Gemeente Alken

Zitting van 26 oktober 2023

van 20:10 tot 20:40

 

Aanwezig: Peter Bollen, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester; Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen en Alex Dubois, schepenen; Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Ingrid Jacobs, Ida Ceulemans, Paul Dirickx en Stan Dehollogne, raadsleden; Pascal Giesen, algemeen directeur;

Verontschuldigd: Patrick Martens, schepen; Piet Wijgaerts, raadslid;

 

Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Verslag van de vorige zitting d.d. 28.09.2023

De notulen van 28.09.2023 & het zittingsverslag https://www.youtube.com/watch?v=k6C6g-OrcWo worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Feiten en context

De notulen van 28.09.2023 & het zittingsverslag https://www.youtube.com/watch?v=k6C6g-OrcWo worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

 

Juridische grond

Artikel 32, 277 & 278 §1 decreet Lokaal bestuur

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

De notulen & het zittingsverslag van de raad van 28.09.2023 werden opgemaakt en worden ter goedkeuring voorgelegd. Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeente- en ocmw-raad en de algemeen directeur.

Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Aanpassing schoolreglement De B@S!S

Het huidige schoolreglement van de gemeentelijke basisschool De B@S!S, goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 juni 2022, voldoet niet aan de nieuwe decretale en wettelijke bepalingen. Er zijn dus een aantal wijzigingen, verduidelijkingen en/of toevoegingen noodzakelijk.

Het nieuwe schoolreglement is opgesteld volgens het model van het onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).

De gewijzigde artikels werden in gele kleur toegevoegd in het schoolreglement (zie bijlage).

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

Feiten en context

        Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt;

        Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure;

        Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord;

        Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs (inclusief de infobrochure) dat goedgekeurd werd op datum 30 juni 2022 is aan actualisatie  toe wegens gewijzigde regelgeving  en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.);

        Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving,

 

Juridische grond

        Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997: de artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis,44quater tem 44 septies

        Het decreet leersteun van 3 mei 2023 :artikel 16

        CAO XII

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 40, §3 en art. 41, tweede lid, 2°; (enkel voor het Vlaams Gewest)

 

Adviezen

Op 12/10/2023 heeft het overleg in de schoolraad plaatsgevonden waarbij deze akkoord ging met de aanpassingen in het schoolreglement. Het verslag van de schoolraad is opgenomen als bijlage.

 

Argumentatie

De beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in art. 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 30/6/2022 wordt opgeheven.

Artikel 2: Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt vastgesteld.

Artikel 3:De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in een infobrochure.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Rapport Audit Vlaanderen

Audit Vlaanderen voert periodieke audits uit bij Vlaamse openbare besturen. Dit kan een organisatieaudit, een thema audit of een forensische audit zijn. In ons bestuur werd door Audit Vlaanderen een thema audit uitgevoerd mbt het afleveren van rijbewijzen en reispassen. Standaard voert men ook een audit uit mbt organisatiebeheersing. Audit Vlaanderen bezorgt hun rapport aan de burgemeester, de voorzitter van de raad en de algemeen directeur en vraagt om de raadsleden te informeren.

 

Feiten en context

Audit Vlaanderen voert periodieke audits uit bij Vlaamse openbare besturen. Dit kan een organisatieaudit, een thema audit of een forensische audit zijn. In ons bestuur werd door Audit Vlaanderen een thema audit uitgevoerd mbt het afleveren van rijbewijzen en reispassen. Standaard voert men ook een audit uit mbt organisatiebeheersing. Audit Vlaanderen bezorgt hun rapport aan de burgemeester, de voorzitter van de raad en de algemeen directeur en vraagt om de raadsleden te informeren. In bijlage vindt u de beide auditrapporten alsook het rapport dat Audit Vlaanderen zal publiceren op hun website maar waarbij een deel met gevoelige informatie niet zichtbaar zal zijn.

 

Juridische grond

Door het auditdecreet van 5 juli 2013 werd het agentschap Audit Vlaanderen opgericht met een start op 1 januari 2014

Audit Vlaanderen voert periodieke audits uit bij de Vlaamse openbare besturen, stelt aanbevelingen op voor het geauditeerde bestuur en formuleert algemene richtlijnen voor alle openbare besturen van Vlaanderen.

 

Adviezen

Het managementteam besprak de mogelijkheden mbt organisatiebeheersing op maandag 18 september 2023.

Het managementteam besprak het ontwerprapport van Audit Vlaanderen op maandag 2 oktober 2023 en formuleerde voor beide rapporten een managementreactie en een actieplan die ook beiden integraal in het rapport worden opgenomen.

 

Argumentatie

In de periode van maart 2023 tot en met september 2023 voerde Audit Vlaanderen een thema audit uit bij het gemeentebestuur van Alken. Audit Vlaanderen vraagt om de raadsleden op de hoogte te brengen van het rapport. In lijn met de aanbevelingen van audit Vlaanderen heeft de raad op 28 september 2023 reeds een aangepast kader voor organisatiebeheersing goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

Artikel 1: De raad neemt kennis van de audit rapportten opgesteld door Audit Vlaanderen betreffende het thema 'afleveren van rijbewijzen en reispassen' en 'organisatiebeheersing'.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Addendum concessieovereenkomst cafetaria de Alk

Tijdens het schepencollege van 3 mei 2023 werd er een addendum goedgekeurd met betrekking tot een wijziging van de ondernemingsnummer van de huidige concessionaris in de concessieovereenkomst voor de cafetaria van sporthal de Alk.

Hierbij verwijzen we naar artikel 2 van het collegebesluit van 3 mei 2023.

 

Feiten en context

Tijdens het schepencollege van 3 mei 2023 werd er een addendum goedgekeurd met betrekking tot een wijziging van de ondernemingsnummer van de huidige concessionaris in de concessieovereenkomst voor de cafetaria van sporthal de Alk.

Hierbij verwijzen we naar artikel 2 van het collegebesluit van 3 mei 2023.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur art. 40 en 41.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Argumentatie

Toevoeging van het addendum zodat het gewijzigde ondernemingsnummer is opgenomen in de concessieovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Registratiekosten ten gevolge van dit addendum.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met het addendum bij concessieovereenkomst dd. 16.06.2020 cafetaria de Alk te Alken.

Artikel 2: Het addendum in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Overeenkomst Bpost pakjesautomaten

Bpost heeft in juli 2 pakjesautomaten geplaatst aan de kerk in Terkoest.

De automaten werken en worden veelvuldig gebruikt. Echter dient er wel nog een terbeschikkingstellingsovereenkomst tussen de gemeente Alken en Bpost opgemaakt te worden.

 

Feiten en context

Bpost heeft in juli 2 pakjesautomaten geplaatst aan de kerk in Terkoest. De automaten werken en worden veelvuldig gebruikt. Echter dient er wel nog een terbeschikkingstellingsovereenkomst tussen de gemeente Alken en Bpost opgesteld te worden. De overeenkomst dient getekend te worden door de burgemeester en de algemeen directeur. Hiervoor is goedkeuring van de gemeenteraad vereist aangezien de totale duurtijd van de overeenkomst 5 jaar is.

In bijlage vindt u:

        Besluit plaatsing pakjesautomaten

        Besluit locatie pakjesautomaten

        Terbeschikkingstellingsovereenkomst tussen de gemeente Alken en Bpost

 

Juridische grond

artikel 40 en 41 van het DLB waarin de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaald worden.

 

Adviezen

niet van toepassing

 

Argumentatie

Om de overeenkomst tussen de gemeente Alken en Bpost af te ronden, dient er nog een terbeschikkingstellingsovereenkomst goedgekeurd te worden.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing, tenzij er wordt overeengekomen om veiligheidsbeugels te plaatsen in de toekomst. (zie punt 5.1.1. in de overeenkomst).

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De Gemeenteraad keurt goed dat de burgemeester (Marc Penxten) en de algemeen directeur (Pascal Giesen) de terbeschikkingstellingsovereenkomst tussen Bpost en de gemeente Alken tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Samenwerkingsovereenkomst met WIL realisatie sociaal woonaanbod voor de periode 2023-2025

Wonen in Vlaanderen beoordeelde de plannen van aanpak van de gemeenten in categorie 2 in het kader van voortgangstoets 2022 op basis van de voorwaarden en criteria van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, Boek 2, Deel 3, Titel 2 (het oude Monitoringbesluit van 10 november 2011.)
Een gemeente kon aantonen dat ze voldoende inspanningen levert om het BSO te bereiken door in het plan van aanpak één of elk van de volgende opties uit te werken:
1) het vooropgestelde sociaal woonaanbod kan volledíg gerealiseerd worden door de sociale woonorganisaties of de openbare besturen;
2l de gemeente wendt het instrumentarium voor de verwezenlijking van een sociaal woonaanbod regelmatig aan en bereikt voor elk van de prestatievelden het minimaal vereiste uitvoeringsniveau.
De gemeenten die in categorie 2b zijn ondergebracht, werden hierover in kennis gesteld. Zij kregen het verzoek tot opmaak van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en een of meer sociale woonorganisaties of openbare besturen. ln die overeenkomst gaan de partijen het engagement aan om in de periode 2023-2025 de maatregelen voor een bijkomend sociaal woonaanbod in de gemeente op te starten.
Uiterlijk op 30 november 2023 dient de gemeente een digitaal exemplaar van een ondertekende overeenkomst aan Wonen in Vlaanderen te bezorgen. De overeenkomst wordt geacht aangevuld te zijn met kopij van goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Wonen in Vlaanderen beoordeelde de plannen van aanpak van de gemeenten in categorie 2 in het kader van voortgangstoets 2022 op basis van de voorwaarden en criteria van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, Boek 2, Deel 3, Titel 2 (het oude Monitoringbesluit van 10 november 2011.)
Een gemeente kon aantonen dat ze voldoende inspanningen levert om het BSO te bereiken door in het plan van aanpak één of elk van de volgende opties uit te werken:
1) het vooropgestelde sociaal woonaanbod kan volledíg gerealiseerd worden door de sociale woonorganisaties of de openbare besturen;
2l de gemeente wendt het instrumentarium voor de verwezenlijking van een sociaal woonaanbod regelmatig aan en bereikt voor elk van de prestatievelden het minimaal vereiste uitvoeringsniveau.
De gemeenten die in categorie 2b zijn ondergebracht, werden hierover in kennis gesteld. Zij kregen het verzoek tot opmaak van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en een of meer sociale woonorganisaties of openbare besturen. ln die overeenkomst gaan de partijen het engagement aan om in de periode 2023-2025 de maatregelen voor een bijkomend sociaal woonaanbod in de gemeente op te starten.
Uiterlijk op 30 november 2023 dient de gemeente een digitaal exemplaar van een ondertekende overeenkomst aan Wonen in Vlaanderen te bezorgen. De overeenkomst wordt geacht aangevuld te zijn met kopij van goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Vlaamse Codex Wonen 2021

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Wonen in Vlaanderen beoordeelde de plannen van aanpak van de gemeenten in categorie 2 in het kader van voortgangstoets 2022 op basis van de voorwaarden en criteria van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, Boek 2, Deel 3, Titel 2 (het oude Monitoringbesluit van 10 november 2011.)

Een gemeente kon aantonen dat ze voldoende inspanningen levert om het BSO te bereiken door in het plan van aanpak één of elk van de volgende opties uit te werken:
1) het vooropgestelde sociaal woonaanbod kan volledíg gerealiseerd worden door de sociale woonorganisaties of de openbare besturen;
2l de gemeente wendt het instrumentarium voor de verwezenlijking van een sociaal woonaanbod regelmatig aan en bereikt voor elk van de prestatievelden het minimaal vereiste uitvoeringsniveau.
De gemeenten die in categorie 2b zijn ondergebracht, werden hierover in kennis gesteld. Zij kregen het verzoek tot opmaak van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en een of meer sociale woonorganisaties of openbare besturen. ln die overeenkomst gaan de partijen het engagement aan om in de periode 2023-2025 de maatregelen voor een bijkomend sociaal woonaanbod in de gemeente op te starten.
Uiterlijk op 30 november 2023 dient de gemeente een digitaal exemplaar van een ondertekende overeenkomst aan Wonen in Vlaanderen te bezorgen. De overeenkomst wordt geacht aangevuld te zijn met kopij van goedkeuring door de gemeenteraad.

Historiek dossier:

- Plan van aanpak gemeente Alken 2022

- CBS dd. 14.09.2022 Besluit voortgangstoets/BSO -plan van aanpak

- Brief Wonen in Vlaanderen dd.07.02.2023 voortgangstoets 2022 - def. indeling in categorie 2b

- Begeleidingstraject met Wonen in Vlaanderen met de gemeente Alken en WIL dd.25.04.2023

- Op het Lokaal Woonoverleg van 11.09.2023 werd de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van sociaal woonaanbod voor de periode 2023-2025 overlopen en besproken en door alle aanwezigen goedgekeurd.
- WIL ging in haar raad van bestuur dd. 11.10.2023 akkoord met deze samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van sociaal woonaanbod voor de periode 2023-2025.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst in bijlage

Artikel 2: De ondertekende overeenkomst door beide partijen wordt door de gemeente voor 30 november 2023 overgemaakt aan Wonen in Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Vervanging politieraadslid

Raadslid Dagmar Ottenbourgs nam ontslag als raadslid in de gemeenteraad. Hierdoor kan ze ook niet meer zetelen in de politieraad. Er is geen opvolger meer aangeduid. Raadslid Marc Penxten heeft op 14/12/2018 de voordrachtakte voor de verkiezing van de leden van de politieraad ingediend en diende nu een nieuwe voordracht in voor de vervanging van raadslid Dagmar Ottenbourgs. Hij stelt raadslid Pierrette Putzeys voor om in de vervanging te voorzien.

 

Feiten en context

Raadslid Dagmar Ottenbourgs nam ontslag als raadslid in de gemeenteraad. Hierdoor kan ze ook niet meer zetelen in de politieraad. Er is geen opvolger meer aangeduid. Raadslid Marc Penxten heeft op 14/12/2018 de voordrachtakte voor de verkiezing van de leden van de politieraad ingediend en diende nu een nieuwe voordracht in voor de vervanging van raadslid Dagmar Ottenbourgs. Hij stelt raadslid Pierrette Putzeys voor om in de vervanging te voorzien.

 

Juridische grond

Art. 19 van de wet tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst bepaalt het volgende:

Wanneer een effectief lid voor het verstrijken van zijn mandaat ophoudt deel uit te maken van de politieraad en hij geen opvolger of opvolgers heeft, kunnen alle nog in functie zijnde gemeenteraadsleden die de voordracht van het te vervangen lid hadden ondertekend, gezamenlijk een kandidaat effectief lid en één of meer kandidaat-opvolgers voordragen. In dit geval worden deze kandidaten verkozen verklaard, de kandidaat-opvolgers in orde van hun voordracht.

Is zulks niet het geval, dan wordt in de vervanging voorzien bij een geheime stemming waarbij elk gemeenteraadslid over één stem beschikt en de kandidaat die de meeste stemmen behaalde verkozen wordt verklaard Bij staking van stemmen is artikel 17 van toepassing.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Argumentatie

Het is aangewezen om het mandaat in de politieraad zo vlug mogelijk terug in te vullen.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:De raad neemt kennis van de verkozen verklaring van raadslid Pierrette Putzeys als politieraadslid in opvolging van raadslid Dagmar Ottenbourgs.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

s-LIM DV - BAV dd. 18.12.2023

De Buitengewoon Algemene Vergadering van s-Lim DV heeft plaats op maandag 18 december 2023 om 18.00 uur te Herkenrodesingel 14, 3500 Hasselt.

 

Feiten & context

Op maandag 9 oktober 2023 verstuurde s-LIM DV haar uitnodiging voor de BAV van 18.12.2023 per email.
De Raad van Bestuur nodigt gemeente Alken, deelnemer van de dienstverlenende vereniging s-Lim, graag uit om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van s-Lim die zal plaatsvinden op maandag 18 december 2023 om 18.00 uur te Herkenrodesingel 14, 3500 Hasselt.

De Vergadering heeft de volgende agenda:
1. Bespreking en goedkeuring van de begroting, te ontwikkelen activiteiten en strategie voor het boekjaar 2024
2. Benoeming leden raad van bestuur
3. Toekenning presentiegelden leden raad van bestuur
4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering
Voor meer informatie over de agendapunten wordt verwezen naar de documenten en de toelichtende nota die ter beschikking worden gesteld op de webpagina van de vergadering.
s-LIM DV verzoekt vriendelijk deze informatie voor te leggen aan de gemeenteraad en hen uiterlijk 14 december 2023 onze vragen voor de vergadering en een voor eensluidend verklaard uittreksel uit de notulen houdende weergave van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen uitsluitend per e-mail (pdf) te bezorgen, t.a.v. het secretariaat van s-Lim, op het e-mailadres infoAV@s-Lim.be.  Meer informatie kan steeds verkregen worden bij hogervermelde contactpersoon of via infoAV@s-Lim.be. 
Van zodra s-LIM de identiteit kent van onze vertegenwoordiger, zullen zij een bijkomende uitnodiging versturen met alle praktische info over de buitengewone algemene vergadering.

 

Juridische grond

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (‘DLB’) en in het bijzonder op artikelen 40 en 41 van het DLB inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

Het feit dat de stad/gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging s-Lim (hierna kortweg ‘s-Lim

De statuten van s-Lim en in het bijzonder op artikel 14 inzake de samenstelling van de raad van bestuur en artikel 26 inzake de samenstelling van de algemene vergadering

Artikel 432 van het DLB bepaalt dat de vertegenwoordigers van de deelnemers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden uit hun leden worden aangewezen

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Met betrekking tot het aanduiden van de afgevaardigde en de plaatsvervanger werden volgende stemmen uitgebracht in geheime stemming:

Als afgevaardigde:

• Marc Penxten – 13 stemmen voor

• Piet Wijgaerts – 6 stemmen voor

 

Als plaatsvervanger:

• Peter Bollen – 13 stemmen voor

• Ingrid Jacobs – 6 stemmen voor

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

De gemeenteraad besluit

Artikel 1: AGENDA 

Op basis van de bekomen documenten zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging s-Lim d.d. 18 december 2023:

 

  1. Bespreking en goedkeuring van de begroting, te ontwikkelen activiteiten en strategie voor het boekjaar 2024
  2. Benoeming leden raad van bestuur
  3. Toekenning presentiegelden leden raad van bestuur
  4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Artikel 2: VOORDRACHT KANDIDAAT-BESTUURDERS

Overeenkomstig artikel 14 van de statuten van de dienstverlenende vereniging draagt de stad/gemeente de volgende personen voor als kandidaat-bestuurder (in alfabetische volgorde) voor de dienstverlenende vereniging s-Lim, voor een duur vanaf 1 januari 2024 tot de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden:

 

  1. Anne Caelen
  2. Ann-Sofie Custers
  3. Walter Cremers
  4. Wim Dries
  5. Raf Drieskens
  6. Ine Geerts
  7. Veerle Heeren
  8. Jasper Olaerts
  9. Dries Tyskens
  10. Marc Schepers
  11. Kristof Schiepers
  12. Jan Valgaeren

 

Dhr. Jan Valgaeren is sedert maart 2022 actief als bestuurder bij s-Lim cv (Smart Region Limburg). Aangezien dhr. Valgaeren geen lid is van een gemeenteraad van één van de deelnemende gemeenten, dient zijn voordracht overeenkomstig artikel 434, §2 van het Decreet Lokaal Bestuur uitdrukkelijk gemotiveerd moet worden. Dhr. Jan Valgaeren beschikt over een verregaande deskundigheid over de statutair bepaalde doelstellingen.

Gelet op zijn bestuursmandaat bij s-Lim cv is dhr. Jan Valgaeren bijzonder ervaren in het begeleiden van de aangesloten gemeentes in het vertalen van concrete bestuurlijke en maatschappelijke smart city toepassingen. Hij heeft de afgelopen jaren deskundigheid opgebouwd m.b.t. de ontwikkeling van de Smart Region Limburg in het algemeen en met IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, enz.

 

Artikel 3: VERTEGENWOORDIGER 

Overeenkomstig artikel 26 van de statuten keurt de gemeenteraad de aanstelling van de

volgende persoon als afgevaardigde van de gemeente Alken in de algemene vergadering van

s-Lim, goed: Marc Penxten, burgemeester, Pleinstraat 53A te 3570 Alken,marc.penxten@alken.be, 0475 51 62 77 en keurt de aanstelling van de volgende persoon als plaatsvervanger van gemeente Alken in de algemene vergadering van s-Lim, goed: Peter Bollen, voorzitter gemeenteraad, Knipscheerstraat 117 te 3570 Alken, peter.bollen@alken. be, 0485 86 36 10.

Deze aanstellingen blijven gelden voor de resterende duur van de lopende legislatuur 2019-2024 of tot andersluidende gemeenteraadsbeslissing.

 

De vertegenwoordiger van de gemeente Alken wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van s-Lim van 18 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan s-Lim, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres infoAV@s-Lim.be.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Fluvius Limburg - Buitengewoon Algemene Vergadering dd. 20.12.2023

De Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Limburg heeft plaats op woensdag 20 december 2023 om 18.00 uur in PXL-NeXT (blok D), Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt.

Raadslid Danny Jeuris is afgevaardigde en raadslid Carine Meyers is plaatsvervanger.

 

Feiten & context

Op woensdag 20 september 2023 werd de gemeente per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewoon Algemene Vergadering van Fluvius Limburg die zal plaatsvinden op woensdag 20 december 2023 om 18u in PXL-NeXT (Blok D), Elfde Liniestraat 24 te 3500 Hasselt.

De betreffende documentatiestukken werden samen met deze oproepingsbrief opgestuurd.

Op vrijdag 22 september 2023 werd de gemeente eveneens per mail opgeroepen om deel te nemen aan deze Buitengewoon Algemene Vergadering van Fluvius Limburg.

In dezelfde mail werden de betreffende documentatiestukken en een ontwerp van raadsbesluit mbt goedkeuring van de agenda en de vaststelling van het mandaat toegevoegd en ook op die manier overgemaakt aan de gemeente.

 

Juridische grond

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg dd. 20 december 2023:

 

1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

a. Wijziging van het voorwerp;

b. Schrapping ingevolge de oprichting van s-Lim DV van de bestaande artikelen 2bis punt 11, 3 A. 5. 5.3. en 9 punt 7 en actualisering van bijlage 2;

c. Rechtzetting in artikel 8 punt f;

d. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;

e. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;

f. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 1 vast te stellen.

2. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.

3. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.

4. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.

5. Statutaire benoemingen.

6. Statutaire mededelingen.

7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4, 5 en desgevallend 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

Artikel 2: De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger van de gemeente, Danny Jeuris, of zijn plaatsvervanger, Carine Meyers, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 20 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3: De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Fluvius OV - BAV dd. 06.12.2023

De Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius OV zal op woensdag 6 december 2023 om 18.30 uur op digitalze wijze gebouden worden.

Raadslid Peter Bollen is afgevaardigde en raadslid Carine Meyers is plaatsvervanger.

 

Feiten & context

De Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV) zal op woensdag 6 december 2023 om 18u30 op digitale wijze gehouden worden.

De uitnodiging en de documentatie van deze vergadering werden ons op 3 oktober ll. per aangetekende brief toegestuurd.
In bijlage vindt u volgende documenten:
- uitnodiging (oproepingsbrief gemeenten)

- nota m.b.t. de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook het door de raad van bestuur opgestelde budget voor het jaar 2024 (agendapunt 1)

- statutaire benoemingen (agendapunt 2)

- statutaire mededelingen (agendapunt 3)

- ontwerp gemeenteraadsbesluit

 

Juridische grond

De gemeente is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 3 oktober 2023 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de BAV van Fluvius OV op 6 december 2023.
Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 3 oktober 2023 overmaakt aan de gemeente.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet van het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging dd. 6 december 2023 met als agendapunten:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen

activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van het door de raad van

bestuur opgestelde budget 2024.

2. Statutaire benoemingen.

3. Statutaire mededelingen.

Artikel 2: De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de digitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Raadslid Peter Bollen is afgevaardigde en raadslid Carine Meyers is plaatsvervanger.

Artikel 3: De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Limburg.net - BAV dd. 20.12.2023

 

In toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking werd een gemeentelijke afgevaardigde aangeduid voor de algemene vergadering Limburg.net voor de volledige legislatuur.

Raadslid Ida Ceulemans is afgevaardigde en Schepen Patrick Martens is plaatsvervanger conform het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2013.

De voorgestelde agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net op 20.12.2023 dienen al dan niet goedgekeurd te worden.

 

Feiten en context

Op 19.09.2023 ontving Gemeente Alken de uitnodigingsbrief met kenmerk FA_AM_230918_555

van Limburg.net voor de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net van 20.12.2023 om 18 uur. De locatie zal nog worden meegedeeld, met name ten tijde van de vaststelling van de agenda van de gewone jaarvergadering, die aansluitend zal worden georganiseerd. De uitnodigingsbrief hiervoor zal op een later tijdstip worden overgemaakt (oproepingstermijn van 30 dagen). 

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering werd als volgt bepaald:

  1. Welkom door de voorzitter
  2. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)
  3. Wijziging van de maatschappelijke zetel
  4. Beslissing m.b.t. beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening
  5. Statutenwijziging: artikelsgewijze aanpassing van de statuten (artikel 437 DLB) 

 

De statutenwijziging strekt er toe de statuten in overeenstemming te brengen met de voormelde wetgeving.

 

Juridische grond

* Artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17

* De statuten van Limburg.net

* Artikel 427 DLB

* Het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net

* Het ontwerp van statutenwijziging van Limburg.net, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 september 2023

* De beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 13 september 2023 tot goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net van 20 december 2023, met volgende agendapunten

* De verhuis van de administratie van Limburg.net naar het adres Herkenrodesingel 14 te 3500 Hasselt ligt ten grondslag (punt 3 van de agenda) aan de beslissing tot wijziging van de maatschappelijke zetel, 

* Het begrip "kapitaal" komt te vervallen (thans ‘inbreng’) en de cv moet geen minimumkapitaal meer aanhouden ingevolge de aanpassing van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen d.d. 23 maart 2019 (hierna WVV)  

* In toepassing van artikel 39, §2, tweede lid van het WVV worden het kapitaal en de wettelijke reserve van de vennootschap, van rechtswege omgezet in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening en bijgevolg wordt een beslissing inzake beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening voorgelegd, waarbij het kapitaal als onbeschikbare inbreng wordt toegewezen en de overige reserves als beschikbare reserves (punt 4 van de agenda). Zie ook toelichtende nota.

* Ingevolge de wijziging van het WVV en een aantal wijzigingen aan het Decreet over het Lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 (DLB), worden de statuten in overeenstemming gebracht met deze gewijzigde wetgeving (punt 5 van de agenda). Zie ook de toelichtende nota waarin de artikelsgewijze aanpassing van de statuten wordt toegelicht, evenals de gecoördineerde statuten met track-changes waarin de wijzigingen zichtbaar zijn.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voor de gemeenteraad om voormelde punten niet goed te keuren, om in te stemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en om in te stemmen met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend m.b.t. de wijziging van de maatschappelijke zetel van Limburg.net (punt 3 van de agenda).

Artikel 2: Goedkeuring wordt verleend m.b.t. de toewijzing van de beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening van Limburg.net conform de toelichtende nota (punt 4 van de agenda).

Artikel 3: Goedkeuring wordt verleend aan de statutenwijzing van Limburg.net conform het bijgevoegd ontwerp van statutenwijziging en de toelichtende nota waarin de artikelsgewijze aanpassing staat opgenomen (punt 5 van de agenda);

Artikel 4: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net van 20 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Raadslid Ida Ceulemans is afgevaardigde en schepen Patrick Martens is plaatsvervanger.

Artikel 5: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Erkenning Landschapspark Hart van Haspengouw

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Openbare verlichting (toegevoegd door raadslid Ingrid Jacobs)- Toegevoegd punt

In het voorjaar van 2022 explodeerden de energieprijzen waardoor er beslist werd om de straatverlichting ’s nachts te doven. Terwijl Minister Peeters op 14/12/2022 beslist had om de openbare verlichting op gewestwegen, om veiligheidsredenen, niet te doven. Ondertussen, zijn deze prijzen terug genormaliseerd, alsook wordt de verlichting meer en meer vervangen door LED-verlichting waardoor dit geen argument meer is om de verlichting uit te laten.

Vanuit verschillende hoeken krijgen we signalen over het onveiligheidsgevoel bij gedoofde openbare verlichting. Hoewel er geen aantoonbare stijging van criminaliteit, incidenten of ongevallen is, voelen heel wat mensen zich onveilig. Ze nemen niet meer deel aan sommige activiteiten of kiezen andere routes.

In minstens 7 gemeenten van de gemeenten die begin dit jaar beslisten om de straatverlichting te doven werd deze beslissing ingetrokken (o.a. Peer, Voeren, Bree, Riemst, Tongeren)
Ook is er vraag van de interventiediensten om hun interventies ’s nachts op een veiliger manier te kunnen uitvoeren.
Bij het digitaal referendum Kortrijk (16% nam deel) stemden 2/3 voor het opnieuw laten branden van de straatverlichting

 

ONTWERP VAN BESLISSING

Om bovenstaande redenen leggen wij ter stemming voor aan de gemeenteraad om te openbare verlichting ’s nachts terug te laten branden

 

In het voorjaar van 2022 explodeerden de energieprijzen waardoor er beslist werd om de straatverlichting ’s nachts te doven. Terwijl Minister Peeters op 14/12/2022 beslist had om de openbare verlichting op gewestwegen, om veiligheidsredenen, niet te doven. Ondertussen, zijn deze prijzen terug genormaliseerd, alsook wordt de verlichting meer en meer vervangen door LED-verlichting waardoor dit geen argument meer is om de verlichting uit te laten.

Vanuit verschillende hoeken krijgen we signalen over het onveiligheidsgevoel bij gedoofde openbare verlichting. Hoewel er geen aantoonbare stijging van criminaliteit, incidenten of ongevallen is, voelen heel wat mensen zich onveilig. Ze nemen niet meer deel aan sommige activiteiten of kiezen andere routes.

In minstens 7 gemeenten van de gemeenten die begin dit jaar beslisten om de straatverlichting te doven werd deze beslissing ingetrokken (o.a. Peer, Voeren, Bree, Riemst, Tongeren)
Ook is er vraag van de interventiediensten om hun interventies ’s nachts op een veiliger manier te kunnen uitvoeren.
Bij het digitaal referendum Kortrijk (16% nam deel) stemden 2/3 voor het opnieuw laten branden van de straatverlichting

 

Om bovenstaande redenen leggen we ter stemming voor aan de gemeenteraad om de openbare verlichting ’s nachts terug te laten branden.

 

Besluit

6 stemmen voor: Igor Philtjens, Bart Jeuris, Filip Vanvinckenroye, André Vanhex, Ingrid Jacobs en Paul Dirickx

13 stemmen tegen: Marc Penxten, Peter Bollen, Cindy Vandormael, Ingrid Loix, Frank Vroonen, Alex Dubois, Pierrette Putzeys, Jorg Stas, Michel Boussu, Carine Meyers, Danny Jeuris, Ida Ceulemans en Stan Dehollogne

 

De gemeenteraad keurt het voorstel van raadslid Ingrid Jacobs niet goed.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 10 2023

 

Vragen raadsleden

Raadslid Filip Vanvinckenroye stelde volgende vragen:

        Extra maaien

Een oplijsting maken waar de grasstroken en/of grasbermen kunnen worden gemaaid indien nodig en dit in het algemeen belang en het belang van de verkeersveiligheid. (bv spoorbermen, in gevaarlijke bochten, … ) afwijkend van het maaiberm decreet waar er 2 maal per jaar gemaaid wordt.

Schepen Cindy Vandormael legt uit dat er in kader van de veiligheid steeds op bepaalde plaatsen extra kan gemaaid worden.

        Parkeren

Er zijn meldingen dat er op de stoep geparkeerd wordt en dit ter hoogte van de nieuwe geldautomaten in de Hoogdorpstraat 23/1.

Burgemeester Marc Penxten legt uit dat parken op de stoep fout parkeren is en kan beboet worden. Stilstaan op de straat is wel toegestaan. Raadslid Stan Dehollogne stelt voor om een affiche aan de deur van de automaten op te hangen dat men correct moet parkeren.

Raadslid Igor Philtjens vraagt om de toegankelijkheid van het kerkhof in Terkoest op te volgen omdat men de kiezelstroken vervangen heeft door gras maar dit er hierdoor nu modderstroken aanwezig zijn.
Schepen Cindy Vandormael gaat ter plaatse om de toestand te evalueren.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.