken van afzonderlijke overeenkomsten en aktes die dienaangaande de enige bindende overeenkomst(en) tussen Partijen zullen uitmaken, na wederzijds akkoord over alle elementen van de overeenkomsten.

 

Artikel 2 – Taakverdeling

 

§1. In het kader van onderhavig document engageren Partijen zich tot de volgende taakverdeling:

 

POM:

• POM engageert zich om een faciliterende rol op te nemen voor de ontwikkeling van het Projectgebied. Zij doet dit op vraag van en in overleg met de Gemeente Alken. 

• POM engageert zich om in te staan voor de verdere analyse en voorbereidend studiewerk voor de ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een ontwikkelingsstudie, volgens verder te maken afspraken binnen het Overlegcomité. Hierbij wordt verwezen naar art. 4 van dit document.

 

Gemeente Alken:

Gemeente Alken engageert zich om de taken van POM te ondersteunen, met actieve medewerking en informatieverstrekking.

 

Partijen gezamenlijk:

Partijen hebben afgesproken om op structurele basis samen te komen in het Overlegcomité om de voortgang van de ontwikkelingskansen voor het Projectgebied te bespreken.

Het overleg houdt onder meer in dat:

• er informatie uitgewisseld wordt over de deelgebieden en randvoorwaarden m.b.t. de ontwikkeling;

• er informatie ingewonnen wordt bij externe partijen.

 

§2. De taken vermeld in onderhavige Intentieverklaring zijn niet limitatief. Partijen zullen gezamenlijk taken bepalen op de overlegmomenten. Deze taken zullen vastgelegd worden in het verslag. Partijen engageren er zich toe deze taken uit te voeren naar hun beste vermogen.

 

Artikel 3 - Externe kosten

 

POM voorziet geen externe kosten in het kader van deze Intentieverklaring, onder meer voor technische onderzoeken en andere overheidsopdrachten van diensten.

Externe kosten of meer algemeen uitgaven gemaakt in kader van deze Intentieverklaring (hierna “Externe Kosten") kunnen slechts ontstaan in hoofde van Partijen dan wel in hoofde van een Partij mits voorafgaandelijke unanieme goedkeuring in de schoot van het Overlegcomité tot het doen van uitgaven, waarbij Partijen de tenlasteneming van de externe kosten volgens een te bepalen verdeelsleutel vastleggen in een addendum bij deze Intentieverklaring, onverminderd de toepassing van artikel 5, § 2, d) van deze intentieverklaring.

 

Artikel 4 – Technische onderzoeken en plaatsing overheidsopdrachten

 

§1. POM engageert zich ertoe om in te staan voor de verdere analyse en het voorbereidend studiewerk in het kader van voorliggende afspraken, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een ontwikkelingsstudie, onverminderd artikel 3 van deze Intentieverklaring.

Bijgevolg zal POM, tenzij anders overeengekomen in het Overlegcomité en onverminderd artikel 3 van deze Intentieverklaring, optreden als opdrachtgever in naam van de gemeente Alken voor wat betreft de plaatsing van de overheidsopdrachten inzake ontwikkelingsmogelijkheden, technische studies zoals onder meer inzake infrastructuuraanleg, en de noodzakelijke onderzoeken die vereist zijn voor het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag. Onder deze noodzakelijke onderzoeken wordt onder meer verstaan de opmaak van een project-MER (inclusief MOBER), bodemkundige onderzoeken en een archeologienota. Deze lijst is niet limitatief.

 

§2. De overheidsopdrachten bedoeld in §1 betreffen een gezamenlijke opdracht in de zin van artikel 48 van de Wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016, namelijk een occasionele opdracht die in gezamenlijke naam van de partijen wordt uitgeschreven, hierna aangeduid als de “Opdrachten”. De plaatsing en de uitvoering van de Opdrachten zullen gebeuren in gezamenlijke naam van de Partijen, waarbij POM zal optreden als aanbestedende entiteit. Dit behoedt de opdrachtnemer ervoor een veelheid van partijen als tegenpartij te hebben, in die zin dat hij altijd maar één entiteit, namelijk POM, tegenover zich heeft als aanspreekpunt.

 

§3. In het kader van de plaatsing van deze Opdrachten zal POM optreden als aanbestedende overheid. POM neemt bijgevolg onder meer de voorbereiding en opmaak van de opdrachtdocumenten op zich, die voorafgaand aan de plaatsing en sluiting van de opdrachten zullen worden opgemaakt.

 

§4. In het kader van de uitvoering van deze Opdrachten zal een personeelslid van POM optreden als leidend ambtenaar in de zin van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

§5. Het Overlegcomité heeft minstens de volgende bevoegdheden en taken aangaande deze technische onderzoeken en plaatsing overheidsopdrachten:

1. Inhoud aanleveren aan POM als begeleidende instantie, onder meer voor opmaak van opdrachtdocumenten;

2. Sturing en opvolging van de Opdrachten zoals deze zullen worden uitgewerkt in de opdrachtdocumenten;

3. Evaluatie van de offertes en selectie van opdrachtnemer;

4. Goedkeuring van eventuele meerwerken resp. aanvullende werken en diensten en bijkomende kosten.

Er worden minstens 2 bewakingsmomenten ingelast zijnde:

- Bij gunning van de Opdrachten

- Bij de vraag van de opdrachtnemer tot uitvoering van bijkomende diensten en/of werken;

5. Goedkeuring of afkeuring van de onderzoeken zoals vermeld in § 1 van dit artikel;

6. Goedkeuring voorlopige en definitieve oplevering van de opdrachten.

 

§6. POM staat in voor de opmaak van een proces-verbaal van oplevering of van weigering na oplevering van de Opdrachten door de opdrachtnemer, na goedkeuring respectievelijk afkeuring van de ontvangen studies en oplevering van de werken door het Overlegcomité.

 

Artikel 5 – Mogelijkheid tot samenwerking met derde ontwikkelaar

 

§1. Partijen verklaren zich d.m.v. deze Intentieverklaring bereid tot een constructieve samenwerking met een mogelijke derde partij voor de ontwikkeling, nl. een derde (private) ontwikkelaar, en betonen zich bijgevolg bereid tot het onderhandelen van een samenwerkingsovereenkomst (‘Overeenkomst Gebiedsontwikkeling’) met een mogelijke (private) ontwikkelaar wanneer deze zich aanbiedt.

 

§2. De Ontwikkelaar moet ten minste aan volgende voorwaarden te voldoen, teneinde in aanmerking te kunnen komen voor een mogelijke samenwerking:

a) de Ontwikkelaar moet voorafgaandelijk op afdoende wijze kunnen aantonen dat hij zich kan beroepen op een belangrijke controlepositie met betrekking tot een aanzienlijk deel van de kavels  in het Projectgebied, aan te duiden op voor te leggen plannen en mits voorlegging van afdoende stavingsstukken;

b) de Ontwikkelaar moet bereid en in staat zijn zich in te schakelen in de doelstellingen van algemeen nut die met de gebiedsontwikkeling gepaard gaan, in het bijzonder een integrale, tijdige en kwalitatieve ontwikkeling;

c) de Ontwikkelaar moet over voldoende middelen en expertise beschikken, en hiervan het bewijs leveren;

d) de Ontwikkelaar moet zich engageren tot vergoeding van de Externe Kosten zoals bedoeld in artikel 3 van deze intentieverklaring, tegen voorlegging van de nodige stavingsstukken door Partijen;

e) de Ontwikkelaar moet deelnemen aan een volledige, integrale en tijdige ontwikkeling van het Projectgebied in zijn geheel.

 

Artikel 6 – Informatieverstrekking en vertrouwelijkheid

 

§1. Partijen verbinden zich ertoe om aan elkaar alle informatie te verstrekken die rechtstreeks of onrechtstreeks kan bijdragen tot de uitvoering van de ontwikkelingskansen voor het Projectgebied. Daartoe lichten Partijen elkaar desgevallend in over de informatie waarover zij beschikken, welke informatie zij wensen te ontvangen en over welke relevante informatie zij niet beschikken.

 

§2. Partijen verbinden er zich toe om alle informatie en alle stukken verkregen in het kader en in uitvoering van deze Intentieverklaring tussen Partijen, ongeacht of deze mondeling, schriftelijk, via telecommunicatie, datatransmissie op enige andere wijze gegeven werd (hierna “Confidentiële Informatie") te allen tijde strikt vertrouwelijk te behandelen, niet openbaar te maken aan derden en uitsluitend aan te wenden in het kader van de samenwerking tussen Partijen. Deze vertrouwelijkheidverplichting geldt zowel tijdens de duur als na de beëindiging van deze Intentieverklaring.

 

Onder Confidentiële Informatie wordt niet begrepen:

- Informatie die publiek bekend is of wordt buiten toedoen van de ontvangende Partij;

- Informatie die bekend is bij de ontvangende Partij voorafgaand aan de onthulling;

- Informatie die rechtsgeldig verkregen is van derden.

 

De Partijen verbinden er zich toe de Confidentiële Informatie uitsluitend te gebruiken in het kader van de onderhandelingen en de gesprekken tussen Partijen met betrekking tot de samenwerking. Zij zullen de Confidentiële Informatie enkel verstrekken aan hun vertegenwoordigers, medewerkers en adviseurs op een need-to-know basis en op voorwaarde dat deze door eenzelfde geheimhoudingsverbintenis gebonden zijn.

 

De Confidentiële Informatie zal op geen enkele voor de Partijen nadelige wijze kunnen worden gebruikt, zal door de Partijen, hun vertegenwoordigers en adviseurs, strikt vertrouwelijk worden gehouden en zal niet, zonder de voorafgaandelijke toestemming van Partijen, kenbaar kunnen worden gemaakt aan enige derde.

 

Zelfs in geval de onderhandelingen om de een of andere reden zouden worden afgebroken, blijven Partijen tot deze geheimhoudingsplicht gehouden, behoudens uitdrukkelijke geschreven toestemming van de betrokken Partij of tot het moment de Confidentiële Informatie publiek bekend wordt zonder fout of nalatigheid van de ontvangende Partij.

 

In geval van inbreuk op deze confidentialiteitsplicht zal de inbreukplegende Partij aan de andere Partij een vergoeding verschuldigd zijn, die forfaitair en onherroepelijk wordt vastgesteld op tienduizend euro (EUR 10.000,00) onverminderd haar recht om een hogere schade te bewijzen en te vorderen.

 

Artikel  7 – Externe communicatie

 

Partijen engageren zich om eventuele communicatie naar en met derden (dit is elke andere partij dan de Partijen) zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen in het Overlegcomité en voorafgaandelijk aan de communicatie.

 

 

Artikel 8 – Duurtijd en beëindiging van de Intentieverklaring

 

Duur

§1. Deze Intentieverklaring is gesloten voor een onbepaalde duur.

 

Het niet afsluiten van een Overeenkomst Gebiedsontwikkeling, om welke reden het ook zij, kan geen aanleiding geven tot enige schadevergoeding, noch in hoofde van POM, noch in hoofde de gemeente Alken.

 

Einde

§2. Elke Partij kan op elk ogenblik een einde stellen aan deze Intentieverklaring, zonder dat zij daarvoor een reden hoeft op te geven of enige aansprakelijkheid ten opzichte van de andere Partij hoeft te aanvaarden.

 

§3. Indien een Partij te goeder trouw een einde wenst te stellen aan de Intentieverklaring, zal zij de andere Partij daarvan schriftelijk in kennis stellen per aangetekend schrijven, en als gevolg van die kennisgeving zal deze Intentieverklaring automatisch eindigen drie (3) weken volgend op de datum van de afgifte van het aangetekend schrijven.

 

§4. In geval van verval/einde van deze Intentieverklaring, zullen de artikelen inzake confidentialiteit, slotbepalingen, en toepasselijk recht en geschillenregeling dit verval overleven.

 

Artikel 9 – Beëindiging samenwerkingsovereenkomst Gemeente Alken, POM en LRM d.d. 26 maart 2009

 

§1. De partijen Gemeente Alken en POM enerzijds, en de Tussenkomende Partij LRM anderzijds stellen hierbij vast dat de samenwerkingsovereenkomst d.d. 26 maart 2009 zonder voorwerp is geworden, gelet op voorliggende wederzijdse Intentieverklaring.

Bijgevolg kan de samenwerkingsovereenkomst d.d. 26 maart 2009 op heden worden beschouwd als beëindigd, in toepassing van art. 8 van voormelde samenwerkingsovereenkomst, en dit tot slot van alle rekeningen.

 

§2. Gemeente Alken, POM en LRM stellen hierbij vast dat geen openstaande vergoedingen of vorderingen meer moeten worden voldaan in kader van de samenwerkingsovereenkomst d.d. 26 maart 2009.

 

§3. LRM maakt de documenten, onder meer de resultaten van uitgevoerde studieopdrachten, die werden opgemaakt in kader van de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst d.d. 26 maart 2009 op eerste verzoek over aan Gemeente Alken en POM.

 

 

Artikel 10 – Slotbepalingen

 

Goede trouw

§1. Partijen bevestigen te goeder trouw te hebben gehandeld bij het onderhandelen en opstellen van deze Intentieverklaring en bevestigen hetzelfde principe te zullen respecteren bij de uitvoering ervan.

 

Wijzigingen

§2. Tenzij uitdrukkelijk anders voorzien in deze Intentieverklaring, kunnen deze Intentieverklaring en de bijlagen slechts gewijzigd of aangevuld worden door middel van een schriftelijke overeenkomst, ondertekend door de behoorlijk gemachtigde vertegenwoordigers van alle Partijen.

 

Splitsbaarheid

§3. De ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enig beding of enige clausule van deze Intentieverklaring zal niet resulteren in de ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige andere bepaling van deze Intentieverklaring of van deze Intentieverklaring in haar geheel.

 

§4. In het geval dat de geldigheid of de afdwingbaarheid van dit document of van enige bepaling daarvan betwist wordt, verbinden Partijen er zich toe al datgene te doen dat redelijkerwijze noodzakelijk of raadzaam is om zulke bepaling en deze Intentieverklaring volledig van kracht en in werking te houden of zulke bepaling te vervangen door andere bepalingen die economisch gezien substantieel dezelfde werking hebben voor alle Partijen.

 

Kennisgevingen

§5. Alle kennisgevingen betreffende deze Intentieverklaring worden schriftelijk gericht aan:

- POM, dienst Ruimtelijke Economie, Kempische Steenweg 303/bus 101, 3500 Hasselt, ter attentie van dhr. Tim Vanduren en dhr. Kristof Verduyckt;

- College van Burgemeester en Schepenen gemeente Alken: Hoogdorpsstraat 38, 3570 Alken, ter attentie van mevr. Kirsten Vanstraelen;

Eventuele adreswijzigingen in hoofde van een Partij kunnen slechts gelden wanneer zij tijdig aan de Partijen zijn gecommuniceerd. De Partij die deze communicatie moet verrichten draagt hiervan de bewijslast.

 

Afstand van rechten

§6. Geen enkele Partij bij deze Intentieverklaring kan geacht worden afstand te hebben gedaan van een recht of aanspraak uit de Intentieverklaring of betreffende een wanprestatie van de andere Partij, tenzij deze afstand schriftelijk is meegedeeld.

 

§7. Indien een Partij bij toepassing van de vorige paragraaf afstand doet van rechten of aanspraken onder de Intentieverklaring die hun oorzaak vinden in een in gebreke blijven of andere wanprestatie van de andere Partij, kan deze afstand nooit worden geïnterpreteerd als een afstand van enig ander recht onder de Intentieverklaring of betreffende een in gebreke blijven of andere wanprestatie van een andere Partij, zelfs indien beide gevallen grote overeenkomst vertonen.

 

Tussenkomst van de Tussenkomende Partijen

De tussenkomst van de Tussenkomende Partij in deze Overeenkomst, beperkt zich enkel tot het artikel dat expliciet op haar betrekking heeft, met name op artikel 9.

 

 

Artikel 11  – Toepasselijk recht en bevoegde rechtbanken

 

§1. Deze Intentieverklaring wordt beheerst door en geïnterpreteerd overeenkomstig de Belgische wetgeving.

 

§2. Partijen streven ernaar om ieder geschil met betrekking tot de interpretatie en de uitvoering van deze Intentieverklaring op een minnelijke wijze te regelen.

 

§3. In geval van blijvende onenigheid, zal het geschil uitsluitend en definitief worden beslecht door de rechtbanken van de plaats waar het Projectgebied gelegen is.

 

 

 

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

Mededeling besluit Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid - rechthebbenden op verhoogde tegemoetkoming

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1 : De gemeenteraad neemt kennis van de overeenkomst met de KSZ om de lijst van de personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming te bekomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Overzicht punten

Zitting van 22 02 2022

 

Klacht d.d. 13 december 2021 tegen onwettig handelen van de gemeente Alken; schending wettigheids- en rechtszekerheidsbeginselen

 

Besluit

eenparig

 

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van het Agentschap Binnenland Bestuur inzake de klacht van twee eigenaars van een perceel aan de gemeenteweg Hameestraat.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.