Zitting van 27 03 2025
Reglement verlofregeling kinderopvang - wijziging n.a.v. BVR 21.02.2025
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 februari 2025 wijzigt het rechtpositiebesluit, wat betreft de regeling inzake het tot 3 weken aaneensluitende vakantie voor VIA-personeelsleden, retroactief vanaf 1 januari 2025.Onder de regeling van VIA-personeelsleden vallen voor onder andere de begeleidsters van de kinderopvang, de medewerkers voor gezins- en bejaardenzorg en de medewerkers van het lokale dienstencentrum. De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 28 maart 2024 het reglement inzake de verlofregeling in de kinderopvang goed. In dit reglement is opgenomen dat begeleidsters twee weken aaneensluitend verlof mogen aanvragen in de maanden juli en en augustus. Omwille van het nieuwe BVR dient dit gewijzigd te worden naar drie weken aaneensluitend. Voor alle VIA-personeelsleden binnen de organisatie is er enkel voor de kinderopvang een reglement inzake het opnemen van verlof. Dit om permanentie tijdens de drukste periodes van het jaar (schoolvakanties) te kunnen garanderen.
Feiten en context
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 februari 2025 wijzigt het rechtpositiebesluit, wat betreft de regeling inzake het tot 3 weken aaneensluitende vakantie voor VIA-personeelsleden, retroactief vanaf 1 januari 2025.De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 28 maart 2024 het reglement inzake de verlofregeling in de kinderopvang goed. In dit reglement is opgenomen dat begeleidsters twee weken aaneensluitend verlof mogen aanvragen.
Juridische grond
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen, aangevuld en gewijzigd door latere besluiten;
Besluit van de Vlaamse Regering van 21 februari 2025 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen, wat betreft de regeling van het recht op drie opeenvolgende weken vakantie voor VIA-personeelsleden.
Adviezen
Positief advies van ACOD van 16 maart 2025;
Positief advies van ACV Openbare diensten van 17 maart 2025.
Argumentatie
Onder de regeling van VIA-personeelsleden vallen voor onder andere de begeleidsters van de kinderopvang, de medewerkers voor gezins- en bejaardenzorg en de medewerkers van het lokale dienstencentrum. Het BVR bepaalt dat VIA-personeelsleden recht hebben op een aaneensluitende vakantieperiode van minstens drie opeenvolgende weken tijdens het kalenderjaar (inclusief drie weekends die in die periode vallen). In het huidige reglement inzake de verlofregeling voor begeleidsters in de kinderopvang is opgenomen dat de begeleidsters maximaal twee weken aaneensluitend verlof mogen opnemen in de maanden juli en augustus. Omwille van het nieuwe BVR dient dit gewijzigd te worden naar drie weken aaneensluitend. Voor alle VIA-personeelsleden binnen de organisatie is er enkel voor de kinderopvang een reglement inzake het opnemen van verlof. Dit om permanentie tijdens de drukste periodes van het jaar (schoolvakanties) te kunnen garanderen.
Financiële gevolgen
Niet van toepassing.
Besluit
eenparig
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement inzake verlofregeling op de kinderopvang goed.
Artikel 2: De raad voor maatschappelijk welzijn heft het voorgaande reglement inzake verlofregeling op de kindervang, zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 maart 2023, op.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.